Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  ``sommargris``  (läst 6846 gånger)

MickeN

  • Inlägg: 74
    • Jämtland
``sommargris``
« skrivet: 28 nov-11 kl 20:36 »
Hej till sommaren tänkte vi skaffa 2grisar som vi ska slakta på hösten.
Jag undrar vilket foder dom behöver, jag har kollat runt på granngården men det finns ju så många olika. Kan någon kunnig svara på detta. ´:)

Henrik Uddemar

  • Inlägg: 629
    • Gotland
SV: ``sommargris``
« Svar #1 skrivet: 28 nov-11 kl 22:43 »
Grunden i fodret är spannmål, helst krossat eller klämt.
Till det kan man komplettera med foderpotatis om man har lust.
Sen något som ger lite vitaminer som frukt och grönsaker.

I övrigt, vilket är det bästa med grisar, så äter dom alla matrester från hushållet råa eller tillagade.
Man ska dock vara försiktig med fisk med ben.

Har du möjlighet att få utgångna matvaror från någon affär så kommer du långt med det som foder.
Är inte längre aktiv på Alternativ.
Nås på henrik.uddemar@gmail.com eller 0733-368438

wicket

  • Inlägg: 43
    • Bohuslän
SV: ``sommargris``
« Svar #2 skrivet: 30 nov-11 kl 12:50 »
Grunden i fodret är spannmål, helst krossat eller klämt.
Min far påstår att grisar skall ha malet spannmål. att det inte duger med kross. Men det kan mycket väl vara fel. Någon som vet mer bestämt ?

Existens?

  • Gäst
SV: ``sommargris``
« Svar #3 skrivet: 30 nov-11 kl 13:38 »
Min far påstår att grisar skall ha malet spannmål. att det inte duger med kross. Men det kan mycket väl vara fel. Någon som vet mer bestämt ?

Förr hade man alltid finmalet gröpe till grisar, det var det enda det kunde leva på trodde man. Sen visade det sig att det inte var så bra för magen, utan lite mer grovt kunde det vara. Krossat fungerar utmärkt.

Vill man sen ha grisar bara över sommaren och slakta till hösten, så får man nog allt komplettera med lite protein också.

hen

  • Inlägg: 446
  • extremt mycket frågor...
    • Småland
SV: ``sommargris``
« Svar #4 skrivet: 30 nov-11 kl 14:01 »
Hej till sommaren tänkte vi skaffa 2grisar som vi ska slakta på hösten.
Jag undrar vilket foder dom behöver, jag har kollat runt på granngården men det finns ju så många olika. Kan någon kunnig svara på detta. ´:)

Har du räknat på de?
hur mycket foder ska dom ha per dag och va kostar de?
Vissa säger att grisar luktar (är det ens sant?)
Hur många KG går dom upp över sommaren?

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #5 skrivet: 30 nov-11 kl 14:47 »
Köp inte foder på granngården, fråga närmaste bonde istället så tjänar du nog en tusenlapp / gris minst! Det går jättebra att bara fodra med spannmål, ge ca 2 kg/dag så väger en gris född i april ca 90 kg till hösten.

Grisar luktar inte men grisskit luktar, speciellt om det blir blött och mycket på samma ställe.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Existens?

  • Gäst
SV: ``sommargris``
« Svar #6 skrivet: 30 nov-11 kl 21:53 »
Om man svältföder en gris med 2kg spannmål om dagen, och den är född i april, så väger den på sin höjd 70 kg (levande) till slakten på hösten.
En gris ska ha riktig mat, med rätt energi/proteinförhållande för att växa. Maxgivan för en gris är 2,8 kg mat om dagen, när den väger över 60 kg, och då menar man foder med energihalt på 11 Mj och protein runt 14%.
Dvs 30 Mj och 390 g protein per dag.
2 kg spannmål ger 22 Mj och 140 g protein..

Ska du ha grisen ute så räkna med runt 400 kg foder från det att du får den, tills den väger 120 kg.
Vad fodret kostar är ju upp till dig, det kan vara allt från 3 kr upp till 8 kr beroende på hur du köper. 1200 till 3200 i foderkostnad alltså.

Utegrisar luktar inget.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #7 skrivet: 01 dec-11 kl 10:26 »
Om man svältföder en gris med 2kg spannmål om dagen, och den är född i april, så väger den på sin höjd 70 kg (levande) till slakten på hösten.
En gris ska ha riktig mat, med rätt energi/proteinförhållande för att växa. Maxgivan för en gris är 2,8 kg mat om dagen, när den väger över 60 kg, och då menar man foder med energihalt på 11 Mj och protein runt 14%.
Dvs 30 Mj och 390 g protein per dag.
2 kg spannmål ger 22 Mj och 140 g protein..

