Alternativ.nu
Övriga ämnen => Energi => Övrigt om alternativ energi => Ämnet startat av: Palleman skrivet 12 sep-08 kl 08:46
-
Såg en intressant doku på Kunskapskanalen igår på webben... lite om vätgas och en del om kinesiska fattiga bönder som gjorde biogas på avfall.. mkt intressant..
Haft denna tanke flera ggr förr och säkert nån tråd om det oxå..
Är dock sugen på att testa det IRL.. hittade denna intressanta sida
http://www.builditsolar.com/Projects/BioFuel/methane_nepal.html (http://www.builditsolar.com/Projects/BioFuel/methane_nepal.html)
Nu undanbedes vänliga själar från att kommentera om alla negativa saker, här i norden kan det möjligt vara för kallt att ordna biogas.. men bara ett exempel.. grävde ca 80 cm ner i jorden idag.. varmt och gott där nere..
Göra en tank som enligt ritning ungefär, rymma avfall från kompost som man mal ner, "djurspillning" (höns, kattlåda, toalett).. om värmen ej skulle räcka att utveckla gas finns det knep att ta till.. bakpulver eller man gjuter in en slinga i tanken sidor och undersida.. värmer detta med solvärme från taket..
För att speeda upp det är min fundering att ha en plast / glas kupol på tanken så solen strålar kan komma in o gosa till det ordentligt där.
Sen behövs nån form av avtappning av gas, enkelt gjort.. ett rör.. men sedan för det "överblivna".. antingen en nergrävd inkörsport att köra in skottkärran och lassa ur (hemskt jobb) men varför ej en vanlig tömning för slamsugarbilen?
Kanske göra allt i ett isolerat hus? Ha allt ovan mark, bygga huset i halm. Mura upp tanken inuti, själva taket på huset är tankens ovansida.. ha det åt söder och kanske solceller som tillverkar ström till den rekomenderade "mixer anordningen".. en vev, nåt att viska runt det med och en elmotor.. enkelt.
Är jag helt ute och cyklar eller på rätt spår?
-
Tror att det kan vara en bra grej. Kan se bioreaktorn som ett försteg till vanlig kompostering. Och så tar man ut biogas för värme.
Två skruvar: En för att skruva in biomaterial, en för att skruva ut till efterkompostering. En omrörare. En gasklocka.
I denna pdf-fil, från finland(!)...
http://www.slf.fi/Filer/Biogas_webb.pdf
...finns även skissat några småskaliga rötanläggningar. De kan användas för att ge gas till matlagning, exempelvis. Temperaturen kan bli ett problem hos oss...
En lite större kan användas för att ge fordonsbränsle. 8)
Blir nog bättre ju större man kan göra det. Kan bli dyrt för ett litet hushåll, då är kanske bara vanlig kompostering eller maskkompost bättre. Men med lite djurgödsel och kanske extra biomassa, i form av gräs, så kan det nog funka. Och så kan man köra bil billigt!
-
Hej
Många reningsverk har sin egen uppvärmning från gas bla i Ludvika. Där är ett stort bergrum som slammet får ligga och gosa i sedan tappas gasen ut i toppen på huset det som blir över brinner som en låga ur ett rör på taket. Jag tror att det kanske kan vara svårt att få någon vidare volym på gasen då mängden avfall är begränsad, såvida det inte finns djur på gården. En väldigt intressant ide.
-
När det gäller små anläggningar tror jag på den här modellen från Indien:
http://www.arti-india.org/content/view/45/52/
Den matas med mera energirikt foder och verkar ge ett snabbt och rent resultat. Måste värmas förstås.
-
Jag tror på en småskalig sak.. tänkt på detta idag.. ser en egen gjuten tank ovan mark som är isolerad med halmbalar.. i cement höljet har man ingjuten plastslang som man värmer antingen med överskottet från en värmepanna eller solvärme.
Sedan som ovanstående talare.. en slags malningsgrej, skruv för inmatning och utmatning av det fasta.. kanske en cistern på slutet så man blöter upp det hela avfallet och göder landet med? Blir ju ej så mkt avfall på ett hushåll, varken att få gas ifrån eller ta reda efter..
Sen en gaskran... simpelt..
-
Du bör nog också ha någon form av gasklocka. Motsvarande en upp-och-nervänd tunna som står i en annan, lite större rättvänd tunna, nästan full med vatten. Då kan du lagra lite gas och behöver inte göra av med det kontinuerligt. Det är nog denna bit som blir lite dyr och besvärlig. Fast man kan ju ha någon form av switch som känner när gasklockan är full/tom och då startar/stoppar en brännare.
Bör nog vara en lite avlång reaktor. Kanske ett grovt plaströr, lite böjt för att samla upp gasen på mitten, bara? Så att man får ett flöde igenom. I början matar man in med en skruv, och blandar lite så att rötningen kommer åt överallt. Sedan tar man ut i andra änden, förhoppningsvis när materialet slutat avge så mycket gas (och lukt). Då får man ett flöde rakt igenom. Kanske matar in det till en mask-kompost för avslutande behandling? Eventuellt tillsammans med lite löv/gräsklipp/sågspån för att maskarna skall trivas.
Sedan säljer man maskkomposten riktigt dyrt... ;)
A.
-
Nu klurat.. ge mig idéer och tankar...
-
Jag tror man ska undvika att lagra gas i någon form. Explosionsfaran är överhängade, minsta sagt och så blir det ju per automatik övertryck vilket säkert kräver massa myndighetsinspektioner etc.
Och att ha som bilbränsle, då snackar vi komprimering, kondensering och trycktankar. Ev. rening mm.
Nä, den vision som jag ser:
Ett växthus med rötkammare och gaskamin i. Vilken underbar (nästan) sluten process med odling av växter, rötning av växtdelar och avfall (ni vet vad jag menar), som ger gas och kompost som används som gödning i växthuset.
-
Om man har ett vattenlås så kommer den att börja bubbla långt innan trycket blir högt. För att kunna ha 1,1 bar(0,1 övertryck) så behöver man ett vattenlås som är minst 1 meter högt.
1bar=10mvp(meter vattenpelare)
Sen är ju gaserna bara explosiva vid när det blandats med luft.
-
Du har rätt, en viss lagring är nog nödvändig för att kunna använda gasen effektivt. Men vattenlås är ju kasst, när man tar ut gas och trycket sjunker i klockan kommer antagligen vattnet att sugas in i klockan. En vanlig säkerhetsventil är nog bättre.
Jag såg också programmet på kunskapskanalen. Jag kännde mig rätt kass som svensk. Vi har teknologi nog för att surfa runt på internet och bygga JAS, men alla bondgårdars svämbrunnar släpper ut massa gratis energi som istället blir miljöhot. Medan små kinesiska jordbruk hade biogaskamrar. Nä, nu ska jag ta itu med detta på en gång... eller snart iallafall.
-
Har man en tillräckligt stor rötkammare, och matar den kontinuerligt, så kan man nog elda kontinuerligt också. Men om man skall ha något litet, motsvarande vad en eller två personer kan åstadkomma, utan stall att gödsla ut, så är nog en gasklocka viktig. Vitsen med en gasklocka är att den lagrar gas under lågt tryck. Och precis som sagts innan så är gasen inte explosiv så länge det inte är syre i den.
Men ett problem i detta sammanhanget är ju värmen! En liten anläggning kan bli dyr att hålla varm vintertid. Misstänker att inte ens den utvunna metanen räcker till om man kommer under en viss storlek. Jag tor att det rätta hade varit att ha rötningsanläggningen inne(!) i huset, där man ändå har varmt. Men då kan det bli jobbigt med lukt...
En möjlighet är att använda ett långt, ganska smalt rör, som rötkammare. Kanske skall vara lite lutning? Man böjer det lite så att gasen kan samlas i toppen, på mitten, och sedan kan man fylla på / ta ut i ändarna. Och ändarna kan vara utanför huset, så minskar man risken för läckage där. En slang från mitten av röret ut till en gasklocka.
A.
-
Tack för länkarna, det här har jag varit teoretiskt intresserad av länge.
Små anläggningar utomhus går det som redan konstaterat inte att få ekonomi i.
En tanke att leka med;
En befintlig begagnad oljetank konverteras till rötgaskammare, antag 10m3 effektiv rötningsvolym. Enligt den finska pdf:en som det länkats till kan man få ut 2-3 m3 biogas/dygn/m3 rötningskammare, om man antar 60% metanhalt i biogasen och 2m3 biogas/m3 rötningsvolym får man 12m3 metan/dygn vilket motsvarar 120kWh eller 12 liter olja(bensin?) Detta förutsätter en del investeringar, och en god tillgång på "råvara", vilket i praktiken förmodligen enklast löser sig genom att man flirtar in sig hos en eller ett par restaurangägare.
Jag skulle dock tycka att det vore lite synd att elda upp så "fin" kemisk energi på plats, när det är fullt möjligt att omvandla den till fordonsbränsle, visst är det investeringskostnader för renandet, men den löpande kostnaden lär vara myket liten, och om man nu har avsättning för biogas som motsvarar 12 liter bensin om dagen, som med dagens bensinpris motsvarar ca 150:- eller 4500:- i månaden så borde det löna sig ekonomiskt.
Lite svinn och löpande kostnader får man nog räkna med, men jag tror till exempel att det inte är särskilt dyrt att hålla rötgaskammaren på ca 37 grader om den är isolerad och står i ett extraisolerat rum.
Jag vet inte om det finns så mycket användbart för maskar i det utrötade matrialet, däremot är det växtnäring.
För att odla växter i växthus är det bättre med en vanlig kompost. En kompost bildar utan krångel: värme, koldioxid och färdigt odlingsubtrat, vilket är precis vad man vill ha i ett växthus, bortsett från värmen under den varmaste perioden, som går att vädra bort.
-
Finns det ingen här på forumet som har några känningar i något kommunalt reningsverk där man producerar biogas? Det vore kul att höra lite, särskilt om ekonomin.
För att odla växter i växthus är det bättre med en vanlig kompost. En kompost bildar utan krångel: värme, koldioxid och färdigt odlingsubtrat, vilket är precis vad man vill ha i ett växthus, bortsett från värmen under den varmaste perioden, som går att vädra bort.
Lite krångel vill man ju ha ;). Nä, vad jag menar att man inte vill ha den superstarka växthusgasen metan, utan man vill elda upp den, få ut värmen, och omvandla metanen till vanlig växthusgas CO2 .
Jag tror det är en ganska stor kostnad att t.ex. investera i en trycksatt scrubber, jag har jobbat en del med vanliga scrubbers och det är ju ingen konst, men med tryck....
Och att sen komprimera och kondensera gasen... vi pratar om en investering på flera hundra tusen.
Jag tror absolut att om man ska bygga en biogasanläggning hemma, så är det av miljö- och moral skäl, för att minska sitt lokala utsläpp av metangas. Om man sen vinner lite ljus och värme så är det ju trevligt, men man kommer inte att tjäna på detta förrän energikostnaderna har tredubblats i världen. Och när nu både finnarna och ryssarna bygger nya kärnkraftverk, och vi lägger nya kablar för att få hit den billiga ful-elen så är ju inte det troligt.
När jag tittar ut från mitt fönster är detta vad jag ser:
(http://i407.photobucket.com/albums/pp154/ombordaren/HPIM0260.jpg)
Här borde det ju finnas en marknad för gasmotorer, men icke. Varje vecka körs diesel ut till alla plattformar, och gasen ger istället ett lokalt högtryck. Detta ger en vink om vilket jobb det är att elda gas i motorer.
-
Har lite svårt att förstå varför allt skall vara så besvärligt.. och fördyrande.
Som jag skrev tidigare så kan en kinesisk fattig bonde tillverka detta med sina bara händer.. kan vi väl oxå det? Vi har kanske bättre verktyg, teknik etc..
Kom i dagarna hem med septik tanken.. 4 kbm á 5000:-
Skall köpa in en kompostkvarn (ca 500 kr), begagnad pelletsskruv (ca 1000 kr), plus nån säkerhetsventil jag skall ha upp på rötgastanken i toppen där gasen samlas. Sedan snokar jag upp begagnat tegel att mura rötgas tanken, lite rör är ej svårt att hitta.. Allt detta måste jag ju ändå ha för att ha vanlig toalett så inga nämnvärda extra pengar. Beräknar bygget (inkl. vanliga toalett avloppet, tank) till ca 15 000:-, max.
Lär ej ha igen dom pengarna på kanske 4 år... men sen rullar det gratis. ;D
-
Jag har läst inläggen här ovan och jag måste säga att idéerna känns intressanta! Hittar man nu en bra idé för en privatperson eller låt oss säga en lantbrukare (med ex. svämbrunn) att tillverka biogas och även kunna komprimera det så att det går att tanka ett fordon så tror jag nog att man kan få ut bidrag från NUTEK (http://www.nutek.se/sb/d/105) för realisering..
-
Hej!
fao har skrivit en del om detta, mer avpassat för tropiska länder. Hittar inte sidan just nu, min samling av hänvisningar finns i någon av våra flyttkartonger. Ett par bra länkar jag hittade nu är:
http://www.sustainableharvest.org/downloads/Biodigester%20manual%20English.pdf
http://energysavingnow.com/bagdigesters/digeste.pdf
Här kan man ju få lite ideer
Edgar
-
Ombordaren:
Du menar väl inte att du anser gas vara ett förkastligt motorbränsle? Eller att du tror att all kommersiell verksamhet är någon form av mall eller bevis för vad som är optimalt? Eller att det råder samma förutsättningar och kostnader att utföra processer med gas ute till havs som i land?
Det är svårt att jämföra ekonomin i kommunala anläggningar med en liten "hemma-anläggning". Om man måste ha antälld personal, hyra särskilt mark, lokaler och låta all uppvärmning gå till spillo osv osv är det klart att det kan vara svårt att få ekonomi i det, särskilt med ändrade politiska beslut som säger att anläggningen ska göra annat än vad den är optimerad för.
-
Noen norske og svenske linker om biogass :
http://www.biowaz.com/Faq.aspx
http://www.ept.ntnu.no/fag/tep4150/innh08/Biogass%20fra%20husdyr_08.pdf
http://www.bioenergiportalen.se/
http://www.bioenergiportalen.se/Default.asp?p=1367&categoryid=175
http://www.sbgf.info/
http://www.sbgf.info/_filer/Broschyr_gårdsbaserad_biogas.pdf
http://www.orio.no/Norsas/oriomain.nsf/0/c230b7e0b7ddbd78c1256c8e00501087/$FILE/Biogass%20-Energiproduksjon%20og%20avfallsbehandling%20-Sluttrapport.pdf (http://www.orio.no/Norsas/oriomain.nsf/0/c230b7e0b7ddbd78c1256c8e00501087/$FILE/Biogass%20-Energiproduksjon%20og%20avfallsbehandling%20-Sluttrapport.pdf)
-
Ombordaren:
Du menar väl inte att du anser gas vara ett förkastligt motorbränsle? Eller att du tror att all kommersiell verksamhet är någon form av mall eller bevis för vad som är optimalt? Eller att det råder samma förutsättningar och kostnader att utföra processer med gas ute till havs som i land?
Det är svårt att jämföra ekonomin i kommunala anläggningar med en liten "hemma-anläggning". Om man måste ha antälld personal, hyra särskilt mark, lokaler och låta all uppvärmning gå till spillo osv osv är det klart att det kan vara svårt att få ekonomi i det, särskilt med ändrade politiska beslut som säger att anläggningen ska göra annat än vad den är optimerad för.
Nä, gas är inte förkastligt som motorbränsle, men förknippat med mycket svårigheter, både med tryck, rening och förbränning.
Och som jag skrev, om man bygger en hemanläggning är ju eldning i panna/spis eller lampa de enda alternativen som är realistiska.
Att tro att man ska bygga en anläggning hemma och tillverka motorbränsle, det är helt enkelt för svårt.
Förutsättningara till havs är otroligt bra ur många synvinklar(tillgång till gas, skatteregler, teknikintensivt), men ändå har man inte fått det att funka bra än. Det ger en vink om vilka svårigheter det är.
Jag har inte hängt med så bra i svängarna, vilka politiska beslut har ändrats som påverkar dessa anläggningar ?
Jag kommer ihåg att för ett antal år sedan blev det förbjudet att använda "slask-hinken" från skolmatsalar och liknande som grismat, eftersom det var cig-fimpar och utspottade snusar i, innehåller ju som bekant ganska mycket tungmetaller och annat. Jag undrar vad som gäller om man kör det genom en bio-reaktor, är det OK att sprida på åkern sen, eller måste det förbrännas?
-
Gas är besvärligt just för att det är gas. Tar en himla plats istf exempelvis disel. Det blir komplicerat med gasklocka.
Det bästa är ju om man kan ha en liten låga brinnande kontinuerligt för att värma vatten. Eller för att värma ett växthus? Men den värsta synden (i detta sammanhanget) är ju att låta lågan slockna så att man plötsligt släpper ut metan i fria luften... I så fall hade en kompost varit bättre...
-
Gas är besvärligt just för att det är gas. Tar en himla plats istf exempelvis disel. Det blir komplicerat med gasklocka.
Det bästa är ju om man kan ha en liten låga brinnande kontinuerligt för att värma vatten. Eller för att värma ett växthus? Men den värsta synden (i detta sammanhanget) är ju att låta lågan slockna så att man plötsligt släpper ut metan i fria luften... I så fall hade en kompost varit bättre...
Jag tror precis detsamma. Det är ju bara att ha en vanlig flamdetektor från en oljebrännare och en magnetventil som stoppar gasen om flamman försvinner.
Men släpper inte en kompost ut metangas i fria luften ?? Det borde bli relativt syrefritt i mitten på en kompost.
-
I en bra kompost har man mask och andra småkryp som syresätter. Och så blandar man material så att det inte blir för kompakt. Men i en "dålig" kompost kan det mycket väl bli metan. Sådana komposter stinker...
A.
-
Ombordaren; Du glömde att det skulle behövas mer personal och utrustning och förmodligen skulle man behöva omdesigna plattformen för att få plats med det, och en verksamhet behöver inte vara orimligt besvärlig bara för att den i jämförelse med oljeutvinning har måttlig lönsamhet. Och angående politiska beslut som ändrats så är det på kommunal nivå och uppsala kommun jag tänker på, som var lite av pionjärer på området, anläggningen byggdes för en typ av drift, nya politiker kom till och tyckte sitt, och bestämde att anläggningen skulle producera mycket mer än vad den från början var tänkt för, och kostnaderna sköt naturligtvis i höjden, budgeten sprängdes naturligtvis på flera områden och det blev svårt att hålla det fungerande, allt ansågs av många som ett jättefiasko, och därifrån kommer en del av det svenska motståndet mot biogas.
Visst tar okomprimerad gas mycket plats, men en anläggning som klarar att rena och komprimera några kubikmeter per dygn kan inte vara så svårt att ordna, på land, som hobbyprojekt, i förhållande till vad det kan ge.
-
Ja, grejen är att kringutrustningen för naturgas är dyr (absolut inget problem i oljebranchen) men tar inte mycket plats, och oljeplattformar byggs om hela tiden (det är mitt yrke). Kräver marginellt med jobb när allt är intrimmat.
Enda problemet med gasen är att få det att funka bra i en kolvmotor. Gasturbiner är en annan femma, det tror jag mycket mer på. Visst; låg verkningsgrad och dyr vid haveri, men om man kör på (relativt) låg belastning och om man dessutom kan ta tillvara på spillvärmen (fjärrvärme) kan det nog bli bra.
Jag vet inte exakt hur man hanterar fordonsgas, men jag har läst siffran 10 bar vis scrubbningen och 200 bar in i bilen. Att konstruera en scrubber är inte omöjligt, men kräver nog en hel del innan man får det att funka.
För komprimering skulle det kanske funka med en begagnad lufttubskompressor, räkna med minst 15000:- för en vettig. Det är ju förstå utan kylning, vet inte om det finns problem med att värma upp biogas?
Jag ska bygga ut mitt hus nästa vår. Jag undrar om man skulle vika en del av nya källaren till en bioreaktor. Sen eldar man gasen där oljebrännaren har suttit i kombipannan, och låter en del av värmen gå genom en slinga i reaktorn. Antagligen dyrare och krångligare än solfångare, men det funkar ju på vintern med...
-
Enda problemet med gasen är att få det att funka bra i en kolvmotor.
Vad är egentligen problemet? Gasdrift ger bättre luft/bränsle mix således bättre och fullständigare förbränning.
-
Inga oöverstigliga problem att tillverka biogas. Inte heller att köra en bil på det, det görs ju i en inte allför liten omfattning.
Läste om en gubbe i England som gjorde gas på hönsskit hemma. Gasen sparades i en ballong, som han sedan hade i skuffen på bilen. Han klarade alla sina körslor med detta.
Problemet i vårt klimat är att det måste vara varmt i tanken, lite svårare i en lite anläggning.
Man kan använda en del av gasen för att värma tanken.
Är det lättare att värma huset än köra bilen, kan man ju disponera om och köpa biodiesel för det man sparar på uppvärmningen.
Jag provade för några år sen med en tunna, en liten gasklocka, det tog tid men visst brann gasen.
Detta var endast experiment, det blev inte mycket gas i denna lilla anläggning.
Gjorde efter ett system som man småskaligt använder i varmare länder.
Man behöver rätt mycket att röta, en gård på hundra kor får det definitivt lönsamt, det allmänna borde sprida kunskap om detta.
-
Biogas är ett bra val som alternativt bränsle, restprodukterna är gödsel med samma värde, men lägre vikt. Med andra ord du får såväl bränsle som gödsel.
En kalkyl visar att det är lönande dessutom.
Inget hindrar att man odlar raps på en naturgödslad åker, där man utvunnit gas ur gödseln.
Potentialen för biogas är ganska stor, och bör utnyttjas, bla annat för att åkerarealer är begränsade, och behovet av koldioxidnetutral energi är stort.
Lite spontana tankar kring detta. Till uppvärmning och matlagning är ved enklast. Gödsel och kompost gör sig bäst på åkrarna. På åkrarna kan man även odla raps. Av raps kan man göra rapsolja. Rapsolja är motorbränsle. Vad skall vi ha biogasen till? :)
-
Tänkt på detta en del då jag vart utomlands... dags att jaga gratis tegel te biogas reaktorn till våren.. skoj skoj...
-
Palleman gå på det, jag tror att det går undan när du bestämt dej för något!
Finns det hästskit i närheten, kostar det inget, du kan låta någon hämta det om du inte själv har tid, kunden betalar så det räcker till transporten.
Restprodukten är prima gödsel som du kan ha i odlingar.
-
Mycket flummigt svammel här! Jag kan göra biodiesel , jag kan göra etanol, och jag har gjort lite biogas. jag vet bönder som göt biogas driver sina maskiner. Vi kan göra detta utan att omvända alla "konsumtionshysteriska" system. man kan vara utanföt detta, de hinner nog ifatt när nöden kräver så.
Småskaligheten funkar på hur många platser som helst, där man VÅGAR eller är tvungen att ta saken i egna händer. HUR FAN tror du tex att jag kan klara mig på under existensmin, och ändå inte ha ett påvert liv? JO småskalig produktion av vad som jag anser jag behöver.
-
Mycket flummigt svammel här! Jag kan göra biodiesel , jag kan göra etanol, och jag har gjort lite biogas. jag vet bönder som göt biogas driver sina maskiner. Vi kan göra detta utan att omvända alla "konsumtionshysteriska" system. man kan vara utanföt detta, de hinner nog ifatt när nöden kräver så.
