Alternativ.nu
Djur => Får => Hus, hägn & bete för får => Ämnet startat av: Nattfrost skrivet 31 aug-09 kl 10:30
-
Vi tänkte införskaffa 4-5 hälsinge eller gästrikefår och undrar vilken stängseltyp vi ska välja. Vi tänkte göra 2 hagar. Den ena blir skogshage på ca 1 ha och den andra är sly och ängshage även den på ca 1 ha. Problemet vi har är att vi har björn och lo boende permanent runt oss och varje år ser folk spår av vandringsvarg i området.
-
Först, om du bor i län där du kan få rovdjursstängsel, ansök om det hos Länsstyrelsen. Kolla sedan med rovdjursföreningen om de har folk som kan hjälpa till att sätta upp det.
Efter att ha rest runt och kikat på olika typer av rovdjursskydd i sommar, så måste jag framhålla att min teori med rejält fårnät kompletterat med en eltråd över på utsidan och en 20 - 30 cm över backen, också på utsidan, verkar funka bäst. Har pratat med flera som haft angrepp och de som har 5 eltråd och lantraser har upplevt att de egna djuren tar sig igenom (även vid rek. strömstyrka) och att rovdjur går igenom.
Använd fårnät på minst 1 m. gärna högre. Har själv boskapsvaktare och de kan lätt hoppa över ett fårnät, vilket innebär att varg och lo också enkelt gör det. Lo kan ju klättra upp i träd och hoppa in också, så se till att inte lämpliga klätterträd står precis utanför hagen.
-
För att komplettera Birgits inlägg ser därmed ganska mörkt ut för att kunna rovdjurssäkra en skogshage som ni var inne på. Kan lon klättra upp på ett träd och bara hoppa över ett stängsel verkar det svårt.
Tuffa gutefår med horn kan värja sig en del mot rovdjur, typ räv. Gränsen går nog dock vid lo och varg, då lär väl hornen göra varken till eller från.
-
Jag skrev just att det var bra att kolla så det inte fanns lämpliga klätterträd precis utanför. Framförallt är det viktigt att inte lära rovdjuren att söka sig till fåren. Jo gutar och även en del andra får kan bjuda rejält motstånd. får med horn som tillsammans attackerar ex. en varg kan mycket väl skrämma den. Det finns ju får som dödat angripande hundar.
Annars funkar det ju med vaktande hundar, om man vill vara säker.
-
Just nu önskar jag att jag hade haft haft en av Birgits hundar hos fåren. Vargen som vandrat ner genom Småland till Blekinge har ju som bekant vänt norrut igen, och sågs i morse 1 mil härifrån mig... Jag kom nyss hem från jobbet och tog ficklampan och kollade till min lilla flock som lugnt låg och vilade i sitt skjul (vilade tills de såg mig vill säga, de vaknade snabbt..) Hoppas vargen inte kommer hitåt.. Även om mina små får verkar väldigt tysta och ursprungliga kan de ju överrumplas av vargen. Ett riktigt rejält rovdjursstängsel hade jag nog satsat på om jag hade varg inpå knuten för jämnan.
//JBF
-
Först, om du bor i län där du kan få rovdjursstängsel, ansök om det hos Länsstyrelsen. Kolla sedan med rovdjursföreningen om de har folk som kan hjälpa till att sätta upp det.
Efter att ha rest runt och kikat på olika typer av rovdjursskydd i sommar, så måste jag framhålla att min teori med rejält fårnät kompletterat med en eltråd över på utsidan och en 20 - 30 cm över backen, också på utsidan, verkar funka bäst. Har pratat med flera som haft angrepp och de som har 5 eltråd och lantraser har upplevt att de egna djuren tar sig igenom (även vid rek. strömstyrka) och att rovdjur går igenom.
Använd fårnät på minst 1 m. gärna högre. Har själv boskapsvaktare och de kan lätt hoppa över ett fårnät, vilket innebär att varg och lo också enkelt gör det. Lo kan ju klättra upp i träd och hoppa in också, så se till att inte lämpliga klätterträd står precis utanför hagen.
Har aldrig varit med om att fåren gått igenom 5-trådsstaketen när de varit i drift och fungerat (ej kortslutning el dylikt). Vi har heller hittills inte drabbats av några varg eller lodjursangrepp de senaste 5 åren trots att området är ett av de vargrikaste i landet och vargar åtskilliga gånger setts passera i närheten av hagarna. Jag iakttog här om kvällen en älg som hoppat in på en med "vargstängsel" stängslad åker. Han hade fått ordentlig respekt för staketet, trots att det egentligen knappast var något problem för honom att hoppa över. Personligen gillar jag inte fårnät, eftersom djur då och då fastnar. Kombinationen nät och eltrådar är jag än mer tveksam till. Dels på grund av risken att djur fastnar, dels på grund av stängselkostnaden. Det går betydligt snabbare att bygga ett bra elstängsel än att bygga nätstaket.
-
Jag skrev inte att det var vanligt att djuren gick igenom, men under min resa norrut (Dalarna, Jämtland, Härjedalen) har jag både pratat med, och sett ett antal fårägares stängsel i rovdjurs rika områden. Det var mer än en som upplevt att djuren gått igenom. Någon hade fått in rovdjur också, som inte vågade sig ut 8) Dessutom förekommer elavbrott och så vidare. Rovdjuren tar inte hänsyn till detta.
Dessutom ger ett väl spänt fårnät ett ordentligt motstånd. Har du dessutom el (ska sitta på distans) utanför så är det svår angripligt.
Har man problem med att fåren hänger i nätet, får man väl sätta en på insidan också (tråd alltså). Har själv inte haft de problemen annat än med nät som varit dåligt uppsatta, trots att jag har gutefår. (Har att göra med betestillgången också och att välja ett bra nät med hyfsat täta trådar)
-
Min (hustru till trådskaparen) tanke är att det även hamnar några afrikanska dvärggetter med fåren. Gör det till eller från angående era tankar?
-
Har man problem med strömavbrott kan man hantera det genom att välja ett stängselaggregat som går både på nätspänning och batteri och som själv ser till att batteriet är laddat och använder det om nätspänningen faller bort.
De nätstängsel där får fastnat för oss var väl spända, i gott skick och det fanns mat i hagen. Jag tycker inte kombinationen av nät och elstängsel, även om eltråden sitter på distanser, är något att satsa på vid nybyggnad, både av ekonomiska skäl och i omsorg om djuren. Har man redan bra nätstängsel och vill komplettera med eltrådar på grund av rovdjur kommer saken i ett annat läge.
-
Jag tycker inte kombinationen av nät och elstängsel, även om eltråden sitter på distanser, är något att satsa på vid nybyggnad, både av ekonomiska skäl och i omsorg om djuren. Har man redan bra nätstängsel och vill komplettera med eltrådar på grund av rovdjur kommer saken i ett annat läge.
eller om fåren glatt struntar i eltrådarna, tar smällen o springer igenom... för oss är alternativen nät + el eller får som inte är kvar i hagen (något grannarna inte uppskattar i längden).
-
Precis morellen, det finns får och får. Vissa är experter på att gå ut, andra går snällt på två eltrådar eller ett halvdant nät.
Igen, väl spända fårnät, där det är svårt att sticka ut även lammhuvuden är en bra början.
-
Mitt tips till dig är att köpa Bole stolpar av plast.
I dessa stoppar du sedan 2 eller 3 varv med vit stängseltråd/band går också bra. Bole stolpen har bra lägen för tråden oavsett terängen.
Detta kommer att stoppa invasion utifrån och dessutom stoppa alla försök till flykt, detta förutsatt att det finns något för djuren i fråga att äta i hagen .
Du måste veta vad djuren äter/tycker om annars kan det innebära att djuren inte hat något att äta och då kommer de att försöka rymma till varje pris.
Är du osäker på vad djurena äter så fråga någon djurägare i närheten så kommer det att bespara dig och djurena mycket lidande.
-
Ja, i rovdjurstäta trakter behöver man nog dessvärre mer än Bolestolpar och 2-3 varv med plastband... Rejäla rovdjursstängsel ā la Viltskadecenter krävs nog, antingen nät+el eller enbart eltrådar! Båda har ju sina för- & nackdelar!
-
Med tre trådar stoppar du då iallafall björn. Hur det är med varg törs jag inte uttala mig om.
Ang björn har jag mycke erfarenhet och såvida du har ett prima elstängsel , minst 5-6000 kv i tråden så undviker björnen dessa.
Han kan försöka gräva innunder men det är allt.
Detta gäller elstängsel där srtömstyrkan är konturnuelig och spänningen på jord är NOLL i alla lägen.
Även under långvarig torka ....
-
Ståltråd leder ström bättre än band och snören. Hur hållbarheten är på plaststolpar vet jag inte, men tycker trä ser trevligare ut. Angående vad fåren äter, så ser man det om man iakttar dem. Olika får föredrar lite olika saker, så att fråga grannen vad mina får äter ger inte så mycket. Det måste man själv lära sig. Normalt visar också fåren när de tycker betet är slut, genom att vara oroliga och ibland gapiga. Då bor man flytta dem. Själva kan vi hålla gutarna kvar i deras hage upp till två veckor efter det att de tyckt betet vara klart, genom att dagligen såga sly åt dem. Dels röjer vi nya beten och jag bygger hasselstängsel. ( De, kompletterat med el funkar mot det mesta ;)) När gubben startar sågen kommer alla fåren springande och käkar löv i mängder.
-
Jag kan rekommendera BMS Turbostolpen, tror jag gav ca 11 spänn styck, inkl moms för dessa i våras. Diskreta vita glasfiberstolpar med tre isolatorer man får sätta på själv. Jag köpte till en isolator till varje stolpe, men får mina fårs del hade det nog räckt med tre! Spänd ståltråd med båtfjädrar från rusta (29:- styck jämfört med 99:- på Granngården ;D) Trästolpar i varje hörn och i sänkor, toppar och lite här och där.. Avdelningar i hagen kan jag göra med ett par eltrådar. Just nu går mina små sötnosar på ladugårdsbacken och potatisåkern med endast 2 trådar (Till för två dagar sen då vargen gjorde att jag satte upp 4 trådar till.. Plus att jag stänger in dem i vinterhagen med nät+5 tillfälliga eltrådar). Bra kräm i tråden är ju alltid ett måste för får, jag hatar rymmande får! Speciellt om de rymmer bara för att... Jag har inte haft under 7000 volt på tråden. www.viltskadecenter.com (http://www.viltskadecenter.com) rekommenderas när man skall stängsla i rovdjurstäta trakter!
//JBF
-
Vi har visserligen inga vargar i skåne men ändå. Som tillfälliga häststängsel kan man använda plaststolpar och plastband, med eller utan el i. Fast man ska då tänka på att stängslet då måste repareras några ggr varje år... Nya stolpar och tråd måste hela tiden införskaffas. Inköpspriset är lägre än för ståltråd/nät fast det måste som sagt repareras för jämnan. Ser hemskt ut efter några månader dessutom.
Vi har idag inga plaststängel alls eftersom vi inte har så gott ställt att vi har råd att reparera det hela tiden. Plasten ifråga är inte gjord för att hålla heller utomhus, vad som än sägs. Numera har vi bara ståltråd och stålnät med trästolpar. Hörnstolpar av gamla telefonstolpar, svarvade inpregnerade norrlandsstolpar vart 5m. Eller som i den hagen på 25tunnland vi har som är elektrifierad med eukalyptusstolpar mellan hörnstolparna. Den sistnämda hagen har hållit sedan 1992 och vi har bara bytt några hörnstolpar/grindstolpar som råkat ha körts ned av traktor.
