Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 11:36

Titel: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 11:36
Jag vill ha några höns hemma, som tillverkar ägg åt mig :) Hur noga ska man vara när man köper hönorna, vad ska man tänka på? Gör man bort sig om man bara köper några godtyckliga hönor från Blocket som ser trevliga ut eller bör man vara noga med att de är rasrena, registrerade?, genbank?, friskintyg? osv osv

Jag har läst en del om det här med genbank osv nu... Jag skulle gärna bidra till att bevara gamla raser och kan tänka mig att tillverka lite kycklingar ibland om det finns efterfrågan. Men jag kommer ju hålla en ganska liten hönsflock, så det kanske varken gör till eller från för rasen? Det krävs väl även att det finns flera med samma ras i närheten för att genomtänkt avel ska funka i praktiken, hur hittar man i så fall dem? Eller går det att skicka ägg/kycklingar på nåt sätt, i så fall hur?

Hur tycker ni att jag borde göra?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Dolvis skrivet 09 apr-09 kl 11:57
Du gör absolut inte bort dig om du köper några höns vilka som helst på blocket typ! Man behöver ju inte göra det mer komplicerat än nödvändigt liksom. Det du då ska tänka på är att kolla att de är friska och fria från ohyra, vilket är dumt att starta upp med i nytt hönshus!

Om du sen är intresserad av att bevara en lantras så är det en bonus för lantrasen, och det gör visst skillnad med en liten flock, det är ju mest så lantraserna anses ha uppkommit;  som husbehovshöns, och så jobbar man också från lanthönsklubben att bevarandearbetet ska göras. Om du vill ha mer info om genbank, kolla in www.kackel.se där du både kan läsa dig till en del och hitta kontaktuppgifter för olika genbanksansvariga.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 09 apr-09 kl 12:08
Jag passar på att predika lite.

När man aldrig har haft höns förut har man heller inga av de sjukdomar och parasiter som hemsöker höns. Om man kan bevara det tillståndet är det till gagn både för en själv och för djuren.

För de flesta parasiter och sjukdomar är detta enkelt att uppnå genom att starta med ägg som man kläcker själv. Bl.a. slipper man få in ILT, marek, hönskvalster, mask och många fler vanligt förekommande otrevligheter som sprids med levande djur.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: forestman78 skrivet 09 apr-09 kl 12:18
Jag anser egentligen att det är viktigt att bevara de gamla raserna men jag lever inte längre själv som jag lär. För ett år sedan anskaffade jag blommehöns men i vintras var jag i behov av en ny tupp och fick tag på en som antagligen var en blommetupp. Därmed sprack mina tidigare ambitioner. Fick sedan några dvärghöns av några bekanta, som inte ville ha dem kvar. Dessa tog jag också till min hönsgård. För några veckor sedan kom räven på besök, lyckades ta sönder hönsnätet och ta sig in. Sökte då nya höns, tog vad jag fick tag på, och nu har jag i min hönsgård Blommehöna, dvärghöna, samt tre Åsbohöns (enligt säljaren) som saknar genbanksintyg. Det kommer ju att bli lite blandraskycklingar nu och jag är ju inte längre med och bevarar någon ras.
det är enklare och mer praktiskt att kunna blanda lite som det passar och faller sig. Dessutom är det kul att ha en lite blandad hönsflock. Under våren kommer jag att skaffa gässlingar och då blir det äkta skånegäss med genbanksintyg.

Gör vad Du känner för och skaffa det Du får tag på. Ska Du bara prova att ha höns ett tag tycker jag Du ska köpa nåt trevligt Du får tag på för en billig peng, tänker Du Dig ha höns en lång tid framöver kanske det kan vara en idé att hjälpa till med bevarandet av någon av våra fina lantraser.



Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 12:36
Ja det låter ju onekligen enklare att bara köpa något man hittar i närheten. Hur ser man att de är friska, vad ska man titta efter...?

Om man bara köper ägg, klarar de sig ändå och blir normala fåglar? Jag tänker mig att man då får ett förvirrat tonårsgäng som yrar runt och inte vet hur man beter sig som höns  :D

Men då måste man köpa en äggkläckningsmaskin också?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Mmmm skrivet 09 apr-09 kl 12:59
Ska Du bara prova att ha höns ett tag tycker jag Du ska köpa nåt trevligt Du får tag på för en billig peng, tänker Du Dig ha höns en lång tid framöver kanske det kan vara en idé att hjälpa till med bevarandet av någon av våra fina lantraser.

Personligen tycker jag det är synd att börja med "nåt trevligt för att prova på". Man fäster sig ofta vid sina höns, särskilt de första man skaffar sig! Skulle man då ändra sig senare, och till exempel vilja vara med i genbank och bevara, eller skaffa rasrena höns, så blir plötsligt de där kära, första hönorna ett problem.

Då tycker jag det är bättre att börja med "riktiga" höns - må det sedan vara genbankshöns eller rashöns - som man kan behålla sedan också. Inköpspriset för en höna, om än den är renrasig eller genbanksansluten, gör inga större hål i plånboken och genbanksdjur är inte svårt att få tag i om man kontaktar SLK (www.kackel.se). ;)

Kajjsa - Det bästa du kan börja med tycker jag är en höna med en kull kycklingar. Då får du iallafall en vuxen klok individ i flocken som vet hur man beter sig.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 13:18
Jo det är ju lite så jag har funderat själv... Jag kanske upptäcker att det är jättekul att odla höns och då vore det snopet om man måste "börja om" sen. Och även om jag bara ska ha några få äggtillverkare för mig själv så gör det ju inget om det är tex vackra gotlandshönor :) Själva inköpskostnaden verkar ju inte så stor oavsett, om man bara kan hitta på rimligt avstånd.

