Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Vitis skrivet 24 jun-08 kl 18:40
-
Idag när vi var ute och plockade fläder så snubblade vi på ett gäng vinbergssnäckor.
Plockade bara med oss ett tiotal eftersom vi inte riktigt vet vad/hur man ska göra med dem.
Alla tips och erfarenheter är välkomna. Har ni några roliga eller äckliga snigelanekdoter så får dom också plats här i tråden.
Det här har jag hittat om tillredningen :
-Man behöver en rymningssäker låda, för det där med snigelfart är något mycket relativt. En trälåda med kycklingnät över går bra. I den lägger man snäckorna och utfordrar dem med salladsblad i tre dagar. Detta för att sniglarna ska bli välmatade.
-Efter salladskuren fylls lådans botten med fin sand där sniglarna tillbringar ytterligare 2 dagar utan föda.
-Sedan kommer badet, där skal och snigel borstas ordentligt rena. Ännu ett vattenbad tillsatt med salt och vinäger (1 - 1 1/2 dl vinäger och en msk salt per liter vatten) är nästa anhalt. Där tillbringar sniglarna ett par timmar för att befrias från sitt slem. Här dör de också. Därefter sköljs de i durkslag under rinnande kallt vatten.
-När sniglarna är riktigt rena förvälls de 5 minuter i saltat vatten (1 msk salt per liter vatten) och får svalna. Snigeln kan då plockas ur skalet. Samtidigt tar man bort spiralen där snäckan varit fäst. Om tarmen skall plockas bort diskuterar de lärde. Den kan vara svårfunnen, men är å andra sidan helt ren. Sen är snigeln färdig för kokning enligt grundreceptet:
Länk till ovan (http://home.swipnet.se/~w-57250/fiskoska/escargot.html)
-
Precis så fick jag berättat för mig av en provencalsk madame att man tillagar sniglar, för utom att hon matade dom med timjan i stället för sallad för att ge dem smak...
-
Timjan! Yes, det har vi massor av! ;D
Nu bor de i en burk på köksbordet och mumsar på maskrosblad.
-
Timjan! Yes, det har vi massor av! ;D
Nu bor de i en burk på köksbordet och mumsar på maskrosblad.
Men 10 sniglar blir man väl inte mätt på? Eller är de jättestora? Tror inte jag sett några i verkligheten.
-
Men 10 sniglar blir man väl inte mätt på? Eller är de jättestora? Tror inte jag sett några i verkligheten.
Om du läser första inlägget så ser du att vi inte tänkte bli mätta ... bara prova lite. :)
Dom är nog 5cm i diameter, själva skalet alltså ... ska ta några bilder ... inte mycket mat hur som helst.
-
Några bilder på di små liven, dom bor nu i en lösgodislåda med massa maskrosblad, kirskål och timjan (enl. ovan). Stänkt i lite vatten också.
-
Cool, ska gå ut och plockar några.
-
Va stora dom va! Såna har jag apselut inte sett, lever dom i hela Sverige eller bara vissa delar?
-
Va stora dom va! Såna har jag apselut inte sett, lever dom i hela Sverige eller bara vissa delar?
Dom är vanliga lokalt, där man en gång utplanterat dom.
Åtminstone häromkring (Uppland) inte sällan i närheten av prästgårdar och gamla gästgiverier.
Brukar krypa ut på asfalten när det regnar, då blir det masslakt.
-
Dom finns på många ställen häromkring också, har jag lärt mig, men sprider sig tydligen inte så långt från där dom blivit inplanterade nån gång på 1700-talet. Här har vi ju ett franskinspirerat slott i var och varannan buske ... :P
Lättodlade också, matas typ bara med ogräs ... kanske nåt man kunde sälja till de lokala gourmetställena. :D
-
Kanske ska börja föda upp dem istället? Tydligen råder det en viss snigelbrist ;) http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1439527.svd
-
Googla på snail farming.
-
Min kompis har vinbergssniglar (stavas även vinbärrssniglar, men jag vet inte vilket som är rätt ???) och min son är väldigt fascinerad av dem och vill gärna att vi tar hem ett gäng för att själva försöka få en liten koloni. Min pappa plockade ett gäng för 15 år sedan och satte ut, men dem har vi inte sett röken av. Har ni några tips om hur man lyckas, innan vi skrider till handling? Vilken årstid är bäst? Finns det växter de föredrar eller jordar som är mer lämpliga för vintervilan? Alla tips mottages tacksamt!
-
Tänk på att dom är ganska glupska, odlar du sallat får du räkna med att dela med dig lite. :)
Vinbergssnäcka heter djuret, inte 'vinbär-' och inte '-snigel'.
Kan förresten meddela att dom var delikata, tillredda enligt konstens alla regler. Gratinerade i vitlök och smör i sina skal.