Vi har eller har haft highland cattle, hästar, får i våra hagar.
-
Todde: Hur fungerar eukalyptusstolparna under långvarit regn? Blir ytan så pass fuktig att stolpen läcker lite ström eller isolerar den lika bra ändå? Himla fiffigt stängsel annars, insultimber, men synd att stolparna kostar typ 30-40 spänn styck.. I småländska hagar kan man glömma 10 meters avstånd mellan stolparna... Här är det snarare 2-3 meter, eller ibland ännu tätare, t o m på elstängsel...
-
klipp gräset under trådarna så läcker det inte något. Eller låt fåren göra jobbet.
Är det torrt så kan det vara problem med att få fräs på stängslet men aldrig problem när det är fuktigt/blött. Det är då det fungerar som bäst.
Avståndet får varieras med markförhållandena. I Australien kan man har större avstånd men hemma har vi 5m vilket passar hos oss. Men det får som sagt anpassas.
-
Nu var det inte riktigt tillfälliga häststängsel eller fiffiga nya material och band som den här tråden skulle handla om utan hur man rovdjursssäkrar hagar i varg-.lo- och björnrika områden. Kontentan av diskussionen tycker jag är nät i kombination med eltråd på distans a´la Birgit eller helt och hållet el med upp till 6 trådar. Alternativt fårvakthundar. Det som avgör vilken metod man till slut väljer måste väl ha med kostnadseffektivitet och ens särskilda förutsättningar. Hur bra nät än är så är det mer eller mindre omöjligt att jobba med fårnät i kuperad, blockig skogsmark till exempel. Jag är lite pessimist faktiskt. Jag tror inte att det är möjligt att effektivt skydda en liten fårflock i ett viltrikt område i skogsmark. Inte utan en fårvakthund. Vilket är en lite väl avancerad lösning för en flock under ett dussion djur. Vill man ha djur i ett rovdjursrikt område i framtiden tror jag man måste begränsa sig till öppen mark nära bostaden eller skaffa typ tibetansk mastiff. Så det rätta svaret till den som startade den här tråden kanske faktiskt är att de skall fundera en gång till på om de verkligen skall skaffa får i ett rovjdursrikt skogsområde och försöka stängsla skogsmark. Tyvärr.
-
Vi tänkte införskaffa 4-5 hälsinge eller gästrikefår och undrar vilken stängseltyp vi ska välja. Vi tänkte göra 2 hagar. Den ena blir skogshage på ca 1 ha och den andra är sly och ängshage även den på ca 1 ha. Problemet vi har är att vi har björn och lo boende permanent runt oss och varje år ser folk spår av vandringsvarg i området.
1. Börja med att ringa länstyrelse och fråga om ni har någon chans att får hjälp till vargstängsel.
Här i Närke är det tvärkört för alla som har mindre än 200 tackor.
2. Börja räkna på vad ett vargstaket kostar. Dom tre hörnstolparna i varje hörn måste grävas ner med hjälp av grävmaskin eller om någon har en stor jordborr som man kan koppla till traktorn.
3. På sommaren så måste ni slå gräset runt stängslet. På vintern så måste ni skotta bort snön på båda sidorna om staketet om ni har fåren ute.
-
Rostens svar är väl tyvärr ganska förödande i all sin klarhet. Så mycket jobb för 4-5 får?
Jag själv har 20 gutefår i stängslad skogsmark, Norra Halland. Jag räknar inte med att kunna skydda dem från rovdjur, framförallt lo. Även om jag sätter upp ett viltstängsel med 6 trådar efter alla konstens regler tror jag inte på det. Det finns för mycket block och träd som ett lo hoppar över från om den verkligen vill in. Ett eller ett par lamm/får om året är jag beredd att förlora. Ett lo slår ett enstaka djur snabbt, äter upp det och vandrar förhoppningsvis vidare efteråt. Det är jag beredd att leva med. Blir lodjuren permanenta i området eller det dyker upp varg tror jag att jag måste ha en fårvakthund för att kunna fortsätta med utegångsdrift av får. Vad säger ni andra?