Jag skulle nog tycka att det var skönt om det fanns åtminstone en klok hönsmamma inblandad från början. Men sjukdomsargumentet lät ju vettigt... känns som att jag kan bli pålurad vad skräp som helst annars, nybörjare som jag är :P  Hur vet man att en säljare är seriös och inte bara vill bli av med sina sjuka, dåliga hönor?!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Dolvis skrivet 09 apr-09 kl 13:21
Det var en tråd om detta nyligen, där skrev jag vad jag tycker man ska tänka på. Hinner inte litea upp själv just num, jag måste egentligen jobba...
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Dolvis skrivet 09 apr-09 kl 13:24
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=61093.0

Jag hittade den!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Gamina skrivet 09 apr-09 kl 13:36
Jo det är ju lite så jag har funderat själv... Jag kanske upptäcker att det är jättekul att odla höns och då vore det snopet om man måste "börja om" sen.
 
Exakt så tänkte jag och köpte mig ett gäng genbanksanslutna Gotlandshönor. Fördelen med dessa är dessutom att tröttnar man eller av andra orsaker inte kan ha dem kvar så finns det en efterfrågan på dem.
Och även om jag bara ska ha några få äggtillverkare för mig själv så gör det ju inget om det är tex vackra gotlandshönor :) Själva inköpskostnaden verkar ju inte så stor oavsett, om man bara kan hitta på rimligt avstånd.
Jag är ju partisk men Gotlandshönor är verkligen vackra. Jar har haft min sedan i november och har inte ångrat att jag valde den rasen. Kostnaden blir lite högre för genbanksanslutna djur men å andra sidan får man tillbka det om man säljer djur.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: LM skrivet 09 apr-09 kl 14:06
Jag avråder från att börja med "vad som helst" det är bättre att du tänker till ordentligt från början vad du vill ha och därmed har chans att träffa rätt från början.
Via Blocket annons är inte det bästa sättet att köpa höns, det finns många oseriösa säljare där.
Låt hönsköpet ta den tid det behöver för att bli bra, läs på före det finns flera bra böcker.
Även en liten flock kan göra nytta i genbanksaveln.

Lycka till!  :)
 
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 14:33
Ja, det är ju tänka till och läsa på jag försöker göra nu. Jag har inte ens börjat snickra på hönshuset än  ;)

Dolvis, tack för länken!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 09 apr-09 kl 15:55
Ja det låter ju onekligen enklare att bara köpa något man hittar i närheten. Hur ser man att de är friska, vad ska man titta efter...?

Om man bara köper ägg, klarar de sig ändå och blir normala fåglar? Jag tänker mig att man då får ett förvirrat tonårsgäng som yrar runt och inte vet hur man beter sig som höns  :D

Men då måste man köpa en äggkläckningsmaskin också?

Det beror på om man har någon i bekantskapskretsen att låna av. Hur som helst är det ingen ekonomisk fråga, en liten kläckare kostar under tusenlappen.

Om du köper höns ser du inte om de är sjuka. För att bli av med de fripassagerare de för med sig kan det bli nödvändigt att slakta ut hela flocken och sanera både hönshus och mark. För vissa sjukdomar är inte ens det tillräckligt. Det är en onödig risk att ta.

Höns beteende styrs av instinkter. De kommer att bete sig som höns. :)
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Torry skrivet 09 apr-09 kl 21:17
Mitt råd år att köpa eller låna boken" Höns" Karin Neuschutz ,Kristina Odén, Tore Hagman. Den är min "hönsbibel" där står det mesta som man behöver veta innan (och efter) man skaffar höns.
//Torry
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 09 apr-09 kl 22:13
Jag har läst en del om det här med genbank osv nu... Jag skulle gärna bidra till att bevara gamla raser och kan tänka mig att tillverka lite kycklingar ibland om det finns efterfrågan. Men jag kommer ju hålla en ganska liten hönsflock, så det kanske varken gör till eller från för rasen?

Jodå! Många bäckar små!

Det finns hela lantraser numera där alla individer härstammar från just "en ganska liten hönsflock".

Det krävs väl även att det finns flera med samma ras i närheten för att genomtänkt avel ska funka i praktiken, hur hittar man i så fall dem?

Nejdå! Höns, både lantraser och andra, är mycket okänsliga för inavel. Du kan köpa t ex en tupp och fem hönor, och sedan avla vidare på dem generation efter generation.

Eller går det att skicka ägg/kycklingar på nåt sätt, i så fall hur?

Nej, inte för just lantraser, utom i undantagsfall.

Hur tycker ni att jag borde göra?

Jag tycker du ska läsa på så mycket du kan innan du bestämmer dig. Det finns massor med information på nätet och böcker på biblioteket.

Jag råder dig att inte läsa på enbart om raser, utan om allt som har med höns att göra. Speciellt tips om hur man ska bygga hönshus, för där blir det jobbigt att göra förändringar när hönsen väl är inflyttade.

Tycker också du ska fundera över om du är kapabel att nacka en tupp eller höna! Om du skaffar tupp, så är det stor risk att du kommer få kycklingar, och 50 % av kycklingarna kommer bli tuppar. Problemet är att det bör finnas 5-10 hönor per tupp, så du måste i så fall göra dig av med några av tupparna. Och tuppar är svåra att sälja.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 09 apr-09 kl 23:34
Kyckling är gott! Själva nackandet överlåter jag nog till sambon  8) 

Det som känns mest rimligt just nu är att köpa en äggkläckningsmaskin plus ägg från genbankshöns av någon lämplig ras. Argument för och emot?  ???
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 10 apr-09 kl 00:04
Det som känns mest rimligt just nu är att köpa en äggkläckningsmaskin plus ägg från genbankshöns av någon lämplig ras. Argument för och emot?  ???

FÖR:
- Lantrashönsen är bra på många sätt. Bra på att hitta mat på egen hand. Bra på att hålla sig undan från rovdjur. Blir sällan sjuka. Den sista punkten är viktig, det finns knappast något värre som djurhållare än när djuren blir sjuka.
- Med kläckare slipper du sjukdomar som kan smitta mellan höns.
- Med kläckare kommer hönsen bli tamare, vilket inte bara är "gulligt", utan även praktiskt när du ska fånga in dem. Vilket du troligen behöver göra åtminstone någon gång. Det kan vara oerhört frustrerande att försöka jaga ifatt en höna!

EMOT:
- Med kläckare kan du inte genbanksregistrera dina höns.

