Alternativ.nu
Djur => Kor => Ämnet startat av: puck skrivet 08 sep-08 kl 12:40
-
Ska i höst slakta mina första rödkulletjurar. De är då drygt 18 månader gamla, välväxta tycker jag själv :-[ Jag tänkte ta återtag och funderar nu lite på vad man kan ta betalt för köttet, på ett ungefär. Jag tänkte sälja i åttondelar, styckat och klart. Vad tar ni?
Det är så svårt att ta betalt!
-
En bild skulle passa bra :)
Vi säljer tjurarna i halvor eller om det är superstora djur i fjärdedelar.
Åttondelar?
blir väl bara nästan ingenting och så pytte pytte bitar minsta filen typ ;D
-
Nej, det är klart, det blir små bitar och mycket att hålla reda på... :P Kanske bättre att sälja främst i fjärdedelar och så sälja valda delar för lite dyrare penning till dom med små frysar.
Men det där löser jag. Nu vill jag bolla priser! :)
-
Vi säljer fjärdedelar, 100 kr/kg för kalv och 90 kr/kg för ungnöt. Då är det styckat, färsen är mald och det är vacuumförpackat.
-
Vilket pris du behöver ta beror ju på flera saker. Det bästa är att göra en kalkyl över dina kostnader och de mervärden ditt kött har jämfört med andras / det som säljs i affären.
Jag säljer själv nötkött direkt till kund. Det är ungnöt (stutar som gör att köttet blir marmorerat) och jag säljer endast i fjärdedelar eller uppåt. Köttet är ekologiskt (KRAV), kommer från djur som gått på naturbete, djuren har inte fått kraftfoder annat än som små kalvar (omega-3), hängmörat minst fjorton dagar, styckat i detaljer resp malt till färs som är vacuumpackade och märkta med etiketter med en massa information. Jag kör och hämtar köttet på styckningsanläggningen och levererar ut till kund, vi skickar ut information och har kostnader för marknadsföring (t ex hemsida) samt erbjuder våra kunder att komma på "öppen gård" en gång om året. Kostnad för livsmedelshantering hos kommunen tillkommer liksom licensavgift till KRAV och certifieringskostnad för den ekologiska certifieringen. Allt kött säljs givetvis med moms och betalning sker via faktura. Mycket tid läggs på säljarbete, framförallt innan man sålt in köttet. Kostnader för slakt, hängning och styckning tillkommer givetvis. Alla dessa kostnader behöver jag ha betalt för. Dessutom är det en unik produkt som är svår (omöjlig) att hitta i affären. Kvalitet måste få kosta! Mitt råd är att inte gå ut för lågt. Det är svårt att höja i efterhand. Tänk på att det är betydligt mindre jobb att sälja till slakteriet. Å andra sidan är man då i händerna på deras prissättningssystem som inte tar så mycket hänsyn till köttets ätkvalitet utan mer till vad som är ekonomiskt fördelaktigt för slakteriet. Rödkullor vill man nog helst inte sälja till slakteriet.
Tänk även på att ca 35 % av den slaktade vikten (den man får betalt för om man säljer till slakteriet) går bort vid hängmörning och styckning / putsning!
Lycka till med köttförsäljningen, det är kul med all positiv feedback man får från nöjda kunder!
-
Falin, det var snällt av dig att ta upp tråden igen och tack för prisinfon!
Jonte P Jo, jag håller på att räkna på saken. Ville med den här tråden höra vad andra tar för att få en översikt. Jag vill inte lägga mig för högt. Men förstår nu att det snarare är det man ska göra... För inte är det roligt att behöva höja priset (vilket jag fått lov att göra på lammköttet i år).
Tack för era svar!
-
Falin Dum fråga: 90:-/kg, är det för slaktvikten eller för det kött kunden verkligen får?
Nu har jag räknat och räknat så jag är alldeles kolrig i huvudet. Vad sägs om de här priserna hos slakteriet, lite saftigt va?