-
Det blir mycket arbete och dyrt hur man än gör.
Mitt förslag är en kompromiss, ett lite enklare elstängsel med tvinnad plasttråd.
Rejäla hörnstolpar av impregnerat virke, gärna monterade i H-form. Sedan ipregnerade stolpar glest. Emellan dem lite billigare plaststolpar, exvis från Nima. Sedan 4-5 väl spända plastrådar. Betydligt billigare än "godkänt" viltstängsel. Har funkat för mig, trots lo och vandringsvargar.
Har bortåt sju hektar sådant stängsel. Kräver lite underhåll, någon dag på våren. Men annars ok.
För att stoppa björnen antar jag att man behöver något i stil med träplank eller så, det är ju inte rimligt.
Elnät är rätt dyrt men kan fungera. Vanligt nät gör det inte. Lo tar sig in.
-
Rejäla hörnstolpar av impregnerat virke, gärna monterade i H-form. Sedan ipregnerade stolpar glest. Emellan dem lite billigare plaststolpar, exvis från Nima. Sedan 4-5 väl spända plastrådar. Betydligt billigare än "godkänt" viltstängsel. Har funkat för mig, trots lo och vandringsvargar.
Har bortåt sju hektar sådant stängsel. Kräver lite underhåll, någon dag på våren. Men annars ok.
Kräver lite arbete!
Har du fåren instängda på vintern?
Just nu har jag 70 cm höga drivor mot tråden.
Skaren är så hård att en varg med lätthet kan gå på den. Så lyfter han benet 40 cm så kliver han över tråden.
Frågan som mal i huvudet är.
Skall man ha får om man inte kan låsa in dom på vintern?
Jag tyckte från början att fåren skall kunna gå ut på vintern också.
Nu har jag svängt. Det är för mycket jobb att skotta runt staketet så fort det snöar eller blåser.
-
Nu har jag inga vargar runt knuten än i alla fall, men ett alternativ är ju att ha en vinterhage med ett högre får/viltstängsel som man kan komplettera med el på insidan eller utsidan, om man vill hålla objudna utanför... Vinterhagen behöver ju inte vara så hemskt stor efter det att snön fallit, mina går väl max 40 meter från fårskjulet till favoritgranen där de kliar sig så hela granen skakar.. ;D
-
Kräver lite arbete!
Har du fåren instängda på vintern?
Just nu har jag 70 cm höga drivor mot tråden.
Skaren är så hård att en varg med lätthet kan gå på den. Så lyfter han benet 40 cm så kliver han över tråden.
Frågan som mal i huvudet är.
Skall man ha får om man inte kan låsa in dom på vintern?
Jag tyckte från början att fåren skall kunna gå ut på vintern också.
Nu har jag svängt. Det är för mycket jobb att skotta runt staketet så fort det snöar eller blåser.
Nej de går ute. Nu ska det ju erkännas att under de cirka 15 år jag haft får inte varit sådan vinter som det är i år, drivorna över tråden. Det har peppar peppar gått bra. De lokala rovdjuren har väl respekt för tråden. Värre om det kommer en vandrare.
Grejen är väl att man någonstans måste dra gränsen får hur mycket arbete saker och ting är värda. Visst, jag kan ha fåren, med mer gödsel som följd. Jag kan skotta under tråden, men är det värt jobbet.
Men som sagt, så här långt inget svinn till rovdjur
-
Om ni har det intresset så kanske Lama djur kan vara något som vaktdjur!?
-
Om ni har det intresset så kanske Lama djur kan vara något som vaktdjur!?
Visst kan det vara ett vaktdjur.
Men kan den försvara sig mot en varg?
Som utan större problem dödar en älg.
