Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: mille skrivet 19 aug-08 kl 20:58
-
Hej,
Jag brukar använda kravsocker hemma och hittills också i min biodling. I år har priset på kravsocker höjts rejält (100% sedan i fjol enligt en distributör som jag pratade med). Det gör ju inte så mycket i hushållet, men bisamhällena skall ju snart ha 200 kilo....
Kravsockret är ju importerat, varför finns det inget svenskt kravsocker? ??? Är det för svårt/dyrt att odla sockerbetor ekologiskt? Är det vettigt att köpa kravsocker från Thailand eller är det bättre att köpa svenskt? Det är ju helt klart billigare att köpa svenskt vanligt socker...
-
Var köper du ditt socker? Letar efter leverantör! Det får allt duga osvenskt.
-
I min butik finns det svenskt kravsocker. Fast det säljs i 1 kgs förpackningar och kostar nästan dubbelt så mycket per kg som "vanligt" svenskt socker.
-
Tror jag och Mille är ute efter förpackningar för företag, grossister.
-
I min butik finns det svenskt kravsocker. Fast det säljs i 1 kgs förpackningar och kostar nästan dubbelt så mycket per kg som "vanligt" svenskt socker.
Det låter intressant, var kommer det ifrån, vilket märke?
I vår affär och på kvarnen (där jag köpte i säck förra året) har de bara importerat (från Danisco).
Lollo, du har pm.
-
Danisco har väl köpt upp SSA?
-
Ja, de svenska sockerbruken ägs av Danisco. I alla fall de (för det är väl flertal fortfarande?) i Skåne. Så jag skulle tro att det mesta av Daniscos socker i Sverige är svenskt. Det var i alla fall Daniscos socker jag menade. Förr fanns det många sockerbruk i Sverige men, nu tror jag inte det är många kvar. Min mormor jobbade under kampanjen på bruket i Karpalund (nedlagt sen ett antal år). Så när jag var liten fick jag en guidad tur där i sockerframställning. Jätteroligt!
-
Hej,
Daniscos vanliga socker är svenskt, men kravsockret (i de gröna påsarna) är gjort på sockerrör. Jag hittade inte ursprungsland på förpackningen, men nån som jag pratade med sa att det var ifrån Thailand. Det är inte svenskt i alla fall.
-
Hej,
Daniscos vanliga socker är svenskt, men kravsockret (i de gröna påsarna) är gjort på sockerrör. Jag hittade inte ursprungsland på förpackningen, men nån som jag pratade med sa att det var ifrån Thailand. Det är inte svenskt i alla fall.
Äsch, vad dåligt! Ska inventera sockerhyllan i affären nästa gång och se om det finns något annat kravsocker.
-
Ja du, javill, mitt ex jobbade också på Karpalund under kampanjerna. Det verkar ha varit ett roligt ställe att jobba på, enligt alla historier han berättat därifrån :) Tyvärr var jag aldrig och tittade där, närmast jag kommit var när han var tvungen att köra inom och säga att han blev sen till jobbet för vi var på väg in till BB i Krstd :D
Något jag kommer ihåg han berättade var Karpalund gjorde det renaste sockret, men att de lade ner det eftersom det var så gammalt och slitet. Stämmer det är det synd.
-
men det som står i min hylla här, inköpt på Willys, är svenskt socker men packat i Danmark. Det är den enda förpackning jag har hittat i affärerna.
-
men det som står i min hylla här, inköpt på Willys, är svenskt socker men packat i Danmark. Det är den enda förpackning jag har hittat i affärerna.
Är det kravmärkt?
-
måste kolla... jadå,. det var det. Men det är ju små små paket, om det kan vara ett kilo i varje
-
måste kolla... jadå,. det var det. Men det är ju små små paket, om det kan vara ett kilo i varje
Vilket märke?
