Alternativ.nu

Djur => Andra husdjur => Ämnet startat av: LillaSophie skrivet 18 feb-10 kl 15:48

Titel: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 feb-10 kl 15:48
Jag funderar på akvarium i framtiden. Jag har väl lärt mig grunderna i akvarieskötsel förut, men är ärligt talat novis. kan man som tvättäkta novis våga sig på ett saltvattensakvarium, eller är det för avancerat och bör välja sötvatten iaf? nån här som kan och vet?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 18 feb-10 kl 17:56
Det beror väl väl på vad man är ute efter, och vad man har för resurser. Om man vill ha ett stort akvarium med massor av färgglada fiskar och snygga revbildande koraller så är det väldigt mycket att lära, och kostar enorma summor pengar.

Är man däremot nöjd med en eller några av de enklaste fiskarna och eventuellt några av de enklare ryggradslösa djuren så behöver det inte vara så otroligt svårt, fortfarande inte den billigaste eller enklaste hobby man kan ha, men en del av de enklaste fiskarna är snygga de med.

Det finns färdiga paket för nånstans 5000-10000:- som bör kompletteras för några tusen till som funkar för några få små enkla fiskar, och några enkla ryggradslösa oranismer, ska man däremot ha ett akvarium som det krävs mer än en man att flytta och det ska vara "massor" med fiskar och koraller är det inte svårt att komma upp i kostnader motsvarande en ny bil.

Så fundera på vad ni vill ha, det finns riktigt färgglada sötvattensfiskar också.
 
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Ostschnitzeln skrivet 18 feb-10 kl 18:31
Tänk på att inte skaffa ett för litet akvarium, lite större är betydligt mer lättskötta och man kan ha lite fisk utan at det blir för trångt. Annars upplever jag det svårast med akvarium att hålla intresset uppe, det är kul i några månader sen måste man städa en gång men skjuter lite på det och så blir dt jtteskitit och man ger upp. Så går det några år och man saknar dom där små fiskarna som var så fina när dom simmade att man plockar in tanken igen från traktorgaraget, häller i vatten coh fisk, sen går det några månader..

Men jag tror inte saltvatten är så mycket mer avancerat, rent svårtighetsmässigt. På djuraffären har dom koll, fråga där.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: bakben skrivet 18 feb-10 kl 18:35
Så fundera på vad ni vill ha, det finns riktigt färgglada sötvattensfiskar också.

Jag tycker att Malawiciklider är ett riktigt trevligt substitut för saltvattensakvarium. Fina färger på fiskarna och dom kostar inte lika mycket som saltvattensfiskar gör.

Jag har haft Demasoni, "Golden", Saulosi och Rödzebror.

Mer information om arterna finns tex på nordiska ciklidföreningen: http://www.ciklid.org/artregister/artreg_index.php (http://www.ciklid.org/artregister/artreg_index.php)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Skytten skrivet 18 feb-10 kl 18:38
Nordiska Ciklidsällskapet  (:)

De ger ut en kul tidning, en artikel om en analfena kan bli 2000 ord! :o
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 18 feb-10 kl 18:59
Har man aldrig haft saltvatten tidigare ska man börja med ett färdigt kitt med akvarium , saltvatten , fiskar och övrigt .
saltvatten balansen är så mycket mer känsligt än ett sötvatten så det krävs en bra balans . Så vill man inte vänta ett halvår på att få köpa sina första fiskar , så köp färdigt .

Eller satsa på ciklider . sydamerikanska är både stora och färggranna också .
Jack Demsey , Oscar , Red Oscar . Texasciklid .fl . De bör ha ett akvarium minimum 500 liter för att trivas .
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: softarn skrivet 18 feb-10 kl 19:14
Vad är en analfena?

Helt enkelt ett namn på en av de fenor som de flesta fiskar har. Fast man kan ju få för sig att det kan betyda nåt annat i andra sammanhang kanske.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 feb-10 kl 19:53
Vad är en analfena?
Den fenan som sitter på undersidan av fisken, vid analen. Logiskt nog...  ;)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 19 feb-10 kl 12:33
oj, då ligger man i migrän en natt och det blev massvis med svar i tråden  :o

jag vill ha ett akvarium modell större - kring 750 liter  :-[. ja, jag vet, det är enormt stort, men som nån sa nedan så är det ju finast så. jag tycker att det är så fint med många färgglada fiskar, koraller och lite andra djur som kryper omkring på botten. ett akvarium i småbilsklassen är alltså min önskedröm om jag förstått rätt. men man kanske kan börja med ett sötvattensakvarium i den klassen och spara ihop och skifta över till saltvatten sen? (byta ut allting innan förstås)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 21 feb-10 kl 21:16
720 liter är en vanlig standardstorlek som då och då dyker upp beg på annonser för inte särskilt många tusen. Viss del av utrustningen funkar till både sött och salt, men du får vara beredd att komplettera upp rätt ordentligt när du går över till salt. Visst kan man komplettera upp viss del av utrustningen efterhand medan har salt också, allt eftersom man skaffar fler och mer krävande organismer. 
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 21 feb-10 kl 21:44
hur är det med begagnade kar? jag läste nånstans att det finns risk att begagnade akvarium kan börja läcka när man kommit hem med dem?

jag tänkte mer på att kanske ändå börja med ett sötvattensakvarium för att få in lite rutin i det hela? det är ju lite olika bud man får då man läser på olika sidor och bloggar samt i olika forum. vissa säger att det är svårt med saltvattensakvarium och vissa säger att man visst kan ge sig på ett sånt som nybörjare också. ???
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Luff skrivet 21 feb-10 kl 21:49
jag vill ha ett akvarium modell större - kring 750 liter  :-[. ja, jag vet, det är enormt stort, men som nån sa nedan så är det ju finast så.

Fniss. Stort m 750 L - vi har ett 980 L inbyggt i badrumsväggen. Det kräver en mycket intresserad person att greja m lampor, vågpumpar, matstrejkande klättrande anemoner, korallätande fiskar, gastuber. Vackert är det men jag föredrar mina höns framför makens akvarier.
Gå in på www.saltvattensguiden.se (http://www.saltvattensguiden.se) så hittar du mycket kunskap. Maken hänger där ofta o snackar kemi o annat obegripligt.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 21 feb-10 kl 22:01
tack, där har jag redan läst flitigt. akvariet ska in i väggen är det tänkt, men det hör ju det estetiska.

akvarium har jag velat ha länge, men har aldrig fått för föräldrar/sambor. nu har jag fått min sambo att acceptera tanken att vi kommer att ha akvarium efter flytten, så nu jäklar.  ;D

980l tror jag inte karln min skulle gå med på. han är redan nojig för diverse vattenskador. "tänk om det välter/spricker/börjar läcka/annan katastrof inträffar". sen måste man ju ha en tillräckligt lång vägg också.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 21 feb-10 kl 22:28
Tillräckligt lång vägg - och tillräckligt stabilt golv - och tillräckligt rak väg från dörren för att få in det!

