Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: jennabus skrivet 10 jul-10 kl 09:07
-
Vet att jag tidigare läst om ett bra sätt att bereda skinn med äggula... Kan inte hitta det nu och skulle vilja veta hur jag går till väga...
//Jennie
-
Skrapa skinnet från kött och hinnor.
Fetta in det med olivolja äggula och såpa. (proportionerna är 1dl olja 1 äggula 1 msk såpa).
Arbeta in det med händerna på köttsida och lägg huden varmt (ej över 35 grader). Om huden suger upp allting så ta på mer. Lått Huden ligga i 2-3 dygn. Bearbeta ett par gånger per dag. Viktigast första dygnet.
Tvätta huden med såpa så att den blir ren. Lägg huden i ett såpabad över natten ( 1dl såpa till 10l vatten).
Ta upp huden och skölj den ren. Låt huden torka tills köttsidan bara är lite fuktig. Häll på mjöl på köttsida (gnugga inte). Viktigt att allt täcks om man vill ha en jämn färg. Låt ligga i 2-4 dagar.
Om huden har torkat får du fukta upp den igen så att den blir mjuk.
Sen är det bara mjukgörning. Mitt tips är att tälja en dragvidja som man sedan mjukgör skinnet på. Hur en sådan ser ut kan du nog hitta på google.
Lycka till
-
Och jag föreslår rapsolja istället för olivolja... ;)
En äggula, en "skvätt" olja (alltså inte så mycket som en deciliter, men kanske en halv... typ... ;) ) och en msk såpa.
När du gnuggar in blandningen i skinnet (som ska vara "korvtorrt", dvs så torrt som en rå falukorv är) så känns det först bara fett, men sen efter en stund så kan du känna att vätskan i skinnet börjar "komma upp", dvs fettet i smörjet har börjat tränga in och fukten får ge vika.
Håll på och gnugga så länge du orkar, sitt gärna i solen (om det är nån) eftersom uv-strålarna hjälper till med berednings-processen. Och det är extra svårt att "komma åt" ute i kanterna och framförallt vid benen, så var noooooga där. Låt skinnet hela tiden ligga på ett plant underlag, tex sån där vattenavvisande tunn board som man har när man lägger tak tex.
Jag väljer att inte lägga skinnen varmt när jag bereder med fett eftersom risken finns att fettet härsknar, men däremot kan man lägga dom ute i solen en stund om man inte orkar hålla på och gnida och greja hela tiden. Det allra bästa är om du orkar berarbeta skinnet tills det är torrt, då blir mjukgörningen enklare sen. Men det är inget måste. Emellanåt som du gnuggar in fettet så ska du sträcka och tänja på skinnet oxå. Då öppnar du upp porerna i det. Och skinnet börjar bli klart så antar det den beiga skinn-färg som man får när det är klart. Innan dess är det liksom bara... rått... ;)
Låt sedan skinnet vila i några dagar, tvätta det om det känns väldigt fett eller om det kommit en massa fett i pälsen, vilket är väldigt lätt hänt. Tvätta med såpa i ljummet vatten, och gnugga INTE! Om du känner att du inte får bort allt fett så kan man även anväda Yes att tvätta med... ;)
Jag har aldrig använt mjöl, så jag har ingen erfarenhet av det...
Och jag skulle aldrig lägga ett kaninskinn i blöt och låta det ligga där. Risken är alltför stor att det börjar fälla.
