Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: tinaw skrivet 31 jan-09 kl 14:25
-
Vi har ju gått över till att dricka sojamjölk eftersom bara två av oss tål komjölk varav den ena ammar en allergiker... (vi har fyra barn hemma nu!) Det går åt några liter om dagen, så jag kokar sojamjölken själv, med stor framgång (jag har gjort alla misstagen! om nån vill veta knepen så bara säg till!). Bara ett problem. Sojabönskrosset som blir över, okara. Vi drunknar i det. Vi har gjort "köttfärssås", jättemumsigt. Veggobiffar, också gott och inte det minsta "bönig" konsistens, ingen sand på tungan. Falafel, gott det med, även om barnen var måttligt roade. Mer köttfärssås. Köttfärssås igen. Fryst in. Gett bort till veggovänner som fryser in. Planerat att ge det som hönsmat när vi skaffar nya höns till sommaren. Men nu har jag slut på idéer.
Jag så less på okara. Det är gott. Snabb mat. Praktiskt. Och jag storknar snart.
Vad ska jag göra med tre kilo okara i veckan, vi som aldrig ens gjort åt tre kilo köttfärs i veckan (vi äter helt enkelt inte så mycket kött i veckan totalt ens!). Hilfe! Jag drunknar! Mitt kylskåp svämmar över! :gaah:
:help:
Ge mig idéer!
-
höns?
-
Jag har torkat det för senare bruk och använt färskt i brödbak, kakor och liknande.
-
Grisar?
-
Höns o grisar, vi har inga just nu men jag ska kolla runt, kanske någon annan behöver.
Jag har torkat det för senare bruk och använt färskt i brödbak, kakor och liknande.
Hur torkar du det då?
-
Jag skulle glatt ta emot om nån i min närhet erbjöd mig :)
-
Hur torkar du det då?
På bakplåtspapper på en plåt i ugnen, 40 - 50 grader tills det är torrt eller uppe på vedspisen på en upphöjt plåt.
I ugnen ska luckan stå öppen lite grann så att fukten kan komma ut, stoppa i en grytlapp t ex.
-
På bakplåtspapper på en plåt i ugnen, 40 - 50 grader tills det är torrt eller uppe på vedspisen på en upphöjt plåt.
I ugnen ska luckan stå öppen lite grann så att fukten kan komma ut, stoppa i en grytlapp t ex.
Hm, jag bakar ju varje morgon, så kanske skulle hä in det på eftervärmen!
-
Ooooh, vill du dela med dig några recept? :)
-
På bröd? Det här kanske: http://skrubba.egetforum.se/forum/viewtopic.php?t=2143&highlight=br%F6d En klar favorit!
-
Du kanske kan ta och prova att göra tempeh (http://"http://en.wikipedia.org/wiki/Tempeh"). Inte något jag har provat själv ännu men det går att göra tempeh av okara åtminstone.
-
Hej,
Kan du inte lära dig torka och sälja? Jag är jättesugen på att göra min egen mjölk, gör du den från scratch?
-
JAg vill också veta hur man gör sojamjölk! :)
-
Åh ursäkta, jag har missat att svara! Jag ska försöka beskriva sojamjölksgörandet. Jag gör det på två dagar, det behöver förstås inte ta så lång tid men det passar bäst med familjens tider att göra så och så tycker jag att det blir godast.
Blötlägg ca 3 dl torra sojabönor över natten eller på morgonen. De behöver ligga i blöt ca 6-16 timmar enligt uppgift, här blir det väl runt 10h.
Sätt på ca 1,2-1,5 l vatten i vattenkokaren. Skölj bönorna ordentligt. Slå dem i en STOR (läs hög) kastrull (inte rostfritt), jag kör med min 10-l alu-kastrull, och ställ på spisen. Häll över ungefär en liter kokande vatten över bönorna, de ska upp i temperatur innan man mixar dem för att få bort en del av den beska bönsmaken. Har du kökstermometer så kolla temperaturen, över 80 grader, gärna över 85, ska det vara. Låt stå ett par minuter för temperaturutjämningens skull, så bönorna blir genomvarma. Mixa sedan ordentligt med en mixer (kolla vilken temperatur mixern tål, det är olika). Konsistensen blir inte slät utan ganska grynig, men se till att så många bönor som möjligt går sönder.
Koka upp blandningen (det skummar och kokar över, passa noga! Häll ev i en droppe eller två av minifom, skumdämpare, så kokar det inte över lika lätt). Låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna något eller över natten, sila av (en vanlig stor nätsil funkar fint för krosset är ganska stort, annars kan man använda en rutvävd vikblöja, handduk eller silduk). Det här är koncentrerad sojamjölk, jag brukar förvara den i en glasburk med lock i kylen och späda i ordning en liter eller två i taget, spädning ca 1:3. Späder man för mycket blir mjölken blaskig och beskare än annars, så snåla inte. Ungefär lika ogenomskinlig som mellanmjölk eller lättmjölk är lagom.
Sojamjölken vinner på att smaksättas med lite salt, socker och vanilj om den ska drickas eller användas till gröt, flingor etc. Ska den vara i maten spelar det mindre roll, men salta ev lite extra för sojamjölken drar lite salt.
Okaran är det som är kvar i silen. Det är fiberrikt, innehåller lättupptagligt järn och ca 3% högvärdigt protein.
-
Menar du att den blir godare om man värmer på bönorna innan de mixas ?
Jag har bara gjort sojamjölk som jag sen använt till att göra tofu av, den
brukar inte smaka så gott, men tofun är desto godare. Kanske skulle testa
att värma bönorna innan mixen då...
-
Packa på burk med hemmagjorda etiketter och sälj.
Med några bifogade receptförslag lär de gå åt som smör, eller margarin för den delen ;)
-
Hur mkt betalar du för bönerna? köper du i stor pack eller kilovis?
-
Jag verkar inte bli av med dem i bekantskapskretsen, så om någon härifrån vill ha (Borlänge) är det bara att hojta! Jag har säkert några kilo i frysen!
Mjölken blir mycket godare om man hettar bönorna först ja.
Jag har köpt bönor på affären bara, 500 g eller 1 kg eller vad det kan vara.
-
Slå dem i en STOR (läs hög) kastrull (inte rostfritt), jag kör med min 10-l alu-kastrull, och ställ på spisen.
Varför inte rostfritt?
-
Hur gör man veg biffar med okara? Eller använder man bara det tillsammans med annat, morötter, nötter etc?
-
Måste inte sojabönor förvällas först innan man använder dem, som med andra bönsorter?
Vad jag har läst mig till innehåller alla bönor ett nervgift som heter Phasenin och därför ska man inte äta råa bönor. Eller försvinner giftet vid torkning av bönorna?
-
Jo sojabönor ska förvällas, efter vad jag har läst, men de blir de ju när man kokar sojamjölk. Jag har länge tänkt koka egen sojamjölk, både för att dricka och för att göra tofu, som ju är oförskämt dyrt i affären, om man jämför med priset på sojabönor.
Men jag undrar varför man inte kan använda rostfria grytor? Rostfritt ska ju inte reagera kemiskt med något som kokas i dem?
-
Jag har gjort kåldolmar med fyllning av okara, svamp, lite kokta linser och kryddor. Körde dem i ugnen täckta med en tunn tomatsås. Mycket gott!
-
Meeen, hur gör man egen tofu och som sagt den är väldigt dyr i butikerna och säljs dessutom inte överallt. Var i Japan en tid för lääänge sedan och där fastnade jag för tofun, (och mkt annat dessutom) även om jag inte är veg så är det gott och känns bra att äta veg några dagar i veckan.
-
Den grönrutiga boken, tror den heter Vegetariska kokboken, har alla recept man behöver på sojabönor, inklusive tofu.
-
brukar själv ha alldeles för mkt okara (gör egen tofu) men har hittat på ett recept som kanske inte är finmat men god vardagsmat.
http://rapchic.blogg.se/2010/april/okara-och-vitkalslada.html (http://rapchic.blogg.se/2010/april/okara-och-vitkalslada.html) och eftersom det är billig mat och vi har haft det lite snålt med pengar den senaste månaden så har det gått åt så jag har bara en burk okara kvar i frysen nu.
-
När jag hade en period då jag ofta gjorde tofu och fick också massor med okara ... då torkade jag det i ugnen ... för att sen använda det som en ingrediens i min hemmagjorda müsli. Det var det lilla, till listan av möjliga 'rätter'.
-
Att man inte använder rostfritt beror på att sojan lätt bränner fast, och rostfritt bränner det ännu lättare fast på.
-
Jag har gått helt bananas när det gäller att göra Seitan. Det går ju att göra hur mycket fantastiskt goda rätter med detta. Hittade detta finfina recept, där bloggaren The Airy Way, gör burgare och bullar av vetegluten som han blandar med sitt Okara. Kolla länken: http://airyway.blogspot.se/2010/04/testing-limits-of-chicken-style-okara_17.html (http://airyway.blogspot.se/2010/04/testing-limits-of-chicken-style-okara_17.html)
-
En inomhus mask kompost. Plastlåda å så i med det där. låt masken äte sig tjocka och feta. masken äter halva sin kroppsvikt per dag. du kommer ha kanonfin gödsel till krukväxter eller rabatter om några månader.
-
Åh ursäkta, jag har missat att svara! Jag ska försöka beskriva sojamjölksgörandet. Jag gör det på två dagar, det behöver förstås inte ta så lång tid men det passar bäst med familjens tider att göra så och så tycker jag att det blir godast.
Blötlägg ca 3 dl torra sojabönor över natten eller på morgonen. De behöver ligga i blöt ca 6-16 timmar enligt uppgift, här blir det väl runt 10h.
Sätt på ca 1,2-1,5 l vatten i vattenkokaren. Skölj bönorna ordentligt. Slå dem i en STOR (läs hög) kastrull (inte rostfritt), jag kör med min 10-l alu-kastrull, och ställ på spisen. Häll över ungefär en liter kokande vatten över bönorna, de ska upp i temperatur innan man mixar dem för att få bort en del av den beska bönsmaken. Har du kökstermometer så kolla temperaturen, över 80 grader, gärna över 85, ska det vara. Låt stå ett par minuter för temperaturutjämningens skull, så bönorna blir genomvarma. Mixa sedan ordentligt med en mixer (kolla vilken temperatur mixern tål, det är olika). Konsistensen blir inte slät utan ganska grynig, men se till att så många bönor som möjligt går sönder.
Koka upp blandningen (det skummar och kokar över, passa noga! Häll ev i en droppe eller två av minifom, skumdämpare, så kokar det inte över lika lätt). Låt koka i ca 10 minuter. Låt svalna något eller över natten, sila av (en vanlig stor nätsil funkar fint för krosset är ganska stort, annars kan man använda en rutvävd vikblöja, handduk eller silduk). Det här är koncentrerad sojamjölk, jag brukar förvara den i en glasburk med lock i kylen och späda i ordning en liter eller två i taget, spädning ca 1:3. Späder man för mycket blir mjölken blaskig och beskare än annars, så snåla inte. Ungefär lika ogenomskinlig som mellanmjölk eller lättmjölk är lagom.
Sojamjölken vinner på att smaksättas med lite salt, socker och vanilj om den ska drickas eller användas till gröt, flingor etc. Ska den vara i maten spelar det mindre roll, men salta ev lite extra för sojamjölken drar lite salt.
Okaran är det som är kvar i silen. Det är fiberrikt, innehåller lättupptagligt järn och ca 3% högvärdigt protein.
Är riktigt sent på bollen, såhär 15 år senare :o Men, wow så smart med koncentrerad sojamjölk! Någon som provat att frysa in den, och ta ut och späda lämplig mängd lite då och då vid behov? Måste provas vid tillfälle!
Även riktigt smart att låta sojabönorna dra i kokande vatten i 10 min innan de kokas (så kan man dra ned på tiden som sojamjölken kokas sen - det är trots allt lite jobb att vakta den vid spisen, eftersom den gärna kokar fast i botten och också kokar över lätt. Andra recept säger 20 min kokning av mjölken, men enklare då att bara behöva koka själva mjölken i 10 min, för den som inte orkar/har möjlighet att stå och passa upp vid spisen Yess).