Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 08 jan-09 kl 09:03
-
Har ju börjat mjölka min get ;D
Får ca 1 1/2 - 2 dl per gång nu och har sparat mjölken i frysen.
Igår tinade jag alltihop och gjorde början på en färskost. Men i Åter-tidningen står att man ska ha 1-2 % mesofil i mjölken, men en del skriver här på forumet om ca 1-2 dl per liter mjölk (10-20%). Vilket är rätt? Eller kan man göra olika, eller blir det olika typer av ostar?
Undrar sedan vad man gör med vasslen som blir över?
Kan man syra getmjölk som vanlig komjölk till fil? Gör man yoghurt på samma sätt som fil?
-
Procenten är olika recept bara. Prova båda och välj den du tycker bäst om vetja :)
Vasslen är god att baka på.
Du kan göra fil på getmjölk som vanligt. Den blir lite tunnare i konsistensen. Men är jättegod. Fil gör du vid 21 grader och yogurt vid 40 grader. Vissa ställer den på ett element, bakom kylen där det är varmt, häller upp i en mattermos....sätten är olika.
-
Ok, min ost blev lite keso-konsisten på.. men jag tror jag dränerade den för lite, den ska väl egentligen stå 1 dygn enl receptet i Åter. Men den smakade mest syrligt inte alls get...
Fil är det att tillsätta filkultur och låta stå i 21 grader och när man gör yoghurt tillsätter man youghurtkultur och har i 40 grader? Hur länge?
-
Hej!
Jag mjölkar 1-1,2 l per dag när killingarna är större. Av ca tre liter mjölk gör jag en hårdost. Köp löpe på ICA och värm mjölken, tillsätt två-tre teskedar löpe, lite salt och enskvätt yoghurt. Vänta ca 40 minuter, ta upp ostmassan lägg i en ostform (går bra med en plastbunke med många hål i). Lägg på en tyngd, vänd varje dag, ta bort handduken när en ostyta bildats. Vänd (mogna) i tre veckor, svalt, och badda med whisky eller rom etc så att den inte möglar. Mums!
Vasslen kan man baka på eller koka ner till messmör. Lyx!
Lycka till!
Mia
-
Hej!
Jag mjölkar 1-1,2 l per dag när killingarna är större. Av ca tre liter mjölk gör jag en hårdost. Köp löpe på ICA och värm mjölken, tillsätt två-tre teskedar löpe, lite salt och enskvätt yoghurt. Vänta ca 40 minuter, ta upp ostmassan lägg i en ostform (går bra med en plastbunke med många hål i). Lägg på en tyngd, vänd varje dag, ta bort handduken när en ostyta bildats. Vänd (mogna) i tre veckor, svalt, och badda med whisky eller rom etc så att den inte möglar. Mums!
Vasslen kan man baka på eller koka ner till messmör. Lyx!
Lycka till!
Mia
Jag som trodde hårdost var svårt.. men det receptet lät ju jättelätt. Men kan man bland get och komjölk med gott resultat? Har lyckats få tag i handmjölkad komjölk.
Hur gör man messmör? Låter spännande.
-
Du kan blanda ko och getmjölk. Det finns t.ex en god fransk ost som heter Le Marriage, som till och med är gjord på get, ko OCH fårmjölk. Inte för att jag vet hur fransoserna ser på äktenskapet, men nog liknar det mer ett triangeldrama!? ;)
-
Den här tråden ska jag hålla koll på! Visserligen har jag inte riktigt tid att mjölka mina getter, men nog är jag sugen!
-
Det tar längre tid att åka till affären för att köpa mjölk ::)
-
Det tar längre tid att åka till affären för att köpa mjölk ::)
Ja, när du säger det på det viset, sant! Eh, fast 6 liter i veckan, som vi gör av med, det kan nog inte mina 2 getter förse mig med, så jag får nog handla lite i alla fall. Jag har aldrig ens smakat färsk getmjölk! Kanske skulle mjölka lite en gång bara för att få prova, och komma över första tveksamheten. Måste man skilja mor och killingar delar av dygnet för att kunna få ut nåt? Det känns lite småtaskigt.. :-[ Hur gamla ska de vara innan man gör det? Vi väntar killingar när som helst.
-
Jippi, min get mjölkade 3 dl igår! Det går åt rätt håll iaf.
-
Vad har du för getter Tuve? Min sämsta ger 9 dl varje dag. Det är drygt 6 liter i veckan det. Mina två bästa ger 3 & 3,7 liter om dagen som mest. Hur gamla är dom som killar in i år Tuve? Getmjölk smakar mjölk. Annars har man slarvat.
Jag skiljer på dom om natten. Dom lär sig att ta sig en nattslurk innan och så har dom hö och havre inne hos sig. Allt är lugnt och efter mjölkningen på morgonen så får alla vara ihop hela dagen. Jag börjar med det när dom är två veckor. Då ska dom utveckla våmen och den ökade andelen fasta födan dom får i sig befrämjar det. Stor våm = bättre mjölkget som vuxen.
-
Vad har du för getter Tuve? Min sämsta ger 9 dl varje dag. Det är drygt 6 liter i veckan det. Mina två bästa ger 3 & 3,7 liter om dagen som mest. Hur gamla är dom som killar in i år Tuve? Getmjölk smakar mjölk. Annars har man slarvat.
Jag skiljer på dom om natten. Dom lär sig att ta sig en nattslurk innan och så har dom hö och havre inne hos sig. Allt är lugnt och efter mjölkningen på morgonen så får alla vara ihop hela dagen. Jag börjar med det när dom är två veckor. Då ska dom utveckla våmen och den ökade andelen fasta födan dom får i sig befrämjar det. Stor våm = bättre mjölkget som vuxen.
Ja, getmjölk smakar mjölk - helt klart! Iaf min mjölk... innebär det att jag inte slarvat ;D Gruff? Smakade hos en kompis och den tyckte jag smakade jättemycket get. Men det kanske har med ras och hur länge man lagrat mjölken.
Jag skiljer dem åt på dagen... hoppas att det inte är fel :-\... men för mig är det lättare att mjölka på kvällen än på morgonen. Nu jobbar jag hemma, men när jag börjar jobba igen är det helt omöjligt för mig att mjölka på morgonen. Då är det lättare att bara dela på dem och mjölka innan kvällsfodringen.
Gruff, innebär det att man själv kan utveckla sina killingar till bra mjölkgetter? Dvs stor våm = bra mjölkget. Sedan vet jag att på kor så mjölkar kor bättre som inte gått som dikalv som barn...
-
Jag har Göingar, genbank. Mina damer är födda 02 och 04. Deras förra ägare mjölkade dem, men jag har hittills inte kommit mig för. Jag har ingen aning hur mycket de ger. Hade mest sett så låga siffror på forum...
-
Låt oss säga så här. Att komjölk är mer förlåtande för bakterier i mjölken. Getmjölken utvecklar getsmak fortare vid slarv än vad komjölk utvecklar kosmak :-) Men man kan ju diska en repig hink tills man blir halvt fördärvad och ändå få smak p.g.a reporna. Eller så har man ordning på det rostfria och går in i huset och håller upp drickmjölk i en plastkanna så det smakar innan dagen efter. Kollar man steg för steg, när smaken kommer. Så hittar man ofta boven. Så är det det där med första sköljningen. Aldrig kallt eller hett vatten först. Det kalla gör så att fettet stelnar på ytan. Och det heta gör att proteinet koagulerar och blir "mjölkfilm"
Jag tycker du mjölkar när du vill. Getter är fina på att finna sig tillrätta i en rutin.
Nej, jag var nog lite oklar där om våmen. Man kan hjälpa getkillingen att bli så bra den kan utifrån sina förutsättningar genom att försäkra sig om en bra upptagning genom våmen. Killingar har ingen våm från början, utan utvecklar den senare. Om den går på tutten på heltid så är den inte lika motiverad till fast föda. Och tränar inte våmen lika mkt. som om man skiljer dom om natten. Perestaltiken och blodflödet utvecklas bättre, likaså volymen. Åh, engelsmännen förklarar det där bättre än jag. Goat Husbandry - David Mackenzie. jag skulle tro, att det är det samma med korna du berättar om. Att magen får jobba mer tidigare.
Tuve, killingar får ju i sig runt 1-1,5 liter om dagen. Så börjar du att sära på dom om natten sen så att mjölken hinner samlas mer, så ska du se att mjölken räcker både till familjen och killingarna. Ni tar det som har producerats under natten och kilingarna får allt som produceras under dagen. Men bli inte förskräckt ifall det blir lite i början. Geten måste vänja sig vid själva mjölkningen, mjölkaren och det tar lite tid för vävnaden att sträcka ut sig också. Killingarna går ju och tuttar och tömmer hela tiden så att juvret är mindre i början. Men efter någon vecka så kommer dom igång.