-
EN varg dödar inte en frisk älg, eller ett friskt lamadjur. En vargflock kanske, men inte en ensam varg. Så om man bara har vandringsvargar och inte några vargflockar i närheten är nog en lama ganska effektiv. De är inte dyra i foder heller, och äter samma som fåren.
-
EN varg dödar inte en frisk älg, eller ett friskt lamadjur. En vargflock kanske, men inte en ensam varg. Så om man bara har vandringsvargar och inte några vargflockar i närheten är nog en lama ganska effektiv. De är inte dyra i foder heller, och äter samma som fåren.
En varg har inga problem att döda våra små älgar i Sverige.
Ett bett i ljumsken och så motar man älgen till den förblöder.
Sen är det klart.
-
Nu ska jag inte svära på Lamans effektivitet mot svenska vargar, jag har inte erfarenhet av den :-[
Men att den fungerar som vakt har jag förstått beror på att den inte flyr som andra bytesdjur utan den försvarar sig, sen beror det väl på hur hungriga vargarna är om dom ger sig på ett mer "kaxigt" byte som en lama eller istället letar reda på något "lättare"?
Mvh
Charlotte
-
Gutefår försvarar sig också och kanske har de lyckats jaga någon varg på flykten, men i regel funkar det inte.
Om man nu ändå ska skaffa vaktdjur kan man väl lika väl direkt skaffa hund ??? De håller rovdjuren på avstånd och kan försvara sig och fårflocken på samma premisser som rovdjuren.
-
Gutefår försvarar sig också och kanske har de lyckats jaga någon varg på flykten, men i regel funkar det inte.
Om man nu ändå ska skaffa vaktdjur kan man väl lika väl direkt skaffa hund ??? De håller rovdjuren på avstånd och kan försvara sig och fårflocken på samma premisser som rovdjuren.
Och om man är pälsdjursallergiker som vi så går hunden bort direkt.
Hur funkar hunden om man får objudna kötttjuvar på besök?
Anfaller den människor också?
-
Hej!
Som lamaägare tvivlar jag på att en 150kg lama klarar att jaga bort en agressiv svensk varg. Mot lodjur bör den däremot vara effektiv.
Det är säkert bra att ha en hund men alla vill inte vara hundägare och ta sig den tid det kräver att dressera en bra hund. Det är betydligt enklare att tämja och hantera en lama.
MVH
Jan
-
I utländsk litteratur rekommenderas man att ha fåren betande tillsammans med större djur som hästar eller nötkreatur, deras närvaro kan skrämma vargen lite. ( i alla fall ensamma vargar) Vidare rekommenderades åsnor, som åtminstone håller undan coyoten i USA. Man får väl gardera med både hängslen och livrem och ha ett bra rovdjursstängsel samt hund/lama/åsna eller hästar/kor.. Med tanke på att ett sk lapptyg som man sätter upp vid akuta fall kan hålla undan vargen så bör det ju inte vara en omöjlighet att kunna optimera sina chanser att hålla rovdjuren på håll utan bössa.
-
Med tanke på att ett sk lapptyg som man sätter upp vid akuta fall kan hålla undan vargen så bör det ju inte vara en omöjlighet att kunna optimera sina chanser att hålla rovdjuren på håll utan bössa.
Det går inte att hålla borta rovdjur med bössa.
Man måste ha en bättre lösning eller sluta med djur.
Problemet är att jag inte riktigt har hittat en bra lösning som funkar till 100% när jag är på jobbet eller ligger och sover.
-
Det går inte att hålla borta rovdjur med bössa.
Man måste ha en bättre lösning eller sluta med djur.
Problemet är att jag inte riktigt har hittat en bra lösning som funkar till 100% när jag är på jobbet eller ligger och sover.
