Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Doris och Börje skrivet 03 jun-08 kl 15:04

Titel: Rabarbersaft
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 03 jun-08 kl 15:04
Ett gott saftrecept!

3 kg skivad rabarber
2 citoner eller apelsiner i skivor (tvättade)
3.25 l kokande vatten
2,5 kg socker
30 g citronsyra blandat i sockret

Varva i ett stort kärl och slå på vattnet och rör om, låt stå 1-2 dygn på en sval plats.

Tappa upp på flaskor och frys eller förvara svalt. Mina flaskor topp-fylls så ingen luft kommer in och förvaras i jordkällaren. Brukar klara sig bra och tas fram till vintern!
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Nypålandetsfru skrivet 03 jun-08 kl 16:37
måste prövas. :D
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: skogsråetiskogen skrivet 04 jun-08 kl 10:47
Rabarbersaft är så gott! Brukar göra så att när de börjar blir grova och träiga framemot sommaren tar jag av hela rasket, sköljer av och delar i stora bitar (ca 1 dm) utan att skala. Ner i ica-kassar (precis så stort att det ryms i största grytan) och så ner i frysen.
Sen tar jag upp och lägger klumpen i grytan, på med nån liter vatten (mera vatten om man vill ha svagare saft/alt har ont om rabarber) och så får det koka mjukt nån halvtimme.
Häll upp i durkslag (ja det blir lite slöjor med men vaddå, enklare att diska durkslag än silduk!) och häll i socker efter tycke. Inget annat.
Rör och rör medans det är varmt, så sockret löser sig. Låt saften kallna.
Häll på PET-flaskor (inte ända upp) och ner i frysen.
Jätteenkelt!
Går också att dela upp momenten på flera dar om man har lust. Koka ena dan, låt stå över natten, eller låt rinna av över natten, eller låt sockret smälta över natten....
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Vilse skrivet 04 jun-08 kl 11:19
durkslag?
ta en koksstol o satt upp a ner pa koksbordet.
Hur tusan man nu forklarar det?
stolens sits mot koksbordet i stolens ben rakt upp i vadret :)

satt en hink pa stolen och ta en kraftig duk o satt over stolsbenen och vira med snore.
eller ha en fardig saftduk med oglor och satt snore o hang i varje stolsben.
ar jag bra pa at forklara eller ?  hahaha

sen ar det bara at koka upp vatten och vad som helst slags bar eller frukt och sen bara hava pa silduken,,tom den sa den inte blir for tung och duken brister.
sen tillbaka i kastrulen o tilsatt socker och vad anat man vil ha i saften for hallbarhetens skul, koka upp o svalna sedan av o tappa i flaska.

obs ha inga sma barn i koket som kan dra ner stolen!

annars kop en saftmaja!
allt i ett kastrull som skoter sej sjalv och man tappar bara ur med tappen direkt i flaska.

Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: koko skrivet 07 jun-08 kl 16:07
Ju enklar desto bättre! Och saften blir ju ändå gansk gulligt babyrosa på det viset. Saft SKA vara enkelt ;D
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: siriosa skrivet 26 maj-09 kl 22:28
Hur koncentrerad blir saften på detta sättet? Jag försöker hitta ett recept där man kan spä saften ungefär 1/10 men lyckas inte få någon info alls om just det.
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 27 maj-09 kl 06:08
Hur koncentrerad blir saften på detta sättet? Jag försöker hitta ett recept där man kan spä saften ungefär 1/10 men lyckas inte få någon info alls om just det.
Jag vet inte!
Jag duttar i en skvätt i kannan/glaset och späder tills jag tycker det smakar bra!
Denna saften blir ju inte så koncentrerad om man jämför med tex vinbärssaft gjord i saftmaja eller i gryta.
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Intricate skrivet 27 maj-09 kl 08:12
Jag brukar göra med bara rabarber och socker. Ungefär 3 dl socker till 1 liter avrunnen saft. Sen spä 1+6 ungefär.
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: ivigtut skrivet 05 jun-09 kl 21:27
 ;D
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Krister K skrivet 06 jun-09 kl 13:16
Jag är helt ny här på alternativ.nu och det första jag råkar på är ett recept på rabarbersaft som jag varit på jakt efter. Helt underbart. Nu bär det ut i trädgården och skörda lite rabarber och testa.

Tack för receptet :D
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 06 jun-09 kl 16:12


Tack för receptet :D
Vasågod! :-[ Lycka till.
Och välkommen till Alternativ.nu!
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Ptr skrivet 06 jun-09 kl 16:22
Innan ni sötar så ta undan lite och rör ner bakpulver i saften/krämen mycket lite i taget. Det går inte att sätta resept på detta annat än med smaken, rabarbern är olika sur varge gång!

Fortsätt försiktigt att pyttsa i och smaka och precis när det börjar att smaka "äckligt" så pytsar ni i det undantagna, osötade.

Sen sötar nin på konventionelt sätt med socker eller liknande till lagom sötma, var och en efter sin smak och daxform.

Ni kommer att bli förvånade över hur mycket mindre socker ni kan använda när ni fått snits på detta!!

Prova även att söta med äppelmoset ni kanske har kvar från förra året, kompleterar rabarbern utmärkt!!

Lycka till!!

Mvh
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Frances skrivet 08 jun-09 kl 10:42
För min del sockrar jag inte för att det ska smaka sött, utan för hållbarheten. Värdelöst lägga ner tid och pengar på nåt som möglar innan jul. Hur blir hållbarheten med detta sätt Ptr?
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Ptr skrivet 10 jun-09 kl 15:46
Jag löser det med direktkonsumtion, det blir så gott att det inte blir något kvar att lagra!! :D :D

Jag unnar mig att köra frysen, och då fryses det mästa i "oförädlad" förm för att det ska vara smidigt och verkligen bli av.

Det kanske fins ngra andra trix för konservering som passar lågsockrat?

Mvh
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Frances skrivet 10 jun-09 kl 15:55
Ok, jag vill gärna dricka saft i vinter också :) Inkokning kanske?
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Ptr skrivet 15 jun-09 kl 21:51
Tror ni det skulle vara görligt at torka rabarber för att använda till vintern?

Mvh
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Nettus skrivet 17 jun-09 kl 11:40
Inga problem! Det lär gå att torka allt - t o m gurka!
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Battlepoodle skrivet 18 jun-09 kl 01:40
Det fungerar jättebra att inte låta rabarbern stå  och dra i några/någon dag innan. Jag skär alltid rabarbern ganska slarvigt, häller i vatten så att det täcker, socker så det smakar gott och sedan får det helt enkelt koka så att rabarbern kokar sönder. Ibland häller jag i mer socker, ibland inte. Ner i silen/duken  med koket och sila av rabarbertrådarna som sedan får gå på komposten. 


Som smakvariation har jag ibland kite vanilj är gott i, liksom jordgubbar.
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: koko skrivet 29 jun-09 kl 02:10
Ingen som har nämnt att det är himelskt gott att koka med en "klyvd" vaniljstång när man tillsätter sockret?
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Nettus skrivet 29 jun-09 kl 11:51
Vanilj funkar skitbra till rabarber! Jag gör en smarrig marmelad med vaniljstång. Kanel funkar också utmärkt med rabarber.
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: koko skrivet 29 jun-09 kl 18:13
Och färsk ingefära! Glömde jag ju att säga.
Undrar om gin funkar oxå? Som tillsats vill säga ;)
Titel: SV: Rabarbersaft
Skrivet av: Doris och Börje skrivet 29 jun-09 kl 22:14
Kul med så många olika tips! Ska prova ALLT när mina rabarber har vuxit till sig!
Planterade nya i år, innan har jag fått skördade av en jobbarkompis. Men nu längtar jag ännu mer efter mina egna!