Alternativ.nu

Djur => Får => Övrigt om får => Ämnet startat av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 08:53

Titel: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 08:53
Vi har planer på att börja med får! Tanken är att börja med en djurenhet, förhoppningsvis redan i sommar, och sedan på sikt bygga ut med fler när vi fått kläm på hur allting funkar.

Var kan man hitta fårbönder i ens närhet? Finns det några register nånstans eller någon förening man kan ta kontakt med osv? Jag skulle vilja göra lite studiebesök och helst hitta någon "mentor" på rimligt avstånd  :)

Vilken ras rekommenderar ni om man vill ha snälla trevliga får som är lätta att hålla innanför stängsel, enkla lammningar och goda att äta? Det behöver inte precis vara någon "belgian blue"-ras, men tanken är att de ska bli mat.

När man köper sina första får, vilka åldrar är lämpliga? Om man vill utöka flocken genom att behålla tacklammen, hur brukar man göra för att hitta nya baggar varje år?

Hur stora ytor på ligghallar osv är normalt? Minimåtten har jag ju hittat hos jordbruksverket, men jag vill ha glada får med gott om plats. Som "vinterförvaring" har jag tänkt använda en ligghall på ca 100 m2 och en tillhörande hage på ca 1 hektar. Hur många får skulle ni tycka var maxantal där? Räcker det med en utgång från ligghallen till hagen?

Hur mycket mark per djurenhet räknar man med går åt för bete?

Hur mycket mat äter de på ett ungefär och vad? Jag tar eget hö, men de ska väl äta nån form av kraftfoder också.

Vad ska man tänka på när man bygger och inreder för får, finns det några grundläggande saker som man som nybörjare brukar missa?

Vilka böcker finns det som är bra?

Sen behöver ni inte få jättepanik över att några stackars får ska bo hos en sån här nybörjare ;)  Min sambo har betydligt bättre koll än jag, men jag vill lära mig så mycket som möjligt själv också så jag vet vad vi ger oss in på!
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Norna skrivet 07 apr-09 kl 09:08
Hejsan

Vad kul att du ska skaffa får  ;)

Många av dina frågor finns det svar på här på forumet, kolla runt i trådarna vetja!  :) Och kolla in allmogefar.se, där finns info om allmogeraserna.

Skaffa Erik Sjödins bok "Får". Läs inte avsnittet om sjukdomar för mycket bara  :)

Lycka till!!
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 10:45
Tack för tips och länk!

Jag har försökt att läsa här, men det är ju så himla många trådar så jag har inte hunnit igenom allt  :)

Jag kan lägga till att jag bor i Ö-vik / Västernorrland, ifall det är någon här som kan tänka sig en "pryoelev" nån dag  ;)
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Norna skrivet 07 apr-09 kl 11:20
Åh, vad synd du bor så långt bort! Annars hade du gärna fått träffa mina fårdamer  :-[

Det största misstaget jag gjorde när jag skaffade får var att jag skaffade en flock som inte var ansluten till Maedi Visnaeprogrammet. Jag skaffade dom i april och sålde dem i augusti
och köpte nya anslutna får. Inte kul  :P Kolla upp allt sånt först om du vill vara med i programmet, alltså!  :)

Ett annat misstag vi gjorde var att inte ha alla hagarna färdiga. Jag kan säga att får kan beta av en hage FORT och sen så är dom helt desperata efter en ny med friskt och nytt gräs. Det är inte kul
att stängsla och greja på nätterna med hungriga får i hasorna.  8) Så gör färdigt hagarna INNAN fåren kommer, ett tips  :) Jag kunde inte föreställa mig att dom var sådana gräsklippare ::)
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 12:21
haha, låter jobbigt  :D  Hur stor hage hade du och hur många får? De mesta betesmarker vi har är redan stängslade för häst, så jag hoppas att det ska räcka att bara dra några extra trådar.
 
Det där programmet vet jag inte vad det är... ska genast läsa på  :)

Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: kaninkattohöns skrivet 07 apr-09 kl 12:24

 Det är inte kul att stängsla och greja på nätterna med hungriga får i hasorna. 
 

been there done that  ;D  ;)   rekommenderas  INTE  !


Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: javill skrivet 07 apr-09 kl 12:30
Det där programmet vet jag inte vad det är... ska genast läsa på  :)



Här hittar du info om bl a MV klicka in under Får www.svdhv.org
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 12:55
Oj då, ja det är klart att vi vill ha friska får och ansluta till MV-programmet! Jag lägger M3 på minnet  :)

Finns det andra såna här grejer som man måste känna till?
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vurre skrivet 07 apr-09 kl 20:51
Börja med att odla kontakter. Du ser väl vilka som har får där du bor? Lär känna dem. Det är alltid bra att känna folk som kan upplysa en och kanske t o m ge en handtag när det krävs. Då kan du säkert lösa baggfrågan, eftersom jag förstår att du inte vill hålla en egen bagge.

Det är praktiskt att ha två "vinterförvaringar", en för de dräktiga tackorna och en för gimbrar som ska växa till sig. Jag ger inte gimbrarna kraftfoder men det får tackorna under högdräktighet/laktation. Jag har bagge som går med tackorna hela året. Jag har gutefår och de är starkt årstidsbundna i brunstcykeln.

Hur mycket hö du får på dina vallar beror ju på så mycket, hur gamla vallarna är, om du gödslar etc. Sen kan får vara ganska kräsna och ratar det som är grovt. Jag räknar en dryg bal per djur, i dina trakter får du nog räkna 1,5.

En vinterhage på ett hektar är onödigt stort. Mina går inte långt vintertid, de håller sig vid foderhäcken.

Vad beträffar ligghallen ska du tänka på att du ska kunna komma in med maskiner för att gödsla ut djupströbädden.

Vad gäller raser tycker jag att gutarna är himla bra. De kan få för sig att promenera iväg när de är missnöjda med betet så det gäller att stängsla väl och se till att de har mat. De har lätta lammningar, vilket jag tycker är oerhört värdefullt. Det är ytterst ovanligt att jag behöver gå in och hjälpa till utan de klarar det själva. De är goda mödrar. De får i allmänhet två ungar, i alla fall de som varit med förr, gimbrarna får en unge. Nån enstaka gång händer det att de får trillingar men det är mycket ovanligt. De växer hyggligt och jag har ofta slaktat lamm med slaktkroppar på uppåt 25 kg, det är baggarna det. De är fridsamma, lugna och smakar gott.

Men se till att lära känna lite fårfolk.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 21:19
Jag har faktiskt inte sett till några får här i närheten... i så fall hade det ju varit enkelt att bara knacka på! Men nu har jag via bekanta hittat två fårbönder som ska hälsas på till helgen  :D

Gutefåren låter ju trevliga. De där stora hornen gör mig lite tveksam... men det kanske jag kan komma över  :)

Tanken var väl att ha en egen bagge. Men om man ska kunna behålla tacklammen måste den ju bytas ut ganska ofta om man ska slippa inavel,  det var så jag tänkte.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Weasel skrivet 07 apr-09 kl 21:25
Vi har precis varit i samma sits som du.
Rasvalet blev, efter att vi varit och hälsat på hos många olika fårras-ägare,  finullsfår. Renrasiga med m3-status. Helt enkelt för att vi gillade de bäst. Ägarna var också jättetrevliga och mycket hjälpsamma med våra nybörjarfrågor... :)
Vi har bokat 5 tacklamm som vi ska få nu till betessläpp, hoppas det ska funka bra, annars lär man väl sig av sina misstag :-\
Gå in på olika rasers hemsidor, leta upp kontaktpersoner eller liknande i närheten, och ring och fråga om ni får komma och titta. Ingen har sagt nej till oss i alla fall!

Lycka till!
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vurre skrivet 07 apr-09 kl 21:33
Jag har faktiskt inte sett till några får här i närheten... i så fall hade det ju varit enkelt att bara knacka på! Men nu har jag via bekanta hittat två fårbönder som ska hälsas på till helgen  :D

Gutefåren låter ju trevliga. De där stora hornen gör mig lite tveksam... men det kanske jag kan komma över  :)

Tanken var väl att ha en egen bagge. Men om man ska kunna behålla tacklammen måste den ju bytas ut ganska ofta om man ska slippa inavel,  det var så jag tänkte.


Inte har de STORA horn, inte! Enda nackdelen är att man inte göra som en del rekommenderar med ensilagebalar, snitta upp dem och låta fåren äta, eftersom hornen sprätter upp mer än tänkt och de kanske kan fastna också.

De är fridsamma djur.

