Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Gruff skrivet 26 feb-06 kl 17:53
-
Startar en ny tråd i ämnet då jag tycker det är klart förvirrande att ha den under mejeri.
I alla fall, är det någon som har lust att dela med sig av sina erfarenheter av att skicka bebisar? Saker som t.ex. embalage, hantering, mängd startte o.s.v.
Och, är det någon som har egen erfaranhet av att brygga continuerligt i en stor behållare istället för flera små?
-
Jippi!!! Idag har jag fått min första kombucha. ;D
jag har bryggt grönt te åt den och väntar nu med spänning på att den ska bli färdig, sen kan jag oxå vara med i "klubben" ;)
-
Jag brukar lägga den i en dubbel påse och sen packa in den i de där mjuka kuverten som jag inte vet vad heter. 8) En del brukar skära sönder dem och skicka dem i en halvliters petflaska med startte, men jag tror verkligen inte att det behövs så mkt vätska.
-
Ursäkta en okunnig, men vad är kombucha ??? ???
-
Kolla in den här länken:
http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=12;action=display;threadid=4572
-
Nu är jag sur >:( , det har blivit mögel på min Kombucha.
Varför det? Jag gjorde ju precis som det stod på receptet, där det dessutom stod att det sällan blir mögel på kombucha ???
Och jag är säker på att det är mögel, det är hårigt och grönt >:(
-
Hej Sol, har du fått mögel?!
det var tråkigt att höra, undrar vad det kan bero på?
Jag har aldrig nånsin fått mögel....
När jag fick mina så visste jag inte ens vad kombucha var förnåt, var helt oförberedd och slängde min startvätska tyvärr..När jag väl läst mig till vad kombucha var och hur man drog igång det, så hade sulan legat i en blandning av te med citron i nåt dygn, och det klarade sig tack o lov..
Hur som helst, släng den där! Jag skulle inte brygga vidare på en möglig sula!
Jag kan skicka dig en ny istället, med extrasur startvätska denna gång. Ju surare desto mer skydd.
Även Mullvaden hade fått mögel på den kombucha jag skickade honom, och det skulle vara bra att veta vad det beror på, om det är nåt i "leveransrutinen" som gör det ? Jag använder vanliga 2-3 liters fryspåsar. Utanpå det en Zip-påse som inte är food-grade, bara för säkerhetsskull.
Har ni andra som skickat vidare bebisar fått rapport om mögel av mottagarna?
Av er som tagit emot från mig, har någon mer än Sol och Mullvaden fått mögel på dem?
Kan det vara så att ni gör en för stor sats te, i förhållande till mängden startvätska? Och hur stor/pigg/produktiv sulan är ?
Vad täcker ni den med? Har ni stoppat skeden från mun till burken?
-
Jag gjorde en 2-liters sats som jag hällde i en 5-liters glaserad stengodskruka som jag sedan täckte med en diskhanduk. Har endast stoppat ner, en diskad sked i satsen en gång.
Det jag tror att det kanske kan bero på, är att jag använde en handuk som jag tidigare svalnat bröd i, jag riste ju bort smulorna men kanske kan det bero på det ändå. Eller så har det kommit ner damm eller något annat då jag nyfiket lyft på handuken var dag.
Nästa gång ska jag använda en absolut nytvättad handuk och en genomskinlig behållare, så att jag inte behöver ta av handuken.
-
Jag tror på brödsmulor eller liknande.. ngt skit som hamnat där.
Men över huvud taget tycker jag svampen klarar ganska hård hantering hittills (det blir så när man bor på studenthem) ;D
-
ok :-) vad bra att du beskriver din miljö, så kanske vi kan ringa in problemet!
jag skulle absolut byta ut stengodset mot glas, för glasyrerna vet man ju inte riktigt hur de reagerar på den sura kombuchan! vissa glasyrer är ju supergiftiga dessutom.
och det där med handduken, kan vara mer än brödsmulorna som gör det, kanske jäster från brödet, som inte platsar i kombuchan?
Men det där med att tjuvkika kan man ju bara inte undvika! :) speciellt i början är man ju nyfiken, så det ska du nog inte vara rädd för.
Jag är inte heller överdrivet försiktig med mina sulor, endast att det ska vara rena händer, burkar och verktyg!
De står vid fermentering i skafferiet brevid kylskåpet, som håller lite varmt, med en bomullsduk över.
Där har jag även mjöl och andra lite dammigare varor, och jag trodde i början att det skulle flyga ner massor med mjöldamm o sånt i burken men nej.
Ja just det: gör en mindre sats!
Det blev nog för lite startvätska för den mängd du tänkte fermentera!
Gör sisådär 2 liter max första gången, och låt den bli en liten aning för sur, för säkerhetsskull och så du har bra startvätska till nästa sats!
Nästa vända så skördar du när den smakar precis som du vill ha den.
-
Sol, vissa går så långt att dom stryker tyget med hett strykjärn också först. Jag klipper till en ny bit odlingsväv och kastar föregående.
Och, det behöver inte vara synligt mjöldamm. Det räcker med mögelsporer som ju inte syns och finns överallt. Så skölj med hett (kokande) vatten.
Men ändå, är det tillräckligt surt så får sporerna ingen bra miljö att växa till sig i. Så jag spånar på surhetsgraden i ditt te från första dagen och om det ev. lagrats något i krukan du använt för länge sen? Stengodset i sig är nog ingen fara, bara det som sagt inte är gammal blyhaltig glasyr. Det säljs t.ex finfina kombuchakrukor i stengods och man har syrat, gjort inläggningar och förvarat vinäger i stengodskrukor i lång tid.
Mitt bästa tips är, att du vid din första lyckade bryggning sen gör en massa reservbebisar. Då blir en misslyckad omgång ingen katastrof.
Andra faktorer som kan spela in är om man har komposthink, eller förvarar potatis i närheten. Finns mögel i huset? Badrummet?
