Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: hanneslanden skrivet 20 jul-08 kl 19:36
-
Jag tycker att panna är, kanske inte det i alla väder bästa formatet, men nära på alltid en perfekt blandning av sås, tuggmotstånd och tillagade grönsaker. Alla smaker ryms och nästan råvaror. Enkelt när man vill, avancerat när det behövs. Stekt mat ihopputtrande med härlig gomsmörja. Mumma! Nu till min fråga.
Jag vill ha den vegetarisk. I ett köttigt fall hade det varit enkelt att steka ner en kyckling, några fläskbitar eller en fiskfilé. Men detta går inte an! Igår provade jag med tofu, en besvikelse då det blev svampmjukt och inte alls tuggigt, qourn är förvisso ett säkert kort - men inget man har lust att ständigt ta till.
Vad är nästa steg? Knåda ihop bön-/ärtbiffar? Eller någon sorts stora, hårda bönor som klarar både stekning och puttring, får yta och blir tuggiga? En rotfrukt/grönsak som kan vara lämplig? Hur blir t.ex stora bitar aubergin när man steker? Sötpotatis? Kikärtor eller linser skulle enligt mig få rätten att bli en röra och inte en panna, alltså inte önskvärt.
Att behöva marinera innan är i princip inget problem.
-
Vet inte vad panna är men vill du ha tuggmotstånd rekomenderar jag kålrot, den kokas ca en timme sen kan man steka den, blir perfekt tuggmotstånd. Dock lite söt i smaken.
-
Skär tärningar av en "rabba" och stek, gott och det finns tuggmotstånd.
-
En rabba är alltså en?
-
En rabba är alltså en?
Kålrot !
-
Man lär sig varje dag kålrot det är rabba, visste att det hette rotmos, men inte kålrot, förstod inte helt inlägget före.
-
Det finns översättningshjälp till Svenskan :
Skånskt Lexikon (http://hem.passagen.se/ericopy/Erics_alternativa/Lexikon_skanska.htm)
Skånskt Lexikon (http://home.swipnet.se/ovegarpeman/lexikon.htm)
Skåneländskt Lexikon (http://www.scanianinstitute.edu/sprak/08ordlst.html)
Vill du komma och hälsa på så är det bara att fylla i en Visumansökan här (http://home.swipnet.se/lf/ansokan.htm) så är du är du hjärtligt välkommen.
-
Skånskan har många fina ord ett av de bättre är döstreg (deadline).
-
Skånskan har många fina ord ett av de bättre är döstreg (deadline).
;D
-
Skånskan har många fina ord ett av de bättre är döstreg (deadline).
;D aldrig hört, men jag ska defenitivt lägga den på minnet ;D
-
Det finns översättningshjälp till Svenskan :
Skånskt Lexikon ([url]http://hem.passagen.se/ericopy/Erics_alternativa/Lexikon_skanska.htm[/url])
Skånskt Lexikon ([url]http://home.swipnet.se/ovegarpeman/lexikon.htm[/url])
Skåneländskt Lexikon ([url]http://www.scanianinstitute.edu/sprak/08ordlst.html[/url])
Vill du komma och hälsa på så är det bara att fylla i en Visumansökan här ([url]http://home.swipnet.se/lf/ansokan.htm[/url]) så är du är du hjärtligt välkommen.
Gillade sista raden;
JAU FÖRSÄKRAR SOM RÄTTROGEN SKÅNING ADD DENNE HARADE PERSONEN
OVAN E ADD LIDA PO, E SAJ SJÄLV NOCK, PASSLIGT HIALÖS OU DARFÖR LEMPLI
;D
-
Igår lärde jag mig vad grönkål heter på engelska av vår irländske granne. Kale - jag slog upp det och hittade även kale-yard, kålgård, köksträdgård på skotska. Det var väl intressant. Även om uttalet inte låter som kål, så verkar ordet komma av det.
-
Kale är av nordiskt ursprung. Man använde förr ordet kål för i stort sätt all sorts ätlig blast.