-
Ah, det där var verkligt bra information, tack, Gruff! Jag hade ju kunnat klanta mig vid första mjölkningen, och sen tycka att den inte var god, och aldrig mjölka mer!
Så om jag ska försöka sammanfatta råden, och lägga till egna undringar:
-börja när killingarna är ca 2 veckor
-sära get och killingar ett halvt dygn eller så innan du mjölkar
-tvätta juvret, hur?
-använd rostfritt
-skölj i mellanvarmt vatten, (diskmedel eller ej?)
-förvara i kyl hur länge?
-hur fryser/tinar man mjölk man ska spara till ost?
Några mer självklarheter, som en nybörjare kanske missar? Själva mjölkningsrörelsen vet jag hur man gör, saknar bara övning och kanske lite muskler ;)
Återstår att hitta på hur jag ska sära dem, har bara en getbox. Kanske ställa damen bredvid boxen, i koppel. Blir det inte ett fasligt klagande? Behöver jag binda de andra vuxna där inne, när mamman inte är där att skydda sina barn mot horn i sidan? För min del skulle jag nog mjölka på kvällen, enda gången jag kan lämna mina barn till nån annan. Jag gissar att rutin är viktigt för getterna, och jag bör inte mjölka kväll ibland, och morgon ibland? Kan det vara ok att bara mjölka på helgerna, t.ex? Jag inser att det inte blir mycket om jag gör så.
-
Nu ska vi se :)
Man kan tvätta juver med ren (kokt?) trasa, ljummet vatten med en droppe Yes. Finns också våtservetter eller juvertvätt att köpa om man vill det.
Rostfrit, glas eller i sista hand emalj. Men tillbringaran vi har i köket är plast. Den ska ju inte förvaras så länge.
Inget medel i första sköljen. Så diska som vanligt och skölj noga med rent, gärna hett vatten.
Nu hinner det knappt stå så länge hos oss. Men 5-7 dagar har gått bra i kylen.
Nu är jag så lyckligt lottat att jag har en frysbox. Så jag ställde ner hela ystkastrullen i frysen och tog upp den när den blev full. Vedspisen brann ändå, så den fick tina på ett hörn där.
Skulle det funka med en grind diagonalt i ett hörn, tror du?
-
Jag har en stor hundbur ( i nät) som getkillingen får vara i. Den står i boxen så de ser varandra hela tiden, killingen har fått sällskap av en liten kanin ;)
-
Jag har en stor hundbur ( i nät) som getkillingen får vara i. Den står i boxen så de ser varandra hela tiden, killingen har fått sällskap av en liten kanin ;)
Hihi, så gulligt.
-
Antar att yes inte är det enda diskmedel man kan ha?
Och hur är det med rutin och frekvens på mjölkningen?
Hur mycket gottis ska geten ha under mjölkningen? Nåt tips för hur man får det att vara länge, så hon håller sig stilla?
-
Tänk på att diskmedel är avfettande...... såpa är nog ett bättre val.
Vilket foder du ska ge beror ju på om du ska ge kraftfoder eller inte. ..
-
Jag använder gul såpa blandat i vatten i en spray flaska, sprayar och torkar med ren trasa. spenarna blir rena och mjuka, inga sprickor eller sår sedan jag började tvätta med gul rapps såpa.
-
Jag är helt såld på getmjölk, själva mjölkningen/getgosningen och allt man kan använda mjölken till! Kan verkligen rekommendera alla som har möjlighet och som har getter att ta tillvara på mjölken!
Getmjölk, getfil, getyogurt, getost... Våra tre barn har verkligen längtat efter getmjölken nu under sinperioden. (Tack och lov hade vi frusit ner ganska mycket så det blev inte så mycket "vanlig" mjölk trots allt.) Och förutom mjölken har jag faktiskt längtat efter själva mjölkning, den värdefulla lilla stunden med lugn och ro, en getpäls att borra in näsan i och ljudet av mjölken som strilar ner i mjölkhinken. Det är harmoni och meditation allt i ett. På två getter (1 åriga svensk lantras) fick vi i höstas ca 3,5 l per dag och på det slapp vi åka till affären särskilt ofta. (Betydligt mysigare att gosa get än att trängas med andra i affären plus tiden för resan dit och hem. Mycket av annan mat går faktiskt att bunkra ganska väl.)