-
Blev tvungen att kolla mina krav-sockerpåsar. Från rörsocker. Det har jag inte tänkt på förut. Och här i Lundområdet som man knappt kommer fram på vägarna den här årstiden pga alla traktorer med dubbla släp fullastade med sockerbetor på väg till Arlöv eller Örtofta... Vad trist! Och så naiv man är ibland :-[
Är det svårt att odla sockerbetor ekologiskt eller är det bara att ingen bonde tycker att det är värt att lägga om?
-
*kikar i skafferiet*
Jag har en enkilos påse från Dan Sukker, ekologiskt strösocker, kravmärkt på förpackningen står det Varufakta, Ekologiskt Strösocker: Strösocker från ekologiskt odlade sockerbetor från Sverige och Damnark.
Det är inhandlat i en liten Coop Nära butik på landet :)
-
*kikar i skafferiet*
Jag har en enkilos påse från Dan Sukker, ekologiskt strösocker, kravmärkt på förpackningen står det Det är inhandlat i en liten Coop Nära butik på landet :)
Hmm, det måste jag kolla med vår lilla konsum-affär nästa gång jag är där! Minns du vad du betalade för kilopris?
-
Jag såg att de hade ett erbjudande i coop bladet nu i veckan tror jag, då kostade paketet 15:90 eller något i den stilen.
-
Jag vet inte om det är till någon hjälp för er men Biredskapsfabriken i Töreboda http://www.biredskapsfabriken.se/svensk/index.html (http://www.biredskapsfabriken.se/svensk/index.html)
Säljer kravsocker i 25 kgs säckar. Jag vet inget om dess ursprung eller pris men det går ju att ringa och kolla. Såg att det inte stog så mycket om det på hemsidan men jag har biodlar-kollegor som köpt kravsocker därifrån.
//Roger
-
Jag har pratat med Töreboda och om jag förstod rätt så är det socker de säljer importerat. Det blir dessutom så dyrt att jag likagärna kan köpa det i enkilos-paket i affären.. ::)
Jag har faktiskt gjort ett avsteg från mitt ekologiska tänk och invintrat på vanligt svenskt socker i år. Det fanns helt enkelt inte ekonomi för att lägga nästan det dubbla i invintringskostnader när de pengarna inte går att få tillbaka i försäljning.. :-\
-
Samtidigt så är det sockret du använt svenskt och det tycker inte jag är fel. Det är en svår avvägning det där med ekologiskt kontra långa transporter.
-
jag sitter här med mitt ekologiska strösocker från Dan Sukker.
det är Danisco Sugar AB i Malmö,men det är packat i Danmark.
är det svenskt?
-
Dan sukker köpte upp ssa (svenska socker nånting) för några år sedan, så det är det närmsta svenskt socker vi har.
-
ssa (svenska socker nånting)
"Svenska Sockerfabriks Aktiebolaget", läser jag på en av mina gamla sockerlågor i trä. Ett minne blott...
-
Är det svårt att odla sockerbetor ekologiskt eller är det bara att ingen bonde tycker att det är värt att lägga om?
Om jag minns rätt så hör sockerbetor till de mest besprutade grödorna. Hade väl något att göra med att de är långsamma med att börja växa.
Det här är bara vad jag tycker mig minnas. Det är länge sen jag läste växtodling och har ingen möjlighet att kolla med mina anteckninar.
-
"Svenska Sockerfabriks Aktiebolaget", läser jag på en av mina gamla sockerlågor i trä. Ett minne blott...
Tack, Rafiki ;D ;D
-
Det finns inget svenskt kravsocker eftersom Dansukker inte vill betala för vad det kostar att odla betor ekologiskt. Konventionella betor är jävligt besprutade. Istället importerar man ekologiskt rörsocker från sydliga nejder där dom inte kräver lika mycket betalt. Transporteras med fraktfartyg och kan väl antas vara en relativt miljövänlig transport.
-
Det finns inget svenskt kravsocker eftersom Dansukker inte vill betala för vad det kostar att odla betor ekologiskt. Konventionella betor är jävligt besprutade. Istället importerar man ekologiskt rörsocker från sydliga nejder där dom inte kräver lika mycket betalt. Transporteras med fraktfartyg och kan väl antas vara en relativt miljövänlig transport.
Tack Vurre, det var precis vad jag undrade när jag började tråden! Har du nån uppfattning om hur mycket dyrare det skulle bli med svenskt ekologiskt socker?
-
Det pratas socker (bland annat) även på en annan plats här på forumet. Vi importerar enorma mängder etanol, producerat av rörsocker, till våra bilar. Det slår främst mot OPEC-länderna. Men vi vill inte importera billigt rörsocker, för det skulle slå mot våra stackars bönder.
Rörsocker är mycket billigare och bättre(?) än vårt betsocker. Tyvärr har vi bestämt att våra stackars bönder, som dessutom behöver bidrag, skall slippa konkurrera med fattiga bönder i utvecklingsländerna och har begränsat importen. Annars skulle det vara ett mycket bra sätt att utjämna en liten aning av de ekonomiska skillnaderna mellan oss och dem. Bättre än bistånd i alla fall. Det är en skam, det som pågår.
Men vi importerar trots allt enorma kvantiteter rörsocker. Främst från sydamerika. Men då förädlat till etanol. Sedan blandar vi ut det med lite bensin och använder det för att köra våra bilar med. Så billigt är rörsocker! Ju billigare dessto bättre! Ingen bryr sig om arbetsvilkor eller sociala förhållanden. Har du hört talas om kravmärkt E85? Hur mycket skulle E85 kosta om det var etanol producerat av kravodlade sockerbetor i det?
Istället för importbegränsningar skulle vi kunna ställa krav om rimliga arbetsvilkor och sociala förhållanden. Vägra import av allt socker som inte är kravmärkt, eller motsvarande.
-
Jag såg en i min åsikt mycket bra dokumentär om det där med hur svårt det
är att välja "rätt" produkt ur alla avseenden. De menade i alla fall att produktionssättet
väger tyngre än transporten.
-
Jag såg en i min åsikt mycket bra dokumentär om det där med hur svårt det
är att välja "rätt" produkt ur alla avseenden. De menade i alla fall att produktionssättet
väger tyngre än transporten.
Jo men, jag tycker det känns mycket märkligt att köpa ekologiskt odlade äpplen ifrån Sydamerika istället för konventionellt odlade ifrån Österlen. Ekologiska äpplen ifrån Sverige verkar det var ont om.
-
Det är transporterna som är så billiga. Hållbara varor som socker går ju fint att transportera i bulk på båtar. Obegränsad hållbarhet. Vi i Sverige borde inte ha en chans att konkurrera med rörsockerproduktionen söderut. Enda orsaken till att vi fortfarande odlar sockerbetor i Sverige är att vi har begränsat importen av rörsocker.
Vi får se vad som händer när bränslet till lastbilarna blir dyrare. Kanske blir ett uppsving för lokal produktion av färsk mat? Men den lär bli dyrare än idag...
A.
-
Var det fler som såg reportaget på nyheterna för ett par veckor sedan om just KRAV-socker från svenska sockerbetor? Eller rättare sagt, avsaknaden av det... Hur som helst så är det många skånska bönder som vill odla ekologiska sockerbetor, vilket också har gjorts tidigare. Problemet är att Danisco inte vill köpa upp dem om de skulle odlas. De tycker inte att det är lönsamt. Någon bonde nyheterna talade med hade sedan efterfrågan på ekologiska sockerbetor försvunnit, istället övergått till att odla ekologiska grönsaker eftersom han inte ville förgifta sin jord med kemikalier.
Tydligen är det rätt resurskrävande att framställa socker ur sockerbetor eftersom de innehåller så mycket vatten.