Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: Pingu skrivet 27 mar-10 kl 08:50
-
Jag har idag några HC och funderar på att korsa med annan ras för att få upp tillväxten på avkomman men nu undrar jag vilken ras som kan passa ?
-
Jag tror att herford skulle funka bra.
-
Jag har idag några HC och funderar på att korsa med annan ras för att få upp tillväxten på avkomman
För husbehov alltså då?
-
Jag har 10 kor så det blir även till att sälja till slakteri
-
Jag tror att herford skulle funka bra.
Hereford är en av dom sämsta , speciellt med en så liten ras (viktmässigt små kalvar och små kor ) därför att herefordkalvarna har de största/bredaste skallarna och orsakar flest kalvningssvårigheter .
Tror nog att aberdin angus skulle passa bättre , bra tillväxt och hög marmorering/köttkvalitet , relativt små kalvar och lätta kalvningar . Även limousin kan passa bra högsta andelen kött på slaktkroppen (minst volym ben i slaktkroppen) .
-
För husbehov alltså då?
Är nyfiken på varför det skulle vara relevant?
-
Hereford är en av dom sämsta , speciellt med en så liten ras (viktmässigt små kalvar och små kor ) därför att herefordkalvarna har de största/bredaste skallarna och orsakar flest kalvningssvårigheter .
Tror nog att aberdin angus skulle passa bättre , bra tillväxt och hög marmorering/köttkvalitet , relativt små kalvar och lätta kalvningar . Även limousin kan passa bra högsta andelen kött på slaktkroppen (minst volym ben i slaktkroppen) .
Jag tror inte du ska vara så säker på det, jag känner flera stycken som kör den korsningen med väldigt bra resultat. Aberdin skulle också funka bra men limosin skulle jag inte välja.
-
Jag har också funderat på vad man vågar korsa dem med de växer ju så långsamt, är en lätt köttras.. Har varit och tittat på ett ställe där de hade hereford tjur till highlandkorna. Kalvarna såg fina ut. Är det någon som vet att man provat korsa med aberdin angust ? Eller någon annan ras än hereford ?
-
Belted Galloway ska vi ha,(eller Galloway)till våra Highland Cattle kvigor. :P
-
Jag har 10 kor så det blir även till att sälja till slakteri
Highland är ju så otroligt dåliga både på tillväxt o form, att du gör bäst i att byta ras om du har seriösa planer på att skicka till slakteri...
Du riskerar problem vid korsning med de stora köttraserna, utan att få ett nämnvärt bättre resultat i det sammanhanget.
-
Att jag har HC beror på att betesmarkerna är väldigt igenväxta och då gör HC ett bra jobb
-
Limousin har de minsta kalvarna av de stora köttraserna , dessutom har kalvarna väldigt nättta huvuden , så det är en jättebra korsning med mindre moderras .
bästa klassning på köttet och mer kött i förhållande till ben än någon av de andra köttraserna ,
Limousin är bra :D
Hereford är en stor chansning som jag inte skulle ta , en av anledningarna är de stora breda skallarna och procenten kalvningssvårigheter och dödfödslar .
-
Innan jag skrev här hade jag tänkt att skaffa angus eller belted gallowaytjur men det är alltid intressant med andra synpunkter
-
VI har en del olika nötraser i vår kobesättning, och har alltid använt herfordtjur.
Vi har en HC i vår flock som varit med i många år, tror hon är runt 10-12 år nu. Hon har mist en kalv, vad som hände vet vi inte. Resten av kalvarna har varit ganska stora, oftast med benproblem, vet säger att det är för att de ligger så trångt i henne.... men ingen har satt fast med huvudet. Hennes kalvar har växt bra och blivit , inte jättestora men lagom samt kraftiga. Jag vet att herfordkalvar, korsningar oftast har stora huvud, men till skillnad mot många andra raser så är de trevliga sociala och harmoniska djur, inte galna och opålitliga som många raser.
-
Hmmm... vilka raser är galna och opålitliga då ?
-
När angusen kom till Sverige fick de rykte om sig att vara "livsfarliga" och det får dom lida av än idag .
Det var bara så enkelt att man inte visste hur de skulle hanteras , det var nytt med köttras här då .
Jag känner en besättning som korsat sina mjölkkor med angus för att få bättre utbyte i både kött OCH mjölk , då angus även har en hög mjölkprod. för att vara köttras .
Limousin är från början en arbetande ras och blir lugn och trevlig om man hanterar dom .
Har haft några "oringade" avels tjurar utan problem , gillar rasen starkt .
-
Hej!
Jag har erfarenheten att Anguskosningar har lätta kalvningar och ganska bra tillväxt! Har inte haft HC, men skulle inte börjat korsa dessa med annan ras- vill jag ha större tillväxt skulle jag skaffat annan ras.
på frågan om "galna och opålitliga" är det vad jag vet iförsta hand en hanteringsfråga, MEN jag kommer alldrig att skaffa Limosin!
mvh
-
Svårt val detta.... blir nog en ny hc tjur ändå... Känns lite kymigt att korsa stamboksförda, dna typade kor... det verkar vara dålig marknad för Hc till liv nu...om man inte sänker priserna förstås..
-
på frågan om "galna och opålitliga" är det vad jag vet iförsta hand en hanteringsfråga, MEN jag kommer alldrig att skaffa Limosin!
Limousin är en fantastiskt bra ras.
Dom är inte alls galna och opålitliga det är struntprat.
Men dom gillar inte att behandlas illa (smarta djur) inget hugg o slag till Limousiner! Det utlöser försvarsbetende från dom,
helt naturligt tycker jag..
Jag har haft Limousiner i 30 år dvs kor, ungdjur och o-ringade avelstjurar, inte är dom "galna o opålitliga" :(
-
just nu har vi två simmental i ungdjursstallet, och jäklar vilka galningar de är, blir hanterade och kliade varje dag och ändå är de livsfarliga, de har sparkat så jäkligt att både huvud och knän har varit i farosonen..... aldrig mer denna rasen eller korsning med den.
För att få lönsamhet i det så hade jag nog korsat med de små nötraserna som ändå är köttiga, det skadar ju inte djurens renrasighet att de får oäkta avkommor. Och du tjänar mera på det i längden, samt tar inte direkt risken att det blir svåra förlossningar.
Och som någon skrev, många nöt blir underbara individer om man hanterar, kliar, borstar lite osv med dem....
-
just nu har vi två simmental i ungdjursstallet, och jäklar vilka galningar de är, blir hanterade och kliade varje dag och ändå är de livsfarliga, de har sparkat så jäkligt att både huvud och knän har varit i farosonen..... aldrig mer denna rasen eller korsning med den.
För att få lönsamhet i det så hade jag nog korsat med de små nötraserna som ändå är köttiga, det skadar ju inte djurens renrasighet att de får oäkta avkommor. Och du tjänar mera på det i längden, samt tar inte direkt risken att det blir svåra förlossningar.
Och som någon skrev, många nöt blir underbara individer om man hanterar, kliar, borstar lite osv med dem....
Och vi har haft två Simmentaltjurar, numera bygger hela vår koflock på dessa tjurar och dom är hur snälla som helst ;)
Mvh
Charlotte
-
Innan jag skrev här hade jag tänkt att skaffa angus eller belted gallowaytjur
Belted Galloway ska vi ha,(eller Galloway)till våra Highland Cattle kvigor. :P
Titta här på svenska kalvningsresulten för Galloway innan ni gör det:
Galloway 6,9 % svåra kalvningar 10.3% döda kalvar.
Det är det absolut sämsta resultatet av Köttraserna..
Katastrofalt dåligt..
-
just nu har vi två simmental i ungdjursstallet, och jäklar vilka galningar de är, blir hanterade och kliade varje dag och ändå är de livsfarliga, de har sparkat så jäkligt att både huvud och knän har varit i farosonen..... aldrig mer denna rasen eller korsning med den.
Hade en arbetskompis inom avbyteriet som jobbade på en gård med 1 simmental ko , hon var så stor så sparkarna tog i ansiktet , och min arbetskompis fick tänderna utsparkade .
Annars har jag bara mött "livsfarliga" djur inom HC-rasen .
-
ja deras horn gör dem ju farligare, man ska akta sig noga.
-
Den avelsflock jag tänker på gick tillsammans med hästar .
Tjuren knep den ena hästae efter den andra .
Sista hästen kröp till en granne och dog på trappan med tarmarna liggande bakom .
Den första hästen tog man som en olycklig omständighet , den andra började dom fundera och tredje och sista var det för sent .
-
När det gäller val av ras och korsningar så finns det inget rätt eller fel det beror på vad man vill ha ut av dom vilken typ av gård, byggnader, beten mm.
-
Har själv 3 st Highland Cattlekvigor och ska nästa år korsa dom med en ras som ger lite mer kött men samtidigt skall vara härdig så att dom kan gå ute i lösdrift och ha lätta kalvningar..köttet ska vara för egen konsumtion och eventuella kvigkalvar ska behållas.
Jag väljer mellan följande:
1. Galloway/Belted Galloway
2. Limousine
3. Angus
Har någon erfarenheter av dessa korsningar..inte rädd för ev sprallighet hos tjurarna som föds upp vad det lider?
Ska behålla tjuren i ett par år och sen korsa tillbaka HC på kvigorna som blir resultatet av korsningen..borde ge djur med något högre köttproduktion men samtidigt behålla härdighet och lätt kalvning..upprepa detta i nästa generation osv..ser det här som ett långtidsprojekt..synpunkter
-
Har själv 3 st Highland Cattlekvigor och ska nästa år korsa dom med en ras som ger lite mer kött men samtidigt skall vara härdig så att dom kan gå ute i lösdrift och ha lätta kalvningar..
Jag väljer mellan följande:
1. Galloway/Belted Galloway
2. Limousine
3. Angus
Har någon erfarenheter av dessa korsningar..inte rädd för ev sprallighet hos tjurarna som föds upp vad det lider? synpunkter
Jag skulle inte betäcka HC kvigor med en av de stora köttraserna
kor ja men inte kvigor.
Galloway
har väldigt dåligt kalvningsresultat=svåra kalvningar/döda kalvar
Limousine
är en tung köttras och kräver bra foder (protein)
tveksam till att lynnet HC x Lim blir bra också..
Men jag begriper inte varför ni som har HC och vill ha mera kött, helt enkelt inte byter ras?
Alla köttraserna är ju härdiga och kan gå i lösdrift!
(svårare kalvningar har ju bara Charolais, Blonde, Galloway)
-
Nu är jag ingen koexpert men vad jag förstår så klarar hc riktig lösdrift med endast vindskydd och med´tillskottsfoder(ensilage) endast under de bistra vintermånaderna + att de klarar kalvningar mycket bra och verkligen utnyttjar magra betesmarker till max..eftersom jag inte är så intresserad av att maximera kött kontra kronor utan även ser till arbetsinsats, investeringskostnad+nyttjande av hela markerna så tycker jag att hc är bra att ha som grund..genom att korsa in nån lite tyngre/mer musklad ras så räknar jag med att få en viss mängd extra kött på de jag slaktar...låter detta helt fel?
-
Ja har man väldigt dåliga beten, så passar ju HC.
Den passande partnern då, måste bli Hereford
rasen som blir fet av att titta på gräset ;)
Men de köttraser som växer bra behöver mat (protein)
och korsar du då med en sån ras blir avkommorna inget extra,
när dom ska växa på de dåliga betena.
F.Ö är ju Highland inte någon "klara kalvningarna bra" ras mer än flera andra köttraser.
Angus, Limousin, Hereford, Simmental kommer också under 1% svåra kalvninger.
I Canada har man Angus och Limousin ute året om utan vindskydd el. ligghall, med endast ensilage utställt, så de är härdiga så det räcker...
-
Ja har man väldigt dåliga beten, så passar ju HC.
Den passande partnern då, måste bli Hereford
rasen som blir fet av att titta på gräset ;)
Men de köttraser som växer bra behöver mat (protein)
och korsar du då med en sån ras blir avkommorna inget extra,
när dom ska växa på de dåliga betena.
F.Ö är ju Highland inte någon "klara kalvningarna bra" ras mer än flera andra köttraser.
Angus, Limousin, Hereford, Simmental kommer också under 1% svåra kalvninger.
I Canada har man Angus och Limousin ute året om utan vindskydd el. ligghall, med endast ensilage utställt, så de är härdiga så det räcker...
Jamen då måste ju en korsning m angus vara bra..borde bli mer kött än ren hc..lite boost i hybridpower ;) varför endast avla på rena raser..hybridavel har ju en hel del fördelar om man nu inte ska sälja avelsdjur..utomlands korsar många hc med angus..betäcker mina vid 25 mån ålder så det finns ju lite tid att fundera
-
sen använder jag en hel del spannmål i hönsarbetet om det skulle behövas tillskott fast ingen av hc / angus ska ju ha annat än grovfoder
-
Hej!
Det gjordes för några år sedan forskning på vilken/a raser som var bäst på att "rensa upp" igenvuxna beten- Det visade sig då att det fanns ingen skillnad mellan raserna utan det var kon som visade kalven vad den skulle äta- mao var det stor skillnad mellan kor som var "vana" att gå på magra beten och de som var vana vid "bete på åkermark".
HC är en ras som klarar sig på mkt magra beten men detta på bekostnad av tillväxt, dom har ju inte jättebra tillväxt på bra bete heller- medans en tex simmental blir "skitmager" om den går på ett bete som HC klarar sig på (tillväxten kan för den skull vara densamma)- dock kan simmentalen bättre utnyttja gott bete till fullo.
HC torde behöva mindre underhållsfoder , bland annat väger dom mindre och har mer päls, men dom flesta som har dikor i ligghall vet att dom klarar sig mer än väl med fri tillgång på grovfoder:
mvh
-
Nu är ju inte alla delar av betet dåligt..hade 3 hästar på ca 2,5 ha ifjol men ytterligare 1,5 ha med halvtaskigt bete finns(slyuppblandat) det är säkert så att kon visar kalven men vad säger ni då--är det helt åt helvete att korsa angus med hc? Internationella undersökningar visar ju på motsatsen. Om jag nu har 3 hc kvigor som ska betäckas nästa år och kommer att ha tillgång till 2,5 ha bra och 1,5 ha mindre bra bete vad skulle ni då betäcka med..hc livdjur är ju dåligt betalt så hc-tjur lockar inte.
-
Angusen kommer från skottland likt gallowayen , men från något bättre mark . Men ändå betydligt sämre än England .
Angusen är ju en liten hårdför ras som kan klara sig på lite sämre marker och ändå ge i förhållande gott köttutbyte .
Så det tycker jag inte , angus är en bra ras , som även den kan leva gott utomhus året om .
-
Angus har lite enklare kalvningar än Galloway och ger mer kött på magrare bete än Limousine..det lutar starkt åt Angus men jag vill ändå höra för och emot på övriga raser..Herefords storskallar, kan det bli ett problem på mina hc-kvigor och vad tror ni om tillväxten på Hereford kontra Angus på relativt magert om än inte dåligt bete?
-
Angus = snabbare tillväxt när betet är som bäst , högre köttkvalitet
-
Aberdeen Angus heter rasen väl?
Jag vet att jag själv funderae på dom i nåt skede när jag hade möjlighet att arrendera en gård.
Dom är relativt småväxta, tåliga värkar dom vara och ha bra humör och kynne och ha bra köttansättning.
-
Aberdeen Angus heter rasen väl?
Förr hette de så, numer bara Angus.
-
Tror att angus passar bra till hc i mitt fall..ursäkta en riktig noobfråga men när tjuren betäckt kvigorna, vad är bäst(ekonomiskt sett)
1. slakta - hur många kg kött får man ut av en välväxt angustjur? Köpa ny tjur nästa år.
2. behålla till nästa säsong och betäcka igen.
alternativt
seminera
För och nackdelar med ovanstående
-
Semin är ju billigast med tanke på att vi har bra tjurar att välja bland. De tillhör de bästa av sin ras. Dock kan det vara knepigt att se brunst på dikor och man måste kunna fixera djuret.
Jag gör så att jag seminerar kon 1-2ggr sen lånar jag en tjur av grannen som får ta omlöparna.
Ska man korsa HC är det klokt att ta någon tjur som inte ger horn på avkomman. Ett stort problem med HC på slakteriet är att de har så stora horn att de inte kan gå i de ordinarie gångarna utan måste ta en specialväg in.
-
Semin är ju billigast med tanke på att vi har bra tjurar att välja bland. De tillhör de bästa av sin ras. Dock kan det vara knepigt att se brunst på dikor och man måste kunna fixera djuret.
Jag gör så att jag seminerar kon 1-2ggr sen lånar jag en tjur av grannen som får ta omlöparna.
- Är det billigare om man måste ta ut vet som inseminerar 3 kvigor och kanske ändå måste släppa ihop dom med en tjur och om man tar hänsyn till att vi i dagsläget inte har eget nötkött utan måste handla det i affär..om jag hemslaktar och hängmörar angustjuren efter förättat värv/alt på hösten så får jag ju en del kött därifrån..hur mycket kan man räkna med från en vuxen tjur och hur är "kvalitén" på äldre tjur smak/konsistens-köttstruktur?
-
Ska man korsa HC är det klokt att ta någon tjur som inte ger horn på avkomman. Ett stort problem med HC på slakteriet är att de har så stora horn att de inte kan gå i de ordinarie gångarna utan måste ta en specialväg in.
-Där passar ju angus bra fast vi tänker nog hemslakta allt..har en kompis som är slaktare på ett större slakteri+en del privatslakt som har lovat att rycka in
-
Ska man köpa en bra angus-tjur kostar den 15000 och däröver. Varför jag släpper ihop korna med tjur är för att jag vill ha koncentrerad kalvning.
Vetrinären seminerar inte, det gör seminören ifrån husdjursföreningen.
-
Behöver du verkligen en högklassig tjur som kostar en förmögenhet då avkommorna ändå ska slaktas, bättre att leta upp någon som har rasen och vill sälja ungdjur, tyvärr oftats kalvar, och tala in om vad du ska ha den till för då höjs priset direkt, tro mig. tyvärr får du föda upp tjuren och ha den tills den är stor nog att betäcka med. Men du slipper det enorma inköpspriset. Eller så får du hyra en tjur under sommaren, kan man oxå göra.
Själv föredrar jag helt klart ett äldre nötdjur än en kalv. VI äter inte våra förrän de är ett par år gammla, och oftast är det gammla avelskor som hamnar i frysen för att slippa den hemska turen till slakteriet.... och de smakar underbart bra.
-
Hur gamla ska dom vara när man köper dom och vad kostar dom då..siktat in mig på Angus som det känns
-
Köper man tjur ifrån okontrollerade besättningar får man vara berädd på överraskningar.
Tex kan ju tjuren haft en hög födelsevikt och då nedärver de oftast det.
Med semin får man jättebra tjurar till ett lågt pris.
Köper man tjuren på hösten kan man komma ned i priset.
