Alternativ.nu
Djur => Brukshästar => Ämnet startat av: Pong skrivet 26 jan-09 kl 02:00
-
Är det någon som ägnar sig åt hästslakt och tar tillvara på hästarna när de blir utjänta eller föl? Eller är ni lika blödiga som övriga hästsverige och skickar ner hästen till Italien för att slaktas där för att bli gourmesalami?
Har ni något principiellt emot att äta hästkött, även om det skulle vara en anonym häst?
Jag bara undrar.
-
När vår stallägarens häst bröt benet så nödslaktade han och rökte sedan delar av hästen. Det blev väldigt gott.
Jag skulle dock inte vilja äta min egen häst men har inget emot att äta andras.
Jag gillar dock inte det hästkött som säljs över chark men äter gärna hamburgerkött men jag vet inte om det innhåller någon andel hästkött numera.
Jag skulle gärna öka min hästköttskonsumtion om det innebar att hästar skulle slaktas här i Sverige istället för att åka till Italien och bli slaktade där.
-
När vår stallägarens häst bröt benet så nödslaktade han och rökte sedan delar av hästen. Det blev väldigt gott.
Jag skulle dock inte vilja äta min egen häst men har inget emot att äta andras.
Jag gillar dock inte det hästkött som säljs över chark men äter gärna hamburgerkött men jag vet inte om det innhåller någon andel hästkött numera.
Jag skulle gärna öka min hästköttskonsumtion om det innebar att hästar skulle slaktas här i Sverige istället för att åka till Italien och bli slaktade där.
Hamburgerkött är hästkött. Det enda hästkött som finnes att tillgå i handeln.
-
Haer nere aer det vaeldigt tabu att aeta haest!!!!
Jag aeter gaerna haest men inte den haest jag kaenner.
Skulle kunna ge koett fraan den haest jag kanner till hundarna men inte aeta sjaelv.
Maanga som saejer sej inte aeta haestkoett har inte en susning om att hamburgerkoett aer haest och dom jag sagt det till har blivit lite chockade (svenskar).
Husse aat haest naer han var i sverige och hade inget emot det.
Naer jag pratde med en lokal farmare haer nere saa kroep det fram att dom hade aetit de baesta delarna av en haest dom slaktat men att det mesta gaar till hundmat.
-
Jag har slaktat en hgst älskad kamrat som jag förr upp själv och haft i flera år och upplevt massa roligt med. Jag ville inte se honom fara runt bland olika ägare och tog beslutet att avlivning var det bästa i det här fallet.
Efter lite funderingar kom vi även fram till att vi bör ta vara på köttet själva. Kändes hel idiotiskt att inte kunna äta sin häst när vi äter alla våra andra djur som vi också älskar och har en mycket nära relation till.
Jag har aldrig varit emot hästkött,bla av redan nämnda anledningar, men var ändå liite skeptisk till att äta egen häst.............. :-\
Kunde inte hitta någon som ville komma hem till oss för att slakta hästen hemma, så det fick bli återtag på slakteri. Dom hade aldrig nånsin haft återtag på hästkött ;D och tanterna i kön på slakteriet höll på att falla baklänges som domino-brickor när jag sa det vid inskrivningen..det var ju några fler där som skulle slakta sina hästar... :-[
Men väl hemma med köttet, jag slog upp lådorna och kikade försiktigt..Och oj, vilket fint kött! Det kändes inte annorlunda än att stå vid köttdisken på Ica. Även om jag försökte tänka att detta var mi häst när jag packade köttet så gick det inte att koppla ihop det. Min häst var ju nånting annat än bara kött, det jag älskade hos honom satt ju i hans själ. När själen var borta var det ju trots alt bara "mat" som var kvar,om man nu ska vara lite djup....
Jag kommer absolut att göra likadant den dagen jag sitter i samma situation.
By the way, fick god suport här på forumet ;)
-
Jag skulle inte ha några som helst bekymmer att äta upp "en älskad häst", om den dagen skulle komma.
De hästar jag fått avliva har tyvärr varit medicinerade så mkt att det av den anledningen inte kännts ok.
Jag förstår överhuvudtaget inte alls de som sätter sina hästar på långa transporter till andra länder för att de är för fega för att själva ta sitt ansvar för att hästen får somna in på ett värdigt sätt!
För jag kan inte se några andra vinningar ed det handlandet, utom möjligen en lite ekonomisk kompensation - men det uppgår ju inte på långa vägar det ekonomiska värdet som köttet från en slaktad häst har...
-
Åt ganska ofta hästkött när jag bodde i Schweiz. Där är det vanligt. Egentligen är det ju konstigt att man inte äter köttet, tanken på hur makalöst bra hästarna har haft det borde ju göra att samvetet mår bra.
