Alternativ.nu

Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: Mánadis skrivet 09 aug-10 kl 18:42

Titel: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 09 aug-10 kl 18:42
Ramadan börjar på onsdag och jag har hört på Bonnradion att det var brist på lammkött ifjol och att bönderna förberett sig "bättre" inför årets Ramadan.

Utan att denna tråd spårar ur och blir allt för, hrrrmm.. fördomsfull ::) undrar jag följande;

Ni som föder upp får här, har ni "förberett" er för att det gå mer kött till Ramadan, har ni sådana funderingar kring främmande högtider? Om inte, borde man ha det (affärsmässigt)? Känsligt, men hur ställer ni er till halal-slakt?

Lite funderingar bara, hoppas det kan bli en vettig diskussion.

Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: bonnkärring skrivet 09 aug-10 kl 19:18
här slaktas det med bultpistol!inget annat!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Strajder skrivet 09 aug-10 kl 19:49
Känsligt, men hur ställer ni er till halal-slakt?

Lite funderingar bara, hoppas det kan bli en vettig diskussion.

Håller med om att diskussionen ska hållas på en vettig nivå. Nämner man ordet halal till en svensk så reagerar många med stor okunskap. Ett bra och vettigt ställe är att börja på Jordbruksverket (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html)) eller Veterinärförbundets svar på remiss (http://www.svf.se/sv/Forbundet/Remissvar/Remissvar-2005-2006/Yttrande-angaende-Djurskyddsmyndighetens-redovisning-av-regeringsuppdrag-om-religios-slakt/ (http://www.svf.se/sv/Forbundet/Remissvar/Remissvar-2005-2006/Yttrande-angaende-Djurskyddsmyndighetens-redovisning-av-regeringsuppdrag-om-religios-slakt/)).

------

Halal (islamisk slakt), som den bedrivs i Sverige och ett fåtal andra länder i världen sker på samma sätt som "mamma Scan". Alltså att djuren bedövas innan avlivning vilket faktiskt är ett lagkrav i Sverige.

Inom Koscherslakt (Judisk slakt) däremot accepteras inte bedövning så denna typen av religiös slakt kan inte förekomma i Sverige.

Det förekommer en hel del propaganda som visar hur halal bedrivs i andra länder. Jag vänder mig som många andra mot slakt utan bedövning men kan bli irriterad över hur slarvigt och okunnigt debatten i frågan om Svensk halal-slakt hanteras både av "vanligt folk" och journalister.

Om vi "vanliga" kristna är uppsplittrade i olika typer av statskyrkliga, katoliker och alla möjliga frikyrkor är det ingenting mot den spretighet som råder inom islamsk tro. Därför förekommer ytterligheter även bland muslimer vad gäller åsikter kring hur halal skall genmföras.

Nu skulle man kunna tro att jag är muslim men jag får nog beteckna mig som normalsvensk med rötterna i statskyrkan och med mindre månskensjordbruk.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 09 aug-10 kl 21:06
Jag var åhöra vittne till en diskussion om slakt på väg hem med pendeln i fredags. En muslim förklarade att djur som slaktas med gevär ruttnar fortare än djur som slaktas med kniv, enligt undersökningar i Frankrike. Jag var för trött för att hålla en föreläsning om hur slakt går till och vad koranen egentligen säger om saken. Det senare är faktiskt inte mycket, i princip kan en muslim äta en högrev från Willys med gott samvete, vad koranen beträffar.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: eremit skrivet 09 aug-10 kl 21:15


Åtminstone vissa affärsmän har förstått att muslimerna kan vara en kundkrets som det går att tjäna pengar på så att man t.ex. har gjort lite nya skyltar oxå med arabiska skrivtecken.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Strajder skrivet 09 aug-10 kl 21:58
En bra och sansad debattartikel i DN: http://www.dn.se/debatt/religios-slakt-ar-inte-forbjuden-i-sverige-1.1142423 (http://www.dn.se/debatt/religios-slakt-ar-inte-forbjuden-i-sverige-1.1142423)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Suresh skrivet 09 aug-10 kl 22:05

Åtminstone vissa affärsmän har förstått att muslimerna kan vara en kundkrets som det går att tjäna pengar på så att man t.ex. har gjort lite nya skyltar oxå med arabiska skrivtecken.

Även biodlare kan göra goda affärer på ramadan, då hela vaxkakor med honung i är eftertraktade.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 09 aug-10 kl 22:10
Håller med om att diskussionen ska hållas på en vettig nivå. Nämner man ordet halal till en svensk så reagerar många med stor okunskap. Ett bra och vettigt ställe är att börja på Jordbruksverket ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html[/url])) eller Veterinärförbundets svar på remiss ([url]http://www.svf.se/sv/Forbundet/Remissvar/Remissvar-2005-2006/Yttrande-angaende-Djurskyddsmyndighetens-redovisning-av-regeringsuppdrag-om-religios-slakt/[/url] ([url]http://www.svf.se/sv/Forbundet/Remissvar/Remissvar-2005-2006/Yttrande-angaende-Djurskyddsmyndighetens-redovisning-av-regeringsuppdrag-om-religios-slakt/[/url])).

------

Halal (islamisk slakt), som den bedrivs i Sverige och ett fåtal andra länder i världen sker på samma sätt som "mamma Scan". Alltså att djuren bedövas innan avlivning vilket faktiskt är ett lagkrav i Sverige.

Det förekommer en hel del propaganda som visar hur halal bedrivs i andra länder. Jag vänder mig som många andra mot slakt utan bedövning men kan bli irriterad över hur slarvigt och okunnigt debatten i frågan om Svensk halal-slakt hanteras både av "vanligt folk" och journalister.


Tack, tack för ditt svar!

Det råder mycket fördomar, men är inte halalslakten "värre" än vad vi har som standard så är det ju bra isf för fårbönder att ha Ramadan i åtanke. Även andra högtider.

Själv är jag odöpt hedning som begärde utträde ur Svenska kyrkan för länge sen, men konstant intresserad av andra kulturer, religion, mytologi o mysticism. Fördomar har jag många av men blir glad varje gång jag överbevisas och ledsen när de besannas. Helt OT
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Fredrikslund skrivet 10 aug-10 kl 10:01
Nu är inte jag så jätte duktig på det här med ramadan.. Men jag har religösa som ringer mig varje år och vill köpa tuppar och slakta.. jag har alltid sagt nej och att jag vill slakta dom själv på mitt vis.. Men denna gång tänkte jag att jag skulle låta en familj få komma hit och slakta ett gäng tuppar på sitt vis eftersom jag inte orkade slakta alla tuppar själv men också för att jag tycker synd om dom att dom har så svårt att hitta någon som kan tänka sig att sälja till slakt. Dom nästan bönade och bad till mig  :o Men jag kan säga att tycker inte alls det var så farligt! visst det skedde utan bedövning men sen tycker jag vi svenskar överreagerar rätt mycket när det gäller saker och ting. Sedan tycker jag det var intressant att se hur det går till, men det är jag det :)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 10 aug-10 kl 10:09
Jag var åhöra vittne till en diskussion om slakt på väg hem med pendeln i fredags. En muslim förklarade att djur som slaktas med gevär ruttnar fortare än djur som slaktas med kniv, .

Kan det verkligen ha nån praktisk betydelse i ett modernt samhälle med kylskåp och frysar...?
Att man tog hänsyn till sånt på stenåldern ( då dom iofs inte hade tillgång till gevär ) kan jag tänka mig..men nu??
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ieenilorac skrivet 10 aug-10 kl 10:22
Kan det verkligen ha nån praktisk betydelse i ett modernt samhälle med kylskåp och frysar...?
Att man tog hänsyn till sånt på stenåldern ( då dom iofs inte hade tillgång till gevär ) kan jag tänka mig..men nu??
Jag tror att Ulric menade att det var ren vidskepelse. Hållbarheten beror inte på avlivningssättet, däremot påverkas den av om djuret avblodas ordentligt och av hur man kyler/hänger köttet.

Många tillvägagångssätt, i alla kulturer, motiveras av gammal vidskepelse, eller av förutsättningar som gällde för mycket länge sedan. Och trots att man vetenskapligt kan bevisa att vidskepelsen är felaktig, så tror man ändå på den, och sprider den vidare som varande den enda sanningen.

Anledningen till att muslimer inte skulle äta gris t ex, är från början att många blev sjuka av griskött. Detta såklart beroende på att griskött ha sämre hållbarhet än annat kött om det inte förvaras kallt.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Charlotte skrivet 10 aug-10 kl 10:24
 Nej, jag skulle aldrig sälja ett djur för slakt utan bedövning innan avblodning.
 För mig är det inte av intresse att någon pga religiösa skäl ska få mig att bryta mot Djurskyddslagen, då får dom äta morötter >:D
                                               Mvh
                                            Charlotte
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 aug-10 kl 10:24
Kan det verkligen ha nån praktisk betydelse i ett modernt samhälle med kylskåp och frysar...?
Att man tog hänsyn till sånt på stenåldern ( då dom iofs inte hade tillgång till gevär ) kan jag tänka mig..men nu??

Grejen är ju att de (= muslimer som motsätter sig bedövning) tror att bedövningen dödar djuret så att blodet blir kvar i kroppen. Om så vore fallet skulle det förstöra köttet, men i verkligheten är det inte så. Djuret bedövas och avblodas sedan, och dör av avblodningen.

Artikeln i DN var bra, vi borde framhålla svensk halalslakt (dvs svensk slakt) som ett bra exempel på hur religionsfrihet och djurskydd kan kombineras istället för att vara på defensiven hela tiden.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 10 aug-10 kl 22:19
Nej, jag skulle aldrig sälja ett djur för slakt utan bedövning innan avblodning.
 För mig är det inte av intresse att någon pga religiösa skäl ska få mig att bryta mot Djurskyddslagen, då får dom äta morötter >:D
                                               Mvh
                                            Charlotte

Menar du Kocher eller..? Min fråga gällde Ramadan och halal och jag hörde på radion att de bedövar lammen innan de halal-slaktar. Har hört seriösa fårbönder på radion idag som levererar på samma slakteri som vanligt inför Ramadan.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Jacob skrivet 10 aug-10 kl 22:40
Såklart man lägger lammningarna så att det finns klara lamm till Ramadan för det är då Scan betalar något för dem, dessa slaktas med bult och ej halal. (Nästintill alla våra lamm skickas denna vecka då Ramadan börjar).

Senare på hösten är det inget idé att skicka till slakterier om man ej gör återtag då man inte får något betalat + att de inte ens är intresserade av att teckan kontrakt.

Vi har kontrakt hos Scan tom Ramandan dvs v. 35 sedan finns det ändå så många beteslamm som går på slakt under hösten så iaf Scan behöver inga kontrakt under denna period...
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 10 aug-10 kl 22:53
Såklart man lägger lammningarna så att det finns klara lamm till Ramadan för det är då Scan betalar något för dem, dessa slaktas med bult och ej halal. (Nästintill alla våra lamm skickas denna vecka då Ramadan börjar).

Senare på hösten är det inget idé att skicka till slakterier om man ej gör återtag då man inte får något betalat + att de inte ens är intresserade av att teckan kontrakt.

Vi har kontrakt hos Scan tom Ramandan dvs v. 35 sedan finns det ändå så många beteslamm som går på slakt under hösten så iaf Scan behöver inga kontrakt under denna period...
Är det så?

Intressant i så fall då vi kikat på lammuppfödnig. Vågar man fråga hur mycket det skiljer på priset till ramadan jämfört under resten av året..?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skytten skrivet 10 aug-10 kl 23:00
Det är bra att känna till alla högtider som firas. En som säljer guldfisk kunde inte begripa varför de plötsligt tog slut. Orsaken var det persiska nyåret.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 10 aug-10 kl 23:03
Det är bra att känna till alla högtider som firas. En som säljer guldfisk kunde inte begripa varför de plötsligt tog slut. Orsaken var det persiska nyåret.

ja. precis!

När jag gick min chefsutbildning (handel) var det en i en annan kurs som sammanställde en kalender för "icke Svenska högtider", tokbra idé!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Charlotte skrivet 10 aug-10 kl 23:56
Menar du Kocher eller..? Min fråga gällde Ramadan och halal och jag hörde på radion att de bedövar lammen innan de halal-slaktar. Har hört seriösa fårbönder på radion idag som levererar på samma slakteri som vanligt inför Ramadan.
Nej, jag syftar på att sälja djur för hemslakt på olagligt sätt...
Du anar inte hur många såna förfrågningar man får om man har lamm gåendes vid vägen...
 Sker bedövningen på lagligt sätt är det helt okej, men jag planerar inte min uppfödning för Ramadan, mina lamm är inte färdigväxta så här tidigt på säsongen. Jag vill ha en uppfödning med så lite kraftfoder som möjligt och då kan inte lammen födas för tidigt på våren (betet kommer sent här) så dom är inte färdiga än på ett tag.
                                       Mvh
                                  Charlotte
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 11 aug-10 kl 07:13
Är det så?

Intressant i så fall då vi kikat på lammuppfödnig. Vågar man fråga hur mycket det skiljer på priset till ramadan jämfört under resten av året..?


Ta en titt på scans hemsida på slaktnoteringen i oktober-november så får du se en sorglig syn... det är sorgligt vilka usla kgpriser som gäller, allra helst om man inte har köttras och har svårt att få lammen klassade i de bästa klasserna. Det kan vara värt att kika på de olika veckorna under året om du funderar på uppfödning... Kan man få lammen klassade utefter de bästa klasserna E el U (R) så har man möjlighet att få igen lite pengar trots att man inte gör återtag.

http://www.scan.se/sitebase/default.aspx?Idnr=JEIKFeCvDIDJGczdrKFnJUkNPCuOvvbbps6UiuDemG0Ws7AArpBS5FSMEolN (http://www.scan.se/sitebase/default.aspx?Idnr=JEIKFeCvDIDJGczdrKFnJUkNPCuOvvbbps6UiuDemG0Ws7AArpBS5FSMEolN)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 11 aug-10 kl 07:33
På radion sa ju Scan att tillägget är 20-40 kr per lamm...jag vet inte om jag tycker det är så otroliga summor..Dom intervjuade en som skulle sälja 20 lamm, det blir 4-800 kr i tillägg..= en tank bensin... Är det verkligen nån som styr sin uppfödning efter det?

Sen är det väl så att halal-slakt här sker med bedövning, eftersom lagen kräver det. Skulle de själva få välja, så är det såvitt jag förstår icke-bedövning som gäller.

Just häromdan stod det i lokala tidningen om en fårägare som blivit av med ett antal djur från hagen, det var bara lite blod och inälvor kvar. Hagen ligger längs en väg, och några har bara hämtat det dom behövde.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 11 aug-10 kl 08:00
På radion sa ju Scan att tillägget är 20-40 kr per lamm...jag vet inte om jag tycker det är så otroliga summor..Dom intervjuade en som skulle sälja 20 lamm, det blir 4-800 kr i tillägg..= en tank bensin... Är det verkligen nån som styr sin uppfödning efter det?

Det är t o m lägre än så om man inte får de bra klassade. Det är dåligt betalt, jag vet. Men vet man vad man jämför med (höstslaktsnoteringen) så är det iaf bättre än det.

Det som i slutänden krävs för att det blir bättre betalt är att konsumenten är villig att betala mer för maten... svenska bönder kommer aldrig att kunna konkurrera med billigt importerat kött. (Lamm är ju lite speciellt oxå eftersom det är så säsongsbundet - de flesta får lamm på våren och slaktar på hösten, så det är klart att det blir ett överskott på hösten, när vi dessutom importerar kött då så förstår man varför avräkningspriset sjunker)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 11 aug-10 kl 08:59

Just häromdan stod det i lokala tidningen om en fårägare som blivit av med ett antal djur från hagen, det var bara lite blod och inälvor kvar. Hagen ligger längs en väg, och några har bara hämtat det dom behövde.

Men fy så hemskt :o

Blir så ledsen när jag hör om att folk inte kan låta utegående djur vara ifred! Där jag  tidigare bott har det varit problem genom åren med skurna och och slagna hästar. Att slakta lamm i hagarna, fy så otäckt.

Och i Koranen står det att de bör äta dadlar under fastan, det är det finsate man kan göra för så gjorde Muhammed. Straffas inte stöld med stympning i de länderna (jo, jag är fördomsfull i min egna tråd nu)?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: eremit skrivet 11 aug-10 kl 09:09


Inte kan man väl straffas om man tar från dom otrogna?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Jacob skrivet 11 aug-10 kl 09:23
Så här är det för oss när vi skickar:

April (Påsk): Ca 35 kr/kg + tillägg 10 kr/kg=45 kr/kg+leveranstillägg (kontrakt) = ca 20 kr/djur

Augusti (Ramadan): Ca 30 kr/kg + tillägg 5-6 kr/kg=36 kr/kg+ leveranstillägg.

Höst (oktober/november): Ca 23 kr/kg + INGA tillägg...

...det blir en viss skillnad kan man ju lungt säga....

Våra augustilamm foderas inte med något kraftfoder över huvud taget men sludgöds på fin gödslad slåttervall vilket gör sitt till...

Vi brukar hamna på R+ - U på dessa.

Sen får man heller inte glömma bort att från V.48 (dec) går priserna upp igen och de är åter intresserade av att teckan kontrakt till julen...

Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Mánadis skrivet 11 aug-10 kl 09:33

Inte kan man väl straffas om man tar från dom otrogna?

Nej det kan jag inte tro på, att de skulle tänka så.. Tror hellre de gör allt för sin tro, att de gör "det rätta" i att inte bedöva. Inte försvarbart på något sätt, men jag kan inte tro att det skulle vara OK att stjäla av oss.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 11 aug-10 kl 09:51
En rättrogen muslim får naturligtvis inte stjäla.

Koranen förbjuder, taget ur minnet:
 - ät inte blod
 - ät inte självdöda djur
 - ät inte djur som slaktats i någon annan guds namn

Samt en generalklausul om att i en nödsituation gör man så gott man kan.