Tänk på att det kommer till lite kostnader som man kanske inte tänker på direkt. Har man ett akvarium med värdefullt innehåll så är det klokt att ha ett karantänsakvarium, likaså att ha en sjukstuga.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 21 feb-10 kl 22:44
jo, sånt måste man ju tänka på, men just nu har vi inte ens flyttat än, så jag vet inte heller hur väggen ser ut.

det som intresserar mig just nu är ju om nån här har ett saltvattensakvarium (och som är intresserat av sitt akvarium hemma ;) ) och som kan berätta lite om hur svårt de tyckte att det var i början och vad de kunde innan dess. att det kostar mycket har jag ju förstått och jag läser ju på lite olika ställen om akvarium. det där med att ha små kar för sjuka/nya fiskar lät vettigt, tack för tipset.

kanske nån kan visa lite bilder på de fiskar som finns hemma därute i alla alternativa hem? hur är det med musslor, finns det musslor att köpa för att ha i akvarium?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 21 feb-10 kl 22:52
Beroende på var du bor så kan en sak att tänka på vara att det är väldigt få affärer som säljer saltvatten, här i Skåne tror jag bara det finns en stor zoobutik som har saltvattensdjur i några större mängder.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 21 feb-10 kl 23:21
men kan man inte göra saltvatten själv efter att man har börjat med ett startkitt färdigt saltvatten? eller går det åt mer än man hinner göra eller är det så pass svårt att man som nybörjare verkligen inte ska försöka sig på det? ???
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Skytten skrivet 22 feb-10 kl 08:15
Vid akvarium på 1000 liter eller mer, bör man undersöka om underlaget håller för tyngden.
En akvariefantast jag känner, inhandlade varje större begagnade akvarium på Blocket han kunde komma över, och fick sättningar i golvet.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 22 feb-10 kl 09:43
Här ska du få ett "recept" på salt till ett saltvattensakvarium .
Då kanske du förstår varför du ska köpa färdigt .
Sedan ändras salthalt/balans om tempeaturen ändras , PH och DH .åste också kollas regelbundet .
Många av saltvattens fiskarna är känsligare för sjukdomar om det inte är optimalt i akvariet .
Saltvatten:
2765 g Natriumclorid NaCl
692 g Magnesiumsulfat krist. MgSO420
551 g Magnesiumklorid krist. MgCl2+6H20
120 g Kalciumklorid krist. CaCl2+6H20
65 g kaliumklorid KCl
25 g Natriumbikarbonat NaHCO3
10 g Natriumbromid NaBr
0,5 g Kaliumjodid KJ
1,5 g Strontiumklorid SrCl2
Sedan måste detta vatten stå med genomluftning , färskt ger det frätskador på fiskhuden .
Samma sak gäller vid vatten byten att vattnet ska blandas stå några dagar med genomluftning .
Alla elinstallationer måste vara "vattentäta" då saltvatten leder ström bättre . Och många saltvatten fiskar äter koraller och kan tugga på allt de kommer åt i akvariet .
Saltvatten stänker också annorlunda än sött vatten .
Saltvattensakvariet kräver också lite annan rening än sötvatten .

Så varför inte ha "svåra" , stora , vackra Ciklider ?
Titta på Diskusfisken , Symphysodon aequifasiata tex. den kan bli upp till 20 cm .
Passar i artakvarium .
Och ynglen är lättsålda och betalas bra av ciklider .
Har själv haft Oscar och Texas ciklider , i tre 500 liters akvarium .
Och det var inte kul att komma hem kl. 2 på natten med hela lägenheten badande i vatten efter att ett akvarium börjat läcka . Bodde på tredje våningen .

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 22 feb-10 kl 13:46
Vid akvarium på 1000 liter eller mer, bör man undersöka om underlaget håller för tyngden.
En akvariefantast jag känner, inhandlade varje större begagnade akvarium på Blocket han kunde komma över, och fick sättningar i golvet.

oj, ja nä. en sån fantast är jag nog inte. i så fall bör ju alla kar fördelas i hela huset. jag har kikat lite på blocket och 720 liter är mer än tillräckligt stort tycker jag. det blir ju otympligt och krångligt att hantera när det blir såhär stort eller större. men det är klart att man kanske inte borde ha för klent i golvet.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 22 feb-10 kl 13:52
tack för svaret esten. jo det verkar ju krångligt, det är därför jag frågar innan jag ger mig in på det. att bo på tredje plan och få en mindre översvämning är ju inte alls kul heller. men hur vanligt är det att ett akvarium börjar läcka? att risken är större när man inhandlar begagnade akvarium jämfört med nya förstår jag. man kanske måste silikona om dem efter att antal år? kanske man bör göra det i förebyggande syfte om man köper ett begagnad? hur är intervallerna då?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 22 feb-10 kl 14:05
men kan man inte göra saltvatten själv efter att man har börjat med ett startkitt färdigt saltvatten? eller går det åt mer än man hinner göra eller är det så pass svårt att man som nybörjare verkligen inte ska försöka sig på det? ???
Jag skrev lite slarvigt, menade levande invånare för saltvatten, inte själva vattnet. Det som inte är levande kan du få tag på i vilken zoobutik som helst (eller postorder), färdigblandat specialsalt likaså även om det kanske är beställningsvara i din lokala zoobutik.

Du behöver kolla upp ditt vatten på nya stället, om det ligger i jordbruksbygd finns risk att du har för höga nitrathalter i vattnet för att kunna göra ett acceptabelt saltvatten av sötvattnet, det gäller i synnerhet om du har egen brunn men på vissa ställen är kommunalt vatten på gränsen. Övriga egenskaper på ditt dricksvatten bör du också känna till så att kemin på det slutliga saltvattnet blir bra.

Anledningen att saltvatten betraktas som svårare är att havens kemi och naturliga kemiska tillstånd är mycket jämnare än sötvattnens. Detta gäller speciellt i korallhav, där ändras nästan aldrig kemin och temperaturen och därför mår inte de levande organismerna bra av sådana ändringar. Sötvatten (bortsett från de stora sjöarna i Afrika) varierar mycket mer både vad gäller kemi och temperatur t.ex. på årstid, översvämningar, regnväder, värmeböljor etc och därför är sötvattensdjur mycket mera anpassade till en föränderlig miljö.

Men vill man odla lite speciella sötvattensarter kräver det ofta att man härmar naturen med t.ex. regnperioder med tillfälligt annan föda, mörkare, kallare vatten och mera strömt. Därmed har man precis samma svårighet i sötvatten att skapa just de förhållandena man vill istället för att låta det bli som det blir.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 22 feb-10 kl 14:11
tack för svaret esten. jo det verkar ju krångligt, det är därför jag frågar innan jag ger mig in på det. att bo på tredje plan och få en mindre översvämning är ju inte alls kul heller. men hur vanligt är det att ett akvarium börjar läcka? att risken är större när man inhandlar begagnade akvarium jämfört med nya förstår jag. man kanske måste silikona om dem efter att antal år? kanske man bör göra det i förebyggande syfte om man köper ett begagnad? hur är intervallerna då?
Ett silikonlimmar akvarium som står helt plant börjar väldigt sällan läcka av sig själv. Men köper du begagnat kan det kanske vara klokt att kolla att glasen verkligen sitter fast.

Min erfarenhet av omlimning är det blir fulare än fabriksbyggt och sedan har man alltid den där gnagande känslan "Blev det bättre eller sämre?".
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 22 feb-10 kl 14:39
Om man inte håller rent från alger , kan dessa börja växa in mellan glas och silikon .
Det tar lång tid men kan orsaka läckor .

Ett helglas akvarium ska alltid stå på ett stadigt och jämt underlag . Tänk på det vid tex flytt . Då det kan bli sättningar i glasen som sedan ger upphov till sprickor .
Titta på glastjocklek så att akvariet är tillverkat för det vattentryck det ska hålla . I bland säljs hemgjorda akvarier med för tunnt glas .
Många flyttar av akvariet (begagnat) ökar risken för sättningar .

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 22 feb-10 kl 15:53
hm, man kanske borde satsa på ett nytt från affärn istället för att snåla till det med ett från blocket?

att det måste stå plant och att det är riskfyllt att flytta ett akvarium har jag läst på en hel del ställen, det är ju ganska logiskt också.

fiskaffärer som säljer saltvattensfiskar finns ju egentligen bara i de stora städerna (Malmö, Göteborg, Stockholm) och däromkring som det verkar.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 22 feb-10 kl 19:21
hm, man kanske borde satsa på ett nytt från affärn istället för att snåla till det med ett från blocket? ...
Jag tror inte du behöver vara orolig, jag har köpt alla mina akvarier utom två begagnade och inte haft några missöden.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Luff skrivet 22 feb-10 kl 19:39
Vårt akvarium är specialbeställt och golvet är specialbyggt för att hålla. Utöver akvariet så tar pumpar, lampor, sump och hinkar med diverse grejs i upp ett utrymme på säkert 4 kvm. Det är slabbigt m saltvatten så mattan är limmad högt upp. Diverse olyckor har hänt då det har runnit ut vatten så golvbrunn är nödvändig. Jag gillar vårt "lilla" tvrumsakvarie bäst där maken exprimenterat med självrenande bädd och därigenom minimerat slabbet. Där går det dock bara att ha "enklare" koraller och fiskar.
Lilla
(http://i46.photobucket.com/albums/f111/luff_78/sida10.jpg)
Stora
(http://i46.photobucket.com/albums/f111/luff_78/Akvarium3001.jpg)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 22 feb-10 kl 20:17
Det är nästan så att jag vill anmäla till moderatorn för att inlägget lockar en i fördärvet :o Mycket läckert!
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 22 feb-10 kl 20:37
*avis*

vem var det som sa att det går lika bra med ciklider?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 22 feb-10 kl 22:23
*avis*

vem var det som sa att det går lika bra med ciklider?

Faktum är att välplanerade malawiciklidsakvarier ofta misstas för saltvattensakvarier av oinvigda. Det är lättare att hitta fiskar med distinkta avgränsningar mellan de olika färgerna bland saltvattensfiskar, och de är har oftare täckning av de klara färgerna i princip på hela fisken. Vill man däremot ha ett gytter av aktiva färgglada fiskar är det malawiciklider du ska gå på.

Om du tänker efter så är det oftast väldigt lite fisk i saltvattensakvarier, och "inredningen" domineras ofta av olika nyanser av brunt, grått och beige, klart att fiskarna framstår som extra färgglada då. 

Angående beg akvarium som är silikonlimmade så är det mycket sällsynt med problem med att de läcker i fogen, man kan kolla lite på fogarna innan man köper, att limmet sitter fast och att det inte är hårt.

Det finns två "vanliga" anledningar att akvarier läcker, det är dels att bänken/ställningen ger vika, så att det uppstår en väldig snedbelastning, och det andra är att klåpare har limmat eller limmat om akvariet.

Akvariefogar har dåligt rykte fortfarande från akvarier med kitt i stället för silikon, kitt hade man slutat använda till akvarier för 30 år sen, men just myten om att akvarier behöver limmas om ibland gör att folk som inte kan limma akvarier gör det, och så hålls myten vid liv.

Det där med sättningar i glasen av flytt låter väldigt underligt, jag har flyttat som en nomad med flera akvarier, varav en del stora, och som varit med om ett flertal flyttar föra mig utan problem. Att träställningar/bänkar kan få sättningar kan jag hålla med om, men ett korrekt konstruerat och limmat akvarium som står på en bra ställning läcker i princip inte. 
   

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 22 feb-10 kl 22:29
Har letat bilder min inte hittat "miljöer" , bara enskilda fiskar .
Men jag hittade den här filmen .
aquarium 2 (http://www.youtube.com/watch?v=wMTqP9GVxd8#)

Malawi 2 (http://www.youtube.com/watch?v=mmkyzmVfyws#)


Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 22 feb-10 kl 23:05
oj, vad trångt det var i första akvariet.

ok, men då behöver jag ju inte oroa mig i onödan för läckande fogar. däremot är jag ju kluven än. det är helt klart imponerande snyggt med saltvattenakvarier, MEN det verkar vara så svårt och noga med allting ... det är ju trots allt levande fiskar och annat i karet och inga plastatrapper. det är ju dumt att riskera dem bara för att man är novis.  :-\
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Luff skrivet 23 feb-10 kl 10:33
Maken tjurar för att jag använder dom där bilderna - dom ger inte en rättvis bild - men det är dom enda jag har i photobucket.
Han snöar ju gärna in på arter så jag får påminna honom om att tänka lite färg när han köper så det inte blir grönt, blått, rosa och bara blaskiga färger.
Och innan ni nu blir alltför sugna så kan jag väl berätta att det på ca 5 år kostat minst 200 000 skr. Utrustning, koraller, fisk, lysrör, kemikalier mm mm.
Han hade ciklider förut och dom är minst lika vackra - dock blir akvarierna lite nakna då många ciklider äter upp all växtlighet.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 23 feb-10 kl 23:34
bilderna är nog så frestande, det är ett otroligt snyggt akvarium ni har därhemma kan du hälsa.

jag tror att det hela måste få sjunka in hos mig lite först. jag är inte ett dugg närmare beslutet än jag var när jag startade tråden, men har fått hel hel del svar ändå.

ciklider är ju växtätare - men går alla arter lika hårt på växtligheten? eller finns det nån som är snällare mot växter än andra arter? eller får de bara för lite käk om de börjar käka inredningen?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 24 feb-10 kl 01:09
Nja, alltså ciklider är olika, en mycket liten andel av dom är utpräglade växtätare, en större andel gräver, så man behöver lite hårdare och väl rotade växter till många av dom.

Blir de tillräckligt hungriga kan de ge sig på att äta växter även om det inte tillhör deras naturliga diet.

Jag har mycket växter även hos arter som anses växtätande.

Som nybörjare gör man klokt i att välja växtarter som är lite extra hårda och lättskötta, det finns ett antal sådana arter.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 24 feb-10 kl 11:11
Discusfisken ska ha tubifex , mygglarver , dafnier mm . Även oxhjärta står på deras meny , men det är omtvistat .

Man kan odla lövmask , eller daggmask .
Mjölmask och cyklops är annan mat ciklider tycker om .

Och de största som Jack Demsey och Oscar/påfågelsciklider äter tex guppy .

Annan mat är rå sill , lever , torskrom , äggula ,  hackad spenat , andmat(växten) ,

Som yngelföda är artemisia-nauplier och mikronematoder bra .

Så som du ser så är de mest "kött" på menyn .vilket också kräver en hel del av ägaren , då det lätt  "förstör" vattnet om det blir rester kvar .

Vet du att diskusfiskarna "ammar" sin avkomma ? De utsöndrar ett sekret på kroppen som ynglen äter av .
Många ciklider är munruvare och har alltså ägg och yngel i munnen .
Många får starkare och klarare färger under lekperioden .
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 24 feb-10 kl 12:40
nä, det visste jag faktiskt inte. men det där med guppis lät intressant, det är ju en bra ursäkt till ett mindre guppiakvarium nånstans i huset ;) ;D
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 25 feb-10 kl 17:51
Jo, olika ciklider har olika kostbehov, påfågelsciklider äter gärna guppys, men det är bara som snacks, ska man hålla en vuxen påfågelsciklid mätt på guppys behöver man en tropisk sjö att odla guppys i.

Påfågelsciklider är det många som gillar, de har ofta en stark personlighet, de är mycket lätta att lära saker som att hoppa upp ur vattnet och plocka mat ur fingrarna på en. 
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 25 feb-10 kl 19:02
Citera
de är mycket lätta att lära saker som att hoppa upp ur vattnet och plocka mat ur fingrarna på en.

världen första klickertränade fisk mao?  ;D

nja, skämt åsido. det som jag tycker är så snyggt med ett saltvattensakvarium är ju korallerna bl a. finns det ett sätt att härma sånt lite grand iaf i ett sötvattensakvarium utan att alla fiskar käkar upp det sen?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 25 feb-10 kl 19:25
Man brukar säga att man Inte ska använda stenar som innehåller kalk i ett sötvattens akvarium . Eller stenar som kan innehålla mineraler som reagerar med vattnet .

Men det går att med (rätt sorts) cement bygga formationer och färga till att efterlikna olika former .
Där kan man också , på samma gång , göra hål för att plantera växter på olika höjder .

Så gillar du koraller bygger du koraller med en lurvig växt i toppen .

Men man måste kolla noga så inte cement eller färg kan släppa ifrån sig kemikalier som kan vara skadliga för fiskarna .

Lavastenar och även stenkol går att använda i sötvatten  även eternitplattor fungerar .  :o

Sedan kan du ju också bygga fonder utanför akvariet bakom och på sidorna som ger en saltvattens prägel .

Fusk är att klisttra en tapet på baksidan , men kan vara ett alternativ om man tex har en olämplig bakgrund i övrigt .

det går att leka mycket med ett akvarium .
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 25 feb-10 kl 19:30
jo, jag har hittat lite olika beskrivningar om hur man bygger mindre och större "stenformationer" i frigolit och cementspackel - intressant och inspirerande läsning var det faktiskt. ja, tar man fiskar som inte käkar grönt, så kan man ju köra på lurviga växter.

så mineraler som kvarts och liknande får man inte använda till dekoration? hur är det med musselskal? big nono? allt som är snyggt är förbjudet eller krångligt.  :( tapet är verkligen fusk. det är inte ens snyggt tycker jag, iaf inte de lösningar jag har sett.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 25 feb-10 kl 19:38
Kvarts räknas in i gruppen inte bra .
Och snäckskal också , men jag har haft något litet utan att det har gjort något .

Man kan ju som jag skrev bygga fonder . En låda bakom med sand snäckskal och döda koraller , eller vad man tycker är snyggt så är ju problemet löst i en kompromiss .

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 25 feb-10 kl 19:49
Jag skulle säga att granit, gnejs och kvarts alltid är ofarligt. Kalksten och snäckskal passar bra i Malawi, Tanganyikasjön och saltvattensakvarium men inte i regnskogsakvarier.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 25 feb-10 kl 22:39
hm, man kanske kan lacka snäckskalen med lack man använder när man bygger akvarium/stenformationer i frigolit?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 26 feb-10 kl 07:37
Att kalkhaltaiga föremål skulle vara allmänt dåligt i akvarier är en gammal myt, det är bara om man ska odla vissa typer av extremt utpräglade mjukvattensfiskar som det är dåligt, men ska man bara hålla fiskarna så är det bara en fördel med snäckskal och liknande för alla fiskar som förekommer regelbundet i hobbbyn, och för de flesta arter som brukar odlas så blir det bättre vatten även för odling med kalkhaltiga föremål i akvariet.

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 26 feb-10 kl 12:27
ja, kanske man inte borde läsa på nåt alls? till slut vet man inte vad man ska tro. har kollat på lite olika forum och på varje sida fanns ett antal olika rekommendationer som alla sa mot varann. ??? det ÄR inte lätt att vara nybörjare.  ;D
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 26 feb-10 kl 13:36
Nej det är inte lätt, kanske det är en del av tjusningen för vissa.  ???

Det förekommer en massa myter om många saker inom akvaristiken, men det är väl som med i princip allt annat. Det finns en massa självutnämnda experter på internet. När man har akvarier finns det alltid en massa faktorer som spelar in, ofta gör folk ett antagande om varför det går bra eller dåligt för dom, sen sprider de detta antagande som om det vore en sanning. Många som vill framstå som duktigare än de egentligen är och pratar på om saker de inte har en aning om.

Inte bara nybörjar-besserwissrar på internet kan ha fel heller, det förekommer mycket myter i litteraturen också, sen är ju få saker absoluta sanningar, det finns flera synvinklar på de flesta frågor.

