Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Kitty skrivet 03 maj-09 kl 10:41
-
Vårprimörer - äntligen!
I dag har jag varit ute och plockat Kirskål. Det är en av de godaste grönsakerna vi har och suveränt nyttig. Den är fulladdad med vitaminer och mineraler.
Lycka är på våren då jag kan gå ut och plocka en hel kasse full med späd kål, förvälla och ladda frysen.
Den avnjuts bäst med en klick smör och lite citron för er som inte provat.
-
Hej! Har du fler recept? .. kirskål är ingen bristvara här precis :P ... ;D
-
Gör en paj, eller soppa av dem. Används som spenat ungefär.
Hmm...skulle man inte kunna förvälla, wooka med pinjenötter och salt och peppar. Skiva på parmesan efteråt.
Eller gör en pesto!! Måste funka. Japp, det ska jag själv göra. Pestorecept minus basilika plus kirskål...Mmm..
-
Hej! Har du fler recept? .. kirskål är ingen bristvara här precis :P ... ;D
Halaj!
Saxat, nånstans från:
KIRSKåL (AegopÛdium podeagr·ria) VUOHENPUTKI
Kirskålen kallas i Skåne för skvallerkål. Namnet beskriver kirskålen bra, den sprider sig som skvaller. Då man rensar i trädgården kan man göra bortrensandet av kirskålen trevligare genom att ta den tillvara, för den kan ätas.
Kirskålen är släkt med hundfloka, morot och dill. Det syns på dess små blommor, som i toppen bildar små buketter och på dess ihåliga stam.
Speciellt kännetecknande för kirskålen är bladens form, de ljusa, uppsvällda blad- och ledfästen, samt dess växtsätt - den sprider sig med rötterna.
Kirskålen är bäst tidigt på våren. Då är dess blad ljust gröna och en aning skrynkliga. Senare då kirskålen fått släta, mörkt gröna blad, är den hård och smakar beskt.
SKVALLERSåS
2 dl kirskål (200 g)
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 tsk fransk senap
2 tsk vitvinsvinäger
3 dl olja
1 dl creme fraiche
1/2 tsk salt
svartpeppar
Förväll och passera kirskålen. Mixa ägg, salt, senap och vinäger 10 sek. i matberedaren, eller med elvisp. Tillsätt oljan droppvis under ständig mixning. Tillsätt kirskålen och creme fraichen. Krydda med salt och svartpeppar. Serveras t.ex. till höna och potatis
KIRSKåLSGRATÄNG
4 dl kokt ris el. korngryn
1,5 dl smältost
2 stora, finhackade lökar
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl kirskål
1 dl persilja
salt
Blanda alla ingredienser väl i en ugnsfast form och gratinera ca 1 timme i 200 grader.
KIRSKåLSSOPPA
5 dl kirskål + kokvatten
1 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
Riven muskotnöt el. kummin
Koka kirskålen, låt rinna av och strimla. Släng kokvattnet. Blanda mjölet med grädden och rör ned det i buljongen tillsammans med kirskålen. Koka ca 10 minuter, krydda.
//T
-
Visst är det fantastiskt att man kan äta ogräset.
Har märkt att man får hålla igen på örtkryddor eftersom det lätt krockar med kirskålens egen smak. Tack för recepten här. Roligt att prova lite nytt. :P
-
Tar och livar upp denna gamla tråd med en fråga. När bör den plockas? Kan tänka mig att det är som maskros och att man kanske borde plocka den nu! Vi har jätte mycket utanför tomten :)
-
Kirskål är godast späd, men plockar man kontinuerligt så kommer det nya goda blad, det är fördelen med ogräs, de orkar komma igen och igen och...
Vill du inte att de ska dö ut på platsen där du plockar så låter du några blad bli lite större innan du plockar dem, vill man kombinera mat med ogräsutrotning plockar du vartenda blad varje vecka tills de inte kommer mer, kan ta upp emot 10-12 veckor. Om det finns kirskål i närheten av platsen där du plockar så kan de rötterna hänga ihop med rötterna på de plantor som du plockar och då kommer de aldrig att dö.
Har dina kirskål blivit grova, klipp av dem med gräsklipparen, slå med lie eller ryck för hand, vilket som passar bäst, så får du nya späda blad på 4-7 dagar.
Det är kul att se ogräsen som en resurs, då får man dubbel nytta av sitt nerlagda arbete, både mat och ogräsbekämpning.
-
Kirskål, nässlor och maskrosor är de grönsaker som kräver minst omvårdnad.
Arbetet blir snarare att begränsa.
-
tack för snabba svar. Har samma taktik på mina älskade brännässlor. Plockar dem en gång i veckan. Ska ut och plocka nu :)
-
Kirskålsomelett: Fräs lök o vitlök, släng i en massa kirskål. Häll över några vispade ägg, salta o peppra. När omeletten stelnat, lägg på lite ost som får smälta. Jag använder alltid lock på stekpannan när jag gör omelett, ytan blir bättre tycker jag och det går snabbare. Syltgrytans lock passar utmärkt.
Potatissallad: kall/ljummen kokt potatis, kirskål, fetaost + tex groddar, minitomater, purjolök, gräslök (ta vad som finns och är i säsong)... Ljus dressing av olja och vatten på. Servera ev med sås gjord på vitlök, lök och brännässla som man fräst i smör och blandat med matyoghurt.
Dinkelsallad: kokt hel dinkel, kirskål, avokado, rostade solrosfröer (kan tänka mig pumpakärnor också), ost/fetaost, ljus dressing.
Sås till tex fisk: Koka broccoli med kirskål och ev andra ogräs och gräslök/purjolök. Mixa och smaksätt med salt, peppar och ev muskot.
Kirskål funkar ofta där ruccola hade passat tycker jag. Lite kryddig smak. Vi har hela trädgården full.....
Kan man frysa ner utan att förvälla?
-
Kirskål är också jättegott att göra pesto på :) eller att använda i bröd.
-
Har du recept på peston? Jag gjorde själv en sallad med kirskål, maskrosor och någon till växt som jag glömt namnet på. Det var gott med lite olja, vinäger och örter. Sen lite tomat och rökt korv i.
-
Jag förvällde och frös ner för någon dag sen. Det var späda blad. Lånade en bok som handlade om att ta till vara på vilda växter. Där stod det att när kirskålen blev grövre på sommaren skulle man plocka och förvälla den. Man kanske kan frysa in de späda utan att förvälla?
-
Min fd svärmor gjorde soppa på kirskål och nässlor, använde också det "som spenat", mums mums mums :)
-
Kan man äta den rå som sallad?
-
Jadå, men de smakar rätt mycket, många tycker nog att det blir starkt om man inte blandar ut med mildare blad. Men det är som ruccola ungefär, fast lite annan smak. En del gillar det och kan äta det rent, en del vill blanda ut, och en del gillar det inte alls.
-
Jag gillar den inte rå... vill ha den förvälld i soppa, stuvning eller i en paj:)
-
Har du recept på peston?
Kirskål, olivolja, nötter eller frö av valfri sort, pressad citron, lite vitlök, salt och peppar. Jättegott :)
-
Kirskål, olivolja, nötter eller frö av valfri sort, pressad citron, lite vitlök, salt och peppar. Jättegott :)
Den måste jag testa! låter mums:)
-
Jag läste precis att om man vill frysa in späd kirskål kan man bara fräsa det i lite smör. Men då ska den inte vara allt för länge i frysen. Jag tycker att det är gott att äta färsk, det är inte fel att ha en dressing på och blanda med maskrosor och annat smått och gott.
-
Jag gillar också kirskål rå, men ruccola är jag inte galen i... Alla får väl testa för egen del.
Egna observationer: det tycks vara vattendrivande och stimulerande för mjölkproduktionen (i alla fall för mig, mycket påtagligt!).
-
Hur blir kriskål om man torkar den, någon som testat?
Det borde väl funka?!!
-
Kan man äta den rå som sallad?
Vi brukar blanda med lite matolja och pressad vitlök, kanske lite salt också. Starkt och gott!
-
De går att torka. Förvaras lufttätt och mörkt
-
Växer kirskålen bara söderöver eller? Det var många år sen jag åt kirskål och nu när jag bor i Jämtland så kom att undra över om det växer här, jag har inte sett kirskål på de år jag bott här. Nån som vet... ???
-
Har massor av kirskål i min trädgård – till en början såg jag det som ett problem – men nu ser jag det som gratis mat! Jag brukar göra en linssoppa med kirskål:
Ca 1 liter kirs
3 morötter
1,5 dl linser (röda)
1 stor paprika
1 liter buljong
1 dl kokt bulgur (eller nåt liknande)
1 burk krossade tomater
salt + örtkryddor
Hacka kirs och förväll.
Koka linser, skivade morötter och den strimlade paprikan i buljong tills det är mjukt.
Tillsätt tomatkrosset och bulgur.
Späd med mer buljong om det behövs. Häll i kirskålen.
Salta och krydda efter behag.
JÄTTEGOTT ;D
-
De går att torka. Förvaras lufttätt och mörkt
Tack för svar på min lilla fråga innan i tråden, trodde väl det, de flesta växter blir väl bra torkade. :)
-
När kirskålen blir större och därmed grövre passar det bäst att förvälla den (pressa ur vattnet i ett durkslag) och frysa in har jag läst.
-
Hej!
Vi gör paj på kirskålen! Pajdeg med hälften grahamsmjöl i förgräddas, sedan kirskål (ung 3 liter opackade till en vanlig liten paj) som frästs i smör med vitlök, lite muskot och salt och peppar,ovanpå det en äggstanning med riven hårdost och fetaost och överst en näve frön eller hackade nötter. Det blir jättegott!
-
Hej!
Vi gör paj på kirskålen! Pajdeg med hälften grahamsmjöl i förgräddas, sedan kirskål (ung 3 liter opackade till en vanlig liten paj) som frästs i smör med vitlök, lite muskot och salt och peppar,ovanpå det en äggstanning med riven hårdost och fetaost och överst en näve frön eller hackade nötter. Det blir jättegott!
Det ska jag testa! Tack! :)
-
Oh! Kirskål är min favorit. Den kommer upp ungefär två veckor innan nässlorna är stora nog.Min sambo är inte så förtjust i någon av dem men i år så lyckades jag göra en kirskålssoppa som hon sa var en av de godaste hon ätit någon gång så efter det sa hon att vi borde frysa in.
Jag brukar förvälla, köra i mixer och platta ut så att man lätt kan bryta så mycket som man vill ha när man lagar mat.
-
Jag gjorde kirskål och brännässle paj i går med ungsbakad gädda. Det var en hitt.
-
Är kirskål särskilt rikt på nåt näringsämne, eller äter man den mest för smakens skull??
-
I boken "Vilda växter som mat och medicin" av Stefan Källman
kan man hitta detta om kirskål:
56 mg C-vitamin/100g
24,8 gram Glukos/fruktos/100g
3,3 gram Sackaros/100g
8,9 gram stärkelse/100g
37 gram totala kolhydrater/100g
22,49 gram protein/100g
(Fick uppgifterna från nätet, min egen bok är nedpackad sedan jag flyttade. Har inte fått upp mina bokhyllor ju.)
-
men i år så lyckades jag göra en kirskålssoppa som hon sa var en av de godaste hon ätit någon gång så efter det sa hon att vi borde frysa in.
Kan man få recept? :)
-
Oh. jag improviserade med currypaste, kryddor imängder och annat spännande.
idag gjorde jag pesto på kirskål:
http://larsemil.se/2010/05/pesto-pa-kirskal/ (http://larsemil.se/2010/05/pesto-pa-kirskal/)
-
Kirskål finns det gott om, kräver ingen skötsel, om man nu gillar det, så ska man veta att arbetet är inte att föröka det som man vanligen gör med grödor, utan begränsa det, man får tillräckligt i alla fall.
Om man gav ut en kokbok med tusen kirskålrecept, skulle man ändå inte kunna äta alla.
Det är ett ogräs om så ätligt.