Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kogalen skrivet 17 apr-06 kl 12:48
-
nu när våren har kommit så har jag hunnit ut å plockat väldigt mycket nässlor men nu står ja här med nässlor å kommer inte på mer än nässelsoppa... är det nån som vet vad man kan göra mer av nässlor??
-
Jag brukar torka och ha i brödet då jag bakar...
Eller använda till stt skölja håret med(sambon har blivit av med all sin "skorv" tack vare det...
Det finns en bok- kolla biblioteket- med massa nässelrecept... Kan vara spännande. Har kollat i den MÅNGA gånger men kommer just nu inte på något alls...
-
man kan ju förvälla och frysa in i små lagom påsar.
mamma brukar sen använda dom i lasange tex istället för spenat
( jag provade det en gång men det va äckligt:)
-
Hej
Om du hänger upp knippen av nässlor för torkning kan du sedan mixa ner hela knippena till ett fint mjöl. En matsked om dagen, i grytan tex. ska vara bra som bla. järntillskott. Annars kan man som någon skrev baka på detta mjöl. Eller göra te.
Lycka till :)
-
Man kan även göra nässelöl. Jag har själv provat receptet som blev mycket lyckat även bland initialt skeptiska vänner.
http://www.rivercottage.net/recipes/recipe.jsp?ref=recipes.200504041459
-
Hur stora ska nässlorna vara? Är det så att näringsinnehållet minskar ju högre/äldre de blir? Nu finns det ju massor av små fina skott, ska jag bege mej ut redan och skörda?
-
Paj!
Gör deg på dinkel, smör, ägg och vatten. Hacka nässelbladen, tillsätt kanske lite lök och definitivt muskot plus en liten redning av mjölk och potatismjöl, 1/2 dl ungefär.
Det krävs en del blad, det behöver inte vara små, vårtidiga
-
Nässelbaguette?
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=2106
-
Fjällan min bakade nässelbröd i måndags. Körde förvällda nässlor + degspad i mixern ... det blev en härlig grön soppa av det och brödet blev GRÖÖÖNT !!! Skitsnyggt ... o gott.
-
Hur stora ska nässlorna vara? Är det så att näringsinnehållet minskar ju högre/äldre de blir? Nu finns det ju massor av små fina skott, ska jag bege mej ut redan och skörda?
Det är de små fina skotten du ska vara ute efter. Rekomendationerna varierar säkert, men jag har hört att man ska ta dem innan de är två decimeter höga.
-
när som helst innan de börjar visa blomanlag. Sedan fortsätter man skörda hela sommaren av de nya skotten som kommer på dom man toppat.
Om inte fjärilslarverna hittar dit.
Används som spenat. Kan skäras ner i pannkakssmeten råa.
-
Här är lite nässeltips:
http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=46;action=display;threadid=427 (http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=46;action=display;threadid=427)
-
Har gjort jätte gott bröd med späda nässlor idag, smaken är fantastisk. + att jag blandade i lite honung också, god blandning.
-
Stuva o ät som spenat, jättegott o nyttigt! Eller koka/stek dem lätt.
Prova att göra en nässelpesto, du kanske lyckas!! Jag har även prövat till hårskölj, men tyckte håret blev "matt". Bra till ansiktsvatten, dock!!
Annars kan man göra gödselvatten om de får stå o dra i vatten, helst flera dar... Mycket bra till växterna.
Det var inte så mycket mattips, men väl andra!...
En rejäl nässelhäck håller oxå borta ovälkomna dummisar o drar till sej vackra fjärilar. ;D
-
hejsan..
jag har aldrig ätit nässlor men har blivit jättenyfiken nu när jag läst era inlägg..
jag är bara lite osäker på när man ska använda torkade eller färska nässlor....
är det som persilja ungefär..man kan använda torkade till allt??? ..
/undrande dalkulla
-
Ni som använt nässlor mycket och länge, vilken är skillnaden mellan att använda de unga skotten mot de lite äldre nässlorna? Ligger den i smaken?
/Valma
-
Jag tycker att de äldre nässlorna smakar träigare och mer "jord". Personligen väljer jag att bara plocka den översta rosetten på späda skott. De smakar bäst, tycker jag.
-
Jag plockar allt..stam och hela skiten...kokar upp, silar av o kör ner i mixxern till en härlig smet.
Favvorit Recept: snabbt o gott
Feta ost pasta med nässlor o vitlök..
koka pasta.
fräs lite vitlök, lägg i nässelsmeten och rör om tills det är blandat.
tärna fetaosten och planda allt i en bytta...
-
nu när våren har kommit så har jag hunnit ut å plockat väldigt mycket nässlor men nu står ja här med nässlor å kommer inte på mer än nässelsoppa... är det nån som vet vad man kan göra mer av nässlor??
nässelte....
-
nu när våren har kommit så har jag hunnit ut å plockat väldigt mycket nässlor men nu står ja här med nässlor å kommer inte på mer än nässelsoppa... är det nån som vet vad man kan göra mer av nässlor??
nässeltoast! 4personer.
ca 1liter små nässlor (200g)
1msk smör
1dl mellangrädde eller vispgrädde
1krm salt
1/2 krm vitpeppar (helst nymald)
4skivor bröd av valfri sort.
skölj nässlorna väl.
koka dem i lättsaltat vatten i 5 minuter.
häll bort vattnet och låt nässlorna rinna av.
fräs dem i smör i grytan i några minuter.
tillsätt grädde,salt, vitpeppar.
rosta brödskivorna(om du vill) och täck dem med dem varma nässlorna.
njut!
-
skall man alltid förvälla nässlorna?? eller räcker det med torkning? hur länge ska de koka isåfall?? räcker 5min???
jag är lite nybörjare på sånt här ??? ;D
-
Man kan antingen förvälla eller torka. Koka upp saltat vatten och ha i nässlorna, ca 5 min.
-
Tack Nettus för svaret :)
-
Nässlor, ringblomma, kamomill.. Mycket mumsig blandning till te...
-
dalatös: såg att du inte fick svar på din fråga riktigt. Nässlor kan användas som spenat ungefär. Då är det färska och förvällda. Torkar du nässlorna går de att ha i det mesta. Som, du uttryckte det, torkad persilja...bara att strö i allt efter behag :).
-
Hur stora ska nässlorna vara? Är det så att näringsinnehållet minskar ju högre/äldre de blir? Nu finns det ju massor av små fina skott, ska jag bege mej ut redan och skörda?
JA DEN FRÅGAN SÖKER VI SVARET PÅ? När är nässlan som bäst att skörda? för förvällning o, infrysning. mvh, Barbro o, Bengt.
-
JA DEN FRÅGAN SÖKER VI SVARET PÅ? När är nässlan som bäst att skörda? för förvällning o, infrysning. mvh, Barbro o, Bengt.
Som vanligt.....primörer är bäst! Skörda....nya kommer...skörda igen! På äldre: ta bara topparna!
-
Jag brukar plocka nässlor , med stjälk o blad ,torkar dom och smular sönder , sedan förvaras dom i en hink med ett tätt lock och ger till hundarna i deras mat vintertid , nässelsoppa gör jag också men bara på färska nyplockade .Har hört att man ska plocka innan midsommar , att de smakar bäst o innehåller mest näring då , vet inte om det stämmer.
Lycka till o toppen med så mycket andra bra tips :)
-
Jag kom i somras på att man kan STEKA dem. så har man dem som en sidogrönsak till maten, eller vad det nu heter.
Man smälter ganska mycket smör i en stekpanna (mycket smör och de blir nästan knaprigt friterade och underbara), sen slänger man i dem färska. vet inte hur länge jag steker dem men ett tag, de måste vara genomstekta överallt. Jag rör runt en del så allt blir stekt.
Jag testade att frysa färska oförvällda i en glassburk i somras. För någon vecka sedan tog jag upp dem och stekte, det fungerade faktiskt utmärkt.
PESTO, de är fantastiskt underbart på nässlor. förväll, krama ur, mixa i mixer med olja. sen kan man ha i vitlök, salt, hackade hasselnötter, solrosfrön, mandel, permesanost, etc, allt efter behag.
-
skall man alltid förvälla nässlorna?? eller räcker det med torkning? hur länge ska de koka isåfall?? räcker 5min???
jag är lite nybörjare på sånt här ??? ;D
Om man ska äta direkt så går det bra att lägga nässlorna i stekpannan med en smörklick eller olja, krydda med lite salt eller några drp soja, socker och lite buljongpulver eller prova att bryna ihop smör och curry och sedan låta nässlorna gå med i pannan. Eller vitlök och curry eller bara bryna pressad vitlök och /eller gul lök innan nässlorna . När nässlorna varit en stund i pannan kan man köra ner lite kokbar creme fraiche eller lite vispgrädde.
Ja egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
Går bra att torka oxå fast jag tycker att färgen blir grådaskig så de ser inte så goda ut.
Har inte provat att frysa in utan förvällning men ska testa det - tänkte man kan göra som med dillen - pressa ner i plastspannar och frysa utan tillagning/förvällning.
-
Jag plockar allt..stam och hela skiten...kokar upp, silar av o kör ner i mixxern till en härlig smet.
Ett tips helt i min smak! ;D
Måste fixa en mixer och skrida till verket.
-
Jag har precis förvällt lite nässlor- det blev inte mycket men mina händer gör för ont för att fortsätta....Nu undrar jag om det finns något jag kan göra med spadet som blev när jag förvällde nässlorna? Jag hade inte salt i som jag har läst här att man skulle, missade visst det.... ::)
-
Förvälla nässlor hänger med från gamla recept när man inte begrep bättre. - Men man kan göra allt med nässlor som man gör med spenat.
Jag skär nyplockade nässeltoppar och rör ner i en smält smörklick på järnet och knäcker ett ägg över och rör om, vänder och strax är det färdigt. - Varje dag månader i sträck.
-
....Nu undrar jag om det finns något jag kan göra med spadet som blev när jag förvällde nässlorna?
Baka med det! Frys in det om du inte ska baka just nu. Eller använd som bas i någon soppa.
-
Baka med det! Frys in det om du inte ska baka just nu. Eller använd som bas i någon soppa.
Är det verkligen nyttigt? Jag har hört att man kan vattna plantor med det, men att det ej är bra för människoföda (mycket nitrat kanske?).
-
Förvälla nässlor gjorde ängsliga som var rädda att de skulle bränna i munnen annars.
Man kan få nässlorna beskedliga genom att stoppa dem i en påse som man knådar lite.
Nässlor är inte giftiga. Alla tusentals träffar man får om man googlar på förvälla nässlor, är från folk som har lärt fel av varandra.
-
Är det verkligen nyttigt? Jag har hört att man kan vattna plantor med det, men att det ej är bra för människoföda (mycket nitrat kanske?).
Tanken slog mej också, precis när jag hade skrivit. ???
Men jag har ju problem med att slänga vad som helst, så jag liksom bara måste använda det... ::)
Nässlor är inte giftiga. Alla tusentals träffar man får om man googlar på förvälla nässlor, är från folk som har lärt fel av varandra.
Det kanske betyder att man kan sätta i sig kokvattnet, då? Om man till varje pris vill koka dem.
-
Jag plockar allt..stam och hela skiten...kokar upp, silar av o kör ner i mixxern till en härlig smet.
Favvorit Recept: snabbt o gott
Feta ost pasta med nässlor o vitlök..
koka pasta.
fräs lite vitlök, lägg i nässelsmeten och rör om tills det är blandat.
tärna fetaosten och planda allt i en bytta...
Gjorde det här nu.
Grymt gott och enkelt och snabbt! Ni bara måste pröva!
-
Detta kanske är lite off topic, men när jag varit ute och plockat nässlor stöter jag ibland på nässlor som blivit vita i färgen. Vad kan detta bero på?
-
Vet inte men om det är jordbruks mark dom är plockade på så kan ju roundap göra att det blir såna skador o färskiftningar i bladen / jonas
-
Kan verkligen rekomendera: NÄSSELPESTO :o :o :o :o
En svensk variant av den vanliga peston med basilika, pinjenötter, parmesan, vitlök och olivolja. Smakar helt underbart!
Förväll ca 1liter nässlor
Mixas med vitlök (efter tycke och smak)
vanlig sötmandel ca 1 dl
svensk rapsolja ca 1,5 dl
någon stark, god hårdost kanske västerbotten, drygt 1 dl
ev. salt
Glöm inte att krama ur nässlorna när de svalnat efter förvällningen. Annars blir peston lös
LYCKA TILL :-*
-
Förvälla nässlor är lika omotiverat som att förvälla persilja.
-
Förvälla nässlor är lika omotiverat som att förvälla persilja.
Och nu greppar till och med jag. Då blir det följaktligen inget kokvatten över, och jag kan sluta fundera på det.
Och därför jag satt i mej mängder av stekta nässlor idag istället, med massor av smör. Typ ett kilo... Det är verkligen skrämmande gott. Och förmodligen giftigt på grund av det.... Mängden!! Herregud!
-
Precis som MajasMamma nämner här ovan, Nessto!!! Jag har för avsikt att prova själv en här veckan och jag är säker på att det är toppengott.
-
Är lite fundersam över nässelvatten, nässelavkok, nässelte... kärt barn har uppenbarligen många namn för vad jag kan förstå så är alla de här samma produkt?!
Googlar man på nässelvatten får man upp info om att det är ett utmärkt gödningsmedel, men kollar man på de andra så verkar de vara rena rama dunderkurerna att själv dricka.
Idag när jag kokade nässelsoppa hällde jag i lite väl mycket vatten så jag hällde över lite i en skål och funderar nu på om jag ska dricka det själv (kan meddela att jag är gravid och ska föda närsomhelst ifall det har nån betydelse), ge det till kycklingarna eller hälla ut det i rabatten.
Förslag nån? ???
-
En ute-tunna med vatten och med några hävor nässlor i som får stå o, dra en tid, blir ett utmärkt gödningsalternativ!!!
"Ett lycka till" till familjen o, den lille/a nya!!! PS.. se upp med lustgas, de släcker ner vitamin B12. Brist på vitamin B12 kan i
sin tur utveckla ammnings-psykos, som många gånger lätt botas med reäla docer B12 vitamin. "Få i vården känner till detta"
mvh Bengt.
-
En ute-tunna med vatten och med några hävor nässlor i som får stå o, dra en tid, blir ett utmärkt gödningsalternativ!!!
"Ett lycka till" till familjen o, den lille/a nya!!! PS.. se upp med lustgas, de släcker ner vitamin B12. Brist på vitamin B12 kan i
sin tur utveckla ammnings-psykos, som många gånger lätt botas med reäla docer B12 vitamin. "Få i vården känner till detta"
mvh Bengt.
Tack tack!
Ska ta det lugnt med lustgasen, men använder hellre den än tar epidural...
-
Att dricka det vatten du hällde av går finfint..... precis lika bra som att äta soppan ;)
-
Att dricka det vatten du hällde av går finfint..... precis lika bra som att äta soppan ;)
Det låter bra det, kan behöva göda mig själv lite också =D
-
Intressant tråd detta. Har också funderat på vad man kan använda allt "ogräs" till.
Ursäkta en dum fråga, men bränner ni er in inte?
Och så här en bit in på säsongen när de blivit kraftiga, använder man bara bladen då?
-
Intressant tråd detta. Har också funderat på vad man kan använda allt "ogräs" till.
Ursäkta en dum fråga, men bränner ni er in inte?
Och så här en bit in på säsongen när de blivit kraftiga, använder man bara bladen då?
Handskar. ;)
-
Och så här en bit in på säsongen när de blivit kraftiga, använder man bara bladen då?
Ta de nyaste, späda bladen :)
-
Okej, handskar förstår jag. Men om man sen ska äta utan att förvälla, som det stod nånstans i tråden, så bränner man sig väl? Eller det är själva upphettningen, ex stekningen som gör dem ätliga?
-
Man använder topparna. Där man skördat innan blir det ju likadana färska skott igen. Plocka i en plastpåse och knöla till den så bränns dom inte mer.
-
Man kan även göra nässelöl. Jag har själv provat receptet som blev mycket lyckat även bland initialt skeptiska vänner.
[url]http://www.rivercottage.net/recipes/recipe.jsp?ref=recipes.200504041459[/url] ([url]http://www.rivercottage.net/recipes/recipe.jsp?ref=recipes.200504041459[/url])
Låter jättekul med nässelöl, men receptet verkar inte finnas kvar. Finns månne någon som sparat det eller har tips på annat recept som varit lyckat?
Mvh
Micke
-
I Storbritannien är nettle beer stort, det finns en massa recept:
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2011/may/18/homebrew-from-the-hedgerow (http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2011/may/18/homebrew-from-the-hedgerow)
http://www.instructables.com/id/British-Stinging-Nettle-Beer/ (http://www.instructables.com/id/British-Stinging-Nettle-Beer/)
-
Tack!
Har du testat?
-
Jag har faktiskt testat, men alltihop möglade. Annars brukar mina vinjäsningar fungera.
-
Jag har faktiskt testat, men alltihop möglade. Annars brukar mina vinjäsningar fungera.
Vet du vart det gick snett?
-
Bakade bröd med nässlor i idag. Tänkte att jag skulle göra det enkelt för mig så jag bara slängde i en skål med hela färska blad i degen. Blev jättegott!
-
Tarec i Trädgårdsonsdag lagade mat med ogräs idag bla nässelpesto som blandades ner i pasta ihop med andra tillbehör. Recept finns på svt.se recept under Trädgårdsonsdag.