KANSKE EMOT:
- Jag har för mig att jag har läst någonstans att hönsen kommer ha lite mindre naturligt beteende om de inte har en hönsmamma och en tupp-pappa som visar dem hur de ska bete sig. Men det är inte så att de kommer stå och svälta ihjäl i ett hörn om de blir maskinkläcta. De kommer fortfarande äta, dricka, krafsa, gömma sig undan rovfåglar, hålla sig inom sitt revir, sandbada, para sig, ruva och göra allt annat de behöver. Men kanske i en aning mindre grad.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 10 apr-09 kl 00:38
EMOT:
- Med kläckare kan du inte genbanksregistrera dina höns.
Hmm, jaha. Varför då? Nog skulle det ju som sagt kännas bra med en erfaren hönsmamma i flocken... men jag tyckte att friskhetsargumentet lät så bra  :-\
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 10 apr-09 kl 00:59
Hmm, jaha. Varför då?

Det enkla svaret: för att reglerna är så.

Jag tror att huvudskälet till detta är att man vill bevara genen att ruva. En höna som ruvar bär ju garanterat på genen, och hon ruvar ju förmodligen sina egna ungar; alltså kommer man bevara den här genen om man bara tillåter naturruvning.

Detta är en fråga som har stötts och blötts mycket på det här forumet i olika trådar.

Notera att i särskilda fall får man kläcka i maskin och ändå gå med i genbank, men jag tror det är svårt att få tillstånd att göra det.

Nog skulle det ju som sagt kännas bra med en erfaren hönsmamma i flocken... men jag tyckte att friskhetsargumentet lät så bra  :-\

Jag tycker också friskhetsargumentet är bra. Dina höns kommer det garanterat att bli höns av även om de kläcks i maskin.

Jag råder dig helt enkelt att forska vidare och bilda en egen uppfattning. Svenska Lanthönsklubbens hemsida kan vara en bra start: www.kackel.se
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Vurre skrivet 10 apr-09 kl 01:04
Det finns fördelar och nackdelar med allt. Om jag skulle skaffa en liten flock hushållshöns, 3-6 höns och en tupp skulle jag nog ta vuxna individer. Vet man inget om höns är det bra att ha nån hönskunnig med sig som kan titta på hönsen och visa hur man gör för att ta i dem och vad man ska titta efter. Det är dumt att köpa höns med sjukdomar och ohyra.

Får du tag på ett gäng friska höns och en tupp är det sen ganska enkelt, förutsatt att dina höns ruvar. Eller i alla fall nån höna. Du vill inte att alla hönorna ruvar för då får du inga ägg.  

Köper du vuxna djur eller ungdjur får du ägg i sommar. Ska du kläcka får du ägg nästa sommar. Jag skulle köpa ungdjur med hjälp av nån som kan höns.

Själv köpte jag härförleden 50 unga värphybrider. De har varit ganska stirriga men börjar värpa så smått och börjar lära sig tjusningen med livet på landet.

Att kunna slakta, plocka och ta ur en höna eller kyckling är viktigt om man ska ha höns. Men det kunde din sambo? Jag har hört att det finns känsliga hönshållare som inte vill äta upp sina tuppkycklingar utan hellre gräver ner dem efter avlivning. Det tycker jag är djupt oetiskt.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Skytten skrivet 10 apr-09 kl 08:43
Att kläcka fram första kull från ägg är det säkraste sättet att få friska höns. Det är dessutom kul att bli hönsmamma själv.
Köper du lantrashöns eller rashöns, vilket jag tycker man ska göra om man inte är affärsdrivande, finns det mer eller mindre säkra inköpsställen. Genbankshöns eller inte, hönsen är lika bra och bryr sig inte så mycket, så det är mer en fråga för dej att avgöra..
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 10 apr-09 kl 10:03
Sätt dig ner i lugn och ro och skriv ner vad du vil ha ut av dina höns: ägg, kött, kycklingar, trevnad, storlek, färg osv innan du börjar titta på ras. När du vet vad du vill ha ut av hönsägandet så börjar du titta på ras. Det finns många trevliga raser i många olika färger så det finns nåt som passar den som vill ha höns.

De allra flesta höns är bra på att leta foder själva ute, försöka skydda sig mot rovdjur, många raser ruvar själva, andra gör det inte för att vi vill att de ska värpa mer i stället osv. De allra flesta höns är friska men det finns sjukdomar som de kan drabbas av och dessa sjukdomar drabbar hönsen oberoende av ras. Det är smittan som gör dem sjuka.

Många av rashönsen är mycket gamla raser som funnits i många hundra år.

Kycklingar som kommer från en ruvande stam och som kläcks i maskin och växer upp utan vuxna hönor kommer också att ruva och gra det bra när de blir vuxan. Deras mamma lär dem inte att ruva utan det sitter i generna och stämemr sen miljön öfr dem så kommer de garanterat att ruva. De kommer också att betee sig som höns för de lär sig av varandra och det mesta har de inbyggt i sina gener så det blir ingen skillnad.

Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 apr-09 kl 11:45
Vad gäller genbanker och ägg länkar jag igen till Ronnys svar på det.

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=48168.msg462571#msg462571

I ett nötskal, det är inte alldeles givet att det är alldeles förbjudet, man får fråga från gång till gång vad som gäller.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ronny skrivet 10 apr-09 kl 14:43
Det stämmer att SLK inte vill ha ägg- och djurbyten helt "laglöst". Det är därför vi bildat genbanker med vissa regler. De allra flesta av våra lantraser av olika djurslag bevaras på detta sätt. Det gäller förutom fjäderfän också kaniner, grisar, getter, får och de mest oförädlade koraserna. Vad gäller hästar, katter och hundar finns sen gammalt ett lite annorlunda tänkande.

När det blir tal om höns på detta forum, så tycks Ulric och Skytten tro att genbanksreglerna för höns är helt ogenomtänkta och att lösningen på alla hälsoproblem vore att alla skaffade var sin äggkläckningsmaskin och aldrig tog in levande djur, men...förutom att det är en ren teori, så skulle det få många följdfel!

Jag skulle kunna rabbla upp ett tiotal här, men väljer att överlåta detta till var och ens sunda förnuft. 

 

   
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 10 apr-09 kl 15:06
För min egen del är det ju betydligt viktigare att få friska höns, än att de kommer med i någon genbank eller att det blir ägg första året.