Å andra sidan skulle jag inte vilja äta hund.... Det är på något vis för nära, då skulle man även kunna bli kannibal. :P
Hörde ett reportage om en kvinna (i p1 förra vintern tror jag) som födde upp hästar, och alltid använde köttet när någon var tvungen att slaktas. Hon hade en väldigt sund syn på saken.
Med tanke på att jag ofta träffar vuxna människor som tycker jag e knäpp som kan äta upp "mina egna söta lamm", så är det kanske inte konstigt att många hellre skulle dö själva än att äta sin egen älskade lilla häst... De flesta har hamnat för långt bort från verkligheten, då allt kött i affärerna är anonymt förpackat.
Och vid all slakt gäller för min del: Inga långa transporter och inga långa väntetider på ett slakteri.
Allra helst hemmaslakt..
-
men,,men ,,men,,hur gammal häst kan man äta?
Jag har en gammal kuse som var gammal då han kom till mej och hovslagaren gissade att han var 15 när han kom till mej och han bör då vara ca 20 nu.
Jag vet inte vad jag ska göra med honom om och när huset säljer.
1 Låta han ingå som prydnad i hagen och om nån vil använda honom som en down the road cruiser.
2 Sälja honom och få en futtig slant och inte veta var han hamnar?
3 Ta hit home-kill som skjuter honom i hagen och sen få honom i retur som hundmat. (det vi inte gjort slut pga flytt ger jag då bort till annan hundägare)
Kan man äta en kuse som är 20 år gammal?
Stutar har jag blivit tillsagd ska ätas innan dom är 4.
-
Ta det sistnämnda alternativet tycker jag. :)
-
Hej
Jag har inga problem (tror jag ) att äta mina hästar
men då ska dom vara hyfsat unga max 4-5 år.
Tycker att hästkött är gott men svårt att få tag på :(
Vet ingen som säljer eller ger bort.
Egentligen borde de inte vara nåt problem att äta äldre hästar
men med att det får hänga längre,
jag tar för givet då att det är som med nöt med hängningen.
-
Om någon påstår att dom aldrig ätit hästkött,den har aldrig ätit på returang , uteställen eller korv.I visa länder skulle man aldrig kunna tänka sig att äta häst.Det beror på religösa föreställningar,när folken i norden blev kristna så slutade dom med att dyrka hästen,och äta den.
Sedan dess så har hantering av döda hästar haft en stämpel av tabu.Svensken som alltid vart rädd för överheten har annamat det fullt ut ända in i våra dagar.Skillnaden är Dansken där är det inte lika tabubelagt.....Danskarnas hämnd i Helsingborg var att slakta massor med hästar och slänga dom i brunar,för dom visste om svenskens inställning till döda hästar.Svenska soldater blev avrättade för att dom vägrade befatta sig med dom döda hästarna.
-
Jag tycker det är fantastiskt att så många är så positiva till att äta hästkött. Jag tror att tabuet kring att äta hästkött här i Sverige börjar blekna.
Om man tänker miljömässigt så är det ju mycket bra. Köttuppfödnig kräver stora miljöresurser nu för tiden. Vi bör äta det vi föder upp, då menar jag inte att man måste äta sin egen trotjänare om man har svårt för det.
Tänker man etiskt så är det ju också mycket bättre med en rid eller körhäst på middagsbordet istället för en stackars (köpt) kyckling som aldrig har sett solen. Det låter makabert men så är det.
-
jag skulle VILJA vara lika klarsynta som ni, men så är inte fallet. äter gärna anonymt hamburgekött på mackan, men jag skulle inte klara ut att äta min bästa vän helt enkelt.. för mig skulle det nog vara enkalre att äta min hund än min häst..
sen är ju som sagt det flesta av mina hästar någon gång medicinerade, så jag tror inte det skulle vara så hälsosamt heller för den delen.. :-\
-
Jag kan inte alls lova att jag skulle kunna äta min häst heller (jag har ingen nu). Men jag tycker att det egentligen är en väldigt sund tanke. Ingen har ännu "gått i taket" och tyckt att det skulle kunna liknas vid kannibalism.
-
De mediciner som man ge till hästarna men som ger livslång karens beror på att de som tillverkar medlen inte vill göra tester på hur lång tid det tar för medlen att gå ur kroppen. Men de går ur så det bör inte vara farligt att äta en medicinerad häst bara det har gått en tid sen sista behandlingen.
-
Hamburgerkött är hästkött. Det enda hästkött som finnes att tillgå i handeln.
Det stämmer inte alls. Vi har både rent hästkött och hamburgerkött att tillgå i charken på vår affär och de smakar inte alls likadant. Under en period på 1-2 år fanns inte hamburgerkött att tillgå och det rena hästköttet var det enda som erbjuds.
