Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: betsla skrivet 18 jan-09 kl 10:29

Titel: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: betsla skrivet 18 jan-09 kl 10:29
Jag köpte en flaska linfröolja från Glanshammars, tänkte få i mig lite omega osv. Men är lite osäker på om den ska smaka så "skarpt"? Den luktar inte härsket, men har en ganska skarp eftersmak.

Om det ska vara så så överlever jag =) Men inte rackarns är det så gott...
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Lycka skrivet 18 jan-09 kl 16:16
Den smakar inget vidare.
Men är säkert bra.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Weasel skrivet 18 jan-09 kl 16:32
Den ska smaka skarpt. Tog mig en gång en liten hutt, gick och rapade och hade smaken i munnen hela dan sen... Usch och fy vad äckligt det är med linfräojla! Men hästarna blir fina i pälsen, så om man bara kan uthärda smaken så är det jättenyttigt!
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Sia skrivet 18 jan-09 kl 21:22
Jag upplever det som att den är smaklös först, men sen kommer en eftersmak som inte är av denna värld,
den smakar verkligen härsket.
Så jag brukar förbereda med ett glas av något annat att skölja ner med (inte vatten), som jag kan hälla i strupen direkt efter oljan, då blir det uthärdligt. 
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: betsla skrivet 18 jan-09 kl 21:43
Ok, då är det bara att stå ut. För det går ju inte att blanda den i maten heller - då smakar ju allt pest å pina.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Klararara skrivet 18 jan-09 kl 22:08
Jag brukar blanda i smoothies och det funkar bra. Känner inte smaken då...

Jag upplever att en nyöppnad flaska linfröolja inte är så skarp i smaken, utan att den skärper till sig när den varit öppen en tid.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 18 jan-09 kl 22:12
Jepp, det smakar  :-X!

Men det skiljer sig en del mellan olika märken, så nästa gång kan du ju testa en annan sort.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: betsla skrivet 18 jan-09 kl 22:14
Jepp, det smakar  :-X!

Men det skiljer sig en del mellan olika märken, så nästa gång kan du ju testa en annan sort.

Man kan tycka att linfröolja är linfröolja är linfröolja... men jag ska göra som du säger och testa en annan nästa gång.

Vilket märke har ni andra provat med?
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Vurre skrivet 18 jan-09 kl 22:33
Kan man äta linolja? Det brukar jag blanda med terpentin och använda till oljefärg.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 18 jan-09 kl 22:46
Kan man äta linolja? Det brukar jag blanda med terpentin och använda till oljefärg.

Det är just smaken av terpentin som är mindre god ;).
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Imina skrivet 19 jan-09 kl 16:42

Nä, fy vad den smakar! Ve och fasa! Tyvärr ska den nog smaka så! Dessutom är min Glanshammarsolja smaksatt med rosmarin av alla örter!

Tyvärr har jag nästan en hel flaska kvar att tvinga i mig innan den blir för gammal. Bara att hålla för näsan (och inte rapa på ett tag)!
 
Däremot vågade jag mig på att prova en linfröolja från Biofood. Utan tillsatt smak.
Den är mycket lättare att svälja, även om den smakar ganska skarpt. Men den smakar linfrö, åtminstone!

Jag brukar droppa i någon matsked av Biofood-oljan i min och dotterns smoothie. Det ger den en rund och fin smak, och det är såklart lättare för mig att få i den lilla tösen av oljan! Har slut på den för tillfället, och det blir inte alls lika gott med rapsolja!
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 19 jan-09 kl 17:59
För ett tag sedan (osäker på om den finns nu) fanns det linfröolja blandad med citronolivolja, just för att det skulle smaka bättre. Jag antar att en dagsdos var större då oljan var utblandad.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Sia skrivet 19 jan-09 kl 18:23
Min man andvände linfröoljan när han gjorde senapssill, då gör det inte så mycket att oljan smakar gammal fisk ;)
men ska man äta sill varje dag så blir ju oljan lite överflödig, he,he
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 19 jan-09 kl 23:10
Är ni vegetarianer? Om inte kan ni lika gärna äta Omega 3-piller.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Weasel skrivet 19 jan-09 kl 23:47
Är ni vegetarianer? Om inte kan ni lika gärna äta Omega 3-piller.

