Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Blekinge skrivet 06 feb-10 kl 16:28

Titel: sådd
Skrivet av: Blekinge skrivet 06 feb-10 kl 16:28
Har ni börjat så era fröer än och isåfall vad är det.

Titel: SV: sådd
Skrivet av: rosita51 skrivet 06 feb-10 kl 17:04
Jag har sått paprika, chili, kalla och sådder som redan grott: sallat, spenat, vitkål, rödkål, lobelia, tobak, ampeltomat, paprika, portlak och basilika + 17 omskolade kronärtskockor.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Blekinge skrivet 06 feb-10 kl 18:06
jag kan bara säga WOW ;)
Du verkar ha endel kronärtskockor, har du frön att sälja oxå?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: lumpus skrivet 06 feb-10 kl 21:18
i dag faktiskt så började vi förgro tomatfrön,,även stickligar till vinranka är på g.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: kiml skrivet 06 feb-10 kl 21:59
Jag har sått smultron, tomat, chili och lite olika kryddor. Sen blir det någon gurka om ett par veckor. Mitt utrymme består av huvudsakligen två fönsterbrädor så mycket mer än så får inte plats.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: rosita51 skrivet 06 feb-10 kl 23:32
jag kan bara säga WOW ;)
Du verkar ha endel kronärtskockor, har du frön att sälja oxå?

Tyvärr, det var de sista fröna ur påsen. Datumet på fröpåsen gick ut 2008, så därför sådde jag alla. Jag trodde inte alla skulle gro, men det gjorde de!  :o
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Ljungåsen skrivet 07 feb-10 kl 21:21
Det har inte blivit så mycket ätbart än, men jag har sått smultron, paprika, chili, tomat, kapkrusbär och kinesisk gräslök. Och prärielök (som väl är något mellanting mellan mat och blomma).

Annars är det mest violer och pelargoner som frodas i mina sålådor.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Ylven skrivet 08 feb-10 kl 09:56
Ni som redan har sått, är det för utplantering i växthus eller på friland?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 feb-10 kl 10:09
Beror på växt. Idag sk jag så purjolök och gul lök, för utplantering på friland, men de har ganska lång utvecklingstid, samtidigt som de tål att stå i brättet ett tag om dåligt väder förhindrar utplantering vid planerad tidpunkt. I år ska jag vara duktig och inte så tomater och chili för tidigt, jag ska vänta till slutet av feb eller början av mars, eftersom jag inte har växthus, bara odlingstunnel.

Om jag hinner tänkte jag göra grobarhetstest på diverse gamla frön denna veckan, grönsaksfröer går bra att äta som groddar om man sått dem på papper för att kolla grobarheten.

Det felet som jag själv och många andra gör är att vi längtar så efter våren att vi sår för tidigt, och om man då inte har bra belysning och möjlighet att skola om flera gånger, samt ganska sval temperatur i odlingsutrymmet efter uppkomst, kommer man att få rangliga plantor som klarar sig sämre än de gjort om man väntat någon vecka med att så.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Azhag skrivet 08 feb-10 kl 12:42
Är det någon idé att fröså lök, eller ska man köpa färdiga sättlökar?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 feb-10 kl 12:50
Beror på. Det finns sällan särskilt många sorter att välja på som sättlök, och de som finns är ofta torkade eller mögliga pga felaktig förvaring. Därför brukar jag så själv, då får jag den sort jag vill ha och slipper slänga hälften av sättlökarna. Dessutom är det mycket billigare, ska man ha mycket lök blir det dyrt med sättlök.

Men ska man bara ha något 20-tal lökar är det såklart enklare att bara köpa sättlök.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Azhag skrivet 08 feb-10 kl 13:48
Hehehe, om man räknar lökarna i 20-tal, så tycker jag det är ganska många!
Antar att vi spelar i olika divisioner :P
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 feb-10 kl 13:56
Tja, jag äter typ 4-5 lökar i veckan, det tycker jag är ganska normalt om man äter mycket vegetarisk mat och för söker äta så billigt som möjligt. 5*52=260 lökar om året. Det blir många påsar med sättlökar...

Jag är bara en person, men har ibland gäster och ger bort grönsaker till släkt och vänner. Och jag har för avsikt att vara helt självförsörjande på de grönsaker jag äter på sommar halvåret och nästan helt på vinterhalvåret. Det blir mycket grönsaker, men det är också det som gör att jag kan leva på lite pengar, och få pengar över att investera i att kunna leva ännu billigare i framtiden.

Sen är det ju kul att odla, du ska se att efter några säsonger så kommer du också att tycka att du vill ha fler sorter och bättre kvalitet än vad du kan köpa i matvarubutiken...

Grönsaker är kul OCH nyttigt  ;).
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 08 feb-10 kl 14:11
Tja, jag äter typ 4-5 lökar i veckan, det tycker jag är ganska normalt om man äter mycket vegetarisk mat och för söker äta så billigt som möjligt. 5*52=260 lökar om året. Det blir många påsar med sättlökar...
...8<....


Sätter du all din lök på en gång, eller kör du i omgångar?
Hur snart sätter du, och när och hur mycket ljus o värme behöver de?

Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 feb-10 kl 14:23
Jag brukar sätta allt på en gång, oftast har jag minst två sorter, varav en är tidig och en sen, och sedan äter jag de gallrade färska under sommaren och lagrar resten. Lökarna sås med fördel 4 st i en kruka, tex en kruka gjord av tidningspapper med en krukmakare, de trycker isär och blir normalstora och friska i alla fall, man behöver inte dela dem vid utplantering, utan planterar istället med lite större plantavstånd. Jag brukar ha dem i rumstemperatur tills de grott ordentligt, gärna under glas/plast fast med luftning. Sedan sätter jag ner dem i källaren, som håller ca 12 grader där de får växa till sig tills de plamteras ut i början av maj, jag brukar ha en plasttunnel av elrör och byggplast, den sätts på plats ca 2 veckor innan utplantering så värms jorden upp. I slutet av maj flyttas tunneln och sätts där jag ska ha pumpor eller tomater istället, och löken täcks med fiberduk istället för att skydda mot lökfluga. Eller om jag tycker att fiberduken blir för dyr så har jag en del täta gamla spetsgardiner (sådana fula maskingjorda saker som var populära bland tanterna på 60-80-talet) som jag använder, men jag har ännu så länge inte tillräckligt många gardiner, även om jag tigger/köper så fort jag kommer över.