Vi har 3 barn (Snart 3, 4 och 7 år gamla) och för mig har mjölkningen blivit min alldeles egna lilla stund för mig själv eller tillsammans med något av barnen som smugit med ut i stallet. (Det blir alltid en speciell sorts samtal och lugn när vi är där ute tillsammans och en "paus" i allt annat vanligt småbarnsfamiljsvardagsbestyr.)
Men håll ut i början och ge inte upp - trots steppande getter, utskvimpad mjölk, smutsiga klövar i mjölkhinken, träningsvärkande fingrar, händer och överarmar. En vecka och det går skapligt efter två veckor är man proffs :P och slipper allt det där som var så jobbigt i början... och då är det bara att njuta.
Lycka till önskar en sann mjölkningsförespråkare med familj
-
Jag blir så inspererad av den här tråden att jag sitter och funderar på att skaffa mig get/getter!
Är det svårt att få tag på get som redan blivigt handmjölkad? Känns som om man kanske skulle försöka sig på det när man är nybörjare!
Finns det någon som har getter lösa på gården? Är de smitningsbenägna`?
-
Hönsmaja! läs på gettrådarna under "djur". Där finns så gott som all information om getter. Bli inte avskräckt när det gäller stängsel och rymmargetter. Det goda uppväger det onda flera gånger om!
-
Yes är det mest skonsamma medlet för händer och juver som jag har provat. Jag talar bara om en droppe.
-
Åh, Nying, vilken idyll du beskriver! Nu kan jag ju bara inte låta bli!
Tidigare ägaren sa att Malou, som fyller 7 år i år, släpper mjölken väldigt lätt. Det är hon som jag väntar ska killa först också. Hon är visserligen lite reserverad (vilket jag kan ha förståelse för: jag är femte ägaren hon har i sitt liv! :o Nu ska jag göra allt jag kan för att hon ska få leva lugnt här resten av livet.) Men mjölkningen vore ju ett sätt att komma henne närmre.
Jag frågar igen - måste man mjölka var dag, när man sätter igång med det? Jag är föräldraledig, så jag är hemma, men vill inte nybörjarmjölka med två småbarn som stör. Och ibland är nån sjuk, och sånt som gör att man kanske inte kan var dag. Är det helt otänkbart att mjölka olika tider på vardag/helger?
-
Och några frågor till:
Behöver man oroa sig för att dricka, och ge barn, opastöriserad getmjölk?
Det där med repiga kärl, förresten - mitt rostfria 2-litersmått, som jag tänkte prova med, det har ju en massa mätstreck inuti - kan de vara bakteriesamlare?
(Hoppas, Bondelinda, att det är ok att jag ställer så mycket frågor i din tråd!)
-
Är det helt otänkbart att mjölka olika tider på vardag/helger?
Ja det är det. Man mjölkar varje dag, samma tid. Eller tider, om du väljer att mjölka två gånger om dagen. Men alltid samma. Inte hit och dit eller byta rutin mitt i en mjölkperiod. Men är du ensam vuxen i hushållet? Kan inte någon annan passa ungar dom 5 minutrarna du mjölkar geten?
Oron över opastuericerad mjölk har diskuterats ett antal ggr. här. Och jag resonerar så här, då vi nästan bara dricker den färskaste mjölken och lagar mat på den som är äldre, så nej. Vi är inte oroliga. Personligen så är jag mer orolig över hälsoaspekterna med död köpemjölk.
Småbyttor av olika slag kokar jag lite då och då i en gryta.
-
Tar det verkligen inte mer än 5 minuter? Jag tänker att bara få upp damen på mjölkbordet och binda, och komma till rätta skulle ta mer än så! Men kanske bara tills vi vänjer oss. Jag tänker på klövverkningen, som tar en del tid, och då har jag haft medhjälpare som kramat och mutat geten medan jag verkar. Det sker ju inte så ofta att det blir invand rutin, som mjölkningen.
Nåja, jag ska ge det åtminstone 14 dar, som Nying skriver, och se om vi känner oss som proffs då! Jo, jag kan lämna barnen till pappan en stund, men det är alltid så oändligt mycket vi sparar och som ska hinnas med när båda är hemma! Och den lille babyn som inte gillar att matkällan är utom synhåll, i synnerhet inte på kvällarna!
Men, ok, om man bestämmer att kl 18 är mjölkdags, varje dag, men inser att man bara inte kan en viss dag - sjuk, bortbjuden, eller så, kan man låta killingen sköta det den dan i så fall?
-
Ju mer regelbundenhet som möjligt dess bättre men någon/några timmar hit eller dit verkar inte ha spelat så stor roll för våra om det har behövts i särskilda fall, men sådär till vardags så är det skönt med fasta rutiner både för oss och getterna. Mjölkningen har blivit en del av kvällsrutinerna som hela familjen har vant sig vid.
Bara helgmjölkning tror jag däremot inte är någon bra idé!
Min tanke var att mjölka en gång per dag, men började med morgon och kväll för att snabbare lära mig och få rutin. Jag kom mig dock inte för att bara gå ner till en gång per dag förrän jag var "tvungen" för att förbereda inför sinperioden. Dels pga av att jag trivdes med mina små stunder och dels pga att vi fick mer mjölk på det sättet... :-[
Att lära sig mjölka med småbarn omkring sig som pockar på uppmärksamheten är svårt. Du kommer att slita ditt hår ändå ;) Men när både du och geten har fått in tekniken och känner er trygga så börja med att låta ett barn i taget få vara med och låt det bli nått högtidligt och speciellt som bara ni gör tillsammans just då. Barn brukar fatta galoppen ganska snabbt om man förbereder dem bra! Berätta en saga eller hitta på en tillsammans, sjung och framför allt - ge barnet någon speciell uppgift, t ex borsta geten innan för att få bort löst smuts och damm, hälla upp säd/kraftfoder eller vad ni nu hittar på. Riktiga viktiga uppgifter som gör barnet delaktigt. Och beröm och uppmuntran!!! - Tänk vad bra att jag har dig till hjälp! -Vad skönt för geten att bli borstad, ser du vad hon tycker om det! - Ser du hur lugn hon blir när du är lugn! Osv, osv... Lyft fram och uppmärksamma de beteenden hos barnet som du vill ha och inte en massa nu får du inten. Tro på och förutsätt att det kommer att gå bra att ha barnen med. Vår inställning påverkar dem mer än man ibland skulle önska... (Våra barn är förövrigt alldeles övertygade om att Amanda och Alice ger godare och mer mjölk om de är med och pratar snällt med dem under tiden... ;))
Att faktiskt leva på mjölken är också en del som jag tror påverkat att våra barn (och make) inte har "bråkat" om att jag skall ut och mjölka. Det är det sättet vi får mjölk på och mjölkar man inte så blir det ingen mjölk. Punkt. - Det här gör vi för vår gemensamma trivsel och för vår "överlevnad" och vi hjälps alla åt på det sätt vi kan. Inte bara för att mamma vill ha lite skojigt tidsfördriv istället för att titta på tv eller vad det nu kan vara.
Vad gäller opastöriserad mjölk så ger vi våra det för att vi tror att det är bra! God hygien givetvis och snabb nerkylning om vi inte sätter fil eller yogurt förståss. Däremot brukar vi ibland pastörisera mjölken när vi har gäster på besök för att inte bli beskyllda för att ha orsakat magsjuka... som de ju faktiskt kan ha fått på annat håll också...
För mig brukar det ta ca 25-30 minuter allt som allt inberäknat påklädning, framplockning av saker, getborstning, mjölkning av två getter, gå in, sila mjölken och diska.
Oj, det här blev visst långt...
Kram
-
Tack för dina berättelser, Nying!
Sila mjölk, varför gör man det, och hur? Hur fin sil? (Jag har flera olika honungssilar, i olika grovlek, nylon och stål.) Ytterligare en grej som behöver kokas ren?
-
(Hoppas, Bondelinda, att det är ok att jag ställer så mycket frågor i din tråd!)
Det är helt ok, jag lär mig massor också! ;D
Kunde inte mjölka idag så killingen gick med geten hela dagen, men när jag som vanligt skulle mata djuren på kvällen hoppade Lill-Märta ur boxen och sprang i full fart mot mjölkbordet och försökte hoppa upp (hon kommer inte upp själv då jag gjorde bordet aningen för högt), så jag fick vackert lyfta upp henne så hon fick äta lite kraftfoder och bli "mjölkad". Så att det skulle ta tid att få upp dem är ju nonsens, min get springer så fort dit att jag knappt hinner med själv ;)
Och min 2-åring älskar att "mjölka getten" :) Hon ska alltid med ut i ladan numer.
-
Ja, upp på mjölkbordet brukar de komma fortare än kvickt, havren och kraftfodret har en enorm dragningskraft!
Silar mjölken gör man för att få bort ev skräp eller pälsstrån som kommit ner i mjölken. Sila mjölken skall man göra så snart som möjligt för att undvika bakterier och smak av getpäls o dyl. Vi använder en vanlig trattformad rostfri hushållssil som vi hade sedan innan. (Ser ut som en stor tesil ungefär.) I den lägger vi silpapper som bla finns att köpa på lantmännen. Ner i kokande vatten någon gång ibland men till vardags diskas den bara av i först ljummet och sedan hett vatten. Inte värre än att diska nått annat.
Kul att det går så bra Bondelinda! Häng i så får du snart ur mer mjölk också! När vänner som inte är så vana vid att handmjölka har provat så har de ofta tyckt att nu har de mjölkat tomt, nu finns det inte mer, men sedan när jag bara skulle känna efter så har det ibland kommit en sju, åtta deciliter till... Ta det inte som att jag inte tror att du fått in snitsen ännu utan mer som en uppmuntran till att du kommer att få mer mjölk! Mjölkmängden styrs av efterfrågan (precis som hos oss människor) så det är ännu ett skäl att ligga i för att få upp produktionen.
Kram
-
Ja, det är svårare att försöka få getter att INTE gå upp på mjölkbordet! ;) Jag verkar klövarna där också. Tar ingen tid alls.
-
Ja, upp på mjölkbordet brukar de komma fortare än kvickt, havren och kraftfodret har en enorm dragningskraft!
Kul att det går så bra Bondelinda! Häng i så får du snart ur mer mjölk också! När vänner som inte är så vana vid att handmjölka har provat så har de ofta tyckt att nu har de mjölkat tomt, nu finns det inte mer, men sedan när jag bara skulle känna efter så har det ibland kommit en sju, åtta deciliter till... Ta det inte som att jag inte tror att du fått in snitsen ännu utan mer som en uppmuntran till att du kommer att få mer mjölk! Mjölkmängden styrs av efterfrågan (precis som hos oss människor) så det är ännu ett skäl att ligga i för att få upp produktionen.
Kram
Jo, urmjölkat är det allt, känns att hela juvret mjuknar och spenarna blir slappa..
Men jag tror jag har fått in snitsen, mjölkar med två händer och det går väldigt fort och lätt nu. De första gångerna fick jag kramp i handen plus att jag bara klarade av att mjölka med en hand.
Jag silar i vanligt kaffefilter, har ju inte så mycket varje gång. Silar direkt när jag kommer in från mjölkningen och ställer sedan i kylen eller fryser in.
-
Känns juvret alldeles slappt och tomt så lär du ha tömt ut bra! Visst känns det skönt när man känner - det här funkar ju!
-
För massor av detaljer kring getmjölkning, hittde jag www.fiascofarm.com
Till exempel det här:
Once I get to the point that the doe feels pretty much out of milk, I do like a kid and "bump her bag". Bag bumping is how the kids tells their mom to let down her milk, She may be holding back on you and so you can gently bump her bag in a manner similar to a kid to naturally tell her to give up some more milk, if she has anymore. Kids can be kind of ruff in their demands for milk. Watch them nursing sometimes and see how they bump at their mother's udder. I never bump as hard as a kid and the doe still lets her milk down for me.
-
Nästan 4 dl i dag ;D...
-
Man kan inte ha en get? Man måste ha en eller flera kompisar? Hur stor box behöver en get?
-
Hönsmaja: Nej, man måste ha i alla fall en getkompis till.
bondelinda: Yeay! Bra jobbat!
-
Vilken bra tråd! Den här ska jag ha som bokmärke så jag hittar den när jag själv kan ha getter!
Vill ju ha dem nu helst, tänk så jag längtar efter en gård!
Vi har hittat getmjölk och massor av olika slags getostar i affären. Sist köpte vi bredbar getost (fasligt dyr var den) som vi hade stora klickar av i en laxpaj med spenat i. Blev gudomligt gott!
Mjölken smakade helt okej, hade en lita annorlunda smak men då är jag van vid den söta laktosfria mjölken. Stort hurra blev det dock då både jag och sambon tålde den! Vi är bägge laktos-känsliga :)
-
Bra och enkel info för oss som är nybörjare på mjölkningen!