Alternativ.nu

Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: helgo skrivet 29 okt-08 kl 20:50

Titel: Äta Bagge?
Skrivet av: helgo skrivet 29 okt-08 kl 20:50
Nu är jag helt förvirrad ???
Har fått olika bud om att man inte äter baggelamm eller ett års bagge.
Jag hade tänkt slakta en bagge född i våras och en bagge född förra våren.
Men fick höra att det inte är lämlpigt eftersom det är brunst tid och att köttet blir oätligt.
Men är det inte nu denna tiden som man slaktar?
Har ni några åsikter eller erfarenheter?
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Oskarsgården skrivet 29 okt-08 kl 21:34
Har inte slaktat vuxen bagge i betäckningstider.. men slaktade en i mars som var tre år..
Mycket bra och gott kött även om han var lite fet  :-[

Men bagglammen runt halvåret är redan slaktade här.. jag hade dock haft mina stått med bara andra bagglamm några veckor innan slakt men jag vet inte om det är nödvändigt..

Men det blir ju naturligt så att man skiljer av dem för att de inte ska betäcka och de vuxna baggarna är i sina betäckningsgrupper redan..
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Grimla skrivet 30 okt-08 kl 10:26
Tidigare trådar om att äta baggar:

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=30949.0 (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=30949.0)

http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28979.0 (http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=28979.0)
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: helgo skrivet 30 okt-08 kl 15:35
Tack för länkarna och tipsen.

Min undran gäller just bagge i brunsttid.
Att just bruntiga baggar skulle vara oätligt eller ge dålig smak åt köttet.
Har ni någon erfarenhet av detta? :-\
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: hustran skrivet 30 okt-08 kl 16:19
Jag har aldrig riktigt förstått det här med "brunstiga" baggar. Det är väl tackorna som är brunstiga? Tackor kan ju bli brunstiga hela året om det vill sig "illa". De har kastat, fått döda lamm etc. Då skulle man aldrig kunna äta baggar. Baggen bryr sig nog inte om att det är vår, sommar eller höst. Det är nog skillnad från hjortar tex. som är mer årstidsbundna. Har jag helt fel?   ???
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Charlotte skrivet 30 okt-08 kl 17:06
 Jag har ätit bagge som är slaktad på hösten (som antagligen är vad man kallar "brunsttid" ? OM det nu vore så att alla får vore årstidsbundna) och det var inget fel på köttet.
Och vore det så att bagglamm som är slaktade på hösten inte gick att äta, då skulle man ju i princip aldrig äta bagglamm...
 Men jag har hört precis samma sak som Helgo av en kvinna som hade fått lära sig det av någon som hjälpte henne att slakta, alla bagglammen kasserades.... Ganska märkligt ???
                      Mvh
                   Charlotte
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: helgo skrivet 30 okt-08 kl 19:06
 :)Precis som jag ville höra och som mitt sunda furnuft sagt mig!
Om så var fallet skulle ju det gälla alla djur; Rådjur, älgar mm. men det är just Baggar som det går rykten om:)
Ryktet kom förövrigt från en jägare...
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Monica H skrivet 01 nov-08 kl 21:41
Har precis "provat" det du undrar över. Slaktade ett bagglamm och ett tacklamm nu i oktober (6 mån. gamla) som har gått i tackgruppen ända tills nu, har sett att tackorna har brunstat och att baggen i alla fall har försökt betäcka (vet ju inte än om han lyckades). Men i alla fall, jag och min familj kunde inte skänna någon smakskillnad, så detta är nog en "skröna". Kanske äldre baggar har annorlunda smak.
                                                                                                                                          m.v.h. Elsaaa
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: javill skrivet 01 nov-08 kl 22:39
Ifjol i slutet av oktober slaktade vi 3 baggar två som var ett och ett halvt och en som var tre. Det var gotlandsbaggar. De hade börjat lukta bagge och treåringen hade börjat rymma från hagen för att ta sig till tackorna. Ett och ett halvtåringarna smakade utmärkt men, treåringen smakade lite kofta. De sämre delarna smakade sämst. Stekar och sadel putsade jag ordentligt innan de tillagades och de var då helt ok.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: ulfg skrivet 08 dec-08 kl 13:18
Den här tråden var väldigt märklig efter en genomläsning av först frågan, sen svaren. Det är bagglammen man framförallt slaktar eftersom de är störst och ger finast slaktkroppar. Skulle man inte slakta bagglamm försvinner grunden och motivet till lammproduktion. Fårkött från bägge kön är ett mörkt, magert och mycket smakligt kött från får som är upp till 4 år gamla, övriga åsikter utgör svenskt skrock och mytbildning. Fråga en grek eller en fransman. Själv tycker jag att gris smakar "fläskigt"  :D
Baggar är brunstiga hela året runt, precis som människor oavsett kön. Om han bara fick skulle han betäcka tackor från januari till december. Det är grisgaltar som brunstar som kan ha en bismak i köttet. Inte fårbaggar.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: javill skrivet 08 dec-08 kl 14:44
Den här tråden var väldigt märklig efter en genomläsning av först frågan, sen svaren. Det är bagglammen man framförallt slaktar eftersom de är störst och ger finast slaktkroppar. Skulle man inte slakta bagglamm försvinner grunden och motivet till lammproduktion. Fårkött från bägge kön är ett mörkt, magert och mycket smakligt kött från får som är upp till 4 år gamla, övriga åsikter utgör svenskt skrock och mytbildning. Fråga en grek eller en fransman. Själv tycker jag att gris smakar "fläskigt"  :D
Baggar är brunstiga hela året runt, precis som människor oavsett kön. Om han bara fick skulle han betäcka tackor från januari till december. Det är grisgaltar som brunstar som kan ha en bismak i köttet. Inte fårbaggar.

