Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Gille skrivet 08 maj-08 kl 11:38
-
Hur sköter jag rabarber? Klippa eller skära skälkar? Ta bort blommorna som kommer?
-
Du bör plocka bort blomstängeln, annars blir smaken träig!
Ang hur du kapar dem, så har vi dragit eller skurit av de bitar vi ska ha.
-
Massor av gödsel! Sen klarar de nästan vad som helst.
-
Jag inbillar mig att det är bäst att bryta loss de stjälkar man ska skörda. Då får man en mer naturlig brottyta jmf. om man skär av en stjäk och lämnar en stump ... fast rabarber är ju inte så känsliga så alla sätt funkar säkert bra.
Blomstjälkar bryter vi bort för att gynna blad/stjälktillväxt och som Anders Plogen säger, ordentligt med höns- eller stallgödsel så växer det så det knakar.
-
Den vi har växer mycket bra men redan är tre blommor på väg. Ja, o så har älgen varit där o ätit upp bladen! Tänkte ta o skörda de som ser fina ut så får vi se. O ta bort blommorna också då.
Kan man frysa in rabarber? I bit?
-
....
Kan man frysa in rabarber? I bit?
Ja, det går utmärkt och är nog det vanligaste sättet att ta hand om överskottet på. Skär i 1-2cm bitar och frys in i påsar eller plastburkar.
-
Inte skära av rabarber, man tar tag i stjälken och drar rakt upp samtidigt som man vrider åt valfritt håll, på så sätt lossnar den där den skall och angreppsytorna minimeras.
Styckefrysa rabarber tycker jag är det ultimata. 2 cm bitar på en plåt, när de är frysta kan de läggas i en storförpackning vilken fylles på undan för undan. Lättare att ta fram den mängd man vill ha för tillfället än om man fryser in i "klumpar".
-
Styckefrysa rabarber tycker jag är det ultimata. 2 cm bitar på en plåt, när de är frysta kan de läggas i en storförpackning vilken fylles på undan för undan. Lättare att ta fram den mängd man vill ha för tillfället än om man fryser in i "klumpar".
Plåt?
-
Långpanna då ;)
-
Långpanna då ;)
Jomenvisst, vad gjorde jag utan dig Frances :-*
-
Då finge du förtydliga själv ;D
-
Långpanna då ;)
Men fryser du dem styckvis först eller vad? Berätta gärna :D
-
Det är ju det som är vitsen med lånpanna, att dom blir, mer eller mindre, styckfrysta!
-
Men fryser du dem styckvis först eller vad? Berätta gärna :D
Själva vitsen med "styckefrysning" är ju att jag kan ha allt i en stor förpackning/påse och lätt ta den mängd jag vill använda just för ett specifikt tillfälle.
Styckefrysningen går i praktiken till så att jag tar en plåt/långpanna/bricka i valfritt material och form allteftersom utrymme finns att uppbringa i den för tillfället användbara frysen som står till mitt förfogande.
På plåten/långpannan/brickan i valfritt material lägger jag det som jag vill ha styckefryst jämnt fördelat på ytan utan att bitarna har kontakt med varandra och sedan in i frysen tills det är fruset. Därefter kan jag hälla allt i en stor burk/behållare/påse allt efter tycke och smak. Denna förpackning kan jag fylla på undan för undan tills den är full, då fortsätter jag med en ny.
När jag nu behöver tio bitar rabarber eller ett kg så öppnar jag förpackningen och tar exakt den mängd jag behöver.
Fryser jag in i "klumpar" är jag hänvisad till att ta upp hela klumpen, är den för stor så skall den tinas och resten frysas in igen.
Dessutom går det åt fler burkar/behållare/påsar om jag fryser in i "portioner" jämfört med storförpackningar med "styckefryst". Och fler förpackningar innebär att de tar större plats i frysen än få stora förpackningar.
-
smart 8)
-
Styckefrysningen går i praktiken till så att jag tar en plåt/långpanna/bricka i valfritt material och form allteftersom utrymme finns att uppbringa i den för tillfället användbara frysen som står till mitt förfogande.
På plåten/långpannan/brickan i valfritt material lägger jag det som jag vill ha styckefryst jämnt fördelat på ytan utan att bitarna har kontakt med varandra och sedan in i frysen tills det är fruset. Därefter kan jag hälla allt i en stor burk/behållare/påse allt efter tycke och smak. Denna förpackning kan jag fylla på undan för undan tills den är full, då fortsätter jag med en ny.
Jaha, så enkelt! Nu ska jag ut o skörda lite stänger :D
-
Igår plockade jag 13 kilo rabarber... :P Så jag har lite att göra idag.
-
13 kg??
jag e sååå avis..
fick mig bara en liiiten bränd rabarberhallonpaj..
men sen e de inte mina rabarber till en början....
och brände den för att jag va trött..