Jadu existens, vi har ju lite olika uppfattningar om saker och ting :)

Jag har alltid gett mina grisar ca 2 kg / dag under sommarhalvåret, då går de givetvis också ute med tillgång till bete på mellan 1000-2500 kvadratmeter / gris. Där hittar de massor! Slaktade nyss två grisar som var 7 månader och hade en slaktvikt(skållad med huvud kvar) på 64 resp 61 kg. Det tycker jag är mycket bra! Sen tror jag det är bättre att de är fina i hullet och kan skutta runt i hagarna hela tiden, å inte proppats fulla med onödig skit för att växa snabbt!
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Existens?

  • Gäst
SV: ``sommargris``
« Svar #8 skrivet: 01 dec-11 kl 10:45 »
Det som skiljer är att vi ser helt annorlunda på vad som är en bra slaktvikt.. Med den slaktvikten du nämner, så stämmer det ju rätt bra med vad jag sa..Eller hur?
En bra slaktvikt för mig är runt 90 kg, då har den vägt 125 som levande. Och då är kotletterna i den storleken som de flesta vill ha. De gånger jag fått klagomål på köttet är just när kotletterna varit för små, och då har slaktvikten legat runt 70 kg.

Sen att 2 kilo spannmål till en vuxen gris är alldeles för lite, det är inget jag hittat på, utan det finns att läsa i varenda handledning om grisars skötsel.

Jag tycker bara det är synd att ge sken av att grisar är billiga djur att föda upp, för det är dom verkligen inte. Och är det nåt som tydligt lyser igenom här på forumet bland de som har haft grisar, så är det just att foderkostnaden är enorm.

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #9 skrivet: 01 dec-11 kl 11:25 »
Såhär ser mina kostnader ut för grisarna:

Mat galt: 3kg x 2 kr x 365 = 2190 kr (snittar på ca 3 kg / dag då de får mer vintertid.)
Mat sugga: 2190 kr + (1kg x 15 kultingar x 2 kr x 240 dagar) = 9390 kr
Medlemsavgift linderödsvinet: 250 kr(tror jag det är)
Halm: ca 2 stora fyrkantsbalar á 500 kg = 1000 kr
Inköp av ny galt vart 3 år = 1000 kr/3 = 333 kr

Totalt 13.163 kr

Då får jag alltså 15 st 8 månadersgrisar som jag kan sälja med en slaktvikt på ungefär 70 kg. Alltså totalt 560 kg.
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

mwson

  • Inlägg: 305
    • Dalsland
    • Storuddens Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #10 skrivet: 01 dec-11 kl 11:34 »
Såhär ser mina kostnader ut för grisarna:

Mat galt: 3kg x 2 kr x 365 = 2190 kr (snittar på ca 3 kg / dag då de får mer vintertid.)
Mat sugga: 2190 kr + (1kg x 15 kultingar x 2 kr x 240 dagar) = 9390 kr
Medlemsavgift linderödsvinet: 250 kr(tror jag det är)
Halm: ca 2 stora fyrkantsbalar á 500 kg = 1000 kr
Inköp av ny galt vart 3 år = 1000 kr/3 = 333 kr

Totalt 13.163 kr

Då får jag alltså 15 st 8 månadersgrisar som jag kan sälja med en slaktvikt på ungefär 70 kg. Alltså totalt 560 kg.
Det blir väl 1050 kg slaktat???
Vad gör du med galten när du byter, går den att äta?
Fru, Barn, Hereford, Nordiska bin och Katt

MickeN

  • Inlägg: 74
    • Jämtland
SV: ``sommargris``
« Svar #11 skrivet: 01 dec-11 kl 11:58 »
det finns tyvär inte många spannmåls bönder här uppe.
dom ska ju få pärer och matrester som blir över m.m men dom måste ha spannmål som grund?
hur gjorde dom förut i tiden då?

Existens?

  • Gäst
SV: ``sommargris``
« Svar #12 skrivet: 01 dec-11 kl 12:13 »
Såhär ser mina kostnader ut för grisarna:

Mat sugga: 2190 kr + (1kg x 15 kultingar x 2 kr x 240 dagar) = 9390 kr

Då får jag alltså 15 st 8 månadersgrisar som jag kan sälja med en slaktvikt på ungefär 70 kg. Alltså totalt 560 kg.

Nu är du ju plötsligt nere på 1 kg spannmål per gris och dag.
Kan du föda upp en gris från 0 kg till 90 kg levande på enbart 240 kg spannmål, då tycker jag du kan sluta dina studier och ta ett toppjobb på Scan eller nåt liknande, för då har du lärt dig att trolla.

Antingen förtränger du medvetet uppgifter, eller så har du glömt nåt, för det där hänger inte ihop.