Efter tvätten blåser du pälsen torr med en hårfön, men se till att det inte blir för varmt. Bearbeta ALDRIG ett skinn med fuktig päls, då är det jättelätt att den fäller. Och jag förmodar att det är rex-skinnen du ska bereda? Då föreslår jag att du även borstar lite försiktigt i pälsen medans du fönar den, annars får den "dreads"-lockar... ::) (Du vet ju hur en rex ser ut dan efter man badar den... ;) )
Sen är det dags att mjukgöra, vilket jag tycker att man lättast gör med ett räck-järn. Det ser typ ut som ett bark-järn, men man kan använda andra liknande vassa saker oxå. Det ska ju inte vara för vasst, men vassare än man tror... ;) Och sen brukar jag dra skinnet över järnet, inte tvärtom som man ofta gör med tex fårskinn. Även här är det noga med kanterna eftersom dom är svåra att komma åt, och dom torkar först, så börja med alla kanter. Det är skitsvårt att förklara, men man håller järnet mellan knäna (man sitter alltså ner) och sen tar man en liten bit av skinnet och drar över järnet, flyttar greppet, tar tag i en annan del av skinnet, drar över järnet osv. Dra aldrig pälsen mot järnet... Och dra och töj skinnet så mycket du törs, men var försiktig så du inte river sönder det.
Och just ja, en sak som jag har upptäckt, men som jag inte vet om det är så eller om jag bara fått för mig det... Dra av hinnor och sånt medhårs när du skrapar det innan beredningen. Drar man mothårs så tycker jag att det är lättare att man river sönder skinnet...
Överlag så är kaninskinn väldigt sköra innan man berett dom (dom blir betydligt hållbarare efter beredningen), så var försiktig hela tiden.
Lycka till! :D
/Sara
-
Haha, jo Sara det är rexpälsar :)... Och JA jag har full koll på hur en badad rex ser ut dagen efter, ingen vacker syn vill jag lova ;D... Tänkte att nu äntligen skulle jag få till både grillning, gryta och pälsberedning (är lite seg i starten du vet ;))... Jag ringer väll i panik om det går snett ;).....
//Jennie
-
Haha, jo Sara det är rexpälsar :)... Och JA jag har full koll på hur en badad rex ser ut dagen efter, ingen vacker syn vill jag lova ;D... Tänkte att nu äntligen skulle jag få till både grillning, gryta och pälsberedning (är lite seg i starten du vet ;))... Jag ringer väll i panik om det går snett ;).....
//Jennie
Ha ha, är vi inte alla lite sega i starten... ;D Bara att slå en pling om det blir nåt strul. ;)
/Sara
-
Rent generellt sett borde väl ett mättat fett funka bättre än omättade/fleromättade (vegetabiliska) fetter? Ett mättat fett har ju mycket svårare att härskna.
Det borde t.ex. funka med sälolja/ister/cocosfett eller nåt sånt. Tom smör, men det innehåller ju en del vatten också som gör det lite härskbenäget.
Cocosfett är i princip omöjligt att få att härskna.
/M
-
Hjärna ska ju vara det allra bästa att bereda pälsskinn med, men det har jag aldrig testat. Avocado ska visst oxå vara bra, men det har jag inte heller testat... ;)
Fettet ska ju ha en konserverande effekt oxå, inte bara "inte härskna"... ;) Men vi får väl testa sälolja nån gång... ;)
/Sara
-
Både hjärna och Avocado innehåller faktiskt stor andel mättat fett.
Kan ingen prova cocosfett, så man får veta? :-)
/M
-
Hjärna ska ju vara det allra bästa att bereda pälsskinn med, men det har jag aldrig testat. Avocado ska visst oxå vara bra, men det har jag inte heller testat... ;)
Fettet ska ju ha en konserverande effekt oxå, inte bara "inte härskna"... ;) Men vi får väl testa sälolja nån gång... ;)
/Sara
Avocado bra, jag har testat...
-
Avocado bra, jag har testat...
Mosar du den bara och gnider in, eller blandar du den med nåt?
/Sara
-
En äggula+Avocado Mosad
-
nån som kan sätta upp en film så man får se det hela som beskrivs?
-
skrapat ett rävskinn idag... gnidit in det med olivolja och äggula... hängt det i garaget över natten...ska skrapa lite mer imon och fetta på en gång till tänkte jag...
