Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: sallyzevenwacht skrivet 15 jul-09 kl 13:53
-
Tjo!
Ska desefinera några flaskor nu som jag sen ska ha hemmegjord saft i. Men det förekomm ett litet hinder :P ::)
Hur gör man?! Vet att man gör det i ugn, men hur länge, grader?? Googla lite på det, men hittade ingen användbart. Snälla, hjälp!
/ BlåNelson :D
-
På den tiden jag höll på med mikrobiologi gällde för sterilisering 180 grader i 3 timmar. Det är kanske att ta i, förslag 150 grader 1 timme.
-
Jag brukar skölja flaskor i varmt vatten med natriumbensoat, ½ msk/liter vatten. Sedan värmer jag dem i ugnen vid 100 grader. Plasten i kapsylerna tål inte högre värme.
-
jag diskar flasorna och sköljer med vodka eller liknande mvh praline1
-
Tjo!
Ska desefinera några flaskor nu som jag sen ska ha hemmegjord saft i. Men det förekomm ett litet hinder :P ::)
Hur gör man?! Vet att man gör det i ugn, men hur länge, grader?? Googla lite på det, men hittade ingen användbart. Snälla, hjälp!
/ BlåNelson :D
Jag antar att du ska desinficera flaskorna? För vad desefinera är får någt förstår jag inte.
En halv timme på 100 grader i ugnen bör fungera. Lägg in dem i kall ugn. De ska vara väldiskade och väl sköljda innan. Sen kan du försluta dem med kork och harts. Använder du kapsyler ska dessa inte vara i ugnen utan badas i sprit eller desinficerande lösning, t.ex. natriumbensoat. Sen häller du saften het på flaskorna och försluter dem. Har du tillräckligt med socker i saften ska detta räcka.
Har du inte ordentligt med socker i är det bättre att hermetisera saften men då behöver du kanske en annan typ av flaska.
-
haha, jaa det är rätt. Skrev så snabbt så jag tänkte inte på det :P