Och slutligen, ge inte upp. Har små asiatiska gummor kunnat hålla en kultur levande i 3000 år så fixar nog vi det med.
Förresten, hur var det nu? Hade någon erfarenhet av kontinuerlig bryggning?
-
woaah Gruff! snygg kruka, med kran o allt!
Den kan man ju ställa ovanför soffan i en hylla, så är det bara att gapa och öppna kranen va? hehe
Min erfarenhet av kontinuerlig bryggning är lite ...hm okontinuerlig.
Efter den första tidens förälskelse så tappade jag lite disciplin. Jag har för det mesta igång en 2 l bryggning, men den kan jag ibland låta bli så sur att resultatet bara kan användas till utvertes behandlingar.. :-X
Bra tips angående mögelsporerna, att inte ha dem nära potatis o annat som lätt möglar.
Sol, jag har ff inte fått iväg din Sula den II, blir nångång i början på nästa vecka istället.
Ytterligare ett tips, när du får din nya sula, är att klippa den i 2, och ställ de olika behållarna på olika ställen. som ett experiment bara.
Hur många är det här på Álternativ som brygger Kombucha just nu?
Skulle vara kul med en Poll med kombuchafrågor, nån som vet hur man gör?
-
Eulalia, (och ni andra som läser) jag var nog lite oklar om vad jag menar med kontinuerlig bryggning. Metoden avser att man istället för att brygga i mindre behållare och ständigt starta nya när man "skördar", brygger i en stor behållare som man bara tömmer till hälften och fyller på med ny avsvalnad te/sockerblandnng. På så sätt blandas alla stadierna med sina egenskaper i det man tappar ur genom kranen. En del tappar ur med sifon istället för kran men principen är densamma. Vad jag var ute efter var, med vilka intervaller det är bäst att tappa och hur stor kapacitet säg en tioliters kruka har tidsmässigt?
Krukan på föregående bild är på 15 liter. Krukorna på denna postningen vet jag inte, men dom är också ämnade för kontinuerlig bryggning.
Ps. Med lite akvarieslang så slipper man ens gapa :) Ds.
-
Eulalia: har du redan en på gång! Jag hade ställt in mig på längre väntetid, det blev ju en glad överraskning ;D
Bra ide att dela den, båda kan väl inte misslyckas ::) Kan jag ändå brygga en 2-literssats på varje del? Vad är det som gör att man kan brygga mer, och hur vet man när man kan det!? ???
Jag blev så nyfiken på dina utvärtes behandlingar, berätta, hur använder du det?
Gruff: Verkligen snygga krukor du hittat. Och dom ser ju ut att att vara lättare att tömma än glasrören ;)
Och jag ska inte ge upp, det är alldeles för spännande :D
-
Hm kör på lite mindre än 2 liter första gången, om du tänker dela den på 2. Eftersom startvätskan kanske inte är tillräcklig annars....och första bryggningen låter du den bli liiite för sur, så att du är säker på att ha bra startvätska till nästa omgång. Ska försöka skicka med rejält med start, men det är lite vanskligt att skicka vätskor i plastpåsar. Hur mycket startvätska skickar ni andra med?
Utvärtes behandlingar som jag använt kombucha till:
småsår, solsveda, bad och ansiktsbaddningar för att rengöra och klarna huden.
till hårsköljning, ger glans och lyster.
Till trötta fötter i fotbad...säkert också bra mot fotsvett fast det har jag inte hittat nån att testa på.
sen har jag testat att ha gamla utjänta sulor över ansiktet :-)
rätt skönt, speciellt om man kyler ner dem
Har provsmakat, men bah, inte speciellt gott.. :-\
-
Det lindrar kliig fotsvamp om man baddar fläckarna med booch.
Jag har beställt en 12 liters kruka med kran av en keramiker. Mkt. roligare att få en personlig än att skicka efter från andra sidan jordklotet. Är sååå spänd på hur det blir!
Jag kan skicka bebisar mot porto och ev. embalage om någon vill ha. Skriv privat i så fall.
-
Fick den här bilden från irland via mail idag. Skickar den mest som inspiration, men dom "kan" skicka till sverige om man vill. Beställning tar ca: 6 veckor. Kostar 100 pund och med pundets kurs plus frakt så blir det apdyrt! Det är alltså INTE den jag beställt själv. Men vacker är den! :)
-
Ja den va fin!
Har du experimenterat med kontinuerlig bryggning ännu? eller ska du vänta tills du har kran-kruka?
Berätta hur du gör, när du nu gör det!
Det låter som ett bra sätt för den som är någorlunda disciplinerad och kräver nog att man dricker lika kontinuerligt som man brygger...annars blir det väl rätt surt /skiftande kvalitet ?
En annan grej jag undrar är: hur ser era scoobys ut? Mina ser sällan speciellt snygga ut, det blir mest ett gäng tunna eller tjockare slöjor i märkliga formationer..
Jag skulle vilja ha dem tjocka, gräddvita till cafelattefärgade, och med slät fin yta :-)
Fast det är ju inte utseendet som räknas, mina monster producerar ju fin kombucha, men när man skickar så vill man ju att sulan ska vara någorlunda tilltalande..
det är skumt nog som det är!
-
I början blev de ganska tunna och fjantiga men nu börjar det bli mer riktiga sulor, inte så fjantiga och fina vita tjocka med slät yta.. Växer fort gör de också, efter 7 dagar har jag en ny fin kombucha..
Det må ju finnas ngn här på forumet som kan sin keramik och kan börja göra fina kombuchakrukor?!
-
Nej jag väntar nog på min kruka. Det fina med kontinuerlig är just att det blandas olika stadier i drycken. Men visst, man kan ju inte låta det stå hur lång tid som helst. Typ 50% av volymen, var 3:e var 5:e dag ska visst vara bäst att toppa upp. Så vet man med sig att man normalt dricker säg 5 dl om dagen så kan man lätt räkna ut hur stor kruka man behöver. D.v.s 5 liter om man tappar ur under 5 dagar och ska ha 50% kvar att blanda med.
