Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: kirin skrivet 30 jul-10 kl 13:58
-
Vi är i startgroparna på att bygga vår lösdrift nu och har lite funderingar.
Först av allt sitter jag och funderar på vilket strö man bör välja. Lösdriften kommer att byggas i en del av en stor hölada med betonggolv. Vad är smartast att välja om man sen vill kunna sprida gödseln på åkern? Vi har tillgång till traktor och ingången till lösdriften är stor nog att man kan mocka med traktorn.
Ni som har hästar på lösdrift och fritidsrider/kör, hur gör ni med täckning och klippning? För-/nackdelar?
Kommer troligast att bli kallblodstravare som går i lösdriften, och de har ju en tendens att kunna sätta ganska tjock vinterpäls, i alla fall här uppe (Skellefteå) ;)
-
Jag tycker att halm är det bästa, särskilt om du inte tänkte ge fri tillgång på grovfoder och om du kan mocka ut med traktor, då är det ju perfekt, bara lägga på och sen köra ut till våren.
-
I vår ligghall kommer det att vara sand och kalk underst och det blir halm på det.
Min åsikt är den att hästar på lösdrift inte ska klippas (men det är jag det). En häst som tränas/tävlas och klipps därför bör inte gå på lösdrift! Vi har Basjkirer, och det klarar ända ned till -50°. Det är en riktig lösdriftsras och mår inte bra av att vara installade. När det var snöstorm i vintras gick hästarna ut ut ligghallen och lät sig täckas av snö som stelnade av värmen från hästarna. Den långa, täta hårremmen isolerar väldigt väl.
Ska du ha Nordsvenskar behöver du inte bekymra dig om täcken om det inte blir väldigt extremt väder. Man bör också vara medveten om att inte alla hästraser får gå på lösdrift om tex temperaturen sjunker kraftigt. På jordbruksverket står det vad som gäller.
-
När jag hade hästar gick de iofs inte på lösdrift, men var ute i stor hage från tidig morgon till sen kväll, 365 dagar om året. De klipptes aldrig. Min syster hade en nordsvensk, jag hade en arab. Båda reds regelbundet året runt, och blev såklart svettiga. På vintern togs de in efter ridturen och ryktades och torkades av med halm. Sen fick de gå ut igen, eller om det var sent fick de stå inne över natten.
De hade sällan täcke på sig, men i Skåne har vi mycket regn och blöta på vintern, så om det verkade bli mycket regn när det var kallt fick de ett ofodrat regntäcke. Detta för att de inte hade tak, men dock träd som skydd i hagen. Hade de kunnat välja att gå under tak hade jag inte haft täcke på dem då heller.
Kallblodstravare, typ nordsvensk, får ju mycket päls, men om ni inte arbetar extremt hårt med dem, så tycker jag inte att ni ska klippa dem. Ett täcke som andas och hjälper dem att bli av med svetten kan vara en idé när det är riktigt kallt och de blivit mycket svettiga, det är ju då de kan bli kalla. Självklart torkar man dem så bra det går först. När de inte är svettiga behövs inget täcke. Det är min åsikt i alla fall.
Halm är bäst som strö, vill ni göra det enklare att sprida på åkern, och minska nedbrytningstiden, så kan ni använda hackad halm. Halmhackmaskiner finns att köpa begagnat om man har tur. Hacka inte för fint, då blir det dammigt och värmer sämre. ca 15-20 cm är nog lämpligt. Då fäster bädden inte ihop lika mycket, och det är lättare att sprida någorlunda jämnt med gödselspridaren. Sådana finns nog också begagnade hos någon fd småbrukare. Att vara två när man sprider rekommenderas. Farfar körde oftast själv, då band han fast ratten och hoppade upp på släpet för att mata spridaren. Sen gällde det att snabbt hoppa av och vända när man närmade sig stengärdet... Lite onödigt riskabelt tycker jag.
-
Vi har hårt arbetande hästar på lösdrift, de blir ridit och de jobbar i skogsbruk på vintern, de drar stockar från skogen,och gör annan gårdsarbete. Vi klipper dom aldrig. Om det är kallt och dom rids eller körs hårt, brukar dom inte bli svettiga.
Om det är varmt på vintern och dom rids eller körs hårt svettas dom, vi skrittar dom helst alltid efter hård arbete.
Halm är nog väldigt bra strö!
Vi bor i Dalsland och hästarna äter upp, all halm eller höströ, så vi hämtar vass från Vänern, då det är is.
Vi har minisågverk och använder också sågflis, vi plockar opp baiset helst utan sågflisen, men kisset blir jo suget i. Sågflis är jo inte så bra i kompost som en vill använda snabbt kommande vår. Jag har hört om alla raser i lösdrift och tror det är absolut det bästa för alla hästar!
Vi har flera HA bete och skog i vinterhagarna som är anslutna med lösdriftshallar.
