Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Helenin skrivet 14 okt-10 kl 21:15
-
Nu börjar jag bli lite trött på att tjata på mitt Konsum och visa konsumentmakt. Jag vill köpa ekologisk blodpudding av naturbetesdjur men det produceras inte. Det finns tydligen ingen efterfrågan men det verkar märkligt eftersom det ekologiska, naturbetesköttet nästan alltid är slut. Känns som ett enormt resursslöseri att inte tillvarata och producera blodprodukter av våra naturbetesdjur. Jag kan också köpa blod och göra själv men jag vet inte riktigt var jag ska vända mig. Jag har pratat med en gård som menade att de inte fick sälja blodet separat till enskild konsument. Jag förstod aldrig riktigt varför... Kanske finns det någonstans att få tag på? Vet ni någon som säljer?
Hälsningar Vampyren ;D
-
Kolla med något slakteri. Eller så får du skaffa egna djur och hemslakta...
-
Slakterier får inte sälja slaktavfall (vilket jag förmodar att blod räknas som) till en person eller företag som inte har ett godkännande från Jordbruksverket att hantera slaktavfall (och det godkännandet har jag för mig kostar 600 spänn). Men det borde ju gå att lösa kan man tycka.
Om det är ett litet slakteri så kan man kanske baka en rejält stor, saftig sockerkaka och muta dom med. ;D
/Sara
-
Men blod kan väl inte vara slakteriavfall om det ska användas i matlagningen? Då är det som jag ser det en råvara, precis som lever, köttfärs, tunga eller filé. Och de får vad jag vet säljas direkt till konsument.
-
Men blod kan väl inte vara slakteriavfall om det ska användas i matlagningen? Då är det som jag ser det en råvara, precis som lever, köttfärs, tunga eller filé. Och de får vad jag vet säljas direkt till konsument.
Ja, det borde ju vara så... men med tanke på hur främmande en del är för blodmat så kan man ju aldrig vara säker... ::) ;)
/Sara
-
Kanske finns det någonstans att få tag på? Vet ni någon som säljer?
Finns att beställa på Coop Forum (om det inte redan ligger i frysdisken) kanske även din Coop Konsum kan ta in om du lovar att köpa mer än en "korv" (plastrulle). Har käkat hemgjord blodpudding en gång och skulle gärna göra om det, men har varit för lat hittills. Kanske får det här mig att orka.
/ Granbacksvampyren
-
Hej!!
Du får ta en tripp till Hallstahammar i Västmanland, Åsby Chark där tillverkar de egen blodpudding och goare än den får man leta efter. Jag brukar köpa en hel rulle och frysa in. Gå in på deras hemsida och kolla, du ser även vad djuren kommer ifrån.
Fast du kanske bor alldeles för långt bort.
/ Gunilla
-
Finns att beställa på Coop Forum (om det inte redan ligger i frysdisken) kanske även din Coop Konsum kan ta in om du lovar att köpa mer än en "korv" (plastrulle). Har käkat hemgjord blodpudding en gång och skulle gärna göra om det, men har varit för lat hittills. Kanske får det här mig att orka.
/ Granbacksvampyren
Kan man beställa blod från naturbetes-djur eller ekologiskt blod menar du? För jag har då aldrig sett ekologiskt blod i frysdisken...
/Sara
-
Slakterier får inte sälja slaktavfall (vilket jag förmodar att blod räknas som) till en person eller företag som inte har ett godkännande från Jordbruksverket att hantera slaktavfall (och det godkännandet har jag för mig kostar 600 spänn). Men det borde ju gå att lösa kan man tycka.
Om det är ett litet slakteri så kan man kanske baka en rejält stor, saftig sockerkaka och muta dom med. ;D
/Sara
jag tror inte blod räknas som slaktavfall, jag har köpt blod från slakteri (då för att träna hund på blodspår) och de frågade inte vad man skulle ha det till eller vem som skulle ha det.
-
Och när jag gick viltspårskursen för några år sen så sa vår instruktör att han hade varit tvungen att betala för en sån "slaktavfalls-licens" hos Jordbruksverket för att få använda blod till just viltspår... ??? Jag blir inte klok på det här...
Det bästa är ju om ingen myndighet behöver veta nånting alls... ::) ;)
/Sara
-
Och när jag gick viltspårskursen för några år sen så sa vår instruktör att han hade varit tvungen att betala för en sån "slaktavfalls-licens" hos Jordbruksverket för att få använda blod till just viltspår... ??? Jag blir inte klok på det här...
Det bästa är ju om ingen myndighet behöver veta nånting alls... ::) ;)
/Sara
jag tror att många slakterier fuskar... hur ska de annars tjäna nåt :P
-
Kan man beställa blod från naturbetes-djur eller ekologiskt blod menar du? För jag har då aldrig sett ekologiskt blod i frysdisken...
Nej, det har jag i o f s inte, men med egen tillverkning kan man ju i alla fall se till att de övriga ingredienserna blir ekologiska. Tillvaratagandetänket är ju på sitt sätt ekologiskt det med... :)
-
Blod kan väl rimligen inte vara slaktavfall, utan livsmedel.
Aldrig hört att man kan göra livsmedel utav slaktavfall.
Blodpudding = slaktavfallspudding ???
Såg att det varit uppe tidigare :-[
-
1. KÖTT
1.1 kött: alla ätliga delar av de djur som avses i punkt 1.2–1.8, inklusive blod.
Definitionen hämtad från
EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 853/2004
av den 29 april 2004
om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung
-
Du får väl beställa i din butik. Säg: jag vill beställa x liter/kilo ekologiskt blod, så får de ta hem det. Det kan inte vara så svårt. Hemlagad blodpudding är gott!
-
har någon receptet på hemlagad blodpudding? jag skulle vilja göra, har ständig järnbrist och problem att ta upp järn via mat men blodpudding brukar hjälpa till viss del. orkar inte med köpeblodpudding, vill ju ha ekologiskt om det är möjligt.
-
Ja, jag har recept - och gott blir det :)
Ska bara leta reda på receptet, och hämta barn på kalas först. Bäst jag tassar i tråden så jag inte tappar bort den :P
-
Sedan ska ni äta en vitkålssallad med lingon till så blir det enklare för kroppen att ta upp järnet ur blodpuddingen
-
Sedan ska ni äta en vitkålssallad med lingon till så blir det enklare för kroppen att ta upp järnet ur blodpuddingen
Eller bacon :) Har hört att även kött gör att man lättare tar upp järnet.
-
Blodpudding
6 dl mjölk
7 dl blod
2 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
½ dl socker
Mejram
salt
vitpeppar
(russin)
Blanda allt till en smet, häll i smorda formar. Jag brukar använda två st 1 liter formar. In i ugnen ca 2 timmar på låg värme 100-150 grader. Efter halva tiden kan man täcka formarna med folie så de inte blir brännt uppe på.
Skiva blodpuddingen och stek, eller frys in.
-
Blodpudding
6 dl mjölk
7 dl blod
2 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
½ dl socker
Mejram
salt
vitpeppar
(russin)
Blanda allt till en smet, häll i smorda formar. Jag brukar använda två st 1 liter formar. In i ugnen ca 2 timmar på låg värme 100-150 grader. Efter halva tiden kan man täcka formarna med folie så de inte blir brännt uppe på.
Skiva blodpuddingen och stek, eller frys in.
[/quottusen tack, nu ska här lagas blodpudding
-
Och när jag gick viltspårskursen för några år sen så sa vår instruktör att han hade varit tvungen att betala för en sån "slaktavfalls-licens" hos Jordbruksverket för att få använda blod till just viltspår... ??? Jag blir inte klok på det här...
/Sara
Tillståndet man kan söka är för att sprida slaktavfall i skogen (blodspår) och därmed riskera smitta vilda djur.
Behövs däremot inget tillstånd för att köpa blod.
-
Tillståndet man kan söka är för att sprida slaktavfall i skogen (blodspår) och därmed riskera smitta vilda djur.
Behövs däremot inget tillstånd för att köpa blod.
Komiskt... Det är lite som coca cola... Man får dricka det, men man får inte hälla ut det på marken, för den innehåller miljöfarlig fosforsyra... ::)
/Sara
-
Nar jag var yngre (och dummare) bodde jag nara ett av Scans slakterier. En sommarmorgon tog jag en hink i naven och traskade over. Slaktarna fyllde den pa ett ogonblick utan att stalla varken fragor eller ta betalt. Det var nagra ar sedan men det kanske fortfarande fungerar att bara ga dit och be snallt?
-
Jag gör alltid blodpuddingen själv; Gott och enkelt! Jag har provat flera recept men det bästa kommer från klassikern vår kokbok!
1 l blod
5 dl lättöl
8 dl grovt rågmjöl
1 gul lök
150 g margarin / ca 100 g ister
1 msk salt
1/2 tsk kryddnejlikor
1 tsk kryddpeppar
1/2 tsk vitpeppar
2-3 tsk finstött timjan eller mejram
ca 1/2 dl sirap
Tina blodet i kylskåp. Sätt på ugnen på 200°C. Sila blodet och blanda med svagdrickan. Tillsätt rågmjölen under kraftig vispning. Skala, hacka och fräs löken i lite av fettet. Smält resten av fettet och blanda i smeten tillsammans med löken. Sätt i alla kryddor. Provstek lite smet. Smakar det bra så häll smeten i smorda bröade formar, upp till 2/3. Ställ dem i en långpanna täck formarna med folie eller smörpapper. Sätt in formarna i nedre delen av ugnen. Häll kokhett vatten i långpannan och grädda i vattenbadet i 1 - 1 1/4 h. Stick med en nål för att se om det är klart, den ska vara helt torr. Låt puddingen svalna lite och stjälp sedan upp den. Skär i skivor och stek i lite fett :)
Drick apelsinjuice till!
-
Fyra år sen.....du är inte aktiv, men ni som hittat hit och funderar på detsamma. Man säljer blod av ren i Norrbotten ni vet till blodpalten. Kanske inte krav- eller ekomärkt, ibland får de kraftfoder om vintern är svår. Men i det stora hela så ekologiskt det går i jämförelse med även andra hagbetande varelser.
-
Som du själv inser så är ju inte viltkött ekologiskt, eftersom man faktiskt inte vet vad de har levt på. Renar är väl bättre än rådjur, som i många fall mer eller mindre uteslutande betar konventionellt odlade grödor, och vintertid utfodras med kraftfoder och konventionellt odlade grödor.