-
hemslaktar och hängmörar angustjuren efter förättat värv/alt på hösten så får jag ju en del kött därifrån..hur mycket kan man räkna med från en vuxen tjur
En väluppfödd Angustjur väger slaktad ca 320 kg vid 18 mån ålder.
(320 kg är alltså då både ben+kött, så ca 256 kg rent kött)
Hur gamla ska dom vara när man köper dom och vad kostar dom då..
6 månader renrasig/normalstor då kostar den 6000 kr (18kr/kg)
-
kg priset på köttraskalvar av korsning ligger just nu på 24 kr kg levande, det mycket högre nu än på länge, för ett halvår sedan kunde man få dem för omkring 14-17 kr kg.
-
kg priset på köttraskalvar av korsning ligger just nu på 24 kr kg levande, det mycket högre nu än på länge, för ett halvår sedan kunde man få dem för omkring 14-17 kr kg.
Fan! Jag fick precis klart med att köpa en sent född anguskviga(nov 09) och en angus/charolais(75/25) kviga 1 år..dom vägde 450 kg tillsammans och jag skulle få dom för 13 kr/kg(trodde hon..skulle kolla upp aktuellt pris >:( ) ska avyttra mina hc-kvigor...det går fort i hockey ::)
-
kg priset på köttraskalvar av korsning ligger just nu på 24 kr kg levande, det mycket högre nu än på länge, för ett halvår sedan kunde man få dem för omkring 14-17 kr kg.
Är det priset på tjurkalvar som är 24?
-
Finns det någon som har bilder på HC-Anguskorsningar?
-
Hur gamla ska dom vara när man köper dom och vad kostar dom då..
6 månader renrasig/normalstor då kostar den 6000 kr (18kr/kg)
När du skickar den till slakt 12 månader senare, då den ätit efter konstens alla regler (inte gått ute o blivit smal) så får du 8800 kr för den.
-
6 månader renrasig/normalstor då kostar den 6000 kr (18kr/kg)
När du skickar den till slakt 12 månader senare, då den ätit efter konstens alla regler (inte gått ute o blivit smal) så får du 8800 kr för den.
Det låter ju som en jättebra affär ::) vi ska dock inte köpa renrasig angus utan blandning mellan angus-charloise i tjuren och då hamnar vi lägre i pris...vi ska oxå behålla köttet själva, stor familj, och då blir det ju lite bättre vinst. 2 kor+1 tjur till att börja med. + tjurkalvar till slakt och kvigor in i besättningen...tjuren slaktas efter 2-3 betäckningar och nytt blod in när kvigorna är nog stora att betäckas
-
Jag kan inte låta bli att blanda mig i än fast jag inte håller på med kor nuförtiden. Om du korsar in en vanlig köttras, då får du kanske kalvar med anlag för bättre tillväxt. Men dessa måste ju ha bättre bete + kraftfoder om de ska växa bättre än renrasiga Hc. Kan du erbjuda det? Kalven lär sig av sin mamma vad som är bra mat. Betar kon sly så gör kalven också det. Men räcker det till? Kanske får du några riktigt magra krakar? Jag ser Hc som landskapsvårdare som betalar för vinterhöet med litegran kött... I en annan tråd stod det om Jakar. Vore det idé att betäcka Hc med Jaktjur? Dom är ju ganska lika.
-
Säger det ännu en gång, inget djur kan förväntas växa på buskar och ogräs!!!! Våra highlandkalvar får fri tillgång på kraftfoder från 6 månader fram till avvänjning. Där efter får tjurarna 4 kilo kraftfoder/tjur och dag samt fritillgång på bra ensilage! Vi slaktar tjurarna vid 18 månader och hamnar då på genomsnitt: slaktvikt 315 kg, kött R + och fett 3, bekanta till oss som också har HC når inte detta på 36 månader då deras tjurar/kalvar inte får kraftfoder! Det är nog dax att ända HC ryktet och börja ge djuren mat!