-
Spån är nog inte att föredra om man tänker gödsla, hästgödsel i sig är inte ultimat som gödsel (utom i rabatter). Jag har barfotahästar och deras hovar torkar ut av spån. Vissa hästar behöver stå på spån, det är väl olika.. Men jag kan förstå att det är ett bra och billigt alternativ om man har eget sågverk!
Kan tillägga att vindskydd egentligen är viktigare på sommaren än vintern (förutsatt att vinterhagen är bra kuperad och har växtlighet som skyddar från vind), för på sommaren uppskattar många lösdriftshästar att gå undan från sol och broms mitt på dagen.
Mina hästar svettas förstås på vintern när de jobbar, men det är inget problem alls! Har fyra hästar men äger inte ett enda täcke. Vi bor på gränsen Västernorrland/Västerbotten.
-
Jag bor ju i samma område som dig och tycker att halm är oslagbart som strö i ligghallen men jag föredrar spån inomhus.
Våra unghästar är förstås otäckade men de ridhästar som finns på stallet är alla täckade i varierande grad. Ska du kunna rida ordentligt så blir en lång päls alltför blöt och tar för lång tid att torka. Vi har klarat oss undan att klippa men jag vet de som gjort spårklippning som är nöjda.
Är det däremot så att du "skogsmullar" utan att hästen svettar upp sig nämnvärt kan det mkt väl fungera med otäckat.
Att ha tillgång till box för att kunna ställa in och torka upp någon gång då och då är det myckert värt!
-
Min medryttarhäst stod på lösdrift, dom hade bara täcke om det var mycket blöt nederbörd. En av hästarna, en fullblodskorsning, fick ha täcke lite oftare då hon inte fick lika bra vinterpäls som min nordsvensk =).
I ligghallen var det halm.
Är det någon som brukar använda torv? Jag har haft det till mina kaniner då burarna stod på gräsmatta, det blir nämligen inget skräp av det. Spån är däremot omöjligt att få ut ur en gräsmatta.
-
Jag bor ju i samma område som dig och tycker att halm är oslagbart som strö i ligghallen men jag föredrar spån inomhus.
Våra unghästar är förstås otäckade men de ridhästar som finns på stallet är alla täckade i varierande grad. Ska du kunna rida ordentligt så blir en lång päls alltför blöt och tar för lång tid att torka. Vi har klarat oss undan att klippa men jag vet de som gjort spårklippning som är nöjda.
Är det däremot så att du "skogsmullar" utan att hästen svettar upp sig nämnvärt kan det mkt väl fungera med otäckat.
Att ha tillgång till box för att kunna ställa in och torka upp någon gång då och då är det myckert värt!
Ja sjukstall måste man ha! Så boxar finns ju (med flyttbara väggar).
"Skogsmullar", haha, roligt ord..
Basjkirer är som "vanliga" hästar och svettas de med, De torkar upp fort trots sin långa hårrem. Man rider Basjkirer med, precis som "vanliga" hästar :)
-
Jag vill också återigen påpeka att man bör ta reda på vilka hästar som faktiskt får gå på lösdrift året om! Detta inte riktat till TS som funderar på att ha kallblod på sin lösdrift i norra Sverige.
Där jag bodde i Dalarna såg jag skräckexempel på lösdrift där stora antal hästar gick ihop på för små ytor, alla raser, enbart för att det var ett billigare alternativ. Det värsta jag såg var en fjordhäst som stod täckad dygnet runt när det var plus 17 grader på dagen och över noll på natten.
-
"Skogsmullar", haha, roligt ord..
Basjkirer är som "vanliga" hästar och svettas de med, De torkar upp fort trots sin långa hårrem. Man rider Basjkirer med, precis som "vanliga" hästar :)
Jo, nog förstår jag att de rids! ;D
Däremot märker jag själv stor skillnad i svettningsfrekvens beroende på hur "hårt" jag rider. Tävlingsträning i 20-30 min ger betydligt mer svett än skogsmulleridning i en timme. Där skrittar jag också mer vilket gör att hästen även torkar upp en del under ritt om den nu har börjat svettas.
-
Jag tycker halm fungerar bra, gärna om man har någonting under, tex torv eller spån. Torv är väl allra bäst om du ska ha ut det på markerna sen.
För att undvika att hästarna använder lösdriften som toalett kan man fodra längre ifrån ingången. Vi brukade fodra ett par hektar bort och då slapp man detta gissel med att de gick in bara för att uträtta sina behov. Har du möjlighet till belysning inne i lösdriften så är det bra. Jag personligen upplever att hästarna är mer benägna att gå in när det är ljust i lösdriften.
Jag skulle inte klippa hästen när den gick på lösdrift, rider man hästen svettig får man se till att skritta av den och lägga på ett täcke efteråt. Sen kan man byta täckte när hästen torkat alt att man gnuggar den med halm och lägger en filt över. Men visst är det lite pyssel.
Har dock träffat ägare som har haft helklippt på lösdrift och de blir ju till att ha täcke hela tiden. Det jobbiga med kostant täckesanvädning är ju skavrisken.
Om hästen fryser eller inte är ju inviduellt även om kallblodsraser ofta sätter god päls. Jag har en varmblodig travare på, lösdrift och jag var övertygad om att han skulle behöva täckas på vintern/hösten, men det behövdes inte. Han fick päls som en mammut och klarade alla väder. Precis som någon annan sa så bildas ju en skorpa på vintern av snö som isolerar i sig.
Det viktiga är att det finns utrymme. Att hagen är såpass stor att de kan vandra, helst ska terrängen vara varierad så de kan gå in i skog eller buskage. Min häst satte inte sin fot i lösdriften i vintras, han var inne skogen. På de andra hästarna kunde man hitta spår av halm i pälsen, på min hittade jag spår av gran och kvistar :P
-
Man är väldigt snål på sin tid om man inte skrittar av hästen tills den torkar om man arbetat den svettig! Har man inte den tiden att ge så tycker jag man kan strunta i träningen också.
-
Att skritta av en genomsvettig häst tills den blir torr på vintern tar ju en hel dag! Hästen hinner bli kall flera gånger om innan den torkat!! Inte schysst!
Vi har haft varmblodstravare på lösdrift, o då inga ridhästar utan aktiva tävlingshästar. Och det funkade hur bra som helst, lite meck med täcken och täckesbyten efter dom arbetat, men det positiva överväger merarbetet :)
-
ok, jag erkänner att det var klantigt uttryckt. jag ville bara betona vikten av att faktiskt skritta av dem.
-
Spån är nog inte att föredra om man tänker gödsla, hästgödsel i sig är inte ultimat som gödsel (utom i rabatter). Jag har barfotahästar och deras hovar torkar ut av spån. Vissa hästar behöver stå på spån, det är väl olika.. Men jag kan förstå att det är ett bra och billigt alternativ om man har eget sågverk!
Kan tillägga att vindskydd egentligen är viktigare på sommaren än vintern (förutsatt att vinterhagen är bra kuperad och har växtlighet som skyddar från vind), för på sommaren uppskattar många lösdriftshästar att gå undan från sol och broms mitt på dagen.
Mina hästar svettas förstås på vintern när de jobbar, men det är inget problem alls! Har fyra hästar men äger inte ett enda täcke. Vi bor på gränsen Västernorrland/Västerbotten.
Våra hästar brukar inte stå i ligghallarna, så dom får inga problem med sågflisen. Dom går barfota. Och gillar att vandra omkring. Dom använder ligghallarna mest som dass... En gang i blandt ligger dom i de också.
-
Våra hästar brukar inte stå i ligghallarna, så dom får inga problem med sågflisen. Dom går barfota. Och gillar att vandra omkring. Dom använder ligghallarna mest som dass... En gang i blandt ligger dom i de också.
Jo det stämmer ju, de brukar inte vara i ligghallarna så mycket.
-
Enda sättet att garanterat få våra hästar att lägga sig i lösdriften..är när det ä nyhalmat med tjockt och guldigt halm...
-
Vad roligt att så många vill dela med sig av sina erfarenheter!
Många bra tips och idéer, det ska jag ta till mig!
Just nu lutar det nog åt halm som strö i alla fall. Att det är lite näring hästgödseln är egentligen ingen fara, mer bara att man kan köra ut det och bli av med gödselhögen utan att behöva låta den bränna i flera år.
Klippt eller oklippt är jag fortfarande velig om, får se när tiden kommer. Har ju ingen häst ännu utan är i lösdriftsbygge och hästletande-faserna just nu ;)
Ang ligghall som toalett så kommer vi lösa det så att vi fodrar på ett annat ställe, däremot funderar jag på att ha vattnet (funderar på en thermobar) inne i lösdriften, smidigast eftersom vi ha el där.
Ang vatten, ni som provat thermobar, vad tycker ni? Finns det nåt annat liknande billigare alternativ? Hur stor borde man ha om man ska hålla två hästar med vatten vintertid?
-
Bole säljer vattenkar som håller vattnet frostfritt. Billigare är thermobar. varje balja rymmer 60 l
-
Alla hästar använder inte ligghallen som toa det ser du ju sen hur just dina gör .
En 60liters balja til två hästar räcker nog du fyller ju på när det tar slut vartefter .
Jag älskar mina baljor .
Såå skönt att slippa isen .
Har du el i ligghallen så vill jag varmt tippsa om att ha en nattlampa på svagt .
Mina gillade det kan jag säja .
Speciellt den mörka årstiden .
-
Vad roligt att så många vill dela med sig av sina erfarenheter!
Många bra tips och idéer, det ska jag ta till mig!
Just nu lutar det nog åt halm som strö i alla fall. Att det är lite näring hästgödseln är egentligen ingen fara, mer bara att man kan köra ut det och bli av med gödselhögen utan att behöva låta den bränna i flera år.
Klippt eller oklippt är jag fortfarande velig om, får se när tiden kommer. Har ju ingen häst ännu utan är i lösdriftsbygge och hästletande-faserna just nu ;)
Ang ligghall som toalett så kommer vi lösa det så att vi fodrar på ett annat ställe, däremot funderar jag på att ha vattnet (funderar på en thermobar) inne i lösdriften, smidigast eftersom vi ha el där.
Ang vatten, ni som provat thermobar, vad tycker ni? Finns det nåt annat liknande billigare alternativ? Hur stor borde man ha om man ska hålla två hästar med vatten vintertid?
Personligen tycker jag inte man bör utfodra i ligghall öht. Vi fodrar alltid på olika ställen i hagarna.
Ang. thermobar.
Har positiva och mindre positiva erfarenheter.
När jag haft andra raser har thermobar funkat, men man måste tänka på att rengöra den så det inte blir algbildning och att inte har på värmen i onödan. Basjkirer är nyfikna och undersökande hästar som gärna badar sina fötter och provar om isolering, sladdar etc verkligen sitter fast. Så thermobar eller andra isolerade konstruktioner funkar inte så bra för min flock. Uppvärmd vattenkopp tycker jag fungerar allra bäst.
Eller en hög tunna. En hög tunna håller vattnet utan att frysa ned till riktigt låga temperaturer, det är oftast ett lager is att ta bort upptill. Vattnet reglerar sin egna temperatur och det tyngsta vattnet är +4°. Värmer man däremot vattnet innan det hamnar i tunnan så fryser det rätt fort.
Långt norrut är det ett meck med tunna då det kan vara längre perioder av stäng kyla. Har man otur hinner hela tunnan frysa och då går det inte ens att släppa tunnan från hög höjd med traktor för att få isen att spricka och rinna ut.
Min erfarenhet är att uppvärmd vattenkopp är det bästa alternativet (så länge det funkar, men så är det ju med allt).
-
Jag tillhör dem som har mina kallblod på lösdrift året om. Jag har aldrig och kommer aldrig att klippa en häst, hästar är otroliga värmeväxlare som transpoterar bort eller behåller värme i sin hårrem genom att vinkla, vrida, ställa och sänka sina hårstrån så det fungerar optimalt för ändamålet. En frisk och sund häst, som fått chans att sätta en ordentlig vinterpäls behöver inte täcke enligt mig. Men då förutsätts att hästen har fri tillgång på grovfoder, regn/vindskydd och vatten såklart. Jag rider och kör mina hästar året om och självklart blir dom svettiga ibland. Jag skrittar alltid av stills hästen varvat ner, andas helt normalt igen. Sedan släpper jag tillbaka dom i hagen och där visar dom hur dom helst vill göra:rulla sig ordentligt, dricka och sedan äter dom. Oavsett årstid och temperatur är dom torra och fina på nolltid. Jag har gjort på detta vis i 20 år och har aldrig haft en förkyld eller snorig häst. En häst är skapad för att klara av att sköta sin kroppstemp ovsett väder och vind, vi glömmer fort det ;) Jag har själv just nu en väldigt bestämd valack som visar vad han tycker om täcken, han lägger öronen och går undan om man kommer med det fastän han annars är världens snällaste och possitivaste häst ;D Jag har haft regntäcka på mina under kalla höstliga spöregn då dom på den tiden var inhyrda i en hage där dom inte ville nyttja vindskyddet... Men nu använder dom sitt vindskydd flitigt. På sommaren ;)
-
Jag skulle verkligen vilja slå ett slag för för uppvärmd flottörvattenkopp. Jag såg en i Nordposts januariblad för en kostnad av 2.500 kr inkl rör och den gav 9 l/ minut (7 l är absolut minimum men man bör ha högre hastighet).
Gräv ner vattenledning på frostfritt djup med frostvakt och så har du vattenförsörjningen ordnad utan att behöva meckla med hinkar och slang på vintern! Ingen stor balja som kan förorenas heller (inte roligt att skopa ut 60 l på vintern om en av hästarna skitit i baljan).....
Jag skulle sätta vattnet så nära befintlig vattenledning som möjligt för kortare grävning och sedan hårdgöra marken runtom, samma som på foderplatserna.
-
Jag har halm i mina ligghallar, men funderar på att prova med torv i en av dem i vinter. En rejäl torvbädd är ju väldigt bekväm för hästarna, och ger bättre stallklimat än halm, tycker jag.
Oftast så klipper jag inte dem, men någon har jag spårklippt och det funkar bra tycker jag. Mina använder ligghallarna ganska mycket, både som toalett och att vistas i. Det är ju enklare att mocka ligghallen än hagen, försöker jag tänka. ;)
-
Hej,av erfarenhet kan jag säga att torven fryser på vintern och blir stenhård att ligga på, då behöver dom nog halm i alla fall. En del hästar får problem med hovarna pga att torven packar sig rejält och är konstant fuktig i hoven,den släpper inte så lätt då. Vet flera som haft hovtrubbel pga torv,främst på skodda ardennrar. Lycka till vad du än väljer.
-
Nja, då är det nog väldigt fuktig torv du har haft? I vintras hade vi torv till kalvarna i vår kalla lösdrift, och den frös inte, trots -20 under flera veckor.
-
Jag har också mindre bra erfarenheter av torv.
Hård och jäklig rent ut sagt. Det var i ett vanligt stall där de
experimenterade med olika torrbäddar över vintern.
Jävulens påfund blev torven kallad, men jag är ändå nyfiken på
hur den funkar i vindskydd.. beror nog på vad man har att
skotta ut med.
-
Torvbalar ær jobbiga att slå sønder om dom blivit genomfrusna på vintern. Har inte så stor erfarenhet av løsdrigt men tyckte det funkade bra med torv underst och halm ovanpå. Hæstar væljer i regel en kant till toalett men nøkreatur tænker inte så långt så jag tror det kanske funkar sæmre med torv før dom.
-
Fuktig torv dammar inte, torr torv fryser inte...
-
Intressanta funderingar - tack.
Jag ska oxå bygga en lösdrift till nästa höst till mina nordisar. Och alla funderingar kring vattenkoppar och strö har ni redan diskuterat ;D
Det jag tänkte ta med mig från era synpunkter är elvattenkopp med flottör samt fixa till underlaget under den och utfordringspatserna. Sen tänkte jag testa torv. Det borde funka om man har torra balar.
En fråga har jag dock kvar - kan det funka med ett 0-32 bergskross underlag, hårt paddat i lösdriften? Tänkte inte gjuta golvet.
-
Jag har ingen erfarenhet av torv, vi använder halm direkt på jorden och fyller på eftersom. Paddat grus blir säkert bra men än viktigare tror jag att det är att ligghallen är placerad så att du har naturlig avrinning.
-
Hästar krabbar för att hitta godbitar även om det inte finns .
Nu säger ni att MIN häst gör nte så , säkra har ni studerat hästen ute på betet ?
De krabbar när de ska lägga sig .
Grus även om det är hårt paddad kommer inte klara det , ni kommer att slita ihjäl er när ni ska byta bädd .
-
Nu måste jag säga emot lite. Vi har haft stenkross med mycket stenmjöl i flera år på två olika lösdrifter helt utan problem. Haft både spån eller halm .
Har inte packat nåt särskilt, slängt ut det o ströat. Det går hur fint som helst!
OBS! natursand går aldrig, det lägger sig inte.
-
Hästar krabbar för att hitta godbitar även om det inte finns .
Nu säger ni att MIN häst gör nte så , säkra har ni studerat hästen ute på betet ?
De krabbar när de ska lägga sig .
Grus även om det är hårt paddad kommer inte klara det , ni kommer att slita ihjäl er när ni ska byta bädd .
Jag vet inte riktigt vad du menar med "krabbar", det måste vara dialektalt. Vi har dock inte haft några som helst problem i våra lösdrifter med jordgolv och ett ordentligt halmlager, de har aldrig varit nere på "jordnivå".
-
så länge hästarna har det som krävs får väl alla hästar går på lösdrift
det som krävs är vatten,mat,vindskydd.
ju mer utevistelse desto bättre
avskyt täckade hästar som får komma ut 2timmar/dag!!!
min arab och min nordsvensk gick ute från 06.00-21.00 varje dag.
-
Nja en del raser får faktiskt inte gå på lösdrift på vintern... "Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det"
-
Nja en del raser får faktiskt inte gå på lösdrift på vintern... "Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det"
alla hästar är lämpade för utevistelse,du vet de har isolerande päls...
på vilket sätt menar de att hästen ska vara lämpad för det?
vildhästar är ute jämt..
nej det där resonemanget håller inte långt...
-
En häst som stått installad kanske man inte ska slänga ut i kylan helt abrupt bara.. De "pälsar" ju på sig om det behövs, annars inte..
-
En häst som stått installad kanske man inte ska slänga ut i kylan helt abrupt bara.. De "pälsar" ju på sig om det behövs, annars inte..
nej men det säger väl sig självt att man ska ha långsam tilvänjning i ett sådant fall.
men säg att du köper ett föl på sommaren,det ka du ha på lösdrift direkt.
-
Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det"
Det handlar ju givetvis inte om raser, utan att hästen är förbredd på det och frisk osv.
-
nej men det säger väl sig självt att man ska ha långsam tilvänjning i ett sådant fall.
men säg att du köper ett föl på sommaren,det ka du ha på lösdrift direkt.
Sant. Men jag är ganska säker på att det var sådana hästar som jag gav exempel på som avses i SJV:s text.. Tror inte att det har med ras att göra alls.
-
Sant. Men jag är ganska säker på att det var sådana hästar som jag gav exempel på som avses i SJV:s text.. Tror inte att det har med ras att göra alls.
kan du länka till texten så ska vi se hur jag tolkar den...
-
kan du länka till texten så ska vi se hur jag tolkar den...
Finns inte mkt att tolka..
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/utevistelseochbetesgang.4.1cb85c4511eca55276c80002316.html (http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/utevistelseochbetesgang.4.1cb85c4511eca55276c80002316.html)
-
Finns inte mkt att tolka..
[url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/utevistelseochbetesgang.4.1cb85c4511eca55276c80002316.html[/url] ([url]http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/hastar/utevistelseochbetesgang.4.1cb85c4511eca55276c80002316.html[/url])
självklarheter,precis som jag skrev,hästarna har päls,det ska finnas vatten och foder och vindskydd.
för mig som hållt på med hästar hela livet är det som sagt självklarheter.
-
Måste det finnas en uppvärmningsbar box i närheten av ligghallen för hästar också, precis som det måste finnas för lantbrukets djur som går på lösdrift med ligghall ? Jag kan inte hitta det för hästar... ???
-
Ja, det behövs.
-
Måste det finnas en uppvärmningsbar box i närheten av ligghallen för hästar också, precis som det måste finnas för lantbrukets djur som går på lösdrift med ligghall ? Jag kan inte hitta det för hästar... ???
Ja.. Men du kan lösa det genom att skriva ett "kontrakt" med något närbeläget stall tror jag, om de har godkända stallar.. D.v.s. att du får använda en box där om det skulle uppstå någon sjukdom som kräver ett uppvärmt utrymme.
Ärligt talat tycker jag den regeln är lite märklig.. Jag vet inte riktigt vad det skulle vara för något som kräver ett uppvärmt utrymme.. Det enda jag kan tänka mig är om den behöver dropp men då lär man ju ha skjutsat den till klinik.
-
Ja.. Men du kan lösa det genom att skriva ett "kontrakt" med något närbeläget stall tror jag, om de har godkända stallar.. D.v.s. att du får använda en box där om det skulle uppstå någon sjukdom som kräver ett uppvärmt utrymme.
Ärligt talat tycker jag den regeln är lite märklig.. Jag vet inte riktigt vad det skulle vara för något som kräver ett uppvärmt utrymme.. Det enda jag kan tänka mig är om den behöver dropp men då lär man ju ha skjutsat den till klinik.
men lösdrift kan ju ske på 2sätt.
-antingen river man en vägg ifrån en box inne i stallet och rakt ut i en hage,då har de uppvärmd yta.
-eller så har du en hage med ett (helst) flyttbart vindskydd...
jag föredrar första exemplet.
-
men lösdrift kan ju ske på 2sätt.
-antingen river man en vägg ifrån en box inne i stallet och rakt ut i en hage,då har de uppvärmd yta.
-eller så har du en hage med ett (helst) flyttbart vindskydd...
jag föredrar första exemplet.
Jag har lite svårt att se hur man skulle kunna värma upp ett vindskydd, eller en box med en saknad vägg också för den delen, mitt i smällkalla vintern..
-
Jag har lite svårt att se hur man skulle kunna värma upp ett vindskydd, eller en box med en saknad vägg också för den delen, mitt i smällkalla vintern..
men ett vindskydd behöver inte vara uppvärmt.
-
Utdrag från jordbruksverket:
"Sjuka hästar ska kunna tas om hand i ett närbeläget utrymme där djuren vid behov ska kunna hållas lösgående individuellt. Utrymmet för sjuka hästar ska ha ett klimat som hästarna är vana vid. För hästar som går ute under den kalla årstiden ska utrymmet för sjuka hästar kunna värmas upp eller på annat sätt vara anpassat så att hästarnas behov av termisk komfort tillgodoses. Utrymmet för sjuka hästar ska minst ha de minimimått som gäller för box.
Om en veterinär säger att du kan hålla en sjuk häst på något annat sätt än det vi beskriver här ovanför går det också bra. Om hästarna hålls i grupp eller står uppbundna i spilta måste storleken på utrymmet för sjuka djur anpassas till antalet hästar. Utrymmet bör vara stort nog att hysa var 25:e häst. "
Så det behöver inte vara ett uppvärmt stall om de är vana att gå ute. Man kan ha täcke på dem om man skulle behövas.
-
Tolkar du det så? Jag har läst igenom den där formuleringen såååå många ggr de senaste åren och jag har försökt att hitta en väg runt "det uppvärmda utrymmet".. :)
Det som du skrev:
För hästar som går ute under den kalla årstiden ska utrymmet för sjuka hästar kunna värmas upp eller på annat sätt vara anpassat så att hästarnas behov av termisk komfort tillgodoses.
Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man behöver en sjukbox som kan värmas upp.. Eller det där med "termisk komfort" kanske ger en möjlighet till täcke i box?
I vilket fall som helst behöver ju sjukboxen uppfylla måttkraven, även på höjden, och det är väl snarast där det faller för min egen del i.a.f.
-
Tolkar du det så? Jag har läst igenom den där formuleringen såååå många ggr de senaste åren och jag har försökt att hitta en väg runt "det uppvärmda utrymmet".. :)
Det som du skrev:Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man behöver en sjukbox som kan värmas upp.. Eller det där med "termisk komfort" kanske ger en möjlighet till täcke i box?
I vilket fall som helst behöver ju sjukboxen uppfylla måttkraven, även på höjden, och det är väl snarast där det faller för min egen del i.a.f.
Men du kan du inte kolla med ett stall i närheten om det skulle behövas att du skulle kunna hyra in dig?
-
Men du kan du inte kolla med ett stall i närheten om det skulle behövas att du skulle kunna hyra in dig?
Jo, funderar på det.. Skulle vilja få lösdriften ordentligt godkänd en gång för alla men det kan jag inte göra förens jag lös "sjukboxproblemet". Fast ett "kontrakt" med grannen skulle ju lösa det hela förstås.. Men om det nu är som du skrev om att det inte behövs ett uppvärmt utrymme så är det ju lugnt.. Utrymme för en sjukbox har jag, men inte uppvärmt. I stallet, där vi har boxar (och uppvärmt), är det lite för lågt till taket för att få det godkänt.
-
Utrymmet måste gå att värma vid behov .
Hästen kan få en sjukdom som kräver att den hålls varmt .
Om olyckan skulle vara framme .
Utrymmet kan hållas svalt om hästen inte är allt för sjuk /skadad då den mår bäst i ett svalare utrymme .
-
Det finns väl inget som säger att du behöver ha ett uppvärmt utrymme,det står att klimatet skall vara anpassat för häster,och att ställa in en häst som går på lösdrift i en box som är varm kan ju göra mer skada än nytta.Ett kallstall är ju som sagt godkänt,och tanken är väl att det skall finnas ett utrymme där hästen kan få vara i fred om den blir sjuk
-
Jo, funderar på det.. Skulle vilja få lösdriften ordentligt godkänd en gång för alla men det kan jag inte göra förens jag lös "sjukboxproblemet". Fast ett "kontrakt" med grannen skulle ju lösa det hela förstås.. Men om det nu är som du skrev om att det inte behövs ett uppvärmt utrymme så är det ju lugnt.. Utrymme för en sjukbox har jag, men inte uppvärmt. I stallet, där vi har boxar (och uppvärmt), är det lite för lågt till taket för att få det godkänt.
Borde det inte duga som sjukbox om det är godkännt till att vara stall? Gamla stall och ladugårdar brukar(brukade?) man få dispans för, om det inte är fullkomligt tokiga mått.
Grannen hade bara 2 meter till tak i den gamla ladugården som byggts om till stall, fast nu är det flera år sedan de hade hästar. Kanske är ändrat ???
:-* /Anette
-
Borde det inte duga som sjukbox om det är godkännt till att vara stall? Gamla stall och ladugårdar brukar(brukade?) man få dispans för, om det inte är fullkomligt tokiga mått.
Grannen hade bara 2 meter till tak i den gamla ladugården som byggts om till stall, fast nu är det flera år sedan de hade hästar. Kanske är ändrat ???
:-* /Anette
Jo, kanske skulle gå.. Det är mellan 2.25 och 2.38 lite beroende på vart man mäter.. Men min tanke har varit att så länge man inte tar ut dem så kan de inte säga något.
-
Jo, kanske skulle gå.. Det är mellan 2.25 och 2.38 lite beroende på vart man mäter.. Men min tanke har varit att så länge man inte tar ut dem så kan de inte säga något.
Du kan ju ringa och fråga... och sedan berätta vad de sa här i tråden :D
Skulle gärna vilja veta svaret själv också :P
Fråga om det kalla utrymmet du har också :P Funkar det att bara kunna ställa in 'element'(brandsäkra = självklart) för uppvärmning?
(Eller tänker du 'Ring själv slöa människa' nu?)
:-* /Anette
-
Jag har mina hästar på lösdrift och fick för snart två år sedan god användning av utrymmet som var tänkt kunna användas som sjukbox då en häst blev påkörd när det var -25C ute. Först fick då veterinären stå och sy ihop hästen i tio timmar och sedan var det strikt boxvila i en månad med specialbandage för att han inte skulle slita upp stygnen. Då var jag glad att boxen var nog stor för att även shettisen skulle kunna stå där och hålla honom sällskap.
Finns inget som säger att en sjukbox måste vara uppvärmd (= uppvärmd hela tiden) men det skall gå att lösa så det kan inte vara för öppet. När veterinären var där hade vi en värmefläkt som stod och surrade men sedan hade vi ingen uppvärmning, det var nästan för varmt bara med hästarnas egna kroppsvärme så de satte igång att fälla mot slutet...
Det jag vill mena på är att man inte skall underskatta betydelsen av en riktig sjukbox. När det här hände fanns inte en chans att vi skulle kunna skjutsa iväg hästen till ett grannstall. Men när olyckan väl händer är det bra att ha en plan oavsett.
-
men jag fattar inte,alla har väl en box till sin häst,fast man har den på lösdrift?
-
men jag fattar inte,alla har väl en box till sin häst,fast man har den på lösdrift?
Nej, det tror jag inte att alla har... Dvs inte till alla hästar - beroende på hur många hästar man har, och hur man hade det innan man satte hästarna i lösdrift...
Om man har ett stall för tre hästar som NU går inne och man får för sig att släppa dem i lösdrift istället och bygger en fin liten inhägnad + vindskydd, så har man självklart boxar till alla(om det inte är stallet som byggs om till vindskydd).
Om man har byggt för lösdrift ända från början, så är det inte säkert att man har det...
Samma om man köper till fler hästar än man hade stallplatser åt från början...
Poängen med lösdrift är väl att man INTE ska ha hästarna i box och därför har man väl inte fler än just de som kan tänkas behövas till sjukboxar ???
:-* /Anette
-
Nej, det tror jag inte att alla har... Dvs inte till alla hästar - beroende på hur många hästar man har, och hur man hade det innan man satte hästarna i lösdrift...
Om man har ett stall för tre hästar som NU går inne och man får för sig att släppa dem i lösdrift istället och bygger en fin liten inhägnad + vindskydd, så har man självklart boxar till alla(om det inte är stallet som byggs om till vindskydd).
Om man har byggt för lösdrift ända från början, så är det inte säkert att man har det...
Samma om man köper till fler hästar än man hade stallplatser åt från början...
Poängen med lösdrift är väl att man INTE ska ha hästarna i box och därför har man väl inte fler än just de som kan tänkas behövas till sjukboxar ???
:-* /Anette
nej ok,jag är benägen att håla med dig om att det beror på hur många hästar man har.
men jag har haft häst i stall som haft 20 islänningar på lösdrift och hade box till alla inne i stallet,men jag förstår ändå vad du menar :D
-
Det jag vill mena på är att man inte skall underskatta betydelsen av en riktig sjukbox. När det här hände fanns inte en chans att vi skulle kunna skjutsa iväg hästen till ett grannstall. Men när olyckan väl händer är det bra att ha en plan oavsett.
Då ska man ha turen att olyckan händer i närheten av denna sjukbox.
-
Då ska man ha turen att olyckan händer i närheten av denna sjukbox.
ja,jag har varit med om att avliva ute i hagen :( :'(
-
Då ska man ha turen att olyckan händer i närheten av denna sjukbox.
Visst, jag har en bekant vars häst bröt benet mitt ute på fjället. Men håll med om att man har ett bättre grundläge om man har sjukboxen hemmavid
-
Klart man ska ha en sjukbox, men hur ofta behöver den vara uppvärmd?
Endast vid stor blodförlust kan jag komma på och då är det nog gränsfall om hästen ska vara hemma i stallet överhuvudtaget?
-
Klart man ska ha en sjukbox, men hur ofta behöver den vara uppvärmd?
Endast vid stor blodförlust kan jag komma på och då är det nog gränsfall om hästen ska vara hemma i stallet överhuvudtaget?
I vårat fall var det för veterinärens skull och även för att hästen förlorade så mycket blod. Men det var den enda dagen och så uppvärmd kan man ju få den genom byggfläkt eller vad som helst bara man har lite koll.
-
I vårat fall var det för veterinärens skull och även för att hästen förlorade så mycket blod. Men det var den enda dagen och så uppvärmd kan man ju få den genom byggfläkt eller vad som helst bara man har lite koll.
Men det MÅSTE ju inte vara ett stall! Bara du har en gedigen, hästvänlig konstruktion kan det vara en vedbod eller ett garage, huvudsaken är att det går att utrymma så att hästen kan vara där om det skulle behövas. I min stod det diverse rat, bland annat en gammal släde som fick stå kvar och agera hökrubba. Resten utrymdes på tre röda av hjälpsamma människor.
Det fanns och finns fortfarande lämpligare hästboxar tre kilometer bort men ibland är det verkligen inte läge att flytta en skadad häst.
-
Klart man ska ha en sjukbox, men hur ofta behöver den vara uppvärmd?
Endast vid stor blodförlust kan jag komma på och då är det nog gränsfall om hästen ska vara hemma i stallet överhuvudtaget?
Om man som mig hade ca 40 mil till närmsta stordjursklinik så är man glad för sin sjukbox den dan det kniper .
Men det går ju också att i befintligt stall avgränsa en eller två boxar så att de går att värma sporadiskt vid behov .
Jobbade i ett travstall i norrland som inte var uppvärmt .
Där var fyra boxar längst in i stallet frånskilda med en isolerande vägg och vid behov kunde man starta en aerotemper där , tex vid vet besök eller hovvård . Tänger och knivar blir grymt kalla vid -25 gr . Så då var det utrymmet väldigt bra att ha ,