Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Abigail skrivet 22 sep-09 kl 18:44
-
Jag har förstått att honungspriserna varierar stort i olika delar av landet. I tex norra Norrland lär ljunghonungen vara jättedyr, i "rapstrakter" är nog honungspriset ganska lågt.
Kan vi inte räkna upp de priser vi känner till på olika orter?
60-65 kr för 500 g tror jag är det vanligaste priset i södra Bohusän. Då tänker jag på köp direkt från hobbyodlare. I affärerna är det mest importhonung.
Vad ligger priset på i era olika delar av landet?
-
Landskapshonung säljer rapshonung av skiftande konsistens på plastburk via ICA här i Stockholm för 38:90 för 500g.
-
Har de en ekonomisk förening där allt som produceras går igenom och är 8-10 st som har 3-400 kupor i snitt så handlar det om kanske om 3.000 kupor á 75 kg på raps (kanske upp till 200 ton).
200.000 kg * 47:-/kg = drygt 9 miljoner snabbt räknat. De konkurrerar med pris och volym till dagligvaruhandeln, marginalerna små och absolut inget hot mot oss små som satsar på kvalitet.
Om importen sänker priset påverkar det inte oss små leverantörer utan de stora som tappar stora slantar. När ICA har kört chickenrace med dem tillräckligt många gånger upphör lönsamheten.
Kvalitet och närproducerat håller på att slå igenom. KRAV, SMAK och Svensk Sigill betyder snart inget längre, det är så utvattnat.
Börja handla i din gårdsbutik!!
Köp bästa honungen hos din lokala biodlare och man slipper blaj i maten och sönderprocessade livsmedel.
Fråga efter naturell sorthonung, köp bara din favorit, det du tycker är godast.
-
Jag bor i Sörmland och jag tar 55:- för 700 g sommarhonung och 40:- för 350 g ljunghonung.
-
Jag tog också 40:- för mina 350g Lindhonung, helt ok!
-
65:- för 500g!?! :o Bohusläningarna kan då ta betalt! (all heder åt dem... ;))
I norra småland är ett vanligare pris 50:-/700g, kanske 40:-/500g, om man köper direkt från biodlaren alltså.
-
65:- för 500g!?! :o Bohusläningarna kan då ta betalt! (all heder åt dem... ;))
I norra småland är ett vanligare pris 50:-/700g, kanske 40:-/500g, om man köper direkt från biodlaren alltså.
:-[Jösses, nu blev jag osäker. 60-65 kr gäller kanske för 700 gram. :-[
-
I Östra Blekinge verkar priset ligga på 45-50 kr för enstaka 700gr burkar.
Det är väl ingen i klubben som tycker att det är bra men kunderna verkar
ha svårt för att ge mer än vad priset är i butikerna.
Tog själv 45kr för de få burkar jag sålt men funderar på att höja med en
femma per år när omgivningen har lärt sig skillnaden mellan "odlarhonung" och det
som normalt säljs i affärerna. Får väl se var gränsen går.
-
Jag tar 55 för 700 gram och 30 för 350 gram (40 för flytande och smaksatt).
I affären kostar min "grannes" honung 65 kr för en 700 gram. Om man jämför över landet så känner jag mig ibland för billig, men jag vet att en del äldre gubbar här omkring tar betydligt mindre.
Tillägg: Västra Götaland, Sjuhärad.
-
Hej! Jag tar 45 kr för 500 grams plast och 60 kr för 700 grams glasburk inkl. moms
mvh. Beekeepern
-
Samma här, 60 kr för 700 gram och 45 kr för 500 gram inkl. glasburk. Då erbjuder jag 4 olika sorters honung, garanterat rapsfri, variationen baserat på när jag skattat samt att jag har flytande honung i frysen. Tidigare har jag legat lägre men efterfrågan är så stor att det känns fel att inte ta ut vad honungen är värd.
Hyssna ligger i Västra Götalands inland förresten.
Och ifall nån undrar så är momsen inräknad i priset och jag deklarerar lydigt mina biinkomster varje år.
