Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Miranda skrivet 15 sep-09 kl 20:21
-
Nu har jag gått länge och varit sugen på att lära mig bereda skinn ::)
Har läst litet här på forumet men är litet osäker vad gäller olika sorters skinn och deras för och nackdelar.
Ett fårskinn verkar stort och tungt att arbeta med, och kräver en del tid vad jag förstått.
Kaninskinn är ju mindre och smidigare (har bra tillgång till detta) men det verkar lite ömtåligt och svårberedet?
Hur är det med rovdjurskinn, tex räv och grävling? Min sambo är jägare och planerar jakt på endera i framtiden...
Andra skinn som är bra för nybörjare? Vilken metod för vilket skinn? Lättast metod?
Väntar på många bra svar ;D
-
Jag håller inte på själv, men har många bekanta som gör det. Jag tror att fiskskinn skulle vara ganska enkelt att börja med! Det är inte så stort, så det tar inte så mycket tid och kräver inte så mycket plats.
-
Har varit på beredningskurs för fiskskinn men det är närmare tio år sedan och därefter har det inte testats hemma. Inte var det så omöjlig göra men jag minns ju inget av det nu.
(flyttade från det nybyggda arbetsrummet)
-
Vad används fiskskinn till ::)
-
Vad används fiskskinn till ::)
Ja du, det kan man fråga sig! :) Men det skall man inte hänga upp sig så mycket på i början, det viktigaste är ju att lära sig tekniken! Sen hittar man alltid användningsområden.
Jag rekommenderar också att du börjar med något litet man kan ha i köket utan att det blir läskigt. Älgöron, bällingar, fårpungar, kaninskinn, fiskskinn...
Kokt hjärna eller avocado är mina garvämnesfavoriter, ohyggligt mycket smidigare än t.ex olja och mer tåliga skinn än med alun. Bark ger god doft och fin färg. Var noga med skrapning och mjukgörning i början, så att du lär dig göra fina skinn.
Lycka till, ser fram emot att höra hur det går för dig!
-
När du använder avokado hur gör du då? Delar du den mitt i tu och gnider in den i skinet då? Jag har några kaninskinn i frysen som jag tänkte prova på.
-
Vad används fiskskinn till ::)
Jag har sett en kjol i rödfärgat fiskskinn.
Min kära hustru har en liten handväska utav havskattskinn.
-
Oh, vad läckert det låter. Själv har jag färgat laxskinn ceriserosa och bruna. Håller med om att fiskskinn kan vara bra att börja med i och med att de är smidiga i storlek och tar liten plats i frysen om man inte har tid att ta hand om dem genast när man flår fisken. Kolla på Lotta Rahmes böcker om skinnberedning och fiskskinnsgarvning. Bland de första föremål som fiskskinn använts till är tofflor eller enkla skor, enligt henne. Väst, keps, sydväst, stövlar, väska, armband och bikini är bara några saker man kan göra av fiskskinn eller i kombination med andra skinn. Själv har jag provat garva ett sjuttiotal långsidor fiskskinn, fyra baggpungar, tre rådjursskinn,ett ålskinn och ett kaninskinn.
För övrigt finns det bra beskrivningar här som är sökbara. Grävlingsskinn är känsliga på det viset att pälsen går rätt igenom hela skinnet och man får skrapa åt rätt håll så man inte har av stråna om man vill ha dem kvar. Jag har sett ett antal grävlingar ligga vid sidan om olika vägar men med tanke på att jag inte vet när de dött och att de lär lukta illa när man sprättar upp dem och inte har en extra frys enbart för skinn så har jag hitintills avstått. Såg en snygg grävlingsväska garvad och sydd av en besökare av Allmogemarknaden i Jönköping förra året. Avis, ja en hel del. Bäckesdals folkhögskola lär ha bra kurser i skinngarvning. En kurs i fiskskinnsberedning går av stapeln den 9 okt kl 17-20 med fortsättning 10 okt 10-17 och vidare 11 okt kl 11-17 kostnad 1100 kr anmälan till Länshemslöjdskonsulenterna i Jönköping 036-32 59 95 eller via e-post hemslojd@lj.se minst två veckor före kursstart, kursen är full men de tar emot anmälningar till reservplatser. Lotta Rahme har även kurser i Sigtuna. Lycka till.
-
En artikel:
Tillverkar skinn av fiskhud (http://st.nu/start/njurunda/1.1101732)
-
http://www.becksondergaard.com/index.cfm?id=465 (http://www.becksondergaard.com/index.cfm?id=465)
En utav mina favoriter, gör väskor i ålskinn.
