Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  svamp matlagningstips?  (läst 5034 gånger)

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
svamp matlagningstips?
« skrivet: 12 aug-11 kl 22:09 »
hej, eftersom det är min första sommar i hus har jag inte kunnat plocka så mkt svap tidigare men nu har jag börjat på lätta matsvampar
och skulle vilja ha (ovo-vegetariska) mattips med svamp i, jag och min man tycker inte om grädde (och jag tål inte grädde ändå) och många svamprecept har just grädde i sig  :-X
så jag tänkte att folk kunde tipsa om sina bästa svamprecept.

klassiker här hemma är asieninspererad nudelsoppa m torkad svamp, svamp i sojafärssås och nykomlingarna panerad fårticka och hemmagjord pyttipanna med hemmaplockad svamp
andra tips?

tack

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #1 skrivet: 13 aug-11 kl 17:41 »
Det är ju svårt att tipsa om svamprecept när man inte vet vilken typ det är. Det finns såna som blir hårda vid tilllagningen, tex Karl Johan, Fingersvamp, Kantarell eller Mandelkremla, och sådana som blir slafsiga typ Björksopp och Citronslemskivling.

Gräddskyende personer kan med fördel använda kokosmjölk! Finns även ekologisk sådan i butikerna. Byt helt enkelt ut detta i receptet. Oftast är det bara fettsmaken och färgen det kommer an på. Kokosen ger en härlig arom också.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

skum

  • Inlägg: 73
    • Dalarna
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #2 skrivet: 13 aug-11 kl 18:17 »
stek kantareller, skivad lök och paprika samt hackad dill och ät på smörgåsen :P
Skum

hallonblå

  • Gäst
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #3 skrivet: 13 aug-11 kl 19:23 »
jag plockar mycket kantareller o har en son som inte äter mjölk

Pasta sås
stek kantareller o lite lök ( purjo fukar bra) o låt det sen koka med sojagrädde låt det putr en stund du kan även ta lite blad spenat

Paj är med super gott gör vanlig pajbotten och gör en äggstanning (om du äter ägg) med soja mjölk och ost det funkar även bra med vego ost =)

sen kan du göra soppa byt då bara ut mjölken mot den mjölk du tåler

smörstekta kantareller med lite salt o svartpeppar e gott på mackan

pannkakor: när su ska steka o släng i lite stekt svamp i stekjärnet med smeten riktigt gott sen när den e färdig stekt kan du lägga några skivor ost gära med lite starkare smak o låt det smälta en stund ovanför pannkanan ( ha kvar den i järnet för snabbare smältning


regnpipan

  • Gäst
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #4 skrivet: 13 aug-11 kl 19:30 »
Faller ost också bort om du inte tål grädde? Annars är en riktigt ostkrämig risotto med massor av svamp helt fenomenalt gott!

Såhär brukar jag göra risotto: http://lammunge.blogspot.com/2011/03/risotto.html

rapchic

  • Inlägg: 388
    • Lappland
    • Mörtangård
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #5 skrivet: 14 aug-11 kl 08:08 »
ost faller för mig men inte min man och äver om han äter en massa vegetariskt så äter han inte bara det få se om det är nått för han

jag känner mig så smart nu när jag inte säger vilken svamp.
jag bor ju i inlandet så om jag inte far till fjällen så räcker inte mitt hemliga kantarellställe till mer än mackor (men dom är så goda att det gör inget att det blir lyx)
jag har hitills hittat massa sopp (sammets, smör, sand, björk och tegesopp främst) mamma säger att det brukar växa karljohan på gårn rent utav men har inte hittat nån än (kankse är för tidigt) jag har hittat en taggis och sen massa fårticka och fårtickan ska jag testa att mala ner till färs.
efter lejda kanten finns det citrongul slemskivling också... det är dom jag vågar plocka för det är dom jag kan just nu (är ny)
får testa med kokosmjölk lät spännande och exotiskt... funkar kanske med citrongul slemskivling? har bara testat den blandad med andra men den skulle väl vara syrlig?