Självklart menar jag inte att man på något sätt skall/kan hålla rovdjuren borta med hjälp av bössa. Jag menar bara att det finns många olika alternativ. (Varav bössa INTE förespråkas av mig!!!) Alla kanske inte kan ha boskapsvaktande hund, utan hellre en lama, eller ett par åsnor, eller ett 6 trådigt elstängsel, eller alltihop... Det var det jag menade, hoppas att inga andra tror att jag förespråkar utrotning... :( Problemet som du säger är ju att man faktiskt jobbar, och sover, och måste ha något som fungerar så nära 100% som möjligt.
//JBF
-
1. Börja med att ringa länstyrelse och fråga om ni har någon chans att får hjälp till vargstängsel.
Här i Närke är det tvärkört för alla som har mindre än 200 tackor.
2. Börja räkna på vad ett vargstaket kostar. Dom tre hörnstolparna i varje hörn måste grävas ner med hjälp av grävmaskin eller om någon har en stor jordborr som man kan koppla till traktorn.
3. På sommaren så måste ni slå gräset runt stängslet. På vintern så måste ni skotta bort snön på båda sidorna om staketet om ni har fåren ute.
Om med närke avses Örebro län sp känner jag till många som fått bidrag till rovdjursstängsel som har väsentligt mindre än 200 tackor. I något fall för knappt en handfull. Jag vet inte om det har ändrats de sista åren, men fram till relativt nyligen gick det att få bidrag även till ett fåtal får.
-
Det blir mycket arbete och dyrt hur man än gör.
Mitt förslag är en kompromiss, ett lite enklare elstängsel med tvinnad plasttråd.
Rejäla hörnstolpar av impregnerat virke, gärna monterade i H-form. Sedan ipregnerade stolpar glest. Emellan dem lite billigare plaststolpar, exvis från Nima. Sedan 4-5 väl spända plastrådar. Betydligt billigare än "godkänt" viltstängsel. Har funkat för mig, trots lo och vandringsvargar.
Har bortåt sju hektar sådant stängsel. Kräver lite underhåll, någon dag på våren. Men annars ok.
För att stoppa björnen antar jag att man behöver något i stil med träplank eller så, det är ju inte rimligt.
Elnät är rätt dyrt men kan fungera. Vanligt nät gör det inte. Lo tar sig in.
Om man bygger ett så pass rejält staket som du beskriver och ser till att staga hörnen ordentligt, exempelvis med ett paralellogram, så går det bra att använda 1,6 mm eller 2 mm "high tensile" ståltråd. Ståltråden är nog något dyrare än plastsnören, men håller längre och leder bra. Jag har noterat att det är mycket stora prisskillnader på ståltråd, även med motsvarande "prestanda"
-
Jag har noterat att det är mycket stora prisskillnader på ståltråd, även med motsvarande "prestanda"
Ja, köp för guds skull inte på Granngården, där ligger ju en rulle på 995 spänn. Man hittar HT tråd för 600 spänn på andra ställen, dock inte på rulle, vilket kan vara en nackdel..
-
Om med närke avses Örebro län sp känner jag till många som fått bidrag till rovdjursstängsel som har väsentligt mindre än 200 tackor. I något fall för knappt en handfull. Jag vet inte om det har ändrats de sista åren, men fram till relativt nyligen gick det att få bidrag även till ett fåtal får.
Jag kontaktade länstyrelsen i sommras och blev informerad att dom nu enbart gav bidrad till produktionsgårdar över 200 tackor. Pga att bidraget har sänkts med 60% sedan 2005.
Enligt dom skulle bidraget fasas ut till noll kronor om några år.
-
Och varför skriker vi inte lika högt som jägarna då?
Det är väl ytterst sällan någon med utrotningshotade raser t.ex har så många djur. Allt hänger på ek. värde, men jag är inte säker på att EU-reglerna stöttar denna politik.
Varför finna ingen kommunikation och samarbete för att driva frågor? Inse att organ som LRF skiter i såna som oss.
-
Jag kontaktade länstyrelsen i sommras och blev informerad att dom nu enbart gav bidrad till produktionsgårdar över 200 tackor. Pga att bidraget har sänkts med 60% sedan 2005.
