Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: johannaw skrivet 19 jul-10 kl 23:30
-
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....
-
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....
Jag vet inte vad det beror på, våra ägg är svårskalade i perioder. Men jag vet bot! Salta rejält i vattnet när du kokar och skölj med kallt vatten direkt när de kokat färdigt så att de kyls snabbt. Då blir de lättare att skala!
-
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....
Äggen i affären är kan vara 3 veckor redan när dom kommer till affären. Sedan har de en bästföredatum som ligger ytterligare 4 veckor fram i tiden. Har du köpe ägg som du har haft i kylen en vecka kan du räkna med att dom är minst 2 veckor gamla och förmodligen äldre än så.
-
jag brukar märka upp äggen för eventuell kläckning i maskin... har det gått mer än 14dagar blir de matägg och då är det aldrig några problems..
-
Ja det beror på att äggen är färska.
-
Jag startade en tråd för ett bra tag sen om detta, vilken utvecklade sig väldigt mycket... Kul som tusan att läsa allas tips för att få äggen mer lättskalade... ;)
Dom tips som kom upp då var att förvara äggen i rumstemperatur ett dygn innan dom ska kokas, att salta vattnet, skölja i rikligt med kallvatten efter kokningen.
Själv har jag nog kommit fram till att äggen är svårast att skala när dom är färska. Ju äldre äggen är, desto lättare är dom att skala. Och så skölja med massa kallvatten efteråt. Jag har dock inte testat att salta vattnet... Kanske ska testa det imorgon. :)
/Sara
-
Äggen vi kokar blir oftast svåra att skala, vitan följer med i småbitar. Beror det på att äggen är för färska som det sägs, eller är det något annat?
Äggen man köper i affären är ju aldrig svårskalade....
Nyvärpta ägg är svårskalade. Min släkt har handlat med ägg i mer än 50 år och jag vet att de som skulle gå till restauranger och liknande ofta fick så på lager ett tag, så att dom skulle kunna skala dem lätt.
Jag har inte hört talas om några specialknep för att få nyvärpta mer lättskalade, men det betyder inte att det inte finns
-
det är, som redan konstaterats, färskheten som gör dem svårskalade... vet man att man ska skala ägg i förväg så är det en stor fördel att spara ägg till det tillfället :) (jag ska göra räksmörgåsar på lördag, jag har ett packe ägg från slutet på förra veckan som jag ska använda då)
spola äggen i massvis av kallt vatten direkt när de är kokade, låt dem bli riktigt kalla innan du försöker skala dem, en skål med vatten och en isklamp/isbitar 30 minuter i kylskåpet hjälper lite (även på ägg som är "gamla")
skala under rinnande kallt vatten
har man gamla ägg kan man skala dem så här :)
http://www.kossan.se/roliga-filmer/snabb_att_skala_aegg.htm (http://www.kossan.se/roliga-filmer/snabb_att_skala_aegg.htm)
(det lär inte funka om bitar av vitan fastnar i skalet)
-
Hinnorna som finns runt vitan och gulan är som starkast när äggen är helt färska. Ju äldre ägget blir desto svagare blir hinnorna. Det är därför som gamla ägg lätt "går sönder" och gulan och vitan blandar sig när man knäcker dem. Jag tycker det brukar räcka med att äggen är 4-5 dagar gamla så går de bra att skala.
-
Jag har också hört att vita ägg är mera lättskalade än bruna. När vi hade många värphöns och sålde ägg bla till en som hade catering med smörgårstårtor och hon ville helst ha vita ägg för hon hävdade att de var lättare att skala.
-
Vita eller bruna de är lika svårskalade när de är färska.
Färgen spelar ingen roll
-
Av våra rasers ägg tycker jag de ljusbruna, från Australorp, är lättast att skala . De som alltid är svårskalade, oavsett lagringstid är Maranäggen. Om det beror på ras eller äggfärg lämnar jag osagt.
-
om man pickar ett hål i ägget med en nål innan kokning, går det lättare att skala.
-
om man pickar ett hål i ägget med en nål innan kokning, går det lättare att skala.
Blir det inte pocherade ägg av alltihop då??
-
Brukar koka äggen och när tiden gått hälla ut kokvattnet och spola äggen med kallvatten, låter ligga 1-2min i kallvatten. Skalet lossnar lätt för mig. Då jag haft problem att skala var då jag låtit dem ligga i kokvattnet eller stått och svalnat på fat.
-
Blir det inte pocherade ägg av alltihop då??
Nej det fungerar utmärkt. Du ska pricka ägg som du kokar i äggkokare för att förhindra att äggen går sönder och "exploderar".
-
Nej det fungerar utmärkt. Du ska pricka ägg som du kokar i äggkokare för att förhindra att äggen går sönder och "exploderar".
Jag har alltid tyckt att äggpickaren på min äggkokare är överflödig... har aldrig kokat sönder ett ägg?! Men ska testa att picka nästa gång och se om de blir lättare att skala.
När nu hönskrällena börjar värpa igen...
-
mina går inte att få hel gula när man ska steka dom, gubben brukar se ut så här vid spisen >:D
-
En lösning på svårskalade ägg är ju att helt enkelt låta bli att skala. Ta en kniv, hugg ägget mitt itu och gröp ur med sked istället. Om det inte är viktigt att äggen ska vara hela då (kanske som dekoration eller något). :P
-
Min erfarenhet är också att ju färskare ägg desto mer svårskalade. Jag brukar alltid ta en knappnål och trycka ett litet hål i den trubbiga änden på ägget innan jag lägger ner dem i det kokande vattnet. Tycker att det verkar funka för mig :)
-
En lösning på svårskalade ägg är ju att helt enkelt låta bli att skala. Ta en kniv, hugg ägget mitt itu och gröp ur med sked istället. Om det inte är viktigt att äggen ska vara hela då (kanske som dekoration eller något). :P
Så gör jag också, skala ägg är inget vidare ;D
-
Lägg äggen i cocacola eller vinäger tills skalen smält bort. Fast dom lär ju smaka lite weird efter det :P.
-
Lägg äggen i cocacola eller vinäger tills skalen smält bort. Fast dom lär ju smaka lite weird efter det :P.
Ha ha ha!!! ;D Det måste jag baske mig testa nån gång! ;D
/Sara
-
Eller så kan du ju baka bröd ;D
(http://www.recept.nu/polopoly_fs/1.139196.1269011116!image/3532989877.jpg_gen/derivatives/w450/3532989877.)