Jag gillar dock smaken på hamburgerköttet mkt mer och smaken på stallägarens häst liknade hamburgerköttets (fast godare).
-
Av någon anledning ska det tas trikinprov på allt hästkött.
Det har förekommit trikiner i importerat hästkött, men jag vet inte om det någonsin har påvisats i svenskt.
Läskigt tycker jag, jag har svårt att äta något slags kött där det finns den minsta tusendels risk för trikiner.
-
Av någon anledning ska det tas trikinprov på allt hästkött.
Det har förekommit trikiner i importerat hästkött, men jag vet inte om det någonsin har påvisats i svenskt.
Läskigt tycker jag, jag har svårt att äta något slags kött där det finns den minsta tusendels risk för trikiner.
Med andra ord har du svårt att äta fläsk.
-
Mmmm helt riktigt, jag äter inte gris. Ingen slags gris. Inte heller räv, grävling, lo, varg o björn. Eller tamhundar och katter ;-)
-
Det haestkoet jag aetit och hittat i sverige: en lokal koettaffaer hade H-entrecote och H-biff paa sin whiteboard tavla bakom disken.Dom skrev inte ut at H var foer haest men fragade man varfoer priset per kg var lite billigare saa fick man veta. Jag koepte ofta H koett, lite moerkare aeb noetkoett inga dramatiska smak varianter.
Jag fraagade i en vanlig ICA affaer foer naagra aar sen och fick svaret at dom hade det hemma djupfryst men la aldrig ut det faerskt eftersom det moerknade snabt och folk trodde det var fel paa det. Dom hade alltid hemma om man fraagade, sa att det fanns folk som bara aat haest pga allergier (?). Killen bakom koettdisken sa at det var lite kontroversiellt at ha det framme saa dom hade det bara bakom disken vid foerfraagan. (stort ica i sthlm 2001)
-
Hej!
I Dalarna ligger en liten by som heter Gustafs. Där det tillverkas "Gustafskorv" av hästkött.
Jag som är uppväxt i grannbyn har käkat Gustafskorv hela mitt liv och aldrig tyckt att det varit något konstig med det, även fast jag red i tonåren.
Ifall jag hade ägt en häst, skulle jag föredra att den togs omhand i Gustaf istället för att köras till Italien eller grävas ner nån stans.
Har inte smakat hästkorv av något annat märken, men däremot är Gustafs hamburgerkött överlägset tex Scans.
Jag rekommenderar verkligen att ni smakar om ni kommer över en korvring (den är suverän att grilla över öppen eld eller ha rå på macka) eller hamburgerkött =)
Hittade en länk till deras sida också.
http://www.gustafskorv.se/
-
fel
-
.Danskarnas hämnd i Helsingborg var att slakta massor med hästar och slänga dom i brunar,för dom visste om svenskens inställning till döda hästar.Svenska soldater blev avrättade för att dom vägrade befatta sig med dom döda hästarna.
Inte riktigt korrekt. Om du menar samma tillfälle som jag tror så var det så att danskarna slaktade ner sina kavallerihästar som de inte kunde få med sig över sundet vid en reträtt. Man ville inte att svenskarna skulle kunna dra nytta av dessa hästar då det rent allmänt under 16-1700-talet rådde brist på kavallerihästar. De flesta armeer på den tiden hade svårt att få tag i lämpliga djur och danskarna tänkte inte ge svenskarna en sån fördel. ( Det hade motsvarat idag att man lät tex stridsvagnar stå kvar i prima skick så att fienden kan bruka dem MOT en själv).
Att man kastade de döda hästarna i brunnarna var för att förgifta vattnet i dom så att de svenska trupperna skulle få det svårare att försörja sig i trakten.
Det hela hade inget att göra med svenskarnas inställning till döda hästar.
/Kung Tulle
-
mmmm gustavskörv mums
-
På Island æter man hæstkøtt.
Jag var på Island och jobbade då jag var 20. En av husets vanligaste matrætter var røkt korv gjord
på hæstkøtt med fårspæck i. Frun i huset kokade den och serverade den med vit sås.
Middagsresterna blev uppværmda till kvællsmat så det var bara att gilla læget.
Jag har sett hamburgerkøtt gjort på nøtkøtt, kolla innehållsførteckningen.
Jag læt begrava Blesa hel och hållen efter avlivning.
Skjøldur har forhoppningsvis många goda år kvar att leva.
Jag kanske skulle kunna tænka mig slaktning, men i så fall ska han slaktas hemma eller så kør jag
honom till slakteriet sjælv och tar en titt på honom efter han blivit skuten.
Detta før att førsækra mig om att han inte hamnar på någon hemsk slakttransport till utlandet.