Slaktkostnad 1520kr per djur
Samt verklig avfallskostnad ca 3,50 per kg
Styckningskostnad
Grovstyckning (endast sågat i bitar packas i krt med påse 8-10kr per nöt) 7 kr/kg + 15 kr/krt
Finstyckning (detaljer om 1-1,8kg klassisk stykning) 10kr/kg + 15kr/krt
Vacumförpackning vid finstyckning 3 kr/kg
Färs malning samt vacumförpackat 8 kr/kg
Kg vikten är räknad på slaktvikten
-
Hmm, jag är inte helt säker på att jag förstår dig rätt. :-[
Men 90 kr/kg är det som kunden betalar för sin låda när allt är färdigt och klart. Då är det benfritt. Så det är nog det kött kunden verkligen får.
-
Jag har en som vill komma och köpa djuret avlivat och avblodat hos mig men ta hem kroppen och hänga, stycka själv. Vilket pris kan man tänka sig då? Och hur vet man vad djuret väger?
-
Puck, de priser du anger verkar vara inklusive moms eller? Tänk på att det är olika momssatser på livsmedel och på tjänster. Du betalar alltså 25 % moms för slakt, styckning etc men får bara lägga på 12 % moms på köttet du säljer! Det enklaste är att räkna utan moms tycker jag så behöver man inte hålla ordning på de olika momssatserna under tiden man räknar.
Vet du ungefär hur mycket dina djur väger? Du måste ju slå ut slaktkostnaden per kg kött eftersom det är en fast kostnad. Ju mindre djuret väger desto dyrare blir ju slakten per kg kött. Tänk även på att du får slå ut kostnaden på styckad vikt och inte på slaktad vikt! Om djuret väger 275 kg slaktat blir antagligen den styckade vikten ca 180 kg. Om slakten kostar 1200 + moms blir slaktkostnaden 6,70 kr per kg kött plus moms. Motsvarande om djuret väger 350 kg slaktat blir 5,30 kr i slaktkostnad. Jag hade räknat med ca 7-8 kr per kg i slaktkostnad för en rödkulla. Det är bättre att ha lite marginal än att lura sig själv och upptäcka i efterhand att man tog för lite betalt!
Lite grovt kan du i dina beräkningar räkna med att hälften av köttet blir färs.
Även om du säljer köttet själv är det ju intresssant att utgå från slakteriernas notering. Mitt råd är att inte titta vad du skulle få för en liten rödkulla med (ev) dålig klassning utan kolla vad de får som får bäst betalt! Om djuren är ekologiska (certifierade) finns ju även ett eko-tillägg.
Det finns tyvärr alldeles för många som säljer sitt kött alldeles för billigt tycker jag. Förutom att man lurar sig själv dumpar man även marknaden.
Räkna på!
-
Jag har en som vill komma och köpa djuret avlivat och avblodat hos mig men ta hem kroppen och hänga, stycka själv. Vilket pris kan man tänka sig då? Och hur vet man vad djuret väger?
Mja, får man verkligen det? Såvitt jag minns får man bara hemslakta för eget bruk. Men om man bortser från det, så tar vi 55 kr/kg om någon skulle vilja köpa och stycka själv. Men då har vi ju kostnaden för slakteriet i de pengarna.
Fördelen med återtag är ju att man får reda på vikten. Annars får man som jag ha en sambo som kan se på de levande djuren hur mycket de väger. ;) För hästar finns ju viktmåttband, kanske funkar på nöt också?
-
ja tar 80 kr/kg ungnöts kött
ja tar 95kr/kg äldre djur(slakt ko )
1/4 å 1/2 säljer ja enkelt å bekvämt
allt e packat i vaccum förp. + köttfärs å inga ben eller inälvor typ hjärta eller lever (som vi tar igen själva)
-
Puck, de priser du anger verkar vara inklusive moms eller?
Nej, exklusive moms! :o
Tack så jättemycket, Jonte P, du har hjälpt mig otroligt mycket! Mycket av det du tagit upp har jag själv tänkt på, men att få det bekräftat känns väldigt bra! Matte och företagsekonomi var inte mina bästa ämnen i skolan... Jag har också hört med grannbönderna. De tar 56:-/kg för slaktvikten, vilket väl blir 90-95:-/kg för det som kunden verkligen får?