Känns ju inte alls lika nyttigt och är (ofta?) gjorda av fisk. Kan också innehålla miljögifter som lagras i fett, bland annat DDT, ofta i  importerad olja som inte är så noga kollad. Fick höra detta då jag läste marinbiologi.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 20 jan-09 kl 10:14
Känns ju inte alls lika nyttigt och är (ofta?) gjorda av fisk. Kan också innehålla miljögifter som lagras i fett, bland annat DDT, ofta i  importerad olja som inte är så noga kollad. Fick höra detta då jag läste marinbiologi.

Är det miljögifterna som gör det mindre nyttigt? Annars är det billigt och smakar ingenting (jag har iofs en burk där kapslarna smakar citron  :))
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: betsla skrivet 21 jan-09 kl 20:42
Kapslarna med linfröolja smakar inget om man sväljer dem direkt.

Det lär ju vara för att de är inslutna i ett gelatinhölje.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: fylgja skrivet 12 feb-09 kl 12:46
Min linolja är från Gunnarshögs gård i Hammenhög och smakar bättre än andra men de har också tillsatt citron. Jag tycker den är jättegod som salladsdressing!
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Pong skrivet 12 feb-09 kl 13:06
Känns ju inte alls lika nyttigt och är (ofta?) gjorda av fisk. Kan också innehålla miljögifter som lagras i fett, bland annat DDT, ofta i  importerad olja som inte är så noga kollad. Fick höra detta då jag läste marinbiologi.

Fiskolja innehåller omega 3-fetterna DHA, EPA vilket är de fettarna som har bevisad hälsofrämjande effekt. I linfröolja är det omega-3-fettsyran ALA, alfalinolensyra som inte har någon bevisad hälsoeffekt. Skall man ta omega-3 av hälsoskäl skall det vara från havet.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Skytten skrivet 12 feb-09 kl 13:13
Testade nu för första gången! Bläää!!!!, min var visserligen kokt.  8)
Fiskleverolja väcker inga trevliga minnen, det får bli en bit stillahavslax i kväll istället.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Vero skrivet 19 apr-09 kl 22:37
Instämmer med Pong, tyvärr är linfröolja ingen bra omega-3 källa. De innehåller fel sorts omega-3. Ät mer sill! :)
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Åsa Chagas skrivet 19 nov-09 kl 15:49
Jag har köpt en elektrisk kaffekvarn och mixar ett par matskedar hela linfrön per dag. Blandar i gröt (när den är färdigkokt så slipper man hetta upp den ömtåliga linfröoljan) eller i ett glas vatten. Då får jag dagsbehovet av omega 3 plus en massa bra fibrer som gynnar tarmfloran. Däremot ska man visst inte ta mer än 2-3 msk. Billigt och smakar betydligt fräschare än linfröolja eftersom fröna aldrig hinner härskna.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: christinag skrivet 16 maj-11 kl 02:17
Stötte på den här gamla tråden när jag letade info om matoljor. Krossade linfrön är definitivt inte bra. Hela linfrön är OK, likaså den kallpressade oljan. När man krossar linfröna så kommer kroppen tyvärr åt den giftiga blåsyran som finns i linfröna. Jag har träffat en person som enligt uppgift åt "litet då och då" och hade fått bestående leverskador utav detta. Det finns även andra mera akuta risker. Så ta hellre hela linfrön i gröten!
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: 123joel skrivet 29 maj-11 kl 23:03
Stötte på den här gamla tråden när jag letade info om matoljor. Krossade linfrön är definitivt inte bra. Hela linfrön är OK, likaså den kallpressade oljan. När man krossar linfröna så kommer kroppen tyvärr åt den giftiga blåsyran som finns i linfröna. Jag har träffat en person som enligt uppgift åt "litet då och då" och hade fått bestående leverskador utav detta. Det finns även andra mera akuta risker. Så ta hellre hela linfrön i gröten!

Hela linfrön finns ingen mening med att äta, dom måste krossas(eller tuggas och därmed krossas) för att kroppen ska kunna ta upp nått alls från dem, hela går dom bara rakt igenom.

låter märkligt att det skulle vara så farligt när det rekomenderas allt mer överallt att man ska äta det, och det finns massor med musliblandningar som innehåller rikligt med linfrön....
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: betsla skrivet 29 maj-11 kl 23:10
Hela linfrön finns ingen mening med att äta, dom måste krossas(eller tuggas och därmed krossas) för att kroppen ska kunna ta upp nått alls från dem, hela går dom bara rakt igenom.

låter märkligt att det skulle vara så farligt när det rekomenderas allt mer överallt att man ska äta det, och det finns massor med musliblandningar som innehåller rikligt med linfrön....