Jag tror det ær bra før sorgebearbetningen också att ha sett sitt djur døtt och ta farvæl.
-
Jag slaktade en häst i höstas, på slakteri då jag tror det skulle ta för lång tid för oss att äta upp en hel häst OCH för att det var lill-tjejens häst. Hon tyckte dock även hon att det är etiskt mer rätt att slakta än gräva ner/skicka på destuktion eller något annat alternativ. Flera hundra kilo bra kött som ska ruttna bort? Nej tack, här kastar vi inte bort maten.
Annika
-
Shettisen här på gården som blev 32 va de aldrig frågan om ,
han avlivades och grävdes ner på favoritplatsen sin.
Blir mina damer gamla blir de inte mat misstänker jag ,gamla djur äter ingen av oss.
Hundmat blir dom.isåfall.
Å skicka dom på slakteri kommer inte på frågan pga jag har sett hur dom blir behandlade,
Min åsikt ligger så.
-
Ang hur de behandlas på slakteri, jag hade kontollerat hur det gick till på slakterierna här omkring. Jag valde Bröderna Erikssons slakteri i Bäsinge utanför Avesta. Där har de en fålla utomhus där de skjuter hästen. Jag kan alltså vara med hela tiden, och hästen kan mumsa äpple o havre i samma sekund som skotter går.
Mindre damatiskt går det inte att få. Sen ligger det på mej att uppföra mej för hästen, så jag inte jagar upp den. För vår del var det enbart positiva upplevelser av något som annars kan vara väldigt trist.
Annika
-
Hej!
Det känns lite löjligt att vi I Sverige inte ska äta hästkött på grund av några missionärer för 1000 år sedan. I danmark finns det specialaffärer för hästkött. På den tiden den svenska kronan var värd något så åkte vi ibland till Helsingör och handlade. Då var ett besök hos hästslaktaren obligatoriskt.
Förmodligen är hästkött mer miljövänligt än ko. Hästar släpper inte ut massor av metan.
Låt oss propagera för mer häst i butikerna.
MVH
Jan
-
kan inte koepa haestkoett i svenska affaerer?
min lokala slaktbutik i sthlm hade helt oeppet haestkoett paa sin stora anslagstavla i butiken.
jag koepte och aat haestkoett saa gott som varje vecka.
(OK dom kallade det H-entrecote, H-biff)
mend et haer var svensk koettbutik med svensk aegare och svensk personal,alltsaa ingen special butik foer halalkorv eller naat saant :)
har inte en susning om var dom fick koettet ifraan.
Jag fraagade inte, jag fraagar ju paa den tiden inte om annat koett heller.
Lokala storkonsum och stor ICA hade det BAKOM disken och tog hem om man fraagade.
ja, jag aer alternativ i dag och aeter helst bara koett fraan egna hagen och tar reda paa vad jag koeper foer koett naer jag nu goer det.
-
http://www.nodslakt.se/index.html (http://www.nodslakt.se/index.html)
Och de fruktansvärda transporterna till bla Italien bör förbjudas samt bör importerat kött förbjudas för vi har i Sverige så det räcker till.
Jag äter inte något annat kött än fisk och fågel o detta för att jag inte mår bra av annat kött. Jag äter heller inte ute på restaurang,korvaluan eller kött som jag inte kan få info om vad det är, vart det kommer ifrån, vilket slakteri som slakta o stycka djuret och om djuret hade livstidskarens. Dvs äter jag inte kött från eller som vid minsta misstanke kommer från knorrevången. Kvittar om det är folk som lämnat djuren där själva intygar att det passet hör till den hästen, den kon är frisk osv sov. Slaktas djuren hos kv kommer det inte inärheten av mig o min familj för vi ska inte bli sjuka av deras köttprodukter. Så mycket illa dom har orsakat djur och hästägare, de har haft djurförbud, inte städat ordentligt i slakteriet, stallat upp djur i utdömda stall, slaktat 37 hästar på andra hästars pass dubbla gånger o där en häst dog o slaktades 3gånger om! Getter, nötkreatur, gris,får och hästar har behandlats väldigt illa, fått stå i sin egen avföring i dagar eller lidit liggandes i hagar i dagar. De har haft åtal efter åtal, djurförbud, anmälningar och det är inget gott som dom för med sig bara ond bråd död o lidande. Detta när det finns ett slakteri i Mjällby sölvesborg som är tusen gånger bättre än kv! Nä bättre att ta det säkra före det osäkra o vet vad man stoppar i munnen o ger sin familj på tallriken. Bättre att ha rent samvete. Jag är INTE emot slakterier. Jag är INTE emot hästköttkonsumtion. Jag är INTE vegetarian/vegan. Jag är INTE djurrättsaktivist. Jag vet hur det ska gå till i ett slakteri resp trotjänaravlivning och jag vet lagen om djurskydd och vad lagen säger hur djuren ska ha det innan o på väg till slakt. Att bli uppstallad i dagar i utdömda stall utan mat o vatten uppbundna på otillåtet sätt samt stå i sin egen avföring är INTE ok, detta gör kv dagligen emot djur de får. Han skyllde på att han fått in många hästar samtidigt då polis o djurskyddsinspektören kom. Nä det är väl bättre att man vet att ens djur fick ett etiskt o lugnt slut än att gå runt o undra hur långt ner till Italien de kom innan de dog av törst,nertrampning,olycka eller av slag från transportören. Det är bättre att välja slakt i Sverige men undvika oseriösa slakterier som kv. Sen finns det trotjänaravlivning också o det är man skyldig att ge sin häst då den gett en allt, t.o.m sitt liv till slut. Man kan börja lägga undan till den utgiften samma dag man får hem sin häst i stallet då man köper den. Det hör till ansvaret som hästägare. Ge hästen ett värdigt slut även om man beslutar sig för att äta upp sin häst. Det är min åsikt! Vill ni ha bevis för de jag säger om kv? Googla dom! Det komemr en uppföljning om dom via uppdrag granskning i sommar också samt via radio o annan media.