-
Ja, runt en hundralapp per kg styckat kött verkar rimligt om du säljer i fjärdedelar och alla detaljer plus färs är med.
-
Mitt råd är att inte titta vad du skulle få för en liten rödkulla med (ev) dålig klassning utan kolla vad de får som får bäst betalt! Om djuren är ekologiska (certifierade) finns ju även ett eko-tillägg.
Och Eko tillägget är 1.50 per kg ;D ;D
-
Jag tänkte köpa kött från en granne. Vad är rimligt att betala i kg-pris och det gäller ett helt djur grovstyckat? Djuren har gått på "naturbete och är låglandkorsningar.
-
svartslakt eller kontrollslakt? svart eller vit styckning?
-
jämför lite
www.dinkottbutik.se (http://www.dinkottbutik.se)
-
Styckat i lådor ligger nog på 45 kr/kg nu förtiden, svart. Helt djur och endast grov styckat borde vara lite billigare. Men är det certifierat ekologiskt eller liknande för man nog lägga till ett par kronor till på kilot.
-
Jag tänkte köpa kött från en granne. Vad är rimligt att betala i kg-pris och det gäller ett helt djur grovstyckat?
Jag skulle nog svara, det h*n begär :D
-
45 kr är ju löjligt. Nötkött styckat i låda kostar 80 kr kring Jönköping tex.
Men är det svartslakt så kostar det säkert 45. Det är därför skitviktigt att veta om det är godkänd slakt elle rinte.
-
Jag tar 70:-/kg plus 12 % matmoms när jag säljer vårt highland kött till privatpersoner! Jag måste ju räkna baklänges och se mina kostnader för slakt och styckning jag vill ju inte betala för att folk köper kött av mig!
-
45 kr är för lite..60 kr / kg är billigt som fan..svartslaktat eller vitt spelar ingen roll så länge som du ska äta köttet själv + att slaktaren vet vad han gör
-
Det spelar roll om det är benfritt styckat eller med ben också.... o:)
-
60 kr/kg är väl det minsta jag skulle betala, oavsett hur svart eller vitt det är. Sen beror det väl lite på vad det är för djur också, ålder och kondition och så. Betala det grannen begär helt enkelt!
-
Tack snälla ni för era svar! Jag gör som ni säger, betalar det grannen begär! :P
-
Som nämnts beror priset givetvis på mängden ben i lådan. Som jag menar är 45 kg/kg rimligt för en 30 kg låda där kanske 10% av vikten försvinner vid styckning. Tänk på att slakteriet betalar nu ca 28 kg/kg, vilket är förhållande vis bra.
-
Tycker du att 28:-/kg är bra????? ALLVAR????
-
Tycker du att 28:-/kg är bra????? ALLVAR????
Förhållande vis bra. Alltså bra i jämförelse med vad de brukar betala. Sen att det är uselt betalt, visst, men folk skickar ju trots allt till slakterier!
-
Slakt och styck kostar ca 30 % av privatsålt kött, så på de 28 kr måste du lägga till en hel del.
-
Tycker du att 28:-/kg är bra????? ALLVAR????
28 kr är väldigt bra för att vara från slakteriet..
Men klarar inte djuren t.ex 250 kilos gränsen så får man 17 kr kilot..
Om djuren inte klarar 225 kg gränsen, som t.ex ca 50% av Highland Cattle tjurarna, så blir det bara 15 kr kilot.. det är ännu lägre....
Djur under 200 kilos gränsen får man 12 kr kilot för... det är riktigt lågt..
-
Jag betalar vad granne/kompis begär. Jag vet att hans nötter mår bra, blir fint slaktade, och att han har en inkomst och kan överleva som bonde. Han bråkar inte ett skit när han betalar ägg eller vårt kött..