Trots vad alla säger, så kan man bygga i plastbehållare. Men då ska det stå en etta eller tvåa i den lilla triangelstämpeln under hinken. Graderna går upp till sju. Kommersiel bryggning görs kontinuerligt i stora plastbehållare med tappkran på det viset. Det knepiga är att hitta foodgrade märkta kranar och packningar.
Jag får mina scobysar att bli runda, fasta och typ 8-10mm i alla fall. Men inte alltid. Man kan vippa försiktigt så ytan sköljs med te. Men jag har inte märkt någon skillnad. Förutom att bebisen ibland sjunker istället. Inte heller att öka sockerhalten till max % har gjort någon skillnad. Dom blir som dom behagar helt enkelt :) Hur folk gör för att få såna där perfekta crémefärgade 2-3cm feta big mamas, fattar jag inte. Färgen på mina bebisar är genomskinliga och mer som lite lättmjölk i vatten, så där vitt. Inte créme. Men då använder jag bara organiskt grönt kinesisk gunpowder te, KRAV-socker och källvatten.
Men skumt, är det! Riktigt skumt!! ;D
Finns diskussion om big mamas på: http://kombuchatea.tribe.net/ (http://kombuchatea.tribe.net/)
-
Dunkar, lock, kranar, packningar, gummiproppar m.m. m.m. i livsmedelsgodkända material hittar man enklast och billigast i butiker som säljer hembryggningsutrustning för öl, vin och HB.
-
Är det någon som testat att göra bröd på kombucha? Vad jag förstått är det som att göra surdeg, eller har jag missuppfattad hela saken? ??? ???
Annars fann jag en bra sida om både kombucha och kefir (recept, forum, lite ditt och datt.. )
http://www.kombuchapilz.de/english/start.htm
-
Vet inte om jäskraften räcker till det. Men vem vet? Ska prova att använda enbart booch som degvätska och ingen jäst nästa gång. Kan rapportera sen :)
-
Äntligen har det lyckats, min första kombuchabryggning med kombuchabebis. Det är 13:e dagen nu, hur länge kan jag låta den stå??, bebisen ser fortfarande ganska tunn och osammanhängande ut.
-
Beror på hur varmt du har inne. Om jag t.ex har 22 grader inne så räcker det med 9-10 dagar. Låter jag det stå 13 dagar har jag nästan vinäger. Drickbart, men man ser ut som när man suger på en citron. Och för mor t.ex som eldar mindre än mig och därför har 15-16 grader inne tar det hela 16 dagar innan det blir lagom och det bildas knappt någon bebis alls.
Då det varierar kraftigt, är mitt tips.....smaka med ren sked. Är det för svagt, låt det stå. Tappa upp när du tycker det är lagom för just dig.
-
Min första lyckade bryggning resulterade i en liten, för att citera andra här, "fjantig" , om man ens får kalla den sula.
Så jag gjorde 1 liter te och blandade med lika mycket färdig kombucha och tänkte "nu ska här tillverkas bebisar"
Jag har nu satt burken i fönsterkarmen över elementet för bättre värme.
Detta var i fredags, idag när jag sitter och äter frukost, kommer jag av någon anledning på att jag inte hade i något socker.
Suck, vad gör jag nu? Ska jag slå ut allt och börja om, eller kan man blanda i sockret nu?
Det här med kombucha är nog inte min grej.... :-\
-
;D haha du verkar vara lika odiciplinerad och disträ som jag, gjorde också en massa löjliga småtabbar innan jag fick rutin på det hela.
När jag nångång har missat att ha i socker, eller hade i för lite pga att det tagit slut, så ökar jag på såhär dagen efter :
häll ner sockret i ca 2 koppar hett vatten, låt lösas upp & svalna, och häll sedan ner i brygden.
Slängde du bort modersulan? ???
Den kunde gott ha hängt med ett litet tag till, som stöd tills din nya bebis är tillräckligt produktiv och tjock. Jag behöll min första moder rätt länge, den var stabil och tålde mitt experimenterande och mina misstag rätt bra.
-
Tack! ;) Skönt att höra att det inte bara är jag som tabbar mig!
Jag ska genast göra lite sockervatten.
Nej, jag slängde inte modern, jag la ner båda i burken. Skulle aldrig våga slänga min enda ordentliga sula, då riskerar jag ju att ännu en gång behöva be om en ny ;) ;D :-[
-
Nu ska jag berätta min kombuchahistoria. :)
Det började med att jag läste om den slemmiga lilla rackaren här på sidan, och blev väldigt nyfiken ???, men eftersom jag skulle resa bort fick den vänta :(.
När jag sedan äntligen fick hem sulan efter ett halvårs nyfikenhet, så var jag väldigt nyfiken och ivrig ;D. Jag följde instruktionerna till punkt och pricka, sen sprang jag och lyfte på duken varenda dag för att se vad som hände. Snacka om att jag blev väääldigt besviken :( då jag efter några dagar upptäckte mögel, det var ju bara att slänga allt, men som tur var så skickade väldigt snälla Eulalia :-* inte bara en, utan två nya sulor.
Eftersom min mamma va så nyfiken så fick hon ta hand om den ena. Den andra delade jag och la i varsin glasbehållare, efter några dagar så var det återigen mögel på den ena (har inte vågat säga det tidigare :-[ ) Den andra stod nog för kallt, så där blev ingen bebis, bara nåt litet tjafs :(. Så jag gjorde nytt te och blandade med den färdiga kombuchan, tjafset och modern, nu ställde jag burken över elementet.
Efter några dagar så kom jag på att jag glömt blanda i socker, men med lite råd från en expert ;), så ordnade det sig och sockret blandades i.
Idag har jag beundrat min första fina bebis, en riktigt fin sula! ;D
Hur det gick för min mamma?, kanongod kombucha på första försöket, smakade maskrosvin! :-X ;D :-[ ???