-
Jag äter gärna hästkött, har aldrig ätit kött från mina egna hästar av den enkla anledningen att dom antingen blivit behandlade och karensen inte gått ut eller så har det varit livstids karens på medicinen dom fått!
Dom flesta hästar som avlivas tror jag har fått preparat som det är livstidskarens på!
-
Vad beror det på att så många hästar måste behandlas med läkemedel, som gör dem otjänliga till slakt?
Jag har inte kommit nära hästskötsel på nästan 50 år, och detta var då närmast ett okänt fenomen. Hästarna var
absolut inte sjuka heller.
Ökat behov av mediciner brukar ha samband med täta populationer, men det är väl inte fallet med dagens hästar i allmänhet.
Hur är det med betesrotation, ser ofta en lite gräslös plätt, med några hästar, plätten används år efter år.
Profylaxbehandlar man i onödan?
Tycker ni i allmänhet att det borde vara "körkort" för häst.
-
Att läkemedlen ger livstids karrens beror oftast inte på att medicinen finns kvar i kroppen för alltid.
Det har bara inte lagts ner pengar på att forska fram hur lång tid det tar för preparatet att försvinna...
Reglerna har skärpts därför innebär det att om man tex använder "fel" medel mot fästingar och flugor till sin häst (eller annat livsmedelsproducerande djur) så är den otjänlig till människoföda.
Mvh
Charlotte
-
Att läkemedlen ger livstids karrens beror oftaat inte på att medicinen finns kvar i kroppen för alltid.
Det har bara inte lagts ner pengar på att forska fram hur lång tid det tar för preparatet att försvinna...
Reglerna har skärpts därför innebär det att om man tex använder "fel" medel mot fästingar och flugor till sin häst (eller annat livsmedelsproducerande djur) så är den otjänlig till människoföda.
Mvh
Charlotte
Livsmedelsverket har en sida där man kan läsa om vissa preparat som det har forskats på, bla Fenylbutazon som ofta används till häst vid inflammationer/smärtlindring. Även andra produktionsdjur som nöt,gris. Min brandvägg krånglar så jag kommer inte till den sidan just nu ::)
Eu bestämde att häst som fått detta skulle ha livstids karens - men om man kollar vad dom forskningen visar så skulle hästköttet ändå kunna ätas då doserna av fenylbutazon är låga om än dock spårbara. Vi ska komma ihåg att vi ätit diverse kött i många år innan vi gick med i EU som var behandlat med denna medecin :-\ ingen har foskat vilken skada det har ställt till med ??? Om nån hittar sidan före mig så länka gärna,mkt intressant
-
Tror att det är så att"livs karensmedel"kan ha karenstider på andra djurslag .Då kan man kolla där och använda dom .sen kan man låta bli levern för där finns det kvar längre om jag inte missminner mig.
-
PGA att vi äter mer gris än häst, blir av allt att döma, enligt störst går först, kraven på hästkött hårdare. Vanliga risker kan vi ju lätt leva med. Hästar är idag mindre "bruksdjur" än förr, de liknar "HUND KATT MARSVIN" " De arbeta föga, de tillfredsställer deras ägare andra värden än för tiden av min barndom.