-
Ett tipps är att skrapa så in i....på huvudet. Vi hade kurs här i sommras och gjorde ett rävskinn. Huvudet ruttnade :)
-
Ett tipps är att skrapa så in i....på huvudet. Vi hade kurs här i sommras och gjorde ett rävskinn. Huvudet ruttnade :)
jag har räknat ut det... klippte bort läpparna.. klöv öronen så brosket gick bort.. försökte gröpa ur nosen innifrån... Jag ser detta som ett test.. ska ha skinnet på en vippbräda vid kråkjakt.. dra i ett snöre så den vippar så kommer det reta gallfeber på gråkapporna..
-
kom på att jag glömt saltningen av skinnet :P tvättade rent det med vatten+diskmedel.. gnuggade in grovsalt i hela skinnet...stoppa skinnet i en spann vatten och hällde i 2dl salt.. nu får det ligga över natten..
Passade på att skrapa och salta några kaninskinn..hängt dem på tork...det räcker väl att salta och torka kaninskinn?ska sy en mössa att ha när jag isfiskar..
-
Passade på att skrapa och salta några kaninskinn..hängt dem på tork...det räcker väl att salta och torka kaninskinn?ska sy en mössa att ha när jag isfiskar..
Om du vill ha en planka på huvudet så funkar det att torka... ;) Skinnet blir ju stenhårt när det torkar, och det funkar ju om man vill ha det som sittunderlag eller nåt, men som mössa... Nja...
/Sara
-
Om du vill ha en planka på huvudet så funkar det att torka... ;) Skinnet blir ju stenhårt när det torkar, och det funkar ju om man vill ha det som sittunderlag eller nåt, men som mössa... Nja...
/Sara
haha då får jag göra en slokhatt som står upp som en dumstrut ;D..
flådde en grävling idag så den får väl bli en davy crocett mössa 8)
-
Sätter ett litet bokmärke här.
-
Om du vill ha en planka på huvudet så funkar det att torka... ;) Skinnet blir ju stenhårt när det torkar, och det funkar ju om man vill ha det som sittunderlag eller nåt, men som mössa... Nja...
/Sara
Om man vill förvara skinn före beredning så saltar man . Saltet drar ur vätska och det blir hårt .
Då lägger man skinnet i ett vekbad före beredning . Ljummet vatten och ett milt tvättmedel som mjukar upp skinnet igen så att det går att bereda .
Men de flesta som har kaninin kanska förvarar skinnen i frysen om man inte kan ta hand om dem direkt .
Ett ski´nn som däremot är berett men blivit misskött och hårt är svårt att få ordning på och i de flesta fall förstört .
Apropå grävling .
Var väldigt försiktig när du skrapar grävlingen , för deras hårrötter sitter djupt och skadas mycket lätt vid skrapningen och kommer då att tappa all päls under och efter det blivit berett .
Jag kan rekomendera följande böcker :
Så behandlar du dina skinn och trofeer .
Hudar och skinn
Jägaren och hans skinn
-
Apropå grävling .
Var väldigt försiktig när du skrapar grävlingen , för deras hårrötter sitter djupt och skadas mycket lätt vid skrapningen och kommer då att tappa all päls under och efter det blivit berett .
Jag kan rekomendera följande böcker :
Så behandlar du dina skinn och trofeer .
Hudar och skinn
Jägaren och hans skinn
tack för boktipsen... den där grävlingen var fet må jag säja... fettlagret är1-3cm tjockt.. har täljt grävlingfett med morakniv i 2dar och det är lika mycket fett kvar... nån som har nåt bra tips hur man blir av med fettlagret?
-
Ur boken ; Så behandlar du dina skinn och trofeer .
Grävlingskinn är besvärliga att skrapa .
Att skrapa grävling är lite speciellt . Den är i regel mycket fet , och har ett segt och fast fett lager . Dessutom sitter grävlingens hårrötter mycket djupt . De skadas lätt vid skrapningen med hårlossning som följd . Grävlingen bör därför skrapas BAKIFRÅN och FRAMÅT i hårrötternas riktning för att dessa inte skall brytas sönder .
Detta med att skrapa grävling är så besvärligt att också andra metoder används . En tvivelaktig metod är att spika upp skinnet på en södervägg och låta solen smälta bort fettet ! Ofta gnider man då in fettet i aska för att minska värmereflektionen . Då smälter fettet fortare . Risken är emellertid att skinet blir för varmt .
