nu har jag slängt hela.. jag brukar alltid ha en "turkburk" hemma, och hittills har de hållt sig i evigheter. Bara blivit mer yoghurtiga.. Men men får vel vara lite mer försiktig med dem i framtiden..
Jag hittade en turkisk yoghurt i mormors kyl. Oöppnad och från 2010. Inte ett spår av mögel, men smakade ämt och konstigt (var ju tvungen att prova).
Tycker att turkisk yoghurt verkar ha för lite mjölksyrabakterier i sig för att klara föroreningar. Jag använder alltid en helt ren sked i burken, eftersom jag märkt att den annars lätt blir dålig.
Vill man spara på disk så kan man ju ha en sked som går ner i burken, så att man kan låta den stå kvar där, under locket, i kylskåpet. Då kan man ju använda samma sked många gånger. Skeden får bara inte röra vid något annat.
Om man läst om permakultur och odlingar så vet man ju att det är mest aktivitet och tillväxt i gränserna mellan olika enheter. Det samma gäller mat. Så fort som man har olika ingredienser som rör intill varandra så ökar risken för mögeltillväxt. Som smulor i smöret, smör i marmeladen osv. Vill man att maten ska hålla länge så gäller det att inte få skräp i burkarna. Bara en sak i varje. Själv har jag alltid ett bestick till att ta med i varje bytta, och ett bestick till att bre med. Brer aldrig ut marmelad eller honung på en smörgås och sedan stoppar tillbaka besticket i burken, med smulor på. Sen är jag kanske lite fanatisk med att ingen mat ska slängas. Jag har i princip aldrig rester som kastas, jag äter upp allt. Fast ibland inte samma dag, såklart.