-
Samma här, 60 kr för 700 gram och 45 kr för 500 gram inkl. glasburk. Då erbjuder jag 4 olika sorters honung, garanterat rapsfri, variationen baserat på när jag skattat samt att jag har flytande honung i frysen. Tidigare har jag legat lägre men efterfrågan är så stor att det känns fel att inte ta ut vad honungen är värd.
Hyssna ligger i Västra Götalands inland förresten.
Och ifall nån undrar så är momsen inräknad i priset och jag deklarerar lydigt mina biinkomster varje år.
Håller sig honungen flytande alltså om man fryser den? Isf när den tinas sen... påverkas kristalliseringsprocessen tidsmässigt på något vis eller fortsätter den där den var när honungen frystes?
-
Detta är inget vetenskapligt svar men min erfarenhet var att den fortsatte där den var.
typ suspended animation
-
Ingenting händer med den i o med att den "fryses", så precis som Daniel skriver så stoppas bara kristalliseringsprocessen upp under tiden honungen är i frysen.
Men det är första året jag gör så här själv så jag skall kolla hur länge det går att fördröja kristalliseringen och hur snabbt det går efter "upptiningen". Kanske återkommer jag om 5 år och berättar hur sista burken ser ut då ;)
-
Skönt med folk som testar grejer! Nu fick jag ännu en grej att sätta på min "kuckellista" inför nästa år. :)
-
För övrigt kan jag säga att jag märkte ingen skillnad i smak mellan de frysta och ofrysta burkarna av samma batch honung, testade 1 gång i veckan i 6 veckor sen hade jag bara fryst kvar och den smakar som nyslungad men nu har jag ingen referenshonung kvar så jag kan inte jämföra, ingen fryst honung heller för den delen men nu väntar jag på den ympade som står i källaren :)
-
Tror ni man kan hälla upp den nyslungade honungen i klämflaskor (typ flytande för matlagning), frysa in och sedan ta fram vid behov fram tills nästa säsong? Håller sig etiketterna vid nerfrysning till exempel?
-
Det bildas kondens om du tinar dem i ett vanligt rum men det borde funka i ett torrum med luftavfuktare
-
Håller sig etiketterna vid nerfrysning till exempel?
Bättre att etikettera efteråt - "Nyslungad" med aktuellt datum. :)
-
Folk kanske börjar undra om man kör den som nyslungad i februari typ kanske bättre med flytande?
-
Nu är jag på resa igen med ett knäppt tangentbord ...
De gummerade etiketterna släpper (torkar) på plåtlock och lossnar i t ex kylskåp.
-
Etersom forumet gled in på frysning.
Är det någon som läst något om kvaliten efter frysning ?
Jag har själv frusit in nyslungat för eget bruk och smaken verkar
bli densamma. Däremot kanske näringsvärdet försämras.
Exempelvis så borde mjölksyrebakterierna avlida, men de kanske
kommer igång igen efter uppvärmning.
Enzymer och mineraler borde klara sig men jag är mindre säker på
vitaminerna
-
Mjölksyre bakterierna lever bara i honungsmagen och en kort tid i cellerna tills vattenhalten understiger 22% har jag för mig. Om honungen får ligga kvar i frysen så blir den väldigt fin kristalin.
Men det kan ta något år eftersom prossesen går väldigt långsamt övrigt vet jag inget om.
MVH Anders Wizping
-
aktuellt datum är när man förpackar honungen
inte ett halvår efteteråt
-
aktuellt datum är när man förpackar honungen
inte ett halvår efteteråt
Jag dummade mig därav den glada gubben i slutet. Självklart inte dribbla med märkningen! :-[
-
Jag har kollat lite på tappningslinjer som tar hand om burk, tappning, etiketter och paketering och kostnader. En liten men rätt användbar slungutrustning går på runt 50.000 och resten betydligt mera beroende på vilken automatik man väljer. Om man nu kan få ut 30-35:-/kg för grovsilad honung och 45-47:-/kg för färdig processad och burkad honung för leverans, inkl arbetstid och maskinavskrivningar så kommer många som skaffar maskiner att få det tufft i framtiden, förtjänsten och marginalerna är för små.
De sk honungshandlarna måste upp i jättevolymer innan det trillar in nettoskantar. Det känns som om det blivit både brist på svensk honung och en överetablering på slunglinjer och tappställen.
-
Jag har kollat lite på tappningslinjer som tar hand om burk, tappning, etiketter och paketering och kostnader. En liten men rätt användbar slungutrustning går på runt 50.000 och resten betydligt mera beroende på vilken automatik man väljer. Om man nu kan få ut 30-35:-/kg för grovsilad honung och 45-47:-/kg för färdig processad och burkad honung för leverans, inkl arbetstid och maskinavskrivningar så kommer många som skaffar maskiner att få det tufft i framtiden, förtjänsten och marginalerna är för små.
De sk honungshandlarna måste upp i jättevolymer innan det trillar in nettoskantar. Det känns som om det blivit både brist på svensk honung och en överetablering på slunglinjer och tappställen.
Jepps, desto bättre för oss här i Norrköping som har legoslungning och legotappning. Behöver inte göra ett skvatt själva om vi inte vill! :)
-
Har bilat en del söderöver till olika företag men hann med en marknad i Kristianstad idag innan det blev panik till Sturup och resan till Bromma.
Man tog 50:- för en 700g burk på alla stånden som sålde honung. Ca 1/5 (20%) sålde honung och det ver den vanligaste produkten på marknaden.
Kvaliteten var skiftande, en som sålde Hallonhonung knäckte sin plastsked 2 ggr mitt framför näsan på mig när jag skulle provsmaka, så J*#¤a hård var den.
Nu kan Hallon sätta sig bra och vara hård men denna var byggmaterial CEMENT! De som var bra var riktigt bra och honungen där var fin fin. KUL!
-
Nytt lägstapris på honung i plastburk, 34:95. Värt att notera att en del lock var spruckna (flera sprickor i en stjärna i mitten) i butiken, belastningsskador typ, plastlocken verkar vara lite ömtåliga.
Foto: mobilen, honungen godkänd, förpackningen är inte ok, butik hemlig :-[
-
He he du är inget vidare på att hålla hemlisar du :P
-
Men ett bildbevis är väl OK!
-
Ja det är inte farligt dyrt för prima svensk honung i butikerna. :-[
-
Det gäller att få kunden att förstå att de får vad de betalar för ;)
-
Ja! och tänk vad många som är medvetna! jag blev förvånad över hur många som faktiskt är beredd att betala för småskalig, lokalt producerat honung!
-
Jag behöver bara gå till mig själv, aldrig att jag skulle köpa honung i plastburk tex.
-
HF's pris 2009.
Man kan komma upp i 27:50 om man passerar 600kg gränsen.
-
anette, nyfiken fråga, varför inte plast?
-
anette, nyfiken fråga, varför inte plast?
Det känns som B-klass, som om biodlaren inte velat kosta på sin honung den merkostnaden som en glasburk medför, vilket i mina ögon talar för att honungen inte är god/bra nog.
-
Instämmer helt. Det finns dom som kallar vad det än är för honung.
Man har tappat kvalitetstråden och målen med att höja honungens status och införa sorthonung, goda varianter och större utbud i butikerna för kunderna.
Nu annonserar alla rapsnissar efter mera honung att pytsa i sin egen för att få in lite aromämnen i sina burkar.
Jag är snart kompis med alla ... :-[
-
Mmm, det jag tänker på är tyngden, och frakten med miljöpåverkan... och min egen rygg... givetvis skall plasten vara återvinningsbar. Och det finns snyggare plastburkar än det Bimäster och Landskapshonung kör med. Vi kommer att gå över till plast, av dessa skäl, trovärdigheten avser vi lösa med etiketterna...
-
Mmm, det jag tänker på är tyngden, och frakten med miljöpåverkan... och min egen rygg... givetvis skall plasten vara återvinningsbar. Och det finns snyggare plastburkar än det Bimäster och Landskapshonung kör med. Vi kommer att gå över till plast, av dessa skäl, trovärdigheten avser vi lösa med etiketterna...