Ett annat sätt är att låta småfåglarna äta upp fettet under vintern .
Grävlingskinn är ganska tåliga och de här metoderna är användbara , även om de naturligtvis är osäkra . Man kan förstöra skinnet-men det har trots allt inget större ekonomiskt värde .
-
hur håller man fast skinnet när man skrapar..fettet gör skinnet halt som en ål...
-
Förslagsvis använder du en skrapbom .
En rund trästock . Från strax under din midjehöjd går den ner till golvet med en sån längd att det blir bekvämt för dig . sätt stödben under den höjda delen så du inte behöver stå och parera .
När du jobbar så har du en del av skinnet mellan dig och bocken och klämmer fast på det sättet och sedan flyttar du efter eftersom du skrapar .
Du kan använda ett sk avstötningsjärn som påminner om en späntkniv . En sån där kniv med handtag i båda ändar . Med avstötningsjärnet är inte lika vasst som kniven , med det är svagt rundat för att passa bockens grovlek .
Vill du inte snickra så kan du ta en stock vilken som hälst och försöka hitta lämplig plats att stötta upp men då blir det svårare att spänna fast . Du får bättre kontroll om du använder kroppen .
Sedan ska du ha mycket sågspån , dels suger det upp fett som annars kan söla ner pälsen , men också för att det går lättare att skrapa , kniven får bättre grepp sas.
-
Är det någon som provat med hjärna?
-
Är det någon som provat med hjärna?
Näe... tycker det känns rätt läbbigt... :-X
/Sara
-
Jaha då var det dags för nya försök,har 5rejäla kaninskinn i frysen att ta itu med.
-
Jag har också skinn i frysen som jag skall ta itu med. Jag har inte provit förut så jag hänger på här om det nu kommer fler intressanta tips.
-
Jag hittade en beskrivniing på att garva skinn som verkar hur enkel som hälst : http://www.123hjemmeside.dk/FULGJYR/2904202 (http://www.123hjemmeside.dk/FULGJYR/2904202) Likt metoden med pasta.
Jag undrar över det här med Alun i vatten. Alun är ett hårborttagningsmedel när man läser på Wiki så tar inte pälsen skada av att ligga i alunbad?
-
Jag skulle inte garvat med alun. Bättre att fettgarva i sådana fall. Lätt som en plätt äre också.
När skinn som är garvade med alun blir blöta så går alunet ut och de behöver garvas om men med fettgarvning så blir det bara hårda så man "bara" behöver mjukgöra dem igen. Plus att fettgarvning kan man använda trevligare råvaror. Vett inte riktigt vad alun kommer ifrån men jag tror inte de växer i Sverige :)
-
Alun är ett metallsalt som består av aluminiumsulfat står det i Wiki, jag trodde också det var nån växt. Ja jag vill nog fettgarva när jag kommer igång.
-
Alunbad/alunsmet är en rätt bra beredningsmetod för åtminstone mindre skinn.
Jag gör ofta småskinn i alunbad; killing, kanin, mink och ekorre.
Man tvättar ju inte skinnen speciellt ofta ;).Skinnen blir vita och fina på baksidan
och lätta att mjukgöra.
(Alun är ju inget gift i sig, det används ju ex.vis i gurkinsäggningar och deodoranter).
Det är ingen fara att låta skinn ligga i alunbad.Jag brukar låta skinnen ligga 10-12 tim
en omg.Sen blandar jag nytt bad och lägger i skinnen 10 tim till. Sen är de färdiga att torkas
på lite så de kan mjukgöras. Enkelt och smidigt.
-
Rätt förvirrande med olika metoder. Vilket är bäst?, lättast? billigast? snabbast? Vad använder man skinnen med de olika metoderna till?
-
Är det någon som provat med hjärna?
Garvar alla mina skinn med hjärna och det är inte ett dugg äckligt. Ska skinnen användas till ceremoniella saker så använder jag det egna djurets hjärna......