Vad gäller avocado så skedar man ur den och mosar den, sedan gnuggar man in den i skinnet när det är lagom halvtorrt, dvs när det känns som en rå falukorv. Görs med fördel i solen.
/Martina
-
Det som sägs i artikeln - att skinnet måste röras om i färgbadet var tredje timme... Finns det någon annan variant om man tycker om nattsömn och råkar ha ett vanligt dagjobb än så länge? ???
Har ett fiskskinn som jag fick i present för några år sedan. Tanken är att jag ska använda det som dekoration på en väska. Tjejen som gjorde det sa att det var väldigt enkelt att göra också. Hon använde sig av olivolja och sa att det viktigaste var att gnugga ordentligt för att mjukgöra så att skinnet inte blev sprött. Så det satt vi och roade oss med de timmar det inte hände så mycket i marknadsståndet på medeltidsveckan... mycket gnuggande blir det.
-
[url]http://www.becksondergaard.com/index.cfm?id=465[/url] ([url]http://www.becksondergaard.com/index.cfm?id=465[/url])
En utav mina favoriter, gör väskor i ålskinn.
Vad gäller avocado så skedar man ur den och mosar den, sedan gnuggar man in den i skinnet när det är lagom halvtorrt, dvs när det känns som en rå falukorv. Görs med fördel i solen.
/Martina
Okej Tack för svaret. då ska jag prova det när jag får tid.
-
Jag har färgat med rödbetsspad både på blöta skinn och på torra. Mjukgörs dem innan får de nog bättre med färg för då är det lite mer mellanrum mellan fibrerna. Låter man skinnen bara vara hårda och ev plana blir det mycket färg även om de bara ligger i en dag...rör då och då eller pensla på när de torkar vart efter...då behöver man inte röra dem så mycket...
Att färga först och mjukgöra sedan ger fin färg på utsidan men mindre och blekare pga mer luft i skinnet på innersidan...ofta är skinnet inte helt mjukt om man ser färgen tydligt på en fläck eller större parti eftersom det blir en blekt effekt av mjukgörningen. Jag har däremot inte färgat före jag fettgarvat utan tagit det i omvänd ordning så jag vet ännu inte hur ett sådant resultat kan te sig. Har nya skinn hemma nu, kanske kan prova den varianten.
-
Citerar Pysslans artikel:
"I två veckor ska skinnet ligga i lösningen och den måste röras om var tredje timme, dygnet runt"
Herregud? Var tredje timme dygnet runt? :o
-
Citerar Pysslans artikel:
"I två veckor ska skinnet ligga i lösningen och den måste röras om var tredje timme, dygnet runt"
Herregud? Var tredje timme dygnet runt? :o
Hoppsan!
Kanske det finns bättre "recept"?
-
För ett ganska snabbt resultat; "braintan" på ett rådjur? Inte för stort, tar inte allt för lång tid, och resultatet är härligt mjukt och gosigt. Räkna på två hjärnor eller något dussin ägg för ett normalt rådjursskinn.
-
Tror min jägar-sambo har en bit kvar tills han skjuter sitt första rådjur, sen tror jag jag skulle vilja använda avokado som infettning (är det så det heter?).
Fast han ska med ut på älgjakten nu, inte säkert han skjuter något, men det är då ingen där som tar reda på skinnen inte! Inte för att jag vill att han ska släpa hem ett älgskinn ( :-\) men var det någon som nämnde älgöron och pung? Hur fungerar det att bereda dem? Kan man göra något av älgöronen sen eller är det bara "för syns skull"? ???
-
Varför tas inte älgskinn reda på?? ???
-
Av ett älgöra kan man göra en liten snusdoseväska...
(http://i2.photobucket.com/albums/y31/karinmartina/20080324160.jpg) (http://i2.photobucket.com/albums/y31/karinmartina/20080324164.jpg)
Men annars är de ju inte jätteanvändbara, skinnet är ganska tunt. Bällingarna däremot är mer slitstarka och kan sys ihop till vantar, fällar o.dyl.
Skall man vara petig (vilket jag hoppas är ok eftersom du frågade) så binder sig avocadon kemiskt i skinnet vilket innebär att man använder den som garvämne. Infettning är något man gör efter garvningen om det behövs tillföras fett, t.ex. efter att man tvättat skinnet många gånger.
Du vet den där "saken" som hänger under älgens haka? Tydligen skall det gå att göra en mössa av den... Men jag vet inte, har aldrig sett det på närmare håll!!!
Lycka till!
/Martina
-
Varför tas inte älgskinn reda på?? ???
vaeldigt daalig kvalitet,,har sett aelgplaanbok,,smaa saker aer ok,,men inte storre grejor,,
-
Varför tas inte älgskinn reda på?? ???