Enligt dom skulle bidraget fasas ut till noll kronor om några år.
Tidigare har de prioriterat de områden där det finns etablerade vargrevir. Innom dessa områden har jag svårt att tro att de satt gränsen vid 200 tackor. Antalet fårgårdar i vargreviren inom Örebro län med över 200 tackor är nästan inga alls.
Från och med i år finns rovdjursstängsel med inom EUs landsbygdsprogram. Den vägen ska det gå att få stöd för merkostnaden för att bygga rovdjursstängsel. Det finns (än så länge) lite info på jordbruksverkets hemsida
-
Det är nog riktigt att järntråd håller lite bättre. På senare år har jag haft en massa vrickade hjortar som plöjer igenom staketet ibland. De hoppar in och plöjer staketet på utvägen. Plastråden är billigare och lättare att byta då.
Myndigheternas vilja att stötta fårstängsel har kraftigt minskat. Man har väl i princip kommit på att man inte ska stötta stängsel förrän man råkat ut för angrepp.
Om varg:
Varg, även ensamma, kan riva älg. Älgen är deras huvudföda. Har sett vargdödad älg med spår av en enda varg med egna ögon.
-
Och varför skriker vi inte lika högt som jägarna då?
Det är väl ytterst sällan någon med utrotningshotade raser t.ex har så många djur. Allt hänger på ek. värde, men jag är inte säker på att EU-reglerna stöttar denna politik.
Varför finna ingen kommunikation och samarbete för att driva frågor? Inse att organ som LRF skiter i såna som oss.
För att jägarna är ca 500 000 stycken.
Då skulle det vara bättre om man skrek som Rovdjursföreningen med sina 3500 medlemmar.
Tyvärr så kan man inte få någon hjälp av dom.
Då dom endast hjälper stora produktionsgårdar.
Jag kontaktade också Miljöpartiets starka man här i Örebro för att få lite hjälp att uppmärksamma oss med genbank.
Men han var endast intresserad av att skriva om dom stackars vargarna i lokaltidningens insändarsidor.
Han var imot jakt och tyckte att rovdjuren skulle sköta om all jakt.
Så enligt honom borde vi ha en vargstamm på 20 000 vargar i Sverige!
Vilket knappas skulle vara till någon hjälp för oss med genbank.
-
Jag har sökt förra året I Örebro län, men inte fått. Vi bor vid gränsen till vargrevier, dem går här hela tiden plus lodjur, desutom är våra får rödlistat. Men inget hjälpte bara dem som bedriver poffessionelt vinstbringande fårskötsel (stora etablerade företag) och bor i själva revieren har fått!
Enlig lässtũrelsen så kunde jag få hjälp om jag fick ett vargangrepp.
Men inte tidigar.
Och det var inte säkert att jag ens då skulle få hjälp.
Produktionsgårdarna gick före allt.
-
Jag lider med alla som sökt men inte fått bidrag till rovdjursstängsel för att de är för små och har för få djur. Samtidigt tycker jag att det är rätt att man inte slösar bort skattemedel på "bidrag åt alla". Bidragen delas ut i mån av tillgång. Men jag skulle också gissa på att bidragen inte alls kommer att fasas ut med tiden utan tvärtom öka.
Man behöver få acceptans för den rovdjurspolitik man driver och då kan man inte låta antalet rivna djur åka i höjden alltför mycket. Det är nog tyvär ett faktum att politiken om öppna marker, mycket betesdjur och samtidigt alla de fem stora rovdjuren representerade i större delen av landet ligger i konflikt med varandra. Men jag tror att det är viktigare att skydda en välarronderad fårbesättning som representerar åtminstone en halvtidsinkomst än den lilla besättningen med upp till 20 djur. Tyvärr.
-
Jordbruksverket ska ju anslå en pott om 20 extra miljoner till förebyggande åtgärder. Borde väl vara läge nu då?