-
Är inte vinbergssnäckor fridlysta? Jag vill inte vara en glädjedödare, men jag tror det är så. Plockar ni och äter dom så ska ni kanske inte säga det ;)
-
Det låter inte troligt att vinbergssnäckor skulle vara fridlysta, de är ju enormt vanliga.
-
Det är drygt 10 år sedan jag hörde det, som jag skrev är jag inte säker. Men det kan kanske vara lokalt också? Förökar sej vinbergssnäckor som andra sniglar har det säkert blivit ändring på det.
-
Har faktiskt tillagat vinbergssnäckor (http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=28249 (http://www.zoonen.com/artikel.asp?oid=28249)) för många år sedan med lyckat resultat. Anledningen att jag bara gjorde det en enda gång var att det var mycket tidskrävande. Finns beskrivning hur man gör här: http://www.escargot.se/index.php?option=com_ricettario&func=detail&Itemid=47&id=3 (http://www.escargot.se/index.php?option=com_ricettario&func=detail&Itemid=47&id=3)
-
Jag har provat att göra sniglar efter konstens alla regler och det var skitäckligt... :P...
Konsistensen var som gamla kanin nötter (tror jag :-[) eller dylikt men smaken var inte lika illa men med allt jobb så var det inte värt det...Då är kanin så mycket bättre ;)...
-
Sniglar ska man äta på restaurang, det är gott men för arbetskrävande att göra hemma.
Det är nog egentligen Lissabon som är berömt för sina sniglar. Åt inga när jag var där men däremot åt jag ganska misslyckade mikroskopiska sniglar som man fick peta fram med tandpetare på restaurangen http://www.loscaracoles.es/ (http://www.loscaracoles.es/) Los Caracoles (sniglarna) i Barcelona. Typisk turistfälla, intressant miljö men inte så intressant mat!
-
http://www.alternativ.nu/users/handbok/djur/snackodling.html
Odling, mm.
-
Jag har 1000-tals vinbergssnäckor! Det är bara att plocka för den som vill. Går inte att gå ut en regnig dag som denna utan att det krasar under skorna om du går i gräset.
Försök inte plantera ut dessa vad du än gör! De finns sedan överallt!
De rackarna blir också ganska gamla. Omkring 20 år :o
Gösta
-
Samma här!
Jag plockar ur dem ur trädgårdslandet flera gånger om dagen och ändå har de lyckats mumsa i sig alla blad från majrova och broccoli, bara små pinnar kvar, plus att de slukar allt ifrån solrosblad till kryddväxter. Häromdagen tog jag en på bar gärning med en stor kvist koriander (!!) som den lagt sig på och börjat smaska.
Så om ni har odlingar så plantera inte in vinbergssnäckor! De lägger massor av ägg och fast jag kastar ut dem långt bort i skogen, kan jag varje dag lätt hitta hundra stycken på tomten.
Vet inte om de kryper tillbaks eller om det hela tiden är nya...
Är det ingen som vet hur man blir av med dem i stället? Vill helst inte använda gift och inte heller döda dem, bara få dem att avsky mitt trädgårdsland :)
-
Inte är den fridlyst, den är förresten troligen inplanterad.
Slänger man dom i skogen så blir sannolikt nån annan inhemsk art lidande, det är nästan undantagslöst så när människan rotar om i ekologin.
Vill man inte avliva dom så återstår väl samma metoder som används mot mördarsniglar.
-
Samla ihop dom och sälj dom till krogen. Första delen bör vara avklarad först. Salladsdieten i 3 - 4 dagar. 5:-/st?? En idé bara... 8)
-
Jag bar hem vinbergssnäckor för länge sedan och nu har jag dem i och runt mitt växthus. Tydligen finns det gott om sådant de tycker bättre om än mina grönsaker men squashblad gnaskade de med god aptit.
Gör de inte nytta genom att äta småsniglar?
-
På tal om vinbergssnäckor, hittade der här ganska roliga blogg-inlägget... http://floraskulle.blogspot.com/2008/06/vinbergssncka-nr-8.html (http://floraskulle.blogspot.com/2008/06/vinbergssncka-nr-8.html) ;D
Och min egen vinbergsspaning, jag kanske kan roa mig med att plocka till försäljning om det finns pengar i det? Nä, usch så hemskt, som den fredliga vegetarian jag är, så tycker jag nog att dom har det bäst där dom är.... ;D http://mossforskare.blogspot.com/2009/06/for-mycket-fritid.html (http://mossforskare.blogspot.com/2009/06/for-mycket-fritid.html)
har googlat lite, och kan inte se något om att det är fridlysta?
-
Nä, de är inte fridlysta och kom till Sverige via munkarna, de var tillåtna att äta under fastan då de inte räknas som kött. Jag har aldrig tillagat dem själv men tycker de är goda. :D
-
vi har också vinbergssnäckor i trädgården jag skulle absolut inte äta dem men de gör myskankorna :o, har både sätt de själv och hittat massa tomma skal i ankhagen :P