Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: javill skrivet 24 maj-09 kl 22:11

Titel: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: javill skrivet 24 maj-09 kl 22:11
Hur länge ska/bör en tvåårsbagge hänga? Han hänger nu i jordkällaren och där är det 10-11 grader. Nu skulle det bli sommarvärme här imorgon och i övermorgon så kanske stiger temperaturen i jordkällaren en grad till då?

Ska jag göra något med kroppen för att undvika flugor och liknande? I normala fall är det inga flugor i jordkällaren men, de kanske hittar dit nu?
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: Vargerik skrivet 24 maj-09 kl 22:23
40 dygnsgrader är ett bra mellan tummen och höftenmått, dvs 4 dygn då det är 10C osv.

Flugfritt skarreva!
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: Vurre skrivet 24 maj-09 kl 23:12
Viltsäck är aldrig fel när man slaktar så här års.

En såpass ung bagge måste inte hänga särskilt länge. Bättre att stycka innan det är risk för att köttet blir dåligt. Jag tycker att det riskabelt att hänga  i temperaturer över tio grader. Har du tillgång till ett stort kylskåp skulle jag lägga honom där.
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: git skrivet 24 maj-09 kl 23:19
Får du inte tag på viltsäck, så går det lika bra med ett rent lakan och spraya ätick-vatten på lakanet. Inte så att det ligger blött mot djurkroppen men så att tyget är nogot fuktat. jag brukar spraya lite var dag i öppningarna. har fungerat väldigt bra.
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: javill skrivet 27 maj-09 kl 14:02
Tack för tips och råd!

Idag styckades baggen, häpp! Så han fick hänga tre dygn, jag fick inte till någon säck men, jordkällaren verkar ha varit flugfri och ändå luftig. Som gjort för att hänga kött i. Kanske därför det finns köttkrokar i taket?  ::)
Köttet såg bra ut och luktade bra. Det hade torkat på utsidan mer än när vi tagit återtag från slakteriet. Kotletterna blev inte så snygga men, de är säkert goda ändå. Hade såg men, det var ju evighetsarbete att såga för hand så jag högg med något köttyxliknande. Var dock lite klen så jag kom inte igenom kotletterna på ett hugg. Har sparat lite småbitar som jag tänkte mala nu och så funderar jag på att torka ena låret. Ska surfa på om hur det skulle kunna gå till.
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: Skågedalen skrivet 27 maj-09 kl 14:13
NU kan inte jag sånt här... men ska man inte hänga köttet luftigt? och ej fuktigt.. det brukar jordkällare inte riktigt kunda bistå med...

Sen nu när vi slaktade några lam häromförut så fick vi rådet att inte hänga dom alls.. styckaren vi pratade med sa att det var skillnad på Får och Nöt där... men iofs är det tvååringar så kanske dom måste möra lite?

Hoppas det blev bra :)
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: javill skrivet 27 maj-09 kl 15:07
NU kan inte jag sånt här... men ska man inte hänga köttet luftigt? och ej fuktigt.. det brukar jordkällare inte riktigt kunda bistå med...

Sen nu när vi slaktade några lam häromförut så fick vi rådet att inte hänga dom alls.. styckaren vi pratade med sa att det var skillnad på Får och Nöt där... men iofs är det tvååringar så kanske dom måste möra lite?

Hoppas det blev bra :)

Jo, luftigt ska det ju vara och vår jordkällare är nog snarare torr och luftig än fuktig. Där är gjutet golv och det brukar man ju inte ha i jordkällare precis och eftersom slaktkroppen till och med hade torkat i yttersta lagret så är där nog ganska torrt.

Sen när det gäller hängning så verkar det finnas lika många bud som budbärare. Allt ifrån att lamm inte ska hängas alls till 40 dygnsgrader . Slakteriet där vi brukar slakta låter även lammen hänga ett par dagar och det blir i alla fall inte segare och äckligare av att hänga.  ;) Köttet från idag verkade mycket mört så det ska bli spännande att smaka.

Nu har jag blandat saltlag för att så småningom kunna lufttorka en stek och en bog.
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: Skågedalen skrivet 04 jun-09 kl 17:16
ja.. det är ju bättre att möra än inte alls.. :)
Titel: SV: Tid för hängning av tvåårsbagge.
Skrivet av: Attes matte skrivet 05 jun-09 kl 09:32
Jag tycker att man ska låta allt kött hänga. Vi är ju inga stora köttproducenter som förlorar pengar på att hänga vårt kött, så för tusan, gör er själva den tjänsten.  ;)

/Sara