Men hela linfrön äter man väl av en annan anledning, dvs att få fart på tarmarna?! Inte för just innehåller i dem.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: christinag skrivet 29 maj-11 kl 23:24
Litet osäker information, men det gula linfröet skall vara ok att äta även i krossad form. Även för känsliga personer eller personer med magkatarr. Där är den slembildande förmågan riktigt positiv förresten.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: 123joel skrivet 30 maj-11 kl 01:46
Men hela linfrön äter man väl av en annan anledning, dvs att få fart på tarmarna?! Inte för just innehåller i dem.


aha! jo det tänkte jag ju inte alls pÅ!!
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: purpurbönan skrivet 15 jun-11 kl 23:44
   Ska börja m att säga att jag inte är någon expert, så tat m en nypa salt.

   Mina växtätande vänner hävdar att linfröolja snabbt härsknar -tror inte den ska smaka så.

   Samma vänner menar valnötsolja o hampafrön är minst lika nyttiga -det har jag prövat -jättegott!

   O linfrön är nyttiga i olika former, men inte för mycket. Tror mig ha hört typ 1 msk max om dagen. I större mängd farligt/giftigt.

   Jag äter själv fisk men varken råd eller lust att äta fet fisk 3 ggr i veckan m tanke på utfiskningen. O ja, jag vet, sill är billigt, men det vill varken jag eller barnen äta så ofta  ;)

   Själv undrar jag om nån här har koll på alger? Det är ju från algerna fiskarna får i sig omegat. Finns förresten algkapslar om man vill äta tillskott. Vilka alger innehåller mest? Hittar bara uppgifter om blågröna, typ spirulina när jag googlar, o de är rätt omtvistade om de är supernyttiga eller giftiga.. Vill jag inte stoppa i barnen. 
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: christinag skrivet 16 jun-11 kl 01:40
Ja valnötsolja är gott, det har jag provat också. Men det kan vara litet mycket smak, när man lagar mat. Bäst är den kanske i sallader?

När det gäller algerna så tror jag att det är just dom sorterna som testats mest. Arame och Misuni (eller hur det nu stavas) som brukar nämnas i de här sammanhangen kanske inte är testade pga fetterna utan mera för jod och mineraler. Kanske finns det mera sådana tester gjorda på tång istället? Kelp och sånt menar jag. Dock tror jag att koncentrationen är högre i organismerna som lever av dem, fytoplankton osv.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Vurre skrivet 16 jun-11 kl 16:24
Det är inte utan att jag får intrycket av att det finns människor som tror att linolja är nyttigt! Ja, jösses.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: christinag skrivet 17 jun-11 kl 02:18
Det är inte utan att jag får intrycket av att det finns människor som tror att linolja är nyttigt! Ja, jösses.

Menar du att det är skadligt? Linfröolja är definitivt tjänligt som människoföda. Fördelarna överväger gentemot nackdelarna, det har ju den praktiska tillämpningen visat. Förutom att den härsknar fortare än andra oljor, vilket beror på den relativt höga halten omättade fettsyror.

Här kommer litet info jag samlat om möjliga hälsorisker hos oljan respektive fröna:

Fröna, men knappast den pressade oljan, innehåller ligniner som innehåller växt-östrogener. Det är hormonliknande ämnen som skulle kunna påverka människokroppen även i små koncentrationer. Dock har negativa effekter utav detta helt enkelt aldrig blivit konstaterade. Detsamma kan sägas gälla cyaniderna vid normal användning av oljan. Själva oljan tros i praktiken inte innehålla några nämnvärda mängder, eftersom det blir kvar i pressresterna. Kroppen klarar dessutom en viss mängd cyanid, det är ständig och regelbunden överkonsumtion som kan ge skador. Hur ofta hör du talas om att cashewnötter eller rökning av cigaretter ger problem pga sitt cyanidinnehåll? Det förekommer där med.