Det är väl tackorna som brunstar och inte baggarna? Det köttet jag hade efter treårsbaggen som nämnts ovan hade helt klart baggsmak eller koftsmak eller vad man nu vill kalla det. Den baggen slaktades precis i samband med att tackorna började brunsta (gotlandsfår) och baggen luktade mycket bagge. Något han inte gjorde när tackorna inte brunstade. Så vitt jag vet brunstar inte heller galtar men, deras kött kan få galtsmak när de blir könsmogna om de blir stressade i samband med slakt eller har brunstiga suggor i närheten. Allt galtkött får inte galtsmak.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: renee d skrivet 08 dec-08 kl 18:48
Jeg slagter mange baggelamme fra 6 måneder til 20 måneder hele året och inte problem med smak. ( jeg har også nyfødt lamme idag)
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: mobben skrivet 08 dec-08 kl 21:04
Det är bara att slakta o äta,inga problem.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Fåraherden skrivet 09 dec-08 kl 11:59
Inget fel på köttet alls, tvärt om. En ungbagge kan dock springa runt och jaga brudar så att han blir lite mager om ungbaggarna går med tackor eller tacklamm.
Precis som någon annan sa kan en lite äldre bagge få välidgt mycket fett. Får man bara bprt det är det ett utmärkt kött, tycker jag.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Celsius skrivet 10 dec-08 kl 02:40
Detta med att baggar "brunstar" menar man väl inte att baggen brunstar utan att baggens hormoner bröjar spruta när han känner lukten av brunstiga tackor?? Och det är väl pga "hormonruset" som man är rädd för förändrad smak?
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Fåraherden skrivet 10 dec-08 kl 16:07
Detta med att baggar "brunstar" menar man väl inte att baggen brunstar utan att baggens hormoner bröjar spruta när han känner lukten av brunstiga tackor?? Och det är väl pga "hormonruset" som man är rädd för förändrad smak?