-
...i mina frysar får jag inte ner en plåt... Men idén är god.
Jag skär av stjälken och det växer hur mycket som helst.
Jag gör skållad saft: häller hett vatten på och låter stå i hink några dagar. Sila och blanda saften med socker. Använd frukten och koka marmelad på. Supergott, särskilt om det varit citron med.
Men paj är inte fy skam... den försvinner så fort, bara...
-
Jag vet inte vad som skulle hända om man gödslade rabarberna... ::)
-
Jag vet inte vad som skulle hända om man gödslade rabarberna... ::)
Vågar jag inte. Skulle väl explodera! Inte ens älgen eller makens gräsklippare fick vår planta på fall ;D
-
Jag ska ta med mig en rabarberrot från sommartorpet till den tyska radhusträdgården i höst. Här tar de 10 euro för en pluttig rabarberplanta. Är inte det lite väl dyrt?
Sen vill jag också skörda 13 kilo om året. 8)
-
Här tar de 10 euro för en pluttig rabarberplanta. Är inte det lite väl dyrt?
blomsterlandet här i stan hade med rabarber i sitt blad med erbjudanden den här veckan... 69 kr tar de för en planta. så helt billigt är det inte med rabarberplantor
Sen vill jag också skörda 13 kilo om året. 8)
jag hoppas få göra det nästa år... köpte förra året rabarberfröer (http://www.runabergsfroer.se/asp/Main.asp?gid=53&kat=gron&id=9550) från Runåbergs fröer... 5 gram frö för 45 kr lät trevligt tyckte jag, det var först när man fick fröpåsen man insåg hur lite ett rabarberfrö egentligen väger :)
så jag sådde ett helt gäng fröer, övervintrande småplantorna i nedgrävda krukor och planterade ut dem förra veckan.. 25 st rabarberplantor... så nästa år lär det väl bli "lite" rabarber hoppas jag
sen så finns säkert kvar frön till 50 plantor till... så jag lär väl upprepa proceduren i år... om jag nu kan fundera ut någon mer plats att plantera rabarber på
-
Sen vill jag också skörda 13 kilo om året. 8)
13 kilo var den första skörden... De stjälkar som var tunnare än ett finger fick stå kvar och de var många! Så det blir mer att plocka!
-
Men när är de mogna? Ska stjälken va helt röd eller funkar halvgrön 8)? En liten beskrivning?? har bara tuggat på spädisar under trädgårdsarbete ännu.
-
Färgen beror på sorten och den har inget med mognad att göra. Du kan plocka närsomhelst. De små tunna stjälkarna är goda till kompott och paj, de kraftigare till t.ex. marmelad eller saft. Fast det är inte så noga.
-
Aha! Tack för svar.
-
Funderar lite över styckefrysningen ni pratade om tidigare... finns det inte risk att de blir lite "brända" eller "torkade" om man lägger tex rabarbern på en plåt i frysen utan någonting runt om ???
-
finns det inte risk att de blir lite "brända" eller "torkade" om man lägger tex rabarbern på en plåt i frysen utan någonting runt om ???
Inte då,styckefrysning har jag också praktiserat under många år, aldrig att någon blivit bränd, snarare väldigt kall.
Inte torkade heller, det blir de däremot på svag värme i ugnen. ;D
-
Men man har ju dom bara nån timme så! Sen häller man dom över i påsar/burkar..
-
låter fint :D har inte vågat testa innan...men förenklar ju en hel del, inte för att jag fryser så mkt men när jag väl gör ;D
-
inte för att jag fryser så mkt men när jag väl gör ;D
Hoppas att du har någon som värmer dig då ;)
-
hehe nog har jag det alltid...hoppas jag :-[ *s*
-
Vi lägger ,assot med rabarber i frysen, direkt i påse. Sen dänger man bara till påsen så separerar bitarna från varandra och man blir som styckfrysta. Inga bekymmer med klumpar här.
-
haha Underbar kommentar Mata :D
jag förstår inte hur ni lyckas få rabarber att stoppa i frysen.. Min tar slut snabbare än det växer, måste dela planterna i höst och sätta på massa ställen..
Vi har gjort Rabarermarmelad i 2 omgångar och kokat en sats saft.. har nästan inte fått till någon paj ens...
Synd och skam...
-
OT: Vet ni vart Rabarbern härstammar ifrån?
Det fina och underbara landet Ukraina!
Så trampa ihjäl alla rabarber ni ser.. inget gott kan komma ifrån det där landet.. ;D
-
OT: Vet ni vart Rabarbern härstammar ifrån?
Det fina och underbara landet Ukraina!
Så trampa ihjäl alla rabarber ni ser.. inget gott kan komma ifrån det där landet.. ;D
Suck...