Detta är inte särskilt hårda regler och definitivt inte svårt att följa i Sverige. Som sagt, varenda högrev etc på Willys är godkänd muslimföda enligt koranen.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ulfg skrivet 11 aug-10 kl 12:27
Scans avräkningspriser är patetiska och jag blir lika förbaskad varje gång jag hör om dem. Det är en sak att vilja styra produktionen över till andra perioder än enbart sept-nov.
Men att inte betala mer än kring 20 kr/kg sept-okt är ett sätt att råna producenterna. Sverige ligger då nästan lägst i Europa på vad fårbönder får betalt för sitt kött. Scan åker snålskjuts på att många lamm måste slaktas i september-oktober pga skinnens skull. Det är en förbannelse att bo i ett litet land med liten konkurrens. Återstår att sälja köttet själv och behöva vara både bonde och försäljare. Suck.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 11 aug-10 kl 12:29
Citera
Just häromdan stod det i lokala tidningen om en fårägare som blivit av med ett antal djur från hagen, det var bara lite blod och inälvor kvar. Hagen ligger längs en väg, och några har bara hämtat det dom behövde.
Det kallas allemansrätten! Det som växer i markerna får plockas. Har själv drabbats av detta för många år sedan. 6 djur försvann samma natt också i anslutning till väg.
Här diskuteras väldigt om "främmande" religioner. Skulle man på motsvarande sätt vilja lyfta fram våra egna historiska traditioner och kultur, betraktas man som rasist >:D Vilket visar att fördomarna är minst lika stora åt det hållet.
Att vissa använder historiska symboler för att påvisa sin egen"tro" har inget med fakta att göra.
Det finns människor inom alla inriktningar som är bra, eller mindre bra. Att muslimer hävdar sin halal slakt är en sak. Vissa anser att djuret ska vara vid medvetande när det avblodas och andra anser att vårt sätt att slakta är helt ok. Problemet är att många muslimer inte förstår hur vi gör och varför. Där ligger nog de största missuppfattningarna.
Men det är tyvärr ett lite utbrett problem, för när jag nyligen annonserade ut några avelsbaggar på blocket ringde ett antal muslimer hit och sa öppet att de ville köpa dem för att slakta själva hemma. Det godkänner jag inte, naturligtvis. Men borde inte slakterierna kunna förklara bättre för muslimer hur man slaktar i Sverige? Det är ju inte vi djurägare som ska förmedla detta.
Har själv haft kontakt med många muslimer. Vissa är lika fördomsfulla som en del av oss, andra är väldigt öppensinnade. Problemet är att integrationen i vårt land fungerar dåligt och att det bitvis kommit fler invandrare än systemet klarat av. Det är då de flesta problem och fördomar uppstår från båda håll.
Själv slaktar jag när djuren är färdiga för slakt oavsett tidpunkt. Dessutom säljer jag mer och mer köttlådor direkt till konsument. Det skapar oberoende och muslimer och andra trossamfund är välkomna att köpa sina lådor! ;)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 11 aug-10 kl 12:41
Men jag vet inte hur mycket det där är knutet till muslimer egentligen, för här är samma sak varenda gång jag annonserar om griskött (som ju inte muslimer äter ).. det ringer en hel rad med utländsk brytning och förklarar att dom inte vill köpa en låda som alla andra, utan *komma med svarta säcken och slakta själv bakom lagården*.  det verkar vara mer en tradition helt enkelt, det är så man får sitt kött i deras hemland.

Eftersom dom vanligtvis inte heller då vill betala på långt när det jag begär, så blir det aldrig nån affär. Någon har jag lyckats förmå att köpa helfall, så får dom åtminstone stycka själva..vad nu vinsten med det ska vara..
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 11 aug-10 kl 12:46
Det är väl att de vill få bitarna som de vill ha dem? Vi kanske styckar helt annorlunda?
Jo, helt klart finns massor av folk från forna Jugoslavien, Grekland osv. som äter gris och det är helt rätt att de har helt andra traditioner än vi har nu. Vi gjorde så förut också.
Men samtidigt så ska väl inte vi ändra oss för dem? De får väl inrätta sig efter våra nuvarande traditioner?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Jacob skrivet 11 aug-10 kl 13:16
Scans avräkningspriser är patetiska och jag blir lika förbaskad varje gång jag hör om dem. Det är en sak att vilja styra produktionen över till andra perioder än enbart sept-nov.
Men att inte betala mer än kring 20 kr/kg sept-okt är ett sätt att råna producenterna. Sverige ligger då nästan lägst i Europa på vad fårbönder får betalt för sitt kött. Scan åker snålskjuts på att många lamm måste slaktas i september-oktober pga skinnens skull. Det är en förbannelse att bo i ett litet land med liten konkurrens. Återstår att sälja köttet själv och behöva vara både bonde och försäljare. Suck.

Håller med Ulfg, men det stora problemet här i Sverige och säkert i många andra länder är ju att om tex. Scan tar mer betalt för köttet  till konsumenterna blir det för dyrt och de väljer betydligt billigare importerat kött från länder där fåruppfödningen inte kostar något....
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skytten skrivet 11 aug-10 kl 13:21
Hemslakt är givetvis vanligt på landet i många länder, de kanske inte brukar köpa inplastat.
(vilket jag också undviker).
Jag känner någon som till "namnet" är muslim, men frågar efter en gris att steka hel på kolonilotten. 

Det finns ju även slakterier som kan tillgodose halal som stämmer med såväl muslimsk tradition och svensk lag.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 11 aug-10 kl 13:58
Rörande priset på lamkött i butik: det är väl aldrig särskil lågt? Oavsett tid på året måste lamm vara det kött som har störst påslag på vägen mellan uppfödare och konsument. Jag tror det är bristande konkurrens snarare än konsumenters betalningvilja som sätter priserna.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 11 aug-10 kl 15:36
Ja, och vi lammproducenter tiger och accepterar 8) Det finns ju ingen samverkan, inget samarbete för att ställa krav på olika saker. Scan är något man inte sätter sig upp mot.

Träffade Mikael Robertsson på Coop för några år sedan och vi diskuterade just hur missgynnad man kan bli vid slakt.
Det roliga :-X är att han påpekade att de djur som vi får nada betalt för = för små eller för gamla, får de betala lika mycket för när de beställer. Så vem som skor sig är väl uppenbart ::)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 11 aug-10 kl 21:16
Men för en som aldrig läst såna där avräkningslistor, vad får ni för ett lamm på hösten, ett sådär lagom stort lamm som är fött på våren? 500 kr eller? Har också reagerat på att det måste ju vara en värdeökning på bra många % från bonde till konsument....
Om man låter lammen vara kvar över vintern och växa, kräver det då kraftfoder för att det ska betala sig på våren el kan det funka med bara hö? När är de inte lamm längre?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 11 aug-10 kl 21:29
Så här är det för oss när vi skickar:

April (Påsk): Ca 35 kr/kg + tillägg 10 kr/kg=45 kr/kg+leveranstillägg (kontrakt) = ca 20 kr/djur

Augusti (Ramadan): Ca 30 kr/kg + tillägg 5-6 kr/kg=36 kr/kg+ leveranstillägg.

Höst (oktober/november): Ca 23 kr/kg + INGA tillägg...

...det blir en viss skillnad kan man ju lungt säga....

Våra augustilamm foderas inte med något kraftfoder över huvud taget men sludgöds på fin gödslad slåttervall vilket gör sitt till...

Vi brukar hamna på R+ - U på dessa.

Sen får man heller inte glömma bort att från V.48 (dec) går priserna upp igen och de är åter intresserade av att teckan kontrakt till julen...
Det är ett fult spel för att styra slakten till just de tider då köttet är lättsålt. Jag har alltid kört enligt principen, bra kvalitet=bra betalt, sämre kvalitet= sämre betalt, dålig kvalitet= köper jag inte. Och jag håller samma pris året runt
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ulfg skrivet 11 aug-10 kl 22:32
Det stora problemet här i Sverige och säkert i många andra länder är ju att om tex. Scan tar mer betalt för köttet  till konsumenterna blir det för dyrt och de väljer betydligt billigare importerat kött från länder där fåruppfödningen inte kostar något....(citat från Jacob)

Jag tycker att verkligheten är mer komplex än vad Jakob anser och skriver som ovan. Om Scan sänkte sina marginaler skulle svenskt lammkött inte behöva bli särskilt mycket dyrare än vad det är idag. De köper köttet för 25 kr och säljer det från 80 upp till 150 kr. Fåruppfödning kostar en hel del även i länder som Nya
Zeeland, England, Island, Spanien, mm. Det köttet som Scan köper upp på hösten i Sverige exporteras för övrigt till andra länder. För att det är så billigt att köpa upp köttet i Sverige.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Jacob skrivet 11 aug-10 kl 22:42
Jo det har du helt rätt i, men Scan kommer förmodligen aldrig sänka sina marginaler då ALLA vill käna så mycket som möjligt på affären, det vore i sådana fall ett under, men med tillräckligt mycket konkurens så tvingar sig tom. de största att ge vika, det är ju det som fattas i dagens läge... konkurens
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 11 aug-10 kl 23:04
Jo det har du helt rätt i, men Scan kommer förmodligen aldrig sänka sina marginaler då ALLA vill käna så mycket som möjligt på affären, det vore i sådana fall ett under, men med tillräckligt mycket konkurens så tvingar sig tom. de största att ge vika, det är ju det som fattas i dagens läge... konkurens
Borde ju vara enkelt om alla gick i hop men  var och en är väll sig skälv på girig hetens stege så då dår ni väll stå er-att kast att bli  att låta sig bli  ut manuvread mot varandra   i stället för att gå i hop en hälligt mot sådana som sckan ge fan i att sälga till dom och håll i hop . En tanke men vad vet ja i får brasken :D
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skytten skrivet 11 aug-10 kl 23:33
Är inte Sveriges djurbönder storägare i Scan?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 11 aug-10 kl 23:34
Är inte Sveriges djurbönder storägare i Scan?
Har vare vart fall
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 12 aug-10 kl 07:28
Det är ett fult spel för att styra slakten till just de tider då köttet är lättsålt. Jag har alltid kört enligt principen, bra kvalitet=bra betalt, sämre kvalitet= sämre betalt, dålig kvalitet= köper jag inte. Och jag håller samma pris året runt

Jag ser i och för sig inte problemet med att styra slakten till de tider då det är efterfrågan på köttet.  Vad är fel med det?
Jag tycker svenska slakterier överlag verkar rätt dåliga på just det, att ta fram kött av en viss sort och viss kvalitet, just när det efterfrågas, att göra bra affärer helt enkelt.
Blir påslagen lite rejälare så kommer det ju att ge ett genomsnittligt högre pris till bonden, än om alla ska få samma pris året runt, då blir det en massa tll frysen och det är aldrig nåt som drar upp priset.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: freeky skrivet 12 aug-10 kl 09:03
Min tanke är att det är för jäkligt att man ska behöva styraåt något håll alls, uppfödningen borde kunna ske på naturlig väg och styras av fåren själva, inte av oss, i synnerhet inte när det nu handlar om slakt.Jag vet att det inte är realistiskt att tro att man inte ska behöva styra slakten, men jag tycker det är fel iallafall.
Och så var någon inne på ett spår som är intressant, det där att man borde samverka. Öppna små slakterier och gå runt Scan och alla andra större slakterier.Köpa in varandras livdjur till bra pris, slakta och sälja direkt till kund.Blir inte det mer lönsamt? Plus att djuren slipper stress vid transport och masslakt?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ieenilorac skrivet 12 aug-10 kl 09:24
Samtidigt vill ju många ha färskt kött, som inte varit fryst och är villiga att betala mer för det.

Så fort vi håller ett djur som sällskapsdjur eller för produktion, så ändrar vi dess förutsättningar, på gott och på ont. För många raser/arter så är det naturligt att kunna få ungar på olika tider på året. Att då styra det så att de föds lite olika, så att inte mycket av det ska förvaras länge i frysen är klokt både ur miljösynpunkt och ur lönsamhetssynpunkt.

Förr, när slakten för i princip alla stora djur var samlad till 1-2 gånger per år, så lagrades ju köttet ganska länge och var ofta inte direkt nyttigt när det sista skulle ätas. En del saker har faktiskt blivit bättre med tiden.

För att få nyttig och god mat har vi blivit allt duktigare på att styra produktionen, och åtminstone i Sverige tycker jag att vi har lyckats med det utan att göra avkall på god djuromsorg och utan att förbruka för mycket onödig energi. Visst kan det bli bättre på många sätt och det är upp till oss konsumenter att styra det genom att välja vad vi betalar för och genom att öppet debattera det vi vill förändra.

Självhushållning, när den är som bäst, fungerar ju enligt den principen att vi styr produktionen, och äter efter årstiderna, men att vi genom kunskap, arbete och planering kan förlänga säsongerna, så att vi kan äta färsk mat en stor del av året. Självklart i kombination med konservering och bra förvaring.

Kunde samhället i stort också fungera mer på det sättet, så skulle vi kunna ha det lika bra på mindre resurser.

Odla i kallbänk, ouppvärmt växthus (eller uppvärmt på miljövänligt sätt, tex spillvärme), i odlingstunnlar och upphöjda bäddar förlänger säsongen för färska grönsaker till att vara nästan hela året, åtminstone i södra Sverige. Att kombinera kött från vilt, från ko, får, gris med mindre djur som lättare slaktas vid behov, som höns och kaniner, samt med fisk gör att vi kan äta färskt och ekonomiskt.

Och att styra födseln på husdjuren så att det fördelas över året är ett viktigt sätt att få färskt kött som kan slaktas vid optimal storlek på djuret.

Frysen är en fantastisk uppfinning, men innebär ändå en viss smak- och kvalitetsförsämring mot färskt kött som bara hängt rätt tid, styckats och sedan tillagas. Vill man få ett småbruk att gå runt måste man nog anpassa sig till detta, för det tror jag är framtiden. Frysen kommer alltid att användas, men ekonomin är bättre i det som konsumeras färskt.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 12 aug-10 kl 11:39
Men för en som aldrig läst såna där avräkningslistor, vad får ni för ett lamm på hösten, ett sådär lagom stort lamm som är fött på våren? 500 kr eller? Har också reagerat på att det måste ju vara en värdeökning på bra många % från bonde till konsument....
Om man låter lammen vara kvar över vintern och växa, kräver det då kraftfoder för att det ska betala sig på våren el kan det funka med bara hö? När är de inte lamm längre?

Om man skickar ett lamm v 44, 20 kg slaktvikt och säg att det är ett allmogelamm, som i regel inte klassar sig särskilt bra avseende muskelsammansättning, kan man hamna på hela (!!!) 12,50 kr kg (och då är det inte det sämsta alternativet ens en gång, det kan alltså t o m bli värre än så!).

Än mer förbannad blir man när man läser om vad Birgit fått höra i sitt samtal med Coop-gubben, grrr  >:D Skulle inte förvåna mig om detta med klassningarna oxå försvinner ur sammanhanget när köttet skall säljas vidare till affären...
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Michailov skrivet 12 aug-10 kl 12:00
Ni som kan det här med får/lamm: Den klassificering som Scan har i sina avräkningar, E, U, R och allt vad det är - står den bokstaven sedan på förpackningen i butiken så den intresserade kunden kan se vad Scan en gång ansåg lammet vara av för kvalitet? Eller är det ersatt med "Gourmetlamm" och annat trams.

Om en sådan märkning till kund skulle anses vara overkill för att det är så få kunder som begriper vad det är, så kan jag avslöja att jag inte till 100% förstår EANkoden men lik förbannat står den på förpackningen.

/Michailov
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 12 aug-10 kl 12:25
Citera
Samtidigt vill ju många ha färskt kött, som inte varit fryst och är villiga att betala mer för det.
Men detta motsätter ju inte att djuren får växa i sin egen takt! De djur man anser för små osv. på hösten kan ju stå kvar till våren. Så har jag alltid gjort utan att snabb-göda. De får grovfoder. Dessutom som jag haft upp tidigare, så borde klassningen nyanseras. Inte lamm - får, utan även typ ungfår.
Nej det står inte på vad för Europ-klassning slaktdetaljen har. Men det är ju bara Scan som av enkelhet valt att sätta E som högsta betyg. Klassningen var från början tänkt som en skala för att klassa kroppens utseende vid slakt. Enhetligt för hela EU. Alltså kunde man valt P som högst också. Men nu har man då valt sida och gynnar därför köttraser och kraftfoderintensiv produktion.
Scan är dessutom väldigt ovilliga att märka upp vilken typ av djur och uppfödningsform det handlar om. Försöker man t.ex köpa kött som inte ätit spannmål har man ingen chans att veta det. "Det är inget vi ska upplysa konsument om, oavsett om det är nyttigare" var det svar jag fick av Scans lammansvarige.

Jag skickar aldrig djur till Scan numer!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 12 aug-10 kl 12:58
Jag är ingen direkt försvarare av klassningssystemen, men kan ju ändå tänka mig hur de fungerar. Det är ju främst en klassning av kroppen som ska ligga till grund för betalningen till producenten. Ett fett djur med låg klass ger mer svinn i styckningen, och följdakligen måste de betalas lägre. Det putsade köttet ut till konsument är ju däremot fortfarande samma, och därför finns det ingen anledning att upplysa om klassningen, som den ser ut idag.
Vad jag i så fall skulle önska vore en betydligt mer omfattande klassning, som tar hänsyn till typ av djur, uppfödningsform m.m.. Då skulle man kunna premiera en del på betydligt bättre sätt än idag, och samtidigt vore det en klass som skulle kunna gå rakt igenom ända till konsumenten.
Vi har ju samma problem på gris-sidan, ännu tydligare säkert, eftersom grisar enbart klassas efter hur feta dom är. En långsamtuppfödd utegris får alltså inte ett öre extra p.g.a sin uppfödning, utan möjligen lite extra eftersom de ofta är magra.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 12 aug-10 kl 14:08
Om man skickar ett lamm v 44, 20 kg slaktvikt och säg att det är ett allmogelamm, som i regel inte klassar sig särskilt bra avseende muskelsammansättning, kan man hamna på hela (!!!) 12,50 kr kg (och då är det inte det sämsta alternativet ens en gång, det kan alltså t o m bli värre än så!).