-
En liten tanke bara. Fönsterbecket? Det är ingen sol i det fönstret va? För det tycker den INTE om :)
-
Nu fattar jag varför jag haft så svårt att lyckas med min kombucha, den gillar inte Sol ;)
Nä skämt åsido, den får ingen direkt sol på sig. Jag har oxå läst att det inte va bra, men att den står ljust skadar inte?!
-
Jahaaaa, nu fattar jag vad det är ni surrar om.
Det är den där äckliga volgasvampen som morsan mixtrade med. :o
-
Jag har nu under en tid haft lite uppfödning härhemma, har tills idag haft modern och de två bebisarna i en burk med 50/50 te och färdig kombucha.
Men idag tog jag nya bebisen, alltså den som låg på ytan och la den i en egen burk med te och en skvätt färdig kombucha och tänkte nu brygga på den.
Vad ska jag göra med de andra två? Bara låta dem ligga kvar? Bildas det en ny bebis på ytan då? Behöver dom nytt te och socker?
En lite rolig iakttagelse jag gjorde va att bebisen hade börjat "krypa" upp på ena sidan av burkens vägg, när jag tittade lite närmare, berodde det på, att det bildats en stor luftbubbla under den.
-
http://www.gustafsivers.com/dunkendonje.html
stooorkok av kombucha! haaha :D
-
Det bildas väldigt mycket luft i min kombucha nu för tiden, med följd att den är väldigt kolsyrad då jag silar upp den. Det har jag inte märkt innan, ska det vara så?
-
Vad ska jag göra med de andra två? Bara låta dem ligga kvar? Bildas det en ny bebis på ytan då? Behöver dom nytt te och socker?
De andra två kan du antingen fortsätta brygga på (nytt te&socker till dem)
eller kan du lägga undan dem i kylskåpet för senare bruk. De ska vara väl täckta av brygd, och lock eller bomullsklut över.
Jag kör 3 olika bryggningar parallelt just nu, mest för att jag inte har tillräckligt stora behållare att brygga i.
Kolsyrad kombucha är ju godast!
Häll upp på flaska, på med kork och in i kylskåpet, om du vill behålla kolsyran.
Vill du bli av med kolsyran, häll upp på flaska, låt stå framme några timmar och skaka om den lite då och då (med korken på). Sen in i kylskåp, annars kommer bebisar att bildas på den, lite slemmigt att dricka.
Vad kör du för tesorter, och hur mycket socker?
Är det sockermängden som ger hur mycket den kolsyras?
-
lite blandade länkar för den som vill fördjupa sig i kombuchans alla aspekter
Hur man gör, hela processen med bilder
http://www.happyherbalist.com/pictures.htm
The Kombucha Center, med stor FAQ, artiklar och mycket info
http://users.bestweb.net/%7Eom/%7Ekombu/
Alt om Kombucha , dansk sajt med bra struktur
http://www.kombuchasvampen.dk
bla står det såhär om för mycket kolsyra
http://www.kombuchasvampen.dk/maxbrus.htm
Felsökningschema, råd & tips för nybörjare:
http://www.kombuchasvampen.dk/vink.htm
Dom's Kombucha och Vinägersida
http://users.chariot.net.au/~dna/kombucha.htm
lite tips om vad man kan använda både svamp och brygd till:
http://www.happyherbalist.com/KOMBUCHA_recipes.htm
fler kombuchalänkar
http://www.kombuchaustralia.com/links.html
-
Hej,
nu har jag äntligen fått mina tre böcker om kombucha. Och jag har min andra bryggd på gång, även den är på 6 liter. De första 5 liter är uppdruckna och vi kan knappt hålla oss, så sugna är vi på drycken!
Jag har en gammal glaserat keramikkruka (vas?) här hemma som jag använder och det fungerar väldigt bra. Öppningen är mycket bred, och som jag läste ska det gynna fermenteringen. Det är kanske därför jag fick bebis direkt vid första och andra omgången.
Nu när jag läste i mina nya böcker blir jag bara inspirerad att göra än mer. Jag förvånas över de små mängder Ni "tillverkar", 2 liter, är det fortfarande aktuellt? Vi är två hemma som får dela på 5 liter (en liter är då tänkt som startvätska för nästa omgång) bryggd - om den står sisådär 8 dagar - då behöver vi minst en likadan kruka till ... Som tur var är det loppis (Erikshjälpen) i grannbyn imorgon, kanske jag kan fynda någonting användbart där. Plast tycker jag är mysko och ful i köket, tycker mycket om den mörkbruna krukan som står där, täckt med en fin duk ;)
Min före detta granne (84 år) berättade just om den där volgasvampen vissa i byn hade. Hon tyckte den var äcklig, men hon säger också att den påminde mer om öl. Och det kan man ju inte säga om kombucha - den blir sur, men smakar allt anat än öl, tycker jag. Jag läser om och om igen att volgasvamp och kombucha är en och samma sak - men detta med ölsmaken snubblar jag över. Läste nämligen om en rysk ölliknande dryck som görs på bröd (tror jag det var), men det är ju ingen direkt svampmanet inblandad där. Är det någon som verkligen vet?
Hej då
Martin
-
Jag har en gammal glaserat keramikkruka (vas?) här hemma som jag använder och det fungerar väldigt bra.
Om den är tillräckligt gammal eller importerad så kan den ha blyglasyr. Ska man INTE ha till mat.
-
Min mamma använde ett höganäskrus, som hon silade saften ner i. Hur är det med bly i äldre Höganäskeramik? Kan man använda en zinkhink, eller fäller zinken ut?
-
En höganäs är väl saltglacerad.
Använd aldrig metallföremål. Inte ens att röra lite grann med. Syran och metallen ger elektricitet som kulturen inte mår bra av.
-
Kan man använda zinkhink till annan matlagning, tro?
-
Om den är tillräckligt gammal eller importerad så kan den ha blyglasyr. Ska man INTE ha till mat.
Jupp, det står att det är kadmium- och blyfri glasyr på en klisterlapp, jag hoppas naturligtvis att detta stämmer!
Martin
-
Vad kör du för tesorter, och hur mycket socker?
Är det sockermängden som ger hur mycket den kolsyras?
Jag har kört med ett grönt chai te med citrus, kommer inte ihåg märket, men det var ett löste i en färdig påse, alltså inget sånt som man öser upp själv.
Sockermängden är den som står i receptet som du skickade med.
Kanske beror det på värmen att det bildas mer luft snabbare?!
Hur länge kan man ha den färdiga kombuchan i rumstemperatur? Och ska man ha den i lufttät burk eller bara med papper över om man har den i rumstemperatur?
-
All citrus är bakteriehämmande och "kan" skada kulturen.
Helt färdig dryck upphälld på flaska kan vara i rumstemp i flera månader. Men bäst är ju att ha den framme i 4-5 dagar för kolsyrans skull och sen typ i kylen eller jordkällaren. Färdig dryck ska "stannas" genom att minska syretillförseln. D.v.s. lufttätt.
Men kulturen får aldrig hållas lufttätt. Då stannar även den eller möglar.
-
Hej,
har idag fyllt mitt jäsningskärl med 20 liter te (svart+gunpowder 1:1) och 100g socker /liter. Har precis lagt tre stora skivor på ytan och än flyter de och hoppas att 2,5 liter "gammal" dryck räcker för en gundsyra. Jag är så kåt på den drycken att det inte är sant! Som tur var så skriver Herr G. Frank att man får unna sig en till flaska om man så vill, för då är det väl kroppen som anmäler sitt intresse. Bra ;)
Har märkt att det blir en kraftigare jäsning med svart+ nypon än bara nypon+örter, precis som det stod i böckerna.
Gruff, Du kan ju uppenbarligen mycket om tesorter. Jag köpte en svart tesort som heter "broken orange pekoe" och den luktar ingenting, och det står inte bergamott eller nåt på paketet heller. Men "orange" alltså - är det sorten? Eller är det typ en doftolja ... jag kan inget om te, hoppsan.
Hej då
Martin
-
Jag brukar fuska och läsa om te på te siter :-[
Här t.ex. http://www.teacentre.se/catalog/ (http://www.teacentre.se/catalog/). Men det stod inget om broken orange tyvärr. Men dom har en liten avdelning med organiskt, grönt och oolong te som är gott till K. Brukar köpa upp mig på ett kilo eller två. Tack och lov för internetshopping när man bor ute i skogen!
-
Hej,
jag hade köpt ett jäsningskärl på 32 liter som var avsett för vin- och öltillverkningen. Hade i ~20 liter kombuchate, drack ned till ~10-15 liter och fyllde på med färskt te sedan. Hur läckert som helst! Jättetjock "svamp", massor med kolsyra, som en läskedryck alltså! Jag vill definitift börja om att brygga kontinuerligt i en och samma kruka, det var den hittilss bästa kombuchan. Teet är 1:1 gunpowder och svart, som Gruff rekommenderade.
Det -kärlet såldes som syrafast och livsmedelsäkta.
En närmare titt på symbolerna visade att materialkoden var en enkel femma, dvs. att det handlar sig om polypropylen, PP.
När jag då frågade tillverkaren av själva plasten och fick av säljare höra "Det törs jag inte svara på" när jag undrade hur syrafast deras PP-kärl är, då blev /blir jag orolig. Sedan beskrev de lite de tester som de kör med nya plastämnen och det blev klart att man under standardförhållanden utförde tester med "standardsyror". Jag har lurat mig själv när jag trodde att "syrafast" även omfattar blandningar av olika ämnen - men det är ju klart: hur ska de kunna testa sånt? Omöjligt i praktiken. Så min sammanfattning av begreppen "syrafast" och "livsmedelsäkta" är: strunt samma, värdelöst värderingssystem som inte avbildar verkliga förhållanden. All mat är syra och all mat är framför allt blandningar av olika ämnen samt längre exponering vid olika temperaturer. Med andra ord: en labbtest kan inte ge svar på mitt enskilda livsmedel utan bara visa en grov riktning.
Efter all läsning om mystiska förhårdnade gallblåsor med dödsföljd, bukspottskörtlar fulla av mineraloljeämnen och leverkollapser har jag dumpat plastkärlen och gått tillbaka till glas. Verkar inte som om plast (oavsett vad det heter och har för produktkod, alltså) är någonting att ha överhuvudtaget, för ingen kan uttala sig om synergiska effekter ens när det gäller sånt som vin.
I alla vinböcker jag läste stod det att man ska låta stå ett vin som har fått ättikdoft så att det blir till vinäger. Jaha, då har vi alltså fruktsyror, vinsyror, mjölksyror, ättiksyror och en himla massa annat som samtidigt under närvaro av andra ämnen såsom alkohl och vad-vet-jag simmar runt i plastpotten. Kanske de förstärkar varandra? Gör en plast som håller bra emot 20% ättiksyra angripbar för en 3-6% syrakoncentration av samma ämne? Även temperaturen spelar in och roll.
Verkligen, jag har fått gråa hår när jag läste om allt det här med plasten. Jag har inte trott att det finns ett så stort område kvar i mitt liv /mitt hushåll där jag var så himla idiotisk dum och blåögd. Detta beror naturligtvis på att jag växte upp i en värld, där plast fanns med i bilden hela tiden, såsom glas och stål. Men nu är det slut, har sorterat ut det mesta och kastat. Det är väl ett klassiskt exempel på hur det går när man växer upp med en sak, att man bara inte kommer på idén att den kan vara en fara liksom.
Så jag kan bara rekommendera att investera lite mer pengar i ett lämpligt kärl än att riskera något. Symptomatiskt för vår tid är ju att det alltid är tillverkarna själva som intygar att deras egna produkter är bara så bra och ofarliga. Här borde larmklockorna verkligen tjuta direkt.
Men inte heller glas är fritt från misstankar! Billigt glas kan vara gjort på returglas och ingen kan i praktiken säga någonting im innehållsämnen. Blykristall, föroreningar med färgämnen, andra tungmetaller. Bäst att verkligen inse att valet av kärlet är mera avgörande egentligen när det gäller kombucha /bryggning än frågan vilket te man kan köra med.
Just my 2 cents!
Martin
-
Hur vet man om det är returglas i burken, måste de ha nån speciell märkning då?
Jag har kört min bryggning i stora 2-4 liters glasburkar som jag köpt med t.ex inlagd paprika eller liknande.
-
Hej!
Enkelt svar: Du måste fråga glasets tillverkare. Om Du då efter alla de erfarenheter Du gjort i Ditt liv kommer att tro på det svar Du får, det står på ett annat blad. (Returglas är ju verkligen billigare än en nyproduktion).
Det borde vara säkert med gurkglas och dylikt, men man vet inte förrän man inte gjort det självt, eller? Visshet får man nog aldrig som normal människa, det gäller nog att söka sig en säljare /tillverkare som man kan känna förtroende för.
Missförstå dock inte mitt inlägg, jag vill inte sprida panik, utan snarare ge uttryck för den "chock" jag fick när det hela helt plöstligt gjorde en mening.
Hej då!
Martin
-
Så, här kommer en länk som publicerades 17/3 i år och som handlar om att inte ens PET, alltså den fina lilla och framför allt syrafasta och livmedelsäkta ettan i återvinningstriangeln är säkert som det hela tiden brukar heta.
http://www.heise.de/tr/artikel/70947
Tyvärr på tyska. Det handlar om att man i mineralvatten hittade tungmetallen "antimon" i flaskinnehållet. Orsaken är det europäiska sättet att producera PET. Man behöver en katalysator och denna katalysator är i Europa just det där antimonet.
Man kunde visa upp till 1/8 av den tilllåtna gränsvärden i mineralvattnet - men säger också att belastningen är rund 30 gånger högre än om man hade druckit källvatten direkt.
Frågan är (för mig) också huruvida vatten med ett pH på sisådär 7 kanske är tamare mot plasten än en kombucha /kefir /läskedryck med ett lägre pH på kanske 3 eller 4. Och som jag skrev tidigare: kanske det blir ännu hemskare om man har olika ämnen samtidigt i flaskan.
Lösningen på antimon-problemet, säger artikeln vidare, vore att använda titan som katalysator, så som man gör i Japan. Även aluminium hittar sin väg i PET-produktionskedjan, även det ämnet är en katalysator.
Frågan är då bara huruvida man har glömt den "aluminium är gift"-debatten och törs lita på att nu detta ämne av alla hålls kvar i plasten!
Martin
EDIT:
http://www.uni-heidelberg.de/press/news/news06/2601antime.html
-
:)
Hej,
Jag är en gammal Kombucha räv, men har haft en lång paus. Jag behöver en bra bebis för att komma i gång igen!
Vem kan ordna det åt mig?
jaxzjaxz@gmail.com
-
jag vet att detta diskuterats förut men jag orkar helt enkelt inte läsa igenom kombuchatrådarna igen eller fippla med sökfunktionen.
Hur är det med sockerhalten i den färdiga kombuchan? Cirka..?
-
putt
Sirpusbollen, troligen har du redan fått svar, men om nån annan undrar över sockerhalter i kombucha (http://www.kombuchasvampen.dk/cgi-bin/faqgen/faq.pl?faqname=sukker#33)
och lite mer, om kombucha och diabetes (http://www.kombuchasvampen.dk/diabetes.htm)
-
Hej på Er
Börjar komma igång så smått med detta och har nu en 5:a och en 2:a igång
Vid byte blir det ganska fullt i kylen med 7 liter så nu har jag en liter på diskbänken
Hur mycket kan man ta i sej på en gång? kan det bli för mycket av det goda så att säga.
////Grodden
-
Jag har periodvis druckit så mycket som 1-1,5 liter dagligen.
Enda bieffekterna jag noterade var att jag måste springa på toa väldigt ofta, och att jag blev pigg.
Inte så att jag sprang på väggarna, men lite piggare än vanligt, och glad också.
Inte överglad, normalglad o balanserad ;D
Jag känner mig alltid pigg o frisk när jag dricker kombucha.
om kombuchans effekter/bieffekter:
http://kombu.de/side-eff.htm
http://kombu.de/benefits.htm
kombucha testimonials (http://www.freewebs.com/kombucha/kombucha_testimonials.htm)
Bra enkel kombuchainfo http://www.harmonikireland.com/index.php?topic=kombucha
Här står det bla att ca en halv till 3/4 liter per dag är ok, mer behövs inte för att hålla bra hälsonivå. Man kan höja dosen vid sjukdom, för specifika behandlingar. MEn som vanligt är det bra att göra uppehåll då och då, om det ska vara effektivt.
Det står även att över tid så är kombucha en aning blodförtunnande, något jag inte hade läst nån annanstans.
Å andra sidan så tål kombucha ganska lång lagring, så du måste inte hälla i dig i samma takt som du producerar.
-
Hollywood likes it!
"they put a kombucha culture on their face like a mask for 15 to 20 minutes. They swear this reduces pore size, removes fine lines and sunspots, adds healthy color and restores their skin to baby smoothness."
http://cajunernie.com/index.php
här står massa bra saker.
-
Fick sluta med combucha eftersom det inte passade med mina mediciner.Jag fick svåra gallstensanfall och trodde att jag led av gud vet vad. De började en månad efter att jag började att dricka combuchan ,idag har jag slutat att dricka mitt riktigt goda och jästa the ,och har inga smärtor alls.
-
Fick sluta med combucha eftersom det inte passade med mina mediciner.Jag fick svåra gallstensanfall och trodde att jag led av gud vet vad. De började en månad efter att jag började att dricka combuchan ,idag har jag slutat att dricka mitt riktigt goda och jästa the ,och har inga smärtor alls.
oj vad illa, har du pratat med din läkare om det?
-
Min läkare testade combuchan och den var riktigt högprocentig, tillsammans med mina mediciner var det katastrof.Har sömntabletter efter en svår hjärnkollaps många år tillbaka.
-
Hollywood likes it!
"they put a kombucha culture on their face like a mask for 15 to 20 minutes. They swear this reduces pore size, removes fine lines and sunspots, adds healthy color and restores their skin to baby smoothness."
[url]http://cajunernie.com/index.php[/url]
här står massa bra saker.
Kanonlänk, mycket info!
Annicae, bra att få höra om effekterna/bieffekterna av kombucha!
Mer sånt!
Högprocentig du menar alcoholhalt?
Skulle vara intressant att få veta:
hur länge brygde du din kombucha?
Och hur mycket drack du per dag?
-
Min alkoholmätare visade 8 procent,drack 34 glas om dagen ,den var ju så god Jäsningen fortsätter även efter omtappning. Jag har en 5 l dunk som fortfarande bildar svamp,den är 5lager och6cm hög.
-
3 till4 glas
-
3 till4 glas
;D ah, jag tänkte det!
34 glas vore inte konstigt om de gav utslag, tänkte jag..
Men 8 % är en jättehög alkoholhalt! Jag har aldrig mätt min egen, men den doftar inte ens alkohol.
Kollat bakåt, och ser att du oftast gjorde dina kombucha på frukt och juicer, inte på te. Och att du dessutom lät den fermentera i 14 dagar alltid, kanske var detta orsaken till den höga alkoholhalten? Tillsatte du även socker vid efterfermenteringen? Lagrade du den tappade i kylskåp eller i rumstemp?
Nyfiken!
-
3till4 glas. Jag har alltid haft hälften grönt the i mina fruktcombuchor
-
Lagring sker på en inglasad balkong, min son som inte tar några mediciner har inga problem .Han dricker det varje dag
-
Ska försöka mig på att göra en glöggvariant på combucha
-
Förlåt en fråga men vad smakar den där jästa drycken ???
Någon som vågar sig på en jämförelse?..
Vad gör den där svampen igentligen? , jag försökte kolla länken men den fungerade inte...
Den där svampiga skivan ser både skum och äcklig ut.....Är det verkligen nyttigt ???....
Smaken är som bekant delad....Jag glömmer inte den där skogsmullen som sa att tallbarrste var så gott men jag tycker att det bara är beskt och äckligt..någon som vill upplya mig ;)..
-
Hej Kerstin Linnea, hoppas du orkar läsa dig igenom trådarna - det finns 2 om denna goda och intressanta probiotiska dryck!
Flera har beskrivit vad de anser om det och sina erfarenheter. Dessutom finns där många bra länkar, bla denna danska
http://www.kombuchasvampen.dk/ (http://www.kombuchasvampen.dk/)
-
Är det någon i stockholmstrakten som kan tänka sig att dela med sig med en bebis svamp i framtiden? :).
Jag måste först köpa något lämpligt kärl så inte första försöket slutar illa...Mot portoersättning eller så..... ;)
Och gärna en manual för dummies för annars kanske jag gör någon tabbe..... :-[
-
javisst :) sätter dig på min väntlista, såvida du inte fått svar från annat håll innan det är dags.
-
Tack så mycket... :D
Vad brukar du använda att brygga med?
Själv tycker jag att grönt te är äckligt att dricka, har fösökt med flera sorter och varianter....Det går väl bra att använda svart te ???...
-
Jodå, svart te går utmärkt, det är nog det som används mest.
Sedan kör vissa en mix av grönt/svart, åter andra experimenterar hejvilt med diverse smaksatta, men kombuchakulturen sägs ogilla eteriska oljor, åtminstone ska man inte köra för hårt med smaksatta tycker jag.
Grönt te gav den godaste kombuchan jag smakat, det var min moster som gjorde den. Men själv kör jag svart, storpack. :)
-
När jag var på Frankfurts flygplats kunde man köpa ett glas kombucha för 4 euro!!! Jag var ju bara tvungen att testa hur flygplatskombu smakade... GOOOTTT! ;D
-
Vari låg skillnaden mot din egenproducerade? Kör du fortfarande kombuchabryggning?
Skulle vara kul att få en liten återkoppling i hur det har gått för alla som adopterat en "sula"!
Brygger ni kontinuerligt? Hur ser era dryckesvanor ut?
Märker ni några goda effekter? sämre effekter?
Har ni haft några problem med själva svampen? mögel? ingen nybildning?
Använder ni den utvärtes?
Ja, helt enkelt era kombuchahistorier!
-
Sitter och dricker en kanna kombucha nu, ganska sur men ändå. Flygplatskombuchan smakade som min egen, speciellt den som man har i lite ingefära i.
Användning av kombucha går i vågor, jag glömmer bort den ibland >:( Brukar alltid ha en flaska i kylskåpet och har alltid en bryggning på G dock. Funkar bra som vinäger om den blir för sur. Har försökt komma på något annat vettigt att göra av sulan, men det är torrt på idéfronten.
Märker bara goda effekter, man känner sig piggare. Om jag glömmer bort den och börjar bli förkyld så påminns jag alltid om vad det är för något som fattas.. ::)
-
Var tvungen att testa att äta lite av sulan. Smakade inte alls illa, faktiskt lite beroendeframkallande snacks.. Kanske man kan krydda med något... nötkross.. detta måste jag exprimentera vidare med!!
-
... kan man få tag i en sådan? älskar verkligen denna dryck, och nu har jag äntligen fast boende och skulle kunna pyssla om den...
Skulle någon av er veta var eller vem jag skulle kunna vända mig till, för en "start bebis"? vore jätte schysst! (bor i stockholm)
-
... kan man få tag i en sådan? älskar verkligen denna dryck, och nu har jag äntligen fast boende och skulle kunna pyssla om den...
