Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: saint206 skrivet 04 maj-09 kl 20:27
-
har nu tre projekt för inkörning, och jag kommer ingenstans alls!!!! jag blir GALEN! jag bara måste ha tag i en människa som kan hålla i därframme, men det finns ju absolut ingen som kan/vill eller har lust:( och min bästa kandidat ser ut som om hon svalt en badboll, så henne VÅGAR jag inte be... ::)
har alla ni andra välvilliga och engagerade vänner som ställer upp, eller hur bär ni er åt?
-
Jag kan inte mycket om inkörnigar med kan endå fråga om jag kan hjälpa till och får av mor ;D
-
Jag tömkör helst på egen hand.
Men ett tips är ju iallafall, om hästen ogärna går framåt utan ledare, att du tömkör på en väg eller stig som är lätt att följa, då blir det mer naturligt att gå rakt fram än på en gårdsplan/paddock eller liknande. Man måste inte tömköra volter och åttor och serpentiner och gud vet vad...
Om jag haft nån med lite dålig framåtbjudning så har det varit himla bra at ha med hunden som "ledare" fast utan lina förståss ;)
-
Jepp jag gör som Frances, använder mig av smala stigar eller vägar där hästen inte kan vika av pga stängsel på sidorna eller liknande. Har använt mig av handledare första gången men det blev bara kaotiskt tyckte jag, i synnerhet som personen(sambon) har noll koll och "ingriper" genom att försöka bromsa/leda,mana på hästen i otakt med mig :P
Har även haft schäfern med mig ibland när han inte vill gå framåt, skickar henne före då blir det fart på hästen :)
-
Jo kan vara lite bökigt att försöka själv i början.
Från början när jag börjat tömköra så har jag haft syrran som går fram å håller löst i grimskaftet, och när det går bra så brukar vi ta bort grimskaftet å bara gå därfram, sen helt utan nån. Och det har funkat bäst, kan ju bli jobbigt från början om man är själv å hästen inte riktigt förstår vad den ska göra, utan mest vänder och håller på. :)
-
Leda/ rida annan hæst føre
Du kan också låta någon annan hæst gå føre i børjan, æven på serpentiner och likanande. Men han får inte bli beroende av den andra.
Sæg tydligt høger och vænster då du svænger, det førstår han till slut. Træna på saaakta, utan att stanna, också viktigt.
Man kan gå promenader med hæsen och sjælv slæpa på en slana, då vænjer sig hæsten med ljudet. Dra med dig en skrammelburk också, så
vænjer den sig vid det... En kørhæst får inte bry sig om ovensentlige ljud.
Lycka till.
-
Skriv mera i denna tråd så lär jag mig oxå nåt.. :D Jag har börjat tömköra min häst igen, först var hon spänd och titta vad jag skulle sätta bakom men sen gick det hur bra som helst.. Hon vände på öronen och titta lite bakåt som en observant häst gör.. väntade på mina kommandon :D
-
Med första hästen hade jag hjälp de första gångerna vi tömkörde, men själva inkörningen fixade jag själv. Med andra hästen är jag helt själv. Jag börjar med att träna in kommanondon för hand. När jag går bredvid. Igångsättning och halt. Sen använder jag en tämkörningsgjord och sätter tömmarna långt ner på sidorna så jag kan fånga upp rumpan om den svänger runt....
Men jag tar väldigt lång tid på mig... Första tömkördes ett år innan jag satte däck med linor på. Nu har jag kört i skogen hela vintern och snart tänkte jag sätta honom i vagn. Han är 4. 2-åringen räknar jag med att det ska gå lite fortare med. Men jag har ingen brådska, jag vill att alla kommandon ska sitta stenhårt, framförallt stopp innan jag går vidare...
-
Jag har ju bara tömkört min åring en gång än så länge (i grimma). Vi hakade på en annan häst han fick följa så framåtdrivningen blev naturlig.
Min förra häst for ajg ut och tömkörde dagen efter han kom upp (2,5 år och hade aldrig blivit tömkört förut- jag hade antagligen INTE gjort så idag.... :-[). Då gick vi ut i skogen och svängde mellan granarna.