En häst ska må bra ha sin (sjukvård), men aldrig ska man med hästhobby, utan kunskap om hästar, skaffa en plätt, med hästar, utan att ha en aaaning om vad som krävs. TYVÄRRRRR! är det så att små hästägare med små resurser, desperat, utan att ha resurser, försöker leva på (dessa hästar), och låter de slita sina tänder, i marken. skaffar balen med jäst gräs, hästen ett djur som betar om det finns gräs eller ej, då djuret inte kan migrera. HÄSTKÖRKORT!! Inte statligt, utan en erfaren hästägare ska ha utbildat. (Rörigheten i inläggetr visar vad jag känner!)
-
Tidigare i tråden här togs frågan upp om man kan använda köttet på gamla hästar.
För många år sedan hade jag en häst som blev 31 år. Han var i full kondition och reds 5 dag/vecka och var därför också välmusklad. När det blev dags att ta bort honom tog jag nödslakt. Det var på den tiden man fortfarande kunde få nödslakt. Jag tänkte först att de kanske inte kunde använda köttet på en så gammal häst men slaktkillen sade att det gick bra. Betala behövde jag inte för det skulle först tas prov på kvalitén innan de visste om jag eller de skulle ha pengar. När pappret kom visade det sig att det var bästa kvalité på köttet och jag fick en bra slant trotts att de dragit av kostnaden för nödslakt.
Det är slöseri att slänga bra kött. Hästen är ju död. Har man bara sett till att hästen inte lider före dödsögonblicket så kan man inte dö på ett bättre sätt. Sedan om man inte vill äta sin egen häst så behöver man inte göra det. Jag har alltid varit med när mina djur behövt avlivas så jag VET hur det utfördes.
Vad jag vet har jag inte ätit hästkött men det beror på att det aldrig funnits att köpa i affären. En bekant till mig sade att hästkött är godare än både gris och nötkött. Han sade också att om du någon gång ätit en extra god köttbit på restaurang så är det troligen hästkött.
En väldigt nyttig tråd det här.
-
Vad jag vet har jag inte ätit hästkött men det beror på att det aldrig funnits att köpa i affären. En bekant till mig sade att hästkött är godare än både gris och nötkött. Han sade också att om du någon gång ätit en extra god köttbit på restaurang så är det troligen hästkött.
En väldigt nyttig tråd det här.
Bara en liten passus...
Det finns en hästkorv som heter Gustafskorv, den kan man köpa på Ica Maxi. Dyr men fruktansvärt köttig och god.
Den tillverkas i Gusafs i dalarna. Tidigare kunde man bara få tag på den på mässor, då såldes den i hela ringar av försäljare som ofta hade sina stånd utanför mässlokalerna. Som sagt nu kan man hitta den även i Malmö.
Jag rekommenderar att ni provar den, den är verkligen en superb korv.
-
Jag äter inte hästkött, av den anledningen att jag inte tycker om smaken. Annars hade det inte varit något hinder.
-
är tacksam för all sunda människor som finns här!
har egentligen inget att tillfoga...
KLART att det är MYCKET bättre att äta ens egna vän hästen som har brutit benet och skjuts p8 plats med en älskad människa bredvid och som har haft fantastiskt liv innan - än en stackers slaktkyckling som aldrig har varit i solen...
Jag tycker att man bör vara MED när ens älskade vän dör, h8lla de i handen ända in tills döden s8 att säga (men resten - att dela p8 kroppen osv kan n8gon annan fixa), kött ser ut som kött sedan efter styckningen...
och precis som n8gon skrev här s8 är kött utan själ inte ens vän längre, det är bara kött
-
Även om jag hade haft resurser och möjlighet för hemmaslakt så hade jag inte klarat av det. Jag är nog "för blödig" gällande mina egna hästar. Mina hästar är familjemedlemmar och dem slaktar man inte.
Däremot älskar jag hästkött och äter det gärna. Nu finns det ju ett relativt "stort" utbud i butik jämfört med när tråden startades... hos oss finns både hästfilé, häststek, hamburgare (av häst) samt diverse smörgåspålägg. Jag är dock extra petig att det ska vara svenskt kött när jag väl köper hästkött. (Fråga inte varför, det bara är så! Jag är petig när det gäller annat också, de gånger jag har råd och de gånger det finns)
Dock är det konstigt att det är så s****s dyrt med hästkött, det är ju inte mycket pengar man får när man skickar en 500-kiloshäst...
-
För ett antal år sedan fick vi ta hand om en 2 årig russvalack från Hästens värn, "tillfälligt". När vi fått bort löss, avmaskat och fått upp hullet, ville de inte ha honom tillbaka. Vi fick dessvärre påbörja en utredning då han markerade på båda bak (vilket vi delvis fick bidrag av överlämnaren av hästen). Efter flera vändor till Täby ATGklinik, visade det sig att han hade kraftig spatt. En ung häst, nu 3 år, med den start denna hade haft, oinriden, oförsäkrad, med dålig prognos, gjorde att han blev mat. Vi använde slaktmask, precis som vi gör med får, fast med ammunition för kor. Mina barn vägrade dock äta sin "kompis", vilket vi respekterade, men det finns alltid andra som vill ha kött, så allt kom till nöjda människor.
-
Finns det något seriöst slakteri i Skåne som tar emot hästar?
Jag var med å lämna en unghäst i Helsingborg men det är flera år sedan.
Där var dom snabba och proffsiga, fast hästen kände av lukterna och blev lite orolig.
Jag skulle välja hemslakt för att hästen inte ska behöva åka iväg.
Men inte äta min egen häst, det skulle kännas alltför kannibaliskt.
Om man födde upp hästar för slakt medvetet och inte döpte dem mm
som med tex en gris så skulle det vara mer ok.
Men en anonym kan jag käka, det är mkt gott!
Häromkring verkar det vara väldigt tabu med hästkött..
Inte ens den stora gården som föder upp massor av travhästar anser att
man kan äta häst :(
-
Inte ens den stora gården som föder upp massor av travhästar anser att
man kan äta häst
Vadå "inte ens" ...?? Dom kan väl vara lika trögtänkta som alla andra hästägare för det?
-
Nja, med tanke på att dom föder upp slaktsvin å kor för slakt oxå
så borde dom väl ändå ha lite mer sun förnuft anser jag.
Travhästarna avlivas när dom inte duger till race, det
anses normalt denna slit å släng-attityd med djur.
-
Man får inte glömma att listan på preparat, mediciner och behandlingar som ger livstids slakt-karens är ganska så lång... trav/galopphästar är väldigt väldigt ofta alltså inte tillåtna att slakta för livsmedelsproduktion. Vanliga ridhästar är också ofta behandlade med dylika preparat (t.ex. Fenylbutazon)
-
Hej!
I Dalarna ligger en liten by som heter Gustafs. Där det tillverkas "Gustafskorv" av hästkött.
Jag som är uppväxt i grannbyn har käkat Gustafskorv hela mitt liv och aldrig tyckt att det varit något konstig med det, även fast jag red i tonåren.
Ifall jag hade ägt en häst, skulle jag föredra att den togs omhand i Gustaf istället för att köras till Italien eller grävas ner nån stans.
Har inte smakat hästkorv av något annat märken, men däremot är Gustafs hamburgerkött överlägset tex Scans.
Jag rekommenderar verkligen att ni smakar om ni kommer över en korvring (den är suverän att grilla över öppen eld eller ha rå på macka) eller hamburgerkött =)
Hittade en länk till deras sida också.
[url]http://www.gustafskorv.se/[/url] ([url]http://www.gustafskorv.se/[/url])
Gustafskorv är ljuvligt god! Som tur är för mig så gillar inte sambon smaken så jag får ha den ifred! ;)
Tyvärr hemskt svår att få tag på här nere i Sverige, man hittar den nästan bara i korvstånd vid större mässor.
Jag har alltid sagt att när min häst blir gammal eller av anledning måste dö så ska den slaktas och bli gustafskorv!
Jag har upprört många genom att säga jag gärna äter hästkött och min häst ska få bli korv när hon dör. Även såna som skämtar om att hästar bara hör hemma mellan två bröd.
Vi i Sverige är lite väl blödiga ang kött tycker jag, inte bara när det gäller hästkött.
Däremot vet jag inte om jag skulle klara av att äta min egen häst men vill iaf att köttet ska tillvaras på istället för att grävas ner för att ruttna om det är friskt bra kött!
En bekant till mig slaktade sin gamla häst och valde bara att inte köpa hästkött från det slakteriet under en viss tidsperiod för att inte riskera få äta sin egen häst vilket jag tycker är ett bra alternativ om man inte vill äta sin egen häst.
Var rätt roligt när jag och en kompis satt på lokala macken ridklädda tillsammans med vår hovslagare och diskuterade hur gott hästkött är och hur synd det är att det inte finns att få tag på så lätt. Kan säga att folk tittade ganska duktigt snett på oss! ;)
-
Bara en liten passus...
Det finns en hästkorv som heter Gustafskorv, den kan man köpa på Ica Maxi. Dyr men fruktansvärt köttig och god.
Den tillverkas i Gusafs i dalarna. Tidigare kunde man bara få tag på den på mässor, då såldes den i hela ringar av försäljare som ofta hade sina stånd utanför mässlokalerna. Som sagt nu kan man hitta den även i Malmö.
Jag rekommenderar att ni provar den, den är verkligen en superb korv.
Oj detta har jag missat nu måste jag lusläsa varje ica maxis korvdisk!!!