Det är faktiskt intressant! Har själv inte tänkt i de banorna, burkarna du pratar om är ju skittråkiga. Men det finns säkert alternativ, som inte kostar 3-4kr/burk heller...
-
man kan säkert stapla 50 tomma plastburkar innan man kommit upp i en glasburks tyngd
jag har skickat 20 kg med bussfrakt till en kund som absolut vill ha min honung då är det bra med lätta burkar
-
Burkens tyngd är väl liten i förhållande till innehållet som skall vara 500g.
Staplar man en massa 500g på varandra så belastas de undre locken givetvis oavsett burkens vikt i plast eller glas.
En glasburk med metall lock klarar sig bättre även här.
-
Ja belastningen blir ju densamma, jag förstår inte vad det har för betydelse i vilket fall.
Jag använder mycket 250g sexkantsburk, de väger ca 160g. En kartong med 24 burkar är 6kg honung, men väger en bit över 10 kg...
-
Det är just med tanke på miljö och transporter etc som jag menar att vi skall tänka på hur vi marknadsför vår inhemska och lokalproducerade honung. Vill vi "nå" kunden så tror jag att vi måste visa att vår honung är bättre/godare/mer värd att köpa än den importerade och ett viktigt sätt att visa det är hur vi förpackar vår honung och då faller plastburkad honung.
De som däremot väljer efter pris kommer nog även fortsättningsvis att välja sydamerikansk "honung" för 25 kr/halvkilot och hur bra är det för miljön??.
-
Jag håller med anette i resonemang, men inte i metod. Utan att med säkerhet veta en total kalkyl miljöpåverkan glas/plast, undrar jag om det inte är ganska jämnt.
Till det viktigare; vi biodlare konkurerar inte med varandra, utan med importen. Det i särklass slagkraftigaste argumentet där är pollinerings nyttan bina utför. En ganska stor och komplex tanke för konsumenten att ta in, men, när den sitter, så håller den en livstid! Man skulle önska att bransch organisationer drev detta hårdare/tydligare... men inte kan man gnälla...
Jag jobbar hårt att "utbilda" kunder på marknader, personal i butiker där jag är representerad, info på bakside etikett, kommande "hyllpratare" m.m.... Tror att det är enda vägen att gå. Har som mål att förmå butiksägarna att ta bort Svea Nordic´s produkter i mitt närområde (blåa etiketten, ni vet)...
-
Räknat i pallpriser blir plastburken 99 öre (säg 1 kr) netto billigare i inköp.
Burken har 25% moms men innehållet 12%.
-
Burkens tyngd är väl liten i förhållande till innehållet som skall vara 500g.
Staplar man en massa 500g på varandra så belastas de undre locken givetvis oavsett burkens vikt i plast eller glas.
En glasburk med metall lock klarar sig bättre även här.
Kul tråd detta ;D
Men SvenÅ En 500g burk med etikett väger mellan 211 och 213 g det är väl inte en liten del i förhållande till innehållet har inte koll på lockets vikt men det kommer ju till.
Ca 42% av Honungsvikten
Att jag i övrigt delar dina åsikter om kvalitets kännsla med glas burk är en annan femma.
Visst kan jag förstå storproducenter som annvänder Plast det är ett antal ton som hanteras bara i
glas. Sen är det klart enklare att sätta på locket med maskin på en plastburk. Även om det görs förhand vinner nog plastburken. :D
Torbjörn
-
ICA maxi, Östersund
350gr lokalt producerad honung 49,90kr
;)
-
Men STEN-ÅKE En 500g burk med etikett väger mellan 211 och 213 g det är väl inte en liten del i förhållande till innehållet har inte koll på lockets vikt men det kommer ju till.
Ca 42% av Honungsvikten
Jag avsåg stapling av burkar, glasburken och tillhörande lock som tål mera stapling än plastburkarna trots att de är betydligt lättare.
