Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mögel i turkisk yoghurt??  (läst 13203 gånger)

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
Mögel i turkisk yoghurt??
« skrivet: 02 mar-12 kl 10:51 »
Döm om min förvåning när jag öppnade "turkburken" och det var två mögelprickar i den..
Har aldrig råkat ut för detta förr och jag brukar ha yoghurten långt efter best före datum..
Så nu till min fråga. Är hela förpackningen förstörd nu? Eller kan jag ta bort området med mögel och äta resten?
Med ost kan man ju göra så.. Yoghurten har en fetthalt på 10 %
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #1 skrivet: 02 mar-12 kl 17:38 »
Man kan ju misstänka att mögelsporerna kommer från mjölkpulvret som de brukar tillsätta till turkisk yoghurt (för att höja proteinhalten och få en "krämigare" yoghurt)

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #2 skrivet: 02 mar-12 kl 18:27 »
Man kan ju misstänka att mögelsporerna kommer från mjölkpulvret som de brukar tillsätta till turkisk yoghurt (för att höja proteinhalten och få en "krämigare" yoghurt)

jag är mera misstänksam mot skeden som jag tagit yoghurt med, vi har inte så mycket besick just nu så återanvändning före disk är inget ovanligt.
Men det jag är nyfiken på är om jag måste slänga hela förpackningen eller om jag kan äta det som är kvar när jag tagit bort möglet och området runt mögelklumparna...
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

LimJans

  • Inlägg: 9140
    • Dalarna
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #3 skrivet: 06 mar-12 kl 18:02 »
Ja, turkisk yoghurt möglar himla lätt tycker jag.
Jag brukar slänga hela...

fastfrusen

  • Inlägg: 1200
    • -
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #4 skrivet: 07 mar-12 kl 07:58 »
Ja, turkisk yoghurt möglar himla lätt tycker jag.
Jag brukar slänga hela...

nu har jag slängt hela.. jag brukar alltid ha en "turkburk" hemma, och hittills har de hållt sig i evigheter. Bara blivit mer yoghurtiga.. Men men får vel vara lite mer försiktig med dem i framtiden..
"If you freeze in the arctic, its because you are a lazy bastard!" ;-)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #5 skrivet: 07 mar-12 kl 08:36 »
nu har jag slängt hela.. jag brukar alltid ha en "turkburk" hemma, och hittills har de hållt sig i evigheter. Bara blivit mer yoghurtiga.. Men men får vel vara lite mer försiktig med dem i framtiden..
Jag hittade en turkisk yoghurt i mormors kyl. Oöppnad och från 2010. Inte ett spår av mögel, men smakade ämt och konstigt (var ju tvungen att prova).

Tycker att turkisk yoghurt verkar ha för lite mjölksyrabakterier i sig för att klara föroreningar. Jag använder alltid en helt ren sked i burken, eftersom jag märkt att den annars lätt blir dålig.

Vill man spara på disk så kan man ju ha en sked som går ner i burken, så att man kan låta den stå kvar där, under locket, i kylskåpet. Då kan man ju använda samma sked många gånger. Skeden får bara inte röra vid något annat.

Om man läst om permakultur och odlingar så vet man ju att det är mest aktivitet och tillväxt i gränserna mellan olika enheter. Det samma gäller mat. Så fort som man har olika ingredienser som rör intill varandra så ökar risken för mögeltillväxt. Som smulor i smöret, smör i marmeladen osv. Vill man att maten ska hålla länge så gäller det att inte få skräp i burkarna. Bara en sak i varje. Själv har jag alltid ett bestick till att ta med i varje bytta, och ett bestick till att bre med. Brer aldrig ut marmelad eller honung på en smörgås och sedan stoppar tillbaka besticket i burken, med smulor på. Sen är jag kanske lite fanatisk med att ingen mat ska slängas. Jag har i princip aldrig rester som kastas, jag äter upp allt. Fast ibland inte samma dag, såklart.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #6 skrivet: 24 mar-12 kl 17:19 »
Tufft av dig att våga smaka på yoghurten från 2010. Fast jag kanske också skulle testa, nyfiken som jag är om den ser OK ut.

