Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 19:44

Titel: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 19:44
Hittade en sillburk i ett vanligt köksskåp, förvaring högst +8 så den åkte in i kylen. Kollade om den var nyinköpt men den verkar ha stått där ett halvår. Sådant där hamnar lite fel ibland, är det bara att slänga?
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Weasel skrivet 22 feb-09 kl 19:49
öppna-smaka-avgör
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Skytten skrivet 22 feb-09 kl 19:51
Har tom haft ett öppnat sillglas i kylen ungefär ett halv år, det är väl gränsen, det beror bla på inläggningen.

Har du 25 grader och ett halvt år, så ska man nog inte äta den.

Det är svårt att avgöra begynannde toxiner typ butolism (som är ett allvarligt gift) på lukt.

kan tom vara så att den är säkrare om den lukta apa.
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Huggorm skrivet 22 feb-09 kl 20:02
Är det en metallburk så kan man ibland se att locket buktar uppåt när dom blir gamla, då bör man inte äta dom
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 20:06
öppna-smaka-avgör

Ja så brukade frun säga, själv brukade jag slänga förut, men nu vågar hon inte provsmaka mjölk av rädsla att bli sjuk sedan barnet spytt men jag druckit samma ???
Vi får prova senare kanske, frun är lite sparsam fn.
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Weasel skrivet 22 feb-09 kl 20:08
Menar ju inte att man ska prova på små barn, men om mat luktar och smakar bra så är det ätbart. Sen om man kräker så behöver det nödvändigtvis inte bero på maten...
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 20:09
Har tom haft ett öppnat sillglas i kylen ungefär ett halv år, det är väl gränsen, det beror bla på inläggningen.

Har du 25 grader och ett halvt år, så ska man nog inte äta den.

Det är svårt att avgöra begynannde toxiner typ butolism (som är ett allvarligt gift) på lukt.

kan tom vara så att den är säkrare om den lukta apa.
Oöppnad och 22 grader, de e nog bäst att slänga då ???
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 20:10
Är det en metallburk så kan man ibland se att locket buktar uppåt när dom blir gamla, då bör man inte äta dom
Glasburk med metallock
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 20:13
Menar ju inte att man ska prova på små barn, men om mat luktar och smakar bra så är det ätbart. Sen om man kräker så behöver det nödvändigtvis inte bero på maten...
Vuxen frisk får prova det som är tveksamt, ungen har kräksjuka med sig från dagis, att barn (5år) kräks och har lite ont i magen ibland är nog ganska normalt :'(
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Skytten skrivet 22 feb-09 kl 20:44
Experimentera inte med barnen, butolism är en allvarlig sak.

Även om burken buktar, så är det inte ett tecken på att den är giftig.   Vanligen är det ok att äta jäst fisk, en bucklad surströmmingsburk anses ju speciellt fin.

Men det är osäkert att äta en gammal fellagrad kallkonserv som inte är tänkat att konumeras jäst.
Titel: SV: Halvkonserv i rumsvärme
Skrivet av: Long Life skrivet 22 feb-09 kl 22:13
Löjligt kanske att tjafsa om en sillburk men det är undervisning och den slängs nog. Att slänga mat var ovanligt för mig som ogift.