De allra duktigaste vi har i sverige, föder upp grisar från 30-125 kilo på runt 250 kg helfoder, dvs med protein i.
« Senast ändrad: 01 dec-11 kl 12:19 av Existens? »

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #13 skrivet: 01 dec-11 kl 12:38 »
Ojdå, min uträkning grundar sig på att jag räknar med att sälja ca hälften av grisarna vid 3 månaders ålder. Alltså har jag bara kvar 8 st efter det och då blir det alltså totalt 560 kg.

Så om jag ska vara exakt så föder jag alltså upp 15 grisar till 3 mån ålder (1 kg x 15 x 90) totalt 1350 kg foder. Plus 7 grisar från 3 mån till 8 mån (2 kg x 8 x 150) = 2400 kg foder. Sen slaktade jag två grisar vid 7 månaders ålder också så därför bev det lite mindre foderkostnad. Den budget jag skrivit ovan är egentligen bara exakt den summa som blev senaste året för mig, så det är inga trollerisiffror.

Ger dem heller knappt något köksavfall alls, och enbart veg om så skulle vara fallet. Hönsen får nämligen det mesta.

Så jag fick alltså ut 560 kg kött plus att jag sålde 7 kultingar och dessutom behöll 7 st då jag i år fick 22 kultingar(9+13 och alla överlevde). Men de 7 jag behöll har jag inte ens räknat med i detta då det bara var en bonus för mig och övriga familjen. Av dem har dessutom några slaktats som spädgrisar helgrllade och suuuupergoda :)

Sen har vi också en slaktkostnad på ca 700 kr / gris, glömde det tidigare.

Alltså fick jag ut följande från min kostnad på ca 19.000 kr:
- 7 kultingar till liv á 1000 kr = 7000 kr
- 560 kg kött som sålts för 65 kr / kg = 36.400 kr
- 7 st egna grisar som jag ätit upp!

43.400-19.000=27.400 kr minus skatt och egenavgifter. Så en förtjänst på ca 13.500 kr blev det plus massa gratis kött. Inte dåligt tycker jag för en sugga och galt.

Sen är det ju en helt annan sak om man ska ha 300 slaktsvin. Då går det ju liksom inte att räkna såhär, men det hade väl inte TS tänkt sig heller.

Lite bider på våra grisar. Ni får bedömma själva om de ser svältfödda ut.

Först ut en 8 månaders galt:


Sen lite bilder från våra kultingar på härligt sommarbete!









« Senast ändrad: 01 dec-11 kl 13:08 av Jonas Backfors »
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Jonas från Backfors

  • Inlägg: 974
    • Västerbotten
    • Backfors Gård
SV: ``sommargris``
« Svar #14 skrivet: 01 dec-11 kl 12:42 »
Vad gör du med galten när du byter, går den att äta?

Jodå vi har ätit gammgalt, men om den är gammal kan man steka lite så man inte råkar ut för galtsmak. Vi har dock aldrig gjort det. Vi kastrerar heller aldrig galtkultingarna. Dock går galtkultingarna för sig själv från 3 mån ålder ungefär så de inte ska få för sig att bli för galtiga ;)
Bor med fru och barn på nästan helt självförsörjande gård i Västerbotten. Nordsvensk brukshäst, Fjällnära kor, Klövsjöfår, Linderödsvin, Bjurholmshöns och Gotlandskaniner.
www.backforsgard.se

Existens?

  • Gäst
SV: ``sommargris``
« Svar #15 skrivet: 02 dec-11 kl 08:21 »
det finns tyvär inte många spannmåls bönder här uppe.
dom ska ju få pärer och matrester som blir över m.m men dom måste ha spannmål som grund?
hur gjorde dom förut i tiden då?

Att grisar ska ha spannmål har man vetat väldigt länge. Spannmålsodling är ju heller inte direkt nåt nytt. Även om de såklart förr fick leva mer på vad som fanns, dom är ju allätare.
Men de råd du fått utgår ju från din fråga om att ha grisar över sommaren och sen slakta. Inte ha dom i nåt helt år.

 

Jimmy_C

  • Inlägg: 82
    • Småland
SV: ``sommargris``
« Svar #16 skrivet: 02 dec-11 kl 08:43 »
Om dom bara ska gödas upp till slakt för eget "bruk" kolla med lokala butikerna/resturangerna om att få allt som slängs, grönsaker/bröd osv sen om du har en potatisbonde i närheten köp billig "grispotatis" jag ger 50 kr för 500 kg här nere, och köper sockerbetor 1 ton för 650 kr sen kokar jag ihop med spannmål/kraftfoder och gör en gröt som dom får :) Dom älskar det, sen har dom ju fri tillgång till "grov foder" korn och ärt ensilage.

Kom ihåg grisar är allätare som äter i princip allt men läs på lite så ger du dom de bästa förutsättningarna, tabeller ska man inte stirra sig blind på men är en bra vägledning :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 2 användare
Stengrim, addebadde

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser