Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: larsw skrivet 18 maj-08 kl 14:11
-
Vad har ni fått ut hittills i år? Själva åt vi den första ruccolan och rädisorna i fredags. Växer fort i drivbänkarna nu.
-
Här i zon 1 har vi hittills skördat romansallat, bindsallat, dill, persilja, rädisor, portlak, lökblast, några få sockerärter och brytbönor, 1 litet blomkålshuvud och 7 gurkor. Jag har växthus för första året och där har jag förkultiverat en hel del, därför blir det så tidig skörd. Och vädret har naturligtvis hjälpt till med 15 - 20 grader och solsken sedan 2 maj. 8)
-
Rucola och sallad från kallbänk. Mynta, citronmeliss och oregano som växer som ogräs. Rabarber förstås. Trädgårdssyra (perenn). Och så det vilda: nässlor, maskrosblad. Svartvinbärsblad till te. Zon 4 här.
-
Vi har väl zon 2-3 här och har skördat broccoli i växthuset ända sen i december (sådda i augusti), ruccola, olika sorters sallad, spenat, salladslök, persilja, rabarber och sparris.
-
Vi har väl zon 2-3 här och har skördat broccoli i växthuset ända sen i december (sådda i augusti), ruccola, olika sorters sallad, spenat, salladslök, persilja, rabarber och sparris.
Hur går det till, med broccoli under vintern? Då har ni förstås värme i växthuset? Det låter verkligen spännande! :)
-
Hur går det till, med broccoli under vintern? Då har ni förstås värme i växthuset? Det låter verkligen spännande! :)
Nä, ingen värme. Sådde plantor i augusti, satte ut i växthuset när tomaterna skördats färdigt och sen kunde jag börja skörda lagom till jul. Det blir små fina skott hela tiden som vi äter råa. Nu skördar vi varje dag på våra fyra plantor! Bra sätt att använda sej av växthuset på vintern. Kanske funkade det i år just för att vintern var så mild här nere i sydöstra småland. Tror inte marken i växthuset har frusit nån gång.
Mumsigt, nyttigt och krispigt tillskott till självhushållarkosten på vinter och vår!
-
Nä, ingen värme. Sådde plantor i augusti, satte ut i växthuset när tomaterna skördats färdigt och sen kunde jag börja skörda lagom till jul. Det blir små fina skott hela tiden som vi äter råa. Nu skördar vi varje dag på våra fyra plantor! Bra sätt att använda sej av växthuset på vintern. Kanske funkade det i år just för att vintern var så mild här nere i sydöstra småland. Tror inte marken i växthuset har frusit nån gång.
Mumsigt, nyttigt och krispigt tillskott till självhushållarkosten på vinter och vår!
Kanske värt att pröva i en drivbänk på spekulation. Får prova varmbädd till hösten, så får vi se
-
OK, minusgrader i natt. Minus 1.1 som värst.
Följande hade tittat upp på friland innan:
- Gullök
- Rödlök
- Vitlök
- Potatis (några centimeter)
- Sockerärt
- Märgärt
- Bondböna
Vad stryker med nu?
-
OK, minusgrader i natt. Minus 1.1 som värst.
Följande hade tittat upp på friland innan:
- Gullök
- Rödlök
- Vitlök
- Potatis (några centimeter)
- Sockerärt
- Märgärt
- Bondböna
Vad stryker med nu?
Risken är nog störst för potatisblasten, men potatisen kommer igen. Tar bara lite längre tid.
-
Mina tomater här i Tromsö blommar snart.. men de står ju inomhus :)
-
Har inget grönsaksland ännu (omorganisation i trädgården). Däremot har jag kunnat skörda lite sparris. Blir inte så mycket i år eftersom jag flyttat alla plantorna till ny bädd. Annars är det kryddörter som går att plocka av, olika sorters timjan, oregano, rosmarin (blommar så fint nu!), libbsticka, citronmeliss och isop.
-
Blommande rosmarin :o I växthus då, eller?
-
Blommande rosmarin :o I växthus då, eller?
Nä, i rabatten närmast huset. Den ena har klarat sig tre (varav en riktigt kall med snö) vintrar och den andra en vinter (om man nu kan kalla den senaste vintern för det). Tanken har varit att jag skulle täcka in dem med fiberduk på vintern men, det har inte hänt hittills. ::) De kan bli lite "brända" i bladen om det varit för kallt men, det går ju att klippa bort.
-
Nä, i rabatten närmast huset. Den ena har klarat sig tre (varav en riktigt kall med snö) vintrar och den andra en vinter (om man nu kan kalla den senaste vintern för det). Tanken har varit att jag skulle täcka in dem med fiberduk på vintern men, det har inte hänt hittills. ::) De kan bli lite "brända" i bladen om det varit för kallt men, det går ju att klippa bort.
Jaha, och du bor i Blekinge, ser jag. Hade rosmarin på balkongen (i riktigt bamsiga inbyggda lådor), men den dog alltid på vintern. Men jag tror du bor i mildare klimat.
-
Jag har aldrig lyckats övervintra rosmarin, inte ens i zon 1 med vintertäckning!
-
Jaha, och du bor i Blekinge, ser jag. Hade rosmarin på balkongen (i riktigt bamsiga inbyggda lådor), men den dog alltid på vintern. Men jag tror du bor i mildare klimat.
Bor nära havet så det spelar säkert in. Sen tror jag inte det blir lika kallt inne vid husväggen som ute i de vanliga rabatterna. Huset är ju inte precis välisolerat. ::) Läget är lite läat från ena sidan av trappan också.
