Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Miss Evil skrivet 03 mar-10 kl 22:42

Titel: myt?
Skrivet av: Miss Evil skrivet 03 mar-10 kl 22:42
Nu har man hört så många gånger att ifall lammets päls så mycket som vidrör köttet vid slakt kommer det att smaka illa.. Funderar på vad som ligger bakom denna "myten".. Att lamm skulle smaka kofta borde bero på så mycket annat, ålder,stress, brunst osv eller?
Titel: SV: myt?
Skrivet av: anders 67 skrivet 03 mar-10 kl 22:54
Nyklippta lamm/får smakar ull.Det är ingen myt.3 veckor bör det gå(minst)mellan klippning och slakt.
Att det kommer lite ull på köttet när man slaktar gör ingenting.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: Miss Evil skrivet 03 mar-10 kl 23:29
Där ser man, det har jag däremot inte hört. Kan vara bra att veta. Trodde det var vanligt att folk klippte lammen innan de skickade på slakt men de väntar kanske dessa veckor.
Har du hört någon biologisk förklaring till detta fenomen?
Titel: SV: myt?
Skrivet av: Birgit skrivet 04 mar-10 kl 07:09
Har själv aldrig märkt att så skulle vara fallet (klippning-slakt-ullsmak).

Det är ju som trådskaparen skriver, andra orsaker till kofta smaken. Framförallt att fettet hos vissa med ålder, av utfodring, stress och t.om ras val påverkar smaken.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: bloke1 skrivet 05 mar-10 kl 22:22
jag tror att myten har sitt ursprung i att man förr endast slaktade uttjänta djur och naturligtvis tog till vara köttet. man åt alltså får. fårens huvudsakliga funktion var ullen, men kött fick man normalt från andra djurslag. och det är klart - köttets smak och djurets doft är ju lite åt samma håll. om man är ovan kan man ju då tycka att det smakar "ull". men i så fall är ju ull väldigt gott. :)
Titel: SV: myt?
Skrivet av: Birgit skrivet 06 mar-10 kl 11:45
Det är väl klart att man åt även äldre djur. Men då jag själv slaktat och ätit djur som varit åtminstone 8 år gamla och inte mött "ull" smak, så tror jag fortfarande att det inte är den enda orsaken.
Dessutom har man väl alltid slaktar bagglamm på hösten.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: esten skrivet 06 mar-10 kl 11:48
Ämnet har diskuterats i mat hörnan .
Titel: SV: myt?
Skrivet av: ersam skrivet 06 mar-10 kl 15:32
Ofta är ullen skitig och kommer det i kontakt med köttet så blir det smuts där. Har inte märkt att det tar smak och det brukar försvinna när man skär bort fett och senor.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: bloke1 skrivet 07 mar-10 kl 20:29
Det är väl klart att man åt även äldre djur. Men då jag själv slaktat och ätit djur som varit åtminstone 8 år gamla och inte mött "ull" smak, så tror jag fortfarande att det inte är den enda orsaken.
Dessutom har man väl alltid slaktar bagglamm på hösten.
nu var det ju inte riktigt så jag menade, men köttet av ett äldre djur är av sämre kvalitet än från ett yngre, enligt min och många andras uppfattning. "sämre" kött och orginell smak gör ju inte marknadsföringen enklare.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: ulfg skrivet 08 mar-10 kl 07:37
Det där med kofta och ullsmak är en av de mer tröttsamma myterna jag vet om. Förr i tiden höll man inte får i första hand för någon köttproduktion. Det var ullen som var värdefull,
t. om. för gutefåren på Gotland. Det var väl därför också fårhållning nästan försvann från Sverige efter 1920 eftersom man slutade ta vara på ull. Så det fårkött man åt var ofta från gamla uttjänta djur som ibland kunde ha en fettansättning som drog åt ullsmak till. Myten om att fårkött smakar ull och kofta är dessutom en väldigt svensk myt. I "utriket" dvs resten av världen förstår man inte vad svenskarna pratar om eller vad de har för slags problem med lamm-eller fårkött. Att vi börjat äta lammkött igen i Sverige måste vara en av de mest positiva konsekvenserna av invandringen av nya, vettiga människor. Jag älskar Sverige  ;)
Titel: SV: myt?
Skrivet av: mobben skrivet 08 mar-10 kl 08:15
Nu har man hört så många gånger att ifall lammets päls så mycket som vidrör köttet vid slakt kommer det att smaka illa.. Funderar på vad som ligger bakom denna "myten".. Att lamm skulle smaka kofta borde bero på så mycket annat, ålder,stress, brunst osv eller?
Jag är inte hellt säker på att det är en myt. Jag tror inte att det är omöjligt att köttet kan ta smak om ullen kommer i kontakt med kroppen.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: Miss Evil skrivet 08 mar-10 kl 16:29
Jag är inte hellt säker på att det är en myt. Jag tror inte att det är omöjligt att köttet kan ta smak om ullen kommer i kontakt med kroppen.

Ok men hur tusan skulle det gå till? Kan ingen som tror på det svara? Skulle ullsmaken spridas från kontaktstället vidare till resten av köttet via vadå? Eller är det bara vid kontaktstället det smakar illa? Det är många som tror på det men har aldrig fått någon vetenskaplig förklaring..
Titel: SV: myt?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 mar-10 kl 16:44
Jag tror inte att smaken från ullen går in i köttet, det är ju en kort stund, och hur skulle det gå till rent praktiskt? Smak är antingen vattenburen eller fettburen, eller lite av båda. För att en smak ska spridas till något annat måste alltså antingen fett eller vatten tränga in i eller fastna på ytan i stor omfattning, och det tror jag inte att det gör vid kort kontakt mellan kött och ull vid slakt.

Däremot tror jag att vi åt fler gamla djur förr, och att vi inte kände till tricket med syra i maten när man tillagar kött, förutom möjligen ättika och ättikan användes mest till inläggningar. I medlehavsländerna och de muslimska länderna där man äter mycket får (och get) använder man mycket citron och vinäger i matlagningen, för att friska upp smakerna på det gamla köttet, vilket även bidrar till att göra köttet mört. Nuförtiden har vi lärt oss att använda syrliga smaker, och då blir fårkött jättegott. Men många äldre kommer ihåg de gamla smakerna, eller har inte lärt sig att använda de nya, och därför lever myten vidare.

Men att köttet skulle smaka ull, eller lite ämt och intetsägande, beror alltså på dålig kryddning, och ibland på att köttet blivit lite dåligt, det är min teori.
Titel: SV: myt?
Skrivet av: ulfg skrivet 08 mar-10 kl 18:25
Jag kan delvis köpa ieeniloracs resonemang, men i så fall är det knappast något som bara gäller fårkött, utan allt kött från äldre djur. Gamla uttjänta mjölkkor,  gamla grisar, utslitna sega höns, osv. De kanske alla behöver en skvätt citron eller ättika för att inte smaka frän kossa eller unken gris. Det där med ull i kontakt med kött är fortfarande gammalt nys från "di gamle". Tycker jag  >:D