Jag säljer inget levande som bara ska åka hem till någon annan för att dö.. då kan det dö hos mej, och slippa stressen vid transport.
-
Om man kan slakta själv, och köper djuret levande, då försvinner ju kostnaderna för slakt och styckning. Och det är lagligt eftersom jag ju får lov att hemslakta för eget bruk, förutsatt att jag har rätt kunskap och utrustning för att avliva lagligt och så smärtfritt som möjligt, vad är då ett rimligt kilopris?
För ungnöt?
För lamm?
För får?
För utegris?
För innegris?
Eko/konventionellt?
Är det någon som säljer så?
-
Vi tar 95 kr/kg för ungnöt och 115 för kalv. Då är det vitt, kontrollslaktat, finstyckat, vacuumpackat, benfritt och färsen mald.
Lamm tar vi 100 kr/kg, vitt, kontrollslaktat, finstyckat som man själv vill ha det.
-
Det är inte helt lätt att köpa ett levande djur och slakta hemma. Det krävs ju anmälan för flytten och en del annat krångel.
Jag har köpt levande gris för att slakta hemma, och flytten var betydligt kortare än alternativet.
-
Antar att det skiljer på vart man bor i landet.
Vad är Norrlandspriserna på kontrollslaktat, finstyckat, benfritt och mald färs?
-
Handlar man i butik, alltså en kedja som ICA eller någon annan, så har de en förmåga till ryckighet i priser. Samma vara kan kosta 60 kr/kg på torsdagen och över 100 dagen efter.
Förr var priser någorlunda samma under en så kort tid.
Givetvis handlar jag till bästa pris, alltså inte billigaste vara, utan mest för pengarna, när kvalité och produktionsmetoder, transporter inräknats.
Jag kan tyvärr inte göra allt jag vill, när nordatlantisk torsk säljs (packad i Kina) för 50 kr/ kg, så måste jag slå till och köpa 4 kg.
Viltfångad fisk i områden där det inte är utfiskat, kan vara bättre än odlad torsk, om så en resa till Kina.
Miljösmartast är jag på det jag gör/odlar själv, men jag kan inte alltid betala höga priser, hur mycket miljö skulle det kräva för mig att skaffa medeln? Glöm inte detta i klimatekvationen.
-
Vad är "Norrlandspris" för slags pris? Kostar det inte lika mycket att föda upp djur för slakt i Norrland som i Götaland? Eller är det billigast i Småland?
För övrigt måste vi komma bort ifrån det här att notera vad man får av Scan för att leverera ett slaktdjur och sedan lägga på en krona eller två för slakt,styckning, paketering, mm. Det är ett säkert recept för en långsamt döende landsbygd. När den siste bidragstagande pensionerade svartbonden till sist lägger finns det ingenting kvar efteråt. Det gick ju inte att leva på det för en vanlig människa med barn att mätta och räntor att betala.
-
Hejsan
Tänkte sälja lite köttdelar separat och funderar nu vad man ska ta betalt?
Vad tror ni man ska ta för kilopris på delarna, ungefär (ungnöt)?
Filé
Stek
Övriga delar som jag inte kan namnet på?
-
Jag har också hört med grannbönderna. De tar 56:-/kg för slaktvikten, vilket väl blir 90-95:-/kg för det som kunden verkligen får?
jag tycker det där med att ta betalt för slaktvikten är ett otyg som måste bort om det nån gång ska kunna gå att ta ut vettiga priser på köttet.
Tar dom 56 kr/kg, så kommer någon garanterat att ifrågasätta en om man tar 100 kr, folk förstår inte skillnaden.
Jag säljer griskött och tar 60 kr/kg för färdigstyckat och det är då den vikten som de betalar för. Ideligen får jag frågor om varför det är så dyrt, för dom brukar minsann köpa för 38 kr, eller 25..
Jag förstår inte varför man, även om man bara säljer nån enstaka gris , svart och inte godkänd, tar betalt så inte hela marknaden blir sned.
Kostar kotlett i butiken 80 kr, så finns det ju ingen anledning att sälja den för 30.