-
Här i Ångermanland har det inte riktigt blivit skördetid än... ;)
Nåja, jag har varit i kryddlandet och nallat av gräslöken och oreganon. Gjort frukostte på både äppelmyntan och pepparmyntan men annars är det dags att tömma upp och ner på morotslådan i jordkällaren för att skaka ur det sista.
De första nya morötterna har iaf tittat upp ur jorden :-*
I fönstret har jag snart tio gröna paprikor på plantorna *mums*
-
10 växthusgurkor har vi ätit, plocksallad, gräslökens första skörd ligger sedan länge i frysen, tomaterna hänger gröna och svällande. Men ute är det alldeles för torrt för att det skall vara riktigt bra.
-
Så sugen man blev på växthus av att läsa den här tråden.
Jag var sen i starten så det jag har skördat är vad man kan förvänta sig på friland, gräslök, persilja, rabarber, lökblast, kvarglömda jordärtskockor ... och så rucola, sallat, portlak, koriander och basilika i små innekrukor. Basilikan är jag mest nöjd med.
-
Men ute är det alldeles för torrt för att det skall vara riktigt bra.
Ja det är ruskigt torrt :P måste nog vattna ikväll. Här har allt möjligt grott i landen (inkl ogräset) men det är som om det har stannat av igen. Nu behöver vi en rejäl rotblöta och så värme på det!
-
Här är en bild på en rotblöta så ni känner igen den när den kommer. Heja vad det regnade igår.
-
(http://gullringe.se/cgi-bin/bilder?d=/080521&f=Bild(35).jpg&s=400)
-
Här är det bara snigelj-vlarna som har skördat nåt ännu :( Och jag får nog börja om, om jag ska få nåt :( Känner för att ge upp, men det är mitt första år, så nog hade jag räknat med att det skulle gå så där...
-
Här i Härjedalen (zon 6) har jag tagit upp alla rädisorna (måste så mer!) och äter plocksallad så det sprutar ur öronen. Kryddorna Äts det också av. Resten dröjer det nog med, har regnat mest hela juni. Men allt har kommit upp i alla fall!
-
Här i Härjedalen (zon 6) har jag tagit upp alla rädisorna (måste så mer!) och äter plocksallad så det sprutar ur öronen. Kryddorna Äts det också av. Resten dröjer det nog med, har regnat mest hela juni. Men allt har kommit upp i alla fall!
Odlar du i växthus?
-
Sallad, grönkål, spenat är skördat, och en ny runda satt, rödbeterna börjar få rund rot, dill klippes dagligen och persiljan kan jag börja ta på.
Samlar i frysen och i saltade krus.
Allt satt på friland den 1 maj. Zon 2 är det väl här.
Sniglar finns men ingen stor invasion.
-
Salladen (ruccola och vanlig) samt basilikan i fönstret har skördats av hittills. Längtar efter mina ärtskidor när det blir tid för dessa.
-
Jaha det här känns ju peppande... Över en månad sen jag skrev att sniglarna är de enda som skördar här och så är det fortfarande... :( sockerärtorna äter jag upp själv, men plantorna tycks bli mindre och mindre för var natt :(
Plockar sniglar, har gift utalagt, koppartråd runt pallkragarna... Vad mer kan man göra?!
Nästa år ska vi testa att odla på framsidan istället, där är inte riktigt lika mkt sniglar, men de kanske flyttar dit då... :(
-
Zon 3-4 eller nåt. Möjligen bättre mikroklimat.
Potatis, jordgubbar, ruccola, salladslök, rädisor, dill, persilja, timjan
Finns även mogna sockerärtor nu. Morötter som primörer också. Vinbären är i princip mogna, iaf de svarta. Blåbär har det också börjat komma.
Satt tredje omgången ruccola, är inne på att skörda andra omgången.
-
Jaha det här känns ju peppande... Över en månad sen jag skrev att sniglarna är de enda som skördar här och så är det fortfarande... :( sockerärtorna äter jag upp själv, men plantorna tycks bli mindre och mindre för var natt :(
Plockar sniglar, har gift utalagt, koppartråd runt pallkragarna... Vad mer kan man göra?!
Nästa år ska vi testa att odla på framsidan istället, där är inte riktigt lika mkt sniglar, men de kanske flyttar dit då... :(
Kanske införskaffa en anka eller två?! Dem ska ju gilla sniglar ;)
-
Vi har fått äta av tre sorter tidig potatis, sallatssorter har vi nu sått en tredje omgång av, asiatiska bladgrönsaker, rädisor, majrova och nu idag gallrade jag bland rödbetorna.
http://mimmismat.wordpress.com/2008/07/08/gallring-av-rodbetor/
-
Ett 20-tal slangurkor.
Grönkål i massor.
Sallat.
Persilja i massor.
Potatis 2 sorter.
Rödbetor.
Mangold.
Basilika.
Lök.
myntor o diverse kryddor.
-
Kanske införskaffa en anka eller två?! Dem ska ju gilla sniglar ;)
Jo visst, om det inte var för att hundarna gillar att rulla sig i ankskit :P
-
Nä, ingen värme. Sådde plantor i augusti, satte ut i växthuset när tomaterna skördats färdigt och sen kunde jag börja skörda lagom till jul. Det blir små fina skott hela tiden som vi äter råa. Nu skördar vi varje dag på våra fyra plantor! Bra sätt att använda sej av växthuset på vintern. Kanske funkade det i år just för att vintern var så mild här nere i sydöstra småland. Tror inte marken i växthuset har frusit nån gång.
Mumsigt, nyttigt och krispigt tillskott till självhushållarkosten på vinter och vår!
Hade ni inget tillskottsljus heller?
-
Hade ni inget tillskottsljus heller?
Nej, det behövdes inte.