Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Gute skrivet 28 okt-08 kl 17:19
-
Vad tycker ni är ett rimligt pris för lamm kött,inkl slakt och styckavgift?
Det handlar om kött från gutelamm.
Ca 60:-/kg inkl moms???
-
Kör på det du :)
Låter rätt..
-
Om köttet är besiktat och godkänt slaktat och styckat tycker jag det är lite för billigt...
Tjänar du något på det hela då?
Mvh
Charlotte
-
Prissättning är en svår och komplex vetenskap. Olika kunder värdesätter din produkt på olika sätt. Styckat gourmetlamm är exklusivt i staden och något billigt som smakar kofta i bondbyn. Vilka kunder vill du hitta och framförallt hur? Vilka kunder vänder du dig till? En gammal sanning är att inte sälja i den egna byn utan i nästa. Jag säljer för 70 kr till okända och 50 till grannar och vänner. Jag hade helst sluppit de senare :)
-
Jag vet att det går att ta tillbaka styckat kött från slaketeriet och sälja det för 95:-/kg inkl moms till stabor i Stockholmstrakten...
-
Vi tar;
60 kr/ kg för ostyckat från slakteriet.
70 kr/ kg för styckat från slakteriet
och 80/ kg för styckat och vacumpackat från slakteriet i vår butik.
-
Har betalt 55:- för lamm, tog ett helt på 16 kg slaktat.
-
Har sålt våra gutelamm själv nu i ett antal år. Ifjor gjorde vi misstaget att sätta priset tidigt på sommaren utan att först ha kollat vad slaktaren skulle ha betalt. När det var dags för slakt hade han desvärre höjt priset väldigt mycket jämfört med året innan så det blev en ganska dålig affär för oss.
Det är som nybörjare lätt att "glömma bort" alla kringkostnader runt själva slakten och köttförsäljningen och därför sälja för billigt. Om man själv transporterar lammen till slakteriet måste ju även den kostnaden bakas in i köttpriset. Här ingår kanske även hyra och tråkig städning av hästtransport? Sen ska köttet hämtas och eventuellt distribueras ut till kunderna. Det krävs även ett godkännande av kommunen för att hantera köttet vilket kostar. Man får även lägga en hel del tid på marknadsföring, uppföljning av fakturor (om man inte tar kontant betalning), tid som man kanske vill ha betalt för.
Mitt tips är att först räkna på alla kostnader man har eller beräknar att man kommer att ha och sen slår ut det på den förväntade slaktvikten. Då hamnar man i regel närmare sanningen jämfört med om man bara tar ett pris rakt ut i luften.
I år tog vi 95 kr per kg inkl moms. Det blir ändå inte någon jättelysande affär. "Vinsten" ligger mer i att det är roligt att sälja själv.
Det stämmer ganska bra att det framförallt är folk i storstan som är beredda att betala för kvalitet, ekologiskt etc även om det finns undantag.
-
Jag håller med Jonte P. Vi tog också 95 kr. kilot.
-
Vi tog 79:-/ kg, slaktat styckat och vet besiktat från Dalarna.
-
Vi tar 75:-/kg inklusive moms för helt eller halvt färdigstyckat lamm direkt till konsument. Behöver höja till nästa år. Slaktaren har höjt priset.
-
Jag har 6 lamm som skall slaktas snart. Jag har satt ett pris på 65 kr/kg. Detta gjorde jag utan att förstå hur dyrt det faktiskt är att få dem slaktade "efter konstens alla regler". Vad menar jag med det?
Jo, jag kontaktade ett slakteri ca 6 mil bort. De skulle ha 450 kr/lamm för att hämta och slakta. Ville man ha styckat och vakumförpackat tillkom 425 kr/lamm. Alltså 875 kr/lamm. Priset var oavsett vad lammet vägde.
Efter kontroll så har jag förstått att en acceptabel till bra slaktvikt är 16 kg - 22 kg. Detta gör en levande vikt på 38-52 kg (beräknat på att slaktvikten är 42% av levandevikten)!!
Jag vill inte vara optimistisk, men jag räknar med att mina lamm som är födda i mars-april har nått vikten 38 kg inför slakt... alltså 16 kg slaktad vikt.
Eftersom det totala priset är 875 kronor/lamm så blir kostnaden för slakten per kilo (om slaktvikten är 16 kg) ca 55 kr/kg!
Ekvationen går inte ihop! Med mitt pris så skulle "överskottet" bli 10 kr/kg... ((16 kg x 6) x 65 kr) - (16 kg x 6) x 55 kg) = 6240 kr - 5280 kr = 960 kr!!!!
