Alternativ.nu
Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: saint206 skrivet 18 sep-09 kl 18:59
-
hur krångligt är det?
tänkte på sånt som jag allti får för mycket av, som i år tex, bönor och dill.
bor inte så att man kan sälja direkt till kund, alternativet är väl att ställa si på ett torg, men får man det utan en massa tillstånd?
kom också att tänka på fisk, dvs insjöfisk som jag fiskar i sjön, kan man sälja den till affären?
min helt ogrundade tanke är att man inte får det, men jag vet ju inte..
-
några korta citat ur publikationen "Guide till småskalig livsmedelsförädling – en inblick i lagstiftningen" (hittar inget årtal i den jag har nerladdad, det finns flera utgåvor och det är möjligt att det kommit en ny sedan jag titta på den i början av året)
Begreppet primärproduktion gällande fisk
omfattar fiske och hantering och transport av
fisk till t.ex. auktionshall samt uppfödning,
produktion och slakt av odlad fisk. Fisk räknas
som primärprodukt även efter slakt, avblod-
ning, rensning av bukorgan och borttagning
av fenor.
För att sälja mindre mängder primärprodukter
direkt till konsument eller till lokal detaljhan-
del som levererar direkt till konsument be-
hövs inget tillstånd. Däremot måste dock de
krav som ställs i Förordning 852/2004, bilaga
I och krav på spårbarhet m.m. (EG 178/2004)
uppfyllas.
En verksamhet där primärproducent säljer
mindre mängder egenodlade vegetabilier (pri-
märprodukter) direkt till konsument (t.ex. i
gårdsbutik eller på lokal marknad) eller till loka
detaljhandel som säljer direkt till konsument,
behöver varken godkännas eller registreras. Ett
undantag är dock produktion och försäljning av
groddar, där det krävs registrering även vid
mindre mängder. Orsaken till detta är att det
har förekommit en del hygieniska problem
med groddar, bl.a. salmonella.
Värt att observera är att du som livsmedels-
företagare inom primärproduktionen är ansva-
rig för de livsmedel du släpper ut på markna-
den även om du inte omfattas av de nya för-
ordningarna. Krav på redlighet och spårbarhet
(EG 178/2002) gäller även denna typ av verk-
samhet.
-
hmmmmm det där lät ju inte allt för tokigt i och för sig..eller?
-
..eller?
det beror väl på vad som står i förordning 852/2004, EG 178/2004 och EG 178/2002... har inte läst dem :)
hittade en länk till publikationen på LRF's hemsida, det står mycket mer i den som är läsvärt om man har funderingar... http://www.lrf.se/PageFiles/5521/Guide_smaskaliglivsmedelsproduktion.pdf
-
ja det är klart...det har ju inte jag heller..
tack för länken, ska läsa så fort jag bara hinner...
-
Ska du sälja grönsaker på torget är det tusen gånger enklare än till butik. Kommunen tar några hundralappar och du får all vinst i egen ficka. En butik vill ha 30 % vinst, och så mycket kostar inte ditt torgstånd.
För grönsaker behöver du bara registrera dig hos kommunen, det krävs inga tillstånd som kostar, inga lokaler osv. Ägg är också väldigt enkelt. Men det mesta annat måste du börja bygga lokaler, kylar och betala några tusen om året i tillstånd.
-
Ska du sälja grönsaker på torget är det tusen gånger enklare än till butik. Kommunen tar några hundralappar och du får all vinst i egen ficka. En butik vill ha 30 % vinst, och så mycket kostar inte ditt torgstånd.
För grönsaker behöver du bara registrera dig hos kommunen, det krävs inga tillstånd som kostar, inga lokaler osv. Ägg är också väldigt enkelt. Men det mesta annat måste du börja bygga lokaler, kylar och betala några tusen om året i tillstånd.
Deppigt... jag som gillar att mocka skit men hatar att rensa ogräs! Fast det där med äggen är ju trevligt förstås. :)