Skulle någon av er veta var eller vem jag skulle kunna vända mig till, för en "start bebis"? vore jätte schysst! (bor i stockholm)
Jag kan möjligen bistå dig. Har några till på väntlista och ont om bra sulor, men kan eventuellt få tag från en annan som fått tidigare.
-
Dagens färgglada kombucha! :D
Jag använde några påsar vi fått av svägerskan från Tyskland, såna som ingen gillar i teét...
-
Några påsar med vad? Dryck eller svamp?
-
Åh. Thépåsar, menade jag. :)
-
Åh. Thépåsar, menade jag. :)
aaah!
Du det ser himla gott ut, vad är det för te?
Och vad fin o fet din svamp ser ut, gör du kombuchan på den behållare som syns i bild?
Jag ska också börja göra i nåt med större öppning, för bättre syresättning, för jag lyckas inte få riktigt tjocka fina svampar fort!
O nu är det så många som vill ha..finns det nån som vill ta upp några beställningar?
-
Theét i sig är ganska vidrigt faktiskt... :P Nån slags fruktthé med vaniljsmak. Försöker man ha mjölk i så skär det sig!
Jag gör kombuchan i en IKEA-glasburk, det går i nästan 5 liter i den. Ska se om jag kan få in en bild.
(http://www.ikea.com/PIAimages/62564_PE169472_S4.jpg)
-
Hejsan!
Är det någon som vill/kan dela med sig av sin kombuchasvamp. Jag skulle så gärna villja testa
Hälsn. Tvilling
-
Jag har en liten rackare du kan få, min "reservsvamp". ;) Skicka ett pm med namn och adress bara!
-
Kerstin-Linnea och H : skicka pm med adress, kombuchasvamp på g till er.
-
En fråga! Kan ju tänkas att infon finns i tråden, men orkade inte läsa riktigt allt.
Jag satte igång en brygd här för en månad sen. Blev liksom inte av att jag använde drycken för jag har varit bortrest. Nu har det vuxit till en ny svamp på ytan. Men hur är det med drycken när det gått så lång tid. Ok att testa den? Vad händer när den står så länge?
Om man inte ska använda brygd som är så gammal. Kan man ändå använda lite av den till en ny startsats?
Hoppas på snabbt svar.
/Robert
-
hej Robinason...förlåt :-[ att jag inte svarat pm, jag visste att det var nåt jag hade "pending"
Du kan dricka drycken utan problem, men den är förmodligen ganska sur. Smaka!
Den här extrasura drycken kan med fördel användas för att starta nytt...använd ca 10 % sådant, resten te till nästa sats.
Det som du inte vill dricka kan du använda till att badda på huden, skölja håret med, göra fotbad, eller som vinäger om den är såpass sur och du gillar smaken.
Hur ser nya svampen ut? Det enda du behöver akta dig för är mögel på ytan.
Får du det ska du slänga svampen, fast vissa hårdingar föredrar att skära bort möglet och fortsätta brygga.
-
Tror inte att det är mögel på ytan. Ser ut som några bakteriekolonier som dom ser ut när man odlar dom på lab. Men ser inte mögligt ut. Svampen på ytan är kanske bara en eller ett par mm tjock. Den jag Fick av dig Eualia, den sjönk till botten och ligger kvar där. Men det syns att det vuxit till lite nytt på den oxå. Ska jag hellre använda den igen kanske och ev. göra en liten ny sats utav min nya svamp? (nu har jag ingen stor bra burk kvar, men kan väl göra en stor sats och pytsa över i mindre burkar. Då kan jag kanske dela den nya svampen i ett par och göra två mindre burkar.
Har en kompis som bor i moskva. Bad honom förhöra sina ryska vänner om kombucha. Han berättade att någon odlade svampen, sen använde dom själva svampen i nybryggt avsvalnat te med socker, men lät den bara ligga i några timmar innan de drack te't. För att få det lite syrligt. Nån mer som hört om det tillvägagångssättet?
Tack för svaret Eulalia:-)
/Robert
-
Nu väcker jag lite liv i denna tråd igen...
Finns det någon som har en svamp att sälja?
är grymt sugen på att få pröva.. skicka pm.. :)
/M
-
Hej,
nu har jag äntligen fått mina tre böcker om kombucha. Och jag har min andra bryggd på gång, även den är på 6 liter. De första 5 liter är uppdruckna och vi kan knappt hålla oss, så sugna är vi på drycken!
Jag har en gammal glaserat keramikkruka (vas?) här hemma som jag använder och det fungerar väldigt bra. Öppningen är mycket bred, och som jag läste ska det gynna fermenteringen. Det är kanske därför jag fick bebis direkt vid första och andra omgången.
Nu när jag läste i mina nya böcker blir jag bara inspirerad att göra än mer. Jag förvånas över de små mängder Ni "tillverkar", 2 liter, är det fortfarande aktuellt? Vi är två hemma som får dela på 5 liter (en liter är då tänkt som startvätska för nästa omgång) bryggd - om den står sisådär 8 dagar - då behöver vi minst en likadan kruka till ... Som tur var är det loppis (Erikshjälpen) i grannbyn imorgon, kanske jag kan fynda någonting användbart där. Plast tycker jag är mysko och ful i köket, tycker mycket om den mörkbruna krukan som står där, täckt med en fin duk ;)
Min före detta granne (84 år) berättade just om den där volgasvampen vissa i byn hade. Hon tyckte den var äcklig, men hon säger också att den påminde mer om öl. Och det kan man ju inte säga om kombucha - den blir sur, men smakar allt anat än öl, tycker jag. Jag läser om och om igen att volgasvamp och kombucha är en och samma sak - men detta med ölsmaken snubblar jag över. Läste nämligen om en rysk ölliknande dryck som görs på bröd (tror jag det var), men det är ju ingen direkt svampmanet inblandad där. Är det någon som verkligen vet?
Hej då
Martin
Har du boktips?