I "ekvationen" har jag inte räknat in mitt arbete, foder eller hyra!
Tyvärr har jag satt mitt kilopris (har redan köpare!) så i år får jag nog bita i det sura äpplet och gå med förlust!!
-
Hej!
Jag förstår att man måste ha ut 80-90 kr per kilo som producent men som fattig konsument blir det för dyrt. Jag köpte benfri lammstek för 79 kronor kilot igår. Kan vi ha en lönsam fåruppfödning i landet i en lågkonjunktur? Det kanske är så att det bara går att föda upp får och andra köttdjur i områden där djuren kan leva på bete året runt. Fåren gör en stor miljönytta genom att hålla marken öppen. Ska fåraveln kanske då subventioneras av skattemedel?
MVH
Jan Lindgren
-
Jag tycker att 875kr låter otroligt dyrt!
Slällv ger jag 250kr för slakt,1 veckas hängning och styckning efter eget önskemål,men då kör jag dit lammen själlv och
det ingår ingen vaccning.
Då har ändå slaktaren höjt priset 50 kr per lamm sen förra året.
-
Gute: Ingår besiktning av köttet i det priset?
Det brukar vara stor skillnad på priset om slakten är godkänd eller inte.
Mvh
Charlotte
-
Jag betalar 325:-+moms för slakt, hängning och styckning (ingen färs). Då har slaktarn höjt med 75:- på de senaste två åren. Besiktning är inräknat. Jag tar återtag på skinnen så grundsaltning av dem ingår också.
-
Ja då är köttet besiktigat och stämplat.
Han saltar även skinnen för en mindre summa om jag vill.
Var skickar ni era skinn?
Jag tänkte prova Donnia skinn,någon som har nån erfarenhet dårifrån?
-
Jag har skickat till Delsbo, dom gillar jag, skinnen bereds i Sverige med alun.
Är det inte så att Donnia skickar dom utomlands?
Mvh
Charlotte
-
Jag har skickat till Delsbo, dom gillar jag, skinnen bereds i Sverige med alun.
Är det inte så att Donnia skickar dom utomlands?
Mvh
Charlotte
Jo, jag har förstått det som att Donnia bereder sina skinn utomlands. Vi bereder våra skinn på Tranås skinnberederi som bereder sina i Tranås. Eller vi har bara berett och fått tillbaka en gång och nu är en laddning inne som beräknas bli färdig en bit in på nästa år.
-
Vill svara på Jan Lindgrens inlägg om att lammkött blir för dyrt om det går över 90 kr kg.
Den bistra marknadsekonomiska sanningen är att det faktiskt inte går att producera lammkött till konsumenter som inte kan betala för sig. Det går inte att subventionera bort detta grundförhållande. Rått uttryckt skall inte Jan och de med honom äta svenskt lammkött. De får antingen omprioritera i sin ekonomi, sänka konsumtionen för att ha råd med riktig mat eller så får de äta billigare, importerat kött. Svenska småskaliga producenter har inte råd med idealistiska föresatser i sin verksamhet utan måste hitta fram till de rätta konsumenterna. På 1970-talet tror jag ett genomsnittshushåll lade ner 20-25% av sin budget på mat. Idag är vi nere på runt 15%.
-
Det finns lammkött i olika prisklasser, bara det faktum att det är svenskt innebär inte att det måste vara bättre. 95 kr/kilot för helt lamm är ganska högt pris, då det går att få lammstek för ca halva priset. Rätt pris är som vanligt smärtgränsen, så ni som får ut priset ska givetvis göra det.
-
Lägger vi verkligen så mycket som 15% ulfg?
Frågan är vad som inkluderas där? Chips, läsk, godis eller bara rena matvaror? Folk köper ju gladeligen syntetgodis för 60 - 70/kg. Drog folk ner på dumheterna skulle pengarna lätt räcka till lammkött!
Det är den allmänna inställningen som är suspekt. Tror jag läste i Land för ett tag sedan att Sverige lägger minst pengar procentuellt sett, på mat i hela EU.
-
Ja då är köttet besiktigat och stämplat.
Han saltar även skinnen för en mindre summa om jag vill.
Var skickar ni era skinn?
Jag tänkte prova Donnia skinn,någon som har nån erfarenhet dårifrån?
Jag, och många jag känner, skickar våra skinn till Donnia (var där med ett stort lass igår). De har hållit på länge nu (kommer från början från Tranås Skinnberederi) och är mycket skickliga. De är dessutom trevliga och bra att ha att göra med så det känns tryggt att lämna skinnen till dem. Det är riktigt att de bereds utomlands men det är deras egna företag och anställda och de har full kontroll på arbetet. Vi är mycket nöjda med Donnia. Själv är jag nybörjare men flera av mina bekanta har använt sig av Donnia i många år.
-
Här i Gbg-trakten kostar lamm i låda mellan 85 och 110 kr. jag min fege jävel tar 85.
Legoslakt inkl styck ca 500 + moms.
-
Den som lär sig slakta själv, torde kunna öka täckningsbidraget ganska mycket enligt vad som framkommit.
-
Det är förbjudet att sälja hemslaktat kött så det gör man inte. Svartpriserna ligger på hälften av vita priser.
-
Det behöver väl inte vara varken "hemslakt" eller svartslakt för att man inrättar egen slakt?
Det finns små slakterier, jag känner till några.
-
nä det klart, man kan bygga ett slakteri också. Men det är några hundratusen i investering och några tusenlappar per år i kontroller. plus kylningen som kostar en del i eldrift.
-
Visst det krävs en del djur för att bära ett litet slakteri, men man kan ju återuppliva producentcooperationens ide igen, och anlägga ett slakteri med kanske ca 10 medlemmar.
-
absolut! jag tror på sånt men tråkigt nog har jag sett många sådana projekt som fallit. Jag vet inte varför folk inte kan samarbeta.
-
Vi tar 105 kr/kg, då är det KRAV-godkänt lamm uppfött på endast grovfoder. Det går allt hitta kunder till det också. Vi levererar lammfärs i vakuumförpackning, eller lammbog i "grillskivor" mm. Allt slaktat och styckat efter konstens regler, och för att kunna få något netto på det måste vi upp i de summorna..
-
Vi tar 105 kr/kg, då är det KRAV-godkänt lamm uppfött på endast grovfoder. Det går allt hitta kunder till det också. Vi levererar lammfärs i vakuumförpackning, eller lammbog i "grillskivor" mm. Allt slaktat och styckat efter konstens regler, och för att kunna få något netto på det måste vi upp i de summorna..
Det låter som ett bra pris. Pratade med en annan kravodlare här i närheten och hon tog 135:-/kg för styckat kravlamm. Men, som priserna på kravfoder ser ut så kan ja förstå det. Här är det väldigt dåligt med ekofoder. De flesta som odlar verkar använda det själva.
-
Vår ek förening (vi är tre fårägare som säljer kött m m) Vi tar från 90-140:- kg för lammkött i låda helt eller halv lamm till kund. Prisskillnaden är beroende på hur utstyckat köttet är. Den dyraste varianten är nästan benfri och med mycket färs. Den billigaste är mera grovstyckad. Det högre priset måste man ha dels för styckningspris dels för viktförlusten på lådan kontra helfallsvikten. Mycket ben försvinner ju om man finstyckar.
Det konstiga kan man ju tycka är att det dyraste alternativet är det klart populäraste bland våra kunder. Den kundkrets som vi har och har haft i flera år frågar efter vad och hur lammen är uppfödda de vill veta vad de äter och är beredda att betala för detta. De som bara är ute efter billigt ska man inte vända sig till i dessa sammanhangen.
Här går man ut med att det är småskaligt och med största omsorg om både djur och miljö Då måste man öppna lite mer på plånboken.
Om man bryr sig vill säga. Man måste ha en skälig ersättning för sina kostnader i samband med slakt o styckning o frakter samt inte minst för uppfödningen som producent alltså.
-
Hur har ni gjort för att hitta kunder? Och behålla dem? Det är ju underbart att ni kan hålla de priserna så långt från storstan! Tar gärna emot tips.
-
Hur har ni gjort för att hitta kunder? Och behålla dem? Det är ju underbart att ni kan hålla de priserna så långt från storstan! Tar gärna emot tips.
Säljer till bekanta och bekantas bekanta. Kontaktar samma människor som köpt tidigare och för det mesta vill de köpa igen. Sen skriver jag upp dem som i förbifarten säger att de vill köpa lamm. För annars kommer jag aldrig ihåg det när det väl är dags för slakt. Då kan jag kontakta dem när det börjar närma sig och höra ifall de fortfarande är intresserade. Nu har vi inte så många lamm ännu så länge och då går det att göra så. Nu tar vi i och för sig inte mer än 75:-/kg men, vi är inte heller certifierade även om gården drivs ekologist så köper vi in foder som inte är ekologiskt.