Purjolöken däremot brukar jag bredså i tråg och sedan plantera en och en, de växer inte bra om de står för tätt.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 08 feb-10 kl 14:34
tusen tack, du är som en botanisk uppslagsbok  :D
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 feb-10 kl 14:41
Tyvärr kan jag inte tillnärmelsevis lika mycket som det står i en botanisk uppslagsbok, men jag försöker lära mig något nytt varje dag, och kan jag dela med mig av mina kunskaper, så är det ju bara roligt. Sen har jag ganska smala specialområden, som råkar överensstämma med många av ämnena här på forumet, dvs odling, djurhållning och hantverk, samt generell självhushållning, GDS och hur man klarar sig på lite pengar. Jag har hittat rätt forum med andra ord  ;).

Ju mer vi människor vet, desto bättre blir värden, det är min övertygelse.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Ljungåsen skrivet 08 feb-10 kl 17:02
Ni som redan har sått, är det för utplantering i växthus eller på friland?

Prärielöken, den kinesiska gräslöken och smultronen ska ut på friland så småningom.  Resten (paprika, chili, tomat, kapkrusbär) kommer få bo på glasverandan, som fungerar som växthus sommartid.

Titel: SV: sådd
Skrivet av: Josef skrivet 11 feb-10 kl 13:54
Har inte sått något ännu och får verkligen hålla emot. Det jag helst vill lyckas med i år är purjolök. Hur ska man lyckas med den. Har försökt bredsådd, krukor, plugg kruka mm. Mina plantor gror i bästa fall, några blir små knappnålar och torkar in. Av femtio plantor som grott kanske 20 överlever till friland. Hur ska jag göra för att lyckas ?
Snälla hjälp, purjolök är min favoritgrönsak.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: grimbart skrivet 11 feb-10 kl 13:57
har provat både frön o plantor av purjolök och inte heller lyckats.... tror de behöver mycket gödsel....
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 11 feb-10 kl 14:26
Purjolök ska sås rätt tidigt, nu är faktiskt lagom, och jag brukar bredså i tråg. Den är känslig för uttorkning, men samtidigt får det inte bli för fuktigt. Plastlock med ventilering i nederkanten eller plast med hål i uppspänd på pinnar. Typ två veckor efter uppkomst får man börja gödselvattna med svag lösning, och sedan fortsätta med det till utplantering. De ska gärna stå svalt, mina ska stå i källaren, ca 12o från två-tre veckor efter uppkomst, eller tidigare om det blir platsbrist, innan dess står de i ett fönster med undervärme (element). Ska planteras ut i välgödslad jord, gärna täckas med fiberduk och vattnas regelbundet. Alla kommer inte att ta sig, det är bra att ha typ 20% mer än man tänkt sig som slutskörd, skulle fler ta sig får man äta dem späda om det blir trångt.

Lycka till!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: skogslisa skrivet 11 feb-10 kl 22:49
Idag åt jag årets första egenodlade rucola i lunchsalladen, mums! Det var bara två veckor sedan jag bredsådde den i en plastbytta. Bredvid står amarant, mangold, rödbetor (för bladen) och basilika, men de är lite långsammare av sig så de får jag nog vänta lite till på.
Annars har jag sått chili, paprika och några sorters tomater som jag vill ha tidigt. Tänkte skola om dem idag men turen till Granngården resulterade i en frusen säck jord, som betong, så jag får tåla mig några dagar till....suck. Dags att så lök och kronärtskockor i veckan också.
Jag har mina sådder under ett vanligt lysrör med dagsljuslysrör. Ett par hundralappar på Jula eller Biltema, funkar alldeles utmärkt, man behöver inte dyra växtbelysningar för att dra upp plantor.
Hoppas ni alla får ett härligt odlingsår !  :)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Azhag skrivet 12 feb-10 kl 15:45
Sådde första små krukorna idag, för utplantering i mitten av maj. Jag brukar normalt så alldeles för tidigt, så nu har jag bara sått smultron och lavendel, som behöver ett tag på sig. Om ett par veckor blir det fler grejjer! :D
Titel: SV: sådd
Skrivet av: betsla skrivet 12 feb-10 kl 15:50
Oj... tack för påminnelsen! Det är alltså dags att börja peta ner fröer nu. Jag brukar alltid så alldeles försent. Det är ju inte direkt så att man tänker på sommar och så vidare när man tittar ut på all snö... =)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: esten skrivet 12 feb-10 kl 16:30
Har inte sått något ännu och får verkligen hålla emot. Det jag helst vill lyckas med i år är purjolök. Hur ska man lyckas med den. Har försökt bredsådd, krukor, plugg kruka mm. Mina plantor gror i bästa fall, några blir små knappnålar och torkar in. Av femtio plantor som grott kanske 20 överlever till friland. Hur ska jag göra för att lyckas ?
Snälla hjälp, purjolök är min favoritgrönsak.

Purjolök ska sås glest . Står plantorna för tätt blir de långa och rangliga . Purjon blir också kraftigare om bladen under de 4-6 första veckorna klipps till en höjd av 6 cm .
De ska stå ljust , luftigt och svalt under förkultiveringen som kan ske mellan februari till april .
Titel: SV: sådd
Skrivet av: mistel skrivet 12 feb-10 kl 16:37
Oj... tack för påminnelsen! Det är alltså dags att börja peta ner fröer nu. Jag brukar alltid så alldeles försent. Det är ju inte direkt så att man tänker på sommar och så vidare när man tittar ut på all snö... =)

Det är inte så himla bråttom jag har tänkt börja titta på vad jag ska beställa i helgen oftast är det bättre att vänta med sådder till framåt mars än att börja tidigt och få gängliga växter för att de har fått ljusbrist.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 12 feb-10 kl 17:07
Ieenilorac: Vad du kan! Jag tror du får lära oss en hel massa på fröträffen för oss skåningar. Jag kommer att sätta fyra lökfrön per kruka nu, precis som du skrev. :) Än så länge har jag dock bara blött ner frön för att undersöka grobarheten, men snart!
Ett tips för att hitta fula syntetgardiner är att besöka idrottsföreningarnas loppisar här på Österlen. Det finns en i var by under sommaren, och om du inte har tid kan jag agera kurir, för jag hänger alltid kring textilhögarna! ;D
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 12 feb-10 kl 22:59
Jag hoppas på att lära mig mycket själv på fröträffen, ju mer man läser och lär sig desto mer inser man att det är oändligt med saker man inte vet.

