Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: KungTulle skrivet 08 aug-10 kl 11:42

Titel: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: KungTulle skrivet 08 aug-10 kl 11:42
Hej!

Jag behöver få fatt på något litet lokalt slakteri i Skåne där man kan lämna in grisar och få tillbaka dom styckade i plastlådor....

Nästa år kommer vi nämligen få en griskull där ganska många måste gå till köttproduktion om allt går som planerat. Och jag är för mesig för att slakta själv.

Finns det ett intresse för småodlare att köpa avvanda kultingar för ett vettigt pris- tex om man vill ha en egenproducerad julagris? Vad är ett vettigt pris för en kulting vars moder är 50& linderöd 50% vildsvin och där fadern är minigris? Det kan förväntas en spännande köttkvalitet eftersom minigrisarna har köttansättning som asiatiska gammeldags svin och linderödarna har ett härligt kött- och så kommer det en touch av vildsvin också. Den slaktmogna grisen blir ju betydligt mindre än en linderödare men också väldigt mycket större än en ren minigris.

Många vill ja ha en lite mindre gris så detta alternativ kan ju slå ut väl. Utomlands är ju tex Kune-Kune grisen som jättepopulär som en köttproducent för småodlare- och den håller på ett ungefär den storleken som denna korsning kan förväntas bli.

Jag är inte jätteintresserad av att tjäna nåt, utan mer på att finna en vettig avsättning för de grisar som jag inte avlar vidare på.

PMA mig om du vet nåt lokalslakteri. Förr när vi hade stora grisar för en tio år sedan fanns ett litet lokalt slakteri utanför Ystad, men jag vet inte om det finns kvar nuförtiden.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Skytten skrivet 08 aug-10 kl 12:43
Det finns en efterfrågan på mindre grisar för att steka hel.  Får ibland förmedla kontakt för att erhålla en gris på ca 35 kg, till vissa fester bland minoritetskulturer.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: louise skrivet 08 aug-10 kl 15:22
vad betalar de för "grill-gris"?
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Skytten skrivet 08 aug-10 kl 16:44
ca 1000:-
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: louise skrivet 09 aug-10 kl 11:49
Nä, det går ju inte. Om man inte svartsslaktar själv, annars lönar det sig itne med en krav-linderödare.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: hajens skrivet 16 aug-10 kl 17:10
finns också i Skåne och tänker själv bli med gris för husbehov i framtiden. Blev därför lite nyfiken på din grissort, säljer du kultingar. Är de rymningsbenägna, och hur slaktar du idag?

Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: KungTulle skrivet 30 aug-10 kl 21:17
finns också i Skåne och tänker själv bli med gris för husbehov i framtiden. Blev därför lite nyfiken på din grissort, säljer du kultingar. Är de rymningsbenägna, och hur slaktar du idag?

Idag slaktar vi inte alls pga av att jag föder upp minigrisar, som sällskapsdjur mest. Förr när vi hade stora svin sist ( för ca 10 år sedan) så sålde vi smågrisarna när de vägde 20-25 kilo till en som födde upp slaktsvin.

Har ingen aning om dessa kultingar kommer bli mer rymningsbenägna än vilken annan gris som helst. Den blivande modersuggan håller sig snällt inom samma staket som mina andra grisar- nämligen ett glest plank kombinerat med en låg eltråd och en eltråd ca 10 cm över översta brädan.

För övrigt efter att ha haft den blivande modersuggan i snart en månad så kan det meddelas att hon är oerhört social och kärvänlig. Perfekt temperament.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Kristofer skrivet 07 sep-10 kl 21:01
50 kr kilot får man betala för en 40-kilos grillgris här.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 07 sep-10 kl 21:21
50 kr kilot får man betala för en 40-kilos grillgris här.

Hmm. Grilla en gris på 40 kg? Då har man att göra många timmar
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Kristofer skrivet 07 sep-10 kl 23:29
Halvor grillades. Vi räknade med 6 timmar men det gick på mindre än 5.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Kristofer skrivet 07 sep-10 kl 23:30
Och det hade gått lika snabbt med en hel uppfläkt, förresten.
Titel: SV: Litet lokalt slakteri i skåne???
Skrivet av: Skogsnatt skrivet 08 sep-10 kl 05:01
Och det hade gått lika snabbt med en hel uppfläkt, förresten.
Ok.

Personligen vill jag inte grilla svin, som väger över 25-28 kg. Den storleken anser jag absolut att är bäst