Vårt lag tar hand om dem, men vi får inte mycket betalt (80 för stora, 40 för kalv). Oftast är också skinnen ganska eländiga (fulla av knivmärken) och har kanske inte saltats in ordentligt utan fått surna. Själv skall jag ta hand om två av våra kalvskinn; ett till braintan och ett till att göra råhudsremmar av (min sambo vill ha ett par snöskor...).
Vi har ett spel och drar av våra skinn, så det är ganska ont om knivmärken på våra.
-
Anledningen till att man får så dåligt betalt för älghudar är att garveriet betalar för skinnen osedda, och eftersom älgjägare överlag är jävligt klantiga när dom ska ta reda på skinnen så måste garveriet gardera sig. Prima kvalitet är ett skinn med max två skotthål i (in- och utgångshål), inga bitskador från hund (vilket står för en stor del av skadorna), inga släpskador, inga surskador (man måste salta med enorma mängder salt!) och självklart inga knivskador. Och det går alldeles utmärkt att sy kläder och tex ryggsäckar av älgskinn, men skinnet är poröst och sträcks ganska lätt. Så man får behandla det varsamt. Det är alldeles underbart mjukt och smidigt i alla fall!
/Sara
-
hrmm...vad är en Bälling? :-[
-
Oj ursäkta! Bällingarna är skinnstyckena du flår bort från de avsågade benen på älg, ren, ko o.dyl. En ganska lagom liten lapp att ta rätt på!
Mvh
Martina
-
Hi hi, det var det där med fack-termer igen... ;D ;)
/Sara
-
Haha, jag lär väl få veta vad allt betyder så småningom ;)
Tack för tipset!
-
Ok, nästa vecka ger han sig ut i skogen med jaktlaget, har bett honom ta reda på öron, bällingar och hakpåse..... vi ska köpa en frysbox idag, den vi har är på 80l och är sprängfull av säsongens svamp och bär. Nu ska det ju, förhoppningsvis, till lite älgkött och så de efterlängtade skinnen ::)
Vad jag har förstått så fryser man altid in skinnen innan man börjar arbeta med dem, varför?
-
Ok, nästa vecka ger han sig ut i skogen med jaktlaget, har bett honom ta reda på öron, bällingar och hakpåse..... vi ska köpa en frysbox idag, den vi har är på 80l och är sprängfull av säsongens svamp och bär. Nu ska det ju, förhoppningsvis, till lite älgkött och så de efterlängtade skinnen ::)
Vad jag har förstått så fryser man altid in skinnen innan man börjar arbeta med dem, varför?
Jag har aldrig fryst in mina kaninskinn och det har funkat bra ändå. Fryser man dem lär de vara lättare att mjukgöra när cellerna sprängts och möjligen lättare att skrapa men med lite vana tar det max 20 minuter att skrapa ett kaninskinn.
-
Nu ska det ju, förhoppningsvis, till lite älgkött och så de efterlängtade skinnen ::)
Vad jag har förstått så fryser man altid in skinnen innan man börjar arbeta med dem, varför?
En varning angående älgskinn; de är stora. Börja med ett kalvskinn, och räkna inte med att få plats med det i frysen hur lätt som helst. Om du först avhårar det har du bättre läge för frysförvaring (exempel; ett rådjursskinn med hår fyller en ihopknuten ICA-kasse, medan ett avhårat dito får plats i ett mjölkpaket).
-
O nej, ett helt älgskinn är inte att tänka på :o Som sagt bara öron, hakpåse och ev pung och bälling som jag tänkte ta hand om. ::)
-
Har ni inga älgflugor i era trakter. Har hört att dessa förstör skinnen när de biter älgen så att det sedan blir hål när de ska beredas.
Bara hört, alltså. Inga erfarenheter av detta.
-
Jo, jag har hört det också. Skinnet kanske inte är lika illa förställt på en kalv? ???
Visst har vi älgloppor i uppland, min sambo är en älgloppsmagnet så ska vi ut i älgloppsmarker ser jag till att ha honom med mig så slipper jag krypen ::)
-
Bällingar från ren används till att göra vinter"kängor" av. Näbbvarianten med all päls kvar på. Pälsen under sulorna vänds så håret möts under foten. Gör så man inte bara halkar omkring på snön.
-
Nu ligger ett jättefint älgkalvskinn i min frys. Jag undrar om jag nånsin kommer våga ta fram det ;D
-
Av älgpungen kan man göra små handväskor, tänj ut dem meden påse grus och torka dem sen kan man sy på remmar och annat trevligt ;) "kulorna" kan man ju käka om man har tråkigt, ska tydligen vara en delikatess ???