Ang bagge har jag lagt till efter min bagge utan problem. Det funkar väl inte i hur många generationer som helst, men ett par bör gå bra.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Ulla Krull skrivet 07 apr-09 kl 21:55
Du kan kontakta din distriktsförening och höra med dem om vilka som har får och om föreningen har några spännande träffar ni kan komma på:
http://www.faravelsforbundet.com/index.php/distrikt (http://www.faravelsforbundet.com/index.php/distrikt)
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 07 apr-09 kl 22:27
Jag tycker att alla sorters horn är läskiga  :-\

Silageplats hoppas jag att jag ska slippa hur som helst... Vi gör torrhö i småbalar och tänker bygga nån form av foderhäck att servera det i.

Angående baggen, får man göra på det sättet?! :o  Är det kanske sånt som kallas linjeavel  8)

Fåravelsförbundet var en sida jag missat, tack för den!  :)
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vurre skrivet 07 apr-09 kl 22:55
Du kommer inte att bli anmäld för medhjälp till incest i alla fall. Jo, man får göra så.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Birgit skrivet 08 apr-09 kl 07:14
Gutar har många bra egenskaper. Har själv ett gäng på 70 tackor. Men, de är inte alltid så snälla mot stängsel. Min man kallar det AV och PÅ! Antingen är de av och hur lugna och stabila som helst. Är de på, är enda intresset att forcera stängslet. Då är det inte kul.
Vi har Roslagsfår också. Tackorna saknar horn, baggarna har (oftast). De har ett annat flockbeteende än gutar, lite "nervösare" beroende på mer vaksamhet mot rovdjur osv. Men de blir väldigt tama mot sin skötare med lite pyssel. De är otroligt "hemtama" och rymmer inte gärna. Skulle stängslet vara trasigt och de går ut, så vet man att de återvänder till liggplatsen för idissling och nattvila ;)
De är mindre än gutar, men mera kompakta. De ger inte stora slaktkroppar, men välfyllda tidigt. Äter mindre och klarar sig garanterat utan kraftfoder. Bra grovfoder och sly/grenar, salt och mineraler är tillräckligt.
Det finns ju fler allmogeraser också, de med flest antal är ju värmlandsfår, sedan tror jag åsenfår kommer. Alla har ju trevlig ull också, med olika typer och kvalitéer. Det finns många med MV3 och lätt att skaffa livdjur.
Finullsfår som nämndes, är förvisso trevliga får, men krävande. De får många lamm, kräver därför också betydligt mer foder. Kan ge mer förslossningsproblem då det är flera foster som trängs i tackan. Många lamm att hålla reda på, ev. flasklamm är vanligare än med de flesta andra raser.

Angående åldersfördelning, så är det lättare att få en fungerande flock om man får med en äldre tacka med tacklammen. Tacklamm kan bli lite struliga på egen hand. En naturlig fårflock har ju alltid djur i olika ålder, där de äldre lär de yngre.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 08 apr-09 kl 07:47
 Jag har egen erfarenhet av Finulls korsningar och Åsenfår och dom uppfyller dina kriterier på trevlighet och lätthet att stänga in (om det finns mat innanför stängslet), men så är det med alla fårraser tror jag :)
 Jag funderar på det du skriver om att börja med en djurenhet och sedan utöka och att fåren i huvudsak ska vara till mat. Ska du alltså sälja till slakteri? Eller slakta på slakteri och ta återtag till egna kunder?
 Då skulle jag välja större raser än Allmogefåren... Att sälja allmogefår till slakteri är inte speciellt lönsamt och att ta dem på återtag från godkänt slakteri med besiktning osv ger lägre betalning till dig om du har ett lättare lamm...
 Det finns ju allmogefår som är större (individuellt) men det är ju inte sånt man ska prioritera om man har genbank på dom i alla fall.
 Gotlandsfåren är trevliga, ger kött OCH vackra skinn OCh fin ull :) Dom är spridda över hela landet så baggbyte borde inte bli några problem.
 Leicester är också ett "allroundköttfår", men där kanske man får åka längre för att hitta bagge beroende på var man bor...
 Sedan finns det flera olika köttrasfår som säkert har sina nackdelar och fördelar allihop, att ta kontakt med din lokala Fåravelsförening är en bra ide´, det bästa är ju om du kan få se fåren "Live" och prata med deras ägare.
                                          Mvh
                                       Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 08 apr-09 kl 08:12
Hmm, jag vill inte ha några rymlingar... bor nära en stor väg och det vore ju illa om det stod en hel fårflock på den! Bästa stängslet är en bra hage brukar det ju heta, så vi får förstås se till att inte ha fler djur än att betet räcker gott och väl... Men hemtama och sociala djur vore ju en stor fördel.

Att köra dem till slakteri är planen. Om vi på sikt kan ta tillbaka allt kött och sälja själva vet jag inte, till att börja med blir det väl att ta tillbaka för eget bruk och är det för mycket kött säljer man till slakteriet. Hur gör man annars, vad krävs för att slakta hemma? Gissar att det är massor med regler och investeringar för sånt.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 08 apr-09 kl 08:24
Om man vill slakta hemma måste man ha godkänt slakteri och besiktningsveterinär.                      Jag älskade själv mina Allmogefår och hade planer på en 'stor' flock, så där femtio tackor, men det stupade på att få avsättning för köttet på ett ekonomiskt OCH lagligt sätt. Det är därför jag tycker man ska ta sig en ordentlig funderare på hur stort man tänkt sig det hela i framtiden. Och hur mycket tid och lust man har till kundkontakt, närhet till slakteri osv om man tänkt marknadsföra sitt kött själv. Väljer man en ras där lammen växer till 'standardstorlek' inom en rimlig tid slipper man en hel del sånt och kan leverera sina lamm och få betalt.            Mvh Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 08 apr-09 kl 08:46
Ja att bygga ett helt slakteri känns definitivt som överkurs. Jag har bara 2-3 mil till ett stort slakteri, så tanken var att stoppa in lammen i min lastbil och köra dit när det är dags... Finns det nån lämplig ras som ger rimlig lönsamhet på nåt sånt?
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 08 apr-09 kl 09:09
Ja, det finns många! Läs i Får av Erik Sjödin och prata med fårägare och folk i din fåravelsförening. Här runt omkring har dom flesta större fårägare Sveafår, Gotlands och nån har ganska mycket Finull. Vissa har korsat in Dorset.              Läs också på och fråga om olika produktionsmodeller, har ni naturbeten? Rejäla byggnader med plats för lammning vintertid för lamm som kan slaktas till påsk? Det finns hur många olika sätt som helst:)  Men det är i alla fall härligt att ha får!    Mvh Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 08 apr-09 kl 10:15
Låter bra! Nån jätteproduktion av får kommer det inte bli här, men man vill ju ändå ha lite lönsamhet i det.

Om man vill ha vinterlamning, vad krävs då? Hur mycket skiljer det i pris om man säljer lamm till påsk eller övriga året? Hur gamla är lammen normalt när man slaktar?
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 08 apr-09 kl 10:28
 Påsklamm kräver större utrymme för lamning och lamm och det går åt en del kraftfoder...
Jag har inte kläm på hur länge Köttraslamm ska växa genom egen erfarenhet, men i Sjödin står det att vårlammen brukar slaktas vid 90-110 dagars ålder.
  Om jag inte har helt  fel kan det i alla fall skilja runt 20 kr/kg på när man skickar (ännu mer beroende på hur lammen är klassade).
  Jag är själv nybörjare på att slaktmognadsbedöma "seriöst"  pga byte av ras, så det ska bli intressant att se vad mer erfarna fårägare skriver :)
                                     Mvh
                                  Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 08 apr-09 kl 11:02
Oj, bara 3-4 månader alltså! Jag trodde att de skulle vara äldre. Vad är normalpris på kött om man säljer till slakteri? Hur mycket väger ett normalstort lamm när man slaktar?

Det verkar ju skilja en hel del i pris, så detta bör vi utreda mera! Gott om plats i ligghallen kommer vi nog att ha, så det skulle kunna funka. Enligt jordbruksverkets minimått skulle vi kunna klämma in nästan 100 vuxna djur eller ca 50 tackor med lamm i den tilltänkta ligghallen, och det kommer vi inte vara i närheten av...
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 08 apr-09 kl 12:05
Ja, att fundera på hur man vill ha det innan man börjar är smart:) Tänk på att dom 'snabbväxande' innelammen äter dyrt kraftfoder. Beteslamm tar längre tid men äter billigare foder. Kan lammen födas upp på bara bete kan det vara mer ekonomiskt...           Mvh Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Gunhild skrivet 08 apr-09 kl 17:50
Om du ska ha snälla får skulle jag köpa oxfod down. Det är de snällaste fåren jag har kommit i kontakt med, de ger även fina slakt kroppar.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 11 apr-09 kl 22:19
Idag har jag klappat på får :D  Jag kände mig som värsta stadsbon på Skansen :-[

26 trevliga krabater hittade jag att umgås med. Det kändes inte ens som en jättestor flock, så en 5-10 stycken ska nog inte vara några problem att våga börja med i sommar :)

Återstår att välja ras, hitta seriös säljare och dra en massa extra tråd på hagarna...
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: ulfg skrivet 12 apr-09 kl 06:13
Apropå att dra extra tråd till hagarna så är min erfarenhet denna: det är viktigare att ha rejäl strömstyrka i tråden (5000 volt) än att ha en massa extra trådar. Jag har tre trådar på 30, 60 och 90, men det finns de som sätter upp 4-5 trådar. Med stenmurar bakom tråden nöjer jag mig rentav med två trådar. Då satsar jag hellre på att jorda strömmen ordentligt med upp till 15-20 m kopparkabel nedgrävd i fuktig mark 30-40 cm djupt. Sjödins kapitel om stängsel är nyskrivet och mycket bra.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 12 apr-09 kl 06:44
jag har mina får i en kohage. 7 trådar i staketet och bara topptråden har ström.
det går bra så länge de två nedersta trådarna är TAJT spända!
den absolut viktigaste är den nedersta tråden eftersom dom betar sej under tråden och kan ligga platta som pannkaka och liksom bara försvinna in under tråden fast det är stora får jag har.
en del av dom är liksom instälda på att beta inne i nästa hage FAST dom har gott om gräs där dom är!
har haft en strömtråd under staketet som går till min trädgård men dom rackarna betar sej under den likk förbajat för den var inte tajt nog. vet ni hur det låter när man har unga får uppe på verandan mitt i natten???
boing boing boing boing krasch boing boing krasch,,sen vaknar hundarna och försöker ta sej ut på verandan via kattluckan får att jaga bort fåren,,sen tar det några timmar tills man lyckas somna om eftersom man jagat får i bara nattsärken och vaknat til av den lite kyliga nattluften  ;D


Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 12 apr-09 kl 07:25
Efter en del  år med får i elstängsel har jag kommit fram till att för mina får räcker två låga trådar med  rejäl ström gott och väl. Jag har i princip aldrig varit med om att fåren hoppar. Den tredje högre tråden jag oftast har är för växelbete med nöt och häst. Det viktigaste är rejäl ström och att det finns mat i hagen. Är strömmen dålig hjälper inte alla trådar i världen eftersom elstängsel är ett psykologiskt stängsel, inte fysiskt.                      Mvh Charlotte         
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 12 apr-09 kl 07:38
rätt kul men i ett forum här nere down under så läste jag at folk har problem med gotlandic sheep för att dom hoppar!!
jag själv har aldrig sett svenska får på nära håll och aldrig några hoppande    :)
och mina egna är backyard breed förutom en suffolk tacka.

Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 12 apr-09 kl 07:58
Queen E: Jag har också hört att Gotlandsfåren är svårare att stänga in, men jag vet inte av egen erfarenhet hur det är... Fast ert stängsel verkar ju mer likna ett traditionellt fårnät utan de vertikala trådarna? Inte ström? Och med vanligt fårnät är det BRA bete som gäller för mina får, annars hittar lammen kryphål och lär tackorna också att rymma till slut... Så för mig är eltråd det som ger god nattsömn;) Lite kul är att vi kallar alla våra starka strömaggregat Nya Zeelandstängsel för det första vi köpte var ett Gallagher, vilken befrielse att slippa gå och slå under stängslen HELA tiden som man fick göra med dom gamla...                  Mvh Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 12 apr-09 kl 09:11
så här ser mitt staket ut,,feta stolpar med stöd,,mellan varje fet stolpe som är nedgrävd så har jag ca 5 stolpar som inte är nedgrävda utan bara funkar som trådlöpare med märlor för varje tråd. på fetstolparna så har jag en spännmanick för varje tråd som ser ut som ett ryttarsporrhjul där jag spänner trådarna.

7 trådar,,nedersta tråden är jädrans låg, typ 2-3 cm från backen så ingen kan krypa under.

ok, det är en hund på bilden  :)
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 12 apr-09 kl 09:29
Nu surfar jag med mobilen och kan inte se bilder... Men Naturbruksskolan i närheten har något liknande fast med tre eller fyra trådar och ström i alla. Det är gjort av isolerande träslag så inga isolatorer behövs. Men det är nog dyrt...          Mvh Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 12 apr-09 kl 09:33
jag har gummislang där det kan vara problem med ström som smiter.
korta uppklippta gummislangar som isolerar.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 12 apr-09 kl 22:58
Det låter ju bra om det inte behövs jättemånga trådar! Men just nu är det stängslat för häst med trådar på ca 60 och 110 cm, och så är det några hektar hagar så det blir rätt mycket tråd ändå...

Vad rekommenderar ni att jag kompletterar med för höjder? Jag hade nog tänkt satsa på två trådar under och en mellan de befintliga, vad tror ni om det? Jag har inte i huvudet vad det är för styrka på aggregatet men det är ett rejält i alla fall. Men jag har eltråd, inte blank ståltråd. Det gör ju att det inte blir lika effektivt... Men jag vill inte ha ståltråd till hästarna.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 13 apr-09 kl 00:09
eltråd som i snöre som man kan veva upp på rulle? electric tape som jag kallar det.
det går dom rakt igenom på ett naffs!
jag har försökt att ha pigtail standards för att dela av en stor hage.
hade 4 el trådar och en gallagher strömlåda.
det gällde att ha dom rackarns rena från ull i nyllet annars gick dom sej betande med nosen platt ner i backen och bara forcerade!!!
du har inte tillgång till portabelt strömförande nätrulle?

så länge du inte har hästar som går upp o fastnar i det.




Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Vilse skrivet 13 apr-09 kl 00:16
det låter nog snurrigt men jag skulle ha två trådar UNDER den 60 cm höga för dom hoppar inte dom betar sej igenom.

jag ska aldrig aldrig aldrig skaffa får igen utan att ha staket som håller dom inne!!!
hujeda så jag har jagat får dom första åren!!!

Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Charlotte skrivet 13 apr-09 kl 00:28
 En tråd under 60 tråden kunde kanske räcka?
Fast jag har vanlig järntråd som leder strömmen bra.
 Jag har nog trådar på ungefär 25 och 55 i tretrådsstängslet, också en högre som är till för de större djurslagen. Där jag bara har fåren är det bara 20-25 och 50-55 cm ungefär... Jag gör färdiga stolpar så det beror ju lite på hur djupt dom behövs slås ner.
             Mvh
          Charlotte
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Kajjsa skrivet 13 apr-09 kl 11:31
Hm, det måste kanske bli järntråd ändå. Om man sätter järntråd på ca 20, 40 och 80 cm och behåller eltråden på 60 och 110, då borde det väl funka?! Eltråden som är vit syns ju bättre och hästarna är vana att ha den så.

Hur mycket töjer sig sån där järntråd? Brukar man rulla in den på vintern eller kan den sitta kvar jämt? Vi har en del annan mark också som bara ska bli fårbete, inga hästar. Hur borde jag stängsla dem tycker ni? Jag skulle gärna ha permanenta stängsel som man inte behöver ta ner eller flytta och det är ganska långa sträckor det rör sig om, dvs så billigt som möjligt vore bra...

I vinterhagen lutar det åt gammaldags fårnät utan el. Synpunkter på det? Vi har så mycket snö här och det är svårt att få bra kräm på elen då.
Titel: SV: nybörjarfrågor om får
Skrivet av: Lia-Ia skrivet 13 apr-09 kl 17:59
Jag har hästar och får tillsammans, hittills har det fungerat bra med 2 ståltrådar och 2 eltrådar. Skulle jag vara som du skulle jag bara sätta 20cm + 40cm, det gjorde vi och jag har inte haft några rymlingar hittills, ett och annat litet lamm kan slinka ut, men de brukar gå in till övriga flocken igen och tillslut är de så stora att de inte kommer under nedersta tråden.

Det finns en ståltråd som kallas "försträckt" eller något liknande, sådana satte vi upp. Det finns sådan tråd både på en spole och sådant som inte ligger på spole utan bara är ihoprullad. Köp på spole, annars måste du ha någon slags ställning som du kan sätta rullen på. Man är tvungen att rulla ut tråden och det går mycket lättare om den är upprullad på spole, försök inte att linda av den för då blir det inte så bra.