Ronny, jag vill gärna höra om vad det blir för följdfel om jag skulle köpa ägg och kläcka själv. När det gäller hönsavel har jag inte så mycket sunt förnuft än  ;)

Självklart ska vi äta tuppar! Om jag inte kan äta höns som jag fött upp själv och som förhoppningsvis haft ett bra liv, då får jag faktiskt se till att bli vegetarian. Annars är det ju en jäkla dubbelmoral om jag äter "industriuppfödda" djur. Själva nackandet går väl om inte annat att lära sig...

Boken "höns" är beställd :) Det vi vill ha är ägg och gärna några kycklingar ibland. Snälla, inte jättestora, gärna färgglada hönor.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 apr-09 kl 15:15
Det enda verklighetsförankrade argument för smittspridning jag sett är att man hoppas att eventuella överlevare skall bli motståndskraftiga. Förutom för att det är orealistiskt i det flesta fall torde det knappast vara i djurskyddslagens anda. Om det finns nio argument till som är bättre vill jag gärna höra dem.

Att det bästa medlet mot smittspridning är att lägga av med att köpa och sälja levande djur finns väl ingen anledning att motsäga. Det är ju alldeles självklart.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Rakadero skrivet 10 apr-09 kl 18:07
Blommehöns t ex är färgglada och snälla, och om du lägger ägg i kläckaren nu har du ägg i september!

Hade jag varit i dina kläder hade jag nog valt ägg och kläckare faktiskt.

Jag började mitt hönsägande helt ovetande för två år sedan med fem unghöns av s k hybridras, uppfödda för att hamna i hönseri egentligen. Året efter köpte jag dagsgamla kycklingar, i år har jag beställt mig en kläckare.

Efter allt jag lärt mig under de här två åren och hört och läst hade jag nog valt ägg och kläckare från början. Det finns så mycket sjukdomar och ohyra som jag inte hade en aning om när jag började. (innan jag visste att alternativ.nu fanns...)

Nu vet jag inte om det är väldigt svårt att kläcka kycklingar men att sköta dagsgamla kycklingar är inte så svårt. De behöver värme och mycket och ofta mat i början bara. Och det är underbart att se dem växa upp.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Charlotte skrivet 10 apr-09 kl 18:14
Det är inte alls svårt att kläcka ägg själv, men väldigt spännande! Alla mina höns kommer från ägg jag kläckt själv och jag har aldrig märkt att dom skulle ha ett sämre hönsbeteende än naturruvade. Det enda mina höns gått miste om är förmodligen ohyra och sjukdomar;)    Det är härligt att ha sluppit tex kalkben och löss!       Mvh Charlotte
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 10 apr-09 kl 18:27
och om du lägger ägg i kläckaren nu har du ägg i september!
Jag måste nog börja bygga på hönshuset först  :D

Om bara all snö kunde försvinna nån gång, så att man kan sätta igång med allt  >:(
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Lycka skrivet 10 apr-09 kl 18:41
Ha Charlotte det låg sanning i det du skrev. ;D
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 10 apr-09 kl 18:58
I september? ;D Vad är det för ägg?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Mmmm skrivet 10 apr-09 kl 19:22
I den här diskussionen tycker jag det bör tilläggas att Ulric, Skytten och Charlotte i otaliga tidigare inlägg visat att de är motståndare mot genbankssystemet och lantrasföreningarnas arbete samt att de aktivt går in för att nedvärdera och misstänkliggöra allt som har med lantrasbevarande och genbanker att göra.
Detta kan vara svårt för den som är ny här att uppmärksamma vid en första anblick.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 10 apr-09 kl 19:43
I den här diskussionen tycker jag det bör tilläggas att Ulric, Skytten och Charlotte i otaliga tidigare inlägg visat att de är motståndare mot genbankssystemet och lantrasföreningarnas arbete samt att de aktivt går in för att nedvärdera och misstänkliggöra allt som har med lantrasbevarande och genbanker att göra.
Detta kan vara svårt för den som är ny här att uppmärksamma vid en första anblick.

Jag har varit aktiv medlem här i flera månader och läst många inlägg från Ulric, Skytten och Charlotte, och inte sett något tecken på det du påstår. Skulle du vilja vara så vänlig att komma med några exakta citat som stöder det du säger?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 10 apr-09 kl 19:52
Det medför alltid en risk med handel med levande djur, det kan man aldrig komma ifrån. Jag är också väldigt tveksam mot att ta in djur och jag försöker i möjligaste mån köpa in ägg om jag måste ha in nåt nytt.

Vi vet ju att det florerar både det ena och det andra i våra hobbyflockar och enda utvägen att komma till bukt med det är att bara köpa in desinficerade ägg. Tex de genbanksbesättningar som fått in ILT. De kan ju inte sälja djur men de kan sälja desinficerade ägg utan att sprida sjukdomen. Löss och fotskabb är ju också andra fripassagerare som vi gärna skyddar våra djur ifrån.

Sen måste man också varna lite för all reklam för lantrasdjur också som höjs upp till skyarna som helt motståndskraftiga mot sjukdomar och allt annat som tillskrivs dem som unika. Genbanskdjur har inga extra egenskaper som inte finns hos andra hönsraser. Lantraser drabbas av samma sjukdomar som andra höns, rashöns tål också inavel och är i många fall ännu mer inavlade än lantraserna, rashöns avlas inte bara på utseende utan även de inre egenskaperna är viktiga. Finns många rashöns som ruvar minst lika bra om inte bättre än lantrashöns. Alla höns som får gå ute lösa letar ivrigt foder, de är vaksamma mot rovdjur osv. Alla raser har sina för-och nackdelar men de har alltid några anhängare.

Så sluta klanka ner på nån av hönsföreningarna och peka ut att nån förening är den enda och rätta för alla har sina mål med verksamheten och alla bevarar raserna som man har ansvar över. Varför inte helt enkelt försöka gå över gränserna och hjälpas åt att bevara våra fina djur som vi egentligen bara har till låns för att föra vidare till våra barn och barnbarn?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 10 apr-09 kl 20:01
Men i så fall skulle jag bli glad om någon som arbetar för genbanken och tycker att den är en bra idé kommer med råd angående hur jag bör göra när jag skaffar min lilla hönsflock! Här har ni ju chansen att värva en ny genbanks-hönsmamma, om det är så att det behövs såna!

Jag vill ha friska trevliga höns, kanske 5 - max 10 st, och jag skulle gärna ha någon gammal lantras.

Av det som jag läst mig till hittills så känns äggköp som bästa alternativet, men jag vill gärna höra fler argument för andra lösningar!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Lycka skrivet 10 apr-09 kl 20:16
Friska trevliga höns,kan du få utan att det är genbank.
Inte att förty, att genbankerna gör ett JÄTTEjobb
som jag har tagit hatten av för,
många gånger.
Nettis:
Ditt inlägg tycker jag verkligen speglar det hela., på ett bra sätt.
ROS till dig igen
Att vi har avvikande uppfattningar, behöver inte behöva att vi river ögonen ur varandra.
Vi kan väl försöka att dra åt samma håll.

Fred ;D
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 10 apr-09 kl 20:28
Tack Lycka!

Det är dags att börja se till att värna om våra raser och at se till att de finns kvar i framtiden. Att hålla på att smutskasta olika föreningars jobb och att höja andra till skyarna tycker jag hör sandlådan till. Se till att ta hjälp av varandra istället för tillsammans är vi mycket starkare och kan på ett tryggare sätt se till att våra trevliga fjäderklädda vänner har en chans att överleva vidare.

Minskar vi handeln med levande djur kommer vi att minska smittspridningarna drstiskt. Kanske dags att se över genbanskreglerna och ev ha nån sort mönstring av djuren? Eller göra på nåt anat sätt som vi kan komma på som gör att vi säkert kan föra generna vidare.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: johe71 skrivet 10 apr-09 kl 20:34
Jag tror att huvudskälet till detta är att man vill bevara genen att ruva. En höna som ruvar bär ju garanterat på genen, och hon ruvar ju förmodligen sina egna ungar; alltså kommer man bevara den här genen om man bara tillåter naturruvning.

bara om man har sådan koll på vilken höna som lägger vilket ägg så att man kan välja ut just hennes ägg, tar man "random" ägg från flocken finns det ju inget som säger att det är med ruvgen - jag har någonstans läst att det påstås att en höna som blivit naturruvad har större chans att bli en ruvare än en som är kläckt i maskin, jag tror dock inte det gjort några vetenskapliga test som bekräftar detta

dock så torde dessa egenskaper Bra på att hitta mat på egen hand. Bra på att hålla sig undan från rovdjur., och säkert en del andra "lantrasegenskaper" till största delen komma från miljön och inte från generna, dvs det är något de lär sig av resten av flocken - så startar man en helt ny flock med kläckta ägg så är det inte säkert att dessa egenskaper finns på samma sätt
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 10 apr-09 kl 20:44
De flesta av min rashöns är kläckta i maskin och de är mycket bra på att freda sig mot rovdjur. De har alla egenskaper som mina naturruvade djur har. Jag har faktiskt minskat antalet rovdjursdödade djur sen jag skaffade mer rashöns men antalet rovdjur här är det samma. Om det beror på at mina höns är mer vaksamma eller inte kan jag inte svara på men jag har inte haft en enda hökdödad höna på 4 år fast jag ser höken göra anfall här åtskilliga gånger varje höst.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 10 apr-09 kl 21:02
Jag läste på kackel.se att "Genbanksdjuren måste få lov att leva och sprätta på folks gödselhögar "...

Jag har tänkt att mina hönor ska få en "sommarstuga" med stor hönsgård att vara ute i på sommaren och på vintern ska de få bo i ett rum i ladugården. Helt lösa kommer jag inte kunna ha dem!

Skydda-sig-från-rovdjur-genen behöver de alltså inte och de lär inte behöva anstränga sig alltför mycket för att hitta mat heller.

Kanske jag ändå inte platsar för att ha genbankshöns, i så fall behöver jag ju inte fundera mer på just den biten?
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Lycka skrivet 10 apr-09 kl 21:06
Förverkliga det Du tror på.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 10 apr-09 kl 21:07
Jag läste på kackel.se att "Genbanksdjuren måste få lov att leva och sprätta på folks gödselhögar "...

Jag har tänkt att mina hönor ska få en "sommarstuga" med stor hönsgård att vara ute i på sommaren och på vintern ska de få bo i ett rum i ladugården. Helt lösa kommer jag inte kunna ha dem!

Skydda-sig-från-rovdjur-genen behöver de alltså inte och de lär inte behöva anstränga sig alltför mycket för att hitta mat heller.

Kanske jag ändå inte platsar för att ha genbankshöns, i så fall behöver jag ju inte fundera mer på just den biten?

Man kan vara med i genbanken utan att djuren går fria jämt.

Skydda-sig-från-rovdjur-genen är bra att ha när ett rovdjur bryter sig in, när hönsen bryter sig ut eller när du har dem lössläppta (en stund då och då kanske du vill låta dem gå ute?). Dessutom är det inte så att maskinkläckta höns bara står och låter sig tuggas på. Mina Lohmann, garanterat maskinkläckta, gömmer sig under buskar när en rovfågelssilhuett syns i skyn.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Rakadero skrivet 10 apr-09 kl 21:24
I den här diskussionen tycker jag det bör tilläggas att Ulric, Skytten och Charlotte i otaliga tidigare inlägg visat att de är motståndare mot genbankssystemet och lantrasföreningarnas arbete samt att de aktivt går in för att nedvärdera och misstänkliggöra allt som har med lantrasbevarande och genbanker att göra.
Detta kan vara svårt för den som är ny här att uppmärksamma vid en första anblick.

Jag blir så trött när jag ser såna här kommentarer. Jag har följt så många diskussioner i ämnet på åskådarplats och känner mig tämligen säker på att nämda personer (och andra med samma åsikter) inte alls är några motståndare mot genbanker och lantrasernas bevarande utan snarare är motståndare mot alla otäcka sjukdomar och ohyra som man kan undvika genom att inte ta in levande djur.

Eller har jag fattat så fel...

Jag skulle säga det också att alla mina hönor är maskinkläckta, av flera (se nedan) olika raser, och alla är väldigt duktiga på att hitta mat och vara vaksamma mot både markbundna och luftburna faror. De har aldrig haft några problem med att fatta att i redena värper vi, på pinnarna sitter vi och att man kan sandbada såväl i jorden utmed lagårdsväggen som i mattes rosenrabatt... Tupparna vet hur de ska sköta sina damer och kan båda två visa upp fina parningsdanser, utan att ha blivit uppfostrade av några genbankade djur. Jag har till och med en australorphöna vars förfäder säkert är maskinkläckta i generation efter generation som nu ligger och ruvar duktigt på sju ägg.

Så det går.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ronny skrivet 10 apr-09 kl 22:43
28 inlägg på samma dag! Och inte ett enda har väl egentligen givit den stackars Kajsa svar på hennes ursprungliga fråga. Varför måste det alltid bli så här på detta forum? För många år sedan var detta ett forum för självhushållare, men jag tycker inte att det är det längre. Tidningen Åter är fortfarande lika bra och givande som den alltid har varit, men här har det totalt spårat ur!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 10 apr-09 kl 22:49
28 inlägg på samma dag! Och inte ett enda har väl egentligen givit den stackars Kajsa svar på hennes ursprungliga fråga. Varför måste det alltid bli så här på detta forum? För många år sedan var detta ett forum för självhushållare, men jag tycker inte att det är det längre. Tidningen Åter är fortfarande lika bra och givande som den alltid har varit, men här har det totalt spårat ur!

Då fattar jag inte varför du inte ger stackars Kajsa svar på hennes fråga, i stället för att sitta och ondgöra dig över att det var bättre förr.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Linkoso skrivet 10 apr-09 kl 22:52
Vad jag har läst så tycker jag att de mesta har hon fått svar på, eller?

Hon har dessutom fortsatt ställa nya frågor senare i tråden... ?  ???
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ronny skrivet 11 apr-09 kl 02:01
Ronny, jag vill gärna höra om vad det blir för följdfel om jag skulle köpa ägg och kläcka själv. När det gäller hönsavel har jag inte så mycket sunt förnuft än  ;)

Om det är detta som så många vill ha svar på, så gärna för mig. Jag kan dra några till om ni vill:

1. I marknaden finns många fullständigt odugliga äggkläckningsmaskiner som saluförs som just äggkläckningsmaskiner, men som skulle fungera lika bra som som mikrovågsugnar.

2. Folk i allmänhet har noll koll på att kläcka fågelägg i maskin.

3. Många defekter på maskinkläckta kycklingar/gässlingar/ällingar beror på fel temperatur och fuktighet i kläckaren och förklaras med att det säkert beror på inavel.

4. För gamla ägg (över 14 dagar gamla ger fler som inte orkar ta sig ur äggen med hjälp av sin egen äggtand). Ännu fler kanske sprider den idiotiska informationen att man då kan pela/pilla ut kycklingen ur ägget.

5. Felvända ägg och ägg som lagrats under fel temperatur ger fler missbildade ungar och sådana som fastnar i äggskalet innan de kläcks. Detta skylls också ofta på att de är svaga eller inavlade.

6. Feltransporterade ägg som skakas och som säljaren sen får skulden för att de inte kläcks eller att det kläcks "dåliga djur" ur dem. Fy, vad vi hade fått på Fan för det! Kan man inte garantera att det kläcks frisk avkomma ur "genbanksägg"?

7. Hemmabyggare av kylskåp och Coccacolaautomater skulle se gyllene tider framför sig.

8.  Hur ser man  utanpå ett ägg/äggskal om det är rasrent? Alltså kan vem som helst lura skiten av dig!

9. Hur vet man att det blir en välutvecklad unge ur ägget?

10. Ett mellanting kan bli aktuellt. Att man lockas att lägga gåsägg under höna, ankägg under höna, hönsägg i skatbo och så vidare. Den som sett en höna försöka förklara för sina utruvade ankungar att de inte bör bada i närmsta vattenpöl vet precis vad jag menar.

11. Om aldrig ungarna får växa upp ihop med flocken (honor OCH hanar) så är könsrollerna på lång sikt körda. Då kan vi inte bilda oss en uppfattning om hur hanar och honor tar hand om sin avkomma. Visst, kan vi skita i detta ett par generationer, men sen hinner historien i fatt oss - obönhörligen!

12. Det är bara en del av alla hönssjukdomar som inte är äggburen! Leukos sprids t.ex. genom äggulan. En "vanvittahandling" till absolut ingen nytta!

13. Lantrasernas nedärvda motståndskraft mot vanligt förekommande sjukdomar måste bevaras, om vi ska kunna prata om bevarande över huvud taget!

14. Vad jag från början menade var att det är för mig fullständigt självklart att en unge som föds och uppföds av sina föräldrar i sin naturliga miljö mår bäst och därmed i längden också har de bästa förutsättningarna för att vidare föda upp sin avkomma.

Fler? Jo det finns säkert minst lika många till. Ni som läser detta kan säkert komma några till.. Detta är vad jag menar med att var och en får använda sitt eget förnuft.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 11 apr-09 kl 09:06
1. Visst finns det många odugliga kläckningsmaskiner i handeln, men det finns också många bra. Ska man köpa en kläckare eller bygga en själv så se till att den är lite större och att det är fläkt och värmeslinga och en bra termostat i den. De små kläckarna med glödlampor i är inte bra och det är svårt att få till en jämn värme i hembyggen med lampor i.

2. Det finns även många som är jätteduktiga på att kläcka i maskin. Man kan ju leja bort det också om man vill till en duktig person om man inte själv har erfarenhet av maskinkläckning. Sen nästa generation låter man ju hönsen själv ta hand om.

3. Har man en bra kläckare som är bra inställd blir det sällan defekter.

4. Visst man bör kläcka ägg som är yngre än 14 dagar men sköter man äggen rätt så får man ett bra resultat även av äldre ägg. Men att hjälpa dem fram oberoende av hur gamla äggen är ska man undvika. Bättre att se till att fuktigheten är den rätta för det är oftast här det felas.

5. Man kan kläcka ägg som inte har vänds rätt också utan att det blir något fel. Det är de som sparat matägg i kylen och så har tex tuppen dött och de har lagt in äggen i kläckaren på vinst och förlust och fått ut bra kycklinar.

6. Man får räkna med att en del ägg skadas vid transport.

7. Jag tror inte att folk skulle kläcka så mycket mer i kläckaren bara för att det skulle bli "lagligt". Däremot tror jag att det skulle vara bra om man lättare kunde köpa in ägg och kläcka fram när man började sin hönsflock men sen är jag övertygad om att folk i allmänhet vill att de ska ruva fram sin avkomma själv. Det är ju roligt att titta på en ruvhöna som går med sina kycklingar.

8. Hur ser man utanpå en 8-veckors kycklinga tt den är renrasig och att den har de rätta egenskaperna? Alltså kan vem som helst lura skiten av dig!

9. Hur vet man att en 8-veckors kyckling inte har blivit hjälpt ut ur skalet? Hur vet man att den inte har haft coccidios och blivit behandlad för det? Hur vet man att den inte är sent befjädrad?

10. Det är väl lättare att folk stoppar "fel" ägg under "fel" mamma om det inte är tillåtet att maskinkläcka?

11. Hur kan man avla bort könsskillanderna bara föratt man kläcker äggen i maskin ibland? Då borde det ju finnas höns som såg ut som tuppar och tvärtom redan för det har ju kläckts ägg på konstgjord väg i  många hundra år?

12. Hur många av våra höns bär på Leukos?

13. Lantraser drabbas också av hönssjukdomar i lika hög grad som andra höns. Vet inte var denna föreställning kommer ifrån?

14. Själklart ska man försöka att naturruva så långt det är möjligt och i en redan etablerad hösnflcok är det ju det bästa och naturligaste.

Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Kajjsa skrivet 11 apr-09 kl 09:26
28 inlägg på samma dag! Och inte ett enda har väl egentligen givit den stackars Kajsa svar på hennes ursprungliga fråga.

Jo jag tycker nog att tråden har hållit sig ganska bra runt mina funderingar. Att ställa följdfrågor trodde jag var tillåtet också.

Bra att höra argument för att inte kläcka själv också! Nu är det detta jag helst skulle vilja ha svar på  :)

Men i så fall skulle jag bli glad om någon som arbetar för genbanken och tycker att den är en bra idé kommer med råd angående hur jag bör göra när jag skaffar min lilla hönsflock!

Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Ronny skrivet 11 apr-09 kl 13:28
Nettis: Du och jag har tydligen i grunden helt olika uppfattning om hönsskötsel. Det som är rätt för en människa behöver ju inte vara rätt för alla andra.

Kajsa: Om du kontaktar genbanksansvarig för gotlandshönan så hjälper han dig säkert med att bilda en ny genbank och ger dig goda råd på vägen. Om du går in på Lanthönsklubbens hemsida så hittar du adressen där.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 11 apr-09 kl 14:03
1. I marknaden finns många fullständigt odugliga äggkläckningsmaskiner som saluförs som just äggkläckningsmaskiner, men som skulle fungera lika bra som som mikrovågsugnar.

2. Folk i allmänhet har noll koll på att kläcka fågelägg i maskin.

3. Många defekter på maskinkläckta kycklingar/gässlingar/ällingar beror på fel temperatur och fuktighet i kläckaren och förklaras med att det säkert beror på inavel.

4. För gamla ägg (över 14 dagar gamla ger fler som inte orkar ta sig ur äggen med hjälp av sin egen äggtand). Ännu fler kanske sprider den idiotiska informationen att man då kan pela/pilla ut kycklingen ur ägget.

5. Felvända ägg och ägg som lagrats under fel temperatur ger fler missbildade ungar och sådana som fastnar i äggskalet innan de kläcks. Detta skylls också ofta på att de är svaga eller inavlade.

7. Hemmabyggare av kylskåp och Coccacolaautomater skulle se gyllene tider framför sig.

9. Hur vet man att det blir en välutvecklad unge ur ägget?

Med andra ord: "man kan inte garantera att ungarna blir friska om man kläcker i maskin". Men det kan man inte garantera med ägg som kläcks under en höna heller. Rätta mig om jag har fel, men har man inte som ägare av genbanksflock ett ansvar att inte avla vidare på sjuka eller missbildade individer? Det är väl bara att göra samma sak här?

6. Feltransporterade ägg som skakas och som säljaren sen får skulden för att de inte kläcks eller att det kläcks "dåliga djur" ur dem. Fy, vad vi hade fått på Fan för det! Kan man inte garantera att det kläcks frisk avkomma ur "genbanksägg"?

Så ni ska låta några fårskallar styra hur ni utformar reglerna?

10. Ett mellanting kan bli aktuellt. Att man lockas att lägga gåsägg under höna, ankägg under höna, hönsägg i skatbo och så vidare. Den som sett en höna försöka förklara för sina utruvade ankungar att de inte bör bada i närmsta vattenpöl vet precis vad jag menar.

Inte om ni endast tillåter kläckning i maskin eller ruvning under höna.

12. Det är bara en del av alla hönssjukdomar som inte är äggburen!


Nej, men de som faktiskt inte är äggburna slipper man ju. Och det finns en del rätt elaka sjukdomar med på den listan om jag har förstått det rätt?

11. Om aldrig ungarna får växa upp ihop med flocken (honor OCH hanar) så är könsrollerna på lång sikt körda. Då kan vi inte bilda oss en uppfattning om hur hanar och honor tar hand om sin avkomma. Visst, kan vi skita i detta ett par generationer, men sen hinner historien i fatt oss - obönhörligen!

14. Vad jag från början menade var att det är för mig fullständigt självklart att en unge som föds och uppföds av sina föräldrar i sin naturliga miljö mår bäst och därmed i längden också har de bästa förutsättningarna för att vidare föda upp sin avkomma.

Det verkar råda olika åsikter om det i denna tråd allena. Hur pass välutforskat är ämnet egentligen?

13. Lantrasernas nedärvda motståndskraft mot vanligt förekommande sjukdomar måste bevaras, om vi ska kunna prata om bevarande över huvud taget!

Om en maskinkläckt besättning blir drabbad av sjukdom, kommer inte vissa individer utveckla resistens då? Någonstans måste ju resistensen komma ifrån från början.

Argument 8 svarade Nettis på.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Lycka skrivet 11 apr-09 kl 14:06
Ja så är det.

Genbankerna är mao varken bättre eller sämre än hobbyodlarna. ;)
Man får läsa och lära av båda sidor :D
Men  ha respekt för varandras mål, gällande hållande av höns.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Nettis skrivet 11 apr-09 kl 15:40
Ronny, jag tror inte alls att vi har olika grundsyn över hönshållningen. Min förhoppning med mina höns är att de ska hålla friska, helst sköta föryngringen själva, ge ett litet överskott till middagsbordet samt att de ska hålla sig friska och sunda. Men sen kommer det an på mitt ansvar att se till att detta sker. Men jag har även raser som ruvlusten är bortavlad på som jag antingen får lägga äggen under en annan ruvhöna eller i kläckaren för att föryngra. Men jag har även raser som inte ska ruva som ändå gör det.

Höns som hålls isolerade från andra håller sig friska men så fort de träffar på smitta så blir de sjuka mer eller mindre. Lantrashönsen drabbas av samma sjukdomar som rashönsen eller en blandrashöna.

Jag köpte in genbankshöns men anslöt dem inte och de var tyvärr de sjukaste fåglar jag nånsin haft. De drabbades av Marek och snurrsjuka och jag misste väldigt många djur. Mareken finns ju kvar i min nuvarande flock av rashöns men de blir inte sjuka i nån större mängd. Det kan vara nåt djur nån gång men det kan gå år emmellan. Vet att de jag köpte dem av slutade med höns kort därpå så jag gissar att de hade samma problem.
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: forestman78 skrivet 12 apr-09 kl 00:14

Fantastiskt många bra argument för och emot både det ena och det andra!
Själv har jag som jag tidigare skrivit fått och köpt höns i några olika omgångar och blandat vuxna hönor samt köpt kläckta kycklingar.  Mina höns har alltid varit friska och jag tror att hemligheten ligger i att köpa/få höns av trevliga/pålitliga personer som har ett gott kunnande om sina höns! Ingen luras ju medvetet för att lyckas sälja sina sjuka höns. Det ligger ju inga pengar i småskalig hönsförsäljning så folk lockas inte att luras av det skälet.
Själv har jag inga hönor att erbjuda just nu men jag är övertygad om att flera av Er som skrivit i denna spalt kanske kan avvara några hönor och dessutom veta att Ni med mycket stor säkerhet lämnar friska djur till Kajjsa!
Jag önskar Dig lycka till med hönsgårds och hönshusbygget och hoppas att Du ska hitta bra hönor som passar Dig Kajjsa!
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 apr-09 kl 16:08
Kajjsa, svar från en som är ganska för genbankshöns: det är roligt att få vara med och bevara en lantras "i dess naturliga miljö" tyckte jag när jag skaffade lantrasen Kindahöns och gick med i genbanken. Jag hade nog inte tyckt det var lika kul med gotlandshöns eller hedemorahöns, eftersom jag inte bor på Gotland eller i närheten av Hedemora. Sedan kunde jag inte låta bli riktigt att även tycka det var kul med även andra höns, vilket gjort att jag nu inte längre är med i genbanken, men har stor glädje av kindahönsens gener i min flock!
Så frågan om genbank eller inte tycker jag handlar om ifall man själv gillar att vara med och bevara under de förutsättningar som gäller nu, och ev engagera sig i lanthönsklubben och påverka hur bevarandearbetet ska ske.

En annan reflektion: Just våra kindahöns visade sig ha betydligt större motståndskraft mot ILT än våra andra höns (okända blandrasdvärghöns, dvärgkochin, maran, brahma) när vi fick in smitta. (Som kom med en vuxen dvärgkochin utan några som helst symtom.) En tredjedel av kindahönsen dog, två tredjedelar av de övriga hönsen. Vi har också haft enstaka marekfall, men aldrig hos kindahönsen. Så för EN flock, av EN sorts lantras, stämde det att de var mer motståndskraftiga än just våra individer av TRE andra raser, men det är ju inte något man kan dra några slutsatser av statistiskt på något sätt. En annan lantras har ju helt andra förutsättningar, en annan flock också, och det finns ju väldigt många andra raser att jämföra med än de tre som vi hade rasrena. Så för att kunna säga att lantraser är friskare än andra höns generellt vill jag nog se en ordentlig kontrollerad studie!   
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 13 apr-09 kl 16:13
Så för EN flock, av EN sorts lantras, stämde det att de var mer motståndskraftiga än just våra individer av TRE andra raser, men det är ju inte något man kan dra några slutsatser av statistiskt på något sätt.

En eloge för ditt vettiga resonemang! :)

Sådan logik ser jag sällan på internetforum. Skriver någon "en undersökning visar att x generellt är vanligare hos y" så är det ALLTID någon som opponerar sig med orden "jag tycker inte man ska dra alla y över en kam!" eller "jag har en y, han är inte alls sådan!".   ::)

Observera att detta är MIN upplevlse av internetforum och ingenting man kan dra statistiska slutsatser av på något vis. ;)
Titel: SV: Renrasigt eller inte? genbank?
Skrivet av: Dolvis skrivet 13 apr-09 kl 16:24
 :) Tack för den elogen Armand!

Jag håller helt med dig i din iakttagelse, sedan måste jag säga att jag anser att denna argumentation förekommer även i den vanliga världen, förutom då just på metodkurser i kvantitativ och för den delen även kvalitativ forskningsmetodik, eller i samtal där en professionell tillämpning av samma metodik förekommer  ;)

Sedan måste jag ge den opponerande "någon" till vissd el rätt även utifrån statistiskt tänkande: Om det "generellt visat sig att x är vanligare hos y", så har det ju visat sig just på gruppnivå, och då kan man faktiskt inte heller dra alla y över en kam. Om det har visat sig "att x utan undantag" gäller hos y, kan man ju däremot dra alla y över en kam.  ;)