Gardinkurir, det kunde jag definitivt behöva. Jag tar mig sällan iväg till loppisar, billös som jag ju är. Ju längre och bredare gardiner desto bättre. Ju billigare desto bättre också förstås. Syntetgardiner håller flera säsonger som odlingsväv, mycket bättre än billig fiberduk, och dyr fiberduk är ... dyr!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Josef skrivet 13 feb-10 kl 11:06
Tack för alla råd ang purjolöken. Jag tror att felet ligger i temperaturen efter sådd som jag uppfattar det. Har ingen sval plats att ställa sådden på. Kallväxthus är för kallt och källaren är mörk.
Kanske jag ska starta senare och ställa sådden i växthuset.
Sista chansen för pujon i år  ;)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 13 feb-10 kl 11:09
Köp en vanlig lysrörsarmatur, brukar kosta typ 200 kr på Jula eller liknande. Då kan du använda källaren, och elkostnaden för de veckorna är försumbar. Montera gärna med timer, det underlättar betydligt.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Azhag skrivet 14 feb-10 kl 13:58
Om man inte har någon sval plats då, är det bara att glömma purjo då? :(
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 14 feb-10 kl 19:00
Det finns sorter med kortare utvecklingstid, kolla engelska fröfirmor, de har bättre utbud. Dem kan man så i kallbänk i början av april, och sedan plantera ut i början av juni. Då borde de hinna bli klara.

Tyvärr finns det inte så många sorter att välja på hos de svenska (eller var de hör hemma nuförtiden...) fröfirmorna men många plantskolor säljer från de engelska fröfirmorna, och så kan man ju beställa från internet. Föreningen Sesam har också frön till sorter som inte finns i handeln, gå gärna med där om du är intresserad av att odla gamla grönsakssorter.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: waterlilly skrivet 16 feb-10 kl 09:50
hej första gången jag skriver här,
jag har sått brysselkål , blommkål och broccoli , men är lite rädd att det var för tidigt vad säger ni , bor i skåne ,
Titel: SV: sådd
Skrivet av: esten skrivet 16 feb-10 kl 09:54
Du kan skola om dom innomhus ett par ggr innan de flyttas ut .
Har du möjlighet till växthus eller en varmbänk ?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: waterlilly skrivet 16 feb-10 kl 10:17
tack för svaret , nej inget växthus eller varmebänk. så det kan lösa sig . låter bra
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Tant Jansson skrivet 16 feb-10 kl 10:21
Jag satte bland annat Lakritsrot förra tisdagen. Alltså sju dagar sedan. På påsen står det att groningstiden är en till tre månader.

Råkade titta på lådorna nyss. Minst 50 procent har kommit upp! Och de flesta är redan två centimeter höga.

Vet inte mina Lakritsrötter vilken groningstid de har?  ???  ;)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 16 feb-10 kl 10:32
Purjolök ska sås glest . Står plantorna för tätt blir de långa och rangliga . Purjon blir också kraftigare om bladen under de 4-6 första veckorna klipps till en höjd av 6 cm .
De ska stå ljust , luftigt och svalt under förkultiveringen som kan ske mellan februari till april .

Kan det vara en ide att även så purjo lite djupare än vad som rekomenderas? Har fått för mig att de då utvecklas starkare.

Jo, det där med att få till ett svalt rum för förgroning är knepigt när man bor i lägenhet. Kanske borde ställa ut en liten bokhylla i trapphuset..där är det svalt och ljust!  :-D

Titel: SV: sådd
Skrivet av: esten skrivet 16 feb-10 kl 10:42
Ca centimetern är bra sådjup .

När man planterar ut "små purjosarna " så gör en ränna några cm djup . När man luckrar jorden mellan raderna fylls rännan såsmåningom  igen och i slutet på odlingsäsongen börjar man att kupa jorden runt purjon . Den blir då kraftigare och samtidigt blekt .
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 16 feb-10 kl 20:46
Jag har inte riktigt börjat med sådderna än. Har gjort misstaget att så för tidigt flera gånger innan och har inte riktigt resurserna att ta hand om alla förväxta plantor.
Men jag har i alla fall sått 3 chilisorter än så länge. För att få tidig skörd (och ibland få skörd öht i Sverige) så är det bra att förkultivera chili redan i februari (ifall man har tillskottsljus).
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 17 feb-10 kl 05:25
Jag har inte riktigt börjat med sådderna än. Har gjort misstaget att så för tidigt flera gånger innan och har inte riktigt resurserna att ta hand om alla förväxta plantor.
....8<....
Du är inte ensam :-S
Förra året fick jag en djungel av tomatplantor av skiftande kvalite, både pga jag var alltför tidig och pga att jag inte fick ut plantorna i tid. Men främst för att jag satte för mycket.
Hur ska man kunna låta bli, när vårkänslorna börjar pocka? Såhär års vill man se livet spira, gränslöst!

Titel: SV: sådd
Skrivet av: Terés G skrivet 17 feb-10 kl 11:06
Jag läste och gick för att kolla mina små förstlingsförsök med Stevia och ... det har kommit upp, eller tja, de har ju inte direkt varit nere i jorden, men de har grott! Det skulle ta längre tid, men de första syns nu. Bad nyss mannen att bära in ställningen till skrivbordet, så det kan förvandlas till fröbord. Nu kliar det i fingrarna, fastän snön faller utanför fönstret! Heja våren!!!!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 18 feb-10 kl 19:09
Du är inte ensam :-S
Förra året fick jag en djungel av tomatplantor av skiftande kvalite, både pga jag var alltför tidig och pga att jag inte fick ut plantorna i tid. Men främst för att jag satte för mycket.
Hur ska man kunna låta bli, när vårkänslorna börjar pocka? Såhär års vill man se livet spira, gränslöst!
Hehe ja. :)
Jag ska så tomater i år också, men väntar nog ett tag till med dem så att jag får plats.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: CizziCizzi skrivet 21 feb-10 kl 15:28
Jag har sått paprika (Pusztagold, 5 frön sådda 15/2, 4 hade grott igår 20/2), tomat (Incas, 5 frön sådda 15/2, inga grodda än) och 24 korspollinerade pelargoner av olika kvalisort och typ - zonaler, dvärg, häng, engelska osv (sådda 15/2, inga grodda än).

Är en glad amatör utan egentlig kunskap eller erfarenhet, jag testar mig fram och pratar glatt med de små liven. Hoppas de gillar mig nog för att komma upp och bli stora och fina!  :D
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ankfarm skrivet 21 feb-10 kl 17:33
Har sått diverse blomsterfröer och paprika än så länge. Nästa vecka tänkte jag så mer grönsaker, purjolök, tomater, gurkor, blomkål, broccoli med mera. Har gjort iordning ett rum med växtlysrör och stängt av elementet, så där ska de kunna stå tills växthuset har smält fram ur snödrivorna. Purjolöken gillar gödsel. Brukar göra nässelvatten på våren och vattna mina med efter plantering. Billigt och bra.
Längtar efter egna grönsaker som smakar något...
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Sara zon 7 skrivet 22 feb-10 kl 12:02
Ang purjo så har jag och några andra odlare kämpat med den i flera år. Vi har haft den varmt och svalt, den ene i källare med lyse och en annan i köksfönstret.
Vad vi kommit fram till är att finaste plantorna får vi om de ställs i köksfönstret och toppas vid behov, håller de ca 6 cm höga. Gödselvattning är viktigt samt att de bredsås  djupa lådor med kraftigare jord nertill. De har känsliga rötter och får inte planteras om.
Jag sätter Pancho och Musselburgh.

Sara
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 22 feb-10 kl 12:03
varför är det viktigt att de bredsås?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Sano skrivet 22 feb-10 kl 12:06
Ok, djupare krukor till purjon i år! :)
Det var väldigt vad ni är tidiga med att så! :D Jag har inte sått något mer än perenner än - de står ute i snön. Förra året hade jag bönor och lukärtor klättrandes längs alla takbjälkar och fönster...vilket slit med att få ut dem något så när hela sedan! Så i år lugnar jag mig med just de två i alla fall!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 22 feb-10 kl 12:08
Ja, det är sällan man tjänar att så för tidigt ifall man inte har bra möjlighet att ge de förväxta plantorna bra klimat och mycket ljus.
Jag sår nog det mesta i April i år.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 22 feb-10 kl 12:09
Ang purjo så har jag och några andra odlare kämpat med den i flera år. Vi har haft den varmt och svalt, den ene i källare med lyse och en annan i köksfönstret.
Vad vi kommit fram till är att finaste plantorna får vi om de ställs i köksfönstret och toppas vid behov, håller de ca 6 cm höga. Gödselvattning är viktigt samt att de bredsås  djupa lådor med kraftigare jord nertill. De har känsliga rötter och får inte planteras om.
Jag sätter Pancho och Musselburgh.

Sara
De måste ju planteras ut, så minst en omplantering blir det ju...

Jag krukar heller aldrig om mina purjolökar, men de brukar stå i brätten, inte i individuella krukor, man får försöka störa rötterna så lite som möjligt vid utplantering.

Ska kanske prova att låta ett brätte stå kvar uppe, och ställa ner ett i källaren, så får vi se vad det blir för skillnad. Man behöver mycket purjolök ju, åtminstone gör jag det, så det är viktigt att resultatet blir så bra som möjligt.
varför är det viktigt att de bredsås?
Man kan naturligtvis så dem i småkrukor, men då behöver man väldigt många...

Det viktiga var att de hade välgödslad jord i botten, inte att de bredsås. (Antar jag att Sara zon 7 menade)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 22 feb-10 kl 12:10
Aha, jo det blir väl piligt ifall man ska ha många plantor kanske. Möjligen är det dyrare med mindre såkrukor också.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 22 feb-10 kl 12:11
Ja, det är sällan man tjänar att så för tidigt ifall man inte har bra möjlighet att ge de förväxta plantorna bra klimat och mycket ljus.
Jag sår nog det mesta i April i år.
Det mesta ska man vänta med att så, men vissa plantor har lång utvecklingstid. Perenner, vissa sommarblommor och tex lök och purjo behöver sås tidigt, de gror långsamt.

I södra Sverige är april sent vad gäller chili, paprika och tomat, men lagom till mycket annat.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 22 feb-10 kl 12:42
Jo, är väl mer generellt. Jag har nog aldrig lyckats så något för sent i vilket fall.
chilin har jag redan sått, men tomaterna väntar jag nog med tills i slutet av mars.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 25 feb-10 kl 17:20
Odlingssäsongen 2010 är inledd i casa Eulalia!

Jag tror jag satte 15 sorters chili (3-4 av varje) och ca 11 paprikor.
Sätter alltid lite extra, uppskattad present bland släkt och vänner.
Därtill 2 sorters purjo, fast jag hade för lite frö..får nog komplettera sen.
Och salladslök satte jag också, men kanske för tidigt?

Fråga: hur är det med paprika och chili, visst korspollineras de?
Hur undviker man/ni detta?

Ikväll ska jag sätta perenner och andra blommor med lång utv. tid.
Missar alltid blommorna..

Kan berätta att jag är helt bedårad av min maskkompostjord, som jag blandade ut blomjorden med...helt underbar struktur. Får hoppas att det inte blir för kraftigt bara..
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 25 feb-10 kl 17:44
Fråga: hur är det med paprika och chili, visst korspollineras de?
Hur undviker man/ni detta?

Kan berätta att jag är helt bedårad av min maskkompostjord, som jag blandade ut blomjorden med...helt underbar struktur. Får hoppas att det inte blir för kraftigt bara..
Paprika och chili kan korspollineras, men gör det sällan, vill man vara helt säker får man sätta små papperspåsar över blommorna innan de slagit ut och behålla påsen på tills frukte´n börjat bildas. I normalfallet bryr sig inga insekter om att pollinera chili och paprika, som därmed självpollineras och blir sortäkta, givet att man inte använder en F1-hybrid.

Själv har jag tagit frön i ett par år nu, utan att skydda blomman, och vad jag kan bedöma är de fortfarande sortäkta. Tänk bara på att hålla avstånden, om plantorna rör vid varandra ökar risken för korspollinering.

Angående salladslöken var du nog tidigt ute, men om du kan plantera om i kruka med näringsrik jord kan du få skörd inomhus tidigare än du kunnat plantera ut. Du borde kunna skörda salladslök i början av april. Det mesta går att odla inomhus om man har tillräckligt mycket plats.

Maskkompost är kraftig, jag hade nog sett till att ha ett lager ren blomjord överst som jag sådde i, och sedan maskkompostblandning under så att rötterna kommer dit när de börjar växa på allvar. Men jag tror att det ska gå bra i alla fall. Blandningsförhållandet 1:10 har jag hört för maskkompost, men jag har inte provat själv ännu.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 25 feb-10 kl 22:16
Ok så bara de inte står och berör varann så kan det räcka! Jamen dåså, då klarar det sig nog. Vill definitivt försöka ta frön med behållen sortäkthet! 


Jag tog inte så mycket maskkompost, kanske lite mer än 10 %, får hoppas att den inte tar kål på allt.

Titel: SV: sådd
Skrivet av: CizziCizzi skrivet 27 feb-10 kl 10:55
Nu kikar tre små tomatplantor upp ur jorden också, men när man läser här blir man ju nästan lite bekymrad att man sådde dem för tidigt!  :o Några tips på hur jag nu kan hjälpa dem och de små paprikaplantorna på bästa sätt, nu när det liksom är för sent att ångra sig?

Jag har dessutom fler paprikafrön, borde jag vänta med att plantera dem?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 27 feb-10 kl 20:33
Nu kikar tre små tomatplantor upp ur jorden också, men när man läser här blir man ju nästan lite bekymrad att man sådde dem för tidigt!  :o Några tips på hur jag nu kan hjälpa dem och de små paprikaplantorna på bästa sätt, nu när det liksom är för sent att ångra sig?

Jag har dessutom fler paprikafrön, borde jag vänta med att plantera dem?
När plantorna fått karaktärsblad ska de ställas ljust och svalt, så att de inte växer för mycket på höjden, utan blir kompakta och fina. Lampor är nödvändiga, vanliga billiga lysrörsarmaturer funkar bra.

Sådd tomat och chili, paprika bör ske 5-8 veckor före planerad utplantering, som på friland är första veckan i juni upp till mälardalen ungefär, längre norrut blir det senare.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: CizziCizzi skrivet 28 feb-10 kl 09:28
När plantorna fått karaktärsblad ska de ställas ljust och svalt, så att de inte växer för mycket på höjden, utan blir kompakta och fina. Lampor är nödvändiga, vanliga billiga lysrörsarmaturer funkar bra.

Sådd tomat och chili, paprika bör ske 5-8 veckor före planerad utplantering, som på friland är första veckan i juni upp till mälardalen ungefär, längre norrut blir det senare.

De första paprikorna jag sådde har fortfarande bara hjärtblad men är ganska långa och skrangliga. Man skulle liksom vilja ge dem små gipsvaggor att stå i. :P De står under en lampa, men verkar ändå vilja bli långa, Kan det ha med vattningen att göra?

De kommer inte att planteras ut på friland eftersom jag bor i lägenhet i miljonprogram. Däremot kan de få stå på balkongen när det börjar bli varmare. Hur varmt behöver det vara? Hur stora krukor vill de ha?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 28 feb-10 kl 09:40
Vad använder du för lampa? Vanlig glödlampa ger långa skrangliga plantor. Och lampan ska helst kunna höjdjusteras, så att den hela tiden är ca 15-30 cm över planttopparna.

Paprika, chili, tomat m fl vill ha minst 10 grader dygnet runt, dvs lägsta nattemperaturen bör inte gå under 10 grader. Ju större kruka desto lättare att sköta, de kan tappa såväl blommor som frukt om de torkar ut. Minst 15 l, gärna större. Om du kan komma över gräsklipp, täck gärna jorden med det, så minskar avdunstningen samtidigt som växten får lite näring. Du bör även gödselvattna regelbundet, åtminstone från det att växten börjat sätta blommor. Hellre lite gödsel ofta än tvärt om. Jag skulle inte använda kemiskt gödsel till sådant jag ska äta, även om produkten ska vara helt säker att använda. Plocka nässlor, vallört eller liknande och lägg i en stor spann med vatten, täck med lock. Låt stå minst 1 vecka. Häll så mycket du behöver i en vattenkanna, späd till ljus tefärg, vattna dina plantor. Fyll på nytt vatten i spannen (växtdelarna ska ligga kvar), fortsätt så tills vattnet i spannen blir ljusare än ljust te, börja om från början. Om du kan få tag på färsk gödsel kan den användas på samma sätt. Det luktar lite, men om man är noga med locket ska det inte lukta så att det stör grannarna.

Lycka till!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: CizziCizzi skrivet 02 mar-10 kl 07:00
Vad använder du för lampa? Vanlig glödlampa ger långa skrangliga plantor. Och lampan ska helst kunna höjdjusteras, så att den hela tiden är ca 15-30 cm över planttopparna.

Hur kommer det sig, vet du det? Är det någon skillnad på vanliga glödlampor och lågenergilampor?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 02 mar-10 kl 07:07
Det är våglängden på ljuset som gör det. Lågenergilampor är lysrörslampor med sockel så att de passar i en sockel avsedd för glödlampa (i princip).

Så naturligt ljus som möjligt är bäst, det finns växtlampor och dagsljuslampor, men de är dyra. Lysrörslampor, eller bra lågenergilampor duger utmärkt, särskilt om man kan komplettera med naturligt ljus från fönstret.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Anette skrivet 02 mar-10 kl 09:14
Ett litet tips till alla som gillar chili och paprika är att försöka övervintra favoriterna. Jag har själv lyckats bra med Sweet Chokolate, Aji Blanco Cristal, Ancho Mulato, Peter Pepper, Ormpepparn Cobra och Röd spetspaprika. I år ska jag prova med fler sorter.

Fördelen är att plantan kommer igång väldigt tidigt och efter beskärning blir den stor och kraftig. På vissa har man dessutom frukter hela vintern.

Nu har jag fördelen av att ha ett stort rum där vi inte har någon värme på. Plantorna står alltså mycket svalt och får lite vatten när det behövs. De blir fula och taniga och tappar en del blad men verkar ändå trivas och som sagt de börjar skjuta nya kraftiga skott när våren kommer.

Mvh Anette
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Soshila skrivet 02 mar-10 kl 09:19
Sådde mina chillifrön för ett par dagar sen. Kanske aningens sent, men det får gå. Vet inte hur jag ska få plats med allt som ska förkultiveras i år. Snälla mamma har i alla fall erbjudit sig att dra upp purjon och lite tomater åt mig :-*.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 02 mar-10 kl 13:19
Purjon har grott, 5 dagar efter sådd.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 08 mar-10 kl 09:16
Nu har jag också börjat så. Första gången jag gör det i lite större skala, då jag dels ska få ett växthus i födelsedagspresent och dels har stora förhoppningar på att få mer snigelfritt med hjälp av myskankorna.

En fråga: Vad sår ni era frön i? Jag börjar få slut på lämpliga lådor.

En fråga till: Jag har ett "dagljuslysrör" som jag haft till vår landsköldpadda som tyvärr gick hädan i höstas. Det var rätt dyrt att köpa och vore ju bra om man fick någon användning för det. Tror ni växterna kan dra någon nytta av detta eller är det fel sorts ljus för dem?



Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 08 mar-10 kl 09:39
Större plantor, som har känsliga rötter, sås enskilt i tex toarullar, tidningskrukor gjorda med krukmakare, tråg till tomater eller kiwi (duger också till att bredså mindre mängder i) avklippta mjölkförpackningar osv. Vid den här årstiden tar jag hela släktens förpackningar som annars skulle gått i soporna  ;). Gamla balkonglådor brukar gå att hitta slängda ibland, liksom braspannor till gamla ugnar, dessa snor jag glatt från containrar och återvinningsgårdar.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 08 mar-10 kl 11:47
Samma här, har inga skrupler för vad som går att använda som grolådor!
Småbyttor av typen som frukt och grönsaker kommer i. Även äggkartonger har jag använt , men de är svåra att hålla lagom fuktiga tycker jag. Samma med toarullar.
Men avklippta petflaskor, mjölkkartonger...

Mina purjosar och salladslökar artar sig. Och första chilin har grott! Minns inte namnet men det var en av de jag köpte av UrbanGarden (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=78961.msg663474#msg663474)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 08 mar-10 kl 11:53
Jag har sått i allt jag hittat...inkl. en gammal popcornmaskin.

Men balkonglådor har jag faktiskt flera, från en auktion i sommras... får väl hämta in dem då. Men de är ju så onödigt djupa känns det som.

Ingen som har någon aning om sköldpaddslampan?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 08 mar-10 kl 12:07
Jag har kört med vanliga akvarielysrör några år, alltså inga special utan vanliga vita lysrör, har även nåt specialrör för växter.  Upplever att det blir lika bra vilket som, växterna blir glada bara de får extraljus av vilken sort det vara månde.
Men rött och blått ur färgspektrat är ju vad växter har mest behov av.


Citera
Lysrör

Det finns ett antal olika lysrör som avger ljus med olika spektrum. Ett lysrör som heter Fluora 77 är framtaget för avge ljus främst i de röda och det blå våglängderna, dvs. de delar av spektrat som växter främst har nytta av (se fig 3 ovan). Fördelen med lysrör är att man kan få en god ljuskvalitét till ett relativt lågt pris. Belysningen är emellertid fortfarande inte så hög. Min ljusmätare ger ungefär 5 000 lux på 20 cm avstånd från fyra Osram Fluora 77-rör på 36 w styck. Belysningen sjunker dessutom med tiden. Efter ett år uppmätte jag ca 3000 lux från samma lysrör. En nackdel, om man använder Fluora 77, är att ljuset inte är behagligt att se på med sin rödlila ton. De är således inte helt lämpade för vardagsrumsbruk. 

Jag använder fyra armaturer med två lysrör ā 36 W i varje i mitt orkidérum, således fyra lysrör på totalt 144 W per hylla. I den nedre hyllan odlar jag phalaenopsis. Där finns mycket lite ljus förutom lysrören. De klarar sig emellertid lysande där. Det blir mycket fin tillväxt och flera stänglar per planta. Ofta blommar gamla stänglar om när jag stoppar tillbaka dem från sin display in i orkidérummet igen. På den övre hyllan odlar jag blandade släkten, företrädesvis oncidium, vuylstekeara, miltassia, burrageara och zygopetalum. Här får plantorna mellan 20 000-70 000 lux på vår, försommar och tidig höst eftersom ett skuggat söderfönster bidrar med ljus. På sommaren använder jag inte den övre hyllan eftersom jag placerar de orkidéer jag har där ut i trädgården. På hösten och vintern är lysrörens stadiga 5 000 lux dock ett bra tillskott.   

http://www.myorchids.se/belysning.htm (http://www.myorchids.se/belysning.htm)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: tench skrivet 08 mar-10 kl 18:23
Jag har fått fyrkantiga såkrukor från en växthusodling. De slänger dem annars. Så ett tips är ett kika i soporna kring växthusen eller bara gå dit och fråga!
Jag har använt dagsljus, kallvitt och fullfärgsrör. Alla har fungerat bra.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Appeltorp 13 skrivet 08 mar-10 kl 19:20
Sköldpaddans (frid över dess minne, jag är uppvuxen med en testudo hermanni) lysrör borde fungera utmärkt. Min närmaste omgivning har haft diverse reptiler, och alla växter har stortrivts i terrarier och andra burar.

Vi måste komma iväg och köpa jord innan det blir sådd av :-\ Fast snart blir jag skogstokig (jordtokig?) och köper en av Konsums minimala förpackningar bara för att få komma igång. Vi har ju inte ont om varken frön eller inpiration efter helgens fröbytarträff!
Titel: SV: sådd 2010
Skrivet av: Eulalia II skrivet 11 mar-10 kl 13:07
 borde vi inte döpa om denna tråd till Sådd 2010?

Nu har hälften av mina chilisar grott. Otroligt vad olika grobarhet de har, både beroende på sort och ålder! Man ser hur vissa drar ifrån med en jädra fart, medan andra helst verkar vilja sova ett tag till..
Några paprikor har också kommit igång, ska bli skitkul, har bara börjat odla paprika förra året, och då bara ett test i liten skala.
Bevakar orolig purjolöken, hur ska dessa veka strån klara av att omplanteras? Jag borde ha satt dem djupare, och kallare!  :-\
Jaja, jag ska snart sätta nya ändå.
Titel: SV: sådd 2010
Skrivet av: rosita51 skrivet 11 mar-10 kl 14:09

Bevakar orolig purjolöken, hur ska dessa veka strån klara av att omplanteras? Jag borde ha satt dem djupare, och kallare!  :-\
Jaja, jag ska snart sätta nya ändå.

Jag brukar klippa mina efterhand som de växer på höjden, försöker hålla dem på 6 cm höjd och då blir de lite robustare när det är dags att plantera!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Göksbolingen skrivet 12 mar-10 kl 09:08
När vi diskuterar sådd och tidpunkter borde vi väl ange var i landet vi bor! Det framgår inte alltid även om man kollar profilerna. Själv bor jag i Värmland och min purjo har just kommit upp :)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 12 mar-10 kl 21:24
Tack för tipset Rosita51..hoppas bara de klarar sig och hinner bli 6 cm.

Göksbolingen: Mälardalen här, men inomhusklimatet är tempererad zon.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 16 mar-10 kl 20:57
Hurra hurra! Mina gul-tomat-frön har grott i sin låda! Tänk att man kan bli så glad över ett litet frö. Första året jag drar upp egna plantor. Det är ju fantastiskt kul detta!!!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 19 mar-10 kl 07:55
Här i Blekinge gror det och växer så sakteliga..
Satte mina tomatfrön- gul päron och nån liten röd sort - 22 feb. Då petade jag även ner mina 4 gurkfrön och paprika. Dessa omskolade jag igår och de ser bra ut. Första gången jag sår gurka, ska bli spännande att se om jag lyckas.
Igår sådde jag även mina störpurpurbönor som ju ska förkultiveras. Mina purjolöksfrö ligger i blöt och ska petas ner ikväll.

Vad har jag mer sått... Jo, morot. Mycket konstigt, har bara sått på friland förut, men här står att de kan förkultiveras inne..så jag testar med några av dem
.
Nu väntar jag bara på att tjälen ska släppa. Jag ska bygga ett växthus på 4,5 x 2,8 m nu under våren. Har allt byggmaterial och urfina spröjsade fönster som bara står och väntar här ute. Dumma jag grävde bara ner två av fyra betongplintar i höstas...... grrr...nu säger det bara tjong när man stöter spaden i marken.....hmm.. :-\
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 19 mar-10 kl 08:05
Vi ska också bli med växthus, därav det yviga såandet  ;D

De flesta av mina frön har grott nu men dum som jag är har jag ej märt ut alla sorter så vissa lådor har jag glömt vad det är i.

Jag har sått gul pärontomat (jättelättsådd, grodde direkt), nån liten röd körsbärstomat, gul paprika, röd tomatformad paprika, chili, aubergine, selleri, purjo, physalis, sommarsquash. Barnen har sått jordgubbe, flera sorters melon och kalebass.

Vi ska på trädgårdsmässa i helgen så det kanske blir något mer frö. Vår strategi är att köra "trial and error" och ¨så många sorter och liksom se vilka som tar sig och överlever. Så kan vi satsa mer på de säkra korten nästa år.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 19 mar-10 kl 09:02
jo, det "yviga såandet" har drabbat mig med!!!! Men jag gillar det.... ;D ;D
Och så har jag mängder som ska sås på friland sen! Älskar rotfrukter för de kommer mördarsniglarna inte åt att sabba!!!
Vad för trädgårdsmässa?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 19 mar-10 kl 09:08
Vi är extremt drabbade av mördarsniglar (hade noll tills för två å sedan, då exploderade det o jag har i princip inte odlat sedan dess).

Du får gärna tipsa om vilka grönsaker som är snigelsäkra. Jag vet av erfarenhet att suash är rätt kört men jag tänkte försöka med någon enstaka planta i alla fall.

Nu i helgen ska jag hämta hem Motståndsrörelsen och förhoppningsvis når de vissa framgångar mot snigelarmén. Alternativt börjar de också mumsa i sig grönsakerna...
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 mar-10 kl 09:14
jo, det "yviga såandet" har drabbat mig med!!!! Men jag gillar det.... ;D ;D
Och så har jag mängder som ska sås på friland sen! Älskar rotfrukter för de kommer mördarsniglarna inte åt att sabba!!!
Vad har du för snälla mördarsniglar? Här äts såväl kålrot, morot, rödbeta, rädisa som paleternacka, och de flesta andra också. Det gäller att ha ihjäl mördarsniglarna så att de inte äter snabbare än det växer. I år ska jag ha ankor på två sidor om trädgårdslandet, vilket förhoppningsvis begränsar snigelantalet.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 19 mar-10 kl 09:26
Jag ska också ha ankor ööööverallt! Så frågan kanske mer är vilka växter som är anksäkra.

Titel: SV: sådd
Skrivet av: Johanna Sareklint skrivet 19 mar-10 kl 09:30
Vi har skog och äng runt hela tomten med mängder med mördare. Men rotfrukter såsom potatis, morot, palsternacka svartrot osv går bra. Ta i trä  >:( Och det SKA gå bra i år med! :)
Med kvällsturer med spaden, gottiga kryddörter i fönsterlådor ovan mark, kortklippt gräs och tillbedjan till okända makter ;) så ordnar det sig!  ;D ;D Skulle gärna haft en anka eller två dock, hönsen äter inte sniglar.....

Titel: SV: sådd
Skrivet av: Soshila skrivet 19 mar-10 kl 10:10
Jag har sått ruccola två gånger nu, de gror snabbt blir ca 2 cm höga och skrumpnar sedan ihop. Vad är det här för bluff? :(
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 mar-10 kl 10:22
För lite ljus, för lite näring, för mycket eller för lite vatten?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 19 mar-10 kl 11:12
@Sochila: vad sår du i för jord?

