Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Skånelantis skrivet 24 jun-10 kl 10:16
-
Första sommaren i vårt hus på landet, och det vimlar av nässlor!
Tänkte plocka och torka till kaninerna. Är det för sent att göra nu? Måste de va nya och späda?
Plockar man hela plantan, eller bara bladen?
Och till oss människor. Ska leta recept, men soppa är det första jag tänker på...Ska jag bara plocka bladen? Är de för sträva att plocka nu, så här sent på säsongen. Kan man tillaga direkt, eller måste de torkas först?
vill gärna ha tips om era favoritnässelrecept.
Tack på förhand!
-
Hej!
Jag har tips på nässelsoppa men inte några bra måttangivningar då jag brukar göra på "en höft" men så här ser det ut i alla fall.
Späda nässlor (ta inte stora nässlor då kommer det sticka i halsen)
buljong - jag brukar använda höns eller grönsak.
vatten
grädde
Om du är osäker på om dina nässlor är tillräckligt späda så kan du koka upp dem en gång och hälla av vattnet men tänk på att många nyttigheter följer med vattnet då.
Annars tar du och kokar nässlorna mjuka i vattnet och buljongen ca 10min.
Häll på grädde och mixa till ljusgrön smaskig soppa!
Servera med kokta ägg ilagda i soppan och ev knäckebröd med ost - mums!! :P
Jag skulle tro att du kan torka stora nässlor till kaninerna - har dock inte prövat själv.
Annars kan man ju slå de stora nässlorna så kommer det snart nya, späda.
Lycka till!
-
Jag vet att getter och får gillar nässlor som fått torka lite.
Prova att torka lite och se vad kaninerna gillar dom.
Skall du lyckas bekämpa dom så är det nog lättast att slå dom innan dom blommmar och sedan täcka marken med svart pressening/plast. Låt sedan detta vara täckt minst en solig sommar. Då kokar man ihjäl en hel del..
Sen så gräver man runt jorden och rensar nogsamt bort alla rötter.
-
Om du regelbundet plockar/slår nässlorna, så är de späda hela säsongen. Om du slår riktigt ofta tar du död på dem, slår du mer sällan kommer de snällt tillbaka hela tiden. Slå ALLTID av dem innan de går i frö, annars sprider de sig jättemycket.
Kaniner äter gärna torkade nässlor. Jag har inte torkat så mycket än, bara låtit dem ligga i minst tre torra dagar och sedan gett till kaninerna. Ska börja torka inför vintern. De sätt som jag tänkt på är att antingen hässja dem på något sätt, eller att bunta dem i lagom buntar och torka dem som man torkar kryddväxter.
Till kaniner använder man hela stjälken, till människor repar man av bladen när de torkat. Är nässlorna riktigt späda kan man ta övre delen av stjälken också. Används krossade/mixade i bröd, matlagning, te, soppor mm.
-
Pasta, tomat (färsk el soltorkad), nässlor, kyckling, vitlök, en skvätt grädde, lite olja, salt och peppar. Vill man kan man byta ut kycklingen mot fetaost.
Nässlor går att använda där du annars använder spenat.
-
Hur torkar ni dom ?
Tvättar ni dom först innan tork om dom ska vara till människomat?
-
Till mig själv tvättar samt förväller jag dom och stoppar i frysen.
Till hundarna torkar jag dom i knippen uppe i taket och smular ner i deras foder när jag lagar det.
-
Mina kaniner älskade torkade nässlor. Om nässlorna är stora plocka topparna och torka till dig själv och torka resten till kaninerna.
-
Torkade både näslor till kaninerna och mig. Hänge i knippen i taken. De som jag själv äter har jag i burkar i skafferiet och slänger ner i grytor.
-
JAg torkar dem då tar de ju nästan ingen plats, en påse med nässlor får plats i en burk sen. o det räcker till mycket. Jag har dem i te och soppor o grytor, mums!
-
Kan man äta nässelrötterna?! eller använda dem till nånting när man rivit upp dem ur rabatterna...
-
Man kan göra ngt som är bra för håret har jag läst...
Igår körde jag nässlor i mixer, blandade med durumvete och vanligt vetemjöl och salt, kavlade ut och skar i remsor (tagliatelle), kokade oc serverade med en pastasås. Blev bra.
Hade lite kirskål och vallört i med.
-
Kan man äta nässelrötterna?! eller använda dem till nånting när man rivit upp dem ur rabatterna...
En av hästarna brukade sparka fram nällerötter.
http://www.linkura.se/recept/ingrediens/3123/N%C3%A4ssla/ (http://www.linkura.se/recept/ingrediens/3123/N%C3%A4ssla/)
Lite sega är nog rötterna. Borde va minst lika nyttiga som det ovan jord.
-
Jag skulle vilja göra pesto på nässlor och/eller kirskål till försäljning. Någon som har bra recept?
Och, är det någon som har provat att konservera dem (burkarna) eller bevarat dem på annat bra sätt?
Goda råd tas tacksamt emot!
-
Efterkonservera borde funka om man inte har ost i, som det ska vara i pesto...
Ska du sälja tycker jag du ska googla fram ett grundrecept för att få ungefärliga proportioner och sen prova dig fram till ett eget. Skaffa dig en hushållsvåg och en salladsslunga, slunga allt grönt efter att det sköljts, och väg alla ingridienser före och efter att du hittat rätt smak så vet du exakt hur du ska göra om det.
-
Hmmm... det var ju det som var grejen. Att ha ost i. Jag har en massa getost som legat i källare som är som den bästa parmesan fast med mögel. Hade tänkt använda den istället för att ge den till hönsen. Då går det ju inte med värme.
Hur görs de pestoburkar man köper? De har ju relativt lång hållbarhetstid och de står inte i kylen i affären iaf.
Ska fråga på Eldrimner, de kanske vet. Tack iaf Malines!
-
Det är möjligt att oljan och vitlöken och saltet har tillräckliga konserveringsegenskaper. :)
-
Hmmm... det var ju det som var grejen. Att ha ost i. Jag har en massa getost som legat i källare som är som den bästa parmesan fast med mögel. Hade tänkt använda den istället för att ge den till hönsen. Då går det ju inte med värme.
Hur görs de pestoburkar man köper? De har ju relativt lång hållbarhetstid och de står inte i kylen i affären iaf.
Ska fråga på Eldrimner, de kanske vet. Tack iaf Malines!
Menar du ingredienserna i pesto? KAnske jag missförstår men här är de iaf;
basen är väl basilika, vitlök, olja, parmesan och pinjénötter. Salt och svartpeppar. Sedan kan man förstås drilla runt med lite annat också. Västerbottensost är yummi och kanske man sätter extra av något. Vitlöken sätts i sist då den ska "bearbetas" så lite som möjligt. Har hållt sig fint i två veckor iallafall, vi gör bara en burk åt gången och den går åt snabbt!
-
Det är möjligt att oljan och vitlöken och saltet har tillräckliga konserveringsegenskaper. :)
Vare sig olja eller vitlök har tillräckliga konserveringsegenskaper och botulinum har hittats i såväl i pesto som smaksatta oljor.
Pesto utan konserveringsmedel är en färskvara som måste förvaras kallt och konsumeras inom ca. 10 dagar.
http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_23_04.html (http://www.cfs.gov.hk/english/multimedia/multimedia_pub/multimedia_pub_fsf_23_04.html)
http://www.ext.colostate.edu/safefood/newsltr/v2n4s08.html (http://www.ext.colostate.edu/safefood/newsltr/v2n4s08.html)
-
Mjölksyrade nässlor har jag aldrig sett i butik o aldrig tagit mig tid att göra själv. Det kanske jan vara något, någon som testat? Blir det bra är det något man kan göra vinst på- nästan gratis produktion, säljes i butik för 40 kr/burken:-)
-
Igår blev det en härlig soppa på lite som jag hittade på min tomt:
Nässlor
Körvel
Libsticka
Och från det jag hade i skafferiet: Lök och potatis
Kryddade med vitlök, salt och peppar.
Eftersom jag kokade med små potatisbitar och sen körde alltihop med stavmixern sen ( funkar ju med potatisstöten också) så behövdes ingen annan redning.
Förresten torkar jag alltid nässlor som jag ska spara, då håller de hur länge som helst..
-
Mår man dåligt av att äta nässlor som vuxit sig större än "späda"?
Eller är det endast smaken som förändras?
Jag brukar inte ha något emot att tvinga ner saker som smakar illa, bara jag vet om att dom är nyttiga.
-
Mår man dåligt av att äta nässlor som vuxit sig större än "späda"?
Eller är det endast smaken som förändras?
Jag brukar inte ha något emot att tvinga ner saker som smakar illa, bara jag vet om att dom är nyttiga.
Nej, det är inte farlig vad jag vet.
-
Det är kanske inte direkt farligt men inte är det speciellt bra :)
När nässlor och även andra gröna växter blir större samlar det på sig nitrit vilket inte är så nyttigt i större mängder.
Ett tips är att slå nässlorna så ska du se att det kommer upp nya späda på ett kick. Känns som en bättre lösning.
Rätta mig om jag har fel ;D
-
Många bra tips i den här tråden.
-
Igår blev det en härlig soppa på lite som jag hittade på min tomt:
Nässlor
Körvel
Libsticka
Och från det jag hade i skafferiet: Lök och potatis
Kryddade med vitlök, salt och peppar.
Eftersom jag kokade med små potatisbitar och sen körde alltihop med stavmixern sen ( funkar ju med potatisstöten också) så behövdes ingen annan redning.
Förresten torkar jag alltid nässlor som jag ska spara, då håller de hur länge som helst..
-Låter rätt gott hade nog tärnat potatis och haft i oxå för känslans skull, Måste jag allt prova smart att mixa potatisen dock ska nogblanda och ge lite tror jag..