Jag har hållt på aktivt i mer än 30 år, följt en hel del trender och myter, många som jag för länge sen köpte med hull och hår, nu tror jag inte på nånting för ens jag fått det verifierat.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 26 feb-10 kl 14:06
men alltså hur stor risk är det: antar vi att jag tycker att det är urläckert med lite ametist och rosenkvarts i akvariet. sen har jag några tomma pilgrimsmusselskal efter middagen farsan och jag åt i höstas som jag har sparat och de åker också ner i karet på 720 liter. det kan väl inte vara så farligt att man med marginal kan plocka ut allting utan att hela besättningen dör om man ser att det inte funkar?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 26 feb-10 kl 14:14
musselskal som är lite tjockare och hårdare , tror jag funkar . Men jag skulle akta mig för tex blåmusslor som ju lätt skivar sig och spricker .

Av stenarna tar jag som riktlinje att det som ser ut att ha mycket mineraler insprängda får vara , men de som består av "renare" stycken åker i .
Man kan ju gå längs sjöstränder och plocka de brukar fungera .

Jag hade ett pärlemormusselskal i akvariet lite då och då det var ca 12 x 10 cm .

Men man får bilda sig en egen uppfattning genom att läsa , titta och lyssna och utifrån det skaffa sin egen "Tro" .
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 26 feb-10 kl 15:14
esten, jag förstår inte riktigt vad du skriver, det som uppfattas som stenar består normalt  av en eller flera mineraler.

Själv har jag slängt i stenar om jag "kännt för det", utan problem, om de varit uppenbart skitiga har jag rengjort dom först. I princip kan man stoppa i vad som helst som inte är känt giftigt eller löser upp sig i vattnet, vissa metaller, färger och saker som ruttnar under vatten, typ organiskt tyg, kan vara dåligt. 

Musselskal, rosenkvarts, inga problem, stoppa i bara.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: esten skrivet 26 feb-10 kl 15:48
Grovkorniga stenar där man tydligt ser "metalliska"  mineralinslag .
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 26 feb-10 kl 21:15
men alltså hur stor risk är det: antar vi att jag tycker att det är urläckert med lite ametist och rosenkvarts i akvariet. sen har jag några tomma pilgrimsmusselskal efter middagen farsan och jag åt i höstas som jag har sparat och de åker också ner i karet på 720 liter. det kan väl inte vara så farligt att man med marginal kan plocka ut allting utan att hela besättningen dör om man ser att det inte funkar?
Jag hade inte bekymrat mig ett ögonblick om det inte var att odla just regnskogsfiskar du tänkte göra, men så har jag inte förstått det  :)

Tänk bara på att det du stoppar i akvariet inte ser likadant ut efter några månader, då växer det oftast alger på det.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 26 feb-10 kl 21:34
jag tänkte ha nån fisk eller annat djur som äter alger och hoppas på att de betar även på "inredningen". annars kanske man måste plocka upp och rengöra inredningen ibland? hur gör ni?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: olof skrivet 26 feb-10 kl 21:40
Jag väljer inredning som det inte stör att det växer alger på - eller snarare har jag valt att ha sötvattensakvarium med massor av växter så att det inte finns något som algerna kan växa på  :) Men just nu är alla mina akvarium tyvärr tomma efter flytt, hoppas dock komma igång igen under året.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 27 feb-10 kl 08:50
Jag har liknande inställning som Olof, jag är själv inte så intresserad av att ha prydnadsföremål i akvariet, faktiskt så är jag inte så intresserad av att ha snygga akvarier alls, jag är mer biologiskt intresserad, och vill ha intressanta och praktiska akvarier. Men visst händer det att jag gör i ordning något växtakvarium så att det imponerar på de flesta.

Jo, det är lätt att få alger på föremål i akvariet, särskilt ljusa föremål så som rosenkvarts. Det finns en uppsjö med algätande fiskar och djur, och det finns en massa saker man kan göra för att minska risken för alger. Bara prydnadsföremålet tål det så kan du bleka/diska/koka eller vad du vill, i ett 720-liters behöver man inte vara särskilt orolig för om det skulle råka finnas en aning medel kvar, sköljer man bara av föremålet någorlunda efter behandling så är det bara att stoppa tillbaka sen.

Ärligt talat så tappar de allra flesta intresset för prydnadsföremål i akvariet, fiskar, växter och andra djur är så mycket mer intressanta.

Det är sen några årtionden rätt populärt med konstgjorda bakgrunder, själv tycker jag att de är rätt meningslösa i normalfallet, eftersom jag tycker man inte (eller knappt) bör kunna se bakgrunden i ett prydnadsakvarium för att alla växter som är i vägen.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Luff skrivet 27 feb-10 kl 19:29
Maken avskyr alla dessa pastellfärgade prydnadsaker så bara för att retas köpte jag ett blått flygplansvrak och la i saltakvariet.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 28 feb-10 kl 00:30
nä, usch ja. såna där plastförmål dregglade man över när man var 7 år gammal och som 7årig flicka brukar det vara normalt att älska kitsch. jag vill ju ha mitt akvarium lika mycket som prydnad som jag vill ha det som hobby, så det ska vara snyggt. men prydnadsförmålen ska komma ur naturen, därav mina funderingar kring kvarts och musselskal. det kommer säkerligen finnas de där obligatoriska rötterna samt en del växter där också. fototapet och liknande bakgrund är enligt mig lika mycket nono som plastslott och små skattkistor.

alger är ju förstås ett helt kapitel för sig, men har man akvariet inte i direkt sol och har ett och annat djur som käkar sånt, så bör väl det hela håller sig inom rimliga gränser?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 03 mar-10 kl 11:05
Luff, du är en elak en, har stackarn hämtat sig?

Sophie, naturliga prydnadsföremål, ja men då så. Alger löper man ändå lite risk för, men det går alltid att fixa. Ett av de akvarier som haft minst förfulande alger som jag sett står i fönstret i direkt söderläge, det växer alger vid bakrutan i det akvariet där man inte kan se dom för alla växter.

Ju bättre växterna mår/växer desto svårare får algerna det. 
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 03 mar-10 kl 12:46
ok, så vad gäller alger finns alltså också en massa olika bud? det jag har läst hittills är att man ska akta sig för att ha akvariet i direkt sol för att undvika algväxt så mycket som möjligt.  :-\ så det spelar ingen roll menar du?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 03 mar-10 kl 17:11
Visst är det spännande med alla olika bud?

Det är alltid en massa faktorer som spelar in när det gäller akvarier, alger behöver ljus och näring, visst är det så, men växter konkurrerar med alger, och växter behöver också ljus. Alger anses vara mer gynnade av plötsliga förändringar än växter, så om man ställer akvariet i fönstret och till exempel  ena veckan har persiennerna nere, nästa uppe och fortsätter att växla så kan växterna få det tufft.

Om man i stället försöker skapa en så stabil miljö som möjligt för växterna och väntar ut för att se vilken sorts alger som eventuellt får fotfäste så kan man göra små enkla justeringar i miljön för att förbättra växternas möjlighet att konkurrera ut algerna, åtgärden beror på vilken sorts alg det är, och det finns forum med folk som gärna hjälper till att identifiera alg-typ och att föreslå åtgärd.   

Jag gillar själv att ha många olika typer av algätande organismer, då jag hellre gör finjusteringar och väntar ut algerna än att skrapa.

Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att anstränga sig för mycket, "man" reagerar häftigt på att alger uppstår, river ut hela akvariet, och rengör allting i det och börjar om på nytt. Problemet är att växter och nyttiga nedbrytningsbakterier då aldrig får en chans att göra sitt, och algerna får en nystart. Ett nystartat akvarium har inkörsperiod på några veckor då risken för alger är stor, startar man då om akvariet så är man på ruta ett igen.

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 03 mar-10 kl 20:21
ja, det finns ju både fiskar (och skaldjur?) som käkar alger. jag i min enfald tror ju att det nästan räcker för att hålla algerna på mattan så pass att de inte stör. räcker det med lite sånt förutsatt att man har bra och stabila värden?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 03 mar-10 kl 21:00
Man kan aldrig garantera något så generellt när det gäller akvarier, men det du föreslår tillsammans med växter så ska du inte få några större problem. För det mesta ska du utan problem kunna hålla alger på en nivå att man inte märker dom om man inte letar efter dom.

Att få någon ny sorts alg är för vissa en välkommen ursäkt att få testa någon ny sorts algätare eller annan bekämpningsmetod, det är inte bara en gång som jag medvetet provocerat fram algtillväxt, oftast då av ovan nämnda orsak.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 03 mar-10 kl 21:38
ok, att provocera fram vissa algsorter överlåter jag till folk som har experimenterat med allt annat inom akvaristik. jag kommer att koncentrera mig på att hålla algerna på mattan och fiskarna vid liv ;)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 mar-12 kl 00:35
hejhopp - hittade min gamla tråd då jag googlade på akvarium  ;D hade helt glömt bort tråden  :-[, har nu läst allt igen och vill än en gång tacka för allt tålamod med mina frågor och alla de nyttiga svaren jag fick.  o:)  :-*

nu har vi flyttat och det är bestämt. jag ska få mitt väggakvarium i en alldeles nybyggd vägg mellan badrum och vardagsrum. golvet är en nygjuten platta på nedervåningen, snickaren tar extra hänsyn till mina önskemål. kan man få det bättre? ett bakslag bara - det finns bara plats för ett kar på 1,20 m  :-\ det blir inga 700+ liter mao utan det blir mycket mindre än jag hoppats på.  :'( det blir dessutom ett sötvattensakvarium.

nu är ju frågan begagnad eller nytt? vad jag har förstått så är priserna på blocket lite överdrivna. fast det är de ju på "valiga" zooaffärer också om man ska köpa nytt. sen pratas det om att begagnade akvarier ofta är repiga - på min tid fick jag lära mig i skolan att man bara kan repa glas med en diamant? vad gör folk då med sina akvarier? sen har jag svårt att hitta ett begagnad akvarium som är 120 cm brett. om jag skulle be glasmästaren att bygga ett akvarium åt mig, för att få det lite djupare = få ut mer liter på den begränsade bredden, kan jag då utgå ifrån att han kan bygga ett som håller? eller finns det specialfolk som kan göra sånt utan att jag kommit upp i den berömda småbilsklassen?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 16 mar-12 kl 16:21
Hej!
Vem som helst kan limma ett akvarium.
MVH
Jan
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Hagbard Handfast skrivet 16 mar-12 kl 17:28
Hejsan.

Till att börja med är det inga som helst problem att repa glas med annat än diamanter. Köper du ett begagnat akvarium kan du utgå ifrån att det finns repor i det. Dock är det ju inte säkert att reporna sitter i sidan du ska ha som framsida.

De flesta glasmästare har koll på vilken tjocklek som behövs på glaset i ett akvarium. Det är först och främst höjden på akvariet som bestämmer hur tjockt glaset måste vara för att hålla.

Och det viktigaste!! Kolla upp vad det står i er hemförsäkring om akvariet skulle brista eller det skulle uppstå läckage. Vissa hos vissa bolag får du ersättning för allt förutsatt att akvariet är "fackmannamässigt" gjort vilket innebär att  100% av dom bolag jag pratat med krävde att en glasmästare alternativt en akvarieaffär skulle ha gjort akvariet.
Men som Jan skrev, alla kan limma ett akvarium. Frågan är bara om man vill sova gott om natten...

Mvh
Hagbard
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 mar-12 kl 18:17
men då vet jag vad min glasmästare får pyssla med inom en snar framtid ;D

karet ska bli max 60 högt, så 10 mm glas borde det väl bli. men djupet på karet - när blir det opraktiskt? är 60 djup bra eller går det att sträcka sig till 70? akvariet kommer att vara jäms med väggen mot vardagsrummet, för att sticka ut ovanför tvättmaskin/torktumlare på baksidan.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 16 mar-12 kl 18:25
Hej!
Ju större akvarium desto lättare att sköta. Jag gjorde en gång ett akvarium som va 120 X 120cm i bottenyta.
MVH
Jan
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 mar-12 kl 18:34
jojo, det är därför jag vill ha störst möjligt ;D hur tyckte du att 120 x 120 gick att sköta? kom man åt överallt utan problem? kanske jag bara borde mäta var tvättmaskinens framkant kommer att hamna för att sedan låta burken gå kant i kant med maskinens framkant. då blir det väl typ 90 cm djupt iaf och då hamnar jag på nästan 650 liter. nästan ett stort ;D
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Jan lindgren skrivet 16 mar-12 kl 19:21
Hej!
Jag har haft så många akvarier så det har algrig varit några problem med att sköta dem.
MVH
Jan
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 mar-12 kl 19:36
jo, men min fråga är hur lätt man kommer åt alla hörn i akvariet när grundytan är 120 x 120, för jag är inte särskild lång och kan då tänka mig att det kan vara bökigt för mig att nå fram till andra sidan. vad finns det för allmän uppfattning om när ett akvarium får en djup som är krånglig att hantera?
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: Luff skrivet 16 mar-12 kl 19:38
Du får väl kolla ur långa armar du har. Maken når precis i vårt som är 70 högt och 60 brett då han bara kan komma åt det från baksidan ordentligt. Det beror ju på vad som hänger över och hur det är inbyggt i väggen.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 16 mar-12 kl 19:59
jo, nog får jag göra det. de där standardmåtten finns dock nog av en anledning, därav mina funderingar. får prova och fundera lite.

annan fråga: hur känsliga är diskusfiskar. de förädlade ska ju vara lite mera okänsliga vad gäller vattnets ph - jag vill ju fortfarande ha en fin mussla i akvariet. börjar diskussarna då flyta på rygg eller skulle det gå bra med tanke på hur stort/litet akvarium jag ska ha? tänkte mig 2 - 3 diskussar bara, vill ju ha lite annat också.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: sisel skrivet 16 mar-12 kl 20:12
Helt OT (ignorera om ni tycker det är ofint att kapa tråden);

I eftermiddags gick mitt akvariefilter sönder och det tar en vecka att få de reservdelar behöver bytas ut. Jag kan väl inte låta dem vara utan filter/syresättning i en vecka? Det gäller ett 150 liters sötvattensakvarium och platy/molly/botia/ancistrus.

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: mwson skrivet 16 mar-12 kl 21:14
Vi har akvarium till salu 250 liter (110x45x50)+120 liter+80liter+50liter+pumpar och andra tillbehör 1000:- för allt :)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 17 mar-12 kl 09:09
Alltid så stort som möjligt!

I mitt akvarium på 1x1m får jag visserligen stå på en fotpall när jag ska jobba direkt med handen längst bort, men jag undrar vad man inte kan göra med verktyg skaft? 

Diskus är inte så svårskötta, man får låta bli att gå på alla myter om dom, läs ett par artiklar som är skrivna av folk som verkligen odlar dom framgångsrikt, och inte alla de som rapar upp myter om dom som de läst och hört.

@sisel
Det beror helt på, men det mest lämpliga i alla lägen vore naturligtvis att skaffa ett filter till direkt, sen när du lagat det "gamla" filtret använder du båda. Man kan inte få för effektiv filtrering, även om man kan få för stark cirkualtion för en del fiskar, men det går ju att justera.       
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 17 mar-12 kl 17:32
@ fishyerik: jo, myter verkar det ju finnas gott om i akvariekretsar  o:) men jag provar väl. 2 - 3 diskussar, några tetror och en och annan cyklid bör väl kunna gå ihop? ??? för alla cyklider lär väl inte käka upp mina tetror?

så kanske ändå 1,20 x 60  x 120?. det är ju frestande, för det blir stort ändå, även fast det inte är så långt.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 18 mar-12 kl 07:54
Bottenyta på 1,2 x 1,2 med en höjd på 60cm, väggakvarium? Jag blir avis på riktigt om ni bygger det.

Diskusfiskar är också ciklider, och det finns massor av andra ciklider som funkar med diskus och tetror. Det gäller att planera valet av arter väl bara.

Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 mar-12 kl 09:37
;D jasså? ;D jag kan lägga ut en bild när det är klart  o:) jag vet inte om det blir 120 djupt, för väggen är inte färdig än. grundytan blir vägg plus djup på tvättmaskin. så kanske 1 m - 1,20 m nånstans däromkring.

såhär ser väggen ut just nu iaf (se bild). sen ska salas på ett varv till för isoleringen, jag står i vardagsrummet och ser mot badrummet. facken ovanför akvariet blir hyllor i badrummet (tvättmedel, fiskmat, handdukar, etc), facken nedanför akvariet blir hyllor i vardagsrummet (pärmar, prylar, etc).

jo, jag får besvära nån zooaffär med mina frågor, får google lite om vi har en akvarieaffär i närheten. zooaffärer litar jag inte riktig på ...
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 18 mar-12 kl 10:43
Vad gäller zooaffärer så generellt vill jag avråda från att gå till de stora kedjorna, det finns bra personal på en del av de butikerna, men oftast inte. Ofta prioriteras säljande egenskaper och låga lönekrav framför kunnande när de anställer personal.  Jag rekommenderar att i största möjliga mån att låta bli att gynna sådana företag, det allra mesta går att köpa billigare via internet, och även kunskapen kan hämtas där. Hittar du däremot någon småhandlare som är seriös och vet vad han/hon pratar om så gynna gärna dom, kedjornas butiker ploppar upp som svampar ur jorden lite här och var och konkurrerar ut seriösa handlare med sina jämförelsevis extrema marknadsföringsresurser.   
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 mar-12 kl 11:12
precis det intrycket har jag också fått. det var nån som annonserade ut diskussar på blocket - egen uppfödning. hur seriösa brukar såna vara? kan man köpa av en sån eller gör man då bort sig. såna små akvarie/djuraffärer som drivs av en entusiast med verkligt kunnande, gärna i nån källarlokal i ett hyreshus brukar jag tycka är trevligast på nåt sätt.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 18 mar-12 kl 12:47
Oavsett varifrån du köper diskus behöver du lära dig att kolla att det är friska djur du köper, hobbyodlare med jämn storlek på ynglen och pigga hungriga fiskar som ser sunda ut är väl största chansen att få bra djur. 
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 mar-12 kl 13:50
kanske inte så lätt för en nybörjare att se, men slöa fiskar känner jag nog igen.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 18 mar-12 kl 17:37
Det finns listor med kännetecken på internet, men de ska vara pigga, nyfikna och matglada, fylliga i formen och ha fina färger för sin variant, diskus som är mörkare än varianten ska vara ska man undvika.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: christinag skrivet 18 mar-12 kl 17:54
Man bör läsa på så mycket som går om den fiskart man tänker köpa. En bra ide är också att ta med sig någon som kan just den här arten och kan ge ett oberoende utlåtande. Diskusar är ju inte billiga precis och då kan det vara värt litet extra besvär att få fina djur. En annan bra ide är också att titta på hur akvariet de kommer ifrån ser ut i övrigt. Är det ett kalt akvarium, då kan det bli omställningsproblem då du släpper ned dom i ditt myllriga Sällskapsakvarium med en massa sikt- och simhinder, för att inte tala om alla nya grannar. Är det andra sjuka fiskar i akvariet, då kan fisken du köper bära smitta med sig fast den ser frisk ut. Det är mycket att tänka på!

Det finns nog inte något generellt som säger att "en privat säljare på blocket" skulle vara sämre eller bättre än andra. Det finns en hel del riktigt bra uppfödare i Sverige, tror dock att de helst säljer via andra kanaler. De bryr sig nämligen om vart fiskarna hamnar och vill gärna ha koll på det.

MvH
Christina G
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 18 mar-12 kl 22:25
jo, jag tänkte inreda akvariet först och köra ett tag utan fiskar, så att det kan stabilisera sig en aning. sen börjar jag med lite fiskar allt eftersom. det är nog planen iaf.

om ni vet av seriösa uppfödare får ni ju gärna tipsa.  o:)
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: christinag skrivet 19 mar-12 kl 00:10
jo, nog får jag göra det. de där standardmåtten finns dock nog av en anledning, därav mina funderingar. får prova och fundera lite.

annan fråga: hur känsliga är diskusfiskar. de förädlade ska ju vara lite mera okänsliga vad gäller vattnets ph - jag vill ju fortfarande ha en fin mussla i akvariet. börjar diskussarna då flyta på rygg eller skulle det gå bra med tanke på hur stort/litet akvarium jag ska ha? tänkte mig 2 - 3 diskussar bara, vill ju ha lite annat också.
Jag blir litet förvirrad när jag läser dina inlägg. Har du tänkt ha diskusar och en mussla i ett tavelakvarium? Eller är du inne på 60 x 60 osv nu? Det är kanske jag som inte fattar hur du tänkt.