Dom flesta har nog hört talas om "rötmånaden" som infaller runt skördetider om hösten. Det många inte tänker på är att motsvarande kommer en sväng på våren också, då det är mycket sporer i farten. Då kan det bli sånt här när det annars kanske inte är så vanligt. Å andra sidan så är litet mögel på en öppnad produkt inte särskilt konstigt. Beror ju på vad det är och hur mycket, men är det bara en prick så slänger jag inte hela burken bara för det. Tar bort runtikring och testar på smaken om det är OK. Jag litar mera på den egna näsan och smaklökarna än på bästföredatum.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #7 skrivet: 24 mar-12 kl 17:53 »
Jag har ännu inte träffat på någon som kunnat lukta sig till vare sig botulinum- eller cereustoxin.  Och det finns stammar av både Clostridium botulinum och Bacillus cereus som växer långsamt i kyla.

Uppenbarligen har de som t ex ätit pasta som förvarats varmt inte märkt någon speciellt dålig smak:

http://dx.doi.org/10.1128/​JCM.05129-11
http://dx.doi.org/10.1128/JCM.43.8.4277-4279.2005


christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #8 skrivet: 24 mar-12 kl 18:03 »
Nej dom känner man inte av på så sätt. Men det är inte särskilt sannolikt att man får det i maten. Det är ganska ovanligt enligt statisktiken i varje fall, även om risken finns. På Livsmedelsverkets listning för mjölkprodukter finns inte ens botulism upplistat eftersom det är rätt ovanligt i det sammanhanget. Hade förresten en granne som dog av en konserverad köttvara med botulinus i. Men som sagt, det är ovanligt (det var i Tyskland förresten).

Litet läsning från Livsmedelsverket:

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Bakterier-virus-och-parasiter/Clostridium-botulinum/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Skadliga-amnen-vid-tillagning/Skadliga-nitrosaminer1/

http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Lokaler-hantering-och-hygien/sakra_livsmedel/

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #9 skrivet: 24 mar-12 kl 18:14 »
Jag vet inte så mycket om Bacillus cereus, men det är väl mest intressant på torrvaror har jag för mig? Industriella råvaror och sånt. Får man det på ris eller vaniljkräm osv så räcker det om man tillagar det i rätt temperatur för att risken för insjuknande skall minska rejält. Det är dock litet vanligare än botulism men man blir ändå sällan sjuk av det. Man ger det tom till djur i matproduktionen som "motmedel" till salmonella. Naturlig bakteriebekämpning så att säga.

MvH
Christina G
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #10 skrivet: 24 mar-12 kl 19:45 »
Jag har ännu inte träffat på någon som kunnat lukta sig till vare sig botulinum- eller cereustoxin.  Och det finns stammar av både Clostridium botulinum och Bacillus cereus som växer långsamt i kyla.

Uppenbarligen har de som t ex ätit pasta som förvarats varmt inte märkt någon speciellt dålig smak:

http://dx.doi.org/10.1128/​JCM.05129-11
http://dx.doi.org/10.1128/JCM.43.8.4277-4279.2005


Nu förenklade du allt verkligheten lite för mycket, vet du inte att vissa stammar av C.botulinum visst producerar en märkbar doft?
Sant är emellertid att den köldresistenta sorten inte producerar någon doft, men denna kan undvikas genom att hålla kylskåpet under 3 grader.

 

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Mögel i turkisk yoghurt??
« Svar #11 skrivet: 25 mar-12 kl 04:57 »
Nu förenklade du allt verkligheten lite för mycket, vet du inte att vissa stammar av C.botulinum visst producerar en märkbar doft?
Sant är emellertid att den köldresistenta sorten inte producerar någon doft, men denna kan undvikas genom att hålla kylskåpet under 3 grader.

Men om något stått i kylen 1.5-2 år så har man ju knappast koll på vad det har varit för temperatur där hela tiden. Och Bacillus cereus är ett betydligt större problem.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

693 gäster, 1 användare
pow

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser