Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: rosita51 skrivet 25 aug-10 kl 19:18
-
Vad kan man göra med nypon, förutom nyponsoppa och puré? Går det att göra något utan socker?
-
Nypon, urkärnade kokas i vinäger, tillsätt honung, förvara i kyl.
Mittemellan inläggning och sylt.
-
The, bara koka torkade eller färska nypon, njut.
Torkade i bitar i müsli, bröd, bakverk...
-
Inlagda nypon är så himla gott. Brukar ha det i sallader. Eller till köttfärsbiffar. Här är ett bra recept:
http://gittosmat.blogspot.com/2007/09/en-ros-r-ett-nypon-r-en-inlggning.html (http://gittosmat.blogspot.com/2007/09/en-ros-r-ett-nypon-r-en-inlggning.html)
:) :) :)
-
Tack för era svar! Jag har plockat nypon, tyvärr var det mycket mask i dem. :( Jag ska prova att plocka på ett annat ställe.
-
Går det att köra nyponen i saftmajan och måste man i så fall kärna ur dem innan? Nån som provat?
-
Jag har inte provat, men varför skulle dom kärnas ur? det blir ju ett helvetes jobb >:D
-
Jag har inte provat, men varför skulle dom kärnas ur? det blir ju ett helvetes jobb >:D
Hur mycket av "klipulvtret" riskerar att följa med i saften om man inte tar bort kärnorna? Kanske lättare om man filtrerar saften i st.f. att kärna ur................
-
Men när man gör nyponmos, då maler man ju hela skiten i en kvarn och sen passerar moset genom en sil, så det är nog ingen fara :)
-
Bit av nyponskalet och ät, full av c-vitamin!
-
Bit av nyponskalet och ät, full av c-vitamin!
Hur då? Med sticksiga kärnor och allt? Bara tugga och svälja ????
-
Tack för era svar! Jag har plockat nypon, tyvärr var det mycket mask i dem. :( Jag ska prova att plocka på ett annat ställe.
Alltså, jag plockar bort maskarna och använder nyponen ändå. Är det farligt?
-
Alltså, jag plockar bort maskarna och använder nyponen ändå. Är det farligt?
Nej det är det inte. Människor är bara så äckelmagade idag. Men ska du tillaga eller torka dem är det inget problem. Däremot är hållbarheten för nypon och annat grönt kort om det är angripet av larver, eller på annat sätt skadat, eftersom de snabbt ruttnar då. Men använder man dem direkt är det inget problem.
-
Hur då? Med sticksiga kärnor och allt? Bara tugga och svälja ????
nej, bara själva orangea skalet utanför innan köttet kommer ;)
-
Vad för sorts nypon använder ni? Fungerar sådana från rabattrosorna eller måste det vara någon speciell sort? Skiljer sig smaken?
-
Smaken skiljer sig mycket, mängden kött i förhållande till skräp, och hur svåra de är att rensa skiljer också. Man får prova sig fram. Alla nypon är ofarliga att äta i alla fall, men som sagt olika goda. Halten av tex c-vitamin varierar också.
-
Vilka är bäst då?
De större runda "finns i varje kommunal rabatt" nyponen eller de små vilda, avlånga "skogsnyponen"?
-
Det handlar ju om tycke och smak. Klart är att de större köttigare nyponen är lättare att rensa. De mindre, och framför allt om de vuxit på torrare och magrare mark, smakar kraftigare.
-
ieenilorac, du kan verkligen allt!
-
ieenilorac, du kan verkligen allt!
Tyvärr inte, även om jag gärna skulle vilja att det var så. Växter, djur, mat, hantverk och självhushållning har dock varit mina stora intressen i typ 30 år. Frågar du om musik eller kändisar tex, så är jag helt lost.
-
Frågar du om musik eller kändisar tex, så är jag helt lost.
Det låter ju inte helt osunt :D
Jag fick en köttkvarn med passertillsats häromsistens, så jag ska nog försöka plocka lite nypon och testa hemgjord nyponsoppa, systern påstår att det är enkelt...
-
Det är enkelt. Problemet är att plocka och lagra så mycket som man vill ha. För det är mycket godare än köpt nyponsoppa...
-
kan man inte lagra"färdig produkt" i frysen?
-
Jo, man kan lagra passerade nypon i frysen. Och man späder dem när man gör soppa så det räcker ju en stund. Men min frys tenderar att alltid vara för full. För tillfället måste jag slakta tre ankor, men de får inte plats i frysen. En kanske får plats, om jag styckar den och packar den effektivt. Är lite av en samlare tyvärr :-[. Så jag har ibland rensat och torkat nyponen. Mer tidsödande, men då kan man förvara i burkar mörkt och svalt...
-
Torka nyponen och frys köttet o:)
-
Torka nyponen och frys köttet o:)
Jo, bättre än tvärt om...
-
Nja, torkat kött är inte att förakta, kompisen i hembyn hade torkat ren i vintras, och gud så gott! :D
-
Bara lite OT... Men fett kött, som anka, är svårt att torka bra. Och sedan blir det så lite kvar också...
Men annars är det ett av mina kommande projekt, att lära mig mer och prova att torka kött.
-
Det låter ju som en trevlig plan!
Nu är jag iaf tillbaka i en landsända där det finns nypon, så till veckan ska det göras nyponsoppa! :D
-
Inlagda nypon är så himla gott. Brukar ha det i sallader. Eller till köttfärsbiffar. Här är ett bra recept:
[url]http://gittosmat.blogspot.com/2007/09/en-ros-r-ett-nypon-r-en-inlggning.html[/url] ([url]http://gittosmat.blogspot.com/2007/09/en-ros-r-ett-nypon-r-en-inlggning.html[/url])
:) :) :)
Mmm, det verkar gott. Har plockat, rensat (uh vad stickigt och pilligt) och har en kastrull på spisen nu. Det ska bli spännande att smaka resultatet. Jag torkade några till te också och det har vi smakat nu ikväll, klart värt besväret att rensa dem. :)
-
I år fick jag verkligen leta efter att hitta några nypon, jämfört med förra året då det fanns överallt. Men efter allt rensande då, lärde jag mig i alla fall att bara plocka dom större nyponen. Fast sen var jag på besök på Uppsala botaniska några dagar sen ... och där hade dom sorter med så där tre, fyra gånger större nypon än vad jag plockade av dom vilda sorterna. Suck, det var det om att plocka större ... Blev så sugen på att skaffa några sådana plantor. Fast dom hade inga namnskyltar just på dom exemplaren. Måste undersöka på sorterna. Några förslag?
-
bara en dum fråga...
när ni torka nyponen, tar ni ut alla kärnor och hår eller kommer de ur skalet vid torkningen och man kan hoppa över klibbiga kliandet?
Undrar
Januschka
-
När man plockat nypon och det är fullt i frysen gör man så här:
Skölj nypona och klipp av det svarta blomskräpet.
Häll nypona i en stor kastrull och tillsätt vatten så att det täcker dom med några centimeter.
Koka i 20 min, låt svalna lite. Mixa alltihop till en gröt med stavmixer.
Passera genom ett durkslag med finmaskigt metallnät.
Häll tillbaka fruktkött och kärnor i kastrullen och tillsätt mera vatten så det blir en soppa.
Upprepa passeringen. Koka upp nyponjuicen, rör i botten hela tiden.
Tillsätt 1 kg socker per 4 liter juice, koka upp igen.
Tillsätt Atamon och häll på varma glasflaskor. Vinterförvara i matkällaren.
Underbart god, späd met vatten till soppa eller te.
-
Inlagda nypon
Det blev jättegott och snyggt! :) dåligt kort dock. ::)
(http://i281.photobucket.com/albums/kk222/artcalledz/IMG_6795-1.jpg?t=1285660516)
-
Nykokt nyponsaft, jättegod!!!!!
-
Fina färger det blir, även om det är ganska logiskt... :-[
-
Nykokt nyponsaft, jättegod!!!!!
Oj, vilken fin färg! Har du recept på den? Gjorde du i saftmaja eller hur gjorde du? Går det på torkade nypon också?
Frid!
Markus
-
Oj, vilken fin färg! Har du recept på den? Gjorde du i saftmaja eller hur gjorde du? Går det på torkade nypon också?
Frid!
Markus
Jag la ner hela, orensade nypon i en tjockbottnad kastrull, hällde på såpass mycket vatten att det täckte nyponen och kokade (småputtrade) sedan i 20 minuter under lock, silade av i finmaskigt durkslag (ej duk) och lät det rinna av till nästa dag. Socker efter behag (i mitt fall ca 6 dl socker/liter avrunnen saft) och i med atamon, klart.
-
Oj,inte visste jag att man kunde (skulle? ) slänga i alltihop. Tänk så mycket arbete jag kunde besparat mig. Har ju suttit o delat o rensat noga jag :-[
-
Fick i helgen veta av en ung man som jobbar i en botanisk trädgård att de mörkröda nyponen är mycket mer innehållsrika än de ljusa. De kompakta mer innehållsrika (näringsmässigt) än de stora. Less is tydligen more även om det alltid känns gott när det räntar sig lite när man plockar i sin korg. ;)
-
Tag vara på kärnorna och rosta lite lätt i ugnen . Sedan har ni gott nyponthe i vinter