-
Svar till Lollo, mfl.
Jag tror man måste hitta fram till medelklassen i städer eller ha tillgång till turism i närområdet för att kunna hålla de rätta priserna. Bor man avsides och det inte finns någon utvecklad turism kring en är man hänvisad till landsbygdsbefolkning och de betalar helt enkelt inte. Så det bästa är att ha ett lantbruk nära en stad.
Diskussion? Marknadsföringsideer?
-
Vi har inte bestämt priset för nästa år ännu, men runt hundringen/kg blir det i alla fall. Då är det styckat som kunden vill ha det, men inte vaccat. Just nu figurerar "vårt" lammslakteri friskt i tidningarna, så vi får väl se om det finns kvar till våren... ::) Om inte så lär priset stiga eftersom vi då får längre till närmsta slakteri.
-
Att rikta sig till medelklass i storstäder är självklart för mig. Men.. jag tar 85 kr å får ändå inte sålt mina sex lamm i år. Hälften avkunderna är väner å familj. Anar att jag itne gjort tillräcklig reklam. Har använt massmejl till min nuvarnade arbetsplats, och förra året till två av mina arbetsplatser (det gav två kunder varav en föll bort i år) och till naturfolk på länsstyrelsen. Jag får ungefär en kund på varje arbetsplats.
-
Lollo, har du inga polare/kontakter från mellanöstern? Efter att ha fått först en kund som är inflyttad från Irak skulle jag nu kunna sälja dubbelt så många lamm som jag har till den kretsen. Ringar på vattnet. Och det är inte ens halalslaktat.
-
hade nåra såna kn der men de ville inte betala min apriser. Är du säker på att vi pratar om denhöäga prisnivån nu Vurre. Sälja går alltid, men det vi diskuterar är hur mangör det för 100 kr kilot.
-
En idé jag fick från en annan tråd är att kontakta en invandrarförening och göra reklam för sitt kött. Invandrarföreningar alltså som har organiserad verksamhet inne i städerna. Företrädsvis före detta Jugoslavien, Grekland, Iran, Irak. Så kommer man överens om hur de vill få köttet, osv. Så annonsera i livsmedelsaffärer, mm i förorter runtom städerna.
-
Vi har fått sälja fårkött till grekiska resturanger, de försmår inte gamla tackor, det gör bara svenskar. Inse att ni sitter på en guldgruva, ni som har äldre får att sälja. Hoppas att media slår ett slag för fårkött. När det gäller kor så finns inte den aspekten Varför?
-
till vilket kilopris säljer ni då?
-
Det var för ngr, år sedan (när jag hade äldre tackor att sälja) då tog vi 50 kr.kg. Det var stora djur så det gick ihop sig rätt bra. Från farmek fick man då nästan bara betala.
-
precis. Dwet är fö rlågt. Farmek elle rslakterier pratar vi inte om här. De3t är hösgta möjliga lyxpris av snobbigt folk vi vill ha. å vi pratar om kilopriser på 100 för lamm. Av tackor gör jag hellre lufttorkat för några hundralapar kilot.
-
Jag betalade 65 kr/kg, men då var det ganska grovstyckat (Gimo slakteri?). Till exempel var det hela racks och hela kotlettrader. Förra gången var det ett annat slakteri och mer finstyckat även om vi fick mala färs själva.
Jag tipsade ett 50-tal personer i Stockholm, men inte en enda hörde av sig. Gisssar att en del av problemet är att det är många i stan som har för liten frys.
/Chili
-
jag har definitivt stöt tpå frysproblemet, å har bestämt mig för att satsa på villaägarna istället för de i lägenhet.
-
vad har ni för klassning på ert kött? Ni som tar de här höga priserna? å ni som tar lägre, vad har ni för klassning?
-
Har sålt hela lamm till ett par invandrarföreningar, de vill helgrilla.
Har kört 45 kronor kilot. de har uppfattat det som billigt. De gillar kontakten, att göra affärer med mig på gården.
Inte helt OK enligt regelverket. Har redovisat försäljningen, än har det gått bra.
-
Slaktar du lammen på gården eller säljer du dom levande?
Jag får nästan dagligen samtal från muslimer som vill köpa lamm och slakta på "sitt eget vis" dvs utan någon bedövning,
Jag tycker det är åt helvete fel och har därför aldrig sålt något djur levande till en muslim.
Gör jag fel eller vad tycker ni?
-
Du ska göra som du känner är rätt.
Jag skulle kunna sälja, eftersom jag kan acceptera deras slaktmetod.
-
Jag slaktade på gården, själv, med bultpistol. Nu gällde det iof både muslimer och kristna kroater.
Men jag vill passa på att invända mot bilden av halalslakt. Det finns säkert undantag, rötägg finns i alla grupper, precis som hos oss svenskar.
Men de stora muslimska grupperna i världen, shiiter och sunniter, har accepterat. slakt med bedövning, precis på samma sätt som vår.
Merparten av mina lamm slaktas på ett privat slakteri, med svensk ägare, som dock tillhandahåller halalsakt. Jag har valt det, eftersom det ger något lite mervärde.
Lammen slaktas närmast exakt på samma sätt som "normala lamm". De bedövas, hängs upp och snittas i halsen. Skillnaden är att det ska vara en av muslimerna godkänd halal-slaktare som gör jobbet. Innan han skär djuret, vänder han hjärtat, benen, mot Mecka. I det här fallet ett märke på väggen. Han utropar sedan en ramsa som enligt uppgift ska betyda något i stil med gud välsigne dig. Sedan skär han. En annan regel äar inte orent kött, det vill säga gris, får slaktas i samma lokal.
Jag tror många blandar ihop det här med judarnas kosherslakt. För dem är det fortfarande inte tillåtet att bedöva djuret innan slakt,. Det är mao förbjudet i Sverige.
Jag upplever muslimerna som intresserade lammköpare. De bryr sig om kvaliteten, har en del ideer om förbättringar. De är dessutom mån om djurvälfärden.
Som sagt. Det finns säker idioter bland muslimer precis som svenskar. Men absoluta majoriteten accepterar slakt som ovan. Det är stor efterfrågan på halal-lamm i Sverige
-
Någon som känner till något slakteri i södra sverige som utför halalslakt som fåraherden beskriver?
-
Det här ligger utanför Örebro
-
Jag vill bara göra en invändning mot halal- och koscherslakt. Vi är svenska bönder, vi har svenska traditioner och regler. Kommer man hit och vill leva i vårt land ska man anpassa sig till gällande regler. Ser ingen anledning att anpassa slakt för dem. Vi skulle inte åtnjuta sådana fördelar i deras hemländer.
De mer liberala muslimerna har inget emot vår slakt. Man får bara tydligt förklara att man bara bedövar och sedan avblodar djuren. Det är detta de är rädda för att det inte sköts ordentligt.
Sedan har jag mött muslimer som vill komma ut och "ritual"slakta på gården utan bedövning och det skulle jag aldrig tillåta. Mina djur värderar jag betydligt högre än så. Jag månar om dem hela livet och de ska få en värdig död också.
-
Jag vill bara göra en invändning mot halal- och koscherslakt. Vi är svenska bönder, vi har svenska traditioner och regler. Kommer man hit och vill leva i vårt land ska man anpassa sig till gällande regler. Ser ingen anledning att anpassa slakt för dem. Vi skulle inte åtnjuta sådana fördelar i deras hemländer.
Nog kan vi väl bjussa på att slaktaren vänder det bedövade djuret mot Mecka innan det snittas? Vi ska inte behandla våra invandrare som vi tror att vi skulle bli behandlade i deras hemländer (om vi inte tror att vi skulle bli väl behandlade, förstås ;)). Jag är visserligen skeptisk mot all religion, men tycker ändå att vi borde acceptera mer än vi gör angående just muslimer, så länge ingen kommer till skada - djur som människa.
Jag hoppas att alla läser Fåraherdens inlägg om halal-slakt ordentligt. Är det en bra slaktare så lär alltihop gå nästintill lika fort som slakt på "svenskt vis."
-
Nog kan vi väl bjussa på att slaktaren vänder det bedövade djuret mot Mecka innan det snittas? Vi ska inte behandla våra invandrare som vi tror att vi skulle bli behandlade i deras hemländer (om vi inte tror att vi skulle bli väl behandlade, förstås ;)). Jag är visserligen skeptisk mot all religion, men tycker ändå att vi borde acceptera mer än vi gör angående just muslimer, så länge ingen kommer till skada - djur som människa.
Jag hoppas att alla läser Fåraherdens inlägg om halal-slakt ordentligt. Är det en bra slaktare så lär alltihop gå nästintill lika fort som slakt på "svenskt vis."