Än mer förbannad blir man när man läser om vad Birgit fått höra i sitt samtal med Coop-gubben, grrr  >:D Skulle inte förvåna mig om detta med klassningarna oxå försvinner ur sammanhanget när köttet skall säljas vidare till affären...


Tack för svar, det var värre än jag trodde...... >:(
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Tjalve skrivet 12 aug-10 kl 14:25
Jag håller bara på med nöt men har läst tråden.
Även om det blivit lite OT förstår jag inte varför en del anser att de skall få mer betalt för sitt kött om djuren är extensivt uppfödda? EUROP klassificeringen kompletterat med fettgrupp och vikt bedömer värdet på kroppen hur djuret uppnått denna spelar ingen roll för köttet. Visst kan man få någon krona extra kilot om man har något ekologiskt/krav certifikat men annars bedöms kroppen utifrån hur den ser ut.
Vidare är det i alla fall för nöt inte så stor skillnad på priset på de olika klassificerings grupperna, det allra viktigaste är att komma i rätt viktgrupp.
Att ekologiskt kött skulle vara nyttigare är en myt, kött som kött! Visst kan det i halvfabrikat och färdiga rätter vara en viss skillnad i vilka tillsatser som tillåts men ej i en färsk kött bit.
Lite tidigare i tråden var den någon som inte tyckte att avräkningspriset skulle bero på hur efterfrågan. Detta tycker jag är helt fel. Vi lever i en marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan styr. Om man lyckas få sina djur slaktfärdiga när tillgången är som lägst eller efterfrågan som störst skall det premieras. Så ni med lamm uppfödning bör nog tänka på ramadan vid kommande år för att få in någon krona extra.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Jacob skrivet 12 aug-10 kl 16:13
Jag håller bara på med nöt men har läst tråden.
Även om det blivit lite OT förstår jag inte varför en del anser att de skall få mer betalt för sitt kött om djuren är extensivt uppfödda? EUROP klassificeringen kompletterat med fettgrupp och vikt bedömer värdet på kroppen hur djuret uppnått denna spelar ingen roll för köttet. Visst kan man få någon krona extra kilot om man har något ekologiskt/krav certifikat men annars bedöms kroppen utifrån hur den ser ut.
Vidare är det i alla fall för nöt inte så stor skillnad på priset på de olika klassificerings grupperna, det allra viktigaste är att komma i rätt viktgrupp.
Att ekologiskt kött skulle vara nyttigare är en myt, kött som kött! Visst kan det i halvfabrikat och färdiga rätter vara en viss skillnad i vilka tillsatser som tillåts men ej i en färsk kött bit.
Lite tidigare i tråden var den någon som inte tyckte att avräkningspriset skulle bero på hur efterfrågan. Detta tycker jag är helt fel. Vi lever i en marknadsekonomi där tillgång och efterfrågan styr. Om man lyckas få sina djur slaktfärdiga när tillgången är som lägst eller efterfrågan som störst skall det premieras. Så ni med lamm uppfödning bör nog tänka på ramadan vid kommande år för att få in någon krona extra.

Håller helt med!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 12 aug-10 kl 20:18
Jag ser i och för sig inte problemet med att styra slakten till de tider då det är efterfrågan på köttet.  Vad är fel med det?
Jag tycker svenska slakterier överlag verkar rätt dåliga på just det, att ta fram kött av en viss sort och viss kvalitet, just när det efterfrågas, att göra bra affärer helt enkelt.
Blir påslagen lite rejälare så kommer det ju att ge ett genomsnittligt högre pris till bonden, än om alla ska få samma pris året runt, då blir det en massa tll frysen och det är aldrig nåt som drar upp priset.
Det är inget fel i det, men det blir så att det som inte har sina djur klara precis då, får dåligt betalt. Och utav någon anledning, så hittar du aldrig något kött, som är billigt i affären, oavsett årstid. Och jag kan upplysa dig om att stora uppfödare har avtal, som gör att dom får ett jämnare pris.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 13 aug-10 kl 08:14
Vidare är det i alla fall för nöt inte så stor skillnad på priset på de olika klassificerings grupperna, det allra viktigaste är att komma i rätt viktgrupp.

Så är det tyvärr inte för lamm, som sagt... det kans skilja mer än 15 kr/kg i samma viktgrupp.

Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 13 aug-10 kl 11:09
Citera
Det putsade köttet ut till konsument är ju däremot fortfarande samma, och därför finns det ingen anledning att upplysa om klassningen, som den ser ut idag.
Där är vi helt oense. För det påverkar seghet och smak hur djuret set ut innan putsning osv.
Citera
Även om det blivit lite OT förstår jag inte varför en del anser att de skall få mer betalt för sitt kött om djuren är extensivt uppfödda? EUROP klassificeringen kompletterat med fettgrupp och vikt bedömer värdet på kroppen hur djuret uppnått denna spelar ingen roll för köttet.
Här har vi en som är allierad med Scans lammansvarige (:)
Vore det inte på tiden att man får reda på vilket kött man köper så man kan välja själv? Dessutom är det ju bevisat att kött som produceras på enbart grovfoder är betydligt nyttigare. Dessutom är det ju intensivproduktionen som står för kväve utsläppen. Naturbetena är kolsänkor och en av de "natur" typer som innehåller mest biologisk mångfald.
Det borde alltså vara lönsamt att producera på detta sätt, på bekostnad av de stagnerade bulk-metoderna.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 13 aug-10 kl 12:05
Att det är bra för djuren..bra för marken och atmosfären med lägre intensivitet i uppfödningen, det är nog ingen som direkt tvekar om.

Men att köttet skulle vara så mycket nyttigare..är det verkligen bevisat på nåt vis? Är det inte mest att man vill tro det?
Bättre..det kan jag tänka mig..men nyttigare?..det vete tusan.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ChristinaR skrivet 13 aug-10 kl 13:14
Att det är bra för djuren..bra för marken och atmosfären med lägre intensivitet i uppfödningen, det är nog ingen som direkt tvekar om.

Men att köttet skulle vara så mycket nyttigare..är det verkligen bevisat på nåt vis? Är det inte mest att man vill tro det?
Bättre..det kan jag tänka mig..men nyttigare?..det vete tusan.

Inga länkar här o nu... men visst finns det flera undersökningar att kött (liksom mjölk och ägg) från djur på naturbeten får en bättre fettsyrasammansättning? Alltså en balans mellan fettsyrorna som gör det nyttigare för oss att äta.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Suresh skrivet 13 aug-10 kl 13:16
När jag var liten åkte vi 13 mil till Finland för att köpa bättre kött. Men då handlade det om konserveringsmetoder. Köttet i Finland hängdes på ett sätt som var förbjudet i Sverige av hygieniska skäl.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ChristinaR skrivet 13 aug-10 kl 13:21
Inga länkar här o nu... men visst finns det flera undersökningar att kött (liksom mjölk och ägg) från djur på naturbeten får en bättre fettsyrasammansättning? Alltså en balans mellan fettsyrorna som gör det nyttigare för oss att äta.


Hittade en referens från SLU:

http://www.slu.se/Documents/externwebben/overgripande-slu-dokument/popvet-dok/faktajordbruk/Jo06-02.pdf (http://www.slu.se/Documents/externwebben/overgripande-slu-dokument/popvet-dok/faktajordbruk/Jo06-02.pdf)

Deras undersökning handlar om nötkött, men jag antar att det gäller andra djurslag också. Minns mig ha läst om det i flera sammanhang.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Tjalve skrivet 13 aug-10 kl 14:39
Så är det tyvärr inte för lamm, som sagt... det kans skilja mer än 15 kr/kg i samma viktgrupp.
Som jag läser siffrorna från KLS/Ugglarp (dit vi skickar våra nöt) så gäller detta bara om man tar med P klassen. E och U kommer man ju aldrig upp till och att hamna i P när man skickar ett ungdjur som är tänkt att gå till slakt måste ses som ett stort misslyckande. För R och O skiljer det inte så mycket och det är här den övervägande majoriteten av djur hamnar.

Här har vi en som är allierad med Scans lammansvarige (:)
Som sagt kan jag bara nöt och skickar till de som är närmst vilket är KLS. Jag tror inte att det behövs någon mer information på köttpaketen som visar slaktklass mm. Det finns redan naturbeteskött ibland till ett högre pris. Visst kan man undra om mervärdet för detta kommer oss producenter till nytta eller om handlare, grossister och slakteri tar dessa pengar.

Undersökningen som länkades till dömer jag ut som helt ovetenskaplig! Om den inte är publicerad i en "peer review" tidskrift är den ingenting värd. Det var inte likvärdiga djur Tabell 2. Om den optimala kvoten på omega 6/3 är mellan ett och fyra så visas beteskötten ett värde poå 0,25! Det förhöjda PH-värdet får inte en testbar förklaring. Slutsats IG på pappret.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 13 aug-10 kl 14:41
http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf02/Jo02-11.pdf (http://www2.slu.se/forskning/fakta/faktajordbruk/pdf02/Jo02-11.pdf)
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/daligt-fett-i-svenskt-kott_341622.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/daligt-fett-i-svenskt-kott_341622.svd)
Ja, det finns massor man kan hitta och det är inte bara i Sverige man upptäckt detta.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 13 aug-10 kl 14:56
http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2004/404fettsyror.pdf (http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2004/404fettsyror.pdf)
http://www7.hemsida.net/mysten/img/ny_broschyr.pdf (http://www7.hemsida.net/mysten/img/ny_broschyr.pdf)

Skulle snarare vilja vända på det: Vad har du för fakta bakom att det inte spelar roll? Det var ju du Tjalve som tog upp det >:D

Eller ska vi leta fler länkar åt dig?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 13 aug-10 kl 15:44
Som jag läser siffrorna från KLS/Ugglarp (dit vi skickar våra nöt) så gäller detta bara om man tar med P klassen. E och U kommer man ju aldrig upp till och att hamna i P när man skickar ett ungdjur som är tänkt att gå till slakt måste ses som ett stort misslyckande. För R och O skiljer det inte så mycket och det är här den övervägande majoriteten av djur hamnar.

Okej, om vi i vår diskussion ska utesluta 2 klasser så visst. Men faktum kvarstår, vi får mindre inom samma viktklass. Nötdjören får man ca 3 kr mindre för O- jämfört med E+ medan lammproducenter hamnar runt 13 kr mindre i samma jämförelse.

Har man gamla svenska allmogeraser är det inte självklart att man klarar sig mycket bättre än O-. Jag menar att man inte för den delen har sämre kött. Det måste finnas fler aspekter på köttkvalitet än bara svällande slaktkroppar.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 14 aug-10 kl 00:01
Citera
Det måste finnas fler aspekter på köttkvalitet än bara svällande slaktkroppar.
Precis det jag åsyftar ;)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Gruff skrivet 14 aug-10 kl 03:35
Det står ingenstans i koranen om förbud mot bedövning. Men hjärtat ska slå p.g.a annat dödsbegrepp, vilket det ju också gör efter bedövning med bultpistol. Förklarar man det i telefon, så är det ofta ok. Jag har fått 50-60:-/kg. Och då har jag skjutit och avblodat själv. Så kommer svarta sopsäcken fram och kunden gör resten hemma själva. De kulturella skillnader jag har hört är att man vill behålla fler eller andra delar och att vissa kulturer tillagar hellre kött direkt från kroken än att det möras, styckas och förvaras innan.

För att det ska vara halal, ska någon från församlingen ha läst över djuret. Det är egentligen det enda och därmed så är inte Willy's kött halal. Många vill inte ens ha halal, utan bara hemslaktat. Precis som vi. Bara på ett lite annorlunda sätt.

Tycker det låter som svenskar som inte kan prata med invandrare jag. Snarare än religion. Jag vet kristna Irakier som blir nekade köttlådor för att "såna där inte ska ha halal", trots att dom inte ens frågat efter det. Och trots att lådorna gått omvägen över ett slakteri. "Dom" ska inte ha..." Vadå "dom"? Fy fan! Jag skäms ju....

Det är väl bara att fråga och sen berätta hur man vill ha det? Kommunicera lite! Jag har i alla fall fått precis det jag vill. Bra pris, inga slakterier, inga transporter, inga främmande djur eller miljöer, inga okända personer som skriker, sparkar och slår, ingen väntan på "sin tur" bland blodlukten. Lite havre runt knuten hemma, kli bakom örat, pang, borta, avblodning. Så tar man betalt och gråter sen en skvätt när bilen försvunnit ur sikte. Jag har bara positiva erfarenheter av kunder med utlänsk härkomst. Önskar, jag kunde säga detsamma om mina landsmän.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 14 aug-10 kl 07:41
Jag har också positiva erfarenheter av invandrare, dock inte speciellt mycket i samband med köttförsäljning. Oftast blir det ingen affär eftersom det ska prutas och grejas, det är mycket möjligt att de har gjort så förut, men jag har mitt pris som jag måste ha för att det ska gå runt, och ser ingen anledning till att skänka bort kött bara för att det är en invandrare som ska köpa.  De ringer och frågar om priset, när man då säger 60 kr/ kg istället för de förväntade 25..så hör jag sällan nåt mer.
Detta förekommer bland infödda svenskar också, men inte alls lika frekvent.

Det är min erfarenhet. Om andra har andra erfarenheter så är det bara att gratulera.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: samaka skrivet 14 aug-10 kl 07:45
Med risk för att verka fördomsfull... jag har inte samma upplevelse som dig, Gruff. Har sålt till personer från andra kulturer och det har varit ett evigt tjatandes och gnatandes om först priset (trots att vi kommit överens om pris) och senare antal kg... aldrig någonsin har någon svensk ens försökt pruta med mig.

För mig är detta lite av ett kulturellt fenomen, risken för att stå och dribbla om pris är mycket större om man säljer till personer från andra kulturer, om ni frågar mig.

Men du har så rätt med slakten... tänk vad bra det vore om man kunde slakta hemma och sedan lagligt sälja köttet. Tänk så mycket bättre för djuren!! Det är obehagligt att skicka iväg lammen i slaktbilen och vara helt ovetandes om vad de går till mötes, mycket hellre är jag med när någon man litar på och känner sätter bulten mot huvudet på lammet och resten av skocken ligger lyckligt ovetandes och idisslar i hagen.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 14 aug-10 kl 07:47
Jag har också positiva erfarenheter av invandrare, dock inte speciellt mycket i samband med köttförsäljning. Oftast blir det ingen affär eftersom det ska prutas och grejas, det är mycket möjligt att de har gjort så förut, men jag har mitt pris som jag måste ha för att det ska gå runt, och ser ingen anledning till att skänka bort kött bara för att det är en invandrare som ska köpa.  De ringer och frågar om priset, när man då säger 60 kr/ kg istället för de förväntade 25..så hör jag sällan nåt mer.
Detta förekommer bland infödda svenskar också, men inte alls lika frekvent.

Det är min erfarenhet. Om andra har andra erfarenheter så är det bara att gratulera.
Skratt pruta är ju kultur  så mitt råd är att höja priset och låta dom pruta till det pris di vill ha lycka till
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skytten skrivet 14 aug-10 kl 07:50
På många ställen i världen är priset i alla sammanhang utsatt för förhandling.
Svenskar prutar sällan, men gör de det är det i våra invandrares butiker, för där ska det minsann vara billigt! ::)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 14 aug-10 kl 09:21
För att det ska vara halal, ska någon från församlingen ha läst över djuret. Det är egentligen det enda och därmed så är inte Willy's kött halal.

Många tror att det är så, ja, antagligen för att muslimer i gemen har lika bra koll på koranen som kristna på bibeln.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 14 aug-10 kl 16:41
Många tror att det är så, ja, antagligen för att muslimer i gemen har lika bra koll på koranen som kristna på bibeln.
Det är inte alls komplicerat med halalslakt. Muslimerna har vissa krav och följer man dem, så är det ok. Och det är inga problem med svensk djurskyddslag heller
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 14 aug-10 kl 17:35
http://www.blocket.se/goteborg/Halalslaktat_Viltkott_28902557.htm?ca=13&w=3 (http://www.blocket.se/goteborg/Halalslaktat_Viltkott_28902557.htm?ca=13&w=3)

Nätfångat minsann... :)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 14 aug-10 kl 17:41
[url]http://www.blocket.se/goteborg/Halalslaktat_Viltkott_28902557.htm?ca=13&w=3[/url] ([url]http://www.blocket.se/goteborg/Halalslaktat_Viltkott_28902557.htm?ca=13&w=3[/url])

Nätfångat minsann... :)

Hm. Jag vet inte vad man ska tro???
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ieenilorac skrivet 14 aug-10 kl 17:41
Från blocket, länk i förra inlägget.
Citera
Halalslaktat Viltkött
Pris: 100:-    Plats: Uddevalla

Heja på er.

Jag kunna erbjude er många fina typer kött från vilda jur i skoget det är 100% halal-slaktade på dokumenterad slakthus

Jag ha fölande kötter

ELG 100 kronakilo
rojur 120 kronakilo
Hare 180 kronakilo

Jag kunna okso erbjuda dessasom rökta kötter med en extra för 20 kronakilo

Ni kaske undra var dessa kötter koma från Det koma från russland där juren fångas på näten och efteråt slaktas halal på det bästa sättet i goda slakthus

Välkomet
Ska man skratta eller gråta. Hur fångar man älg i nät och fraktar till slakteriet... Och om man lyckades skulle adrenalinpåslaget vara jättestort, jag skulle inte vilja äta den stackars älgen.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 15 aug-10 kl 04:46
Från blocket, länk i förra inlägget.Ska man skratta eller gråta. Hur fångar man älg i nät och fraktar till slakteriet... Och om man lyckades skulle adrenalinpåslaget vara jättestort, jag skulle inte vilja äta den stackars älgen.
Ja, att fånga rådjur och älg i nät, det tror jag inte det minsta på
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 15 aug-10 kl 08:08
Ja, att fånga rådjur och älg i nät, det tror jag inte det minsta på
  Hat du inte prova så vet du inte men ja är benägen att hålla med fst jägarna finge ju motskon i alla fall så nån nytta bleve det :D
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Edgar skrivet 15 aug-10 kl 09:54
Sök på Eniro på tel.nr i annonsen!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: tinna.m skrivet 15 aug-10 kl 10:31
Hjortar som ska flyttas fångas i nät. De blir stilla när de står trångt. Står därför trångt vid transport. Kolla med folk som "odlar" hjort i hägn får ni höra.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: ieenilorac skrivet 15 aug-10 kl 12:31
Jo, men hjortar i hägn är dels vana vid folk, om än inte tama, dels hör de ju samman i sin hjord. Därför lugnar de varandra när de är tillsammans. Älgar är mer solitära, utom vid parning och när de har kalv, så de borde bli mer stressade om man försöker klämma in flera stycken i en fålla och sedan en transport. Dessutom är de ju tyngre och starkare, jag tror inte att ens ryssar är beredda att riskera livet för att jaga in älgar i transporter så att de kan halalslaktas på slakteri...

Dessutom, som tidigare skrivet i tråden, formellt sett är allt kött där djuret dött genom avblodning halalslaktat, vilket borde gälla för det mesta viltet. Man ska ju inte skjuta om man inte får en ren träff, och då går man såklart fram och avblodar djuret, genom att skära av halspulsådern. Så har jag uppfattat det i alla fall, men jag är inte jägare.

De muslimer jag träffat på, och det är rätt många, äter vilt i alla fall. Hur fundamentalistiska de är vet jag inte, men de anser att normalt svensk kött är halal, om det är från rätt djur naturligtvis.

Själv skulle jag inte ha några problem med att sälja djur till invandrare, även om jag helst, trots de regler som gäller, skulle avliva själv, så att jag vet att det blir rätt gjort. Vilka delar de sedan äter eller inte äter är upp till dem. Nu har jag bara små djur, men om jag skaffar större i framtiden skulle samma gälla då. Och vill de tvunget avliva själva, så skulle jag ställa frågor, så att jag kände mig nöjd med att de hade tillräckliga kunskaper, och sedan låta dem göra det på plats, så att jag kunde övervaka det.

Så länge djuren bedövas och slaktas på lagligt svenskt sätt, åtminstone ur djurrättssynpunkt, om än inte ur livsmedelsregelssynpunkt, så får de gärna läsa vilka böner de vill, och ha olika ceremonier om de vill, enligt mitt samvete. Livsmedelsreglerna är onödigt rigida, och ibland är det helt rimligt att bryta mot dem.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 15 aug-10 kl 18:14
  Hat du inte prova så vet du inte men ja är benägen att hålla med fst jägarna finge ju motskon i alla fall så nån nytta bleve det :D

Jag har varit med om rådjur och älgar som fastnat i andra typer av nät och dom får fullständig panik.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 15 aug-10 kl 18:27
Jag har varit med om rådjur och älgar som fastnat i andra typer av nät och dom får fullständig panik.
Intressant då borde ju nät förbjudas uti naturen om det inte har daglig inspektion?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 15 aug-10 kl 22:18
Jag vet iofs inte om nätfångst är tillåten i Sverige..som jaktmetod alltså..

Man hör sällan om älgjakter med nät... *Kurt..idag är det din tur att hålla i nätet*

Annonsen gällde ju kött från Ryssland..måhända har dom andra regler.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: tinna.m skrivet 15 aug-10 kl 22:29
Två vitt skilda saker att FASTNA i ett nät eller bli FÅNGAD i ett nät.
Hjortar(andra djur med enligt utsaga) blir helt stilla.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Gruff skrivet 16 aug-10 kl 01:39
Med risk för att verka fördomsfull... jag har inte samma upplevelse som dig, Gruff. Har sålt till personer från andra kulturer och det har varit ett evigt tjatandes och gnatandes om först priset (trots att vi kommit överens om pris) och senare antal kg... aldrig någonsin har någon svensk ens försökt pruta med mig.

Nä, för svenskar vill nästan aldrig betala mer än 35:-/kilot  :) Det är intressant med skillnader. Beror säkert mkt. på vem och var också.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 16 aug-10 kl 07:20
Två vitt skilda saker att FASTNA i ett nät eller bli FÅNGAD i ett nät.
Hjortar(andra djur med enligt utsaga) blir helt stilla.

Kan du utveckla vad som är skillnaden mellan att fångas och att fastna i ett nät?

Jag har aldrig någonsin sett nåt djur, oavsett sort, som blir stilla när det sitter i ett nät, det ska i så fall vara när det är så sönderstressat så det inte längre orkar röra sig.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 16 aug-10 kl 09:43
Citera
Jag har aldrig någonsin sett nåt djur, oavsett sort, som blir stilla när det sitter i ett nät, det ska i så fall vara när det är så sönderstressat så det inte längre orkar röra sig.
Gutefår står stilla och inväntar hjälp! De blir inte stressade heller ;) Men annars är det rätt vanligt att djur som fastnar faktiskt stressar ihjäl sig.
Men vissa djur "fryser" när de inte kommer vidare.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 16 aug-10 kl 09:48
Kan du utveckla vad som är skillnaden mellan att fångas och att fastna i ett nät?

Jag har aldrig någonsin sett nåt djur, oavsett sort, som blir stilla när det sitter i ett nät, det ska i så fall vara när det är så sönderstressat så det inte längre orkar röra sig.
Jag håller med dig. Enligt min mening så är detta djurplågeri på hög nivå och köttet lär inte blir annat än elände
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: tinna.m skrivet 16 aug-10 kl 09:49
Citera
Wikipedia
Temple Grandin (född 29 augusti 1947) är en doktor i husdjursvetenskap och professor vid Colorado State University , bästsäljande författare och konsult till boskap industrin i djurens beteende. Som en person med högfungerande autism , är Grandin också allmänt känd för hennes arbete med autism intressebevakning och är uppfinnaren av krammaskinen  för att lugna överkänsliga personer.[/quote
Jag är kass på att leta info på internet, men läser du hela wiki-texten kommer hennes krammaskin på slutet. Det är den "vetenskapliga" referensen jag kan ge. Egen erfarenhet av att djur -tex människor blir lugna är små barn som ligger "trångt". Längre tillbaka lindades barn med (enl utsaga -ingen egen erfarenhet) samma resultat.
Tryggheten när du har det "trångt" är kanske typisk för flockdjur, men tycks(Grandin är en ensamvarg) ligga djupt typ medfödd nivå.
Jag trodde inte på "hjortfångsten" föränn jag såg den. Kolla med de som håller hjorthägn. Det handlar alls inte om handtama djur.

Får inte rätt på blårutan. Hoppas ni förstår iaf.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 16 aug-10 kl 10:02
Ja, det är många djur som upplever trygghet av att ligga trångt. Grisar ligger t.ex oftast i en hög, hundar lägger sig gärna i en trång korg där dom knappt får plats, höns står trångt i en flock, gärna under nånting.
Det här är trygghetsbeteenden, man känner sig säkrare när man antingen ligger trångt eller är många.
Det är en himmelsvid skillnad på att trassla in ett vilt djur i ett nät. Det kanske hade varit möjligt om detta är en vanlig grej som de gör varje kväll för att sova, knallar in i ett nät och lyckas sno det runt sig så det känns bra... Men ett vilt djur som första gången får ett nät över sig kommer inte att ställa sig stilla och lugnt invänta vad som nu ska ske.
Det är väl bara att kolla på första bästa rådjur som försöker ta sig igenom ett viltstängsel utmed en väg.
En gris t.ex, kan man med ganska enkla medel skrämma ihjäl, den stressar  upp sig så den får hjärtslag.
När mina lamm fastnar i nätet så står dom inte lugnt och väntar, det studsas helt galet i ren panik för att komma loss.

Jag förstår inte ens att man kan komma på tanken att försvara en jaktmetod som går ut på att fånga djur med nät.   Jag är ingen speciell vän av jakt alls, men tycker ändå att ett vanligt skott måste vara hyfsat stressfritt.

Jag är visserligen ingen professor, inte ens autistisk,  men i det här fallet så verkar det inte spela nån roll tycker jag, här är det bara, som min gamle Far brukade säga, 'att följa sunda förnuftet'.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: tinna.m skrivet 16 aug-10 kl 10:13
Skrivet av: Existens?
Citera
Jag förstår inte ens att man kan komma på tanken att försvara en jaktmetod som går ut på att fånga djur med nät.   Jag är ingen speciell vän av jakt alls, men tycker ändå att ett vanligt skott måste vara hyfsat stressfritt.


Jag har inte koll på Ryska nätjaktsmetoder. Jag beskriver ett fenomen som är känt av fler än mig.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Tjalve skrivet 16 aug-10 kl 19:15
[url]http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2004/404fettsyror.pdf[/url] ([url]http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2004/404fettsyror.pdf[/url])
[url]http://www7.hemsida.net/mysten/img/ny_broschyr.pdf[/url] ([url]http://www7.hemsida.net/mysten/img/ny_broschyr.pdf[/url])

Skulle snarare vilja vända på det: Vad har du för fakta bakom att det inte spelar roll? Det var ju du Tjalve som tog upp det >:D

Eller ska vi leta fler länkar åt dig?