åh på våren finns stenmurkla men jag gillar inte murkla och jag vågar inte ta den (enligt min svampbok är den giftig)
har också hittat olika gula fingersvampar men min svampbok tar bara upp vita så dom skippar jag men om dimm gillar samma slags skog så skanske jag hittar vita sen.

tack för tipsen allihopa ni är underbara  :D

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #6 skrivet: 18 aug-11 kl 01:44 »
Du verkar ju ha koll på sorterna! Citronslemskivling funkar ihop med kokosmjölken. Kokosmjölk och lime är en fin smakkombination förresten.

Här kommer mitt recept på svamp-wok (eller sautera som det hette innan det blev hippchict). Istället för shii-take kan man ta tex ostronskivling, champignon ....

200 gr vetekärnor
4 dl grönsaksbuljong
2 msk sojasås
300 gr morötter
2 små eller 1 stor kålrabbi
300 gr zuchini, så smala som möjligt
1 lök
2 msk smör
½ kg shii take svampar eller likn.
salt, svartpeppar, citronsaft
1 vitlöksklyfta
färsk krasse

1. Blötlägg vetegrynen över natten eller några timmar i ca 3 dl vatten. Häll över buljongen och sojan och småputtra tills det är "al dente"

2. Skala och skär morötterna och kålrabbin i små kuber. Tvätta zuchinin och tag bort stjälksnutten och skär längs med i fyra delar och därefter i bitar.

3. Skala och finhacka löken. Stek den långsamt mjuk i en panna med litet smör.

4. Torka svamparna rena med kökspapper och tag bort stjälkarna (från shii taken). Bryn dem snabbt och ordentligt i het pana. Tilsätt grönsakerna och blanda om. Smaka av med salt, peppar och citron.

5. Skala och pressa vitlöken över grönsakerna. Låt det sautera i 5 minuter, därefter tillsätts de blötlagda, avdroppade vetegrynen. Smaka av med krydorna igen.

6. Skölj krassen och skär av och blanda ned i pannan. Rör om och servera!

Det här är en ganska kalorifattig rätt, men passar nog de flesta ändå. Receptet passar för murklor eller björkriska också, men dessa måste förvällas respektive saltas innan de används i receptet. Den här har jag gjort massvis med gånger i olika varianter och kryddningar. Man kan tex byta ut pepparn mot rosepeppar, eller vitlöken mot färsk ingefära och pepparn mot sichuan-peppar. Finns hur mycket varianter som helst.


« Senast ändrad: 18 aug-11 kl 01:47 av christinag »
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

KamratPil

  • Inlägg: 6
    • Bohuslän
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #7 skrivet: 11 sep-11 kl 22:50 »
Pasta-/svamp-ragu med torkad tomat

Schyst svamp, har kört med trattkantareller, gula kantareller, taggsvamp, m.m.
Lök, gärna någon lite mildare, typ scharlottenlök eller rödlök
Vitlök
Chili
Fänkål
Selleri
Cocktailtomater

+olja, vinäger och kryddor

Halvera tomaterna, och blanda dem med salt, peppar, olivolja, vinäger, hackad basilika och lite farinsocker.
Lägg dem sedan med snittytan upp på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 80 grader. Öppna ugnsluckan då och då, för att få ut ånga. Ta ut dem när de är hyfsat torra (efter typ två-tre timmar).

Stek svampen i rikligt med olja och salt, tills vattnet i dem ångat ur. Blanda sedan i grönsakerna och lite mer olja (helst olivolja) med peppar och en skvätt vinäger (typ vit balsam eller rödvinsvinäger). Nu är det nästan färdigt, blanda bara ihop detta med tomaterna och pasta, med en liten skvätt mild vinäger och kanske lite mer olivolja. Toppa gärna med lite hackade rostade nötter och färsk basilika!

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #8 skrivet: 12 sep-11 kl 00:28 »
Vilken del utav fänkålen menar du?
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

KamratPil

  • Inlägg: 6
    • Bohuslän
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #9 skrivet: 12 sep-11 kl 11:19 »
Stjälken. Eller ja, den vita delen. Vad den nu kallas. Självklart kan man ha i lite alla möjliga goda grönsaker, eller vid sidan av. Typ grillad zucchini. Nu blir jag enna hungrig här...

 

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: svamp matlagningstips?
« Svar #10 skrivet: 13 sep-11 kl 01:34 »
OK tack  :)
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

513 gäster, 2 användare
ärt, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser