Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Nina K skrivet 08 maj-10 kl 16:37

Titel: Tomat
Skrivet av: Nina K skrivet 08 maj-10 kl 16:37
Hur har det gått med tomat sådden i år. Hos mig har det blivit ett dåligt år. Kommer upp små plantor men många vissna. Var i dag på Tomat och grönsaks tema helg hos en trädgårdsbutik. Fanns runt 50tal sorter tomatplantor i år. Det blev 17 tomatplantor. Var väldigt billigt tycker jag, 20kr planta. En sommar utan färska tomater är ingen god sommar tycker jag. ;)
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: kiml skrivet 08 maj-10 kl 17:27
Personligen har jag tre tomatplantor just nu. Plus två stycken som nyss grott. En tomatplanta är från en vanlig fruktdisk-tomat, två är körsbärstomater och så är de nygrodda tomaterna vanliga växthustomater. Den största körsbärstomatsplantan är ungefär en meter och har börjat utveckla några tomater men de andra är ganska små hittils.

Jag har även tidigare i år försökt gro växthustomaterna men då gav de upp och dog och de som inte självdog tog jag död på för att slippa se eländet. Förhoppningsvis tar sig dessa plantor  bättre.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Angua skrivet 08 maj-10 kl 17:51
här har det gått som skräp också, knappt hälften överlevde omskolningen av någon anledning?! De som överlevde frodas däremot men de andra vissnade, trots att de hade ett helt ok rotsystem. Förra året överlevde alla så jag fick ge bort pga platsbrist. JAg hoppas de kvarvarande kan trivas, annars får jag komplettera med färdiga om jag kan hitta för vetig peng. Vägrar betala över 100:- för en tomatplanta...
Paprikorna har varenda frö blivit kraftiga små saker, måste skola om dem. Men fänkålen som började så fint har 3/4 dött nu :(
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Bo skrivet 08 maj-10 kl 18:49
Måste ni köpa plantor dyrt, kan man lämpligen låta dem förgrena sig så att en planta fyller ut där man annars har fem.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 maj-10 kl 18:56
Det går bra att sticklingsföröka tomat, ta ett sidoskott och plantera i jord. Sätt en plastpåse över i 1-2 veckor tills den rotat sig. Går snabbare än att så nya frön, och kostar inte så mycket som de ibland vettlöst dyra tomatplantorna i blomsterhandeln.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: tuulis skrivet 08 maj-10 kl 21:16
Jag var litet sen men jag fick sån oerhör sug efter tomater så jag hittade en tidig busktomat sort som också trivs ute. Satte sex frön och alla har blivit till så fina små plantor. Jag hoppas jag lyckas hålla dom vid liv och god hälsa - det är första gången jag försöker med att odla tomater. Min familj har nog tröttnat redan på hur jag visar dom små plantorna som jag är så glad över!  :)
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Zeus skrivet 13 maj-10 kl 13:06
Hej!
Hur gör ni med utplanteringen? De jag satte inomhus förra året fick rejält med stryk av solen. Bladen blektes och grillades (av uv?) men sen kom de ikapp de som vuxit ute hela tiden.
Ska man försöka vänja dem successivt med utomhus-solen, eller är det bara att slänga ut plantorna när det blivit tillräckligt varmt?
Mvh
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Vurre skrivet 13 maj-10 kl 13:49
Naturligtvis måste tomatplantor, liksom alla andra plantor avhärdas. Det är inte bara sol utan lika mycket vinden som de måste vänja sig vid.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: kiml skrivet 13 maj-10 kl 13:57
Och kom ihåg att inte avhärda dina plantor i direkt solljus, i alla fall inte de första dagarna. Det konststycket försökte jag med en gång, men aldrig mer.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Utters skrivet 15 maj-10 kl 19:13
Jag planterade ut 15 tomatplantor i växthuset igår utan att de avhärdats något, jag täcker med fiberduk både mot solskador och nattkyla (har även litet element i växthuset). Jag gjorde på samma sätt förra året utan att de fick några skador av solen.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Skytten skrivet 15 maj-10 kl 20:26
Skit med tomater är att de är som billigast just när egna finns.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: mistel skrivet 15 maj-10 kl 21:54
Fast skillnaden med egna tomater är ju att man kan odla smakrika tomatsorter som solmogna och varma smakar 10ggr så mycket som affärens.

Odlar man menlösa sorter dock som totem, Tiny Tim (får de finaste plantorna vid förkultivering därför är de yrkesodlarnas favorit när det gäller tomatplantsproduktion till privatpersoner de räknas dock ofta till prydnadstomatsorterna är inte framtagna för att ha godaste frukterna) och liknande som har nästan lika svag smak som affärens kan man liväl köpa i butik.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Utters skrivet 16 maj-10 kl 21:44
Första säsongen med växthus (2 år sedan) köpte jag tomatplantor, de sorter som fanns i närmaste plantbutik, jag fick tomater i slutet av augusti, de smakade som de holländska i mataffären.
Förra året och i år har jag köpt frön från sorter som beskrivs som goda först och främst, att de är tidiga är en bonus för mig, härdiga är inte heller fel. Jag har beställt fröer genom Åke Truedsson och Impecta .Av de sorter jag hade förra året så var tre jättegoda, jag tog frön från dessa och har sått dem i år, får se om det blir samma sort eller någon annan variant!
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: anette i bugared skrivet 16 maj-10 kl 22:41
Jag gillar att ha många olika sorter och därför struntar jag numera i att dra upp egna plantor, det är roligare att botanisera bland välförsedda plantskolors utbud. Min favoritplantskola ligger i Derome, Derome kryddor och perenner http://www.deromeperenner.se/ (http://www.deromeperenner.se/)
de har massor av spännande sorter och deras plantutbud i övrigt får det att vattnas i munnen, man blir lätt överoptimistisk när man ser deras plantsortiment och det är lätt att börja "tokhandla".
I år har jag skaffat 10 olika sorter, totalt 18 plantor. Persikotomat, Tigrella (en gammal favorit), Gardeners delight, sweet 100, Black cherry, en gul plommontomat, Marmande, plus en hel hoper andra som har halkat av minnesplattan i skallen. Stora och kraftiga plantor som redan stått i plantskolans växthus ett bra tag och därför inte behövde skolas ut till mitt, och de flesta redan i blom. Har jag tur så blir det kanske nån tidig tomat till midsommar.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Nina K skrivet 17 maj-10 kl 17:48
Förra året hade vi överflöd av tomatplantor. (Hade inte hjärta att slänga lite svagare plantor) Lyckades lösa platsbrisen. I år så sådde jag mindre frön av var sort för att inte få för många plantor. Hälften av fröna var frön från förra årets tomater. Black sweet cherry, harlequin, green zebra, marmada plus andra sorter jag inte har i huvudet, de som var godast sparade jag frön :D. Den andra hälften kom från Impecta, sorter jag inte haft. Nu har jag varit tvungen att så extra frön av de sorter som det gått dåligt för.

Kollade de tomatplantor jag köpte nyligen och såg att många av dem inte behövdes tjuvas (jag som glömmer att kolla ibland  :P) så bra och de flesta är mindre tomater som plommon,körsbär och cocktaill.  Hoppas att de har god smak. Tre bifftomater blev det. Håller tummana att jag får en Black russian i år så jag får smaka hur de är.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: J PEPE skrivet 18 maj-10 kl 20:52
Har märkt att det nästan är 100% grobarhet även på flera år gamla frön. Det är nu tredje säsongen på fröpåsar som jag då alltså köpte för tre år sen. Bara olika cocktailtomater, men det måste ju vara likadant för övriga sorter. Man vill ju helst ha alla sorter när man läser frökatalogerna, och jag tyckte det blev för mycke pengar iom att man alltid givetvis satte ner alla frön man hade i jorden.  Men det funkar alltså jättebra att dela en fröpåse på minst 3 år. Och det behövs ju faktiskt inte så många plantor av varje sort. Chili funkar också alldeles utmärkt att göra så här med.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Dungenanja skrivet 28 maj-10 kl 16:09
Har just fått ett växthus och är jätte glad. Har förgrott tomater i köksfönstret (200st) som jag precis satt ut i växthuset, och jag undrar hur jag ska göra med näring? Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: kraut skrivet 28 maj-10 kl 18:14
Har just fått ett växthus och är jätte glad. Har förgrott tomater i köksfönstret (200st) som jag precis satt ut i växthuset, och jag undrar hur jag ska göra med näring? Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???
hur ska du odla dem i växthuset? i bädd eller i kruka/spann? hur förmultnad är hästgödseln?
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Eulalia II skrivet 28 maj-10 kl 18:24
...8<.... tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