Jag har inte ignorerat tråden bara varit på kräftfiske mm under helgen.
Från något av dina tidigare inlägg tolkade jag det som att du ville ha bättre betalt pga att dina djur endast åt grovfoder och inte spannmål. Det var därför jag vände mig emot detta som argument till högre betalt. Här är en länk till en artikel som jämför ekologiskt och konventionell mat: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090729103728.htm (http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090729103728.htm)

Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 18 aug-10 kl 08:32
Vad säger detta?
Jag har inte gått i taket över näringsinnehållet utan fokuserat på fettsyrorna.
Om du är konventionell eller eko när du ger kraftfoder, gör inte fettsyrorna bättre.
Men det finns ju en hel del forskning både svensk och utländsk som visar på att konstgödningen lakat ut näringen ur jorden. Bl.a har ju analyser gjorts på mjöl under en 30/40 års period. Mineraler och vitaminer i mjöl har minskat rejält, varför de nu måste tillsätta dessa för att uppnå rek. nivåer. Utländska resultat kan heller inte jämföras med svenska, vi har helt olika grundförutsättningar.
Som jag förstår är du Tjalve väldigt fascinerad av konventionell odling?
Jag har gått från det för 15-20 år sedan och ser bara fördelar med detta!
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: freeky skrivet 18 aug-10 kl 09:01
Jag har inte ignorerat tråden bara varit på kräftfiske mm under helgen.
Från något av dina tidigare inlägg tolkade jag det som att du ville ha bättre betalt pga att dina djur endast åt grovfoder och inte spannmål. Det var därför jag vände mig emot detta som argument till högre betalt. Här är en länk till en artikel som jämför ekologiskt och konventionell mat: [url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090729103728.htm[/url] ([url]http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090729103728.htm[/url])



På vems uppdrag är artikeln gjord?Är den gjord helt vetenskapligt utan någon form av påverkan?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 18 aug-10 kl 10:02
Väldigt sällan bedrivs forskning utan att någon "beställt" det. Då är det ju ofta så att de som betalar för det vill ha ut för sin insats, så att säga. Foder-, gödsel och bekämpningsmedelstillverkare, samt läkemedelsindustrin står för merparten av undersökningarna.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: papaverace skrivet 18 aug-10 kl 10:23
...Som jag förstår är du Tjalve väldigt fascinerad av konventionell odling?
Jag har gått från det för 15-20 år sedan och ser bara fördelar med detta!

 För många år sedan hade jag en jättelik voljär med astrilder. Det blev genast kö till den ekologiska gurkskivan, bara de som inte fick plats runt den gick på den 'vanliga'. Senare visade jag folk att hur jag än gjorde, så blev det kö till den ekologiska och inte några ville ha den andra om dom kunde slippa. Gång på gång upprepade jag tricket med olika gurkskivor. Ju bättre uppfödda de var, desto mer 'diskriminerande' var de.

Precis som hos oss människor är det ju så att man kanske inte känner någon ögonblicklig skillnad när man inte är van, men när man är van att äta ekologiskt, så smakar det andra inte bra...

När hundarna sen fick rått ekologiskt oxkött och ekologiskt foder, så började de äta morötter från Wåhlstedts (finaste ekovaror) fast de annars hade totalnobbat morötter, men de inte ens nosade nånsin på de konventionellt odlade...

Alla som använt kallpressad Aloe på brännskador vet att det är oslagbart, men det finns massor av "undersökningar" som påstår att det inte har NÅGON effekt. Så man frågar sig vem som styr dessa undersökningar och hur de är gjorda. Jag är mycket tacksam mot alla som odlar ekologiskt, så att vi som vet hur bra det är, kan äta med glatt sinne.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Birgit skrivet 18 aug-10 kl 20:29
Håller helt med papaverace ;)
Lite intressant reflektion med hundarna! Har liknande erfarenhet av hästar. De åt inte bananskal efter konventionella bananer, men älskade eko-skal!
Dessutom gjorde ju Köpenhamns Zoo för några år sedan ett försök med schimpanser. Bl.a testade de med bananer, ibland fick de "vanliga" bananer, vilka de skalade noggrant. Ibland fick de eko bananer. Dessa åts utan tvekan med skal.
Angående aloe (vilket fungerar toppen), så vill väl knappast läkemedelsindustrin att gemene man kan odla sina preparat själv?
samma hände ju med glucosaminet som marknadsfördes av Hälsokosten mot artros. Först blev det avfärdat som båg, sedan förbjöds Hälsokosten sälja det och Apoteket fick ensamrätt 8)

Så länge det finns folk som försörjer sig på att sälja preparat, foder och annat, så kommer det finnas forskare som kommer på att det är "minst" lika bra som giftfritt.
Kolla den genomsnittliga villaägaren i Sverige: Fina äpplen på träden, man låter dem falla till backen, kör dem till sortergården, åker till affären och köper "besprutade" Royal Gala eller Granny Smith från andra sidan jordklotet ::)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Tjalve skrivet 18 aug-10 kl 21:23
Diskussionen
Som jag förstår är du Tjalve väldigt fascinerad av konventionell odling?
Jag har gått från det för 15-20 år sedan och ser bara fördelar med detta!
fortsätter ser jag!
Jag är mest fascinerad av mina kor, odling är "nödvändigt ont". Men vi har inte tillräckliga arealer för att vara ekologiskta. Men jag hade inte tackat nej till deras mjölkpris.

Det är inte vetenskapligt bevisat att någon skillnad föreligger mellan konventionell och ekologiskt vad gäller innehåll. Men det är skillnad på hur man får fram maten.


På vems uppdrag är artikeln gjord?Är den gjord helt vetenskapligt utan någon form av påverkan?
Artikeln är en översikt och summering av från början 162 artiklar som sedan blev 55 st vidare urval. Eftersom den är publicerad i en peer-review tidskrift håller inte kritiken över att den är "beställd". Vidare är forskning i princip aldrig beställd. Forskningsanslag kommer oftast från stiftelser och stipendier. I Sverige från Vetenskapsrådet mm.
Enskilda personers iakttagelser väger ganska lätt när de ställs mot undersökningar baserade på vetenskaplig metodik.
 
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ante-ante skrivet 19 aug-10 kl 01:15
här slaktas det med bultpistol!inget annat!

Ha ha klockrent. M10 bult el? kan inget om vanlig normal slakt
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Edgar skrivet 22 aug-10 kl 09:29
bultpistol: instrument med penetrerande bult för mekanisk bedövning före avlivning. För fjäderfä avser begreppet bultpistol även instrument med icke-penetrerande bult,


Ovanstående är kopierat från slaktbestämmelserna. Terminologin framgår tydligt. Står inget om M10.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 22 aug-10 kl 09:36
Nej, och ska man vara petnoga så är faktiskt bultpistol ett korrekt namn, efter som en bult är en järnstång utan gängor. Precis som det är på en bultpistol, iofs så är den nog ca 10 mm grov, pinnen som skjuts ut..

Hade det varit gängor på så hade det varit en skruv, och skulle alltså hetat 'skruvpistol'.. lite märkligt namn..

Tja..lite onödigt vetande så här på söndagsmorgonen :)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 22 aug-10 kl 09:56
Nej, och ska man vara petnoga så är faktiskt bultpistol ett korrekt namn, efter som en bult är en järnstång utan gängor. Precis som det är på en bultpistol, iofs så är den nog ca 10 mm grov, pinnen som skjuts ut..

Hade det varit gängor på så hade det varit en skruv, och skulle alltså hetat 'skruvpistol'.. lite märkligt namn..

Tja..lite onödigt vetande så här på söndagsmorgonen :)
Nja det är nog saning med modifikation  bullt kallas väll en järn skruv o skruv är väll ämnad för trä  vill ja minnas :)rättellse Bult kan syftas påen skruv ogänngad cylindrisk kroppatt anvädas vid samman fogningmed eller utan skalle  enligt wikipedra
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 22 aug-10 kl 10:00
En sån:

http://se.lgprodukter.se/product.html/slaktpistol-blitz?category_id=166 (http://se.lgprodukter.se/product.html/slaktpistol-blitz?category_id=166)

Laddas med en patron utan kula som skjuter ut en fjädrande järnstång när pistolen avfyras.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 22 aug-10 kl 10:08
Nja det är nog saning med modifikation  bullt kallas väll en järn skruv o skriv är väll ämnad för trä  vill ja minnas :)


Nej, det är faktiskt inte så. En bult har inga gängor, även om alla kallar järnskruvar för bultar.  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bult (http://sv.wikipedia.org/wiki/Bult)

Men det där kan bli en evig diskussion, det brukar det bli.. så det är lika bra att sluta på en gång :)
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 22 aug-10 kl 10:40
En skruvbult är en bult med gängor.
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 22 aug-10 kl 10:47
En skruvbult är en bult med gängor.
Och en slät bult för nit
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: pålle skrivet 22 aug-10 kl 10:48
Men vist låter allt lite konstigt?
Titel: SV: Frågor kring Ramadan
Skrivet av: Existens? skrivet 22 aug-10 kl 11:00
Men vist låter allt lite konstigt?

Ja, visst gör det så.. :)