-
...Häst begraver man...äter inte....
-
...Häst begraver man...äter inte....
Terapeuter säger att "man" är ett dåligt uttryck. Bättre att uttala sig om vad "jag" gör. Här uttalar sig Tännläppen på ett sätt som låter som att ingen äter häst, vilket såklart inte stämmer med verkligheten. Om Tännläppen menar att man inte bör äta hästkött av någon anledning, så är det lämpligt att skriva det, och gärna motivera åsikten. Det är bra att göra tydlig åtskillnad mellan fakta, statistik och åsikter, så att läsarna kan förhålla sig till texten.
-
Jag är av en tank min sambo en annan.... Jag äter häst, jag anser det är synd att inte utnyttja köttet när hästen inte längre är tjänlig som bruksdjur/husdjur....
-
Terapeuter säger att "man" är ett dåligt uttryck. Bättre att uttala sig om vad "jag" gör. Här uttalar sig Tännläppen på ett sätt som låter som att ingen äter häst, vilket såklart inte stämmer med verkligheten. Om Tännläppen menar att man inte bör äta hästkött av någon anledning, så är det lämpligt att skriva det, och gärna motivera åsikten. Det är bra att göra tydlig åtskillnad mellan fakta, statistik och åsikter, så att läsarna kan förhålla sig till texten.
Det är väldigt tydligt att Tännlappen, med sitt inlägg, framför sin egen åsikt i frågan. Dock utan motivering.
-
Det är väldigt tydligt att Tännlappen, med sitt inlägg, framför sin egen åsikt i frågan. Dock utan motivering.
Fullt medveten om detta. Tännläppen använder ofta tekniken att uttala sig tvärsäkert om något som faktiskt är en åsikt, inte sällan illa underbyggd av argument. Självhushållning kan iofs innebära många olika saker för olika människor, men att tvärsäkert säga att allt som har att göra med jakt, slakt, småskalig produktion för avsalu, eller annat som gör det möjligt för några att ha en ganska hög grad av självhushållning är av ondo, mord, och omoraliskt, så som vissa medlemmar på detta forum gör, är för mig totalt främmande. Vad gör man på detta forum om man inte accepterar några av grundstenarna i en långsiktig självhushållning?
-
Fullt medveten om detta. Tännläppen använder ofta tekniken att uttala sig tvärsäkert om något som faktiskt är en åsikt, inte sällan illa underbyggd av argument. Självhushållning kan iofs innebära många olika saker för olika människor, men att tvärsäkert säga att allt som har att göra med jakt, slakt, småskalig produktion för avsalu, eller annat som gör det möjligt för några att ha en ganska hög grad av självhushållning är av ondo, mord, och omoraliskt, så som vissa medlemmar på detta forum gör, är för mig totalt främmande. Vad gör man på detta forum om man inte accepterar några av grundstenarna i en långsiktig självhushållning?
Tror att det går alldeles utmärkt att vara självhushållande vegetarian om man vill det.
-
Tror att det går alldeles utmärkt att vara självhushållande vegetarian om man vill det.
Givetvis. Men att förkasta all kunskap som gäller andra bitar av självhushållningen, än de som man själv håller på med, och att förringa människor som försöker vara självhushållande på ett sätt som inkluderar fler aspekter av världens resurser än de man själv brukar, är inte särskilt vidsynt eller uppbyggande för att få ett konstruktivt diskussionsklimat där kunskap om praktisk självhushållning är målet.
-
Nej, jag skulle aldrig äta hästkött varken min egen (om jag hade haft någon häst) eller någon annans.
Det känns extremt makabert och nästan lite perverst om än inte på ett sexuellt vis då.
Jag äter för den delen inga andra djur heller, inte heller människor.
Det handlar inte om att vara blödig det handlar om hur man ser på livet.
När jag skaffat häst och dom dör så skickas dom självklart inte heller på slakt för att ätas av andra.
Någon skrev att man inte ska "kasta maten" men jag kan inte se en död hästkropp som mat.
-
Med tanke på ämnet måste jag berätta en sak som en gammal arbetsgivare till mig gjorde. Han tävlade fälttävlan en gång i tiden (var faktiskt uttagen till OS men tränade sönder hästen ::)) men han hoppade i alla fall över ett hinder som hästen föll i varvid en gren gick genom hästens hals. Veterinären kom ut ock konstaterade att det bara var en muskelskada och att hästen skulle klara sig utan bestående men men en del av muskeln behövdes tas bort då den så att säga hängde lös. Och det var en ganska fin köttbit så Tore som ägaren hette tog in köttbiten och till middag åt de alltså av hästen som stod i stallet ;D Det var en matnyttig häst det Hi Hi Hi