Antar det. Jag har aldrig känt något. Grisar sägs ha större problem med det.
Om både baggar och unga tackor ska gå på slakt brukar jag låta dem gå tillsammans mot slutet, helt enkelt för att det är praktiskt att inte ha utfodring i för många fållor framåt höstkanten. De brukar smaka utmärkt
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Celsius skrivet 10 dec-08 kl 21:43
Antar det. Jag har aldrig känt något. Grisar sägs ha större problem med det.
Om både baggar och unga tackor ska gå på slakt brukar jag låta dem gå tillsammans mot slutet, helt enkelt för att det är praktiskt att inte ha utfodring i för många fållor framåt höstkanten. De brukar smaka utmärkt
Det är inte så då att det är detta med hormonerna som gör smaken, men att när baggen är ung (upp till kanske 3-4 år) har han inte varit med om så många beteckningar och därför kanske inte heller så mkt hormoner att det har hunnit bli så mkt att det sätter smak på köttet??
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Charlotte skrivet 10 dec-08 kl 22:18
 Min teori är att äldre djur kan lägga på sig fett (både tackor och baggar) det är fettet som kan "smaka kofta". Jag har ätit 4 årig bagge som var slaktad på hösten utan problem. Visst smakade det "mer" än vad lamm gör men definitivt inte illa.
                                        Mvh
                                      Charlotte
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: renee d skrivet 10 dec-08 kl 22:53
din teori holder jeg også. Renee
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Celsius skrivet 11 dec-08 kl 00:31
Min teori är att äldre djur kan lägga på sig fett (både tackor och baggar) det är fettet som kan "smaka kofta". Jag har ätit 4 årig bagge som var slaktad på hösten utan problem. Visst smakade det "mer" än vad lamm gör men definitivt inte illa.
                                        Mvh
                                      Charlotte

Ja det kan jag hålla med om!!!

Tror absolut att det är som du säger, att det är när djuret blir gammal och därav fet som det blir dålig smak. Har ätit fårfärs av kött som inte var putsat ordentligt, och det smakade kofta.. Görtråkigt att äta, men man såg i färsen att den vad väldigt fet och jag är helt övertygad om att det är fettet som gör det...

Ser ofta att baggar är feta (i jämförelse med tackorna) är detta något som är normalt? Eller är det för att dessa baggar "behandlats" fel? Eller finns det någon vits med att hålla baggen lite småfet?
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: renee d skrivet 11 dec-08 kl 06:32
Mange af os mennesker bliver også tyk med alder :-[. Renee
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: ulfg skrivet 11 dec-08 kl 09:25
Jag måste säga att jag retar upp mig på det här svenska komplexet att får smakar kofta. Grisar smakar fläsk.
Fett kött attraherar inte så många idag, det kan upplevas halväckligt att äta fet fläskfärs likaväl som att äta fett fårfärs.
Om man tror eller inbillar sig att lamm- eller fårkött inte smakar gott kanske man skall fundera på att ha andra djur?
Själv läser jag i äldre kokböcker att de två mörkaste och smakrikaste kötten som finns är nöt- och fårkött. Fårkött från normalutfodrade djur är magert, mörkt kött med mycket smak. Som vilt. Om man tycker att fårkött smakar får och inte tycker om det får man äta något annat istället. Med andra ord: sluta snacka "kofta"!
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Charlotte skrivet 11 dec-08 kl 10:11
 Får eller lamm smakar INTE kofta! Men fett som kan ligga utanpå köttet hos äldre djur är INTE gott...
Och jag är absolut inte Fettskrämd, men just den smaken på fett tilltalar i alla fall inte mig.
Beskriver man det som att det "smakar kofta" förstår de flesta vad man menar.
 Celsius: Baggar som får samma utfodring och beten som tackorna utan att ha lamm att ge di blir nog automatiskt lite fetare. Ska man hålla dom i trim får man ha dem för sig på lite magrare bete än vad en tacka som producerar mjölk behöver. Jag brukar ha mina äldre "Sällskapsbaggar" som "röjare" på småbitar så man slipper slå gräset där, då håller dom sig i form.
                                   Mvh
                              Charlotte
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: javill skrivet 11 dec-08 kl 10:45
Får eller lamm smakar INTE kofta! Men fett som kan ligga utanpå köttet hos äldre djur är INTE gott...
Och jag är absolut inte Fettskrämd, men just den smaken på fett tilltalar i alla fall inte mig.

Precis! Jag äter gärna fårkött från äldre djur men, den enda baggen som jag ätit och som var äldre än 3 år hade fett (mycket) och det tyckte inte jag var gott. Jag gjorde däremot sadel i ugn och putsade den mycket noga och marinerade den. Den var mycket god. Grisfett däremot är riktigt gott så det äter jag gärna. Fettet på lammkotletterna tycker jag också är gott. Stöket blir ju att det är lite besvärligare att putsa bort allt fett när man ska tillaga äldre bagge. De lite sämre bitarna från ovan nämnda bagge gjorde vi färs av och den tyckte ingen i familjen var ätbar ja, förutom hunden så han fick den.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Celsius skrivet 11 dec-08 kl 15:27
Jag älskar fårkött, tycker det är bland det godaste kött som finns. Men jag har fått en färs (med mycket fett i) som smakade som "kofta" och det var inte kul. Men man får väl se till att putsa köttet odrentligt när man har med äldre djur att göra helt enkelt =)
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: ulfg skrivet 13 dec-08 kl 20:28
Okej, jag ger mig gentemot andra hedervärda kollegor: det yttre fettet från äldre djur kan smaka mindre bra eller rentav skit. Men: jag vill att vi fortfande slutar att prata i termer av  "kofta". Med det uttrycket snackar vi ner oss själva för det finns en levande fördom om lamm- och fårkött hos många (korkade) svenskar att det smakar "kofta", punkt slut. Titta på Scans prislista för fårkött så förstår ni vad jag menar.
Mvh,
Jonas
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Wisteria skrivet 13 dec-08 kl 21:58
Ni/Vi som slaktar själva, har ni sett dom där gråbruna körtlarna? Jag råkade tillaga en stek med en sådan insprängd. Jag lovar det var inte gott... Skulle inte det kunna var upphov till nån slags mytbildning här...? ang baggsmak.  Apropå baggarnas brunst så är alla raser olika, gute och gotland är väldigt årsbundna, medan köttraser går igång hela året. Men kanske är det tackorna det hänger på.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Birgit skrivet 16 dec-08 kl 07:44
Dels vill jag kommentera angående baggar. Baggar i brunst-tider smakar inget vidare, om de har tackor i närheten. Man känner det utanpå att de ändrar lukt! Det är inte en neutral "god" fårlukt, utan just hormonlukt. Ofta måste man vänta någon månad innan köttet är ätligt igen. Dessutom ökar denna lukt för varje år hos mina gammelbaggar.  Baggar upp till 3 år som slaktas utanför brunstperiod är sällan något problem. Baggar som används mer intensivt i avel tenderar också att bde lukta och smaka mer.
Angående koftasmaken, så är jag helt övertygad om (via mina egna tester på får i 16 år) att den blir mer påtaglig hos djur som föds upp med kraftfoder. Det fettet härsknar fortare. Har käkat 10 år gamla finullstackor som inte fått kraftfoder, utan någon "kofta" smak och dito med kraftfoder, som smakat urk 8). En var så illa att inte ens hundarna ville ha köttet.

Vi äter idag regelbundet kött från utslagstackor av gute, aldrig något problem. Vi använder aldrig kraftfoder till fåren numer.

Läste en test angående grisar och deras lukt (kommer inte ihåg var, men baserades på något test på SLU, om jag minns rätt) och det var lite samma fenomen. Könshormoner påverkar framförallt handjurens lukt och smak, men även fettsammansättningen påverkar. Ju mer kraftfoder, desto fortare härsknade fettet och köttets hållbarhet minskade också. Har samma erfarenhet av fårköttet.
Har även läst att stora spannmålsgivor påverkar benstommen negativt hos idisslare. Men även forskning i USA och Italien visar att hundars HD problem minskar i takt med att spannmålen i fodret minskar och köttgivan ökar. Framförallt då rått kött, vilket de lättare kan ta upp näringen ur.
Vill bara poängtera att detta är mina slutsatser, erfarenheter och funderingar.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: Wisteria skrivet 16 dec-08 kl 09:28
Jätteintressant Birgit!
Ja tänk att man får mer betalt ifrån slakteriet för att man "blåser upp sina lamm" med kraftfoder...
Har du hört att ICA ska sponsra (var det WWF?)  för att få deras märke på sk. naturbeteskött? Vilket då ska ge producenten mer i plånboken, och kanhända godwill för ICA och ännu mer klirr i kassan där?
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: nysse skrivet 19 dec-08 kl 11:55
Vi slagtade 2 bagglamm i sluttet av sept. - och dett köttet smakar helt kanon...
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: larsw skrivet 14 jan-09 kl 08:29
Nu har vi ätit bagge. Märkte ingen skillnad. Kan bero på att det var i form av ört- och vitlöksköttbullar som kokades i tomatsås i 15 minuter. Gott var det iaf.

Seriös rapport blir det väl först när vi äter någon av de sex anatomiskt stycka stekarna på kilot var eller de fyra filéerna eller de två utskurna sadlarna. Tillsammans med lammköttet tidigare finns nu viss risk för enformighet. De åtta burkarna med egna torkade kryddor från höstens skörd kommer väl till pass.

23 st måltider infrysta av baggen iaf (gute, 2.5 år). Sex stekar. Fyra filéer. Två sadlar. Fyra grytbitar. Sju malkött.

Fast jag människopaketerade inte kött där det insprängda fettet var mer än 50% (bla revbenen och halsen), och därmed inte enligt mig inte ens duger till malkött. Fast katterna gillade det. Annars var det rätt lite fett.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: helgo skrivet 14 jan-09 kl 18:53
Låter läskande!
Har inte fått slaktat ännu men till helgen smäller det... ;)
Har äntligen hittat en person som kan hjälpa oss eftersom det är första gången.
Det var nog meningen att det blev lite försenat eftersom det visat sig att den baggen vi tänkte spara är en helt galen "stångare". Han stångas på allt och alla. Så han får bli mat.

Har lästpå lite om korvtillverkning och olika mat tips här på forumet om mat.
Finns otroligt många bra tips. Att rekomendera!

Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: skum skrivet 24 jan-09 kl 16:53
Vi har slaktat flera äldre baggar och det är jättegott att grilla dessa stora kotletter. Jag tycker även illa om att så många säger att får/lammkött smakar kofta. De flesta av de som säger detta har aldrig smakat detta kött. Ovarsam hantering av kött kan få allt kött att smaka illa.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: larsw skrivet 26 jan-09 kl 07:34
Nu har vi ätit bagge igen. Vitlöks-, chili- och örtkryddfylld (timjan, rosmarin, persilja, egen torkad) anatomiskt utskuren stek som fick koka i rödvin i en timme och femton minuter, efter att stekts i olivolja + smör för att få fin yta och färg. Till ugnrostade potatis- och morotsklyftor, samt förstås rödvins- och örtskyn som blankades av med lite smör.

Ruskigt gott. Ingen skillnad mot lamm, gick inte att känna ett uns av baggsmak. Luktade för övrigt inget om köttet innan tillagning heller (baggen hängde i drygt två veckor efter slakt, temperatur runt noll).
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: kobbe skrivet 26 jan-09 kl 09:02
Nu har vi ätit bagge igen. Vitlöks-, chili- och örtkryddfylld (timjan, rosmarin, persilja, egen torkad) anatomiskt utskuren stek som fick koka i rödvin i en timme och femton minuter, efter att stekts i olivolja + smör för att få fin yta och färg. Till ugnrostade potatis- och morotsklyftor, samt förstås rödvins- och örtskyn som blankades av med lite smör.

Ruskigt gott. Ingen skillnad mot lamm, gick inte att känna ett uns av baggsmak. Luktade för övrigt inget om köttet innan tillagning heller (baggen hängde i drygt två veckor efter slakt, temperatur runt noll).

Var inte rädd för att prova filén stekt i enbart smör med lite salt och svartpeppar (men krydda inte förrän den är klar och lätt rosa inuti). Rena fina smaker!
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: larsw skrivet 26 jan-09 kl 09:27
Var inte rädd för att prova filén stekt i enbart smör med lite salt och svartpeppar (men krydda inte förrän den är klar och lätt rosa inuti). Rena fina smaker!

Just filén brukar vi laga just så. Möjligen pressad vitlök också, men när det gäller filén får den oftast vara hardcore file+salt+peppar, och tillbehören får stå för det avancerade istället.

Risken för baggsmak på filén borde väl vara obefintlig, ingen möjlighet till kontakt med pälsen vid flåning.
Titel: SV: Äta Bagge?
Skrivet av: helgo skrivet 26 jan-09 kl 09:40
Så var det gjort!
Vår första middag från egen bagge!
Tvåårsbaggen... En fantastisk middag!!!
Marinerade kotletter stekta i grillpanna.
Med rödbets o palsternackslasagne med fetaost till.
 ;D