Det där påminner lite om basilika-sjukan...
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Soshila skrivet 19 mar-10 kl 11:36
Basilikasjukan, vad är det?
Jag sår i såjord på påse, minns inte fabrikatet. Kan den vara för mager?
För lite ljus möjligen för den ena sådden, den andra har haft lampa.
Vilken temperatur är bäst?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 19 mar-10 kl 12:00
Det heter kanske inte basilikasjukan officiellt, men: basilikan gror fint men tynar bort innan den blivit ett par cm, helt oförklarligt, precis som du beskriver.
Vi diskuterade detta i nån tråd för 2  (3?) år sen..ska se om jag hittar nåt. Hade inte Vitis en diagnos på detta?


såhär skrev Vitis om basilikans behov
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=16461.msg130132#msg130132 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=16461.msg130132#msg130132)

Men ruccola vill väl i likhet med annan sallat ha det svalt?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 19 mar-10 kl 12:39
Ruccola är en kålväxt, den vill ha det relativt varmt, och den vill ha relativt mycket näring. Om man  odlar den i kruka ska man inte använda såjord utan näringsrik jord, den har kort utvecklingstid och behöver inte förodlas, däremot kan den odlas i kruka, men då som sagt i näringsrik jord.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 19 mar-10 kl 12:45
Jasså, är ruccola är från kålfamiljen! Ja det förklarar ju att den smakar så mycket mer än vanlig sallat.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: esten skrivet 19 mar-10 kl 13:23
Basilika samodlad med tomater !
De motverkar varandras sjukdomar .
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Soshila skrivet 19 mar-10 kl 15:25
Ruccola är en kålväxt, den vill ha det relativt varmt, och den vill ha relativt mycket näring. Om man  odlar den i kruka ska man inte använda såjord utan näringsrik jord, den har kort utvecklingstid och behöver inte förodlas, däremot kan den odlas i kruka, men då som sagt i näringsrik jord.

Aha, kanske fel jord då.
Gör om gör rätt! :) Tänkte odla lite i kruka nu innan utesäsongen kommer igång.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Alphaville skrivet 23 mar-10 kl 20:08
Jasså, är ruccola är från kålfamiljen! Ja det förklarar ju att den smakar så mycket mer än vanlig sallat.

Det svenska namnet på rucola är senapskål.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Eulalia II skrivet 23 mar-10 kl 20:35
Det svenska namnet på rucola är senapskål.
Ja just det! Hade glömt  :-[
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Bullerybo skrivet 23 mar-10 kl 21:29
Det mesta jag sått nu är för växthus.

Nästan allt har grott nu så då ska jag ställa ut dem i den nya tillbyggnaden, som fortfarande är oisolerad invängt och svalre av resten av huset + har bra ljusinsläpp. Tänkte ge dem extraljus med sköldpaddslampan också.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: boerperd skrivet 31 mar-10 kl 17:01
Oj, vad en massa proffs!  ;D

Jag har köpt frön som ska gro mörkt, (smultron) vad menas med mörkt? i en garderob eller barr inte direkt i ett fönster?

//
En nybörjare ???
Titel: SV: sådd
Skrivet av: wtb skrivet 01 apr-10 kl 12:41
Alla ni som har problem med mördarsniglar, har ni testat elstängsel? Såg en artikel förra sommaren om hur man bygger eget ministängsel för att skydda odlingen från sniglarna. Kanske inte så bra när man har barn dock...



Hittade en sida med beskrivning:

http://snigelfritt.com/elektrisk/tillverka-eget-elstangsel-mot-mordarsnigel/ (http://snigelfritt.com/elektrisk/tillverka-eget-elstangsel-mot-mordarsnigel/)
Titel: SV: sådd
Skrivet av: Ljungåsen skrivet 01 apr-10 kl 13:30
Jag har köpt frön som ska gro mörkt, (smultron) vad menas med mörkt? i en garderob eller barr inte direkt i ett fönster?

Jag brukar ha mina smultron i en låda under sängen tills de har grott, sen åker de fram i fönstret.

Men du är sent ute om du tänker så smultron nu. Januari brukar vara en bra tid om man vill få frukt redan första sommaren.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: boerperd skrivet 01 apr-10 kl 14:48
Jo, jag såg att det är lite sent... Men jag har några plantor som jag kan mumsa på i sommar!
Titel: SV: sådd
Skrivet av: wtb skrivet 09 maj-10 kl 09:42
Hej
tänkte höra om det är försent att så purjolök?
förkultiverade för 1 månad sen, men det dog här om dan. så jag funderar på om ja skulle prova odla purjolök i varmbänk, men det kanske e för sent att odla nu?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: ieenilorac skrivet 09 maj-10 kl 10:00
Sommarpurjolök går att direktså nu, även vinterpurjo funkar enligt påsen, men den kan ha svårt att hinna bli färdig tror jag, det beror på sommaren.

Du kommer att få en senare skörd än om du hade förodlat, men du kan ju skörda och äta lite som vårlök/sticklök, eller så kan du så lite vårlök också, som ger dig skörd fram tills att purjon är skördeklar.

Om vinterpurjon inte hinner bli helt färdig kan du låta den stå i landet till nästa år, om du bor i södra änden av Sverige, eller så kan du sköra den i strimlor och lägga i portionspåsar i frysen. Om den inte hinner växa klart fär den sämre lagringsegenskaper, och håller antagligen inte för att förvara i stuka/jordkällare.

Varmbänk känns som overkill, men täck gärna sådden med plast eller fiberduk för att snabba på uppkomsten. Fiberduk är lämpligt även för resten av odlingssäsongen för att förhindra angrepp av lökfluga.
Titel: SV: sådd
Skrivet av: morAkka skrivet 03 jul-12 kl 21:27
När plantorna fått karaktärsblad ska de ställas ljust och svalt, så att de inte växer för mycket på höjden, utan blir kompakta och fina.

Jag sådde ringblommor i jord jag nyss tagit bort ogräs ur. Hur ser jag att det är ringblommor när de kommer upp om det kanske kommer ogräs också?
Titel: SV: sådd
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 03 jul-12 kl 22:00
Ringblommor har mycket karaktäristiska groddblad. Två stora ljusgröna ovala blad.

Jag har också nyligen sått klöver, honungsört och ringblommor på nybruten mark. Ringblommorna lyser tydligt.