2 matskedar linfröolja per dygn är kanske maxdosen under längre tid för en normalviktig person (praktiskt härlett). Det är inte farligt. Dessutom så används i det här sammanhanget ofta den kallpressade gula linfröoljan, som är populär i USA. I dessa frön är förekomsten av cyanider lägre (åtmindstone sägs detta i amerikansk forskning).

Under en viss tid (tills två flaskor var slut) använde jag själv linfröolja i matlagningen och som dressingbas i tid och otid. Jag upplevde inga som helst besvär, men vi är ju alla olika så det kanske inte säger så mycket.

Linfrön och linfröolja är alltså inte riktigt samma sak. Den vanligaste biverkningen om man överkonsumerat linfröolja i praktiken är diarré och ont i magen. Det finns ingen officiellt etablerad högsta rekommenderad dos för linfröolja. Det finns troligen inte heller några vetenskapliga bevis för många av de förmodade positiva effekterna av linfrön eller oljan, dock finns här många praktiska erfarenheter. För fröna men inte oljan, finns väldokumenterat positiva effekter som laxativ. För fröna, hela eller krossade, finns inte heller någon rekommenderas maxdos, dock varnar Livsmedelsverket för konsumtionen av krossade frön. Någonstans mellan 2 och 5 matskedar ligger den dos som fortfarande är ok (dessa har använts i kliniska studier och i förekommande fall gett endast tarmproblem). Dosen (hela eller krossade) om du samtidigt äter någon medicin är dock 0 (noll), eftersom gelämnena suger upp tarminnehållet och eventuellt tom eliminerar den medicinska effekten.

Om man vill undvika cyanider så kan man upphetta oljan eller fröna. Men då försvinner ju dom andra positiva effekterna. Ett utmärkt alternativ är psylliumfrön om man är ute efter tarmstimulans (doseras försiktigt, det "tar" starkare per samma mängd).

OBS att råa frön (som krossas eller tuggas sönder) av den mörkskaliga typen anses innehålla mera cyanider och faktiskt har påvisats ge allvarliga skador i några kliniska fall. En av dessa personer hade ätit flera teskedar krossade linfrön upprepade gånger dagligen under längre tid. Följden blev leverskador. En annan person som åt 10 matskedar linfrön dagligen fick nevrologiska skador. Undvik därför stor och långvarig konsumtion av krossade linfrön (av den mörka sorten). Likaså skall du undvika linfrön helt om du har känsliga tarmar (kolon irritabile). Vissa cancertyper och diabetes kan förvärras också. Med anledning av detta avråder livsmedelsverket från konsumtion av krossade linfrön.

Livsmedelsverket avråder från intag av krossat eller malt linfrö som livsmedel, men skriver också: "Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. "
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/ (http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/)

När det gäller oljan så TROR de inte att det finns några cyanider kvar. Detta fanns mera info om tidigare på Livsmedelsverkets sida, men det har tagits bort vid senaste genomgången dec 2010:
"Övrigt
Livsmedelsverket har f n inga uppgifter angående halter av cyanid i linfröolja, men troligen blir en del kvar i presskakorna. Enligt producentansvarslagen är det tillverkarens ansvar att inte saluföra produkter som kan medföra hälsorisker för konsumenterna."

Tillägg:
En substans som kallas linatin och som finns i fröna, har trots förmodad B6-antagonism inte visat sig hämma B6 hos människor, men däremot i kliniska studier på fåglar. Det bör kanske varnas för allergirisken: allergier har påvisats hos folk som jobbat med linplantor, men det är ytterst ovanligt idag.

Slutsatsen blir att den som gillar fröna eller oljan gott kan fortsätta bruka detta i måttliga mängder. Undvik krossade frön, i varje fall de bruna.
Titel: SV: Hur ska linfröolja smaka?
Skrivet av: Vurre skrivet 17 jun-11 kl 13:20
Ja, det är ju bra linfröolja inte är giftigt vid begränsat intag av små mängder. Jag har ändå svårt att tro att det skulle vara nyttigt. Vill man ha i sig omega tre är det de långkedjiga fettsyrorna man är ute efter, inte de korta kedjorna som finns i linfröolja. Visst, kroppen kan omvandla en begränsad del till långa kedjor men jag ställer mig ändå tveksam till nyttan. Bättre att äta sina fiskkapslar, om man tror sig ha brist på omega 3.