Har använt min fujitsu luftluftvärmepump i lite över ett år nu. Inget system förväntas fungera perfekt på en gång så när jag fick värmepumpen installerad så antog jag att det skulle ta ett tag att lära mig använda den rätt.
Värmepumpen sitter på väggen därute. Det är fujitsus minsta värmepump så den är väl ungefär lika kraftig som de billigaste från jula. Effekten är ungefär 3,5kW. Ytterenheten är nästan identisk med de större modellerna så jag får ut värme ganska långt ner i temperaturerna. Min bostad kan beskrivas som lägenhet eller radhusände eller möjligen rent av ett halvt hus. Välj den definition ni tycker bäst om. Mitt lilla halvhus byggdes som äldreboende och är en sådan där enkel och tämligen dåligt isolerad låda från 60- eller möjligen 70-talet. Två rum, litet kök och bra toalett. Värmepumpen värmer hela lägenheten för det mesta, alla 45 kvadratmetrarna. Innerenheten sitter inte i hallen, jag är faktiskt tacksam över det faktum att den inte fick plats där. Takhöjden är aningen under 240cm och hallen är väldigt liten. Värmepumpen fick inte plats ovanför dörren (där det var tänkt), men den sitter så mycket bättre i det stora rummet. Där, i det ni skulle kalla vardagsrummet, är temperaturen högst. För varje dörröppning som värmen ska genom sjunker rumstemperaturen litegrann. Så både hallen och det lilla rummet har vanligtvis en grad eller två svalare. Köket är ytterligare lite svalare vilket är jätteskönt med tanke på matlagning och sådant. Man använder ju också kroppen lite mer därinne, jämfört med stillasittandet i stora rummet. Temperaturerna är olika i rummen men placerar man värmepumpen rätt så är det bara skönt.
Under vintern så går värmepumpen i uppvärmningsläge. Det innebär att värmepumpen inte kyler när det blir varmare än den inställda temperaturen. På sommaren använder jag kylning under korta stunder om det är fullkomligt olidligt varmt. Det är sällan som auto-läget med omväxlande kylning och värmning används. Det låter ju logiskt att bara ställa maskinen på en temperatur och sedan slå på automatiken, men beroende på årstid kan man spara en del kronor på att bestämma funktionen manuellt. Det är ju inte ofta man behöver ändra någon inställning.
På vintern pumpas värme ur uteluften till en ganska låg temperatur. Vid tjugo minusgrader går det fortfarande att värma lägenheten med bara pumpen och ett litet element i toaletten. Det känns tryggt med det extra lilla elementet där eftersom värmen inte riktigt tar sig in där om någon glömmer att lämna dörren öppen på natten. Vid -25 måste värmepumpen få ordentlig hjälp med att hålla inomhusklimatet drägligt. Då tar jag fram en värmefläkt med keramiskt element. Skulle ytterdörren hålla helt tätt, vilket den inte gör vid riktigt kallväder, då skulle vi nog kunna hålla värmen bättre. Dörren skevar på något sätt när den blir ordentligt kall. Blir nog till att byta ut den nästa år.
Det är viktigt att se till att huset inte släpper ut allt för mycket av den värme man så dyrt betalar för. Fönstren ska vara tätade, liksom dörren. Jag brukar skotta upp snö på ytterväggarna som ytterligare isolering.
Särskilt mycket extra uppvärmning har jag inte i min (och lillans) bostad. Vi sover på en låg ikea-futon med tämligen tunna basic-täcken från jysk. I "bäddskåpet" står tjockare täcken packade i väskor. Täckena används enligt 1+2=3-regeln så att man kombinerar täckena när det blir riktigt kallt (tunnt - tjockt - kombinerat, alltså). Det finns inte särskilt mycket elektriska apparater så "gratisvärmen" är minimal. Datorn som sköter all media drar bara 90W (skärmen inräknad) som mest, men vanligen drar den bara kring 60W i drift. Inte mycket värme därifrån, alltså, men det återstår att prova en sänkning av temperaturen under natten. På så sätt skulle vi kunna spara lite mer på uppvärmningen. Värmepumpen har ju redan minskat kostnaden ganska ordentligt jämfört med de direktverkande elementen som satt här förut. De flesta belysningarna här är lysdiodslingor som inte heller de värmer nämnvärt.
Inomhustemperaturen då? Den ligger kring 20-22 grader i stora rummet under vintern. De övriga rummen är som sagt lite svalare. Sommartid låter vi det bli ganska mycket varmare innan vi slår på kylning. Sängens låga placering (den är bara halvannan decimeter hög) gör att vi håller oss ganska svala ändå.
Det jag skulle vilja ändra på för framtiden är att byta ut den keramiska fläkten på 2kW mot en pytteliten vedeldad raketkamin i lera. Om det någonsin blir av det vete fåglarna. Har inte klurat ut hur det skulle gå till. Men med vedvärme skulle man inte vara så sårbar om strömmen skulle vara borta ett längre tag. Det finns ett spritkök för matlagningen och levande ljus (och solcellsdrivna skrivbordslampor) men värmen skulle bli ett problem. Skulle så gärna vilja ha en bullig raketkamin för de ser så mysiga ut. Dessutom har ju värmepumpen redan all nödvändig automatik för att fungera väl med kaminen...