hahahaha ja ibland blir det för mycket av det goda, så går det om man har gröna fingrar  ;D
Sätt ut dom överallt, både i växthuset och ute, vet inte om du har stor eller liten trädgård eller vad förutsättningarna är för övrigt, men nu har du ju världens chans att experimentera och se var det funkar och med vad! Tomater lär du ju få, utan tvekan :-)

Om du har ett stenparti med lagom mycket jord, så kan du ju prova att plantera lite där, det blir ju varmt och gott.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: mistel skrivet 28 maj-10 kl 20:45
Har just fått ett växthus och är jätte glad. Har förgrott tomater i köksfönstret (200st) som jag precis satt ut i växthuset, och jag undrar hur jag ska göra med näring? Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

Bra att veta är ju också att fruktens storlek inte talar om hur stor plantan blir de flesta små tomatfrukter kommer från väldigt stora och kraftigväxande plantor.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: J PEPE skrivet 28 maj-10 kl 21:19
Har just fått ett växthus och är jätte glad. Har förgrott tomater i köksfönstret (200st) som jag precis satt ut i växthuset, och jag undrar hur jag ska göra med näring? Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

Jag brukar bara ösa ner rejällt med nässlor i en bunke. har inte funderat på hur mycke egentligen. Och när det har stått några dagar så tar jag en liter nässelvatten till en tioliters kanna. Och så fyller jag samtidigt på nässelbunken med en liter nytt vatten.

Oj, 200 st. Kanske ska glädja släkt o vänner med en liten planta. Dom småtomater jag odlat har givit rejäl skörd.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: rosita51 skrivet 29 maj-10 kl 07:02
Hur gör jag lagom starkt nässelvatten? även till paprika och basilika... Jag är total nybörjare när det gäller det här. tomat frö fick jag genom att köpa en ask med minitomater i affären och spotta ut fröna och nu står jag här med 200plantor? vad ska jag göra? har fri tillgång till hästgödsel och nässlor även urin...hjälp! ???

Jag brukar samla så mycket nässlor som får plats i en 12-l-hink, på med vatten, låt stå 5-10 dagar. Sila och häll på nytt vatten en gång till på samma nässlor. När jag ska använda gödningen, blandar jag ca 1 del nässelvatten med 9 delar vatten.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 maj-10 kl 09:36
Jag fyller ett lämpligt kärl med så mycket nässlor som får plats/så mycket jag orkar plocka. Fyller med vatten och låter stå 7-14 dagar beroende på temp, kortare om det är varmt. Sedan tar jag av vattnet i en vattenkanna eller hink, och späder till ljus tefärg. I nässelvatten fyller jag på nytt vatten. Detta fortsätter tills vattnet som ligger på nässlorna inte bli mörkare än te, då startar man en ny laddning (eller helst hat man redan gjort det, i en annan behållare. Har man två behållare har man alltid nässelvatten). Har man inte så mycket nässlor funkar andra växter, tex kirskål, vallört allt egentligen, men allt har inte lika högt näringsinnehåll. Har man gödsel kan man göra på samma sätt.

Ljus tefärg är lagom starkt när man vattnar. Vattna på rötterna, inte på bladen.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Dungenanja skrivet 29 maj-10 kl 12:20
Hmm... Jag igen. Hästgödseln finns att tillgå i alla stadier, från rykande färsk! till flera år gammal (zukinin gillar den gamla) jag har laggt betongblock som varit en husgrund som kant på mina odlingsbäddar har geoväv ner mot marken och sen ett 15cm tjockt lager med gödsel som legat ute länge som jag krattat ihop från hagen. ovanpå ett lika tjockt lager villaplantjord som jag köpt. där har jag petat ner tomatplantorna. De som fick plats... Några testade jag att plantera rakt i hästskiten som jag tagit ur hagen de verkar nöjda oxå,de har stått där 2veckor.  :) vill fortfarande veta om nässelvatten... hur gör man? ???
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 maj-10 kl 13:03
Jag har ju skrivit en jättebra instruktion två inlägg upp  ;).
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Dungenanja skrivet 29 maj-10 kl 16:10
Tack för alla tips! upptäckte inte sid 2 förrän nu... :-[ :-[ jag har redan fyllt nässelhinken och nu är det bara att vänta då! jag har förövrigt gett bort plantor till släktingar och vänner arbetskamrater och deras släktingar oxå, för jag får inte plats med alla men har inte hjärta att bara kompostera dem... ;)
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Chatora skrivet 20 jul-10 kl 21:23
Hej! Detta är första sommaren för oss med växthus och tomatplantor. De har blivit höga och fina, vissa har börjat få gröna små kartar. Men bladen ser jättetråkiga ut! De är gröna och fina men det är som att de slokar ihop och viker ner sig mot marken. Undrar om det kan bero på för hängivet vattnande? De har aldrig torkat, och bladen är fina och fräscha annars..  Har ni någon ide´?
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: tinna.m skrivet 20 jul-10 kl 23:00
De nedersta bladen är liksom förbrukade, typ urväxta skor.
Ta bort gulnat och trött. Växtkraften har där gått tillbaks till plantan, gult skal kvar..
Det är så det funkar ;)
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: tench skrivet 21 jul-10 kl 00:05
Jag odlar mycket öststatstomater i år. Stupice heirloom, Silvery fir tree och Ola polka.
Silvery fir tree är verkligen en vacker planta!
Jag får återkomma om skörden. Men det ser ut att bli en hel del tomater. Odlar det mesta i kruka, men två silvery fir tree står även på friland och tycks trivas mycket väl.
Om jag minns kan jag posta lite bilder vid senare tillfälle.

Så vilka favoritsorter har ni? Jag skulle vilja ha inspiration inför nästa år. Börjar redan inse årets misslyckanden för att planera på nästa år :D

Egenskaper jag önskar
* Högavkastande
* Köldtålig (eller jaha, det är trevligt att slippa ha ett växthus helt enkelt)
* God
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: mistel skrivet 21 jul-10 kl 09:24
Hej! Detta är första sommaren för oss med växthus och tomatplantor. De har blivit höga och fina, vissa har börjat få gröna små kartar. Men bladen ser jättetråkiga ut! De är gröna och fina men det är som att de slokar ihop och viker ner sig mot marken. Undrar om det kan bero på för hängivet vattnande? De har aldrig torkat, och bladen är fina och fräscha annars..  Har ni någon ide´?

Vädra och skugga väl när det är såhär hett avdunstar ibland plantorna snabbare än de kan dricka och då kan de se slokande ut trots att det finns vatten i marken så kan man få ner temperaturen något kan det hjälpa plantorna (+pollineringen blir bättre ifall det inte är alltför hett). Odlar du i marken behöver det inte vara dyblött utan det är bra ifall markytan får torka upp mellan vattningarna + vattna morgon-förmiddag aldrig kväll, blöta plantor + lägre nattemperaturer = riskt för gråmögel.

Även vissa brister i växtnäring ska kunna ge blad som mera pekar nedåt så har du vattnat mycket och inte gett extra näring kan det vara yttterligare en möjlig orsak.
Titel: SV: Tomat
Skrivet av: Opicina skrivet 28 jul-10 kl 09:30
Tomatblad som krullar sig neråt (men fortfarande är vattenspända) verkar vara något helt normalt. Jag läste någon annanstans att det tydligen beror på att mycket kolhydrater samlas i bladen för att tomaten inte hinner bränna dem under natten på grund av låg natt-temperatur.

När det var som hetast nu i juli slokade mina gurkblad trots välvattnade rötter och marktäckning. Duschning av bladen med sprutflaska hjälpte stort. Tomaterna bredvid slokade inte alls.