Då kan man fråga sig om man kan stapla lika många Kg (flera burkar = mera honung) på en pall av plastburkar bara för att den är lätt om burken/locket inte håller för belastningen.
De burkar som man kan trycka på locket på bildar kompression av luften i burken och ibland medför detta klibb av honung på burkarna. Jag har träffat på sådana i butiken.
P L A S T B U R K A R = S N U S K B U R K A R !!!
Kolla! Man kan använda pedagogiska färger ;D
-
Börjar förstå att vi pratar om olika plastburkar. Den jag har för mina ögon används bl.a. till läkemedel. Hög stabilitet i staplingshänseende. Kan således inte riktigt köpa snusk travestin, snarare tvärtom... och det finns säkert än fler andra burkar...
-
Börjar förstå att vi pratar om olika plastburkar. Den jag har för mina ögon används bl.a. till läkemedel. Hög stabilitet i staplingshänseende. Kan således inte riktigt köpa snusk travestin, snarare tvärtom... och det finns säkert än fler andra burkar...
Hur är visibiliteten i dessa plastburkar? En viktig del av marknadsföringen tycker jag att utseendet, färgen osv på honungen är och i plastburkar är klarheten i materialet ofta obefintlig eller usel. Finns det någon plastburk som är lika "fin" som glas?
-
Kan vi få se bilder, länk till leverantör etc, prisuppgifter på den där plastburken?
-
PLASTBURKAR ÄR INGA SNUSKBURKAR
Hur mycket plast förpakningar finns det i affären jämfört med glas?
Varför använder man plast till petflaskor? Kan du se igenom dem? Man använder plast för att det är billigare och lättare.
En honungssburk i glas är trevligare än en i plast det kan jag hålla med om. Däremot har plasten många fördelar.
Innan du tappar honung i burken ska den fraktas till dig. Vad väger en pall med glas- jämfört med plastburkar?
Man kan återvinna glaset, vilket är bra. Det var någon här som skulle tappa honung på 10000 burkar.
En plastburk är en krona billigare alltså kan man tjäna 10000 kronor mer med en plastburk eller sänka priset men en krona och stärka sin konkurenskraft.
Sen kan jag inte förstå att plast är så skrämande eftersom ni har plastkupor, plastramar med plastvax, någon hade till och med köpt en plastslunga. Jag kör med träkupor, träramar och riktigt vax men med plastburkar. Jag är flexibel och utesluter inte att jag plötsligt kör med glas.
Kladd på locket beror ofta på överfyllda burkar i kombination med mjuk honung.
En sak till: man behöver inte klanka ned på folk bara för att de inte gör exakt på samma vis som man själv gör.
Låt konsumenten avgöra vad den vill ha. Vill någon ha plast, så köper han det. Tål man inte plast, köper man glas.
Tack för mig!
-
PLASTBURKAR ÄR INGA SNUSKBURKAR
Bra rytet!
:D
-
http://www.nordicpack.com/npack/Nordic.nsf/wProducts/15050001C?OpenDocument&Lang=SE&Category=Burkar
-
Det finns snygga designburkar ....
http://www.nordicpack.com/npack/Nordic.nsf/wProducts/4213?OpenDocument&Lang=SE&Category=Burkar
-
Det är just det. Det finns många intressanta sätt att förpacka honung. Biodlare har suttit fast i SBRs klassiska glastänk väldigt länge....
-
Det är just det. Det finns många intressanta sätt att förpacka honung. Biodlare har suttit fast i SBRs klassiska glastänk väldigt länge....
Finns det något osexigare än en sbr-burk?
-
skulle väl vara SBR burk med SBR etikett...
-
skulle väl vara SBR burk med SBR etikett...
Exakt! ;)
-
Jag tar 45:- för 350 g. ingen som knotar om priset.
-
Jag tar 45:- för 350 g. ingen som knotar om priset.
För vanlig honung? På marknad då eller?
-
Bland vänner o arbetskamrater samt en lokal lanthandel.
-
Ok, skönt med folk som vågar ta bra betalt! ;)