Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Skogsnatt skrivet 19 okt-10 kl 05:53

Titel: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 okt-10 kl 05:53
Jag köpte ett färdigskivat bröd från Pågens och råkade glömma det i jaktstugan. Det var bakat den 19 augusti. När jag kom dit igen så kunde jag med förvåning konstatera att det inte var mögligt , men jag kände inte för att äta det ändå. Nu har jag lagt det i källaren och låtit det vara och det finns inget mögel än. Jag bara undra vad i herrans namn dom lägger i degen, det borde ju varit grönt och kuddigt vid detta laget???????????
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: träsleven skrivet 19 okt-10 kl 09:42
Läs på innehållsförteckningen om du inte är rädd av dig! ;D Industribröd är väl nuförtiden mer en evighetsprodukt än ett riktigt bröd. Riktigt bröd utan extra mycket E-nummer det möglar ju alltid. Och det är väl ett sorts "friskhetstecken". Riktig industrimat kan nog förvaras utan frys o kyl näranog hur länge som helst tyvärr! Jag har en god vän som hade glömt ett paket Mamma Scans köttbullar i sitt garage, han hittade det flera veckor senare. Detta var mitt i sommaren och paketet såg likadant ut som när det köptes. Det var sista gången han köpte industritillverkade köttbullsattrapper.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: betsla skrivet 19 okt-10 kl 09:50
Huvvaligen! Innehållsförteckningar blir jag mörkrädd av... massa saker man inte ens kan uttala gömmer sig där. Kan rekommendera http://www.aktavara.org/ (http://www.aktavara.org/)
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: lukin skrivet 19 okt-10 kl 09:58
Om brödet har torkat så kan det inte ske någon mögeltillväxt. Var brödet torrt?

//sven
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 okt-10 kl 21:35
Huvvaligen! Innehållsförteckningar blir jag mörkrädd av... massa saker man inte ens kan uttala gömmer sig där. Kan rekommendera [url]http://www.aktavara.org/[/url] ([url]http://www.aktavara.org/[/url])

Hmm. Jag ska nog köpa mitt bröd på kondiset här istället. Det blir klart dyrare, men det andra verkar ju vara ren kemi
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 okt-10 kl 21:37
Om brödet har torkat så kan det inte ske någon mögeltillväxt. Var brödet torrt?

//sven
Det låg i och ligger i en plastpåse, så mögel borde frodas. Det ska få ligga i källaren, så får man se vad som händer
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 okt-10 kl 22:01
Hmm. Jag ska nog köpa mitt bröd på kondiset här istället. Det blir klart dyrare, men det andra verkar ju vara ren kemi
Ledsen att grusa dina förhoppningar, men även kondisbrödet är ganska onyttigt, och proppat med kemikalier. Dessutom oftast bakat utan ett spår av varken skal eller grodd, alltså saknas nästan alla de naturliga vitaminerna, mineralerna och fibrerna. Vill man ha nyttigt och gott bröd får man baka själv.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 19 okt-10 kl 22:05
Ledsen att grusa dina förhoppningar, men även kondisbrödet är ganska onyttigt, och proppat med kemikalier. Dessutom oftast bakat utan ett spår av varken skal eller grodd, alltså saknas nästan alla de naturliga vitaminerna, mineralerna och fibrerna. Vill man ha nyttigt och gott bröd får man baka själv.
Eller så får man flirta med någon, som bakar till en!!! Bröd ska man ju ha och jag lär inte ha varken tid eller bli färdig till att göra det själv
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: jenses skrivet 19 okt-10 kl 22:10
...och jag lär inte ha varken tid eller bli färdig till att göra det själv
Det tar kanske 10-15 min i veckan att baka själv och diska efteråt...
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 okt-10 kl 22:21
Det tar kanske 10-15 min i veckan att baka själv och diska efteråt...
Effektiv tid. Det blir en hel del väntetid också, men då kan man ju göra något roligare.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Whippet skrivet 19 okt-10 kl 22:32
Det tar kanske 10-15 min i veckan att baka själv och diska efteråt...

För mig brukar bara disken i sig ta längre tid än så :P
Effektiv tid. Det blir en hel del väntetid också, men då kan man ju göra något roligare.


Testa det här http://www.alternativ.nu/index.php?topic=49384.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=49384.0)
Då har du långa väntetider och hinner göra lite 'större' saker.
Annars är det ofta bara 20-40 minuters 'väntetider' och då hinner man ju knappt plocka upp hammaren/sopen/hundkopplet eller vad det nu är man skulle behöva göra den dagen :D

 :-* /Anette
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 okt-10 kl 22:35
Jag föredrar att kalljäsa med bara lite jäst, eller helst surdeg, över natten. Massor av tid till annat under väntetiden...
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Nissepisse skrivet 19 okt-10 kl 22:36
Här finner ni svar på varför det inte möglar. Har inte med E-nummer, tvärtom faktiskt, det är för rent när det bakas.
http://www.gp.se/konsument/konsumentguider/1.20400-brod-moglar-ej-06 (http://www.gp.se/konsument/konsumentguider/1.20400-brod-moglar-ej-06)

Hamburgare någon?
http://aht.seriouseats.com/archives/2008/09/12-year-old-mcdonalds-hamburger-still-looking-good.html (http://aht.seriouseats.com/archives/2008/09/12-year-old-mcdonalds-hamburger-still-looking-good.html)

Baka eget bröd är inte så himla jobbigt, ge det en chans.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 okt-10 kl 22:44
Det tar kanske 10-15 min i veckan att baka själv och diska efteråt...

Ha ha! Nu var du rolig... Är det en sats med scones då, eller?

Men Skogsnatt, nu ska du få ett recept på ett saftigt bröd som är plättlätt att baka själv, oavsett kunskap, tid eller erfarenhet. ;)

Filmjölkslimpa:

4,5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetekli
3 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
3 dl filmjölk
1,5 dl mörk sirap
3 dl mjölk
1,5 dl lingonsylt

Blanda först alla torra ingredienser i en stor skål, häll sen ner alla våta ingredienser utom lingonsylten och rör ihop till en grov smet. Vänd till sist ner lingonsylten lite försiktigt så att man inte mosar sönder alla lingon.
Ös upp smeten i två ugnsformar (såna där avlånga som rymmer ca 1,5 liter). Smeten ska inte nå upp till mer än halva formen.

Sätt in formarna i kall ugn, sätt den på 125 grader och grädda i ca 1,5 - 2 timmar. Det går att testa med en trästicka om den är klar eller inte om man är osäker.

Brödet blir sött, grovt och konsistensen påminner lite om mjukpepparkaka. ;) Och så är det förrädiskt gott.  ;D

/Sara
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Broberg skrivet 19 okt-10 kl 22:49
Här nere finns det köpebröd utan e-nummer, som inte möglar, i den vanlige affären. Fast det kanske är ovanligt?
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 okt-10 kl 22:57
Här nere finns det köpebröd utan e-nummer, som inte möglar, i den vanlige affären. Fast det kanske är ovanligt?

Här nere?

/Sara
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 okt-10 kl 22:59
Här nere finns det köpebröd utan e-nummer, som inte möglar, i den vanlige affären. Fast det kanske är ovanligt?
Jo, men det kan innehålla konserveringsmedel i alla fall, bara utskrivet som namn. Och mjölbehandlingsmedel innehåller det troligen också, behöver vad jag vet inte skrivas ut för det ska "förbrukas/försvinna" vid jäsning och bakning. Och troligen är majoriteten av mjölet ett vetemjöl utan vare sig skal eller grodd. Enligt uppgift är det sådant bröd svenska folket vill ha, ett bröd utan smak och utan näring, men med massor av snabba kolhydrater så att vi lika gärna kunde ätit kanelbulle, sett till verkan i kroppen.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: jenses skrivet 19 okt-10 kl 23:04
Ha ha! Nu var du rolig... Är det en sats med scones då, eller?
Ha ha, ja, rolig är jag nästan alltid...
Nä, det var två kalljästa surdegslimpor på cirka 1,3 kilo stycken,
och jag använder köksmaskinen för att knåda och en varmluftsugn för att grädda
istället för att knåda för hand och gräddning i den vedeldade ugnen.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Attes matte skrivet 19 okt-10 kl 23:19
Ha ha, ja, rolig är jag nästan alltid...
Nä, det var två kalljästa surdegslimpor på cirka 1,3 kilo stycken,
och jag använder köksmaskinen för att knåda och en varmluftsugn för att grädda
istället för att knåda för hand och gräddning i den vedeldade ugnen.

Jo, men ingredienserna ska plockas fram, blandas, knådas (även om man använder assistent så går man ju inte så långt under tiden, jäsas (och då kan man inte åka iväg nånstans), bröden bearbetas och formas, jäsas igen, och slutligen gräddas (och då går man GARANTERAT ingenstans).
Jag skulle då aldrig säga att ett rejält brödbak tar mindre än två timmar.  ;)

Men det var ju egentligen helt och hållet OT...  ;D

/Sara
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Gronavagen skrivet 19 okt-10 kl 23:27
Jo, men ingredienserna ska plockas fram, blandas, knådas (även om man använder assistent så går man ju inte så långt under tiden, jäsas (och då kan man inte åka iväg nånstans), bröden bearbetas och formas, jäsas igen, och slutligen gräddas (och då går man GARANTERAT ingenstans).
Jag skulle då aldrig säga att ett rejält brödbak tar mindre än två timmar.  ;)

Men det var ju egentligen helt och hållet OT...  ;D

/Sara

När jag bakar kalljäst bröd rör jag ihop degen, knådar och lägger bullarna direkt på plåten och jäser under natten i kylskåp. Så jag måste också säga att effektiv tid under disk och bak tar en 10 till 15 minuter.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Broberg skrivet 19 okt-10 kl 23:39
Här nere?

/Sara

Blekinge
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Broberg skrivet 19 okt-10 kl 23:42
Jo, men det kan innehålla konserveringsmedel i alla fall, bara utskrivet som namn. Och mjölbehandlingsmedel innehåller det troligen också, behöver vad jag vet inte skrivas ut för det ska "förbrukas/försvinna" vid jäsning och bakning. Och troligen är majoriteten av mjölet ett vetemjöl utan vare sig skal eller grodd. Enligt uppgift är det sådant bröd svenska folket vill ha, ett bröd utan smak och utan näring, men med massor av snabba kolhydrater så att vi lika gärna kunde ätit kanelbulle, sett till verkan i kroppen.

Det är möjligt, men det står inga konstiga ingredienser i innehållsförteckningen, men visst det skriver de väl inte ut om de inte behöver..
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Huggorm skrivet 19 okt-10 kl 23:48
Står inget konstigt i innehållsförteckningen på min brödlimpa här heller, och den är lagad av Pågen.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Annika Johansson skrivet 20 okt-10 kl 00:01
*sitter och distansälskar min bakmaskin, som står nere i köket. Väg upp, tryck på knappen, ställ mobilen på 3,5 timme, stjälp upp brödet. Mycket nöjd är jag*
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 20 okt-10 kl 04:15
Ha ha! Nu var du rolig... Är det en sats med scones då, eller?

Men Skogsnatt, nu ska du få ett recept på ett saftigt bröd som är plättlätt att baka själv, oavsett kunskap, tid eller erfarenhet. ;)

Filmjölkslimpa:

4,5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetekli
3 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
3 dl filmjölk
1,5 dl mörk sirap
3 dl mjölk
1,5 dl lingonsylt

Blanda först alla torra ingredienser i en stor skål, häll sen ner alla våta ingredienser utom lingonsylten och rör ihop till en grov smet. Vänd till sist ner lingonsylten lite försiktigt så att man inte mosar sönder alla lingon.
Ös upp smeten i två ugnsformar (såna där avlånga som rymmer ca 1,5 liter). Smeten ska inte nå upp till mer än halva formen.

Sätt in formarna i kall ugn, sätt den på 125 grader och grädda i ca 1,5 - 2 timmar. Det går att testa med en trästicka om den är klar eller inte om man är osäker.

Brödet blir sött, grovt och konsistensen påminner lite om mjukpepparkaka. ;) Och så är det förrädiskt gott.  ;D

/Sara
Låter gott. Det får jag testa någon dag när det stormar och regnar ändå. Bakat har jag inte gjort sedan hemkunskapen i skolan, så det är kanske på tiden
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: träsleven skrivet 20 okt-10 kl 11:20
Låter gott. Det får jag testa någon dag när det stormar och regnar ändå. Bakat har jag inte gjort sedan hemkunskapen i skolan, så det är kanske på tiden

Lycka till med ditt hembak! Du kanske kommer på att det är roligt under tiden och att framför allt resultatet blir ett annat än butikens "gummisvamp" med evighetshållbarhet!
Det finns ju många recept att följa inte minst här på alternativ. Och här går det också att få tips o råd. ;)
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: edithsdotter skrivet 20 okt-10 kl 11:50
Ledsen att grusa dina förhoppningar, men även kondisbrödet är ganska onyttigt, och proppat med kemikalier. Dessutom oftast bakat utan ett spår av varken skal eller grodd, alltså saknas nästan alla de naturliga vitaminerna, mineralerna och fibrerna. Vill man ha nyttigt och gott bröd får man baka själv.

Eller så gör man storköp hos ett surdegsbageri! Köp bröd för två veckor i taget, t ex, och förvara det luftigt utan plast så mognar det långsamt och smaken fördjupas men det möglar inte. Kostsamt vid inköpet med lönsamt i längden då man äter mindre av det täta surdegsbrödet eftersom det mättar effektivare.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: esten skrivet 20 okt-10 kl 12:09
Köper man ett riktigt mörkt bröd här så antagligen för att det är mest praktiskt , ligger det i plastpåsar .
Men det är 5 mm hål i plasten runt om .
Ibland kryper det om brödet i affären då småflugor kryper in i påsen .

Köpte igår ett rågbröd med surdegskultur , linfrö och solrosfrön i .
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: edithsdotter skrivet 20 okt-10 kl 16:39

Ibland kryper det om brödet i affären då småflugor kryper in i påsen .


Varför köpa i butik där producentansvaret är ganska långt borta? Köp direkt i surdegsbageriet och, jag kan garantera, att ditt bröd är av högsta kvalitet... annars blir bageriet inte gammalt!
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: esten skrivet 20 okt-10 kl 16:44
+Något surdegsbageri finns inte utan antingen köper man det bröd som finns eller så bakar man själv .


Ibland måste man köpa för man inte hinner baka .
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 okt-10 kl 16:47
Varför köpa i butik där producentansvaret är ganska långt borta? Köp direkt i surdegsbageriet och, jag kan garantera, att ditt bröd är av högsta kvalitet... annars blir bageriet inte gammalt!
Därför att kvalitetsbagerier bara finns i de större orterna/städerna, och ska man köra dit kostar det både tid och pengar. Dessutom är det väldigt omiljövänligt. Det finns för- och nackdelar med att bo på landet och med att bo i staden. Bor man på landet får man baka själv om man vill ha gott och nyttigt bröd. Åtminstone om man inte arbetar i staden och därför kan handla på vägen hem.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: edithsdotter skrivet 20 okt-10 kl 17:41
Därför att kvalitetsbagerier bara finns i de större orterna/städerna, och ska man köra dit kostar det både tid och pengar. Dessutom är det väldigt omiljövänligt. Det finns för- och nackdelar med att bo på landet och med att bo i staden. Bor man på landet får man baka själv om man vill ha gott och nyttigt bröd. Åtminstone om man inte arbetar i staden och därför kan handla på vägen hem.

Snick-snack... det finns visst surdegsbagerier på landsbygden och fler lär de bli om efterfrågan får styra och "Mat-landet Sverige" blir genomfört. Konsumentmakt finns så påtala behovet av alternativa bagerier och handla i dem som redan finns.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: esten skrivet 20 okt-10 kl 17:45
Jag bor INTE i Sverige
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Whippet skrivet 20 okt-10 kl 17:50
Snick-snack... det finns visst surdegsbagerier på landsbygden och fler lär de bli om efterfrågan får styra och "Mat-landet Sverige" blir genomfört. Konsumentmakt finns så påtala behovet av alternativa bagerier och handla i dem som redan finns.

Hmmm... Jag tror inte att det funkar att göra det(handla i dem som finns alltså) över hela vårt land... Jag skulle få köra ca 30 mil för att hitta ett surdegsbageri... om jag inte har missat något närmare till... då skulle det kunna vara ungefär 10 mil... så mitt bröd skulle knappt vara färskt när jag kom hem med det ::) och estens skulle definitivt inte vara färskt :P
Lite oekonomiskt och oekologiskt, för att inte tala om ologiskt...

 :-* /Anette
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: betsla skrivet 20 okt-10 kl 17:52
Därför att kvalitetsbagerier bara finns i de större orterna/städerna, och ska man köra dit kostar det både tid och pengar. Dessutom är det väldigt omiljövänligt. Det finns för- och nackdelar med att bo på landet och med att bo i staden. Bor man på landet får man baka själv om man vill ha gott och nyttigt bröd. Åtminstone om man inte arbetar i staden och därför kan handla på vägen hem.

Njae, där håller jag inte med. Jag tycker att det snarare är så att bra bagerier (om än småskaliga sådana) INTE finns i storstäderna utan på landsbygden. Vi bor tex ute på vischan och har ca 1 mil till ett surdegsbageri. Känner till flera såna i åtminstone det här länet.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 okt-10 kl 17:55
Snick-snack... det finns visst surdegsbagerier på landsbygden och fler lär de bli om efterfrågan får styra och "Mat-landet Sverige" blir genomfört. Konsumentmakt finns så påtala behovet av alternativa bagerier och handla i dem som redan finns.
Uppenbarligen bor du inte i riktig glesbygd. Själv har jag en mil till närmsta tätort, och bara cykel för transport. Närmre än så finns inte någon typ av affär, eftersom det helt enkelt inte finns kundunderlag till det. Visst, det finns ett bra hembageri, som bakar i gammal bakugn vissa helger, om man vet vilka dessa är. Det ligger på andra sidan tätorten, ca 3 mil från mig. Lång cykeltur skulle det bli...

Bageriet i tätorten bakar plastigt vitt bröd, för det är det som säljer. Helst med smaklös margarinost på. Det är skillnad på köpvanor beroende på socioekonomisk sammansättning av befolkningen, och där jag bor äter de flesta skräp som går snabbt att laga, eller helst är färdigt, de dricker ohemula mängder läskeblask och äter chips och godis i mängder. Däremot känner de inte till mer än de allra vanligaste frukterna och grönsakerna. Man blir mörkrädd när man tittar i kundvagnarna...

Så konsumentmakt i all ära, jag försöker så gott jag kan. Men om jag inte på något magiskt sätt lyckas utbilda en stor andel av befolkningen i hushållsekonomi, näringslära och matlagning, så får jag nöja mig med att de nyttiga råvarorna är ganska få, ganska dyra och ibland ganska gamla, eftersom det är för få som köper dem. Att odla själv och att laga mat från grunden och att baka är enda sättet att få vettig mat om jag inte vill ta bussen till stan ca 1 h enkel resa, plus 35 min cykel enkel resa varje vecka.

Nu har vi totalkapat skogsnatts tråd, men om han också tillämpar lite konsumentmakt och klagar, så är vi i alla fall två som vill ha bättre mat i den lokala, dyra och dåliga butiken (visst, det finns Netto också, men där är grönsakerna ofta nästan flytande, och utbudet ännu sämre. Och några pyttiga närbutiker, ännu sämre utbud, om man inte vill ha chips och choklad, det finns, och de är oförskämt dyra).
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: betsla skrivet 20 okt-10 kl 18:01
"Uppenbarligen bor du inte i riktig glesbygd. Själv har jag en mil till närmsta tätort, och bara cykel för transport. Närmre än så finns inte någon typ av affär, eftersom det helt enkelt inte finns kundunderlag till det. Visst, det finns ett bra hembageri, som bakar i gammal bakugn vissa helger, om man vet vilka dessa är. Det ligger på andra sidan tätorten, ca 3 mil från mig. Lång cykeltur skulle det bli..."

Vad klassas som riktig glesbygd då? Jag har också en mil till närmsta affär, vill jag ha ett apotek så får jag åka en mil till. Men jag har bil (en självklarhet för oss) så jag kan ju åka. Det är man ju som van vid att göra...
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 20 okt-10 kl 19:03
Jag menade bara att det inte alls är säkert att man har bra varor på rimligt avstånd när man bor på landet. Visst är jag konstig som inte har bil, men även om jag hade det vore det knappast rimligt, varken ekonomiskt, ekologiskt eller tidsmässigt att köra flera mil för att köpa bröd. Då är det snabbare och billigare att baka själv.

Var och en väljer ju sitt liv, men att köra till diverse småproducenter flera gånger i veckan för att köpa basprodukter är knappast särskilt alternativt. Då får man i så fall köpa in mängder och ha en vettig förvaringslösning för det. Jag funderar själv på att bli liten producent på landet, men skulle inte tycka att det vore försvarbart att sälja basvaror. Då blir basvarorna genast lyxprodukter, sett ekonomiskt och ekologiskt. Bättre att producera sådant som folk köper mer sällan i så fall. Eller sådant som har lång hållbarhet.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: lj skrivet 20 okt-10 kl 19:26
Kan också intyga att tidsåtgången för brödbaket är högst 10 min. + 2*25 min i ugnen.
Kalljäsning på ca 1,5 l vätska o 1/4 jäst i kallfarstun.
Tillägg; ca 2 kg mjöl = ingen mätning.

Behöver inte diska assistentbaljan kalla årstiden. Är det varmare än sådär 10C kan det vildjäsa.

Den som inte bakar har missat nåt väsentligt här i livet.

Och dessutom, hur ofta ger trevlig o meningsfull sysselsättning runt fyra hundra kr/tim.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Attes matte skrivet 21 okt-10 kl 00:08
Njae, där håller jag inte med. Jag tycker att det snarare är så att bra bagerier (om än småskaliga sådana) INTE finns i storstäderna utan på landsbygden. Vi bor tex ute på vischan och har ca 1 mil till ett surdegsbageri. Känner till flera såna i åtminstone det här länet.

Men vi har tur och bor i en otroligt kulinariskt rik bygd. Här finns småskaliga matvaru-förädlare i var och varannan by. Tyvärr har inte alla andra det lika bra som vi här i Jämtland. ;)

/Sara
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 21 okt-10 kl 05:03
"Uppenbarligen bor du inte i riktig glesbygd. Själv har jag en mil till närmsta tätort, och bara cykel för transport. Närmre än så finns inte någon typ av affär, eftersom det helt enkelt inte finns kundunderlag till det. Visst, det finns ett bra hembageri, som bakar i gammal bakugn vissa helger, om man vet vilka dessa är. Det ligger på andra sidan tätorten, ca 3 mil från mig. Lång cykeltur skulle det bli..."

Vad klassas som riktig glesbygd då? Jag har också en mil till närmsta affär, vill jag ha ett apotek så får jag åka en mil till. Men jag har bil (en självklarhet för oss) så jag kan ju åka. Det är man ju som van vid att göra...
Jag ser att de som skriver här är utspridda från Norrbotten till Skåne och då ska man komma ihåg att Sverige är ett avlångt land och att det är stora skillnader i avstånd. Som ett litet exempel kan nämnas att Vilhelmina kommun är ungefär lika stor, som Skåne och Blekinge tillsammans Eftersom jag kör lastbil, så skulle jag kunna köpa bröd lite varstans, Göteborg, Stockholm eller Malmö spelar mindre roll, men jag tycker inte att det är så vettigt att köpa långt bort iaf.
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: esten skrivet 21 okt-10 kl 09:11
Varför köpa i butik där producentansvaret är ganska långt borta? Köp direkt i surdegsbageriet och, jag kan garantera, att ditt bröd är av högsta kvalitet... annars blir bageriet inte gammalt!

Jag sa aldrig att brödet var dåligt i butiken , bara för att det kryper flugor på det .
Det är pga alla hål i plastpåsarna för att brödet inte ska mögla . ( Se mitt recept om svartbröd från 1600-talet)
Bröden i affärena är av hög kvalite och de är bakade med fullkorn och de har också helsäd tex korn eller råg i sig .
Du kan köpa ett surdegsbröd som är kolsvart och tungt som en sten , riktigt mustigt .
Om jag inte låser in det när jag kommer hem så äter katterna upp det även om de har sin egen mat .
Här lever man fortfarand lite som under Sovjet tiden och man samverkar för att få sälja affärerna är uppbyggda som de gamla kolshoserna eller medlemsägada som Svenska Konsum , så det är alltså i affärerna i stan du hittar allt folk åker cykel eller tar bussen om de inte bor ensligt till .
Många lever på bröd nästan uteslutande då maten är dyr och hemtjänsten är obefintlig , de kör ut soppa 1 ggn i veckan . Och pensionen är mycket låg .
Så bröd kan man baka här . Sedan om man får med flugor så får man borsta bort dom när man kommer hem.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: betsla skrivet 21 okt-10 kl 09:31
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till


Kolla in den här: http://www.smaklust.se/Kartboken/14297.vagvisaren.html (http://www.smaklust.se/Kartboken/14297.vagvisaren.html)
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 21 okt-10 kl 09:35
Bröden i affärena är av hög kvalite och de är bakade med fullkorn och de har också helsäd tex korn eller råg i sig .
Du kan köpa ett surdegsbröd som är kolsvart och tungt som en sten , riktigt mustigt .
Jag var  Litauen för ett antal år sedan, inte för att påstå att alla baltstaterna är lika, men likheter finns såklart. Och riktigt gott bröd hade de. På landet var standarden ungefär som när farmor var liten. Väldigt få traktorer, många som hade arbetshäst. Som alternativare och intresserad av småbruk med användande av lite resurser kunde man lära sig massor där. Svårigheten är språket...

För att återgå till ämnet, dvs bröd, så skulle jag gärna få fler recept på den typen av tunga surdegsbröd som de är så duktiga på i Baltikum/Ryssland, så om du esten, eller någon annan, har recept översatta till svenska på olika sådana, så skulle vi kunna starta en särskild tråd med recept och erfarenheter kring sådant bröd. Surdegsrecept finns det gott om, men oftast är det bröd med ganska mycket vetemjöl. Och recept från andra delar av världen innehåller ofta ingredienser som är svåra att hitta här, så därför vore det bra med en tråd att diskutera recepten i, så man kan dela erfarenheter av vilka ersättningsingredienser som fungerar. Det här med hela korn, eventuellt groddade eller skållade i bröd tycker jag är intressant.

Jag startar en tråd om detta, så hoppas jag att fler hänger på.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: träsleven skrivet 21 okt-10 kl 11:46
Jag var  Litauen för ett antal år sedan, inte för att påstå att alla baltstaterna är lika, men likheter finns såklart. Och riktigt gott bröd hade de. På landet var standarden ungefär som när farmor var liten. Väldigt få traktorer, många som hade arbetshäst. Som alternativare och intresserad av småbruk med användande av lite resurser kunde man lära sig massor där. Svårigheten är språket...

För att återgå till ämnet, dvs bröd, så skulle jag gärna få fler recept på den typen av tunga surdegsbröd som de är så duktiga på i Baltikum/Ryssland, så om du esten, eller någon annan, har recept översatta till svenska på olika sådana, så skulle vi kunna starta en särskild tråd med recept och erfarenheter kring sådant bröd. Surdegsrecept finns det gott om, men oftast är det bröd med ganska mycket vetemjöl. Och recept från andra delar av världen innehåller ofta ingredienser som är svåra att hitta här, så därför vore det bra med en tråd att diskutera recepten i, så man kan dela erfarenheter av vilka ersättningsingredienser som fungerar. Det här med hela korn, eventuellt groddade eller skållade i bröd tycker jag är intressant.

Jag startar en tråd om detta, så hoppas jag att fler hänger på.
Ja sånt bröd som du beskriver här, det håller man sig mätt på länge! Motsatsen skulle jag vilja påstå är något i stil med Mcdonalds hamburgerbröd. Det brukar jag (det var länge sen nu) knåda ihop till en liten boll.
Vid närmare eftertanke så har jag nog inte varit på hamburgeri på många år, men jag antar att brödkvalitén är den samma där.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 10 jan-11 kl 05:08
Nu kan jag meddela att brödet börjar mögla, efter 5,5 månader???????????? Man vill inte ens tänka på vad det innehåller
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 07 feb-11 kl 14:27
Det låg i och ligger i en plastpåse, så mögel borde frodas. Det ska få ligga i källaren, så får man se vad som händer
Nu kan jag meddela att brödet har möglat. Det är inte helt grönt och luddigt, men möglat är det.
Med tanken på tiden som gått, så vill man inte ens tänka på vilken kemist som gjort det receptet
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: pyromanen skrivet 07 feb-11 kl 15:19
För nån månad sen åkte jag tåg, SJ och vi vart försenade.... men SJ var snälla o bjöd på kaffe och smörgås. Bra för man hade ju hunnit bli lite hungrig.  Mackan var inte god, men godare än jag trodde och jag var ju som sagt hungrig och åt snabbt några stora tuggar. Skinka och senapsmajonäs. Sen började jag läsa innehållsdeklarationen... det skulle jag inte ha gjort! totalt 14 E-nummer!   :-X  Hur tusan kan man ha sån fantasi egentligen att man kan komma på så många grejer att peta i?  Behöver jag säga att aptiten helt försvann och jag kom på att det nog fanns några reserver på kroppen som skulle räcka ända till Karlstad...
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 07 feb-11 kl 15:29
Nu kan jag meddela att brödet har möglat. Det är inte helt grönt och luddigt, men möglat är det.
Med tanken på tiden som gått, så vill man inte ens tänka på vilken kemist som gjort det receptet

En renlig kemist? ;)

Vi brukar köpa Eldorados jättebilliga minibaguetter som skall gräddas klart i ugnen. Där finns inga E-nummer i innehållsförteckningen, faktiskt inga konstiga ingredienser alls, men hållbarhetstiden är ändå flera veckor. Jag tror det är så enkelt att den hermetiskt tillslutna förpackningen inte släpper in något oknytt.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Körven skrivet 07 feb-11 kl 15:39
Nu kan jag meddela att brödet börjar mögla, efter 5,5 månader???????????? Man vill inte ens tänka på vad det innehåller

Det var inget 5,5 månader,jag hade en rulltårta som rullade bakom något i skafferiet och glömdes bort.Brorsan hitade den efter 1,5 år och den var som nybakad.Jag talade om detta på jobbet,då var det en som berättade att hennes mormor hade en rulltårta som var mer än 3 år och helt ok.Tidningen Land utlyst sedan en tävling Sveriges älsta rulltårta.Om jag inte mindes helt galet så var vinnaren en dam i Malung som hade en rulltårta på 12 år.
Jag hade köpt vindruvor till en jul men glömde bort dom,efter någon månad hittade jag påsen och druvorna var som nyplockade.Normalt så hinner man knappast tömma upp druvorna förän dom börjar skrumpna.Misstänkte att det var något skit i dom så jag slängde dom på komposten,dom var lika fina där dom låg på komposten  långt inne i Maj månad.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 07 feb-11 kl 19:14
Kan man kanske tänka sig att mjölet kom från Tjernobylområdet?
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: cleo 007 skrivet 26 feb-11 kl 19:18
Har några kompisar som bor i Munkfors,Där har holländare startat ett bageri-och vilket bröd dom bakar! Vi skulle ha mer av deras bakkultur med massa nötter,russin och godsaker i-tunga bröd,inte sådana där fjäderlätta enummerstinna bröd som vi hittar i matvaruaffärerna!
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Anders S skrivet 05 mar-11 kl 20:42
Eftersom jag kör lastbil, så skulle jag kunna köpa bröd lite varstans, Göteborg, Stockholm eller Malmö spelar mindre roll, men jag tycker inte att det är så vettigt att köpa långt bort iaf.
Finns det någon sida där man hittat lite mer intressanta bageri? så kan man kanske hitta något som ligger bra till