Kan du inte annonsera efter en medhjälpare/skötare som kan komma och hjälpa dig ibland?
-
Har ni bra råd och förslag då man misslyckats och hästen blev skrämd för skacklarna, hur man ska gå vidare el är hästen rädd resten av livet för skacklar ? :-X
-
Enklaste sättet att köra in hästar är att tömköra tills man får "mun" på dem. Alltså att de går dit de ska, det brukar ta en vecka .
Sen hänger man på ett par slangskaklar. PVC slangar tills de inte bryr sig. Sedan kan man sätta dit några enkla slanor och öka på lite hela tiden.
Hästen blir van att det ska hända nåt nytt hela tiden och bryr sig inte.
Har nog kört in några hundra hästar, och de enda hästar vi har haft problem med är de som ägarna har tömkört några månader.
De hästarna har bara gått för tömmar och blir skiträdda när det blir något nytt.
-
Helt rätt Erik F. Jag håller med dig så himla mycket. Jag gör precis som dig.
Men jag misstänker också att man kanske bör ha kört in några hundra hästar för att kunna gå fram i rask takt med inkörningen. Dom mer ovana kanske bör tragla i några månader med tömkörning för att det ska funka?
-
Hmm jag har aldrig kört in nån häst från scratch förut men jag gör som Erik F beskriver nu med min första häst, ändrar på nåt nästan varje gång. När jag ser att han fattat galoppen, brukar ta en tömkörning, så hänger jag på nåt annat och han finner sig otroligt snabbt i det trots att han bara är året och helt ohanterad när jag fick honom för 2 månader sen.
Edit: det märks tydligt att han uppskattar förändringarna mot de veckor då jag "bara tömkörde" i början. Han står blickstilla vid tränsling och ser förväntansfull ut redan i stallgången :)
-
Har ni bra råd och förslag då man misslyckats och hästen blev skrämd för skacklarna, hur man ska gå vidare el är hästen rädd resten av livet för skacklar ? :-X
Börja om, börja om med slangskaklar, så att hästen lär att det itne är farligt och inte gör ont. Jag tror det är enda sättet, tålamod och varsamhet.
-
Har nog kört in några hundra hästar, och de enda hästar vi har haft problem med är de som ägarna har tömkört några månader.
De hästarna har bara gått för tömmar och blir skiträdda när det blir något nytt.
Fast det stämmer inte på min... fast jag har ju bara kört in 1½ häst så det är väl inget att räkna med....
-
Inte tömköra för länge!
Så fort de går dit de ska måste man hänga på lite grejer.
Annars blir de bortskämda med att det inte ska vara nåt mer.
Och då brukar det bli problem direkt.
-
Erik F. Har du travhästar? :)
-
Ja, både varmblod och kallblod. Och har kört in många arbetshästar
-
Ante mig ;)
-
Hurudan PVC slang borde det vara till skacklarna ? Har 32 mm slang men det blir nog för klena...
-
Det spelar nog inte så stor roll hur tjocka slangarna är, sålänge de inte är för mjuka och lindar sig runt hästens ben när den vänder. Eller så köper du krympslang och trär en kedja igenom den först så blir den styvare men ändå mjuk.
-
32 cm är bra att börja med, öka på lite hela tiden.
Hästen blir van att det ska hända nåt, de bryr sej inte sen.
-
Problemen med att köra eller rida in hästar är att ägarna provat själva,och uptäckt att det inte var så lätt.Det är då det brukar bli knepigt,för det är ju betydligt svårare att fåbort en negativ uplevelse än själva inkörningen.
Sedan så fins det inget standard inkörning eller inridnings system,utan varje häst är unik på så sätt,somliga finner sig i allt från första stund,medan några är misstänktsamma mot allt hela livet.
Jag har andvänt mig av PVC slangar presis som Erik F, när jag har belast med ett bildäck så har jag fäst det med en skothake så det går att lossa snabbt och enkelt.
Sedan så skall man inte tro att det är helt ofarligt att tömmköra,jag hade en bekant som blev ihjälsparkad av en unghäst eller rättare sakt ett föl,när han tömmkörde.
Att vara flera när man skall köra in är att föredra,i mitt tycke så är det nog rätt ovisst om man skall göra det på egen hand.Då uppstår genast problemet med att få någon vettig person som kan vara till hjälp,oftast så finns det bara rädda velepottor till hands,och dom kan man vara förutan.
Det är just det som var mitt största problem att hitta någon som kan vara till hjälp.
-
Hm, Erik du måst mena 32 cm på längden ? Jag fundera på slanggrovlek !
Körven jag håller med dig men nångång måst man ju börja lära sig att köra in hästar..
-
Naturligtvis ska det vara 32 mm. Och alltid medhjälpare när man hänger på något nytt, helst två stycken hästvana ska det vara till hjälp.
Och bort med allt kraftfoder. Har hästen i alla fall för mycket energi kan man longera så mycket som behövs
-
oj vilket drag det blev i tråden.. ;D men ni som menar att ni bara har gjort allt själva, hur tänker ni om det skulle gå åt skogen, och hur utblidade var hästarna? jag har ju svårt att tro att lilla pia skulle fatta så hemskt mycket om jag skulle börja gå BAKOM henne och göra konstiga ljud, samt dra i metallprylen i munnen om ni förstår? hon är ju inte riden innan och knappt hanterad.. visserligen både van vid bett och "sele" numera, men ändå... jag tycker nog det känns bäst för både mig och hästen om det finns en till människa med i bliden, åtminstone de första gångerna...
-
Nu har jag ju bara shettis och där når man enkelt över ryggen och på så sätt kan man styra hästen i tyglarna samtidigt som man går sidan om den, sen går man allt längre bak tills man är bakom hästen.
Så har jag gjort i alla fall :-[
-
saint206;
Jag är ju inte alls någon erfaren inkörare (har bara gjort det en gång förut i min ungdom och då knappast enligt regelboken- jag och mamma höll rockarden som den skulle vara i fastsatt läge och då han inte visade någon rädsla så spände jag på och for ut och körde... :-[ :-X) men grunden är ju att hästen ska förstå drivning bakifrån och våga gå före.
Antingen kan man vänja dem genom att själv gå bakom och ha en medhjälpare som går bredvid hästen och eftersom behöver man ingen medhjälpare längre. Eller så kan man göra som jag gjorde sist på åringen, haka på en annan häst så har man gratis draghjälp därifrån.
Både i inridning och tömkörning är tömkörning/ridning i skog perfekt då man ska lära hästen följa bettet, det blir rätt naturligt att svänga då det står ett träd i vägen ;D
-
Nu när jag blivit lite erfaren så har jag märkt att ljud är det mest skrämmande där bakom hästen.. ( som frances poängterat förut ) :P
-
jo skogen blir det ju, men medhjälpare kommer att införskaffas de första gångerna, då det känns enklast. jag har tre som ska köras in, två shettisar på under metern och en ardenner på 165,19år gammal och ganska hispig.. 8)
(jag börjar med den coola shettisen, inget skrämmer henne)
-
Naturligtvis ska du ha medhjälpare Saint! Jag vill poängtera att jag uppmuntrar ingen oerfaren att börja tömköra på egen hand!!!!!!!!! Absolut inte, det kan bara sluta illa....
-
Jo man bör minnas att djur är djur och kan föra sitt eget liv , ingen maskin man kan stänga av då man inte vill vara med mera.. ::)
-
När man skall börja tömköra så brukar jag börja med att ha bara yttertömmen i tömringen på gjorden och ha inner direkt i bettet. Gå lite vid sidan (vänster) om hästen ungefär vid höften , då kan man ta ledande tömtag åt vänster och putta lite på hästen när man tar i högertömmen och efterhand byta sida till hästen fattat hur styrningen fungerar.
När man lär in det första såhär behöver man oftast ingen medhjälpare med tömkörningen men givetvis senare när det är dax för vagn.
Röstkommando lär åtminstånde jag in i grimma och grimskaft på väg till hagen under uppväxten men har man missat det så kan det vara smart att träna på innan.
-
ingen utav mina är unghästar, en är tio och har mycket i bagaget, hon är dock riden, och borde således vara lätt att tömköra. den andra är åtta och helt ohanterad när jag fick henne, hon lär sig dock mycket snabbt, både bra och dåliga saker ::)
och den tredje är nitton, mycket stort och tungt bagage och nerverna något utanpå skinnet, riden och borde fatta tömkörningen bra, men är så lättskrämd så det kan bli vajsing pga det.
tror många gånger det är lättare med en unghäst, då dom inte har så mycket med sig om ni förstår vad jag menar.. :P
-
Oja, det är helt sant!
Sen är det olika vad som uppfattas som unghäst... En två-årig travare räknar man iskallt med att dom bara ska kunna allt. Nånting annat är i det närmaste skandal.
Medans en två-åring av annan sort är rena bäbisen och förväntas inte kunna nånting alls.
Men faktum är att en ett-åring kör in sig själv i princip av glädje och nyfikenhet. Medans allt utöver det är mycket värre.
-
Hur fort man går fram kan väl delvis ha att göra med att vissa raser mognar fortare och andra senare?
Sedan beror det väl också på vad hästen ska användas till. Ska den bara kunna springa rakt fram, svänga och stanna eller ska den användas i skogskörning eller jordbruksarbete med höga krav på lydnad och precision t ex? Då kanske utbildningen måste få ta lite längre tid. Därmed inte sagt att t ex en travhäst inte kan bli en utmärkt brukshäst, utan jag menar bara att det kanske kan ta lite längre tid att få fram en häst till brukskörning än en sporthäst som bara ska gå för sulky eller vagn (oavsett ras)?
Men jag håller med om att det är bra att börja tidigt, däremot tycker jag som sagt gärna inkörningen kan få ta tid. Beror såklart också på ens egen erfarenhet. När vi börjar få föl härhemma sedan så vill jag gärna komma igång att köra in unghästarna som ettåringar!
Oja, det är helt sant!
Sen är det olika vad som uppfattas som unghäst... En två-årig travare räknar man iskallt med att dom bara ska kunna allt. Nånting annat är i det närmaste skandal.
Medans en två-åring av annan sort är rena bäbisen och förväntas inte kunna nånting alls.
Men faktum är att en ett-åring kör in sig själv i princip av glädje och nyfikenhet. Medans allt utöver det är mycket värre.
-
Våra travhästar är inte sämre inkörda än några andra hästar. Tösen tex. som inte var inkörd för trav, var inte på långa vägar lika fin att köra som travhästarna ;D Som somliga av er har sett ;D
Det kan vara värt att tänka på vilka små små marginaler vi har i VÄLDIG hög tempo i ett lopp. Och det är upp till 15 ekipage på en liten yta. Det ställs stora krav på travhästarna. Titta nästa gång det är trav på TV, hjul i hjul, nos i hjälm och så ska man skifta positioner emellan ekipagen... Det är inte bara att rusa rakt fram där inte.....................
Jag tycker inte heller att inkörningen är slut efter att hästen har kommit för vagn utan utvecklas hela tiden.
-
Jag har den största respekt för finliret som krävs i ett travlopp! Och menar inte att travinkörningen skulle vara slarvigare än en bruksinkörning. Men en viktig skillnad är väl ändå att brukshästen ska vänjas vid ett antal olika redskap på olika underlag samt successivt utsättas för ökad belastning i selen och under en längre period (kanske under flera års tid) bygga upp sina muskler för att orka dra tyngre och tyngre lass?
Våra travhästar är inte sämre inkörda än några andra hästar. Tösen tex. som inte var inkörd för trav, var inte på långa vägar lika fin att köra som travhästarna ;D Som somliga av er har sett ;D
Det kan vara värt att tänka på vilka små små marginaler vi har i VÄLDIG hög tempo i ett lopp. Och det är upp till 15 ekipage på en liten yta. Det ställs stora krav på travhästarna. Titta nästa gång det är trav på TV, hjul i hjul, nos i hjälm och så ska man skifta positioner emellan ekipagen... Det är inte bara att rusa rakt fram där inte.....................
Jag tycker inte heller att inkörningen är slut efter att hästen har kommit för vagn utan utvecklas hela tiden.
-
Vi tänker olika termer, det skulle jag kalla för träning. ;D
-
Förstår vad du menar, detta börjar likna diskussionen om när en häst kan kallas för inriden som vi hade i annan tråd nyss ;D.
Så sett kan ju även en 2-årig brukshäst mycket väl kallas inkörd (om den nu är det förstås ;)). Men samtidigt långt från att kunna gå i skogen med fulla lass dagarna i ända hela vintern (vilket kanske är målet för denna häst till skillnad från travhästen som du själv skriver kan allt den ska kunna vid samma ålder). Det jag vill poängtera är väl att den unga brukshästens utbildning och uppbyggnad ändå är en process som kanske måste få ta sin tid och inte forceras för fort, varför jämförelsen med en travhäst kanske inte är helt rättvis?
Vi tänker olika termer, det skulle jag kalla för träning. ;D
-
Beror nog på ens egen erfarenhet. Är man inte så erfaren av inkörning kanske en idé är att lämna bort hästen till någon med god vana av detta, om man har möjlighet förstås.
Har ni bra råd och förslag då man misslyckats och hästen blev skrämd för skacklarna, hur man ska gå vidare el är hästen rädd resten av livet för skacklar ? :-X
-
Jo, sak det samma, inriden/inkörd ;D
Men fram tills att man kan spänna för en vagn och jogga en runda på några km måste väl kraven ändå vara ungefär dom samma? Det är vad jag kallar för en inkörd travhäst, det är vad man förväntar sig av en 1-åring.
Sedan går dom skillda vägar. Travhästen börjar bygga kondition och så småningom som två-åring lär sig gå för sulky och rundbana och ökar farten.
Brukshästen börjar bygga kondition, lär sig olika redskapen och så småningom blir starkare oh starkare?
-
Stanna den där travhästen på halva vägen och låt den stå stå still så får du se hur inkörd den är.
-
Jamen Körven, du vill ju bara retas.
Mina 1,5-åringar kan jag stanna mitt på banan och krypa in under vagnen för att justera gamascher mitt under ett jobb medans andra fortsätter o kör. ;D Hur mycket mer inkörd behöver en häst vara???? ;D
-
Jo jag känner till dom där hästarna,somliga kan även stanna och ta sig en tugga om dom ser en saftig tuva med klöver efter innersargen.Tur är väll det för dom brukar inte räcka till att få en matlapp.
-
;D ;D ;D Jessus, du är ju jättekul!
Ebel, Fantasy Step, Circle, Supreme Camille är bara några exempel på hästar som jag kört in och som tjänat "några" matlappar.. ;D Men nu lämnar vi ämnet, det är så OT så det är pinsamt...
-
Fast här verkar ju kraven på en "inkörd häst" dock skilja sig åt lite mellan disciplinerna! ;)
En brukshäst - detta är utifrån de erfarenheter jag har, gör inte anspråk på att sitta inne med någon objektiv "sanning" - körs ofta först in med kälke innan den sätts för hjulfordon och då först en enaxlad rockard. Man har kanske inte heller så bråttom till hjulfordon utan hästen kanske körs med kälke en hel vinter först. När den är van vid att gå med rockarden är det dags att vänja den vid att dra en tyngre fyrhjulig vagn. Dessutom ska den ju helst vara van vid trafik och miljötränad för det mesta för att inte reagera på diverse "läskigheter" som kan dyka upp längs vägen. Den bör också successivt ha fått prova på tyngre belastning i syfte att undvika att hästen "rycker igång" vid körning vilket lätt kan bli fallet om den lastas för tungt i början. Ofta har ju hästen då hunnit bli mellan 3 och 4 år och har också fått en ökad mognad för uppgiften.
Sedan kanske du Frances tycker att allt ovan är sådant som hör till den fortsatta utbildningen, men jag vill nog hävda att det finns en tanke med att inte skynda med sulky utan att hästen sakta men säkert vänjs vid dels belastning och dels både linor och annat trassel runt benen samt låga skaklar och skramlande redskap bakom. Min fd travhäst t ex gick aldrig att köra med linor (nu var han gammal iofs...).
Det här är dock bara mina egna relativt begränsade erfarenheter av bruksinkörning och någon annan kanske har invändningar....
Jo, sak det samma, inriden/inkörd ;D
Men fram tills att man kan spänna för en vagn och jogga en runda på några km måste väl kraven ändå vara ungefär dom samma? Det är vad jag kallar för en inkörd travhäst, det är vad man förväntar sig av en 1-åring.
Sedan går dom skillda vägar. Travhästen börjar bygga kondition och så småningom som två-åring lär sig gå för sulky och rundbana och ökar farten.
Brukshästen börjar bygga kondition, lär sig olika redskapen och så småningom blir starkare oh starkare?
-
Okej, där fick jag ett litet svar varför vår gick bra med kärran men livrädd för skacklarna tex..
Nu undrar jag varför hon måst rivstarta varje gång fast jag bara tömkör.. :-\ för att sen sakta in och gå helt lungt... :-\
-
Visst är det skillnad mellan disciplinerna! Nåt annat skulle jag aldrig påstå!
Men om man (som jag) ser till det stora hela när vi snackar "inkörd" så måste väl ändå en häst som man kan köra för vagn på en allmän väg kunna kallas inkörd? Annars finns det inte många inkörda hästar i detta land, eftersom andelen bruks-inkörda hästar är ändock försvinnande liten.
Jag kanske missuppfattade TS, jag trodde hon hade bara för avsikt att kunna köra sina hästar? Eller var det fullt inkörda brukshästar för alla redskap hon syftade på?
Skumme: Att hästen är inkörd för vagn från början hindrar väl ändå inte att man fortsätter med linor och annat trassel samtidigt? Att man sätter sin unghäst för vagn betyder ju inte att man absolut inte kan göra nånting annat sen.
Jag ser iallafall det positiva i att man kan ge hästen motion från början och som ett exempel, ta sådant som hästen kan antas reagera för, efter en körtur.
Allsidig träning är den bästa träningen :)
Cowboy: Träningssak! Du och din häst kom ju lite fel inpå detta från början. (Mycket pga. kuskens otålighet :-[ ) Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Ni måste börja om från början och du får inte hoppa över några moment pga. ditt iver. Alla bitarna måste byggas upp!
edit. Nu såg jag att trådstarten handlade endast om tömkörning.
Men, kärnan i det jag tänker på är iallafall att jag tycker lika med Erik. F. att man bör går framåt med saker allt eftersom. Jag ser ingen vits med att nöta ett moment i all evighet när det funkar.
Men det är det som är själva grejen, jag har aldrig heller påstått att man ska "forcera" inkörningen, utan bara att jag har erfarnheten av att hästen lär sig lättare om man tar nya saker allt eftersom och tar nästa steg, istället för tömköra ett halvår och sedan ta nästa moment i ett halvår!
Men jag hävdar iallafall att det inte är skadligt för en häst att dra vagn innan kälke, timmer, plog osv. ;D
-
Frances: jag tror jag gick igång på följande:
Oja, det är helt sant!
Sen är det olika vad som uppfattas som unghäst... En två-årig travare räknar man iskallt med att dom bara ska kunna allt. Nånting annat är i det närmaste skandal.
Medans en två-åring av annan sort är rena bäbisen och förväntas inte kunna nånting alls.
Men faktum är att en ett-åring kör in sig själv i princip av glädje och nyfikenhet. Medans allt utöver det är mycket värre.