Jag kan bara hålla med kajan! För mig känns det självklart att respektera en annan människas tro och så länge vi kan tillmötesgå muslimer med halal-slakt på godkänt vis här i Sverige så tycker jag verkligen vi ska göra det. Jag vill i alla fall att muslimer ska kunna köpa svenskt lamm- och fårkött och inte köpa importerat. Kosher-slakt är en annan sak eftersom den inte är godkänd här.
-
Jag vill bara göra en invändning mot halal- och koscherslakt. Vi är svenska bönder, vi har svenska traditioner och regler.
Som Lucia? Eller kanske julgranen? Pizza? Kebab?
Jag håller med kajan jag, och har inget behov av att prompt prångla på folk just mina traditioner.
-
Kan vi återgå till prisfrågan?
-
Mer om Halalslakt på läs länk
: http://www.hikma.se/bloggen/visdom/11-viktiga-punkter-angende-halalslakt/
Alltså är äkta Halalslakt inte tillåtet i Sverige än.
-
Alla punkter är väl bra utom punkt 11,jag personligen kommer alltid att tycka att det är fel att inte bedöva före slakt.
Jag tycker att Finns kommentarer är helrätt,läs själlv och skriv vad ni tycker!
-
Också läst igenom den här bloggen och instämmer med Gutes kommentar. Med bedövning är det säkraste sättet att undvika djurplågeri, det finns en stark logik till att det är lag i Sverige. Samtidigt är det olyckligt att det för en del muslimer skär sig på den här punkten. Bedövningsaspekten undantagen är halalslakt ett av de mer humanitära, hygieniska och respektabla slaktprogrammen jag tagit del av. Du betygar din vördnad för Gud, du sköter hygienen och skall behandla djuret lugnt och hänsynsfullt. Inget djur får se andra djur slaktas, kniven slipas för varje djur, osv.
En skicklig halalslaktare tror jag också dödar så snabbt att det inte behövs någon bedövning. Men så finns det mindre skickliga halalslaktare med halvslöa knivar och då känns det tryggast ändå med ett krav på bedövning. Svenska slakterier utan bedövning vore ju katastrof, pga de industriella kraven på snabbhet och genomströmning och hanteringen därefter.
-
Hej!
Jag förstår att man måste ha ut 80-90 kr per kilo som producent men som fattig konsument blir det för dyrt. Jag köpte benfri lammstek för 79 kronor kilot igår. Kan vi ha en lönsam fåruppfödning i landet i en lågkonjunktur? Det kanske är så att det bara går att föda upp får och andra köttdjur i områden där djuren kan leva på bete året runt. Fåren gör en stor miljönytta genom att hålla marken öppen. Ska fåraveln kanske då subventioneras av skattemedel?
MVH
Jan Lindgren
Hej alla!
Jag kollade av nyfikenhet i affären häromdagen vad lammkött egentligen kostar om man köper det färdigt i affären, FRÅN 200kr/kg!! Så om vi slaktar våra lamm och säljer så tycker jag gott att en hundring per kg inte alls är att ta i! Köparen får ju betala hälften mot i affären och något som börjat bli viktigare för folk, de vet vart köttet är producerat och i många fall, kanske särskilt vi småuppfödare, föder upp lammen så ekologiskt vi kan och det är ju också värt mycket.
God Jul alla fårvänner!
-
nejmen i affären säljer de styckdelar. Vissa delar är så dyra, medan andra går för 30-40 spänn.
-
Styckpriser varierar betydligt från 25 till 240:-, beroende var du köper. En framdel kostar runt 35:-.
Steken rätt mycket mer, och kotletter har stigit i pris väsentligt de sista åren.
-
Själv har jag inte en tanke på att föda upp får/getter och tro att etablissemanget skulle låta mig få ett korvöra av vinsten!
Vinsten ligger i att självförsörja sin familj och sina närmast sörjande med kött, mjölk och ägg.
Inte har jag råd att sälja nåt!
-
Idag såg jag i Konsum att man hade färsk, benfri, svensk lammstek för 109:-/kg. Hur är det möjligt?
-
Det kan ju vara så att det är importerat kött som man "pillat" ur benet ur i Sverige. Det får tydligen kallas Svenskt kött då. Eller hur är det? ???
-
Vad är skillnaden? Ett svenskt lamm brukar vara dyrare, och det finns väl ingen anledning att värdera det mer enbart för att det är svenskt.
När jag köper hela lamm, är det förståss svenska, och priset är OK, men köper jag en frusen lammstek, ser jag inte det som ett egenvärde att det är svenskt..