Hej alla!
Jag har en fundering som jag hoppas få vettiga svar på:
Den klassiska snacket när det gäller vattenhalten i honung är "ska vara under 17% kan börja jäsa över 20%" (vad som händer mellan 17-20% är något vi kan ta i en annan tråd i framtiden...)
Jag kollade igenom SBR:s Honungsbedömningskort och där står det mycket riktigt "Vattenhaltskontroll med refraktometer" och antingen under 20% eller över 20% och så får man fylla i vilken vattenhalt man har.
Jag testade min honung med en refraktometer och hamnade (efter att ha fläktat som tusan då jag visste honungen var en smula för fuktig) på strax under 20% för orörd och 21% för rörd honung (bra lärdom, att om man rör honung så drar den till sig fukt). Så jag fick inte min honung godkänd, något jag inte blev speciellt överraskad över då jag var medveten om fukthalten i honungen.
Till frågan nu, längst ner på kortet står det:
"Vattenhalt
Vattenhalten för alla honungstyper och blandningar får vara högst 20 % undantaget ren ljunghonung som får innehålla en vattenhalt högst 23 %.
Underkänt ges för vattenhalter över ovan angivna normer eller om honungen har separerat/skiktats i en övre flytande och undre fastare fas."
Varför är det undantaget ljunghonung? Och vad menas med ren ljunghonung? Finns väl ingen som kan få "ren honung" av någon sort?
Hösthonungen som jag skattade och som hade för hög vattenhalt har kanske 95% ljung, är detta att betrakta som "ren ljunghonung"?
Har någon erfarenhet av "ren ljunghonung" som har varit över 20% i vattenhalt och vad som hände med den i längden?
Som sagt, vill gärna ha raka svar, gärna on topic, alltså håll er gärna till ämnet med konkreta svar.
Mvh
//mace10