Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Long Life skrivet 23 sep-08 kl 04:04

Titel: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 23 sep-08 kl 04:04
Jag har haft plastpåse som måste slutas ibland emot småflugor, brödburk tar för stor plats. Är det optimalt?

Köpebröd håller sig längre än mitt :'(
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 23 sep-08 kl 15:59
Köpebrödet håller sig antagligen längre för att det innehåller någon längre-hållbarhets-tillsats. Svep in limpan i en ren kökshandduk/bakduk innan du stoppar den i påsen så behåller den skorpan bättre.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 24 sep-08 kl 01:22
Köpebrödet håller sig antagligen längre för att det innehåller någon längre-hållbarhets-tillsats. Svep in limpan i en ren kökshandduk/bakduk innan du stoppar den i påsen så behåller den skorpan bättre.
Det är formbröd.
Handduk och plastpåse?
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 24 sep-08 kl 02:49
Brukar köra med bara handduk runt nybakat bröd första dagen/dygnet. Sedan handduk+plastpåse. Handduken suger upp ev fukt som brödet avger och på det sättet hjälper den till att hålla skorpan knaprig längre.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 25 sep-08 kl 08:09
Brukar köra med bara handduk runt nybakat bröd första dagen/dygnet. Sedan handduk+plastpåse. Handduken suger upp ev fukt som brödet avger och på det sättet hjälper den till att hålla skorpan knaprig längre.
Memorerar :-* ::)
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Anders S skrivet 29 sep-08 kl 00:44
Papperspåse eller perforerad plastpåse (brödpåse med många små hål) eller såna bageripåsar som är en kombination papper+perforerad plast. Börjar med papperspåse. Verkar det bli lite torrt så tar jag perforerad plast. Blir det ännu torrare så får det torka helt och kan blötas upp i soppa. Täta plastpåsar har jag nästan helt slutat med, utom vid frysning. Brödet åldras på fel sätt i plastpåse tycker jag numera. Mitt bröd håller sig ungefär som köpebröd, ca en vecka. (Jag köper normalt inte bröd med konserveringsmedel.) Men numera håller sig mitt bröd hur länge som helst, för det torkar innan det hinner mögla.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Toppen skrivet 29 sep-08 kl 20:54
Hej!

Ang hållbarhet har jag lärt mig att mosad kokt potatis i brödet verkligen förlänger hållbarheten tillsätts precis innan du bakar ut d. Jag förvarar brödet i handduk i en plastpåse.

Härligt med hembakat surdegsbröd!

//J
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 30 sep-08 kl 08:30
Hej!

Ang hållbarhet har jag lärt mig att mosad kokt potatis i brödet verkligen förlänger hållbarheten tillsätts precis innan du bakar ut d. Jag förvarar brödet i handduk i en plastpåse.

Härligt med hembakat surdegsbröd!

//J
Tillsätter jag punkteras jäsningen
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Toppen skrivet 07 dec-08 kl 14:54
Ja jag brukar knåda ihop degen mellan nattjäsningen och att den ska i form, det är där jag pressar i en potatis, någon gång har jag haft i den redan från början, och det har gått det med!
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 08 dec-08 kl 07:54
Ja jag brukar knåda ihop degen mellan nattjäsningen och att den ska i form, det är där jag pressar i en potatis, någon gång har jag haft i den redan från början, och det har gått det med!

Citera
mellan nattjäsningen
?

Man kan ha i nästan vad som helst med vetemjölet tror jag, bara det inte sabbar jäsningen, jag har i lite matrester ibland som ris och morötter etc. :P
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Skytten skrivet 08 dec-08 kl 11:57
Jag vill förvara bröd upp till en månad, och då får frysen användas.

Tinas försiktigt, så tycker jag inte det blir sämre än om det förvaras ute.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 09 mar-09 kl 08:33
försiktigt ???
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: jenses skrivet 09 mar-09 kl 10:44
försiktigt ???
idétorka  ???  :-X
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 17 mar-09 kl 07:13
Jag vill förvara bröd upp till en månad, och då får frysen användas.

Tinas försiktigt, så tycker jag inte det blir sämre än om det förvaras ute.
Mitt hinner bli uppätet
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: torpare2 skrivet 28 mar-09 kl 11:20
På vintern ställer jag brödet bara på snittytan i ett svalt rum (strax över 0 grader). Där håller det sig utan problem i 2 veckor eller längre. Efter 1 vecka lägger jag det ofta i en vanlig plastpåse så att det inte blir för torrt. Jag tar bara in brödet i köket i några minuter för att skära av några skivor och sedan ut igen i kylan. På sommaren är det svårare att hitta ett bra förvaringssätt. Då får man kanske baka mindre bröd eller frysa.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Bagis skrivet 28 mar-09 kl 14:17
Se till att grädda på en ordentlig skorpa på brödet, då håller det ett par dar stående på snittytan utan påse. Har du inte ätit upp då är det dags för en plastpåse. Se upp för kondens i påsen, det är möglets bästa vän.
Ingångstemp 250 grader, sänk till 200 tills det verkar klart, grädda ytterligare 5-10mmin utan formar om du använder det.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 03 apr-09 kl 21:31
Kombinationen papperspåse eller plastpåse funkar bra nu :) :D 8)
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Caroline skrivet 04 apr-09 kl 19:54
Tycker papperspåse är bäst.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 05 apr-09 kl 08:55
Tycker papperspåse är bäst.
Kan bli för torrt och hårt
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Kitty skrivet 11 apr-09 kl 00:27
Jag har aldrig haft problem med hållbarheten. Oftast äter jag upp brödet inom två veckor och då har det legat i plastpåse. Under första dygnet i handduk. Jag låter degen syra till sig ordentligt före bakning och aldrig mer än 4 dl dinkel i stället för vetemjöl, resten råg eller havre, hel säd och annat, men aldrig vete.
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: mimmismat skrivet 16 apr-09 kl 19:24
Vi har för det mesta brödet invirat i bakduk och sedan i en plastpåse som ligger i ett torrt brödskåp. Men vi använder oss också av ett keramikkärl som står lite svalare. Då också invirade i rena bakdukar eller direkt i väl rengjord kruka.

Lämnar länk om ni vill se bild och läsa lite mer.

http://mimmismat.wordpress.com/2008/11/19/forvaring-av-surdegsbrod/
Titel: SV: Förvaring surdegsbröd?
Skrivet av: Long Life skrivet 12 sep-09 kl 07:05
Japp pöse först tills det blir för hårt och sedan i plast