Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Appeltorp 12 skrivet 11 nov-08 kl 22:08
-
Eftersom att alla forumdelar med självaktning har en bildtråd, så tänkte jag att kategorin övrig mat inte kan vara sämre ;D
Temat är matpornografi och bilderna är sånna som man själv tar, gärna närgångna bilder på uppfläkta maträtter som du eller din nästa lagar.
Bilder laddar man med fördel upp på Imageshack (http://imageshack.us/) och 300 pixlar brukar vara lagom för att folks internet inte ska spricka.
Jag tänkte gå ut starkt med bilder från dagens arbete i chokladgruvan.
(http://img384.imageshack.us/img384/5414/1ganachejq0.jpg) (http://imageshack.us)
Detta ska bli en Rödvins Tryffel och här har vi ganachen som inte är riktigt klar ännu, det ska bli en emulsion först.
(http://img254.imageshack.us/img254/6278/2skalii1.jpg) (http://imageshack.us)
Skalen står på rad och är redo att fyllas
(http://img254.imageshack.us/img254/3742/3spritsot4.jpg) (http://imageshack.us)
Sen är det bara att fylla en sprits och börja fylla.
Det gäller att ha tungan rätt i mun, för blir det luftfickor i pralinen så försämras hållbarheten.
(http://img145.imageshack.us/img145/9977/4fylldaskalun4.jpg) (http://imageshack.us)
Såhär fina blir de när man fyllt dem
(http://img254.imageshack.us/img254/6356/5tckningvj2.jpg) (http://imageshack.us)
Sen stänger man dem med ett lager otempererad choklad
(http://img254.imageshack.us/img254/4528/6frdigtcktasf8.jpg) (http://imageshack.us)
Då blir de såhär fina ;D
(http://img136.imageshack.us/img136/8224/7tvpltarle8.jpg) (http://imageshack.us)
Man gör ganska många, här är två plåtar färdigstängda som ska in i sticket
(http://img217.imageshack.us/img217/4171/10whiskeyskalrp3.jpg) (http://imageshack.us)
Sen tempererar man chokladen, här är det Valrhonas nya 64% Tainori som ska smältas
(http://img45.imageshack.us/img45/6908/11tempereringfs3.jpg) (http://imageshack.us)
50 grader, precis vad doktorn rekommenderar. ;)
(http://img236.imageshack.us/img236/5129/12temperering2aa7.jpg) (http://imageshack.us)
Sen är det bara till att gå lös på marmorskivan...
(http://img183.imageshack.us/img183/6888/13tempereriing3br6.jpg) (http://imageshack.us)
Ja, man får slicka skeden ;D Vi har en snäll tant tvärs över gatan som brukar komma in och göra det åt oss.
(http://img371.imageshack.us/img371/2406/14marmorskivaru4.jpg) (http://imageshack.us)
Man får inte slicka marmorskivan
(http://img371.imageshack.us/img371/9168/15714whiskeypralinerre3.jpg) (http://imageshack.us)
Sen tar man alla sina praliner och lägger i en hög...
(http://img58.imageshack.us/img58/2388/8handrulladenp7.jpg) (http://imageshack.us)
och rullar dem för hand
(http://img58.imageshack.us/img58/1949/16detrbararoligtfrstaplce3.jpg) (http://imageshack.us)
Det är bara roligt första plåten...
(http://img207.imageshack.us/img207/6185/9frdigatryfflarel4.jpg) (http://imageshack.us)
och såhär fina blir dom när man är klar.
Imorgon ska jag göra sexton kilo fudge ;D
Så ryck tag i mobilkameran och fota kvällens bullbak eller matlagningsprojekt, vi vill se vad du gör och du vet att du innerst inne vill visa!
-
Åh himmel!
jag kommer drömma och dregla hela natten efter de bilderna! ;D
-
Kan inte annat än instämma! Den här tråden kommer att bli farlig...! ;)
-
jösses!! :o vad du är duktig! Dreggel dreggel för oss som älskar choklad :P
-
Fatta vad glad jag är ha den stora turen att bo nästgårds med herr Appeltorp! ;D
-
Herr Appeltorp sätter standarden högt ;)! Vem kan väl leva upp till det där?
-
Här håller min kvällsmat på att gräddas för fullt (eller ja det är ju itne bara jag som ska äta den ;D).
slår ju inte chokladen på låååånga vägar men en nygräddad pizza med trådig ost är itne så dumt det heller!
-
En vacker sommardag när svärmor var här passade jag på att bjuda på vitlöksgratinerade sniglar, dom var utsökta ... efter en låda billigt vitt vin. Jo, dom var goda men första gången man äter dessa små krabater kan det kännas lite olustigt.
Vi hade dem som husdjur i en låda på köksbordet tills dom var "ätmogna". Vi fångade dem lokalt och gödde dem med timjan från kryddlandet.
-
Lite småplock från trädgården som ska in i ugnen (smålökarna och vitlöksklyftorna som ska vara med får bara vara inne sista 20 minutrarna) :
-
En liten lätt kvällsmåltid på glasverandan. Majssoppa med lite örter på, mangoldsallad med rödlök, fetaost och oliver.
-
En liten lätt kvällsmåltid på glasverandan. Majssoppa med lite örter på, mangoldsallad med rödlök, fetaost och oliver.
oh! mums!
-
Kära herr Appeltorp!!
Vart kan man inhandla desssa läckerheter?
-
Finska munkar av Frances :)
-
oh!
-
Yrian ville också vara med i tråden ... brödet på bilden står just nu på ett galler i köket och svalnar lite.
Fullmatat med soltorkade tomater, "bulgarisk lantost" (typ ko-feta), vår egen basilika och svarta torkad turkiska oliver.
-
Yrian ville också vara med i tråden ... brödet på bilden står just nu på ett galler i köket och svalnar lite.
Fullmatat med soltorkade tomater, "bulgarisk lantost" (typ ko-feta), vår egen basilika och svarta torkad turkiska oliver.
Åh, blev helt brödsugen fast vi just ätit hr Appeltorp hemgjorda pizza.
Superfint bröd, Yrian, och så mycket gott du fått plats med i det!
-
Letar efter recept på cholkad. Inte Marabou`s färdigkok, utan jag vill kunna göra den från GRUNDEN!!! Snälla, finns det någon som kan hjälpa till?? ??? :)
-
kvällsmat på Skågedalen...
Rotmos och Fläskkorv :D det är grejer det :D
-
Farlig tråd. ;D
Skulle man kunna få receptet på brödet. Det lät så gått och såg smarrigt ut.
Pizza slurpa.
Chokladen såg delikat ut, fast jag tror inte riktigt att jag skulle klara ut att göra den så man kan vell få beställa ett smakprov eller två av dig via posten.
-
....
Rotmos och Fläskkorv :D det är grejer det :D
Bra att ni kör med Skånsk senap !!!
De' äjr redija grejjor de' !! :)
-
Bra att ni kör med Skånsk senap !!!
De' äjr redija grejjor de' !! :)
Hehe... TIll skinka och vanlig korv kör jag gärna Jonnys Senap från Söderhamn.. men till lite "grövre" saker som fläskkorv och ärtsoppa får det gärna vara nått med lite sting i :D
-
Håller absolut med!
-
Jag är ju inte riktigt en gourmethjälte i stil med min man, men ikväll när han är borta (och håller chokladprovning...) så ville jag lyxa lite för mig själv.
Det blev chokladmjölk på grand cru-kakao, muscovadosocker och lite grädde som kokats med äkta vanilj från Fiji. Man tager vad man haver, och så blir det en dryck som få choklaterior skulle skämmas för att servera. :-[ Helst skulle jag vilja hälla i en ingrediens från starka förrådet också, men maken ska hämtas vid tåget inatt, så det går inte för sig!
(http://img141.imageshack.us/img141/8479/varmchokladuh9.th.jpg) (http://img141.imageshack.us/my.php?image=varmchokladuh9.jpg)
-
Oj, här var det poppis
Frances munkar ser ju helt makalösa ut, vattnas i munnen när man tittar på bilden. ;D
Pralinerna finns att köpa i chokladbutiken i Kivik, jag jobbar på att få upp en webbutik med praliner, men det ligger lite längre fram i tiden.
Vad menar du LillaMor, vill du göra själva chokladen direkt ifrån cacaobönor eller vill du göra praliner osv ?
Imorgon blir det köttbullar, då ska kamerabatteriet vara laddat...
-
Mandelsplitter :)
-
Mmmmm.... Ser inte alls äckligt ut *dregel*
Funderade just på att stick lite, men plötsligt ligger "baka" närmare tillhands! ;D
-
Vilken härlig tråd.
Tar mod till mig och lägger ut dagens middag.
På tallriken ligger quinoa/kikärtsbiffar kryddade med en blomkrydda och vitlök, riven morot och äpple, med lite russin i. Kall sås bestående av turkisk yoghurt och riven pepparrot.
För att svalka tungan efter pepparroten så blev det efterrätt idag, fryst yoghurt med hallon.
Inga E-nummer eller tillsatser och det mesta av ingredienserna var krav-odlade.
-
Äh Prinsen , buuu, för nyttigt ;)
-
Äh Prinsen , buuu, för nyttigt ;)
:-[
Men det var gott.
Midjemåttet är för stort så jag kämpar med att gå ner i vikt. Missade Badpojke 2008 så nu siktar jag på nästa år. :D
-
Va duktig du är då :-[ Jag hakar på..senare.. i vår.. Men nu är det snart jul :D
-
Va duktig du är då :-[ Jag hakar på..senare.. i vår.. Men nu är det snart jul :D
Jag försöker, men det går långsamt neråt. Har en liten viktfixering, sk "arbetskada".
Men bilderna på alla läckerheter i tråden... oj oj oj. Jag får äta med ögonen.
-
Åh, här vill ju jag också visa lite bilder! ;D Jag älskar matporr! ;)
Skulle det vara nyttigt sa ni?
Ärtsoppa med älgkött och egna örter:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830141.jpg)
Dinkelbröd med hemodlad (dock inte av mig =)) grönkål:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830136.jpg)
Hembaks knäcke av dinkel och råg, mestadels fullkorn:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830170.jpg)
-
Jasså, inte det?!? Nehej, då får det var lite onyttigare porr då... ::)
munkar:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830125.jpg)
klenäter:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830128.jpg)
struvor:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830124.jpg)
kardemummaflätor:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830138.jpg)
vit chokladtryffel med apelsin:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830342.jpg)
div. småkakor:
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_24/24830000-24839999/640x480/24830131.jpg)
Hmm, så mkt snask jag bakar... Och så tycker jag att det är konstigt att jag går upp i vikt?! ??? :o ;D Blir ju sugen bara jag tittar på bilderna... kanske skulle baka ngt ikväll? ;D
-
Har kaoao, och kakaosmör... Vill ha ett grundrecept på en choklad man han göra själv, typ enklare chokladkaka. Har letat i böcker men alla använder redan färdiga chokladkakor. Finns säkert fler än jag som vill kunna göra själv, och veta att man det man gör är rent.
-
Hmmm... Ingen bra tråd att titta på för mig. Har också lite för mycket i midjemått :-[
Men det är ju fina bilder ;) Har redan ätit lunch idag så jag påverkas inte just nu, men om jag varit hungrig hade jag kollat frysen och kylskåpet på sekunden! ;D
-
Det är först när man är överviktig man inser att man tycker att det är roligt och viktigt med bra mat :P
herr Skågedalen har en hel pappkasse med kilon till övers men fortsätter ändå att laga mat...
Nej egentligen tror jag inte att det är maten det brister på, det är bristen på motion och förmycket fikabröd som är döden för viktnedgång..
Det har fungerat förut att ta bort kaffebröd och lägga till en promenad och fortfarande äta riktigt god mat :D
Jag ska börja med det... snart.. efter jul eller nått :D
-
Jag kanske också ska börja...sen...
Men sen är alltid sen, så det blir nog aldrig... :-[
-
det är bristen på motion och förmycket fikabröd som är döden för viktnedgång..
Samma här!!!
-
mja.. kanske inte så HÅRDPORRIG matbild men gott och himskans enkelt :D
Makaronipudding med rimmat sidfläsk och ärtor :D
(http://dl.getdropbox.com/u/313911/Bild%2023.jpg)
-
Joo, egentligen är de alldeles för o-onyttiga för att platsa här, men jag lovar att de är goda ändå :)
-
Där där såg goda ut, storlyckansanna! :P
-
Har kaoao, och kakaosmör... Vill ha ett grundrecept på en choklad man han göra själv, typ enklare chokladkaka. Har letat i böcker men alla använder redan färdiga chokladkakor. Finns säkert fler än jag som vill kunna göra själv, och veta att man det man gör är rent.
Om det är en chokladkaka/chokladråvara du är ute efter så skulle jag rekommendera dig att istället leta upp en chokladbutik och köpa en bättre sort. Om du frågar snällt i en choklateria där de själv arbetar med choklad så får du säkert köpa deras råvara. Har du företag kan du beställa Felchlins choklad ifrån ÅSÖ, fast vi pratar 6kg förpackningar då, barnen blir väl alltid glada iofs. ;D
Alla de större producenterna gör choklad utan konstiga tillsatser (alltså inte Marabou då utan Valrhona, Amedei, Felchlin osv.)
Det är normalt att kvalitetschoklad choklad innehåller: Cacaomassa, Cacao fett, socker, soyalecitin och vanilj. Ingenting annat får förekomma i choklad och cacaohalten (cacaomassa + cacaofett) måste vara 35% eller mer.
Jag ska inte säga att det är omöjligt för dig att göra choklad hemma, men det går inte att göra med dina ingredienser.
Cacao är en restprodukt från choklad industrin och används inte till att göra choklad av, oftast kommer den från Afrikanska Forastero plantage och håller väldigt låg kvalitet chokladmässigt.
Vad du kan göra om du verkligen verkligen vill göra egen choklad, det är att köpa en påse cacaobönor, det är av dem man gör choklad.
Väg upp cacaobönor och socker så att bönorna är 65% och sockret är 35%
Rosta bönorna i ugnen eller stekpannan, olika hård rostning kommer att ge mycket olika karaktär.
Om bönorna är oskalade så måste du nu skala dem.
stoppa bönorna i en blender (en såndär hög glas mixer)
kör tills temperaturen på massan når 60C, tillsätt socker och kör vidare tills du kommer upp i 80C (friktionen kommer att höja temperaturen långsamt)
Smaksätt ev. med lite vanilj stång (inte vanilj/vanilin pulver, då kan du lika gärna köpa din choklad på konsum färdig)
Nu häller du upp den smälta chokladmassan i t.ex. en plastmugg eller liknande.
När den har stelnat har du choklad.
Nu har du två alternativ, det ena är att använda den som drickchoklad, då behöver du inte göra något mer, uten bara vispa upp den i varmt vatten och grädde, alt. mjölk. (kombinationen vatten grädde är godare än mjölk)
Det andra är att göra en chokladkaka, då måste du temperera chokladen.
Man tempererar den bland annat för att den ska få en trevlig konsistens och inte bli vit på ytan, stoppa den i mikron och värm till 50 grader ta ut och rör (rör långsamt hela tiden, rör inte ner luft i chokladen) tills den är nere i 28, micra upp till 32. Detta är exakta temperaturangivelser, man kan inte höfta. (kommer du upp i 52 är den förstörd, kommer du över 32 eller under/över 28 får du börja om från början)
När du nu har tempererat den så kommer den att krympa något när den stelnar, det innebär att du kan gjuta den i valfri form och lätt få ut den sedan, otempererad choklad kan du inte gjuta, du får diska ut den ur formen.
Nu har du choklad som håller i pricip hur länge som helst (flera år) och är färdigtempererad. Om du ska dekorera med den eller arbeta med den så tänk på att tempereringen släpper mellan 32 och 34 grader, det går att smälta 65% choklad vid 32 om man har tålamod och är noggrann.
Kontentan av det hela är att du kan absolut göra din egen choklad hemma, det kan vara både roligt och givande för både stora och små, men som mer än ett experiment är det inte så aktuellt.
Ska du faktiskt använda chokladen så är det lättare och förmodligen också godare om du köper en påse chokladråvara från någon av leverantörerna. Då vet du vad den innehåller, att det är hög kvalitet och framförallt att den inte kommer från ett Afrikanskt plantage med barnarbete och slavlöner.
Räkna med att du får ge mellan 150 och 200 kr/kg för en bra 65% chokladråvara.
Jag skulle nog rekommendera att gå ihop med ett par familjer och köpa en låda choklad (http://www.aso.se/option,com_virtuemart/page,shop.product_details/flypage,flypage.tpl/category_id,81/product_id,1689/Itemid,23.html)(3 påsar á 2kg/st, minsta förp.) då vet du att det är jättebra kvalitet. (den mörka chokladen som inte innehåller mjölk håller i många år)
Förlåt för det långa inlägget, jag lova att återkomma med risotto bilder ikväll.
-
Tack! :D Äntligen något att jobba efter! Var får man tag på bönorna någonstans...?
Håller en blender för att gå så lång tid?
-
Åh vilken kul och inspirerande tråd!
Här är mina bidrag, köttgryta med färska örter och mitt hembakta bröd med rågmjöl, dinkel, filmjölk och massor av nötter och torkad ekologisk frukt i!
-
Åh, så mumsigt det ser ut! ;D
-
Ett litet strå till stacken
Egengjord sojamjölk och nybakade bullar med dinkel,linfrö och lite annat.
-
Nu blev jag påmind om att jag inte ätit frukost ännu... det såg gott ut! :)
-
Hallon muffins
-
Hallon muffins
Yum, yum.
Snyggt med det matchande ljuset också :)
-
Soppa och bröd med kirskål som blev dagens luch
(http://proxy1.pixbox.se/arkivet/synligt_28/27200000-27209999/640x480/27202057.jpg)
-
Vingklippt, Vilken underbar måltid du bjuder på! Jag beställer ett bord för två, tack!
Vi har grillat av vårens skörd av paltsternackor, så här blev det! Serverad en ädeloströra till som satt som handen i handsken till. Recept, bilder och odlingstips finns på bloggen för er som vill.
http://mimmismat.wordpress.com/2009/04/25/varens-palsternacka-och-algfile-pa-grillen/
-
Gud vilka underbara rätter alla bjuder på :)
Ska försöka göra till chocklad till valborg. Något tips på vart man kan köpa det i en livsmedels affär? Vore roligt att bjuda mormor på :)
Men gud vad sugen jag blev på palsternackor och soppa nu ;D Har dock inga bilder på min mat, men ska skicka från kameran till datorn imorn :)
Mvh. Erik
-
Jag fattar inte vad det är du vill bjuda mormor på? Choklad?
-
Tror hon vill impa på mormor med egenhändigt tillverkade chokladpraliner ;D
Här kan du köpa vad som behövs:
http://www.crearome.se/ (http://www.crearome.se/)
Korrektion: Här finns kakaosmör och kakaomassa, ekologiskt. Vad som mer behövs vet jag inte.
-
Tror hon vill impa på mormor med egenhändigt tillverkade chokladpraliner ;D
Här kan du köpa vad som behövs:
[url]http://www.crearome.se/[/url] ([url]http://www.crearome.se/[/url])
Korrektion: Här finns kakaosmör och kakaomassa, ekologiskt. Vad som mer behövs vet jag inte.
Helt rätt ;D Tack så mycket för tipset :)
-
Husets soppa... mums! ;D
-
;D ;D
-
Och nu har du räddat min dag :D
Tack för den goda skratten :-*
-
Min senaste söndagsmiddag; ugnsstekta potatisklyftor med rosmarin, karréskiva från linderöd/vildsvin, rödvinssås och broccoli. Till detta en kall öl.
-
Husets soppa... mums! ;D
:o
-
Lammkotletter.
-
Gårdagsbakets surdegs
brödballonger, vad sägs om de luftblåsorna :)?
-
Gårdagsbakets surdegsbrödballonger, vad sägs om de luftblåsorna :)?
Härligt!
-
Kan man äta kirskål?? Jag som försöker få bort det från min trädgård. Nu kan min trädgård knappast kallas sådan, och kirskålen "äter upp" alla andra växter så den ska bort.. 3
Hur gör man... är det nya skotten som äts eller...
trodde jag hade en porrigbild på en holländsk maträtt men tyvärr hittar jag den inte.... den får jag väl lägga ut en annan gång!
-
Kycklinggryta till Lunch.!
-
Detta mötte mig när jag kom hem från jobbet idag. Plocksallat, ruccola, mangold och spenat från landet med makens första försök till getfeta, som är fullkomligt superb. Här kan man snacka om vardagslyx!!! ;D
(http://farm3.static.flickr.com/2568/3682615936_f24bf75109_m.jpg)
-
Kycklinggryta till Lunch.!
Det där såg riktigt gott ut! :P
-
Detta mötte mig när jag kom hem från jobbet idag. Plocksallat, ruccola, mangold och spenat från landet med makens första försök till getfeta, som är fullkomligt superb. Här kan man snacka om vardagslyx!!! ;D
Kan intyga att getfetan var fullkomligt smaskig, vi fick liknande sallad igår hemma hos Appeltorparna. *slurp*