Mussla och diskusar funkar inte ihop. Med musslan måste du ha mat fritt i akvariet nästan ständigt annars svälter den ihjäl. Tyvärr så tar filtret som diskusarna kräver hand om musslans mat. DVS kräver kanske de inte gör, men köper du standarddiskar som är uppfödda på oxhjärta och annan vanlig diskusmat så krävs det filter och tropiska temperaturer. Precis det motsatta för musslan. Dessutom är 2-3 diskusar inget kul för då blir det mobbning. De vill leva i grupper och om det finns en svag individ så är det inte så kritiskt med flera i grupp. Med bara 2-3 exemplar får du nästan köpa en "färdig grupp" som levt ihop på det sättet. Annars riskerar du att de går i väggen en efter en.

Helt OT (ignorera om ni tycker det är ofint att kapa tråden);

I eftermiddags gick mitt akvariefilter sönder och det tar en vecka att få de reservdelar behöver bytas ut. Jag kan väl inte låta dem vara utan filter/syresättning i en vecka? Det gäller ett 150 liters sötvattensakvarium och platy/molly/botia/ancistrus.
Inga problem. Filtreringen tar du hand om genom att byta vatten. Syresättningen räcker i princip till om akvariet är rätt dimensionerat för besättningen (jag har haft ofiltrerade kar i nära 50 år så jag vet skillnaden). Syresättningen som kommer från filtret är till för att ge det lilla extra som behövs i en stressig miljö med massa fiskar och kanske slappa vattenbyten och övermatning osv. Så skippa maten tills filtret är där igen så skall det säkert funka. Skulle dom börja kippa efter andan och stå uppe i vattenytan så kan du skicka ned några syretabletter (finns att köpa men är väl mera nyttiga för tillverkarnas plånbok än för din). 150 liter är här mycket säkrare än 50, så tag det lugnt.  :)

MvH
Christina G
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: fishyerik skrivet 19 mar-12 kl 06:13
Jag blir litet förvirrad när jag läser dina inlägg. Har du tänkt ha diskusar och en mussla i ett tavelakvarium? Eller är du inne på 60 x 60 osv nu? Det är kanske jag som inte fattar hur du tänkt.

Mussla och diskusar funkar inte ihop. Med musslan måste du ha mat fritt i akvariet nästan ständigt annars svälter den ihjäl. Tyvärr så tar filtret som diskusarna kräver hand om musslans mat. DVS kräver kanske de inte gör, men köper du standarddiskar som är uppfödda på oxhjärta och annan vanlig diskusmat så krävs det filter och tropiska temperaturer. Precis det motsatta för musslan. Dessutom är 2-3 diskusar inget kul för då blir det mobbning. De vill leva i grupper och om det finns en svag individ så är det inte så kritiskt med flera i grupp. Med bara 2-3 exemplar får du nästan köpa en "färdig grupp" som levt ihop på det sättet. Annars riskerar du att de går i väggen en efter en.
Inga problem. Filtreringen tar du hand om genom att byta vatten. Syresättningen räcker i princip till om akvariet är rätt dimensionerat för besättningen (jag har haft ofiltrerade kar i nära 50 år så jag vet skillnaden). Syresättningen som kommer från filtret är till för att ge det lilla extra som behövs i en stressig miljö med massa fiskar och kanske slappa vattenbyten och övermatning osv. Så skippa maten tills filtret är där igen så skall det säkert funka. Skulle dom börja kippa efter andan och stå uppe i vattenytan så kan du skicka ned några syretabletter (finns att köpa men är väl mera nyttiga för tillverkarnas plånbok än för din). 150 liter är här mycket säkrare än 50, så tag det lugnt.  :)

MvH
Christina G

LillaSophies akvarium är tänkt att få en bottenyta på 1,2x1 till 1,2x1,2 meter ungefär, med en höjd på 60 cm. Så storleken/formen på akvariet är inget problem. Angående antalet så har jag två diskusar i ett mycket mindre akvarium på 110x45x45cm de har inga som helst problem att gå ihop, däremot har de har lekt två gånger på de knappa sex veckor jag haft dom.

Musslor ska ha relativt rent vatten, en enstaka mussla i någorlunda stort akvarium med matvrak som diskus med tillhörande filtrering är bland de bästa förutsättningarna man kan ge en mussla, bortsett från temperaturen som gör att man får hålla sig till tropiska arter. En del arter/släkten är inte obligata filtrerare heller, utan kan även ta upp föda ur bottensubstratet. Det går även att stödmata musslor ett par gånger i veckan om man vill det.

Angående sisels akvarium beror det ju på hur mycket fisk det är i och hur skitigt det är, jag vet inte du kanske har sett akvariet, det har inte jag, däremot så har jag sett sällskapsakvarier i den storleksordningen som är så hårt belastade att dödsfallen skulle börja inträffa inom ett dygn om man tog bort filtret.
Titel: SV: Saltvattensakvarium
Skrivet av: LillaSophie skrivet 19 mar-12 kl 07:56
jag svarar i ditt citat i fetstil, det blir enklast så.

Jag blir litet förvirrad när jag läser dina inlägg. Har du tänkt ha diskusar och en mussla i ett tavelakvarium? Eller är du inne på 60 x 60 osv nu? Det är kanske jag som inte fattar hur du tänkt.

Jo, som fishyerik skriver, så blir det en ganska stor tank. men den ena fronten syns som en tavla i vardagsrumsväggen. så det blir liksom både och. de där tavleakvarium som är typ 15 cm djupa är inget för mig.

Mussla och diskusar funkar inte ihop. Med musslan måste du ha mat fritt i akvariet nästan ständigt annars svälter den ihjäl.

Jo, egentligen ville jag ha ett musselskal som dekoration, jag uttryckte mig lite dumt kanske. men från början, helt riktigt, undrade jag över levande musslor också. får jag tag i en sort som går ihop med diskussar, så blir jag ju mer än glad. ;D

Tyvärr så tar filtret som diskusarna kräver hand om musslans mat. DVS kräver kanske de inte gör, men köper du standarddiskar som är uppfödda på oxhjärta och annan vanlig diskusmat så krävs det filter och tropiska temperaturer. Precis det motsatta för musslan. Dessutom är 2-3 diskusar inget kul för då blir det mobbning. De vill leva i grupper och om det finns en svag individ så är det inte så kritiskt med flera i grupp. Med bara 2-3 exemplar får du nästan köpa en "färdig grupp" som levt ihop på det sättet. Annars riskerar du att de går i väggen en efter en.

Jag läste nånstans att man ska räkna med 50l/diskus. eftersom jag  ville ha andra fiskar också, så trodde jag att det räckte med 3 st. men jag läser ju på mer angående antal innan jag köper.

MvH
Christina G