Med mina utläggningar försökte jag bara argumentera för att jämförelsen mellan en 2-årig travare och en 2-årig av annan ras kanske inte är riktigt rättvis om kraven på vad man ska använda hästen till skiljer sig åt! :) Visst, kanske inte om man bara ska köra för vagn eller sulky. Men samtidigt önskar i alla fall jag att fler körde in, eller lät köra in om man själv saknar tid eller kunskap, sina hästar för diverse redskap redan som unghästar och som del av inkörningen. Antalet brukshästar i detta land är som du själv skriver begränsat och det vore ju synd om det skulle minska ytterligare. Ur motionssynpunkt är det förstås jättebra att kunna köra hästen tidigt! Men som sagt, synd om man låter det stanna där. Om man har en brukshäst som man vill kunna använda till brukskörning är väl ändå det rimliga att köra in utifrån denna filosofi och inte på "travvis" eller "skolkörningsvis"?
En inkörd häst för mig är en som uppfyller kraven i mitt förra inlägg, d v s en häst som en hyfsad glad amatör eller kanske t o m en nybörjare kan köpa och använda till de flesta typer av körning utan större problem. Har man större erfarenhet själv och främst ska motions- och nöjesköra på väg är det en annan sak förstås!
Samma sak här som vad gäller inridningen, vi tycker alla olika och gör på olika sätt, att fortsätta diskussionen riskerar bara leda till ett meningslöst definitionskrig som ingen kan vinna ;). Men då antydningar som jag tolkat som att travinkörning i alla lägen skulle vara att föredra kommit upp flera gånger i tråden liksom i flera tidigare trådar tyckte jag det var dags för en liten diskussion ;D.
-
Gör ett försök att besvara ursprungsfrågan också ;).
Förstår att du är frustrerad, medhjälpare är ju väldigt praktiskt att ha i början. Men, jag upplever faktiskt att hästen ändå ganska snabbt, så fort den fattat vad det handlar om, faktiskt kan koncentrera sig bättre utan någon vid sidan. Att ha en medhjälpare som går bak bredvid dig som kusk med ett långt rep kan ju däremot vara en säkerhetsdetalj som får en att känna sig lite tryggare om något skulle hända.
Att gå vid sidan i början och steg för steg flytta sig bakåt har du redan fått tips om.
Att träna mycket med röstkommando vid promenader och även då lära in svängningar åt höger och vänster med bett eller grimma samt igångsättningar och halter innan själva tömkörningen kan ju också underlätta mycket.
har nu tre projekt för inkörning, och jag kommer ingenstans alls!!!! jag blir GALEN! jag bara måste ha tag i en människa som kan hålla i därframme, men det finns ju absolut ingen som kan/vill eller har lust:( och min bästa kandidat ser ut som om hon svalt en badboll, så henne VÅGAR jag inte be... ::)
har alla ni andra välvilliga och engagerade vänner som ställer upp, eller hur bär ni er åt?
-
Nejdå. Jag har aldrig sagt att "travinkörning" är att fördera. Det är isåfall upp till var och en hur man tolkar det skrivna! ;D
By the way så antyder jag sällan utan brukar för det mesta säga ganska exakt vad jag tycker ;D
Men däremot, jag som har inblick i både trav och bruks, ser ju att det finns att vinna på att vidga vyerna litegrann! Och att allt som börjar på "trav" inte är per automatik dåligt eller fel eller ett sämre alternativ!!
edit: Jag jämförde inte ens travhästar och andra två-åringar, jag bara konstaterade att så här är det ;)
Samma gäller det motsatta föståss! Det finns gott om "gubbar" som skulle må bra av att lära sig att travhästen kan lära sig så mycket mer än exakt bara det som krävs för att fungera som tävlingshäst!
(Fast jag vet om att Sveriges Största Travtränare lämnade in en gång för några år sen ett gäng unghästar till en "kusk" (Möjligvis kan det ha varit Christer Pålsson, minns ej) som skulle vara extrem duktig på att köra in hästar. Resultatet blev inte riktigt det väntade, hästarna var visserligen mycket snälla och fogliga att köra, men fullständigt odugliga som travhästar ;D Detta är dock andrahandsinformation, jag ska fråga själv hur det låg till med det nästa gång jag hr tillfälle!)