Småskaligheten funkar på hur många platser som helst, där man VÅGAR eller är tvungen att ta saken i egna händer. HUR FAN tror du tex att jag kan klara mig på under existensmin, och ändå inte ha ett påvert liv? JO småskalig produktion av vad som jag anser jag behöver.
Jag instämmer.. varför krångla till allt? Kan en kinesisk bonde göra gas av 3 familjmedlemmar, nån gris och ev. get, bygga detta "verk" av lera och driva sin gas häll och lampa med så kan fasen vi göra det i väst.. ÄVEN om vi har kallare.. ta vad man haver och använda modernt tänkande.. varför krångla till en just sådan enkel sak och fördyra allt? Kostar ju inte ett skvatt att bygga en sådan reaktor..
-
Jag har läst om det småskaliga biogasprojektet det talas om. Jag tror det var i någon djungelby i Kambodja eller Vietnam. Helt meningslöst och galet tänkt att producera biogas där och göra fattiga bybor beroende av biogas till matlagning. Man skapar bara ett onödigt behov som slutligen driver in även dessa människor i bekvämlighets och konsumtionshysterin. Man har där tidigare eldat med ved och kan givetvis fortsätta med detta utan problem.
Problemet är att här och nu, i denna icke perfekta värld, ökar antalet innevånare hela tiden, stora områden i asien är helt renplockade på brännbart material eftersom man fortfarande lagar mat över öppen eld vilket kräver mycket stor energimängd. Om du testar att gå ett par mil om dagen för att hämta ved, inser du nog kanske att det är ganska högprioterat att få igång liknande system i stora delar världen.
Och vad menar du "...driva in människor...", ska vi behålla 3:e världen som någon slags jätte-skansen?
-
Hej!
Naturligtvis så ska vi inte lägga oss i tredje världens problem. Låt folket hungra ihjäl och låt dem dö i diverse sjukdomar så stör de inte oss rika. Ger vi ingen hjälp så blir det inte så många som överlever och alla vet att överbefolkningen i tredje världen är det stora problemet. Har folk bara dött undan så kan de inte längre skövla regnskogen och äta upp de fridlysta djuren som vi vill titta på när vi har semester. Egentligen så är det pittoreskt att se folk dö i ovanliga sjukdomar. Kanske ska vi hjälpa till med lite utbildning så att de kan sköta semesterhotellen.
MVH
Jan Lindgren
-
Varför ska en fattig familj köpa skog att ta ved från när de kan göra biogas på sin egen gård?
Och om någon har bosatt sig där de inte kan göra annat än ta ved från någon annan så kan de istället fixa biogas.
Jag ser inte att biogasen skulle kunna göra annat än att lösa problem.
-
Hej Alta!
Jag håller helt med dig att missbruk av mark hänger ihop med ägande. Äger man marken så är det ide att investera och sköta marken. Allmän mark blir normalt grovt misskött. En klar fördel med kapitalism.
Energiproblemet i U-länder kan dock inte lösas enbart med markägande. Det är för många människor och marken räcker inte till. Jag är inte tillräckligt tekniskt kunnig för att avgöra om biogas kan lösa några problem. Det kanske är bättre att vi subventionerar solceller till Afrika i stället för att subventionera dem i Sverige där det nästan inte blir något utbyte av solceller under november.
Annars så anser jag att det är viktigt att vi i den rika delen hjälper till att utveckla jordbruket så att hungern försvinner och ser till att alla kan få utbildning och medicinsk hjälp.
MVH
Jan Lindgren
-
Vad anser du då om min teori om att behovet kommer att öka och skiten från hushållsgrisarna inte kommer att räcka till?
Jag säger att den är galen och lika lite verklighetsförankrad som dig själv.
Om skiten inte räcker för matlagning så kommer man använda det gamla sättet att laga mat på, och inte betala dyrt för att få mer skit.
Biogasen minskar energibehovet man måste få utifrån. Det betyder att man kan lägga ner mindre tid/pengar på ved, och mer på annat. Både "behovet" och belastningen på miljön kommer att minska.
-
Måste ändå tycka att Alte har en poäng. Det kan knappast vara mer effektivt att göra energi via en gris än via ett träd.
-
Men djur(inkl människor) skiter även fast man inte gör biogas av skiten. :P
Så frågan man ska ställa sig är om det är effektivare att skyffla in skit i en behållare eller gå/köra flera km för att skaffa ved.
-
Måste ändå tycka att Alte har en poäng. Det kan knappast vara mer effektivt att göra energi via en gris än via ett träd.
Tanken var väl inte att ha en gris enbart för att göra gas av skiten. Tanken med grisen är väl att producera mat. Gasen blir ju en biprodukt som annars hade gått till spillo.
Låter vettigt om man bor i ett område där varje träd kan vara det sista och man evt. har möjlighet att föda en gris.
-
Småskalig biosgas:
http://www.sintex-plastics.com/Deenabandu_g.htm (http://www.sintex-plastics.com/Deenabandu_g.htm)
-
John Seymour har i "Självhushållning" s. 218 ett exempel på en enkel gasanläggning med tillförseltank, halmisolerad omrörare och gasklocka med flamfälla.
-
Tyckte att det behövde klargöras varför fattiga bönder i Kina ska göra biogas. Jag tillbringade ett år i Kina för några år sen, besökte då en liten by där man hade byggt enkla gaskammare till varje hushåll. Böndernas odlingsmark bestod av berg som de beklädde med de vackraste risterassodlingar. Problemet var att den brännved till matlagning man hämtade från skogen längst upp på berget var nödvändig för att hålla kvar jorden och jorden nödvändig för att hålla kvar vatten som i sin tur var helt nödvändigt för att bevattna terasserna uppifrån och ner. På så vis kunde man spara den viktiga skogen och dessutom spara massvis av steg efter ved. Har själv uträttat mina behov rakt ner i en sådan tank och det gick fint! :)
-
Småskalig biosgas:
[url]http://www.sintex-plastics.com/Deenabandu_g.htm[/url] ([url]http://www.sintex-plastics.com/Deenabandu_g.htm[/url])
Fantasiska indier.. mailat dom.. och dom är intresserade av en liten partner i Svedala.. nämligen Palle.. :o .. skall se om jag kanske kan ta hem ett testexemplar och se hur det funkar..
-
Jaha.. massa problem..
men hur löser vi svenskar i det kalla klimatet som ändå av någon anledning lyckades få ut litet gas det där med lagringen? röttankar är väll inge problem.. men lagret.. kan man sätta en liten kompressor innuti gasklockan med drivning utanför tanken ?
lösningsorienterat i fortsättningen please
-
Om man "paraply isolerar" röttanken så kan man få en stabil temp.
När det gäller lagring så beror det på vilket behov man har. I många fall kanske det räcker med det som ryms i röttanken. Tex om man ska driva sånt som behöver ett lågt tryck och används ungefär lika mycket varje dag (matlagning, kylskåp, varmvattenberedning m.m).
-
Jaha.. massa problem..
men hur löser vi svenskar i det kalla klimatet som ändå av någon anledning lyckades få ut litet gas det där med lagringen? röttankar är väll inge problem.. men lagret.. kan man sätta en liten kompressor innuti gasklockan med drivning utanför tanken ?
lösningsorienterat i fortsättningen please
Det är klart att det går att komprimera gasen, huruvida det är värt det beror väl lite på mängden gas och vad man ska ha den till.
-
Om man "paraply isolerar" röttanken så kan man få en stabil temp.
När det gäller lagring så beror det på vilket behov man har. I många fall kanske det räcker med det som ryms i röttanken. Tex om man ska driva sånt som behöver ett lågt tryck och används ungefär lika mycket varje dag (matlagning, kylskåp, varmvattenberedning m.m).
Fast man kan ju tänka sig att man inte isolerar speciellt mycket, så fyller man ändå på under hela året.
Det ända som händer borde väll vara att man har lagrat sin energi ( i form av ej omvandlad produkter), sedan när värmen kommer borde det ju ta extra fart. Och man kan få mer gas fast under en kortare tid.
-
Fast man kan ju tänka sig att man inte isolerar speciellt mycket, så fyller man ändå på under hela året.
Det ända som händer borde väll vara att man har lagrat sin energi ( i form av ej omvandlad produkter), sedan när värmen kommer borde det ju ta extra fart. Och man kan få mer gas fast under en kortare tid.
Tanken är god, men dels får man då ut energin när man normalt sett behöver den som minst, det lär dels bli ett rätt omfattande lager, och dels lär viss nedbrytning ske ändå, som har väldigt dålig effektivitet, så det går att göra som om man har plats att lagra, och man mest är ute efter att bli av med "avfallet".
-
Lagring är ganska svårt och även dyrt med en liten anläggning. Man behöver vanligtvis mer gas vintertid, om man nu tänker värma hus.
Till fordon kan andra perioder kanske uppstå.
Så en produktion året om är nog att föredra, framför säsongsrötning, det tar en hel del tid att få fart på en reaktor oxå, efter uppehåll.
Man kan tänka sig att det blir billigare att överdimensionera reaktorn, än skaffa komprimerad lagring, och då använda en del gas till underehållsvärme av den iofs isolerade reaktorn.
Gas till avsalu är knappast att tänka på, då får kompression och rening tillkomma, och då pratar vi om mycket stora reaktorer.
-
Jag har läst igenom tråden och erkänner att jag bara fattar hälften. Har börjat att fundera över varför vi inte använder mer småskalig biogas de senaste dagarna och har ännu inte läst in mig alls, bara browsat runt lite efter information.
Har blivit grymt nyfiken på hur det går med din biogasanläggning Palle!!
-
Jag har läst igenom tråden och erkänner att jag bara fattar hälften. Har börjat att fundera över varför vi inte använder mer småskalig biogas de senaste dagarna och har ännu inte läst in mig alls, bara browsat runt lite efter information.
Har blivit grymt nyfiken på hur det går med din biogasanläggning Palle!!
Jag med ;) Men som vanligt i detta land så blir man stoppad i byråkratin.. och där är vi nu..
-
Vad är det byråkraterna har problem med?
-
Definition på en riktig byråkrat:
En person som ser varje lösning som ett problem.
(Det finns sådana överallt)
-
Jadu, fått till svar att "ingen annan har ju gjort detta förut" så det finns inga regler.. plus att handläggaren ej talar svenska och förstår ej min rikssvenska heller så då krockar allt.. :o
-
"ingen annan har ju gjort detta förut" så det finns inga regler..
Typiskt, om ingen har gjort det förut så måste det ju bero på att det inte behöver göras heller enligt svensk byråkrati. Och sen gnäller regeringen över att vi inte jobbar och avlar fram nya uppfinnare.
Jag har också ett sånt där "ingen annan har ju gjort detta förut"-ärende som jag har jobbat lite med. Fast de jag har pratat med har ändå varit hyfsat uppmuntrande. De tycker typ att det är bara att köra tills någon kommer på att det behövs regler. Fast det kan ju kännas som en lite väl bräcklig grund att bygga en verksamhet på.
plus att handläggaren ej talar svenska och förstår ej min rikssvenska heller så då krockar allt.. :o
Har man inte rätt till tolk??
-
@Mushi, problemet med småskalig biogas är att det blir väldigt mycket investering i förhållande till gasen man får ut, ur en ekonomisk synvinkel, för att få god avkastning och effektiv nedbrytning krävs till exempel höga temperaturer. Byggande, isolering och uppvärmning blir väldigt mycket billigare per mängd biomassa/gas ju större anläggning man gör. Större anläggningar kräver transporter, men det var ju inte det tråden handlade om.
I dagens samhälle är det inte många som vågar testa något som eventuellt kan gå jämnt upp med räntan typ, med "en massa besvär," och ovanpå det byråkrati. Inte lätt att vara innovativ om man inte har massor av resurser att ta till.
-
Hur stor bör en biogasanläggning vara för att vara någorlunda kostnadseffektiv? Någon som vet?
-
Hur stor bör en biogasanläggning vara för att vara någorlunda kostnadseffektiv? Någon som vet?
Det beror helt på förutsättningarna, skulle tippa på att man normalt sett behöver några kubikmeter för att man ska kunna konkurera någon energikälla som används rent ekonomiskt.
-
Jadu, fått till svar att "ingen annan har ju gjort detta förut" så det finns inga regler.. plus att handläggaren ej talar svenska och förstår ej min rikssvenska heller så då krockar allt.. :o
Det finns två vanliga invändningar mot det tekniska framåtskridandet:
a) Så har vi aldrig gjort förut
b) Så har vi alltid gjort förut
-
Palle, hur går det med importen från Sintex? Jag är också intresserad, det ser ut precis som den typen av enkel och robust lösning jag söker.
Hör av dig om du tror att jag kan vara till hjälp med byrokratin!
-
Lantbruksskolan Nordvik har drivit sitt svinhus med biogas under många år . Svingödseln går direkt i tank , sedan fylls latrin och ko gödsel på vid behov . Gasen som bildas matas till en stationär Fiatmotor . Värme och el kommer via motorn till klassrum , omklädningsrum och fikarum i grishusdelen . Den anläggningen är inte så stor .
-
Fuel Gas From Cow Dung (nerladdningsbar pdf-fil):
http://www.scribd.com/doc/9231051/Fuel-Gas-From-Cow-Dung (http://www.scribd.com/doc/9231051/Fuel-Gas-From-Cow-Dung)
-
Spännande tråd, ska jag följa!
-
Hittade den här sidorna när jag letade efter ritningar för att bygga en egen anläggning någon gång i framtiden.. Vill i första hand kunna producera biogas till matlagning av hushållsavfall mm.
http://www.ruralcostarica.com/biodigester.html (http://www.ruralcostarica.com/biodigester.html)
http://biorealis.com/digester/construction.html (http://biorealis.com/digester/construction.html)
http://www.youtube.com/watch?v=ne3RdAmPIbw (http://www.youtube.com/watch?v=ne3RdAmPIbw)
-
Lantbruksskolan Nordvik har drivit sitt svinhus med biogas under många år . Svingödseln går direkt i tank , sedan fylls latrin och ko gödsel på vid behov . Gasen som bildas matas till en stationär Fiatmotor . Värme och el kommer via motorn till klassrum , omklädningsrum och fikarum i grishusdelen . Den anläggningen är inte så stor .
Jo en ottomotor som är vattenkyld är den enklaste lösningen för ett gasdrivet kraftvärmeverk.