Saltå kvarns bageri med butik ligger nära motorvägsavfarten från E4 i Järna, 5 mil söder om Stockholm. Ganska stort bageri men också ganska hantverksmässigt och helt eller delvis bakat i vedugn. Ekologiskt/biodynamiskt och utan tillsatser. Inga konstiga tillsatser. Pris överkomligt, inte minst om man handlar på plats. Brödet finns också i Konsumbutiker i Stockholms län. Hållbarhet runt en vecka. Förvaras med fördel i papperspåse (bageripåse) de första dagarna, samma som med mycket annat bröd. Sväng av från E4, tag 57:an österut och sväng in på liten väg t h efter några hundra meter.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 mar-11 kl 13:31
Saltå kvarns bageri med butik ligger nära motorvägsavfarten från E4 i Järna, 5 mil söder om Stockholm. Ganska stort bageri men också ganska hantverksmässigt och helt eller delvis bakat i vedugn. Ekologiskt/biodynamiskt och utan tillsatser. Inga konstiga tillsatser. Pris överkomligt, inte minst om man handlar på plats. Brödet finns också i Konsumbutiker i Stockholms län. Hållbarhet runt en vecka. Förvaras med fördel i papperspåse (bageripåse) de första dagarna, samma som med mycket annat bröd. Sväng av från E4, tag 57:an österut och sväng in på liten väg t h efter några hundra meter.

Hmmm... De måste i så fall vara bra mycket billigare i butiken i Järna, än i butiken de har på södermalm... Men... Mjölet är ju helt fantastiskt! Så... jag köper hellre mjölet och bakar själv!
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Anders S skrivet 19 mar-11 kl 13:48
Hmmm... De måste i så fall vara bra mycket billigare i butiken i Järna, än i butiken de har på södermalm... Men... Mjölet är ju helt fantastiskt! Så... jag köper hellre mjölet och bakar själv!

De har höjt priserna en del på senare tid, både i sin egen butik och i Konsum. Jag är inte helt uppdaterad vad de tar i Järna nu, men det är i alla fall några kronor billigare än i Konsum, och de har fler varianter att välja på. Det finns fler bra bagerier, men om man åker lastbil som Skogsnatt så ligger detta bra till. (Fast kanske inte superbra om det är långtradare. Kan vara lite mekkigt att köra ner den sista biten då. Parkera i så fall på Statoil strax intill och gå ner, förslagsvis.) Jag tycker det är mycket bröd som är dyrt, både bra bröd och dåligt bröd. Det viktigaste med bröd tycker jag är att det är ett bra hantverk. Industribakt bröd verkar aldrig bli bra. Samt att man har tillräcklig lång jästid (som det industribakta inte brukar ha). Jag hinner inte baka själv för närvarande. Ska börja igen om nåt år, hoppas jag.
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Norrsken skrivet 19 mar-11 kl 14:08
De har höjt priserna en del på senare tid, både i sin egen butik och i Konsum. Jag är inte helt uppdaterad vad de tar i Järna nu, men det är i alla fall några kronor billigare än i Konsum, och de har fler varianter att välja på. Det finns fler bra bagerier, men om man åker lastbil som Skogsnatt så ligger detta bra till. (Fast kanske inte superbra om det är långtradare. Kan vara lite mekkigt att köra ner den sista biten då. Parkera i så fall på Statoil strax intill och gå ner, förslagsvis.) Jag tycker det är mycket bröd som är dyrt, både bra bröd och dåligt bröd. Det viktigaste med bröd tycker jag är att det är ett bra hantverk. Industribakt bröd verkar aldrig bli bra. Samt att man har tillräcklig lång jästid (som det industribakta inte brukar ha). Jag hinner inte baka själv för närvarande. Ska börja igen om nåt år, hoppas jag.

Det vi köpte härom veckan var ett stooort levainbröd. Att det var ett kvalitetsbröd behöver man liksom inte tveka om. Men jag höll i alla fall på att trilla baklänges när jag fattade att brödet kostade 78 spänn! När jag kollade kvittot dagen efter, så insåg jag att det ändå var nedsatt pris, ordinarie var 90 kr! Så då kändes de två tiokilossäckarna med mjöl lite mer prisvärda! Men det är klart... Det kan ju eventuellt vara skillnad på butiken i Järna, och den inne på södermalm...
Titel: SV: Vad tusan finns i brödet?
Skrivet av: Anders S skrivet 19 mar-11 kl 14:55
Det vi köpte härom veckan var ett stooort levainbröd. Att det var ett kvalitetsbröd behöver man liksom inte tveka om. Men jag höll i alla fall på att trilla baklänges när jag fattade att brödet kostade 78 spänn! När jag kollade kvittot dagen efter, så insåg jag att det ändå var nedsatt pris, ordinarie var 90 kr! Så då kändes de två tiokilossäckarna med mjöl lite mer prisvärda! Men det är klart... Det kan ju eventuellt vara skillnad på butiken i Järna, och den inne på södermalm...

Jag missförstod. Trodde det gällde Konsum på Södermalm, men Saltå har visst öppnat en butik där ja. Har aldrig varit där.
Konsum tar väl numera sisådär 35-40 spänn för Saltåbröd som väger ca 8 hg, så det har blivit halvdyrt, tycker jag. Lite billigare i Järna då rå.