Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att vänta med höstslakten  (läst 4633 gånger)

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
Att vänta med höstslakten
« skrivet: 16 feb-11 kl 19:32 »
Om man har gott om mat och plats - lönar det sig då att vänta med höstlammslakten till januari - mars?

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #1 skrivet: 17 feb-11 kl 09:25 »
47 som läst och ingen har en aning?

i myllan

  • Inlägg: 17
    • Småland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #2 skrivet: 17 feb-11 kl 09:38 »
Bara de inte hunnit bli för tunga och feta

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #3 skrivet: 17 feb-11 kl 09:43 »
Mat åt fåren, eller i Din egen frys?

Ska Du sälja till slakteri, eller handlar det om att ha egen produktion av god mat?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #4 skrivet: 17 feb-11 kl 10:54 »
Jag tycker inte att det lönar sig för mig som har gotlandsfår, eftersom jag inte får så fina skinn från vinterslaktade djur. Jag tycker också att lammen äter upp förtjänsten genom det vinterfoder som man ger dom!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

regnpipan

  • Gäst
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #5 skrivet: 17 feb-11 kl 11:02 »
Jag brukar slakta när jag behöver kött till frysen. Sedan jag skaffade en gammal kyl att hänga slaktkroppar spelar utetemperaturen mindre roll.

Varför gör jag så? Jag tycker det är jobbigt att slakta allt för många djur åt gången. Känna mer lätthanterligt att ta dem allt efter behov än att köra en storslakt i låt säga september.

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #6 skrivet: 17 feb-11 kl 11:30 »
Jag menar att skicka till slakteri efter jul (då väl priset går upp). Men ni menar alltså att de äter för mer än vad köttpriset går upp?

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #7 skrivet: 17 feb-11 kl 13:44 »
Det beror ju på vilken ras som lammen är av. Gotlandsfårslammen börjar inte växa förrän ljuset kommer tillbaka i slutet av januari.
Ett köttraslamm är ju bättre grovfoderomvandlare och behöver inte kraftfoder för att växa... Så då är det ju billigrae om man bara kan ge dom ett bra ensilage.
Sen gäller det att de inte blir feta av att gå kvar efter det att slaktmognaden uppnåtts. Alltså, när på året de är födda avgör ju det litegrann.

Det behövs mer variabler för att veta om det lönar sig, kort sagt...
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #8 skrivet: 17 feb-11 kl 15:01 »
Jaha....hmmm.... jag har köttras. Du antyder att de kräver mindre kraftfoder för att växa, jag som trodde det var tvärtom - att de liksom var mer "krävande".... Men ok. Är det stor risk att de blir feta på bara hö? Och om de nu klassas som feta - då är det bortkastat för då blir det sånt avdrag att man får skänka bort köttet? Alltså ska man precis hålla dem vid liv över vintern?  ;) Håhåjaja detta är inte enkelt!

vallhunden

  • Inlägg: 3009
    • Västergötland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #9 skrivet: 17 feb-11 kl 18:36 »
Min erfarenhet är att köttrasdjur kan växa på enbart bete/hö/ensilage och bli feta på det, ja. Fast jag vet inte hur årstidsstyrda de är i sitt växnade ??? Kanske någon annan vet här på alternativ, som har köttras? ???

Mina Gotlandsdjur slutar att växa framemot oktober/november och börjar igen i slutet av januari när ljuset kommer tillbaka. Och de kräver kraftfoder för att få vettiga kroppar...

Jag tror att åldern på lammen spelar roll. Om de är födda sent så växer de längre innan de blir feta. Fettavdrag är 4:-/kg / fettklass. Det kan snabbt rassla upp i 8:-/kg om man inte har koll på dom :o :o Man måste väga och känna på djuren ofta!!
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Lars-Göran

  • Inlägg: 743
  • Torup
    • Halland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #10 skrivet: 17 feb-11 kl 23:03 »
Min erfarenhet är att köttrasdjur kan växa på enbart bete/hö/ensilage och bli feta på det, ja. Fast jag vet inte hur årstidsstyrda de är i sitt växnade ??? Kanske någon annan vet här på alternativ, som har köttras? ???

Mina Gotlandsdjur slutar att växa framemot oktober/november och börjar igen i slutet av januari när ljuset kommer tillbaka. Och de kräver kraftfoder för att få vettiga kroppar...

Jag tror att åldern på lammen spelar roll. Om de är födda sent så växer de längre innan de blir feta. Fettavdrag är 4:-/kg / fettklass. Det kan snabbt rassla upp i 8:-/kg om man inte har koll på dom :o :o Man måste väga och känna på djuren ofta!!
Du glömde nämna att en fettklass för mycket och det finns många fettklasser dvs de ligger VÄLDIGT nära varandra gör att man missar tillägget för märkes kvalitet och ev gourmetillägg så avdraget kan i värsta fall bli runt 15 kr per kg.
Lars
Fåraherde på "fritiden"  55 blandrastackor

ulfg

  • Inlägg: 1006
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #11 skrivet: 18 feb-11 kl 20:58 »
Principiellt så borde det löna sig att skjuta upp höstslakten till jan-mars, eftersom köttet börjar betalas bättre då.
Men sen tillkommer ju de andra 200 variablerna. Fettavdrag, foderkostnad, förlust för vinterskinn, mm. Men principiellt: har man inga skinn att bry sig om, gott om billig mat, gott om plats och lamm som inte fetar till sig så visst sjutton borde det väl vara smartare att skicka till slakt i februari än i december?
Mångsysslare med 12 gutefår norr om Varberg.

zeina66

  • Inlägg: 1051
    • Värmland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #12 skrivet: 19 feb-11 kl 07:51 »
Håller med Ulfg.
Har gutar som föds i april,betar hela sommaren,får fri tillgång på hösilage from vecka 40. Inget kraftfoder. Slaktvikten ligger på ca 25 kg i februari (16-22 1:a veckan i oktober). Vet inget om fett-avdrag då jag slaktar för egen del men det är inte särskilt mkt mer fett. Har gott om foder....
Allting går - förutom bebisar och tennsoldater

skogsråetiskogen

  • Inlägg: 414
    • Småland
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #13 skrivet: 19 feb-11 kl 19:07 »
Svarar själv: slaktade idag en bagge som var ett år. Aldrig fått kraftfoder. Ätit sig stor på bra hösilage, vägde ca 24 kg slaktad. Fanns inget fett på honom! Detta borde alltså funka....?

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #14 skrivet: 20 feb-11 kl 00:50 »
Svarar själv: slaktade idag en bagge som var ett år. Aldrig fått kraftfoder. Ätit sig stor på bra hösilage, vägde ca 24 kg slaktad. Fanns inget fett på honom! Detta borde alltså funka....?
Beror på vilka krav du har...

För ett 24kg tunnt (O-) lamm fick man före Jul 300kr och nu 396kr.
= 96 kr för 60 dagars extra utfodring.

För ett 24kg rundare (O) lamm fick man före Jul 564kr och nu 588kr.
=24 kr för 60 dagars extra utfodring.

Ett 24 kg lamm får 2.50 kr i avdrag per kg (då det väger väger 1kg för mycket för bästa betalning)
Skulle han dessutom klassat sig som vuxet får istället för lamm hade du fått 145kr för honom.
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

 

siken

  • Inlägg: 166
    • Blekinge
SV: Att vänta med höstslakten
« Svar #15 skrivet: 20 feb-11 kl 09:38 »
De gånger jag haft flerfödda lamm som vuxit väldigt sakta pga konkurrens om mjölken, så de kanske bara vägt 30 eller 35 kg i oktober, de har istället skickats till slakteriet i mars. Då har jag fått mycket bättre betalt, men det är ju inte så konstigt, lamm med en slaktvikt på 13 kg betalas ju knappt alls av slakterierna i oktober.
Jag tycker dock att det är lättare att få bra pris på baggar i mars, eftersom tacklammen gärna blir för feta när de utfodrats med kraftfoder hela vintern (även om de fortfarande är ganska småväxta). Klass 3+ i fett kan sänka avräkningspriset från 32 kr/kg till 17 kr/kg om man har otur.
Ett tips om man har små lamm som behöver växa till sig är: klipp dem när de stallas in i oktober! Då sätter de igång att äta mer och ökar ämnesomsättningen. På det sättet ökar med man tillväxten från oktober till mars med minst ett par extra kilo men framförallt en förbättrad klassning jämfört med om man inte klippt dem.
Föder upp myskankor, åsbohöns och gutefår


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

511 gäster, 2 användare
Staem, simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser