Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Husqvarna 727 - går den att "täta"?  (läst 14929 gånger)

BT

  • Inlägg: 15
Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« skrivet: 22 maj-09 kl 13:53 »
Min vedspis har hela tiden haft en tendens att leverara röken in till köket istället för ut till skorstenen. Det fungerade ändå någorlunda under vintern, när man väl lyckats få drag (jag tror att det rörde sig om att få skorstenen varm). Men under förvåren var det någonting som slog sig; efter det har det inte varit möjligt att elda annat än på lägsta spjäll, knappt ens det. Vad beror det här på? Jag har kollat ner i skorstenen (där murarn satte i ett nytt rör under hösten), men där ser man inte så långt. Jag har dammsugit igenom allt som man kan komma åt i spisen, men det har inte ändrat något.
Ett allmänt problem, som väl delvis hänger samman med den nuvarande situtionen, formulerades av sotarn när han var här efter att jag nyss köpt torpet och ville ha skorstenen kollad. Han mumlade något (som jag i min nyvunna spisentusiasm inte tänkte mycket på) om att spisen nog inte var särskilt tät (alltså inte mycket att satsa på). Mycket riktigt: när det ryker in ryker det också in via alla glipor (eldningslucka, spjällucka, mellan plattor och häll etc) som man kan tänka sig. Nu undrar jag, finns det något sätt att "täta" en kär gammal vedspis?
 ???     

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #1 skrivet: 22 maj-09 kl 14:07 »
Har du kollat att skorstenen är fri från skräp?
Kajorna brukar gärna bygga bo där och fylla skorstensröret med pinnar.
Kan också vara en död uggla som täpper till.
När det ryker in brukar det göra så genom alla spisens springor, nästan ogörligt att täta allt sånt.
Att det funkade bättre under vintern skulle kunna bero på att värmeskillnaden mellan inne och ute är större då > bättre drag.
Kanske dags att kalla på sotaren igen?

Här finns det mesta man kan tänka sig till gamla spisar, kanske även något passande tätningsmedel:

http://www.j-davidssons.se/
« Senast ändrad: 22 maj-09 kl 14:11 av Foppas fot »

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14069
    • Medelpad
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #2 skrivet: 22 maj-09 kl 15:02 »
Precis som sagt: mot inrykning hjälper det inte att täta spisen, utan det enda som gäller är att förbättra draget.
Finns det någon sotlucka nertill på skorstenen (det brukar det göra i vedspissammanhang)? I så fall kan du undersöka om du kan få igenom ett lod med snöre hela vägen uppifrån och ner till sotluckan. Det bör inte heller vara svårt att kolla om det är fri passage från sotluckan och ut till vedspisen.

En del Husqvarnaspisar har ett spjäll i utgående rökstos från spisen, som manövreras antingen med ett vred uppe på hällen eller med en spak någonstans. Om länkar och mekanismer för det spjället har gått sönder så kan man råka ut för att spjället står stängt vad man än gör med reglagen. Men i så fall borde det gå att peta upp det genom den lilla sotluckan under ugnen.

När du har sotat spisen, har du sett till att rensa rent även till höger om ugnen?

M8e

  • Inlägg: 882
    • Västerbotten
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #3 skrivet: 22 maj-09 kl 15:52 »
Det kan i alla fall hjälpa lite att täta spisen. Om det är väldigt otät så drar ju skorstenen genom de närmsta gliporna och inte genom elden. Precis som en draglucka som fastnat i öppet läge.
"[Gold] gets dug out of the ground in Africa, or someplace. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head."

BT

  • Inlägg: 15
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #4 skrivet: 22 maj-09 kl 21:13 »
Tack för bra tips!
Den där rökluckan har jag ju ofta suttit och stirrat in i sista tiden. Mer handfasta metoder tycks nu ha hjälpt! In med hela armen för att hitta gången upp till skorstenen. Där satt en hel del bråte som jag förmodar fallit ned när murarna satte in stosen till det nya röret i skorstenen (Det var ungefär som att förlösa en kalv -något som jag naturligtvis inte har en aning om hur det är!). Nu brinner det fint och helt utan rök in; Jag kan knappt tro på det själv!
 

ollebolle

  • Inlägg: 673
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #5 skrivet: 24 maj-09 kl 18:34 »
Vad ska man med en sotare till?

Är det nån som ska greja draget är det sotaren och inte kanske tvärtom att han drog loss skräp som hamnade ivägen för rökgaserna. Vi hade dåligt drag i vår 727:a och det räckte att krafsa ur aska ur sotluckan under ugnen. Nu drar det ut så fint och vilken värme den ger. Från att tidigare inte använt köket mer än för matlagning så sitter vi nu i köket och äter.

Vi har inte tänkt på att det berodde på att köket var så kallt.

Ett roster ska vi beställa, det är kass men reservdelar finns att köpa och är inte heller svindyrt. Tänka att man kan köpa ett gjutet roster för några hundra kronor när det kostar flera tusen för en plastig lyktglas till en bil. Som tillverkas i nästan miljonupplaga med detta görs kanske manuellt i några tiotal!

Konstig är världsekonomin. Är det bonusarna och direktörslönerna som är för kostsamma? För rostret ger inte några stora bonusar kan jag förstå.

Troy McClure

  • Inlägg: 553
    • Västmanland
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #6 skrivet: 15 jun-09 kl 11:41 »
Avsätt sotaren!

Tog hit sotaren då vi hade problem med inrökning. Två sotare höll på en liten stund men fick inte upp spjället som går in i murstocken. Vi fick en räkning på en timmes jobb. Direkt efter att de gått testade jag själv, och spjället fick jag upp på 10 minuter och sedan rensade jag kröken på lite nedfallet puts och bruk.

Amatörer.

Hit kommer de fyra(!) ggr per år och rensar den miljögodkända vedpannan på 1 dl sot eller så. Fattar inte varför det inte räcker med en eller två ggr per år...

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #7 skrivet: 15 jun-09 kl 11:52 »
Finns det nån bestämmelse om att det ska sotas 4 gånger per år, eller är det sotarnas sätt att fylla på kassan?
Har fått för mej att en del sotare satt i system att dra fördel av sin myndighetsutövande funktion, och pracka på okunnigt folk mer sotning än dom egentligen är skyldiga till.
Fast jag kan ju ha fel.
Sota ur rökkanalerna i pannan bör man göra ofta för eldningsekonomins skull, men det kan man lätt göra själv på moderna pannor.
« Senast ändrad: 15 jun-09 kl 11:58 av Foppas fot »

Eleganten

  • Inlägg: 281
    • Västmanland
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #8 skrivet: 15 jun-09 kl 17:20 »
Nog har dom satt myndighetsutövning i system alltid. Som murare träffar jag sotarn en hel del eftersom det är han som ska godkänna och provtrycka skorstenar och dyligt. Jag jobbar över deras distriktgränser och träffar alltså på olika sotare.
Det märkliga är att jag aldrig fått nedslag för otät skorsten i det ena distriktet medans jag alltid får det i det andra distriktet. Vilket innebär att jag måste täta läckorna (som enligt min tro uppstått av att sotaren tryckt för hårt eller rättare sagt han trycker tills det börjar läcka) därefter ska sotaren provtrycka igen, sedan godkänner han skorstenen. Samma visa varje gång
Estetiken framför allt

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #9 skrivet: 15 jun-09 kl 17:49 »
Jag är nästan säker på att min spis också är en 727 (är inte i stugan nu) och jag har haft precis samma problem. Det har varit bra drag i skorstenen, men har ändå rykt in något kopiöst. Men jag fick rådgivning av sotaren - och det fungerar! Det ryker alltså in när spisen inte är uppvärmd - inte bara rökgången - utan hela spisen. Om man eldar lite med pinnar allra längst ner i rökgången en stund när spisen är kall, sen lite grann i den lilla sotluckan också, och sen eldar försiktigt med pinnar i början - om det börjar ryka, så ska man fortsätta att elda i rökgången lite till.

Jag har också misstänkt läckage och donat och grejat så gott jag kunde. Utan resultat. Men sotarns tips kan jag rekommendera vidare. Han sa f ö att om man eldar varje dag, så ska det knappast vara nödvändigt att hålla på så där.

 

rupy

  • Inlägg: 4
    • Södermanland
SV: Husqvarna 727 - går den att "täta"?
« Svar #10 skrivet: 02 nov-11 kl 14:43 »
Om du har en lucka under spisen sa finns det antagligen en mindre lucka langst in, dar kan man peta in en liten metall skal fylld med t-r'o'd och tutta pa ett par ganger innan du tander i spisen sa slipper ni att det ryker in till en borjan. Ett annat tips ar att tanda spisen med "oppen ytterdorr" sa att det drar ordentligt. Sen vill man ha ett litet friskluftsdrag genom koket nar spisen brinner sa man undviker minsta kol(mono/di)oxid lackage, iaf. tills skorstenen ar riktigt varm och drar ordentligt (efter nagra dagars eldning, missforsta mig ratt = man ska inte elda flera dagar i strack utan nagra timmar per dag i flera dagar i strack).

Det tar lite tid att lara sig hur sin eldstad fungerar men sen gar det latt att tanda utan rok eller huvudvark.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

501 gäster, 1 användare
Schwartz kalle

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bääästa julklappen!
/Emma

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser